SolarWinds NPM срещу Nagios XI (главата до главата)

SolarWinds срещу Nagios Head to Head

SolarWinds Network Monitor Monitor и Нагиос XI са два от най-доминиращите инструменти за мониторинг на мрежата на пазара. Като двама отлични изпълнители от наситеното пространство за наблюдение на мрежата, ние ги поставяме в съревнование, за да видим как се подреждат един срещу друг. В тази статия ще оценяваме ефективността на всеки продукт в съответствие с различни ключови диференциатори.

Съображения за покупка

При закупуване на монитор за ефективност на мрежата има много различни фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Те варират от техники за мрежов мониторинг, да се AutoDiscovery, Известия, и персонализирани табла за управление направо до цена. Въпреки това, най-важното нещо, което трябва да се вземе предвид, е потребителски интерфейс. Потребителският интерфейс ще бъде обектива, чрез който анализирате вашата мрежа.

Дори напълно използваната платформа за наблюдение на мрежата може да бъде тромава и неефективна, ако потребителският интерфейс затрудни работата на администратора, който я използва. За щастие Nagios XI и Network Performance Monitor поддържат високи стандарти, но има различни разлики между тях.

В резултат на това нашата глава се основава конкретно на това да разберем кой е най-добрият потребителски интерфейс за наблюдение. Независимо дали това ви позволява да видите състоянието на инфраструктурата от пръв поглед или да оцените програмата от мобилно приложение, ние го взехме предвид при нашия анализ.

Преглед на функции

Преди да започнем, сме включили кратък преглед на функциите, за да ви позволим да сравните лесно двете:

-Мониторинг на мрежата - По отношение на мрежовия мониторинг и двата продукта поддържат използването на SNMP, WMI и ICMP. Това е солидна гама от протоколи, с които да се работи за наблюдение на голяма мрежа. Като такива и двете програми могат да се считат за подходящи за използване в голяма корпоративна среда.

-AutoDiscovery - SolarWinds има предимство, когато става въпрос за устройства за автоматично разкриване на вашата мрежа. Умее да използва SNMP сканиране, за да установи кои устройства са в мрежата ви и дори може да ги разположи на топологична карта. Това прави много по-лесно администраторите да намерят това, от което се нуждаят, в среда за наблюдение на живо.

Докато Nagios позволява на потребителя да сканира устройствата си, той трябва да избира конкретни IP диапазони ръчно. Подобно на мрежовия монитор за ефективност, Nagios XI може да създава свои собствени мрежови диаграми.

-Сигнали и известия - И двете SolarWinds и Nagios доставят отличен стандарт на сигнали и известия. Можете да зададете предварително зададени параметри на предупреждение на всяка платформа и да решите дали получавате известия за ключови събития чрез имейл или SMS.

-Визуализация и персонализиране на таблото за управление - И двата продукта доставят качествени табла за управление с много визуализации и дисплеи, за да помогнат при мониторинга на мрежата. Елегантността на SolarWind на дизайнът му дава предимство в тази област.

-Доклади- По отношение на отчитането, Network Monitor Monitor и Nagios предлагат качествени функции за отчитане. Въпреки че графиките на Nagios XI имат голяма дълбочина, мрежовият монитор за ефективност е много по-чист.

-NetFlow, IPFIX, sFlow jFlow Monitoring - SolarWinds Network Performance Monitor е единственият продукт от двете, който предлага NetFlow, IPFIX, sFlow и jFlow Monitoring.

-Виртуализиран мониторинг - Монитор за ефективност на SolarWinds има възможност да наблюдава различни виртуализирани хипервизори, докато Nagios XI е ограничен само до VMware.

-Мобилно приложение - SolarWinds мрежа производителност монитор разполага с приложение както за IOS, така и за Android. Понастоящем Nagios XI няма отдалечено приложение.

-Ценообразуване- SolarWinds" мрежа производителност монитор и Nagios XI носят значителни цени. SolarWinds Network Monitor Monitor носи цена от $ 2975 (£ 2245). Стандартното издание на Нагиос XI може да бъде закупен за 1,995 долара (1,505 британски лири) и версията на Enterprise за 3,495 долара (2,637 лири).

Мониторинг на мрежата

Мониторингът на мрежата е област от изключително взискателни изисквания. Мрежовият монитор не е отговорен само за предоставянето на индивидуална услуга, но е натоварен да гарантира стабилността на цялата ви мрежа. Инструментът за мониторинг на мрежата трябва да разполага с широка гама инструменти, за да сканира ефективно мрежата за уязвимости. Липсата или игнорирането на прост проблем може да има катастрофални последици под формата на престой.

В резултат на това при претеглянето на инструментите за мониторинг на мрежата е важно да се изреже направо в основата на проблема: как продуктът върви към мониторинга на мрежа? В този случай, SolarWinds 'Network Performance Monitor и Nagios XI използват както SNMP, WMI, така и ICMP, за да проверят целостта на устройствата в мрежата..

SNMP мониторингът е мястото, където програмата изпраща пинг към устройства в рамките на мрежа и чака отговор. След това програмата оценява здравето на уреда въз основа на времето за реакция. Това позволява на мрежовия монитор да гарантира, че ключовите услуги са онлайн. Необичайно дългите времена на реакция при SNMP тест показват лоша производителност или повреда в системата.

В мрежовия монитор за ефективност можете да използвате извлечени от мрежата данни за изграждане на безжични топлинни карти. Това ви помага да видите вашата мрежа от географска гледна точка. С топлинна карта можете да видите къде мрежовата ви връзка е най-силната и да отстранява проблеми за мъртви зони. Ако хардуерът ви е зона с лоши връзки, можете просто да го преместите, за да подобрите услугата си или да опитате да подобрите цялата си мрежа.

SolarWinds Network Monitor Monitor

От друга страна, Nagios предлага без агентен мониторинг с SNMP. Можете да изпращате SNMP капани и да наблюдавате дневниците на събития на Windows чрез програмата. След като стартирате SNMP капан, всички обекти, които са работещи, ще бъдат означени със зеления цвят. Въпреки че това няма същото качество като мрежовия монитор за производителност, той все още е достатъчно добър, за да функционира в корпоративна среда.

NagiosXI SNMP капан

Що се отнася до функциите за мониторинг на мрежата, SolarWinds Network Performance Monitor има явно предимство. На разположение има повече инструменти и помага за отстраняване на много повече проблеми с производителността от Nagios. Анализът на NetFlow, в частност, може да бъде невероятно полезен за подпомагане на защитата срещу престой в бъдеще.

AutoDiscovery

Едно от основните предизвикателства на борда на решение за мониторинг на мрежата е преминаването през процеса на конфигурирането му с вашата мрежа. Всяко парче топология във вашата мрежа трябва да бъде отчетено и регистрирано. Без инструмент за автоматично откриване, трябва да конфигурирате ръчно всяко устройство във вашата мрежа. Инструмент за автоматично откриване ви позволява да автоматизирате този процес. SolarWinds Монитор на ефективността на мрежата автоматично сканира всички устройства във вашата мрежа и ги свързва, за да могат да бъдат наблюдавани.

Това е много полезно, защото ви позволява да ударите земята, без да се налага да конфигурирате инфраструктурата на цяла мрежа от нулата. Autodiscovery работи и за откриване на нови устройства, след като са свързани към установена мрежа, което прави това идеално решение за фирми, които искат да увеличат своята мрежова инфраструктура.

Nagios XI има собствен отговор на мрежовото откриване, но далеч не е цялостно решение за автоматично откриване. За да конфигурирате устройства във вашата мрежа, трябва да посочите IP диапазони, за да може да сканира. Сканирането на IP диапазона позволява на потребителя да се комбинира ефективно чрез своята топология.

Визуализация и персонализиране на таблото за управление

Една от най-важните части за ефективното наблюдение на вашата мрежа е разполагането с пълнофункционално табло за управление, което можете да персонализирате. SolarWinds Network Monitor Monitor ви позволява да персонализирате изгледите си с пай диаграми и графики, показващи здравето на вашата инфраструктура. Например, можете да генерирате „здравен преглед на хардуера“, който цветово кодира устройства, които имат състояние на нагоре, критичност и предупреждение.

SolarWinds Network Monitor Monitor

Нагиос XI също има собствен персонализиран уеб базиран потребителски интерфейс. С тази програма можете да персонализирате по потребител, така че всеки потребител да има уникален изглед на мрежата. Това е полезно, за да видите под капака на вашата мрежа и да идентифицирате състоянието на системата. Таблото за управление показва набор от графики, циферблати и диаграми, подробно описващи здравето на вашата инфраструктура.

Nagios XI табло за управление

като Монитор на ефективността на мрежата, таблото на Nagios е цветно кодирано. Макар че няма същия финес и качество SolarWind на потребителски интерфейс има, това е достатъчно ясно, за да ви даде снимка в здравословен размер на вашата мрежа. Това е важно да се отбележи, тъй като визуалните дисплеи ще ръководят по-голямата част от вашата мониторингова дейност. В повечето случаи яснотата на графиките и диаграмите е по-важна от самите отделни показатели. В края на краищата ви е нужна само секунда, за да забележите възникваща тенденция на графиката.

Сигнали и известия

Има само толкова много мрежов мониторинг, който можете да направите ръчно. Дори и да сте на бюрото си 24/7, ще има моменти, когато вниманието ви намаля. В тези моменти можете да пропуснете ключови мрежови събития, които засягат състоянието на вашата услуга. Предупрежденията и известията помагат да влезете и да привлечете вниманието ви към проблеми в онези моменти, в които не сте на разположение или разсеяни.

SolarWinds Network Monitor Monitor има отлична система за сигнализиране. Можете да конфигурирате конкретни условия и параметри на задействане, при които софтуерът ще ви уведоми по имейл или SMS, когато се случи определено събитие. В потребителския интерфейс има и прозорец за предупреждения, който подробно описва състоянието на всички сигнали, включително причината за предупреждението, активното време и времето на задействане.

Уведомления от SolarWinds

Можете да изберете да получавате известия за широк спектър от проблеми. Например, висока загуба на пакет, високо време на реакция, предупреждение или критично състояние. Това гарантира, че не пропускате нищо. При наблюдение на голяма мрежа просто поддържането е половината от битката. Ако отнемете погледа си от топката, дори само за момент, може да има тежки последици.

Нагиос XI адресира това, като ви позволява да конфигурирате имейл и текстови известия. Има широк спектър от настройки за конфигурация, които са центрирани към конкретни потребители. Потребителите могат да определят своите собствени предпочитания за известия, до имейлите и известията, които получават. Можете да зададете сигнали за повишаване на ситуации с предупреждение, критични и прекъсвания. Известията могат да бъдат избрани или не селектирани чрез натискане на На или Skip бутони.

Nagios Последни предупреждения

Макар че много програми предлагат сигнали и известия, малко от тях правят това Нагиос XI и Монитор на ефективността на мрежата. И двете системи предлагат символи и ясна цветно-кодирана графика на състоянието, но визуалното качество на SolarWinds е само по-високо в цялата област. Не е нужно да инвестирате по всяко време, за да видите дали основната ви инфраструктура е онлайн.

Доклади

Мониторингът на историческите данни е също толкова важен, колкото и наблюдението на данните на живо. В края на краищата, за да добиете представа за това колко добре функционира вашата мрежа сега, трябва да знаете как е била ефективна в миналото. Възможността за създаване на отчет ви позволява да разсъждавате върху използването на вашата мрежа и да предавате ключова информация заедно с други членове на персонала. Той също така помага при определянето на дългосрочна стратегия за управление на мрежата.

Докладите са нещо, което Нагиос XI и Монитор на ефективността на мрежата направи много добре. Nagios има набор от отчети по подразбиране, които ви позволяват да преглеждате графики и таблици, пълни с показатели за предишно използване. Те могат да бъдат експортирани в JPEG за по-подробна проверка.

Има и плъгини, които разширяват тази функционалност и ви позволяват да експортирате в PDF файл за по-подробна проверка.

SolarWinds Network Monitor Monitor също има своя възможност за генериране на отчети. Потребителят може бързо да генерира отчети с набор от графики и диаграми, за да стигне до сърцето на решаващите проблеми. Въпреки че отчетите Nagios XI са по-лесни за използване, дизайнът на отчетите за мрежова ефективност е много по-ясен и модерен.

NetFlow IPFIX, sFlow jFlow Monitoring

Една област, която SolarWinds Network Monitor Monitor има ясно предимство на NetFlow, IPFIX, sFlow и jFlow мониторинг. Нагиос XI не разполага с тях като част от възможностите му за мониторинг на мрежата. Това е пропусната възможност предвид важността на NetFlow анализа.

SolarWinds NetFlow анализатор на трафика

Анализът на NetFlow не само помага за увеличаване на видимостта във вашата мрежа, но също така ви позволява да откривате и кибератаки. NetFlow може да показва недостатъци в производителността и уязвимости в сигурността, които ще доведат до престой, ако не са адресирани. Като резултат, Монитор на ефективността на мрежата е очевидният избор в тази област.

Виртуализиран мониторинг

Тъй като организациите се ориентират повече към виртуализирана инфраструктура, стана важно да се избират решения за мониторинг на мрежата, които са предназначени да наблюдават този тип оборудване. Това е друга област, в която SolarWinds Network Performance Monitor се представя изключително добре. SolarWinds разполага със собствен инструмент за управление на виртуализация, който позволява на потребителя да наблюдава различни хипервизори.

От друга страна, Nagios има възможност да наблюдава VMware, но не много друго. Въпреки че това е ценно предвид известността на VMware, далеч не е SolarWindsПълен мениджър за виртуализация. В резултат ръбът отива към SolarWinds тук.

Мобилни приложения

Дистанционната работа се превърна в една от най-големите тенденции в света на технологиите. Вследствие на това мобилните приложения станаха много важни. Те предоставят на персонала възможност да взаимодействат с услуга, без да е необходимо да бъдат на бюрото си. за жалост, Нагиос XI в момента няма приложение Това е разочароващо предвид растежа на популярността, на който се радват през последните няколко години.

За разлика, SolarWinds има приложения за Android и IOS. Това позволява на служителите да проверяват своите мониторингови сметки, за да се уверят, че всичко е в изправност. Това го прави по-подходящ за екипи, които искат да работят отдалечено.

Ценообразуване

По отношение на цената и двете Нагиос XI и SolarWinds Network Monitor Monitor са равномерно съчетани. SolarWinds Network Monitor Monitor може да бъде закупен на цена от 2 975 долара (2245 британски лири). Има и а 30-дневен безплатен пробен период за да можете да изпробвате платформата, преди да направите покупка. Nagios XI се предлага както в стандартна, така и в Enterprise версия.

Стандартното издание започва с цена от 1,995 долара (1 504 британски лири) и включва персонализирани табла за управление, отчитане, потребителски изгледи на потребители и ескалации на уведомленията. Ако искате по-пълнофункционална версия, тогава Enterprise Edition си заслужава да се разгледа. Версията на Enterprise започва на цена от 3,495 долара (2 636 британски лири) и включва планирани отчети, доклади за планиране на капацитет, достъп до конзола за уеб сървър и доклади за SLA.

SolarWinds Network Monitor Monitor взема печалба

И двете SolarWinds и Нагиос XI са високопоставени производители в сравнение с други конкуренти за мониторинг на мрежата. Въпреки това, въз основа на ясния си потребителски интерфейс, автоматично откриване и всестранна небрежност, Производителност на мрежата SolarWinds Мониторът е най-добрият ни избор. Докато Нагиос XI има страхотен пул от функции за мониторинг, няма функция за автоматично откриване и дизайнът изглежда малко датиран в сравнение с Монитор на ефективността на мрежата.

Най-важният фактор в нашите критерии беше простотата на потребителския интерфейс. Ефективният мониторинг на мрежата се свежда до това как работи потребителският интерфейс. Ако тя е твърде сложна или тромава, не можете да получите точна оценка на състоянието на вашата инфраструктура. Право от стартиране и стартиране на автоматично откриване до използване на центъра за сигнали, за да се даде приоритет на вашия отговор на заплахите, Монитор на ефективността на мрежата улеснява този процес.

Има малък шанс да пропуснете нещо и не е нужно да търсите около това, което търсите. Не прави грешка, Нагиос XI също предлага много лесен за употреба дизайн, но не е толкова лесен за използване. По същия начин функции като NetFlow, sFlow и jFlow анализи дават Монитор на ефективността на мрежата по-широк спектър от инструменти за работа. В края на краищата сложният мониторинг на мрежата е свързан с отчитането на всичко.

Когато има малка разлика в цената между Монитор на ефективността на мрежата и пълнофункционалният Нагиос XI Корпоративно издание, има по-смисъл да се използва за първото въз основа на неговия превъзходен дизайн. SolarWinds Network Monitor Monitor можете да изтеглите тук. Като алтернатива, ако предпочитате Nagios XI класически подход за наблюдение на мрежата можете да го изтеглите от този линк тук.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =

Adblock
detector