SolarWinds NPM срещу Paessler PRTG

SolarWinds срещу PRTG

Широкият преход към правене на бизнес онлайн доведе до последователно търсене на инструменти за мониторинг на мрежата. Независимо дали контролира здравето на свързани устройства или предотвратява злонамерени атаки, администрирането на мрежата е тайната на почти всички живи мрежи. Не е изненада, че предвид броя на връзките средните онлайн мрежови процеси ежедневните администратори използват платформи за наблюдение на мрежата, за да им помогнат.

Що се отнася до инструментите за мониторинг на мрежата, малко имена са толкова забележителни SolarWinds и Paessler PRTG. Тези две марки са произвели някои от най-модерните пакети за мониторинг на мрежата. В тази статия ще разгледаме по-специално два продукта; SolarWinds Network Monitor Monitor и Paessler PRTG мрежа монитор.

Ще сравним подробно тези два гиганта за мониторинг на мрежата, за да видим кое е най-доброто.

Нашият анализ ще вземе предвид функции като табла, персонализиране, виртуализация, мрежов мониторинг, мониторинг на изпълнението, мониторинг на инфраструктурата, и известия.

Преглед

По-долу сме включили таблица с преглед на характеристиките на всеки продукт, показващи как се подреждат един срещу друг:

Характеристика
SolarWinds Network Monitor Monitor (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)
Мрежов монитор на Paessler PRTG (БЕЗПЛАТЕН ПРОБЕН ПЕРИОД)
AutoDiscovery да да
Персонализирано табло за управление да да
Потребителски интерфейс Windows GUI и уеб базиран GUI Windows GUI и уеб базиран GUI
Сигнали и известия Имейл, SMS, персонализирани условия за задействане Имейл, SMS, Push Известия, Мобилно приложение, Създаване на собствени скриптове
Мрежов мониторинг и поддръжка на потоци SNMP (NetFlow, J-Flow, IPFIX, sFlow и NetStream w / SolarWinds NetFlow анализатор на трафика SNMP, WMI, NetFlow, sFlow
Докладване Персонализиращи се и 100 шаблона по подразбиране Персонализирано и планирано отчитане
Ценообразуване Предлага се от $ 2955 (£ 2 269) Предлага се безплатно за по-малко от 100 сензора, платени версии, започващи от $ 1600 (£ 1,228)

Настройвам

Процесът на настройка е един от най-важните фактори, които трябва да имате предвид при внедряване на нова програма. Лекотата, с която можете да завършите процеса на настройка, определя колко лесно е да разгърнете вашата програма по избор. Мрежов монитор на Paessler PRTG оперира с основен сървър и една (или повече) сонди. Това поддържа процеса на настройка сравнително прост, докато наблюдавате цялата си мрежа с един сървър.

Можете да изтеглите Paessler PRTG Network Monitor за Windows за около пет минути. Преминавате през процеса на конфигуриране от Гуру за конфигурация който изисква информация от администратора, така че да имате идентификационни данни за вход за бъдеща употреба. Процесът на настройка е по-бърз от другите продукти като Мрежов монитор на Paessler PRTG съхранява данни в собствената си уникална система, а не в SQL база данни.

Мрежов монитор на Paessler PRTG настройката също има предимството на насърчаването мащабируемост за по-големи организации. Настройката е многопластова и можете да увеличите мащабите на вашите сървъри, сонди и сензори, за да сте в крак с вашите изисквания, независимо от размера на организацията ви.

В сравнение, SolarWinds Network Monitor Monitor изисква малко повече инвестиции. SolarWinds Network Monitor Monitor изисква около 800 MB място за инсталиране, което е значително повече от Мрежов монитор на Paessler PRTG. Имате нужда и от редица допълнителни решения за Windows като Microsoft SQL Server 2005 SP3 или по-нова версия и Windows Server 2003 или 2008. Имате нужда и от .NET Framework 3.5 или по-нова версия.

Това е малко по-трудно от Мрежов монитор на Paessler PRTG но и не е точно сложно. По отношение на лекото разполагане обаче трябва да дадем предимство на Мрежов монитор на Paessler PRTG тук. Основната настройка е лесна за използване и поставя основите, за да е готова за бъдещи увеличения.

Мрежово откриване (и Автооткриване)

Функции за автоматично откриване на SolarWinds Network Performance Monitor

Следващата функция, която ще разгледаме, е мрежово откриване. Откриването на мрежа е част от процеса на настройка, но заслужава свой собствен раздел, за да можем да анализираме допълнително какво може да предложи всяка програма. На SolarWinds Network Monitor Monitor има процес на автоматично откриване, който започва веднага след като завършите първоначалната настройка. Функцията за автоматично откриване автоматично ще разпознава устройства във вашата мрежа, така че не е необходимо да въвеждате информацията им ръчно.

  12-те най-добри SNMP инструменти за мониторинг плюс Ultimate Guide

Основното предимство на това са икономиите на време. На устройства без функция за автоматично откриване е много неудобно да преминете през всяко устройство и да го добавите към вашата мрежа. Функцията за автоматично откриване прави SolarWinds Network Monitor Monitor подходящ за бързо внедряване и ви спестява време, което можете да използвате за по-важни неща.

като SolarWinds Network Monitor Monitor, Мрежов монитор на Paessler PRTG също има своя функция за автоматично откриване. с Мрежов монитор на Paessler PRTG можете да сканирате вашата мрежа чрез IP диапазони. Въпреки че и двата продукта имат автооткриване, SolarWinds Network Monitor Monitor има ръба на базата на своя интуитивен дизайн и отлични топологични карти за автоматично откриване.

Персонализиране на таблото и таблото

Табло за управление на SolarWinds NPM

Без значение каква платформа използвате, по-голямата част от вашата дейност за наблюдение ще се осъществява през таблото за управление. Таблото за управление действа като централен хъб, който показва вашите живи данни и ви показва всичко, което се случва под капака на вашата мрежа. В резултат на това е важно да имате табло за управление, което можете да четете бързо и да персонализирате.

с SolarWinds Network Monitor Monitor (показано на изображението по-горе) можете да персонализирате таблото си, както сметнете за добре. Можете да преглеждате устройствата в пай диаграми, графики и цветно кодирани бутони, които подробно описват ефективността на вашата инфраструктура. по същия начин, SolarWinds Network Monitor Monitor също има своя собствена Табло за анализ на ефективността на PerfStack. Това ви позволява да влачите и пускате данни за използване в времева линия, за да ги сравните с други данни.

Това е изгодно, защото можете да сравнявате различни масиви данни един до друг. Прегледът на наборите от данни по такъв начин е уникален за SolarWinds Network Monitor Monitor и ви позволява да отстранявате проблеми за определени грешки в мрежата, без да се налага да гледате през много различни прозорци.

PRTG мрежов монитор

Мрежов монитор на Paessler PRTG също предлага свои персонализиращи табла за управление с избор от циферблати, диаграми и карти. Всъщност можете да използвате персонализиран HTML код, за да създадете свои собствени обекти на картата. Това е полезно, за да ви позволи да създадете уникална перспектива на вашата мрежа.

Въз основа на простотата на таблото и коврите Табло за анализ на ефективността на Perfstack, SolarWinds Network Monitor Monitor е топ избор тук. Шансът за сравняване на различни набори от данни по такъв начин е безценен при анализиране на напречно сечение на данни.

Потребителски интерфейс

Paessler PRTG Network Monitoг и SolarWinds Network Monitor Monitor и двете предлагат на потребителите графичен интерфейс за Windows и уеб базиран графичен интерфейс. Това означава, че имате достъп до всяка платформа онлайн и на вашето устройство. По-голямата част от потребителите на всеки продукт ще се ориентират към уеб-GUI въз основа на тяхната достъпност. Това е една област, където SolarWinds Network Monitor Monitor и Мрежов монитор на Paessler PRTG са равномерно съчетани.

Сигнали и известия

SolarWinds NPM предупреждения

Сигнали и известия са една от най-важните функции, които ще срещнете от инструмент за наблюдение на мрежата. Известията са предназначени да ви информират, когато ключови събития се случват във вашата мрежа. Те са изключително ценни в по-големите мрежи, където е невъзможно да се задържиш над всичко, което се случва. Известие тук и там може да ви информира, когато не сте сигурни какво се случва. Това е жизненоважно за поддържането на услугата ви изцяло поддържана и онлайн.

Предупреждения за мрежов монитор PRTG

И двете Мрежов монитор на Paessler PRTG (на снимката по-горе) и SolarWinds Network Monitor Monitor прекарайте това с летящи цветове. PRTG е проектиран да ви изпраща сигнали, за да ви уведоми, след като определени дейности или параметри са разпознати. Той не само ви предлага имейл и SMS известия но също така ви позволява да получавате push известия направо на телефона си чрез приложението PRTG. Най- PRTG приложението е достъпно за Windows, IOS, и андроид което го прави достъпно за повечето мобилни потребители.

Обаче с какво наистина се откроява Мрежов монитор на Paessler PRTG система за сигнали е, че можете създайте свои собствени скриптове за известия. Това ви дава контрол върху вида на мрежовата дейност, за която искате да екранизирате. Това изплаща дивиденти, като ви позволява да персонализирате мрежовата си дейност за наблюдение и да се адаптирате към най-новите заплахи.

  Какво е SD-WAN?

SolarWinds Network Monitor Monitor също така ви дава голям контрол върху условията на вашия сигнал. Можете да създадете свои собствени условия за задействане, за да активирате сигналите. С тази програма акцентът е поставен върху намаляването на вашите сигнали, така че трябва да се справите само с най-належащите проблеми. Можете също така да диктувате кое време на деня сигналите са активни и на кого са изпратени.

Това също е интелигентна система за сигнали, която ви позволява да предписвате конкретни действия, които да предприемете, след като са изпълнени предварително зададени критерии. Например, можете да изпратите имейл текст или да изпълните програма, след като активността е маркирана. Това ви позволява да включите докосване на автоматизация в реакцията на вашето събитие.

Като цяло системата за сигнали, предлагана от SolarWinds Network Monitor Monitor се чувства по-пълно, въпреки че Мрежов монитор на Paessler PRTG персонализираните скриптове и приложения улесняват администраторите да останат на върха. Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds интелигентните сигнали и системата за лесни условия на задействане ви позволяват да изградите мониторинговата си среда около вашите собствени нужди.

Мрежов мониторинг и поддръжка на потоци

Разбира се, когато изтеглите инструмент за мониторинг на мрежата, искате да знаете как точно искате да следи вашата мрежа. И двете Мрежов монитор на Paessler PRTG и SolarWinds Network Monitor Monitor идват напълно оборудвани в този случай. Например, Мрежов монитор на Paessler PRTG употреби SNMP проучване, WMI, NetFlow и sFlow за събиране на информация от вашата мрежа. Разпространението на тези функции за мониторинг ви дава мрежов монитор, който също може да работи анализ на пакети.

SolarWinds Network Monitor Monitor също използва SNMP проучване и се интегрира с друг продукт, наречен SolarWinds NetFlow анализатор на трафика. SolarWinds NetFlow анализатор на трафика позволява на потребителя да улавя пакети и NetFlow, J-Flow, IPFIX, sFlow, и NetStream данни.

Въз основа на разнообразието му SolarWinds Network Monitor Monitor с SolarWinds NetFlow анализатор на трафика може да се похвали с по-завладяващ пакет от способности за наблюдение на потока от Мрежов монитор на Paessler PRTG. Въпреки това, въз основа на това Мрежов монитор на Paessler PRTG включва мониторинг на потока по подразбиране, трябва да дадем на този раздел PRTG тук.

Мрежови карти

PRTG Мрежови карти

Мрежови карти са функция, която не виждаме достатъчно в продуктите за мониторинг на мрежата. Понякога разглеждането на географска гледна точка към вашата мрежа може да бъде също толкова илюстративно, колкото и разглеждането на необработените данни. За щастие и двете SolarWinds Network Monitor Monitor и Мрежов монитор на Paessler PRTG (на снимката по-горе) имат своя собствена карта. На SolarWinds Network Monitor Monitor можете да видите карта на вашите автоматични устройства, която автоматично се адаптира към промените в топологията.

Това означава, че след като добавите ново устройство в мрежата си SolarWinds Network Monitor Monitor автоматично ще го добави към картата. Наличието на карта, която се актуализира автоматично, е много полезно за предоставяне на актуална мрежа от мрежата. Това също е цветно кодирано, така че ако има устройство, което изпитва проблеми, то се обозначава с червения цвят, така че лесно да го видите.

Мрежов монитор на Paessler PRTG предприема друг подход, тъй като ви позволява да създавате уеб страници със собствени карти. Тези карти могат да бъдат споделяни публично, ако трябва да покажете на други членове на вашия екип всякаква мрежова активност, която наблюдавате в момента. като SolarWinds Network Monitor Monitor, тази карта е цветно кодирана, но дисплеите не са толкова лесни за четене.

Ако се нуждаете от a карта на мрежовата топология което ясно ви показва как вашите мрежови устройства се свързват помежду си, тогава SolarWinds Network Monitor Monitor е по-добрият избор тук. Картите са лесни за четене и няма да ви се налага да се взирате твърде дълго, преди да осъзнаете какво се случва.

Доклади

Да можеш да анализираш ретроспективно данните и да погледнеш на миналата ефективност в мрежата си често е толкова важно, колкото да гледаш данните си за използване на живо. Има много неща, които бихте могли да пропуснете в реално време, които ще забележите, като погледнете историческите данни. Генерирането на отчети е перфектният начин да направите равносметка на обработваните от вас данни и ви дава шанс да направите микроскоп в мрежата си.

  9 най-добри мрежови инструменти за разпознаване на проникване (NIDS)

Докладите са област, където SolarWinds Network Monitor Monitor наистина го избива от парка. Има над 100 шаблона по подразбиране които можете да използвате за планиране на отчети за ефективността на мрежата. Можете да ги персонализирате, така че да генерирате само необходимата информация.

Мрежов монитор на Paessler PRTG също има свои персонализиращи се отчети. Има раздел Отчети, който е посветен на производството и управлението на отчетите. Можете да планирате бъдещи отчети и да персонализирате как се показва информацията. Това ви дава огромен контрол върху начина, по който се преглежда мрежата ви. След като генерирате отчет, можете да го експортирате като PDF файл и да го изпратите на други членове на вашия екип.

Въз основа на простотата на системата за отчитане, Мрежов монитор на Paessler PRTG леко превъзхожда SolarWinds Network Monitor Monitor тук. Дизайнът на отчета и лекотата, с която можете да планирате бъдещи отчети, елиминира излишните опити да наблюдавате ретроспективно данните.

Ценообразуване

Конкуренцията между тези два става малко по-сложна, що се отнася до ценообразуването.

Монитор за ефективност на SolarWinds (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

SolarWinds Network Monitor Monitor се предлага от цената от 2 955 долара (£ 2 269). По-долу е показан списък с опции за ценообразуване:

Версия на продукта SolarWinds
Поддържани елементи
Цена
NPM SL100 100 2 955 долара (£ 2669)
NPM SL250 250 $ 6 720 (£ 6161)
NPM SL500 500 $ 10 500 (£ 8,066)
NPM SL2000 2000 $ 19 345 (£ 14 865)
NPM SLX неограничен $ 32,525 (£ 24,986)

Както можете да видите по-горе, има различни опции за ценообразуване. Ще забележите обаче, че входната цена от 2 955 долара (£ 2 269) е доста висока. Можете да оцените NPM на 30-дневен безплатен пробен период.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Мрежов монитор на Paessler PRTG

От друга страна, Мрежов монитор на Paessler PRTG предлага следните опции за ценообразуване:

Версия на продукта на Paessler
Поддържани елементи
Цена
PRTG Безплатно 100 Безплатно
PRTG 500 500 1600 долара (1 252 лири)
PRTG 1000 1000 2850 $ (2231 £)
PRTG 2500 2500 $ 5,950 (£ 6558)
PRTG 5000 5000 10 500 долара (£ 2121)
PRTG Мрежов монитор XL1 XL1 14 500 долара (£ 11 353)

Всеки от тези продукти е на конкурентни цени, но се основава на гъвкавата структура на цените на Мрежов монитор на Paessler PRTG и долната му точка на вход, тук трябва да дадем предимство на този продукт. Ценообразуването е не само конкурентно, но също така ви позволява да наблюдавате редица сензори в съответствие с нуждите на вашата организация.

Този формат на ценообразуване поддържа големи и по-малки организации по такъв начин Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds високата начална цена не.

с Мрежов монитор на Paessler PRTG по-малките фирми могат да потопят пръстите си в света на мрежовия мониторинг, без да се налага да харчат нищо до първите 100 датчика. По същия начин, началната цена на платените версии е далеч от тази на SolarWinds Network Monitor Monitor (дори ако Монитор на ефективността на мрежата не ограничава сензорите).

Paessler PRTG също е на разположение в 30-дневен безплатен пробен период за оценка.

SolarWinds Network Monitor Monitor взема печалба

SolarWinds Network Monitor Monitor и Мрежов монитор на Paessler PRTG са два от най-ефективните продукти на пазара в момента. Малко вероятно е да намерите много други платформи, които съчетават простотата с дълбочината толкова ефективно, колкото правят тези два продукта. Въпреки това, въпреки силата на Мрежов монитор на Paessler PRTG, SolarWinds Network Monitor Monitor предлага по-добър пакет като цяло.

От бързия процес на автоматично откриване до блясъка на Табло за анализ на ефективността на PerfStack и персонализирани сигнали, SolarWinds Network Monitor Monitor ви позволява да създадете свой собствен опит за наблюдение с минимални усилия.

Докато Мрежов монитор на Paessler PRTG управлява мащабируема настройка, визуализация на качеството и отчети с подобно качество SolarWinds Network Monitor Monitor просто не го сглобяват по един и същи начин. Докато процесът на автоматично откриване на Мрежов монитор на Paessler PRTG е добре, не е толкова добре Монитор за ефективност на мрежата SolarWinds защото не е толкова гладко.

Като цяло препоръчваме SolarWinds Network Monitor Monitor до организации, които търсят решение за мониторинг на мрежата, което ви изправя и работи ASAP. По-малките организации и тези, които търсят мащабируема структура на ценообразуването, се препоръчва да търсят Мрежов монитор на Paessler PRTG тъй като сте покрити с ценови диапазон от безплатната версия до версията XL1 с неограничени сензори.

Вижте също: SolarWinds срещу Zenoss 

About the author

Comments

  1. The transition to doing business online has led to a consistent search for network monitoring tools. Whether its monitoring the health of connected devices or preventing malicious attacks, network administration is the secret to almost all living networks. Its no surprise that given the number of connections, daily administrators use network monitoring platforms to help them. When it comes to network monitoring tools, few names are as notable as SolarWinds and Paessler PRTG. These two brands have produced some of the most advanced network monitoring packages. In this article, we will specifically look at two products; SolarWinds Network Monitor Monitor and Paessler PRTG Network Monitor. We will compare these two network monitoring giants in detail to see which one is the best. Our analysis will take into account features such as dashboard, customization, virtualization, network monitoring, performance monitoring, infrastructure monitoring, and notifications.

Comments are closed.