WebLogic Server Ръководство и инструменти

WebLogic Server Ръководство и инструментиДнешната съвременна бизнес среда изисква технологична настройка, при която се внедряват множество самостоятелни системи и след това се очаква да си говорят безпроблемно. Всъщност никой уважаващ себе си бизнес вече не може да се нарече конкурентоспособен, ако разчита на една система - или дори набор от тях с несъвместими формати за извеждане на данни; съвременната демография на клиента няма да го позволи.

Но има решение: една система, която може да преодолее различни заявки за комуникация на данни и да се справя добре с интеграцията на системите, е WebLogic Server.

Малко време? Ето нашия обобщен списък на най-добрите инструменти за WebLogic Server:

 1. Инструмент за управление на производителността на SolarWinds WebLogic (БЕЗПЛАТНА ПРОБА) Този инструмент е част от SolarWinds Server и Monitor Monitor и включва мониторинг и сигнализиране за вашите бази данни Oracle. Работи на Windows Server
 2. Конзола за администриране на WebLogic на BEA Продукт на Oracle, който е базиран на браузър интерфейс към вашите бази данни и WebLogic внедряване. Включва мониторинг на сървъри и приложения плюс инструменти за отстраняване на проблеми.
 3. Интелигентно табло и мониторинг на WebLogic (WLSDM) Този умен инструмент от Volthread Information Technologies сканира вашия домейн WebLogic и дава препоръки за подобрения, когато е инсталиран. След това тя продължава да следи и съветва.

Какво е WebLogic сървър?

WebLogic Server е сървър за приложения, който функционира като платформа за разработване, внедряване и изпълнение на многостепенни (n-ниво) разпределени Java-базирани приложения. Той също така служи като мост или „съединител“ между хостваните на него приложения и харесва отдалечените бази данни или сървърите за съобщения.

Oracle Corp. се превърна в популярен доставчик на платформи за онлайн обработка на транзакции (OLTP) на пазара днес, а WebLogic Server е един от инструментите, които позволиха на технологичната компания да стане толкова голям конкурент. Те придобиха този Java 2 Platform, Enterprise Edition (J2EE) сървър с придобиването на BEA Systems през 2008 г..

3 степенна архитектура на WebLogic Server

Източник на изображението

WebLogic Server седи в средния слой - заедно с харесванията на прокси и защитни стени. Това е нивото, което е разположени между предните външни приложения („Презентация или клиентски слой“ - обикновено интерфейси с браузър с външния свят) и сървърите на базата данни („Backend Layer“ - сървърите, където се съхраняват данни).

От тази позиция на междинен софтуер, WebLogic Server централизира приложни услуги като:

 • Уеб услуги - различните функции на уеб сървър
 • Бизнес услуги - бизнес компонентите на процеса
 • Свързване с Backend - разрешаване на връзки към резервни устройства и сървъри за съхранение

С други думи, този сървър на приложения, базиран на Java дава възможност за оптимално и рационално изпълнение в бизнес процесите. Нещо повече - фактът, че използва технология функции като кеширане и обединяване на връзки означава, че WebLogic Server също помага за намаляване на времето за обработка и транзакциите.

И накрая, не трябва да се забравя, че тази сървърна система също предоставя корпоративно ниво сигурност и мощни възможности за администриране на ролите.

WebLogic Server Ръководство и инструменти

И така, как точно използвате WebLogic Server?

Сега, когато видяхме общото определение за това, какво представлява WebLogic Server, нека да получим малко повече техническа информация и да видим дали не можем да разградим неговите компоненти, докато се опитваме да го опишем.

Основната архитектура на WebLogic

Освен че служи като J2EE сървър, WebLogic Server може да се използва за организиране и администриране на други сървъри и по този начин услугите, работещи на тях. Преди да разгледаме това, нека да определим няколко цифрови концепции, които се използват в нейната сфера.

домейн

Това е колекция от приложения, които са групирани заедно за лесно управление. Домейнът се състои от администраторски сървър и редица управлявани сървъри, които са под негов контрол.

Основен домейн

Това е нов домейн, който има само администраторски сървър и нищо друго. Може да не е практично, но може да съществува самостоятелно.

Управлявани сървъри

Тези сървъри съществуват вътре в даден домейн и обслужват различни цели. Примери за такива сървъри са SOA Suite, WebCenter Suite и Business Intelligence Suites.

Следващото видео обяснява тези понятия по-визуално:

Oracle - Разбиране на WebLogic архитектура

Какво се случва, когато инсталирате WebLogic Server?

За да изтеглите вашето копие на WebLogic Server, трябва да отидете на страницата за изтегляне на софтуер на Oracle Technology Network. След като приемете лицензионното споразумение и изтеглите предпочитаната от вас версия на софтуера, вие сте готови да започнете вашата инсталация.

Инсталационните сценарии, които могат да се възпроизведат, включват:

 1. Създаване на основен домейн - всеки път, когато инсталирате нов екземпляр на WebLogic, по подразбиране ще създадете основен домейн без управлявани сървъри. Докато не се добавят управляваните сървъри, това наистина няма да направи много.
 2. Създаване на управлявани сървъри в основния домейн - след това преминете към създаване на управлявани сървъри, които се добавят към основния домейн. Това се нарича „разширяване на основния домейн“.
 3. Създаване на управлявани сървъри в нови домейни - ако решите, че искате да управлявате управляваните си сървъри в собствения си домейн, WebLogic ви позволява да клонирате съществуващия администраторски сървър в основния домейн и да го използвате, за да създадете нов домейн за вашия нов управляван сървър. Това е известно като "разширяване на управлявани сървъри."
 4. Клъстериране на управлявани сървъри - в този сценарий, след като управляваните сървъри са инсталирани в техните различни домейни, те могат да бъдат „групирани“ заедно, за да бъдат управлявани от един администратор сървър, който може да пребивава в един от домейните.

Независимо от вашия избор на инсталация или първоначалния избор на архитектурна конфигурация, винаги можете да преструктурирате дизайна си по-късно, в зависимост от нуждите на вашата логика на бизнес процесите.

За кого е WebLogic Server?

В идеалния случай, WebLogic сървърът ще се намира добре в технологична среда на бизнеса, където ще бъде конфигуриран да помага чрез:

 • Служи като хостинг решение за всички Java-базирани приложения
 • Действа като дом за уебсайтове от висок клас
 • Повишаване на производителността като оптимално и сигурно решение за проблеми с бавна свързаност между front-end приложения и back-end сървъри
 • Става мост, способен да се справи с проблемите на мащабируемостта на бизнеса, докато цифровият отпечатък продължава да расте

Накратко, може да се каже, че WebLogic Server е сървър на приложения, който има бъдещето в своите гледки. Той служи като фасилитатор за други [Java] приложения, бизнес пакети и хардуерни устройства, които трябва да бъдат включени в потока за обработка на данни на бизнеса..

Какви инструменти за мониторинг и управление се използват с WebLogic сървъри?

Система, която дава възможност на други системи, трябва да бъде конфигурирана и управлявана внимателно. Самият той трябва да работи добре, преди да може да контролира други системи. Ето защо е важно да следите инструментите им за наблюдение и управление.

По-долу ще разгледаме три от най-популярните инструменти за администриране и наблюдение на WebLogic Server.

SolarWinds WebLogic Инструмент за управление на производителността (БЕЗПЛАТНА ПРОБЛЕМА)

Въпреки че е продукт на трети страни, SolarWinds Инструмент за мониторинг на ефективността на WebLogic е пакет за администрация, който обхваща всички аспекти на наблюдение и управление на WebLogic сървъри.

Администриране и наблюдение на SolarWinds WebLogic

Преглед на функциите на този инструмент ни дава представа колко мощна е всъщност:

 • Мониторинг на разпределението на паметта и използването, за да се гарантира, че процесите са завършени без извикване на ресурси
 • Мониторинг на сървъри и приложения, който осигурява задълбочена информация за ефективността на нишките и пуловете. Това включва текущото време и време за изчакване за изпълнение на заявките, както и следене на чакащите заявки
 • Когато е интегриран със Server & Монитор на приложения, анализаторът за ефективност на базата данни SolarWinds предоставя подробен анализ и отчети за бази данни Oracle в съответствие с WebLogic Server за по-ясна картина

Администриране на база данни SolarWinds WebLogic

 • Мониторинг на бази данни като SQL Server, MySQL, DB2, SAP ASE и други бази данни, позволяващи почти 100% комуникация в рамките на борда, когато става въпрос за съхранение на данни
 • Мониторинг на виртуални среди и приложения като VMware и Hyper-V, позволяващи репликация и тестване на симулирани настройки

Както можете да видите, този инструмент наистина може да се превърне в инсталация на WebLogic Server и да излезе с кратки доклади, които са не само информативни, но и лесни за разбиране и приятни за очите. Инструментът за наблюдение на производителността SolarWinds WebLogic се предлага с монитора на сървъра и приложенията (SAM), който е на разположение за изтегляне на 30-дневна безплатна пробна версия.

Инструмент за наблюдение на производителността SolarWinds WebLogic с SAMDownload 30-дневна БЕЗПЛАТНА пробна версия

Конзола за администриране на WebLogic на BEA

До тази родна административна конзола на Oracle се осъществява достъп чрез уеб браузър и се изпълнява от администраторски сървър на домейн на WebLogic Server. Той използва Java обекти, известни като MBeans, всеки от които съдържа набор от атрибути, които определят параметрите за различните функции и операции, които се използват за администриране на сървъра.

Конзола за администриране на WebLogic на BEA

Работите, които могат да се извършват с помощта на този инструмент за администриране, включват:

 • Стартиране, спиране на инстанции и конфигуриране на клъстери
 • Конфигурация на сървърни услуги като свързване към база данни (JDBC) и съобщения (JMS)

Конфигурация на база данни на BEA WebLogic Administration

 • Сигурност, администриране и управление на потребители, групи и роли
 • Конфигурация и внедряване на Java приложения
 • Наблюдение на производителността на сървъри и приложения, помощ при отстраняване на неизправности чрез файлове на лога на сървъра и домейна

Едно нещо, което трябва да се каже тук, е, че въпреки че интерфейсът може да изглежда малко остър, не се заблуждавайте от липсата на цветове и pizazz - в края на краищата това е мощен инструмент, създаден от хората зад WebLogic Server себе си.

Интелигентно табло и мониторинг на WebLogic (WLSDM)

с WebLogic Smart табло и мониторинг (WLSDM) имаме друг инструмент за администриране и наблюдение на трети страни, който е „малкото двигател, който може“. Това е конзолно разширение - за разлика от самостоятелно решение - което се гордее с това, че е евтино решение (безплатно за разработчиците), което дава резултати, които са толкова добри, колкото и тези от най-добрите от тях.

Екран на отчета за мониторинг на WLSDM

Някои отлични характеристики на WLSDM са:

 • Лесна, бърза и неинтензивна инсталация - предимство, уникално за разширенията - което прави моментна снимка на вашия домейн WebLogic и прави препоръки още от самото начало
 • Възможност за създаване на безкраен брой персонализирани табла за управление, отговарящи на нуждите на администраторите от контролни и отчетни заявки

WLSDM функции

Източник на изображението

 • Лесни за създаване аларми и известия чрез използването на метричен браузър WLSDM
 • Съхранение и извличане на стари данни - включително метрични данни, бек-енд данни и дори аларми - за сравнение и анализ
 • Добавяне и планиране на скриптове за лесно управление на заданията на CRON

Колкото и стройно да изглежда WLSDM, той все още пробива над теглото си и доставя като най-доброто от тях - ако не и по-добро.

Какво казват отзивите за WebLogic сървъри?

Както всяко софтуерно решение там, WebLogic Server инструмент има своите плюсове и минуси; Нека погледнем:

Професионалисти:

 • Това е качествен продукт от Oracle, водещият производител на софтуер за бази данни на планетата и предлага гаранции за сигурност и цялост на данните
 • А здраво решение за безопасност при отказ - тя е задължителна за критичните за мисията изчислителни среди
 • Способност за нарисувайте пълна картина над домейна WebLogic с компактни отчети които позволяват лесно разбиране и точно вземане на решения

Недостатъци:

 • Може да изглежда малко обемист и подути в сравнение с други подобни софтуерни решения
 • Може също така хапете в пъти за обработка тъй като се справя с проблемите на заден план
 • Не всеки малък и среден бизнес може да си позволи доста сложни лицензионни такси

Ако получите WebLogic Server?

WebLogic сървърите са за фирми, които имат изчислителната способност да носят решението и могат да си позволят доста стръмните такси - или тези, които мислят за това като инвестиция, която си струва да поддържат и функционират безпроблемно дигиталната си среда.

Така или иначе с наличните инструменти за мониторинг и управление WebLogic Server ще продължи да нараства популярността си; особено с феновете на Oracle, които са развалени за избор, когато става въпрос за средните и периферните пакети Oracle, които са съвместими с.

В дългосрочен план WebLogic Server ще винаги заслужава всеки един цент, вложен в нея - той ще поеме мониторинга на вашата технология, докато се фокусирате върху вашите бизнес процеси.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 + = 55

Adblock
detector