10 најбољих алата за документацију активног директорија

10 најбољих алата за документацију активног директорија

Мицрософтов Ацтиве Дирецтори је веома широко коришћен систем управљања приступом. Она контролише корисничке налоге за Екцханге Сервер, СхареПоинт Сервер, и о сваком Мицрософтовом производу за који су потребни поверљиви подаци корисника. Услуга проширује своју надлежност и изван Мицрософтовог каталога производа, јер га користе многи други софтверски системи и обезбеђују приступ мрежним уређајима.

Ако имате само времена да сазнате више о алатима, ево наша листа десет најбољих алата за управљање активним директоријумом:

  1. СоларВиндс МСП пасош (ГЕТ ДЕМО) Интернет платформа за ИТ документацију и менаџер лозинки.
  2. ИТ Лепак Систем за управљање лозинкама и управљање документацијом на бази облака.
  3. МанагеЕнгине АДМанагер Плус Локални софтвер за надгледање Ацтиве Дирецтори-а који се изводи на Виндовс Серверу и Виндовс-у.
  4. СоларВиндс Манагер за права приступа (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Ацтиве Дирецтори систем управљања који укључује модул извештавања.
  5. Конфигурација КСИА Алат за документацију ИТ инфраструктуре који укључује модул за надгледање Ацтиве Дирецтори-а.
  6. Извештавање активног директорија компаније Јосе Једноставан, бесплатан алат за снимање статуса АД контролера. Доступно као услужни програм наредбеног ретка или са ГУИ интерфејсом.
  7. Генератор извештаја Ацтиве Дирецтори Екцел ПоверСхелл скрипта која генерише Екцел излаз из упита АД контролера.
  8. АДСцрибе Лаган алат за пријављивање Ацтиве Дирецтори који се покреће из командне линије или преко чаробњака.
  9. Ацтиве Дирецтори Буилдер извештаја Алат за прављење упита за извештај о АД који приказује резултате у апликацији и омогућава извоз података.
  10. Мицрософт Ацтиве Дирецтори Топологи Диаграммер Бесплатан алат који приказује хијерархију дозвола у АД имплементацији.

Са толико много употребе Ацтиве Дирецтори-а, за администраторе система веома је важно савладавање контроле над системом. Терминологија Ацтиве Дирецтори-а понекад може бити мало збуњујућа. Понекад се запослени с пуно других обавеза могу мало збркати домени, шуме, и дрвеће. Без јасне идеје о подјелама, хијерархијама, заједницама и сегрегацији контролера домена и односа дозвола, ствари могу постати неуредне.

Управљање Ацтиве Дирецториом

Једини начин да се надгледа над компликованим односима између корисника, уређаја и структуре за имплементацију Ацтиве Дирецтори-а је документујте све то.

Покретање документационог пројекта Ацтиве Дирецтори је тежак задатак. Велика одлука коју треба донијети је око структуре документације. Међутим, неко ко посебно треба да набави систем документовано како би се подстакло боље разумевање и побољшало управљање вероватно неће моћи да смисли документациону структуру..

Срећом, доступне су смернице о исправном формату продавнице документације Ацтиве Дирецтори.

Безбедност података из активног директорија

Писање начина на који су организовани контролери домена и набрајање дозвола садржаних у њима ствара други извор података Ацтиве Дирецтори-а. Те се информације не би требало ширити и умножавање изван сигурног окружења Ацтиве Дирецтори-а повећава ризик.

Подаци садржани у Ацтиве Дирецториу треба да остане поверљива. Имати те податке лежећи око канцеларије у штампаним документима или доступни као текстуални документи негде на серверу компаније ствара сигурносну слабост. Дакле, складиште информација Ацтиве Дирецтори-а мора бити осигурано енкрипцијом и корисничким акредитивима за приступ. Ради опоравка од катастрофе требало би да буде складиште документације Ацтиве Дирецтори-а држећи подаље од примарне локације компаније.

Ревизија активног директорија

Као централизовани менаџер права за приступ, Ацтиве Дирецтори је врло важан поштовање стандарда за сигурност података. Да би добила сертификацију за стандарде заштите безбедности као што су ПЦИ-ДСС или ХИПАА, компанија треба да покаже да има правилно управљање правима приступа. Ревизија ових стандарда и пружање доказа у случају правног поступка ГДПР-а захтијева документацију Ацтиве Дирецтори-а.

Најбољи алати за документацију за Ацтиве Дирецтори

Вероватно немате времена да истражите све опције документације и ревизије Ацтиве Дирецтори-а. Овај извештај је за вас уложио тежак посао, креирајући ужи избор за оне који желе да побољшају управљање Ацтиве Дирецториом.

Више о овим алаткама можете прочитати у наредним одељцима.

1. СоларВиндс МСП пасош (ГЕТ ДЕМО)

Контролна табла са паспора

Тхе СоларВиндс МСП Пасспортал пакет садржи менаџер лозинки и менаџер документације СоларВиндс. Овај пакет вам даје прилику да направите сигурносну копију уноса у Ацтиве Дирецтори и такође похраните документацију коју сте написали о имплементацији АД-а.

Систем за управљање лозинком може синхронизујте са Ацтиве Дирецтори-ом. То вам омогућава резервно постројење за опоравак система у случају катастрофе. Са интерфејсом менаџера лозинки је много лакше бавити се него са стандардним интерфејсом Ацтиве Дирецтори. Обавља такве задатке као аутоматска ротација е-поште да би се редовне промене лозинке лакше примењивале. Промене извршене у Пасспорталу аутоматски се примењују у имплементацији Ацтиве Дирецтори-а.

Ако је потребно да документујете Ацтиве Дирецтори да бисте доказали усаглашеност са стандардима заштите података, уместо активног директорија можете да покренете потребне извештаје о ревизији са Пасспортала. Сва документација коју направите о Ацтиве Дирецтори-у може се послати у СоларВиндс Доцумент Манагер ради складиштења.

СоларВиндс Пасспортал је услуга заснована на облаку који укључује удаљени простор за складиштење. Ово чува ваша Ацтиве Дирецтори подешавања и сву вашу похрањену системску документацију безбедном од катастрофа на лицу места или неовлаштеног кршења. Приступ Пасспорталу чувају се путем вјеродајница, а похрањивање и пријенос података су сви заштићено шифровањем.

Путовница се плаћа претплатом. На тржишту се продаје као алат за управљаче провајдере услуга (МСП), тако да могу да додају управљање лозинкама као услугу коју нуде својим клијентима. Међутим, био би погодан и за предузећа на више локација која имају централизовано управљање ИТ-ом. Можете региструјте се за демонстрацију да га видим у акцији.

СоларВиндс МСП ПасспорталРегистер фор Демо

2. ИТ лепак

ИТГлуе

ИТ лепак је власништво Касеиа а усмерен је на МСП. Међутим, могао би да га користи и ИТ одељење компаније са више локација. Овај алат је врло сличан Пасспорталу јер укључује управљање лозинком и документима.

Документирање Ацтиве Дирецтори-а помоћу ИТ љепила је стварно једноставно. Систем укључује библиотека шаблона који делују као додаци функционалности алата. Један од ових образаца посебно се односи на имплементације Ацтиве Дирецтори-а.

Део функције предлошка активног директорија је могућност да документовати тренутни статус контролора Ацтиве Дирецтори у вашем предузећу и њиховог садржаја. Монитор Ацтиве Дирецтори-а у ИТ Глуе-у укључује линкове до документације која се односи на АД. Ово сучеље делује као индекс ваше АД документације и такође вам омогућава мапу пута о томе који документи морају бити креирани,

Монитор Ацтиве Дирецтори је део модула за управљање лозинкама у ИТ Глуе-у. Систем је услуга заснована на облаку и обухвата простор за складиштење. Ово чини идеалан пакет за документирање Ацтиве Дирецтори-а, јер и модул за управљање документима укључује едитор. То значи да је могуће креирати своју документацију у окружењу ИТ Глуе-а и тамо је складиштити.

Преноси података и складиштење докумената помоћу ИТ Глуе-а заштићени су лозинком и шифровано ради сигурности.

Услуга ИТ Глуе-а наплаћује се месечно по кориснику уз минималну претплату од пет корисника. Систем се нуди у три издања: Основни, Изаберите, и Ентерприсе. Све верзије укључују управитељ лозинки са Ацтиве Дирецтори надгледањем и системом за управљање и складиштење докумената.

3. МанагеЕнгине АДМанагер Плус

10 најбољих алата за документацију активног директорија

Ако више желите да хостујете софтвер за надгледање АД на лицу места, а не да му приступате у цлоуд сервису, онда је МанагеЕнгине АДМанагер Плус вероватно најбоља опција. Овај пакет је веома свеобухватан интерфејс за Ацтиве Дирецтори и пресудно, укључује механизам за извештавање који ће вам помоћи да документујете имплементације Ацтиве Дирецтори-а.

Извештаји генерисани од стране АДМанагер Плус обухватају кориснике, листе дистрибуције, безбедносне групе, рачунаре и контакте. Обухваћа имплементације АД засноване на облаку као и статусе активног директорија на лицу места. Алат се такође може покрити Екцханге Сервер, Скипе, и друге апликације које користе Ацтиве Дирецтори за права приступа.

АДМанагер Плус је доступан у три верзије: бесплатно, Стандардно, и Професионални. Бесплатно издање је ограничено на управљање једним доменом. Стандардна верзија има шири опсег, а Профессионал Едитион укључује модуле Хелп Деск. Датотека за преузимање бесплатне верзије потпуно је иста као и датотека са професионалним издањем. МанагеЕнгине нуди Профессионал-у на 30-дневно бесплатно пробно раздобље. Када тај мјесец истекне, програм прелази на ограничено Бесплатно издање.

4. СоларВиндс Манагер за права приступа (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс Манагер за права приступа

Тхе СоларВиндс Манагер за права приступа покрива Ацтиве Дирецтори, Мицрософт Екцханге, Виндовс Филе Схаре и Мицрософт СхареПоинт. Алат приказује визуелне репрезентације тренутних објеката у вашој АД имплементацији. Чимбеници који се могу видјети укључују групе корисника и насљеђивање дозвола.

Алат укључује функције за управљање дозволама и портал за самопослуживање корисника функције анализе који подржавају поштовање стандарда за сигурност података и помажу вам да испуните услове споразума о нивоу услуге. Алат укључује евиденцију активности.

АД анализатор укључује функције сортирања и филтрирања података. Они вам омогућавају да саставите своје извештаје. Алат такође укључује модул за извештавање који има унапред написане формате који су у складу са захтевима ревизије стандарда заштите података.

Софтвер се инсталира на Виндовс Сервер и доступан је за 30-дневно бесплатно пробно раздобље. СоларВиндс такође производи бесплатну алтернативу, која се назива СоларВиндс Пермиссионс Анализер за Ацтиве Дирецтори. Овај бесплатни алат нема све визуализације података или функције управљања Управитеља права приступа.

СоларВиндс Манагер за права приступа преузми 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробну верзију

5. КСИА конфигурација

Конфигурација КСИА

КСИА конфигурација од Центрел Солутионс је систем документације за ИТ инфраструктуру. Алат ће такође снимити све конфигурације опреме и верзије софтвера и упозорити администраторе система на неовлашћене промене, нудећи могућност повраћаја конфигурација.

Систем документације укључује формате који су потребни за усаглашавање сигурносних стандарда система. Модул Ацтиве Дирецтори овог алата за документацију ревидира све статусе ваших АД контролера. Ови извештаји се могу уређивати и чувати, а могу се и брендирати. КСИА конфигурациони систем може бити вишенаменски, омогућавајући да га МСП користе за подршку клијентима.

Систем конфигурације КСИА доступан је као локални софтвер или као услуга домаћин у облаку. Верзија у облаку нема толико функција као локални софтвер - не дозвољава напредне безбедносне опције, брендирање или уређивање извештаја.

Систем је доступан у три издања: Техничар, Ентерприсе, и Неограничено предузеће. Техничарска и неограничена Ентерприсе издања ће с једном лиценцом документовати сву опрему у вашем систему. Ентерприсе верзија наплаћује се по уређају, тако да ћете морати да купите више лиценци да бисте документовали цео систем са том верзијом.

КСИА Цонфигуратион је врло занимљива системска документација и алат за заштиту конфигурације. Центрел Солутионс нуди софтвер на 30-дневној бесплатној пробној верзији.

6. Јосе Ацтиве Дирецтори Репортинг

Јосе АД Доцументатион

Извештавање Јосе Ацтиве Дирецтори-а је мали, бесплатни комад софтвера који производи симпатичне, представљиве екране информација о контролеру Ацтиве Дирецтори. Извештаји се производе у ХТМЛ-у, али могу се штампати у ПДФ или изрезати и залепити у Ворд документ.

Алат има ГУИ интерфејс, који кориснику омогућава да одабере које информације треба издвојити из АД контролера. Постоји и верзија командне линије која омогућава покретање извештаја путем скрипти.

Алат је првобитно написан текстом на немачком језику, али је сада доступан и на енглеском језику. Инсталира се на Виндовс и Виндовс Сервер. Ово је сјајно средство за мале компаније које само желе да забележе тренутни статус својих АД контролера. Зип датотека која садржи програм такође садржи скрипту командне линије која ће покренути све стандардне извештаје о статусу АД које типични системски администратор жели. За надгледање статуса могуће је периодично покретати ову батцх датотеку према распореду.

7. Генератор Извештаја Ацтиве Дирецтори Екцел

Генератор извештаја Ацтиве Дирецтори Екцел

Генератор извештаја Ацтиве Дирецтори Екцел је а ПоверСхелл скрипта то ствара извештај о статусу АД који се може отворити у програму Мицрософт Екцел. Програм је доступан бесплатно и ради у Виндовс окружењима.

Информације укључене у извештај укључују статус рачуна и истицање неактивних налога. Такође показује који су рачуни закључани, а који лозинке истекли.

8. АДСцрибе

АДСцрибе

АДСцрибе из Леадум софтвера је једноставан алат за пријављивање Ацтиве Дирецтори који се покреће Виндовс и Виндовс Сервер. Излазни подаци могу бити сачувани као ХТМЛ, ЦХМ формат помоћи или Мицрософт Ворд. Ово је лаган алат који брзо ради. Може се покренути путем чаробњака или у командној линији. Извештаји генерирани помоћу алата наводе објекте у АД-у који се контролишу са детаљима за сваки.

9. Ацтиве Дирецтори Буилдер извештаја

Ацтиве Дирецтори Буилдер извештаја

Сисмалогиц Ацтиве Дирецтори Буилдер извештаја може произвести извештаје за све домене у вашој Ацтиве Дирецтори имплементацији. Излаз алата је у оба ЦСВ или Екцел спреман формат.

ГУИ сучеље за алат је алат за израду упита који кориснику омогућава да одређује који ће се детаљи Ацтиве Дирецтори појавити у извјештају. Резултати извршења упита извештаја приказују се на екрану алата за прављење извештаја и могу их сачувати за приступ другим апликацијама. Могуће је и копирање и лепљење података у друге уређиваче.

Алат је доступан у и бесплатне и плаћене верзије. Комплетна верзија доступна је на 30-дневној бесплатној пробној верзији. Ако одлучите да не платите на крају пробног периода, софтвер се пребацује на бесплатну верзију.

10. Мицрософт Ацтиве Дирецтори Топологи Диаграммер

Мицрософт Ацтиве Дирецтори Топологи Диаграммер

Овим сте добили визуелни приказ структуре дозвола за Ацтиве Дирецтори бесплатан алат од Мицрософта. Корисник може одредити која категорија података из активног директорија треба да се користи за састављање мапе. Извештаји могу да приказују АД садржај из перспективе домене, организационе јединице, сервера или групе.

Излаз се генерише у Мицрософт Висио формат, тако да морате имати тај алат да бисте користили дијаграм. Софтвер се инсталира на Виндовс Сервер од верзије 2000 и новије верзије или на Виндовс Виста, КСП или Виндовс 7.

Алат је бесплатан за употребу и доступан је за преузимање са Мицрософтове веб локације.

Бирање алата за документацију Ацтиве Дирецтори-а

Можда ће вам требати само алат који вам омогућава јаснији преглед објеката Ацтиве Дирецтори и њихових односа или ће вам можда требати алат за ревизију стандарда за заштиту података. Ова листа садржи широк спектар алата за документацију Ацтиве Дирецтори-а и надамо се да ће један од њих одговарати вашим потребама.

Неки од алата на овој листи су бесплатни за употребу, док већина осталих нуди бесплатне пробне периоде. Испробајте неколико алата бесплатно како бисте помогли да одлучите који је најбољи за вас.

Да ли већ имате преферирани алат за документацију Ацтиве Дирецтори? Користите ли неки од алата на овој листи? Оставите поруку у Коментари одељак испод и поделите своје искуство са заједницом.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 17

Adblock
detector