10 најбољих бесплатних ТФТП сервера за Виндовс, Линук и Мац

10 најбољих бесплатних ТФТП сервера за Виндовс, Линук и Мац

Постоји велики избор Протоколи за пренос датотека (ФТП) који се данас користи у интернету. Један од најосновнијих, а самим тим и најчешће кориштен за обављање преноса појединачних датотека на ниском нивоу, је Тривиал ФТП или Тривиални протокол за пренос датотека (ТФТП). У овом чланку ћемо покрити 10 најбољих ТФТП сервера за Виндовс и Линук системе.

ТФТП је критичан за одржавање уграђених закрпа и конфигурација уређаја и трајаће још дуго. Протокол се често налази на уређајима попут рутера, медијских стреама и мобилних телефона. То је главни начин на који се датотеке фирмвера гурају на ове уређаје како би их надоградили или закрпили. ТФТП није погодан за употребу путем интернета због недостатка сигурности. ФТП је чешћи за употребу путем интернета, а сигурнији СФТП расте популарност за сигурни пренос датотека.

Постоји много детаља о сваком од алата које смо одабрали за овај чланак у наставку, али ако имате само времена за кратак резиме, ево најбољих бесплатних ТФТП сервера:

 1. СоларВиндс Фрее ТФТП сервер (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ) - Овај алат се покреће у оперативном систему Виндовс и укључује закључавање ИП распона и може пренијети датотеке величине до 4 ГБ.
 2. Виндовс ТФТП услужни програм - Лаган бесплатни ТФТП сервер са предностом што брз брзи пренос датотека.
 3. ТФТПД32 - Пакет корисних мрежних монитора који укључује монитор ДХЦП сервера, ДНС монитор и Сислог сервер као и ТФТП сервер.
 4. ВхатсУп Фрее ТФТП сервер - Паметан изглед фронтенд који повезује ефективни ТФТП сервер.
 5. ханеВИН ТФТП сервер - 32-битни и 64-битни ТФТП сервер за Виндовс окружења који могу бити ограничени у операцијама на ИП адресу или директоријум.
 6. ВинАГентс - Мали ТФТП сервер за Виндовс са могућношћу управљања виртуалним мапама датотека.
 7. Спицеворкс ТФТП - Спицеворкс је систем управљања мрежом који подржава оглас и тај ТФТП сервер је део њега.
 8. атфтпд - Линук услужни програм командне линије који је брз у преношењу датотека, али нема сигурност.
 9. тфтпд-хпа - Прави напредни Линук систем ТФТП наредбеног ретка.
 10. мацОС ТФТП сервер - Једноставан ТФТП сервер наредбеног ретка за мацОС.

Шта је ТФТП?

Тренутно ФТП сесије подржавају пуно различитих команди. Док сте пријављени на ФТП сервер, корисници обично могу да листају, бришу, преименују, преносе или преузимају датотеке и мењају директоријуме. Супротно томе, ТФТП нуди само могућност преноса или преузимања датотеке и користи УДП преко ИП-а уместо стандарднијег ТЦП / ИП стака. Протокол не може омогућити напреднију функционалност, али надокнађује се методом блокаде корака толеранције на грешке што је чини изузетно поузданом. Због ограничене функционалности, ТФТП сервери могу имати изузетно мали отисак на диску и у меморији, што га чини идеалним за употребу у уграђеним уређајима.

Опрез: ТФТП има нулту сигурност. Не постоји концепт корисничких налога па ће се свако моћи повезати с вашим ТФТП сервером. Уверите се да је ваш сервер рачунара заштићен на неки други начин, попут заштитног зида или ограничавањем мрежних интерфејса на којима послужитељ слуша.

Линук је далеко најчешћи оперативни систем на врсти уређаја на којима ћете вероватно наићи на ТФТП сервер. Али, такође постоји богат екосистем Виндовс и мацОС уређаја који покрећу фирмвер (мислим да су Аппле ТВ-ови и Мицрософт Сурфаце за неколико примера).

Такође видети:

 • Најбољи СЦП сервери
 • Најбољи СФТП сервери

Најбољи бесплатни Виндовс ТФТП сервери

Неке од разлога које смо узимали приликом одабира алата за ову листу били су поузданост, лакоћа подешавања и употребе, довољна документација и подршка и робусност алата у различитим индустријским употребама.

1. СоларВиндс ТФТП сервер (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ)

ТФТП сервер који нуди СоларВиндс је 100% бесплатна верзија која се покреће само за Виндовс. То није суђење које истјече. Ако нуди основну функцију, као што је закључавање ИП домета и може пренијети датотеке величине до 4 ГБ. Ради као Виндовс сервис који олакшава управљање изворним Виндовс алатима.

соларвиндс-тфтп-сервер

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА СЛУЖБЕНОМ МЕСТУ СОЛАРВИНДС:

ввв.соларвиндс.цом/фрее-тоолс/фрее-тфтп-сервер/

ИЗБОР УРЕДНИКА

Подешавање је једноставно и СоларВиндс ТФТП сервер подржава истодобне преносе и могућност ауторизације само одређених ИП адреса. То је потпуно бесплатно преузимање.

Преузимање: БЕСПЛАТНО преузимање на СоларВиндс.цом

Званични сајт: ввв.соларвиндс.цом/фрее-тоолс/фрее-тфтп-сервер/

ОС: Виндовс

2. Виндовс ТФТП Утилити

Виндовс ТФТП Утилити је ТФТП сервер са голим костима за Виндовс. Изузетно је мали и скоро да нема опција конфигурације. С једне стране, ово омогућава да услужни програм буде врло мали и брз. С друге стране, то значи да не можете да одредите неку основну конфигурацију, као што је мрежни интерфејс за везивање. Мала величина долази од ослањања на .НЕТ оквир. Али, ако већ немате .НЕТ оквир инсталиран за неку другу апликацију, то може резултирати великим трагом инсталације, тако да овај услужни програм можда није оптималан за сваки случај употребе..

Поред тога, долази с .НЕТ класом коју програмери могу користити за уградњу ТФТП-а у властите апликације.

ВиндовсТФТПУтилити

3. ТФТПД32

Тфтпд32 је неизмерно популаран ТФТП сервер отвореног кода за Виндовс. То није само гладак ТФТП сервер, већ и неке друге карактеристике. Листа додатних функција укључује ДХЦП сервер, ДНС сервер, СНТП (време) сервер и сислог сервер, тако да ће вам такође помоћи да управљате својим ИП адресама. Прилично је тешко смислити сценарио где ће вам требати одређени скуп функција у једној апликацији, али коришћење једне или две поред ТФТП сервера може да испуни неке потребе.

И не брините, ту је и 64-битна верзија.

воркинг_тфтпд32

4. ВхатсУп Фрее ТФТП Сервер

ВхатсУП ТФТП сервер је производ компаније ИПСвитцх. ТФТП сервер је усмерен ка мрежним инжењерима који само требају добити датотеке тамо где им припадају са што је мање могуће ситнице. ВхатсУп је бесплатан алат, а не пробно. На бесплатном ВхатсУп ТФТП серверу готово да нема доступне документације, тако да је тешко одредити који ће примери коришћења бити најбоље адресирани..

вхатсупфрее

5. ханеВИН ТФТП сервер

ХанеВИН ТФТП сервер је 32-и 64-битни ТФТП сервер са пуним значајкама и ради на Виндовс КСП / ВИСТА / 20кк (серверима) / 7/8/10. Мало се одваја од ТФТП модела, подржавајући контроле приступа, које изворно нису део ТФТП-а. Овај ТФТП сервер може ограничити ИП адресе да допуштају само преузимање или отпремање и приступ директоријумима сервера. Занимљива карактеристика је да се такође може у потпуности покренути у командној линији, што га чини врло корисним за скриптиране акције. Такође укључује ТФТП клијент који ради као ДЛЛ. ХанеВИН софтвер такође производи ДХЦП сервер који има интегрисани ТФТП сервер.

ханевин-тфтп

6. ВинАГентс

Пакет програма ВинАгентс укључује робустан ТФТП сервер који ради на Платформи: Виндовс 2000 (сервер), КСП, 2003 (сервер), Виста, Виндовс 7 и 2008 (сервер). Подржава и 64-битне платформе, мада то чини покретањем 32-битне услуге. Има неке ограничене контроле приступа, као што су ИП датотеке засноване на приступу, и користи само један УДП порт што олакшава руковање иза фиревалл-а. Веома корисна карактеристика ВинАгентс-а је подршка за виртуелне фасцикле датотека. То значи да можете да направите директоријуме за које се чини да постоје за ТФТП кориснике, али не морају у стварности да постоје на диску сервера. Ова функција може олакшати организацију датотека што је нешто уобичајено болно код традиционалног ТФТП-а.

ВинАгентс-тфтп

7. Спицеворкс ТФТП сервер

Спицеворкс ТФТП сервер је фокусиран на управљање мрежом. Ажурирање свих уређаја и обезбеђивање да су све конфигурације стандардне за сваки рутер и преклопник могу бити тешке. Спицеворкс ТФТП сервер може вам помоћи да сви уређаји раде тренутни фирмвер и конфигурације уз минималан напор. Једна од додатних значајки Спицеворкс-а је могућност упоређивања мрежних конфигурација упоредо са постојећим сигурносним копијама како би се брзо уочили уређаји на којима је застарео софтвер. Мали увиди попут тога могу вам помоћи да брзо уклоните скитнице у мрежним сегментима.

спицеворкс-тфтп

Линук ТФТП сервери

На располагању је мноштво ТФТП сервера за већину Линук дистрибуција. Популарни је Адванцед ТФТП сервер који долази у пакету названом атфтпд. На крају многих пакета Линук означава се даемон, што је Уник-ов израз за апликацију која ради у позадини. Линук-ов демон сличан је Виндовсовој услузи. АТФТП сервер подржава мултицаст и мултитхреадед што га чини мало флексибилнијим за имплементацију у нестандардним мрежним инсталацијама. Користите апт-гет или иум да бисте га инсталирали, у зависности од ваше Линук дистрибуције.

8. атфтпд

$ судо апт-гет инсталл атфтпд
Читање спискова пакета ... Готово
Изградња стабла зависности
Читање државних информација ... Готово
Следећи НОВИ пакети ће бити инсталирани:
атфтпд

Пронаћи ћете ријетку конфигурациону датотеку за атфтпд у `/ етц / дефаулт / атфтпд. Подесите неке брзе опције, као што су портови за слушање и да ли се покренути као демон или преко инет.д, и спремни сте да кренете.

$ цат атфтпд
УСЕ_ИНЕТД = тачно
ОПТИОНС ="--тфтпд-тимеоут 300 - тиме-тимеоут 5 --мцаст-порт 1758 --мцаст-аддр 239.239.239.0-255 --мцаст-ттл 1 --мактхреад 100 --вербосе = 5 / срв / тфтп"

Требаће вам ТФТП клијент. Има много, али атфтп клијент је брзо и лако решење командне линије. Да бисте га инсталирали, користите апт-гет инсталл атфтп. Затим повежите и отпремите датотеку:

$ атфтп 192.168.2.146
тфтп> пут емптифиле
тфтп> одустати

Видимо да је празни фајл пренесен у путању наведену у цонфиг датотеци / срв / тфтп

$ лс -л / срв / тфтп
-рв-рв-р-- 1 јдв јдв 0 5. новембра 10:44 емптифиле

9. тфтпд-хпа

Други популарни ТФТП сервер за Линук је тфтпд-хпа. Будући да је ТФТП протокол тако једноставан, нема заиста очигледних предности избора једног ТФТП сервера над другим. Међутим, због зависности и недостатака документације, понекад ће један сервер радити боље него други. Ако не можете да активирате атфтпд, покушајте са тфтпд-хпа.

$ судо апт-гет инсталл тфтпд-хпа
Читање спискова пакета ... Готово
Изградња стабла зависности
Читање државних информација ... Готово
Следећи пакет је аутоматски инсталиран и више није потребан:
кинетд
За уклањање користите 'судо апт ауторемове'.
Предложени пакети:
пкелинук
Следећи НОВИ пакети ће бити инсталирани:
тфтпд-хпа

Конфигурацијску датотеку ћете пронаћи у / етц / дефаулт / тфтпд-хпа:

$ цат / етц / дефаулт / тфтпд-хпа
# / етц / дефаулт / тфтпд-хпа

ТФТП_УСЕРНАМЕ ="тфтп"
ТФТП_ДИРЕЦТОРИ ="/ вар / либ / тфтпбоот"
ТФТП_АДДРЕСС =": 69"
ТФТП_ОПТИОНС ="--сигурно"

Измените подешавања по жељи, а затим покрените сервер користећи судо сервис тфтпд-хпа рестарт.

10. мацОС ТФТП сервер

мацОС има уграђени ТФТП сервер који се неће подразумевано учитавати. Најлакши начин да га покренете је да једноставно упишете `судо лаунцхцтл лоад -Ф / Систем / Либрари / ЛаунцхДаемонс / тфтп.плист` и када буде затражено да унесете лозинку. Можете да користите нешто попут нетстата да потврдите да ради:

$ нетстат -н | греп * .69
удп4 0 .69. *
удп6 0 .69. *

ТФТП сервер сада ради на прикључку 69 и чека везу. Можете да користите било који ТФТП клијент да бисте се повезали са сервером и отпремили или преузели датотеке. Да бисте угасили ТФТП сервер, једноставно користите команду унлоад:

судо лаунцхцтл унлоад -Ф /Систем/Либрари/ЛаунцхДаемонс/тфтп.плист

Завршне речи

Иако ТФТП не укључује било какве безбедносне поступке, овај недостатак сигурности није јединствен међу мрежним системима администрације. ДХЦП и широко имплементирани СНМПв2 не укључују мере безбедности. Обавезно имплементирајте ТФТП само на заштићеној приватној мрежи.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 40

Adblock
detector