10 најбољих ИТСМ софтвера и алата

Најбољи ИТСМ софтвер и алати

ИТСМ означава „Управљање ИТ услугама“. Ова категорија ИТ пословања веома је широка. Оно обухвата скоро све активности ИТ система. Поље укључује дизајн, креирање, управљање и унапређење ИТ система. У овом пољу морате надгледати и управљати мрежама, крајњим тачкама корисника, серверима и софтвером.

Најбољи алати ИТСМ (ИТ Сервице Манагемент):

 1. СоларВиндс сервисни сто (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА) Платформа Хелп Деск заснована на облаку која укључује функције управљања имовином и аутоматизацију задатака.
 2. СоларВиндс МСП (БЕСПЛАТНО СУЂЕЊЕ) Систем управљања имовином намењен управљаним провајдерима услуга. Ово је платформа заснована на облаку.
 3. МанагеЕнгине СервицеДеск Плус (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Пакет услуга управљања који испуњава захтеве ИТИЛ сервиса. Доступно за Виндовс Сервер, Линук и као платформу засновану на облаку.
 4. Фресхсервице Интернет платформа за инциденте и управљање имовином.
 5. СервицеНов ИТ Сервице Манагемент ИТСМ платформа заснована на облаку која покрива управљање инцидентима, управљање проблемима, управљање променама, управљање издањима и управљање захтевима.
 6. Аллои Навигатор Овај алат заснован на облаку или локално подржава управљање инцидентима, управљање проблемима, управљање имовином, управљање променама, управљање знањем, управљање организацијама и управљање контактима.
 7. СисАид ИТСМ пакет заснован на ИТИЛ-у који се инсталира на Виндовс Сервер и Линук, или му се може приступити као услуга заснована у облаку.
 8. ИнвГате ИТСМ пакет компатибилан са ИТИЛ-ом који је доступан у Цлоуду или као локални софтвер који се инсталира на Виндовс и Мац ОС.
 9. Касеиа БМС Пакет аутоматизације професионалних услуга који се испоручује из облака са архитектуром више станара намењеном МСП-овима.
 10. Вивантио ИТСМ Ова ИТСМ платформа која се темељи на облаку или локално нуди се на два нивоа услуге.

Једном када је пословни систем успостављен, морате да пратите његове перформансе да бисте осигурали да су инсталирани ресурси довољни да задовоље потребе пословања. Откривени недостаци могу захтевати прилагођавање или допуну ресурса. Једном када се нови систем насели, још увек морате да пратите његове перформансе и обезбеђивање природног прираштаја у активности, као и да будете спремни на нове захтеве.

ИТСМ захтева алате који могу да надгледају сваки елемент пословног система и покушају да реше проблеме са перформансама. Морате да покријете перформансе компаније мреже, интернет, сервери, софтвер, услуге, апликације и мрежа, и крајњег хардвера. То праћење такође мора бити у могућности да прати активности на било којим услугама заснованим на облаку које ваша компанија може користити. Морате осигурати да се капацитет координира на свим локацијама, а такође водити рачуна о повезаности са кућним особљем и теренским оперативцима. У модерној пословној мрежи, такође ћете морати контролирајте активности на мобилним уређајима и заштитите мрежу од упада и инфекције.

Скоро сваки посао води евиденцију о људима, укључујући купце, добављаче и запослене. Законски захтеви захтевају да заштитите податке који се чувају у вашем предузећу, блокирати приступ њему и биљежити сваки догађај који може угрозити интегритет и сигурност тих података.

Дакле, ИТСМ системи морају да обухватају пуно функција. Можете да напишете свој ИТСМ систем, изворни софтвер различитих добављача или потражите комплетна, неопремљена ИТСМ решења. У овом прегледу, погледаћемо ИТСМ апартмане које можете да инсталирате да бисте покрили све активности надгледања и управљања системом вашег ИТ одељења. ИТСМ пакети су такође занимљиви за управљаче добављаче услуга (МСП) који пружају управљање системима за своје клијенте.

ИТСМ и ИТИЛ

ИТСМ је уско повезан са ИТИЛ стандардима. ИТИЛ означава „Информационе технологије Инфраструктура Библиотека“. Стандард је наручила британска влада, која је и даље део система, заједно са компанијом за дата услуге, Цапита. Тренутна верзија ИТИЛ-а је ИТИЛ 2011.

Систем ИТИЛ је стандард документације, који ствара контролне тачке и токове рада за питања управљања ИТ-ом. Стандард је организован као пет области компетенције:

 • ИТИЛ стратегија услуге: документујте циљеве и потребе клијента у пословању.
 • ИТИЛ Сервице Десигн: интерпретирати стратегију услуге за креирање развојног плана.
 • ИТИЛ Сервице Транситион: уводи нове сервисе у подржана окружења.
 • Операција сервиса ИТИЛ: управља услугама у подржаним окружењима.
 • Непрекидно унапређење услуге ИТИЛ: усавршава пружање услуга у појединачним и главним корацима.

Стандарди се издају буквално као библиотека са пет свесака, од којих сваки покрива једну од пет горе описаних тема.

За прве три теме гледате више дизајн, развој и примена система. Постоји низ алата за дизајн, инжењеринг и планирање који покривају ове теме. Најактивнија од пет тема је услуге и категорије побољшања услуга. Кад људи говоре о ИТСМ алатима, они се углавном односе на системе управљања који се баве тим двема темама.

Операција сервиса ИТИЛ

Као ИТ менаџер стабилног система, ваша главна брига бит ће оне које покрива тема сервиса ИТИЛ. Постоји пет важних области рада у овој области пословања:

 • Управа догађаја
 • приступ за управљање
 • Затражите испуњење
 • Управљање проблемима
 • Управљање инцидента

Ово су вероватно свакодневни задаци који су уписани у ваш уговор о раду. Ови задаци управљања спроводе се кроз следеће четири одељења:

 • Сервице Деск: класични Хелп Деск плус софтвер и управљање уговорима.
 • Техничко управљање: надзор уређаја и опреме.
 • Управљање апликацијама: обезбеђивање доступности свих системских услуга и корисничког софтвера.
 • Управљање ИТ операцијама: спречавање квара или преоптерећења.

Четири функције „сервисне операције“ чине језгро свих пакета ИТСМ.

Непрекидно унапређење услуге ИТИЛ

Ова категорија задатака покрива сав посао који обавља ИТ одељење спречити дугорочно исцрпљивање ресурса. Привремене мере, као што је реорганизација опреме за додавање ресурса преоптерећеним деловима мреже део су теме о сервису услуге..

Требали бисте очекивати да се потражња непрекидно повећава трендом и то такође требате бити спреман за постављање захтева за више услуга на систему и да прими више особља које се повезује на мрежу.

Ова тема захтева да анализирате постојеће перформансе и будуће потребе за капацитетима у свим елементима вашег ИТ система.

Приоритети ИТСМ-а

Као ИТ менаџер, ваша претрага ИТСМ алата треба да се усредсреди на софтвер који подржава ИТИЛ Оператион Сервице и ИТИЛ Континуирано побољшање услуге. У овом прегледу ћете прочитати о пакетима алата који ће покривати све ове теме и подржати ваше оперативне одговорности.

Више о сваком од ових алата можете прочитати у следећем одељку.

Најбољи алати ИТСМ

У овом одељку можете прочитати детаље о сваком од горе наведених десет препоручених алата.

1. СоларВиндс сервисни сто (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс сервисни сто

СоларВиндс сервисни сто био написано према ИТИЛ стандардима. Ово је решење сервисног стола засновано на облаку које пружа централну тачку за контакт за ваш Хелп Деск и укључује функције управљања имовином.

Функције услужног уреда услужног програма укључују систем карата са аутоматизацијом који омогућава унос техничком особљу и доступности оператера набавите аутоматизовану расподелу послова која дистрибуира посао за вас. Систем укључује алатку за праћење задатака како би се осигурало благовремено реаговање и решавање позива на позиве. Остале функције подршке укључују портал за самопослуживање и услужни програм базе података за решавање проблема за кориснике без потребе за ресурсима Хелп Деск-а. Сервисни сто је недавно постао на првом месту на недавној листи поређења у индустрији, извештај можете преузети овде.

Управљање конфигурацијом, управљање променама, управљање издањима, управљање нивоом услуга, и ИТ управљање имовином јесу ли сви у пакету. Алат за упоређивање помаже вам да пратите перформансе и планирате проширење, а модул за извештавање вам помаже да пратите коришћење система.

Одлична карактеристика алата је његова Детекција ризика модул. Ова континуирана процена прати конфигурације и софтвер инсталиран на свим уређајима у вашем систему. Идентификује нелегални софтвер и проверава верзије свих дозвољених софтвера како би се осигурало да су сви ажурни. Алат такође прати верзије вашег АВ софтвера и претње базама података да бисте осигурали да имате најновије верзије.

СоларВиндс Сервице Деск наплаћује се уз претплату и доступан је у три пакета: Теам, Бусинесс и Профессионал. Најјефтинији од ових планова вам даје Хелп Деск и портал за самопослуживање СоларВиндс Сервице Деск и платформу базе знања. Да бисте добили комплетан ИТСМ пакет, морате да добијете професионални план. Било који од планова СоларВиндс Сервице Деск можете добити на бесплатној пробној верзији од 30 дана.

30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија СоларВиндс Сервице ДескСтарт

2. СоларВиндс МСП Суите (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс МСП командна табла

Управљачи пружатеља услуга не могу себи да приуште клизање. Им је потребно пуна видљивост клијентових система и они морају да евидентирају и извршавају ревизију сваке акције. Стога, системи написани за подршку МСП-у чине врло добре ИТСМ алате. СоларВиндс је лидер на тржишту монитора за ИТ инфраструктуру и произвео је пакет алата утемељен у облаку, који ће функционисати једнако као и за интерна ИТ одељења.

Тхе СоларВиндс МСП апартман укључује шест елемената:

 • Даљинско надгледање и управљање
 • Израда сигурносних копија и опоравак
 • Заштита и архивирање поште
 • ПСА и улазнице
 • Аутоматизовано праћење претњи
 • Даљинска подршка

Не морате да преузмете све те елементе. Ако имате МСП, онда би вам читав пакет био користан. Ако управљате ИТ одељењем компаније са једног места, онда вас РММ модул вероватно не би занимао. Међутим, такође бисте требали размотрити РММ чак и ако имате само једну локацију јер овај модул укључује управљање закрпама, мрежни надзор, и функције управљања мобилним уређајима.

Тхе ПСА и улазнице модул ће вам дати Шалтер за информације функције потребне за ИТИЛ. Такође можете гарантовати сигурност својих података Аутоматизовано праћење претњи, Израда сигурносних копија и опоравак, и Заштита и архивирање поште.

Овај систем јесте У облаку, тако да не треба да бринете о компатибилности софтвера са вашим сервером оперативног система. Алат може надгледати догађаје на Виндовс, Линук, и Мац ОС. Монитор ће пратити активности на мрежи, серверима, крајњим тачкама и мрежним уређајима. Прати софтвер, услуге, апликације и виртуализације.

Комплетан пакет пружиће вам сигурност података, евидентирање догађаја и ревизију, надгледање тима и управљање задацима. Можете испробати СоларВиндс МСП на а 30-дневно бесплатно пробно време.

СоларВиндс МСПС пријавите се за 30-дневно БЕСПЛАТНО пробно време

3. МанагеЕнгине СервицеДеск Плус (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Контролна табла СервицеДеск Плус

Тхе “Сервисни сто“Концепт је више од обичног Хелп Деск-а. Сервисни сто је једна од функција наведених у теми ИТИЛ Сервице Оператион. Ова функција укључује руковање промена захтева, уговори о одржавању, управљање нивоом услуга, софтверске лиценце, управљање конфигурацијом, и расположивост као и централна тачка за контакт центра за помоћ.

МанагеЕнгине'с СервицеДеск Плус покрива све задатке сервисног стола ИТИЛ. Међутим, нису све ове функције доступне у свим пакетима које компанија нуди за овај модул. Услужни програм се нуди на три нивоа: Стандардно, Професионални, и Ентерприсе. Стандардни пакет вам даје систем Хелп Деск који укључује СЛА управљање. Професионални пакет додаје управљање софтвером за откривање ИТ ресурса и управљање уговорима. Потпуну функцију ИТИЛ сервисног стола обезбеђује Ентерприсе пакет који додаје Управљање ИТ пројектима, управљање конфигурацијом, и управљање променама свим услужним програмима који се нуде у пакетима Стандард и Профессионал.

МанагеЕнгине производи низ алата за управљање ИТ средствима и СервицеДеск Плус је у могућности да комуницира са овим другим модулима. То ће вам омогућити да добијете комплетан пакет алата за надгледање и управљање инфраструктуром. Услужни програм СервицеДеск Плус може се инсталирати на Линук или Виндовс Сервер а доступан је и у Цлоуду.

Можете добити 30-дневно бесплатно пробно сервисно издање СервицеДеск Плус-а да бисте га испробали сами.

МанагеЕнгине СервицеДеск ПроДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

4. Фресхсервице

Контролна табла са свежом услугом

Фресхсервице је онлајн платформа сервисног стола који ће подржати све ваше свакодневне ИТСМ задатке. Осим управљања инцидентима кроз окружење Хелп Деск-а, овај алат ће вам пружити каталог услуга, управљање имовином и функције управљања издањима. Тхе Управљање имовином модул се фокусира на ваше уређаје и њихове конфигурације, штитећи поставке од неовлаштених промена и извлачења закрпа на фирмвер. Управљање издањима осигурава да се стандардне верзије софтвера инсталирају у вашем предузећу и аутоматски извршава ажурирања.

Алат надилази тему ИТИЛ-а о сервису услуге јер такође подржава дизајн услуге и теме преласка услуге. Модул за извештавање услужног програма пружа улаз за анализу континуираног унапређења услуге која ће вам требати да бисте напредовали пред захтевима.

Не морате да инсталирате софтвер на своје сервере јер окружење се испоручује путем интернета. Овај Цлоуд модел такође омогућава вама и вашем тиму да приступите контролној табли са мобилних уређаја преко апликације Фресхсервице.

Можете добити 21-дневно бесплатно пробно окружење Фресхсервице. Услуга се нуди у четири пакета: Блоссом, Гарден, Естате и Форест. Наравно, добијате потпуну листу услуга са најскупљим пакетом, а то је Форест. Пакет улазног нивоа, Блоссом добија све функције Хелп Деск-а које ће вам требати за малу организацију.

5. СервицеНов ИТ Сервице Манагемент

СервицеНов контролна табла

СервицеНов ИТ Сервице Манагемент је ИТСМ алат заснован на облаку који је веома јак у праћењу трошкова.

Апликација је подељена у следеће јединице:

 • Управљање инцидента
 • Управљање проблемима
 • Управљање променама
 • Управљање издањима
 • Управљање захтевима

Модул за управљање инцидентима вам даје систем Хелп Деск. Приступ техничарима је предњи портал самопослуживања, а затим а Виртуелни агент. Виртуални агент ради на бази знања која се надограђује током његовог животног века. Због тога, након неколико месеци рада, чести проблеми се могу аутоматски успоставити без прибегавања стварној људској интервенцији.

Управљање проблемом вам даје аутоматизиране токове рада повезаних са ИТИЛ-ом који провјеравају да ли су ограничења перформанси система прекршена како би се отклонили потенцијални недостаци. Овај модул се фокусира на краткорочна решења питања капацитета. Дугорочно планирање капацитета подржава Аналитика перформанси доступно на контролној табли.

Можете да приступите онлајн демонстрацији СервицеНов ИТ Сервице Манагемент-а. Међутим, компанија не нуди бесплатан пробни период. Услуга се нуди у два плана, а то су ИТСМ и ИТСМ Профессионал. Јефтинији план укључује софтвер Хелп Деск, управљање конфигурацијом и друге функције ИТИЛ сервиса. Да бисте добили функције виртуалног агента и сталног унапређења услуге ИТИЛ, морате се одлучити за пакет ИТСМ Профессионал.

6. Аллои Навигатор

Аллои Навигатор командна табла

Аллои Навигатор се нуди на два нивоа. Горњи пакет назива се Аллои Навигатор Ентерприсе и то вам даје цео ИТСМ пакет алата. Ако вам се чини да не желите ићи целом ИТСМ пакетом, доступан је јефтинији пакет Аллои Навигатор Екпресс.

Аллои Навигатор је написан уз ИТИЛ смернице и даје вам:

 • Управљање инцидента
 • Управљање проблемима
 • Управљање имовином
 • Управљање променама
 • Управљање знањем
 • Организацијски менаџмент
 • Цонтацт Манагемент

Тхе Управљање инцидента модул укључује систем Хелп Деск. Управљање проблемима и Управљање имовином темељи се на функцији откривања мреже која пресликава сву вашу имовину ради креирања огласног простора. Тај инвентар постаје листа имовине која треба да проверава да ли има проблема са перформансама. Подаци прикупљени здравственим прегледима улазе у планове за управљање променама и алате за планирање побољшања капацитета.

Овај ИТСМ пакет може се инсталирати у кућу или користити као Цлоуд услуга. Софтвер се инсталира на Виндовс Сервер.

7. СисАид

СисАид ИТСМ контролна табла

СисАид је доступан као Цлоуд услуга и као локални софтвер. Коју год платформу да изаберете, имате могућност куповине Основни пакет или Потпуно план. Оба плана укључују функције Хелп Деск-а, укључујући куповину карата путем интернета и е-поште. Оба нивоа такође укључују управљање правима приступа, али само вам пуна верзија даје могућност примене групних смерница за управљање дозволама.

Управљање конфигурацијом уграђено је у оба пакета. Ово се покреће кроз аутоматизоване процесе, тако да не морате ручно да пратите конфигурацију свих својих уређаја - процес је вођен смерницама и следи ИТИЛ методе.

Велика разлика између два плана је у томе Пројектни менаџмент и групу функција коју СисАид назива ИТИЛ пакет - оба су доступна само у целокупном плану. ИТИЛ пакет укључује додатну опрему Управљање инцидента комуналије и Затражите испуњење радни токови осим стандардних функција Хелп Деск-а. Управљање проблемима и Управљање променама алати су такође део ИТИЛ пакета. Виши план такође укључује алате за управљање СЛА-ом.

Локална верзија СисАид-а се инсталира на Виндовс Сервер и Линук. Било који од планова СисАид можете добити на 30-дневној бесплатној пробној верзији.

8. ИнвГате сервисни сто

ИнвГате сервисна табла

ИнвГате сервисни сто је ИТСМ-компатибилан ИТСМ пакет који је доступан у Цлоуду или локалном софтверу. Софтвер се може инсталирати на Виндовс и Мац ОС. Упутства за ИТИЛ која су прерасла у развој ИнвГате сервисних корица Сервице Стратеги, Сервице Десигн, Сервице Транситион, и сервисирање. Ове смернице су произвеле систем за управљање инцидентима, управљање проблемима, управљање променама и софтвер за испуњење захтева.

Овај алат уноси велику аутоматизацију у ваше задатке пружања ИТ услуга. Највидљивији део система је систем карата за Хелп Деск. Приступ Служби за помоћ каналише се кроз базу знања која поље представља директне проблеме. ИнвГате такође укључује СЛА циљеве праћења и аналитичке алате за помоћ у континуираном унапређењу услуга.

Можете добити 30-дневно бесплатно пробно раздобље сервисног стола ИнвГате.

9. Касеиа БМС

Касеиа сервисни сто

Касеиа нуди низ алата који су веома корисни за МСП, укључујући Касеиа ВСА, који омогућава даљинско надгледање и управљање. Касеиа БМС подржава све функције ИТ подршке за посао и укључује аутоматизацију професионалних услуга, што је такође веома интересантно за МСП.

Ово није само МСП алат, али БМС услужни програм садржи много функција које ће бити потребне одељењима за ИТ подршку. Они укључују модул Сервице Деск који је језгро Касеиа БМС-а. Сервисни сто пружа Функције Хелп Деск-а и такође укључује платформу базе знања. Остале карактеристике алата су управљање имовином и аутоматизација испуњења захтева.

За Касеиа БМС доступна је 14-дневна бесплатна пробна понуда.

10. Вивантио ИТСМ

Вивантио ИТСМ контролна табла

Вивантио нуди два нивоа ИТСМ планова. Доњи од ова два пакета пружају вам основне функције сервисног стола. То се назива Про план. Пуни план се зове ИТСМ и даје вам сву подршку за потпуну имплементацију ИТИЛ-а. Међутим, не постоји велика разлика између објеката које нуде два плана; све, али веома велике организације, добит ће све функције које су им потребне за успјешан ИТСМ с доњим пакетом.

Вивантио има добро СЛА модул за планирање и праћење и опсежан досег који укључује управљање мобилним уређајима. Вивантио ИТСМ је добар алат за Операција сервиса тема ИТИЛ-а. Услуга је доступна у облаку или локално. Не постоји пробно раздобље за овај софтвер, али можете приступити демо верзији.

Одабир ИТСМ пакета

ИТСМ би требало да се брине за све ваше ИТ операције. Међутим, можда нећете желети да све управљање ИТ ресурсима вежете за ИТИЛ процесе. Избор је на вама и вашој стратегији пружања ИТ услуга. Ако сте увођење ИТИЛ процеса у вашу организацију, тада је избор ИТСМ пакета за подршку том циљу једина разумна опција.

Користите ли ИТСМ алат? Да ли бисте препоручили систем који користите другима? Да ли пратите ИТИЛ? Оставите поруку у Коментари одељак испод и поделите своје искуство са заједницом.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 12

Adblock
detector