10 najboljih besplatnih TFTP poslužitelja za Windows, Linux i Mac

10 najboljih besplatnih TFTP poslužitelja za Windows, Linux i Mac

Postoji velika raznolikost Protokoli za prijenos datoteka (FTP) u upotrebi na internetu danas. Jedan od najosnovnijih, a samim tim i najčešće korišteni za prijenos pojedinačnih datoteka na niskoj razini, je Trivijalni FTP ili Trivialni protokol za prijenos datoteka (TFTP). U ovom ćemo članku pokriti 10 najboljih TFTP poslužitelja za Windows i Linux sustave.

TFTP je ključan za održavanje ugrađenih zakrpa i konfiguracija uređaja, a bit će tu još dugo. Protokol se često nalazi na uređajima poput usmjernika, streamers medija i mobilnih telefona. To je glavni način na koji se datoteke softvera guraju na ove uređaje kako bi ih nadogradili ili zakrpili. TFTP nije prikladan za upotrebu putem interneta zbog nedostatka sigurnosti. FTP se češće koristi putem interneta, a sigurniji SFTP raste popularnost za siguran prijenos internetskih datoteka.

Postoji mnogo detalja o svakom od alata koje smo odabrali za ovaj članak u nastavku, ali Ako imate samo vremena za kratki sažetak, evo najboljih besplatnih TFTP poslužitelja:

 1. SolarWinds besplatni TFTP poslužitelj (BESPLATNO PREUZIMANJE) - Ovaj alat pokreće Windows i uključuje zaključavanje IP raspona i može prenijeti datoteke veličine do 4 GB.
 2. Windows TFTP uslužni program - Lagani besplatni TFTP poslužitelj s prednostom brzine pri prijenosu malih datoteka.
 3. TFTPD32 - paket korisnih mrežnih monitora koji uključuje monitor DHCP poslužitelja, DNS monitor i Syslog poslužitelj kao i TFTP poslužitelj.
 4. WhatsUp Besplatno TFTP poslužitelj - Pametan izgled sučelja koji spaja na učinkovit TFTP poslužitelj.
 5. haneWIN TFTP poslužitelj - 32-bitni i 64-bitni TFTP poslužitelj za Windows okruženja koja se u operacijama mogu ograničiti na IP adresu ili direktorij.
 6. WinAgents - Mali TFTP poslužitelj za Windows sa mogućnošću upravljanja virtualnim mapama datoteka.
 7. Začini TFTP - Spiceworks je sustav upravljanja mrežom za oglas koji je dio njega i ovaj TFTP poslužitelj.
 8. atftpd - Linux uslužni program naredbenog retka koji je brz pri prijenosu datoteka, ali nema sigurnost.
 9. tftpd-hPa - Izravni Linux TFTP sustav naredbenog retka.
 10. macOS TFTP poslužitelj - Jednostavan TFTP poslužitelj naredbenog retka za macOS.

Što je TFTP?

Trenutačne FTP sesije podržavaju puno različitih naredbi. Dok su prijavljeni na FTP poslužitelj, korisnici obično mogu popisati, brisati, preimenovati, prenositi ili preuzimati datoteke i mijenjati direktorije. Suprotno tome, TFTP nudi samo mogućnost prijenosa ili preuzimanja datoteke i koristi UDP preko IP-a umjesto standardnijeg TCP / IP skupa. Protokol ne može dopustiti napredniju funkcionalnost, ali nadoknađuje se pomoću metode lockstep otpornosti na greške što ga čini izuzetno pouzdanim. Zbog ograničene funkcionalnosti, TFTP poslužitelji mogu imati izuzetno mali otisak na disku i u memoriji, što ga čini idealnim za upotrebu u ugrađenim uređajima.

Oprez: TFTP ima nultu sigurnost. Ne postoji koncept korisničkih računa pa će se bilo tko moći povezati s vašim TFTP poslužiteljem. Provjerite je li vaš poslužiteljski stroj zaštićen na neki drugi način, poput vatrozida ili ograničavanjem mrežnih sučelja na kojima poslužitelj sluša.

Linux je daleko najčešći operativni sustav na vrsti uređaja na kojima ćete vjerojatno naići na TFTP poslužitelj. Ali, tu je i bogat ekosistem Windows i macOS uređaja koji pokreću firmver (mislim da su Apple TV-ovi i Microsoft Surface za nekoliko primjera).

Vidi također:

 • Najbolji SCP poslužitelji
 • Najbolji SFTP poslužitelji

Najbolji besplatni Windows TFTP poslužitelji

Neki od razloga koje smo uzeli prilikom odabira alata za ovaj popis bili su pouzdanost, jednostavnost postavljanja i upotrebe, dovoljna dokumentacija i podrška te robusnost alata u različitim industrijskim uporabama.

1. SolarWinds TFTP poslužitelj (BESPLATNO PREUZIMANJE)

TFTP poslužitelj koji nudi SolarWinds 100% je besplatna verzija koja se izvodi samo u sustavu Windows. To nije suđenje koje istječe. Ako nudi osnovnu funkciju, poput zaključavanja IP raspona i možete prenijeti datoteke veličine do 4 GB. Radi kao Windows servis, što olakšava upravljanje izvornim Windows alatima.

SolarWinds-TFTP-poslužitelj

VIŠE INFORMACIJA NA SLUŽBENOM MJESTO SOLARWINDS:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

IZBOR UREDNIKA

Postavljanje je jednostavno, a SolarWinds TFTP poslužitelj podržava istodobne prijenose i mogućnost autorizacije samo određenih IP-ova. To je potpuno besplatno preuzimanje.

Preuzimanje datoteka: BESPLATNO preuzimanje na SolarWinds.com

Službena stranica: www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

OS: Windows

2. Windows TFTP uslužni program

Windows TFTP Utility je TFTP poslužitelj s golim kostima za Windows. Izuzetno je malen i gotovo da nema opcija konfiguracije. S jedne strane, ovo omogućava da uslužni program bude vrlo mali i brz. S druge strane, to znači da niste u mogućnosti odrediti neku osnovnu konfiguraciju, poput mrežnog sučelja koje želite povezati. Mala veličina dolazi od oslanjanja na .NET okvir. Ali ako još nemate .NET Framework instaliran za neku drugu aplikaciju, to može rezultirati velikim tragom instalacije, tako da ovaj uslužni program možda nije optimalan za svaki slučaj upotrebe..

Pored toga, dolazi s .NET klasom koju programeri mogu koristiti za ugradnju TFTP-a u vlastite aplikacije.

WindowsTFTPUtility

3. TFTPD32

Tftpd32 je neizmjerno popularan TFTP poslužitelj otvorenog koda za Windows. To nije samo gladak TFTP poslužitelj, već i vijci na nekim drugim značajkama. Popis dodatnih značajki uključuje DHCP poslužitelj, DNS poslužitelj, SNTP (vremenski) poslužitelj i syslog poslužitelj, tako da će vam pomoći i u upravljanju vašim IP adresama. Prilično je teško smisliti scenarij u kojem će vam trebati određeni skup značajki u jednoj aplikaciji, ali korištenje jedne ili dvije uz TFTP poslužitelj možda ispunjava neke potrebe.

I ne brinite, tu je i 64-bitna verzija.

working_tftpd32

4. WhatsUp besplatni TFTP poslužitelj

WhatsUP TFTP poslužitelj je proizvod tvrtke IPSwitch. TFTP poslužitelj je usmjeren prema mrežnim inženjerima koji samo trebaju dobiti datoteke tamo gdje im pripadaju s što manje muke. WhatsUp je besplatan alat, a ne probno. Na besplatnom WhatsUp TFTP poslužitelju gotovo da i nema dostupne dokumentacije, tako da je teško odrediti koji će se slučajevi upotrebe možda najbolje baviti.

whatsupfree

5. haneWIN TFTP poslužitelj

HaneWIN TFTP poslužitelj je 32-i 64-bitni TFTP poslužitelj s potpunim značajkama koji radi na Windows XP / VISTA / 20xx (poslužiteljima) / 7/8/10. Malo se odvaja od TFTP modela podržavajući kontrole pristupa, koje izvorno nisu dio TFTP-a. Ovaj TFTP poslužitelj može ograničiti IP adrese da dopuštaju samo preuzimanje ili prijenos i pristup direktorijima poslužitelja. Zanimljiva značajka je da se u potpunosti može izvoditi i u naredbenom retku, što ga čini vrlo korisnim za skriptirane akcije. Također uključuje TFTP klijent koji radi kao DLL. HaneWIN softver također proizvodi DHCP poslužitelj koji ima integrirani TFTP poslužitelj.

hanewin-tftp

6. WinAGents

Paket programa WinAgents uključuje snažan TFTP poslužitelj koji radi na platformi: Windows 2000 (poslužitelj), XP, 2003 (poslužitelj), Vista, Windows 7 i 2008 (server). Podržava i 64-bitne platforme, mada to čini pokretanjem 32-bitne usluge. Ima neke ograničene kontrole pristupa, kao što je pristup datoteci utemeljen na IP-u, i koristi samo jedan UDP ulaz što olakšava rukovanje iza vatrozida. Vrlo korisna značajka WinAgents je podrška za virtualne mape datoteka. To znači da možete stvoriti mape za koje se čini da postoje za TFTP korisnike, ali ne moraju u stvarnosti postojati na disku poslužitelja. Ova značajka olakšava organizaciju datoteka što je uobičajeno bolno kod tradicionalnog TFTP-a.

WinAgents-TFTP

7. TFTP poslužitelj začina

TFTP poslužitelj Spiceworks fokusiran je na upravljanje mrežom. Ažuriranje svih uređaja i osiguravanje da su sve konfiguracije standardne za svaki usmjerivač i preklopnik mogu biti otežane. TFTP poslužitelj Spiceworks može vam pomoći da svi uređaji rade trenutni firmver i konfiguracije uz minimalan napor. Jedna od dodatnih značajki Spiceworks-a je mogućnost uspoređivanja mrežnih konfiguracija paralelno s postojećim sigurnosnim kopijama kako bi se brzo uočili uređaji na kojima je zastario softver. Mali uvidi poput toga mogu vam pomoći u brzoj svladavanju skromnih ponašanja u mrežnim segmentima.

Spiceworks-tftp

Linux TFTP poslužitelji

Na raspolaganju je mnoštvo TFTP poslužitelja za većinu Linux distribucija. Popularni je Advanced TFTP poslužitelj koji dolazi u paketu nazvanom atftpd. Na kraju mnogih Linux paketa oznaka "d" označava se kao daemon, što je Unix-ov izraz za aplikaciju koja se pokreće u pozadini. Linuxov demon sličan je usluzi Windowsa. ATFTP poslužitelj podržava multicast i multithreaded što ga čini malo fleksibilnijim za primjenu u nestandardnim mrežnim instalacijama. Za instalaciju koristite apt-get ili yum, ovisno o distribuciji Linuxa.

8. atftpd

$ sudo apt-get install atftpd
Čitanje popisa paketa ... Gotovo
Izgradnja stabla ovisnosti
Čitanje državnih informacija ... Gotovo
Instalirat će se sljedeći NOVI paketi:
atftpd

Pronaći ćete rijetku konfiguracijsku datoteku za atftpd u `/ etc / default / atftpd. Postavite neke brze opcije, poput portova za slušanje i hoće li se pokrenuti kao demon ili putem inet.d, i spremni ste za rad.

$ cat atftpd
USE_INETD = true
OPTIONS ="--tftpd-timeout 300 --ret-timeout 5 --mcast-port 1758 --mcast-addr 239.239.239.0-255 --mcast-ttl 1 --maxthread 100 --verbose = 5 / srv / tftp"

Trebat će vam TFTP klijent. Ima mnogo, ali atftp klijent brzo je i lako rješenje naredbenog retka. Da biste ga instalirali, koristite apt-get install atftp. Zatim spojite i prenesite datoteku:

$ atftp 192.168.2.146
TFTP> stavite emptyfile
TFTP> prestati

Vidimo da je prazni fajl prenesen na put naveden u config datoteci / srv / tftp

$ ls -l / srv / tftp
-rw-rw-r-- 1 jdw jdw 0 5. studenog 10:44 emptyfile

9. tftpd-hpa

Drugi popularni TFTP poslužitelj za Linux je tftpd-hpa. Budući da je TFTP protokol tako jednostavan, nema zaista očiglednih prednosti izbora jednog TFTP poslužitelja nad drugim. Međutim, zbog ovisnosti i nedostatka dokumentacije, ponekad će jedan poslužitelj raditi bolje nego drugi. Ako ne možete raditi atftpd, pokušajte s tftpd-hpa.

$ sudo apt-get install tftpd-hpa
Čitanje popisa paketa ... Gotovo
Izgradnja stabla ovisnosti
Čitanje državnih informacija ... Gotovo
Sljedeći je paket automatski instaliran i više nije potreban:
xinetd
Za uklanjanje upotrijebite 'sudo apt autoremove'.
Predloženi paketi:
pxelinux
Instalirat će se sljedeći NOVI paketi:
tftpd-hPa

Konfiguracijsku datoteku naći ćete u / etc / default / tftpd-hpa:

$ cat / etc / default / tftpd-hpa
# / Etc / default / tftpd-hPa

TFTP_USERNAME ="TFTP"
TFTP_DIRECTORY ="/ Var / lib / tftpboot"
TFTP_ADDRESS =": 69"
TFTP_OPTIONS ="--siguran"

Izmijenite postavke po želji, a zatim pokrenite poslužitelj pomoću sudo usluge tftpd-hpa restarta.

10. macOS TFTP poslužitelj

macOS ima ugrađeni TFTP poslužitelj koji se prema zadanom neće učitati. Najlakši način da ga pokrenete je da jednostavno upišete `sudo launchctl load -F / System / Library / LaunchDaemons / tftp.plist` i kada to zatraži da unesete lozinku. Možete koristiti nešto poput netstata da biste potvrdili da se pokreće:

$ netstat -n | grep * .69
udp4 0 .69. *
udp6 0 .69. *

TFTP poslužitelj sada radi na priključku 69 i čeka vezu. Možete koristiti bilo koji TFTP klijent za spajanje na poslužitelj i postavljanje ili preuzimanje datoteka. Da biste ugasili TFTP poslužitelj, jednostavno upotrijebite naredbu za uklanjanje:

sudo launchctl unload -F /System/Library/LaunchDaemons/tftp.plist

Završne riječi

Iako TFTP ne uključuje nikakve sigurnosne postupke, ovaj nedostatak sigurnosti nije jedinstven među mrežnim administrativnim sustavima. DHCP i široko implementirani SNMPv2 ne uključuju sigurnosne mjere. Pazite da implementirate TFTP samo u zaštićenoj privatnoj mreži.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 + = 37

Adblock
detector