10 najboljih softvera za sigurnosnu kopiju poslužitelja

Najbolji alati za sigurnosno kopiranje

Unatoč visokoj pouzdanosti računalnog hardvera, morate uzeti u obzir rizik od neuspjeha bilo štetom okoliša ili zlonamjernom aktivnošću. Izrada sigurnosne kopije podataka može biti u dva oblika: niz periodičnih snimaka ili inkrementalna ažuriranja početne kopije.

Izbor strategije koju ćete odabrati ovisit će o stabilnosti vašeg okoliša. Na primjer, češće je u razvojnim okruženjima uzimati kompletne periodične kopije svih podataka u slučaju da programer pogrešno promijeni softver, zbog čega podaci nisu ispravno prilagođeni..

Postupak izrade sigurnosnih kopija mnogo je brži. Nakon početne kopije sadržaja poslužitelja, bilo kakvi dodaci ili promjene odmah se prebacuju u sigurnosnu kopiju, čineći kopiju ogledalo poslužitelj.

Jednostavno kopiranje sadržaja jednog poslužitelja na medij za pohranu ili neki drugi poslužitelj na istoj web stranici možda nije dovoljan. Požar ili poplava u vašim će se prostorima uništiti sigurnosni uređaj, kao i izvorni poslužitelj. Bolji je plan kopirati svoje podatke na uređaj koji se fizički nalazi na drugom mjestu. Zahvaljujući internetu, prijenos ovih podataka može se postaviti da se automatski pokreće kao pozadinski proces bez potrebe za korištenjem prijenosnog medija za pohranu..

Internetski prijenos podataka uvijek treba biti zaštićen postupci provjere autentičnosti i šifriranje. Morate se također pobrinuti da se zajamči povjerljivost podataka na sigurnosnoj kopiji ako se radi o lokaciji koju ne vodi vaša organizacija.

Imate puno mogućnosti pri traženju sigurnosnih kopija izvan terena. Zahvaljujući jakoj konkurenciji, najam prostora na Cloud poslužiteljima postao je vrlo jeftin. Ima ih i sinkronizira ponude razmotrite koji kombiniraju softver i prostor potreban za sigurnosno kopiranje vaših poslužitelja u jednom servisnom paketu.

Najbolji softver za sigurnosno kopiranje

Uzeli smo u obzir različite okolnosti u kojima bi se bilo koji posao našao u slučaju potrebe za sigurnosnim kopijama poslužitelja. Također smo pogledali dostupne softverske pakete i Cloud sigurnosne kopije koje sadrže sav softver za upravljanje zajedno s cijenom pretplate za pohranu..

Ovdje je naš popis deset najboljih sigurnosnih kopija softvera:

 1. SolarWinds MSP sigurnosna kopija (BESPLATNO ISPITIVANJE) Servis odjeljenja softverskog softvera tvrtke SolarWinds.
 2. Sigurnosna kopija Cloudberry: Raspon sigurnosnih kopija rješenja za različite veličine poduzeća.
 3. Sigurnosna kopija Acronis: Sigurnosne kopije poslužitelja za Linux i Windows Server.
 4. Veritas Backup Exec: Ranije Symantec Backup Exec.
 5. Altaro VM sigurnosna kopija: Izrada sigurnosnih kopija virtualnih poslužitelja.
 6. Veeam sigurnosna kopija i replikacija: Raspon sigurnosnih kopija rješenja za Windows, Linux i virtualne poslužitelje.
 7. Bacula: Besplatno sigurnosno kopiranje za Windows, Linux i Unix poslužitelje.
 8. Amanda: Sigurnosne kopije za Windows, Linux, Unix i virtualne poslužitelje.
 9. Potraga za brzim oporavkom: Stvara sigurnosnu kopiju na Azure Cloud poslužiteljima.
 10. Datto Virtual SIRIS: Izrada sigurnosnih kopija Windows, Linuxa i virtualnih poslužitelja.

Više o svim tim uslužnim programima možete pročitati u sljedećim odjeljcima.

1. SolarWinds MSP sigurnosna kopija (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Sigurnosna kopija SolarWinds

Sigurnosna kopija SolarWinds MSP dio je paketa komunalnih programa za upravljani davatelji usluga (MSP). Međutim, alat se može kupiti i koristiti zasebno; Prikladan je pomoćni program za internu uporabu kao i neophodna pogodnost za tvrtke koje upravljaju uslugama za druge tvrtke.

Sustav izrade sigurnosnih kopija je više od softvera, jer uključuje pružanje skladišni prostor na udaljenim poslužiteljima. Ne trebate instalirati softver na svoje poslužitelje - ovo je Software-as-a-Service (SaaS) i konzoli pristupate putem web preglednika.

  6 najboljih alata za nadziranje aktivnosti datoteka - kako nadzirati datoteke kojima se pristupa

Možete upravljati više resursa putem istog računa, a svima možete pristupiti putem početne stranice nadzorne ploče. Usluga izrade sigurnosnih kopija može upravljati sadržajem virtualni poslužitelji kao i fizički poslužitelji.

Poslužitelji se mogu sigurnosno kopirati do operativnog sustava, uključujući operativni sustav. Također je moguće sigurnosno kopiranje sadržaja radnih stanica. Pomoću alata možete stvoriti sigurnosnu kopiju središnje pohrane dokumenata i isto tako izraditi sigurnosnu kopiju poslužitelja e-pošte Microsoft Exchange. Sharepoint datoteke i MySQL baze podataka mogu se replicirati s ovim sustavom. Ako OneDrive koristite za datotečni poslužitelj temeljen u oblaku, to možete sigurnosno kopirati pomoću sigurnosne kopije SolarWinds.

Prijenosi podataka u ovom se okruženju implementiraju kompresija za ubrzavanje sigurnosnih kopija i vremena oporavka. Umjesto da ima jedan središnji podatkovni centar, SolarWinds ima servisne točke strateški smještene širom svijeta.

Oba prijenosa i skladištenja su zaštićeni AES enkripcija s 256-bitnim ključem - najjača enkripcija u komercijalnoj upotrebi danas. Ta se enkripcija primjenjuje od početka do kraja, što znači da u vezi nema neke srednje točke gdje snoopers ili čak osoblje podatkovnog centra može pristupiti vašim podacima.

Ažuriranja datoteka mogu biti arhiviran, omogućujući vam pristup starijim verzijama za vraćanje. Obnavljanje podataka može se izvesti golog metala, od fizičkih do virtualnih ili od virtualnih do virtualnih. Konzola SolarWinds Backup omogućuje zapovijedanje bilo kojim od ovih scenarija, a softver sigurnosne kopije brine se za sve detaljne zadatke potrebne za povrat podataka..

SolarWinds Backup dostupan je u 30-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji.

SolarWinds MSP BackupBegin 30-dnevna BESPLATNA proba

2. Sigurnosna kopija Cloudberry

Sigurnosna kopija Cloudberry

Cloudberry nudi usluge sigurnosnog kopiranja utemeljene na oblaku za MSP-ove, za mala poduzeća i za pojedince. MSP paket naziva se Upravljačka sigurnosna kopija. Usluga omogućuje MSP-ovima da sami markiraju konzolu i prodaju je svojim kupcima na bilo koji način koji odaberu.

Ova usluga uključuje izrada sigurnosne kopije, sigurnosna kopija na razini datoteke a također i izravna podrška za podatke koje generira Microsoftovi proizvodi. Sustav temeljen na slici djeluje na razini bloka. Jednom kada je napravljena početna kopija, kopirat će se samo blokovi koji pokazuju promjene. Prijenosi podataka ubrzavaju se upotrebom kompresija. Iako nije odgovoran za sigurnost dobavljača prostora za pohranu, Cloudberry štiti prijenos podataka pomoću AES enkripcija pomoću 256-bitnog ključa.

Softver za ovu sigurnosnu kopiju radi na uređaju koji je zaštićen. Ovo može biti poslužitelj ili stolno računalo. Softver se pokreće Windows, Windows Server, Linux, i Mac OS. Virtualni poslužitelji sastavljeni od VMWare i Hiper-V može se poduprijeti Cloudberryjem. Moguće je i sigurnosno kopirati i vratiti sav poslužitelj do operativnog sustava koji se zove "restauracija baznog metala”(BMR).

Cloudberry ne uključuje pohranu zajedno sa sigurnosnim kopijama softvera. Umjesto toga, tvrtke mogu odabrati između kompatibilnih pružatelja prostora za pohranu u oblaku, uključujući AWS i Google Cloud Platform.

Iako se na tržištu prodaje Managed Backup MSPs, također bi bio prikladan za korištenje u centraliziranom odjelu za informatičku podršku velikog poduzeća.

Manjim tvrtkama bi bilo bolje pristupiti softveru Cloudberry Standalone Backup. Ovo je dostupno za Windows sustavi, uključujući Windows Server. Također će sigurnosno kopirati Exchange Server i SQL Server. Možete dobiti 15-dnevno besplatno probno razdoblje ovog softvera, a verzija za radnu površinu besplatna je za osobnu upotrebu.

Verzija za Linux poslužitelji i krajnje točke izvest će se na Ubuntu, Debianu, Fedori, RHEL, CentOS i Suse Linuxu. Tvrtka proizvodi besplatnu verziju ovog paketa za osobnu upotrebu. Postoje i verzije za Mac radne stanice s 15-dnevnim besplatnim probnim vremenom za poslovanje i besplatnom licencom za osobnu upotrebu.

  Vodič za HWMonitor - njegova ograničenja i 10 najboljih alternativa

Softver za sigurnosno kopiranje za male tvrtke pokrivat će VMWare i Hiper-V virtualizacije i može se postaviti i za sigurnosno kopiranje aktivnosti Office 365 i G Suite.

3. Acronis sigurnosna kopija

Sigurnosna kopija Acronis

Acronis nudi tri usluge: izradu sigurnosnih kopija, obnovu od katastrofe i pohranu u oblaku. Mogu se koristiti pojedinačno ili kao paket. Poduzeća bi bila najviše zainteresirana za softver sigurnosne kopije koji nudi Acronis. Ovo traje dalje Windows Server i Linux.

Usluga izrade sigurnosnih kopija radi kao virtualizacija bilo kojeg VMWare ili Hiper-V. Možete ga koristiti za izradu sigurnosne kopije na mrežnom spremištu, mreži skladišnog prostora, drugom lokalnom poslužitelju, vrpci ili usluzi pohrane u oblaku, što bi mogla biti usluga Acronis Cloud Storage.

Možete izraditi sigurnosnu kopiju svojih virtualizacija izravno ako ih pokreću Citrix XenServer, VMWare vSphere, Hyper-V, virtualizacija Red Hat, Oracle VM Server i Linux KVM. Mnogi se vaši poslužitelji aplikacija mogu zrcalo izravno. Oni uključuju Exchange Server, SQL Server, Sharepoint, Active Directory i Oracle baze podataka.

Konzola softvera je browser-based i možete mu pristupiti s bilo kojeg mjesta sve dok je domaćin poslužitelj povezan na internet.

Acronis također proizvodi verziju prilagođenu MSP-ima i sigurnosnom kopiju softvera za osobnu upotrebu. Možete dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje softvera Acronis Backup za tvrtke.

4. Veritas Backup Exec

Veritas Backup Exec

Tijekom godina Veritas Backup Exec doživio je brojne promjene vlasništva. Stvorio ga je 1980 Maynard Electronics, koje su preuzele tvrtke koje su na kraju preuzele Tehnologija Seagatea, koja je softver koristila kao dio rješenja za pohranu podataka za tvrtke. Ovu podjelu kupio je Veritas u 1999. godini, koju je zauzvrat kupio Symantec 2005. godine. Symantec je razvio i plasirao Backup Exec do 2016., kada je Veritas izdvojen kao zasebna tvrtka, preuzevši Backup Exec. Postoje još verzije za Symantec Backup Exec u upotrebi i danas.

Backup Exec djeluje kao regulator mrežnog skladišta. Instalirate ga na vlastiti poslužitelj Windows Server i uređaji za pohranu priključeni su na taj poslužitelj. Poslužitelj Backup Exec komunicira s ostalim poslužiteljima i krajnjim točkama putem mreže. Izvori podataka koji trebaju biti sigurnosno kopirani nazivaju se "klijenti.”Poslužitelj Backup Exec može putem Interneta povlačiti podatke s udaljenih web mjesta i može zamijeniti udaljene ili cloud servere za medij za pohranu.

Usluga izrade sigurnosnih kopija može zrcalo virtualizacije, Microsoft Hyper-V i VMWare vSphere. Podaci se mogu pohraniti u pohranu AWS S3, Microsoft Azure i Google Cloud Platform.

Veritas Backup Exec možete dobiti na besplatnoj probnoj verziji od 60 dana.

5. Altaro VM sigurnosna kopija

Altaro VM sigurnosna kopija

Altaro se specijalizirao za izradu sigurnosnih kopija virtualnih poslužitelja. Njegove su mogućnosti usredotočene na VMWare i Hyper-V virtualizacije. Ovaj je sustav prvenstveno dizajniran kako bi pomogao tvrtkama da kopiraju svoje virtualne poslužitelje na jednoj ili svim drugim web mjestima putem ovog softvera. Ta vanjska kopija može se jednostavno pohraniti na cloud poslužitelj. Postoji i verzija usmjerena na MSP-ove i prodavače SaaS-a - može biti bijelo označena kako bi nosila marku posrednika.

Početni postupak izrade sigurnosne kopije identificira kopije istih podataka i prenosi ih i pohranjuje samo jedanput, označavajući izvorne duplikatne lokacije kako bi se i dalje mogle vratiti na bilo koje od tih mjesta. Još jedna značajka optimizacije je značajka kontinuirane zaštite podataka (CDP) koja provjerava promjene podataka svakih pet minuta i to samo kopira. Odvojeni VM-ovi mogu se istovremeno sigurnosno kopirati za veće brzine. Datoteke se mogu arhivirati, umjesto samo sigurnosno kopirati, što znači da se starije verzije datoteka pohranjuju umjesto da se prepisuju.

  8 најбољих менаџера лозинки за корпорације и мреже

Ostale značajke prijenosa podataka s ovim softverom su kompresija i enkripcija. Ako želite koristiti oblačni poslužitelj za pohranu sigurnosne kopije, Altaro nudi besplatni kontroler, nazvan Altaro Offsite Server, koji pruža usluge sigurnosti i veze.

Tvrtka se ponosi svojim odjelom za korisničku podršku, tvrdeći da se na sve pozive podrške odazove u roku od 30 sekundi. Možete dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje softvera VM Backup.

6. Veeam sigurnosna kopija i replikacija

Veeam sigurnosna kopija i replikacija

Veeam Backup and Replication je vrlo sličan proizvod Altaro VM Backup sustavu. Ovaj se alat usredotočuje na repliciranje virtualizacija i može raditi s VMWare vSphere i Microsoft Hyper-V. Agentski softver za ovaj sustav može se izvoditi na Windows poslužitelju i Linuxu. Dostupni su i drugi agenti za sigurnosnu kopiju IBM AIX i Oracle Solaris poslužitelja.

Sustav sigurnosne kopije i kopiranja samostalan je proizvod i također je dio platforme dostupnosti Veeam. Ovaj paket kombinira sigurnosni sustav s Veaam One alatom za upravljanje mrežama. Možete dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje Veeam Backup and Replication. Lagana verzija sigurnosnog kopiranja i kopiranja dostupna je za male tvrtke. To se zove Backup Essentials i ovaj softver možete dobiti i na 30-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji.

7. Bacula

Bacula

Bacula je a.s. besplatno, otvoreni izvor pomoćni program za Linux. Izvorni je kod dostupan i za Windows i Mac OS. Softverski paket sastoji se od pet elemenata koji uključuje grafičko sučelje, datotečni poslužitelj za upravljanje prijenosima podataka i upravitelja prostora koji se pokreće na sigurnosnom kopiju i prima i vraća datoteke. Posjeduje i modul koji može kopirati baze podataka. Trebate instalirati program klijenta na svaki stroj koji se služi sigurnosnim sustavom.

Nemate nikakvog prostora za pohranu u paketu s ovim softverom, tako da je izbor mjesta gdje ćete spremiti sigurnosne kopije ovisi o vama. S ovim softverom možete implementirati i potpune i inkrementalne sigurnosne kopije. Procesi se mogu automatizirati skriptni jezik. Veliki nedostatak ovog softvera je što ne šifrira prijenos podataka. Međutim, kriptirajte možete u sustavu enkripcije treće strane putem jezika skriptiranja.

8. Amanda

Snimak zaslona Amande

Ovo je besplatni sigurnosni softver otvorenog koda, pisan za Linux koji može sigurnosno kopirati poslužitelje i krajnje točke pod Linuxom, Unixom, Mac OS-om ili Windowsom. Naziv alata je skraćenica za "Napredni mrežni disk za arhiviranje mrežnog diska Maryland.”Uređaji za pohranu mogu biti vrpca ili lokalni diskovi. U osnovi, ovo je kontroler za mrežni sustav pohrane za sigurnosne kopije.

9. Potraga za brzim oporavkom

Potraga za brzim oporavkom

Quest Software bio je poznat kao Dell Software do 2016. kada je Dell prodao podjelu rizičnim kapitalistima. Alat Rapid Recovery jedan je od glavnih proizvoda tvrtke.

Ovaj se sigurnosni sustav instalira na Windows Server, ali ne na Core inačicama operativnog sustava. Agenti se instaliraju na Windows i RHEL, SuSE, CentOS, Debian i Ubuntu Linux. Softver može kopirati i upravljati oporavkom za VMware ESXi i Microsoft Hyper-V virtualizations. Moguće je i sigurnosno kopiranje podataka s oblačnih poslužitelja: Microsoft Azure, Amazon S3 i Glacier, Rackspace i Google ili bilo koje OpenStack implementacije. Rezervne kopije mogu se spremiti na disk na lokalnom mjestu, udaljenom mjestu ili u pohranu u oblaku.

Sučelje za ovaj sigurnosni sustav utemeljeno je na pregledniku, što vašem poslužitelju za oporavak pruža pristup s bilo kojeg mjesta.

10. Datto Virtualni SIRIS

Datto SIRIS

SIRIS će zaštititi vaše lokacijski poslužitelji, virtualni poslužitelji, i oblačni poslužitelji. Softver djeluje kao NAS kontroler, ali možete ga pohraniti u vanjsku pohranu u oblaku kao i priloženu pohranu. Datto sustav koristi sigurnosne kopije temeljene na slikama, a možete kopirati skupno ili postaviti na inkrementalne sigurnosne kopije. Kao i sigurnosno kopiranje vašeg Windows Server i Linux poslužitelja, ovaj softver može izraditi sigurnosnu kopiju radnih stanica Windows, Linux, i Mac OS.

Datto nudi vlastito rješenje za pohranu u oblaku koje dolazi s softverom za oporavak. Pohranjeni podaci zaštićeni su šifriranjem kao i sva komunikacija s udaljenim poslužiteljem i prijenos podataka. I u tranzitu i u mirovanju, 256-bitna AES enkripcija pruža zaštitu.

About the author

Comments

 1. stora za sigurnosne kopije na Cloud poslužiteljima. Ovaj softver nudi fleksibilnost u izradi sigurnosnih kopija, omogućujući korisnicima da odaberu između periodičnih snimaka ili inkrementalnih ažuriranja početne kopije. Također nudi mogućnost automatskog prijenosa podataka na drugo mjesto, što je vrlo važno za zaštitu podataka u slučaju prirodnih katastrofa ili zlonamjernih aktivnosti. Ovaj softver je vrlo jednostavan za korištenje i nudi korisničko sučelje koje je intuitivno i lako za navigaciju. Uz besplatno probno razdoblje, ovo je odličan izbor za tvrtke koje traže pouzdan i jednostavan softver za sigurnosno kopiranje.

  2. Sigurnosna kopija Cloudberry

  Cloudberry Backup nudi širok raspon sigurnosnih kopija rješenja za različite veličine poduzeća. Ovaj softver nudi fleksibilnost u izradi sigurnosnih kopija, omogućujući korisnicima da odaberu između periodičnih snimaka ili inkrementalnih ažuriranja početne kopije. Također nudi mogućnost automatskog prijenosa podataka na drugo mjesto, što je vrlo važno za zaštitu podataka u slučaju prirodnih katastrofa ili zlonamjernih aktivnosti. Ovaj softver je vrlo jednostavan za korištenje i nudi korisničko sučelje koje je intuitivno i lako za navigaciju. Cloudberry Backup nudi i mogućnost sigurnosne kopije na Cloud poslužiteljima, što je vrlo važno za zaštitu podataka u slučaju prirodnih katastrofa ili zlonamjernih aktivnosti.

  3. Acronis sigurnosna kopija

  Acronis Backup nudi sigurnosne kopije poslužitelja za Linux i Windows Server. Ovaj softver nudi fleksibilnost u izradi sigurnosnih kopija, omogućujući korisnicima da odaberu između periodičnih snimaka ili inkrementalnih ažuriranja početne kopije. Također nudi mogućnost automatskog prijenosa podataka na drugo mjesto, što je vrlo važno za zaštitu podataka u slučaju prirodnih katastrofa ili zlonamjernih aktivnosti. Ovaj softver je vrlo jednostavan za korištenje i nudi korisničko sučelje koje je intuitivno i lako za navigaciju. Acronis Backup nudi i mogućnost sigurnosne kopije na Cloud poslužiteljima, što je vrlo važno za zaštitu podataka u slučaju prirodnih katastrofa ili zlonamjernih aktivnosti.

  4. Veritas Backup Exec

  Veritas Backup Exec je ranije poznat kao Symantec Backup Exec. Ovaj softver nudi sigurnosne kopije za Windows i Linux poslužitelje. Ovaj softver nudi fleksibilnost u izradi sigurnosnih kopija, omogućujući korisnicima da odaberu između periodičnih snimaka ili inkrementalnih ažuriranja početne kopije. Također nudi mogućnost automatskog prijenosa podataka na drugo mjesto, što je vrlo važno za zaštitu podataka u slučaju prirodnih katastrofa ili zlonamjernih aktivnosti. Ovaj softver je vrlo jednostavan za korištenje i nudi korisničko sučelje koje je intuitivno i lako za navigaciju.

  5. Altaro VM sigurnosna kopija

  Altaro VM Backup nudi sigurnosne kopije virtualnih poslužitelja. Ovaj softver nudi fleksibilnost u izradi

Comments are closed.