10 najboljih SQL softvera i alata za optimizaciju upita

10 najboljih SQL softvera i alata za optimizaciju upita

Za sveobuhvatno praćenje Microsofta potreban je pravi alat za optimizaciju upita. U ovom ćemo članku istražiti najbolji SQL softver i alate za optimizaciju upita.

Mnogo je detalja o svakom alatu u nastavku, ali ako imate vremena samo pogledati popis, evo našeg popis najboljih SQL softvera i alata za optimizaciju upita:

 1. Analizator performansi baze podataka SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE) Nadgledanje performansi za baze podataka Azure SQL, MySQL, Aurora, ASE, Oracle, MariaDB i IBM Db2. Radi na Windows Serveru.
 2. SentryOne SQL Sentry (BESPLATNO ISPITIVANJE) Monitor performansi baze podataka za SQL Server koji uključuje pragove upozorenja.
 3. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE) Mrežni, poslužiteljski i aplikacijski monitor koji uključuje monitore za baze podataka SQL Server, Oracle SQL, MySQL i PostgreSQL.
 4. AppOptics APM (BESPLATNO ISPITIVANJE) Nadzor performansi aplikacije utemeljen na oblaku sa specijaliziranim uslužnim programima za podešavanje baze podataka.
 5. ManageEngine Free SQL Health Monitor Besplatan alat koji prati utjecaj baze podataka na resurse poslužitelja koji je domaćin.
 6. Redgate SQL Monitor Monitor za optimizaciju upita za SQL Server koji pokriva više od 40 uvjeta.
 7. EverSQL SQL tjuner koji automatski preispituje upite za poboljšanje performansi baze podataka.
 8. Idea DB Optimizer Alat za optimizaciju upita za SQL Server, Oracle i Sybase. Uočava neučinkovitost upita i stvara preporučene ispravke.
 9. dbForge Studio SQL uređivač koji uključuje niz uslužnih programa, uključujući alat za gradnju upita, automatski dovršeni sustav za programere koji upisuju upite i pretraživač koda.
 10. Microsoft SQL Server Studio za upravljanje (SSMS) Besplatni alat Microsofta za njegov SQL Server sustav. Ovaj uređivač upita uključuje analizu podešavanja.

Zašto mi treba alat za podešavanje SQL Servera?

Ugađanje upita SQL poslužitelja važno je za optimizaciju performansi upita. Ako se upiti pokreću sporo ili ne uspijevaju, tada praćenje performansi i SQL podešavanje mogu pomoći u tome da vaš kôd bude učinkovitiji. No, to je učiniti ručno bez alata za optimizaciju upita teško jer sve morate raditi ručno s ograničenom funkcionalnošću.

Pronalaženje upita koji ne valjaju ispočetka mukotrpan je zadatak. Alati za optimizaciju poslužitelja neprocjenjivi su jer vam omogućuju pregled upita s lošom izvedbom i lociranje uskih grla resursa. Omogućuju vam i prikupljanje statistika o performansama koje mogu pomoći u poboljšanju SQL upita u budućnosti.

Mnogi alati mogu to učiniti automatski uz upozorenja i automatizirane odgovore, tako da će se upiti poboljšati bez potrebe za intervencijom korisnika. Korištenje alata za podešavanje SQL poslužitelja pomaže u poboljšanju performansi vašeg poslužitelja i povećava vašu reakciju na upravljanje problemima s poslužiteljem. Na primjer, pomoću alata za nadzor SQL-a možete prilagoditi upite SQL poslužitelja prije nego što počnete imati problema sa performansama.

Najbolji alati za SQL softver i optimizaciju upita

Ključne značajke najboljih alata za optimizaciju SQL upita:

 • SQL podešavanje - Alat za optimizaciju SQL upita s SQL podešavanjem prepisuju SQL izjave radi poboljšanja performansi poslužitelja.
 • Pratite baze podataka u oblaku - Mnogi SQL upiti za optimizaciju mogu pratiti baze podataka u oblaku.
 • Optimizirajte SQL upite na mreži - Optimizirajte SQL upite na daljinu putem svog uređaja ili web preglednika.

1. SolarWinds analizator performansi baze podataka (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Analizator performansi baze podataka SolarWinds

Prvo na ovom popisu koji imamo SolarWinds analizator performansi baze podataka. SolarWinds analizator performansi baze podataka je alat za optimizaciju upita koji je izgrađen za nadzor i podešavanje performansi upita. Ovim alatom možete nadzirati performanse SQL-ova, Strojevi klijenta, Korisnici i Prijave kroz nadzornu ploču. Možete pregledati grafikone svih ovih entiteta da biste pronašli bilo kakve veće trendove učinkovitosti.

S SolarWinds analizator performansi baze podataka, možete pratiti baze podataka 24/7 radi anomalija u izvedbi. Prikazi pokazuju podatke poput Top čeka SQL (Sati) koji pomažu u prikazivanju stanja mreže. Ako vaš mrežni učinak opada SolarWinds analizator performansi baze podataka daje vam glavobolju koja vam je potrebna za početak rješavanja problema za rješenje.

Možeš koristiti SolarWinds analizator performansi baze podataka za nadzor sljedećih vrsta baze podataka: Azure SQL baze podataka, MySQL, zora, ASE, Proročanstvo, MariaDB, i IBM Db2. Status vaše baze podataka prikazuje se na stranici za pregled na kojoj se nalaze detalji Čekanje, ugađanje, CPU, memorija i disk. Sve ove informacije su u boji označene tako da odmah možete vidjeti postoji li problem koji je potrebno riješiti.

SolarWinds analizator performansi baze podataka izvrstan je izbor za kupce koji traže potpuno opremljen SQL alat za optimizaciju upita koji je kompatibilan s ostalim proizvodima SolarWinds. SolarWinds analizator performansi baze podataka dostupan je od cijene 2.045 USD (1.541 £). Tu je i 14-dnevno besplatno probno razdoblje koju možete preuzeti ispod.

SolarWinds analizator performansi baze podataka Preuzmite 14-dnevnu BESPLATNO probno razdoblje

2. SentryOne SQL Sentry (BESPLATNO ISPITIVANJE)

SentryOne SQL

SentryOne SQL Sentry je alat za upravljanje performansama baze podataka koji se može udobno koristiti za podešavanje SQL upita. Pomoću ovog alata možete koristiti unaprijed konfigurirane osnovne baze podataka identificirati uska grla resursa i druga pitanja. Tu je i značajka blokade otkrivanja što vam prikazuje blokiranje procesa u hijerarhijskom pogledu. SentryOne također bilježi ćorsokake pronalaskom procesa koji je rezultirao u zastoju i identificira promjene koje trebate unijeti prilikom podešavanja.

Mogućnosti analize performansi za SentryOne golemi su. Možete pratiti metrike SQL poslužitelja kao što su: Korisničke veze, Blokirani procesi, serije, Transakcije, sastavlja, Recompiles, Ključne pretrage, Proslijeđeni zapisi, Rezervni MB / sek, i Pošalji red / Redo red. Također imate brojne mjerne podatke za praćenje čeka na SQL Server s postotkom procesora ukupnog broja čekanja, vremenom čekanja po kategorijama i vremenom čekanja po klasama.

Ima ih i preko 100 uvjeta uzbune tako da niste ograničeni na ručno praćenje. Na primjer, ako se SQL upit sporo pokreće, program vam prosljeđuje upozorenje. Možete čak otići i korak dalje i postaviti se SentryOne za aktiviranje akcije baze podataka u trenutku kada se aktivira uvjet praga. Sustav upozorenja omogućuje vam automatiziranje značajnog dijela SQL upravljanja optimizacijom upita.

Postoje dvije verzije SQL-a SentryOne dostupno za kupnju: SQL Essentials Sentry i SQL Sentry. Licenca za SQL Sentry Essentials košta 995 USD (750 £) uz naknadu za održavanje u iznosu od 199 USD (£ 150) godišnje. SQL Sentry košta 2,495 USD (1,881 £) uz naknadu za održavanje 499 USD (376 £). S prvom možete pregledavati mjerne podatke o izvedbi u stvarnom vremenu, a s drugom koristite dodatne značajke poput analize upita i integrirane podešavanja upita. Tu je i dvotjedni besplatni probni rok dostupno za preuzimanje.

SentryOne SQL SentryDownload 14-dnevna BESPLATNA probna verzija

3. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

PRTG mrežni monitor

Drugi na ovoj listi, imamo Paessler PRTG mrežni monitor, mrežni alat za praćenje koji nudi raznoliko iskustvo praćenja baze podataka. PRTG mrežni monitor može nadzirati Microsoft SQL, Oracle SQL, MySQL, i PostgreSQL. Nadgledanje ovog alata postiže se korištenjem senzora koji prate pojedinačne baze podataka. Ti su senzori unaprijed konfigurirani za svaku glavnu bazu podataka tako da ne morate ništa podebljavati kada prvi put pokrenete sustav..

PRTG mrežni monitor pojednostavljuje praćenje optimizacije SQL upita i mjeri koliko dugo traje zahtjev SQL upita od početka do kraja. Vrijeme izvršenja zahtjeva prikazuje se na nadzornoj ploči tako da možete vidjeti ima li problema. Osim toga, možete pratiti i širu mrežu radi prepoznavanja problema s izvedbom koji bi mogli utjecati na vaše baze podataka.

PRTG mrežni monitor sustav upozorenja pomaže vam da ne propustite nijednu ključnu informaciju. Kada se prepoznaju problematične aktivnosti, odmah vam se šalje obavijest. Upozorenja se šalju putem e-pošte, SMS-a ili push obavijesti na Android, iOS i Windows telefonima. Postoji i API koji možete koristiti za pisanje vlastitih skripti obavijesti ako želite daljnju kontrolu nad obavijestima koje tražite.

PRTG mrežni monitor dostupan je i kao plaćeni i kao besplatni alat. Plaćene verzije sustava PRTG mrežni monitor startujte od 1600 USD (1.206 £) za 500 senzora i jednu instalaciju poslužitelja do 60.000 USD (45.237 £) za neograničene senzore s pet instalacija poslužitelja. Dostupna je i besplatna probna verzija za 30 dana.

Paessler PRTG Network MonitorPreuzmite 30-dnevno besplatno probno razdoblje

4. AppOptics APM (BESPLATNO ISPITIVANJE)

10 najboljih SQL softvera i alata za optimizaciju upita

AppOptics APM nadzire rad aplikacija i infrastrukturu koja ih podržava. Alat je u mogućnosti utvrditi prave uzroke umanjenja performansi aplikacija, bilo da su to pogrešno konfigurirane postavke, loše kodiranje ili problem s kapacitetom hardvera koji pokreće aplikaciju i nosi svoj promet prema korisnicima.

Različite aplikacije sa specijaliziranim operacijama ne mogu se učinkovito nadzirati jednim jedinstvenim sustavom za nadgledanje aplikacija. Dakle, AppOptics APM ima specijalizirane odjeljke koji se fokusiraju na određene vrste aplikacija. Jedan od tih odjeljenja stručnjaka usredotočuje se na performanse baze podataka. Mogućnosti ugađanja baze podataka AppOptics mogu komunicirati s mnogim različitim bazama podataka, uključujući MySQL, Microsoft SQL Server, Proročanstvo, Postgres, i apaš sustavi za upravljanje bazama podataka.

Prilagoditelj baze podataka AppOptics usredotočen je na učinkovitost SQL upita. Ispituje se učinak svake izvedbe upita, tražeći upite koji trebaju dugo vremena kako bi se pronašli rezultati i ispitivalo zašto su tako neučinkoviti. Alat pokreće datoteku u tragovima koja navodi sve transakcije potrebne za ispunjavanje zahtjeva iz upita. To ističe neučinkovita spajanja i stupaca koje je potrebno indeksirati.

Analitički sustav AppOptics također vježba sav kôd koji poziva SQL upite kako bi se osiguralo učinkovito djelovanje s bazom podataka. Modul učinkovitosti kodova ispituje sve programe, a ne samo one koje uključuju interakciju s bazama podataka.

Kao usluga utemeljena na oblaku, AppOptics može analizirati baze podataka bez obzira gdje se nalaze - na vašoj web lokaciji, udaljenoj web lokaciji ili u oblaku. Usluga se naplaćuje po godišnjoj pretplati i možete dobiti 14-dnevno besplatno probno razdoblje da sami provjerite AppOptics APM.

AppOptics APMStart BESPLATNO probno razdoblje

5. ManageEngine Free SQL Health Monitor 

ManageEngine Free SQL Health Monitor

Napokon imamo ManageEngine SQL Alati za nadzor zdravlja. ManageEngine SQL Alati za nadzor zdravlja je besplatna platforma za nadzor SQL-a koja može nadzirati korištenje CPU-a, memorije i diskovnog prostora SQL poslužitelja. Nadgledanje SQL poslužitelja ne zahtijeva gotovo nikakvu konfiguraciju jer se povezani poslužitelji otkrivaju automatski.

Također možete otići korak dalje i zaroniti dolje u same detalje baze podataka. Na primjer, možete vidjeti aktivne transakcije, korištene datoteke dnevnika, omjer učitavanja predmemorije dnevnika, transakcije u sekundi i veličinu baze podataka. To vam daje osnovne informacije kako biste vidjeli postoje li problemi s izvedbom.

Ako tražite SQL alat koji pomaže u praćenju performansi SQL-a, onda je ovo besplatan alat koji vrijedi razmotriti. ManageEngine SQL Alati za nadzor zdravlja možete besplatno preuzeti ovdje.

6. Redgate SQL Monitor

Redgate SQL monitor

Redgate SQL Monitor je još jedan od široko korištenih alata za optimizaciju upita. Redgate SQL Monitor dodaje vrhunsku nadzornu ploču koja će vam pomoći u nadzoru performansi SQL-a. Kroz nadzornu ploču možete vidjeti pregled SQL poslužitelja koji se ažurira svakih 15 sekundi.

Drugim riječima, možete jednostavno ostati na vrhu statusa svoje SQL infrastrukture, a da pritom ne propustite ništa važno. Vremenska traka primjerka osobito je korisna jer vam pokazuje CPU, Memorija, I / O diska, i čeka vaše baze podataka.

Postoji i sustav upozorenja koji će vas obavještavati o promjenama performansi. Redgate SQL Monitor dolazi s preko 40 prilagodljivih predložaka da vas upozorimo na sve uobičajene probleme s izvedbom, bilo da se upit loše izvodi ili su procesi blokirani.

Rješavanje problema je još jedno područje koje Redgate SQL Monitor čini izuzetno dobro. Nakon što otkrijete problem s izvedbom, platforma vam pruža dodatne metrike za pomoć u pronalaženju uzroka. Metrike se mogu usporediti s osnovnom aktivnošću da biste pronašli što je uzrokovalo problem.

U pogledu cijena, Redgate SQL Monitor cijena ovisi o tome koliko poslužitelja želite podržati. Između 1-4 poslužitelja cijena po poslužitelju iznosi 1.565 USD (1.179 funti). Između 5-9 poslužitelja cijena je 1.330 USD (1.002 £) po poslužitelju. Ako vam je potrebno preko 10 poslužitelja, možete se obratiti tvrtki izravno radi prilagođene ponude. Tu je i 14-dnevno besplatno probno razdoblje koju možete preuzeti ovdje.

7. EverSQL

EverSQL

EverSQL je SQL optimizator koji je popularan izbor za SQL ugađanje. Alat ima pametni algoritam koji automatski preispituje SQL upite kako bi ih brže pokrenuo. Nakon što je upit ponovo napisan, možete vidjeti usporedbu koda s napomenama o svim promjenama u upitu. Ove kombinirane značajke olakšavaju povećavanje performansi upita bez gubitka podataka o promjenama.

Također možete koristiti EverSQL preuzeti preporuke za indeksiranje za više upita istovremeno. Slično tome, upiti se mogu optimizirati izravno iz datoteke MySQL slow log. Također možete dodati shemu za pregled naprednih opcija optimizacije za daljnje poboljšanje performansi.

Ako želite započeti s optimizacijom i podešavanjem upita putem svog web preglednika po konkurentnoj cijeni, EverSQL toplo se preporučuje. EverSQL kompatibilan sa MySQL, MariaDb, i PerconaDB (EverSQL može raditi s drugim tipovima baza podataka s različitim uspjehom).

EverSQL Dostupno je besplatno s 50 upita za optimizaciju tijekom 14 dana. Inačica Osnovnog košta 29 USD (21,87 £) mjesečno za 25 upita, a Plus verzija 135 USD (101 £) za 100 upita. Postoji i Premium verzija koja nudi prilagođeni broj kredita, ali morate izravno kontaktirati tvrtku. Besplatnu probnu verziju EverSQL-a možete preuzeti ovdje.

8. Idea DB Optimizer

Idea DB Optimizer

Malo alata nudi jednostavno kao iskustvo SQL podešavanja Idea DB Optimizer. Pomoću DB Optimizatora možete prilagoditi SQL Proročanstvo, SQL Server, DB2 i Sybase. SQL čarobnjak za podešavanje automatski daje prijedloge za podešavanje poboljšanog SQL koda. To osigurava da vaš kôd radi najbolje što može.

Nadgledanje uskih uskih grla još je jedan zadatak koji DB Optimizer radi vrlo dobro. Možete pogledati grafikon analize vremena čekanja da biste vidjeli temeljne uzroke slabih performansi baze podataka.

Postoji i mogućnost pokretanja SQL upita s alternativnim pravcima izvođenja dok ne pronađete najefikasniji SQL izraz. Nakon što pronađete efikasniju alternativu, promjenu možete izvršiti jednim klikom.

Sve u svemu DB Optimizer je SQL alat za ugađanje idealan za organizacije srednje veličine. DB Optimizer starta od cijene od 572 USD (431 £) po korisniku. Ovdje je na raspolaganju i 14-dnevno besplatno probno razdoblje.

9. dbForge Studio

dbForge Studio

dbForge Studio jedan je od najboljih SQL upita za optimizaciju na ovom popisu. dbForge Studio dolazi s nizom alata za upravljanje poslužiteljima koji pomažu u nadzoru performansi poslužitelja i podešavanju kodiranja. Ovaj alat dodaje dovršavanje koda, SQL formatiranje, SQL isječci, i navigacija kodom kako biste lakše prilagodili SQL kôd.

Jedno korisno sredstvo je Upravitelj indeksa koji prati SQL indekse i ističe pitanja fragmentacije indeksa. Pomoću Upravitelja indeksa možete pronaći baze podataka koje ne rade dobro.

Ako trebate prenijeti podatke s servera na poslužitelj Usporedba podataka značajka je vitalna. S Usporedba podataka možete sinkronizirati podatke iz više tablica, analizirati razlike i generirati izvještaje. dbForge Studio na taj je način jedan od najboljih alata za sinkronizaciju podataka.

Postoje tri verzije sustava dbForge Studio za kupnju; Standardnu, Profesionalnu i Enterprise verziju. Standardna inačica počinje od $ 249,95 (£ 188,45) s osnovnom konkurencijom koda i stvaranjem vizualnih upita.

Profesionalna verzija košta 499,95 dolara (376,96 funti) s naprednim dovršetkom koda i značajkama kao što su usporedba i sinkronizacija podataka, uz analizator T-SQL koda. Enterprise verzija košta 699,95 USD (527,76 £) i dolazi s kontrolom izvora i T-SQL Unit Testom. Postoji i besplatna probna verzija koju možete preuzeti ovdje.

10. Microsoft SQL Server Studio za upravljanje (SSMS)

Snimka zaslona Microsoft SQL Server Management

SQL Server Management Studio je široko korišteni alat za optimizaciju upita za Windows. Na SQL Server Management Studio, praćenje performansi upita vrši se putem savjetnika za podešavanje motora baze podataka ili DTA. DTA se koristi za brže pokretanje upita. Može dodati indekse i upite particije kako bi se uklonili uska grla i smanjilo vrijeme izvođenja.

SQL Server Management Studio dostupno je za Windows10, 8, 8.1, 7, 2012, i 2008. R2. Ako tražite alat za podešavanje SQL-a koji je jednostavan za upotrebu i ne sadrži značajnu cijenu oznaku, SQL Server Management Studio vrijedi razmotriti. SQL Server Management Studio je alat koji je idealan za manja poduzeća zbog niskih troškova. Upravljanje SQL serverom je potpuno besplatan i možete ga preuzeti s Microsoftove web stranice ovdje.

Odabir SQL alata za optimizaciju upita

Ako trebate pratiti SQL upite kao dio svakodnevnog posla, toplo preporučujemo da uložite u alat za optimizaciju upita. Alati poput SolarWinds analizator performansi baze podataka i SentryOne SQL Sentry omogućuju vam da budno pratite performanse SQL upita kako biste bili sigurni da se vaši poslužitelji učinkovito izvode.

Za one organizacije s manjim proračunima Microsoft SQL Server Management Studio može vam pomoći u vizualizaciji performansi SQL poslužitelja. Iako nije napredan kao neki drugi alati na ovom popisu, pruža solidno korisničko iskustvo.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − = 85

Adblock
detector