10 vrhunskih alata i softvera za upravljanje mobilnim uređajima (MDM)

Krajnji vodič za upravljanje mobilnim uređajima

Upravljanje mobilnim uređajima (MDM) problem je za tvrtke koje koriste bežične uređaje. Ti uređaji uključuju pametne telefone i tablete koji komuniciraju putem mreže mobitela i uredskim uređajima koji omogućuju wifi, poput mobilnih pisača i skenera. Uređaji s prodajnim mjestima i čitači barkodova također spadaju u područje upravljanja mobilnim uređajima.

Odabrali smo 10 najboljih alata i detaljno ih opisali u nastavku, ali u slučaju da vam nedostaje vremena i treba vam sažetak, evo našeg popisa najboljih MDM rješenja:

 1. ManageEngine Mobile Device Manager Plus (BESPLATNO ISPITIVANJE) Kompletan poslovni paket za upravljanje mobilnim uređajima u lokalnim i oblačnim verzijama.
 2. AirWatch radni prostor JEDAN – Upravitelj mobilnih uređaja i upravitelj mobilnih aplikacija iz VMWare.
 3. Upravljanje krajnjim točkama BlackBerry-a – Dio apartmana BlackBerry’s Enterprise Mobility Suite; upravlja mobilnim uređajima, nosivim uređajima i IoT opremom.
 4. Citrix XenMobile – Upravljanje mobilnim uređajima, upravljanje mobilnim aplikacijama i upravljanje mobilnim sadržajem.
 5. Cisco Meraki – Uključuje sustav spremnika za isporuku aplikacija na uređaje u vlasništvu korisnika i također ima postupke zaštite od gubitaka.
 6. Microsoft Intune – Jedinstveni sustav upravljanja krajnjim točkama koji će upravljati uredskom opremom i mobilnim uređajima.
 7. SOTI MobiControl – Upravljajte Windows, iOS i Android uređajima i IoT opremom s ovim sustavom.
 8. Upravljanje mobilnim uređajima Miradore – Upravitelj uređaja temeljen na oblaku, u besplatnoj i plaćenoj verziji.
 9. Jamf Now – Usluga utemeljena u oblaku koja upravlja samo iOS uređajima.
 10. SimplySecure – MDM utemeljen na oblaku koji pokriva iOS i Android mobilne uređaje i prijenosni prostor za pohranu.

Problemi s mobilnim uređajima

Bilo da uređaji koji su uključeni u mrežu poduzeća pripadaju poslu ili su u vlasništvu zaposlenika, glavni problemi koje trebate pokriti su isti:

 • sigurnosti
 • Odgovarajuća upotreba

Nešto se preklapa između ove dvije teme.

Sigurnost mobilnih uređaja

Sigurnosni problemi koji proizlaze iz mobilnih uređaja spadaju u tri kategorije:

 • Sigurnost komunikacije
 • Rizik od virusa
 • Kontrola pristupa

MDM sustavi moraju pokriti ova tri osnovna problema kako bi vam omogućili sigurnu integraciju mobilnih uređaja u vašu mrežu.

Sigurnost komunikacije

Usprkos standardima zaštite enkripcije za wifi komunikaciju, komunikacije u zraku inherentno su manje sigurne od mrežnih mreža. Uređaji izvađeni iz ureda mogu se povezati na mrežu putem javnih WiFi žarišta, što možda nije dobronamjerno.

Lažni WiFi hotspot vrlo je koristan alat hakeri za pristup podacima u prometu. Standardni protokoli za šifriranje wifi samo enkriptiraju podatke dok je u tranzitu s uređaja na wifi usmjerivač.. Ključeve za to šifriranje distribuira usmjerivač / pristupna točka. Dakle, ako se jedan od vaših zaposlenika poveže putem lažne pristupne točke, svi se vjerodajnici za mrežni pristup te upotrebe i svi podaci koji tijekom sesije prosljeđuju mogu dešifrirati i ukrasti. Učinkovita sigurnost mobilnih uređaja mora uključivati ​​šifriranje od početka do kraja.

Preglednici i aplikacije mogu pohraniti korisnička imena i lozinke za ubrzavanje pristupa mreži. To bi moglo uzrokovati narušavanje sigurnosti ako se mobilni uređaj izgubi ili ukrade, a korisnik nije postavio jedinstveni ključ za zaključavanje na uređaj. Stoga, važno je moći zaključati mobilni uređaj ili izbrisati sve podatke na njemu sa središnjeg mjesta.

Rizik od virusa

The “Ponesi vlastiti uređaj”Pravila predstavljaju probleme zbog kojih se softver može učitati na uređaj. Ako je tvrtka u vlasništvu i konfigurirala je sve mobilne uređaje, mnogo je lakše diktirati softver koji se može učitati na te uređaje. Vaš softver za upravljanje mobilnim uređajima mora biti u mogućnosti daljinski pregledati sav softver na udaljenom uređaju i onemogućiti ili ukloniti neodobrene programe. Ovo je važno jer bi dodatne, neprovjerene aplikacije koje je instalirao krajnji korisnik mogli hakerima omogućiti pristup vašoj mreži.

Kontrola pristupa

Na uređajima u vlasništvu korisnika MDM pravila trebaju omogućiti mrežni pristup samo putem portala na kojem se može pristupiti odobrenim aplikacijama s aplikacijskog poslužitelja. To će vlasniku uređaja omogućiti da ga osobno koristi izvan radnog vremena.

Kontrola pristupa je problem koji uključuje i prethodne dvije teme u ovom odjeljku. Ne želite neovlašteni softver pristupiti vašoj mreži i morate biti sigurni da pristupne vjerodajnice ne mogu biti ugrožene krađom ili preskakanjem WiFi. Automatska prijava i vjerodajnice pohranjene na uređaju narušit će sigurnost vaše kontrole pristupa, tako da bi neki oblik zaštite lozinkom, poput trezora zaporke, trebao biti dio vaše MDM strategije.

Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja

Postoje dva problema koja morate pratiti u vezi s korištenjem mobilnih uređaja koji se povezuju s vašom mrežom:

 • Pristup resursima tvrtke za osobnu upotrebu
 • Gubljenje vremena

Ako svojim zaposlenicima dopuštate da izađu iz ureda u širi svijet kako bi obavljali svoje poslove, morate biti sigurni da oni ne sjede samo u kafiću, igrajući igru ​​ili preuzimaju glazbu. Resursi koje stavljate na raspolaganje svojim zaposlenicima isključivo su za poslovnu upotrebu, a ne za osobne potrebe.

Ako zaposlenici nisu vidljivi, ali su prijavljeni putem mobilnog uređaja, morate biti sigurni da stvarno rade. Također morate biti sigurni da oni ne koriste neovlašteni softver na mreži i da mrežom tvrtke ne koriste za preuzimanje uvredljivog materijala.

Ako zaposlenicima osigurate pametne telefone za rad, tada ćete im plaćati i vrijeme njihovog poziva i dnevnicu. Ti čimbenici mogu postati vrlo skupi, posebno mobilni podaci. Dakle, trebate osigurati da zaposlenici ne koriste većinu ovih pogodnosti za osobnu upotrebu, povećavajući telefonski račun tvrtke.

MDM zahtjevi

Imajući na umu gornje čimbenike, lako je vidjeti da je pravilno upravljanje mobilnim uređajima neophodno prije nego što omogućite povezivanje mobilnih uređaja s vašom mrežom. Ključni zahtjevi softvera za upravljanje mobilnim uređajima su:

 • Udaljena konfiguracija – i pojedinačno i masovno
 • Praćenje softvera – za snimanje upotrebe licence i sprečavanje neovlaštenog pristupa softveru
 • Sigurnost aplikacije – za e-poštu, razmjenu poruka, preglednike, aplikacije i pristup podacima
 • Daljinsko zaključavanje ili brisanje – u slučaju gubitka uređaja
 • Praćenje upotrebe podataka – za sprječavanje zloupotrebe resursa
 • Šifriranje od početka do kraja – kako bi se spriječilo da čovjek u sredini napada preko wifija
 • Upravljanje lozinkom – kao što je trezor zaporke za svaki uređaj
 • Onemogućavanje nativnih aplikacija na uređajima – za provođenje softverske politike
 • Otkrivanje zatvora – za sprečavanje rootkit virusa da napadaju operativni sustav

Modeli implementacije MDM-a

MDM sustavi dostupni na tržištu danas spadaju u dvije široke kategorije. Prvi je interni paket. Na svom uredskom poslužitelju morate instalirati kontrolni program, a također i klijentski program na svaki vaš mobilni uređaj.

Druga se opcija provodi kao rješenje temeljeno na oblaku. Ova kategorija MDM-a poznata je kao SaaS ili “softver kao usluga”. Možda ćete pronaći da je najbolja opcija za potrebe vaše tvrtke ugovaranje niza usluga. Možda ćete završiti s hibridnim MDM sustavom s nekim funkcijama pokrivenim internim nadzorom i drugim zahtjevima koje ispunjavaju mrežne usluge.

MDM i MAM

Industrija mrežne sigurnosti podijelila je funkcije kontrole mobilnog pristupa u dvije kategorije. Upravljanje mobilnim uređajima, strogo rečeno, odnosi se samo na sigurnost nametnuta između mobilnih uređaja i središnje mreže. Upravljanje mobilnim aplikacijama bavi se isporukom softvera na mobilne uređaje.

S obzirom da performanse softvera mogu utjecati na mrežnu sigurnost, teško je zamisliti kako se siguran pristup može implementirati bez kontrole aplikacija kojima je dopušteno korištenje resursa tvrtke. Stoga, neki stručnjaci spajaju definiciju MAM-a u MDM. Ukratko, za potpunu kontrolu nad radom vašeg osoblja koji koristi mobilne uređaje i štiti mrežu vaše tvrtke i druge resurse, potrebni su vam i MDM i MAM.

Najbolji MDM alati

Postoje neke sjajne MDM usluge na tržištu i većina ih se može integrirati s drugim mrežnim administrativnim funkcijama. Ovo deset najboljih rješenja uključuje usluge temeljene na oblaku i lokalni softver.

  9 najboljih alata SIEM: Vodič za sigurnosne informacije i upravljanje događajima

Dok čitate popis, prepoznat ćete da su neki od tih sustava prikladni za veća poduzeća, a drugi odgovaraju malim tvrtkama. Ako ugledate ove faktore i primijetite one koji ispunjavaju vaše zahtjeve za praćenje, pomoći će vam da započnete sužavanje popisa kako biste došli do vlastitog izbora kandidata.

1. ManageEngine Mobile Device Manager Plus (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Iako je najbolji izbor, ova je usluga jedna od najjeftinijih na popisu. ManageEngine proizvodi izvrstan softver za praćenje i upravljanje objektima, a bez sumnje ste naišli na ime prilikom traženja alata za nadzor poslužitelja i mreže. Ako ste već ManageEngine kupac, vjerojatno će vam biti teško ne dodati na Upravitelj mobilnih uređaja Plus. To je jeftino, sveobuhvatno i pouzdano.

Upravitelj mobilnih uređaja Plus

Upravitelj mobilnih uređaja Plus sustav dolazi u lokalnoj i oblačnoj verziji. “Plus” u nazivu je tu da vam govori da je ovo kompletan poslovni paket za upravljanje mobilnim uređajima, a ne samo MDM. Upravitelj mobilnih aplikacija, upravitelj mobilne e-pošte, upravitelj mobilnih aplikacija i upravitelj mobilnih sadržaja zajedno su s paketom..

Kao i kod svih proizvoda ManageEngine, dobit ćete vrlo dobro osmišljenu nadzornu ploču s Mobile Device Manager Plus. Ključne karakteristike MDM-a su sve. Oni uključuju: postavljanje upravitelja konfiguracija za pojedinačni ili masovni uređaj a postoji i a aplikacija za samoprijavljivanje koju možete koristiti za program za prijavu na uređaj. Možete postaviti i drugačija pravila za uređaje u vlasništvu tvrtke i korisnika. Oni vam omogućuju postavljanje pravila za Wi-Fi pristup, upotrebu VPN-a i pristup aplikacijama prema vlasništvu uređaja. Prilagodite pristup planovima mobilnih usluga tvrtke, uključujući pozive, podatke i kredite za razmjenu poruka.

Udaljeno pristupite uređajima i kontrolirajte ih radi rješavanja problema i ispravljanja pogrešaka. Udaljeni pristup omogućuje vam pronalaženje izgubljenih ili ukradenih uređaja na karti i njihovo brisanje. Možete otkriti proboj i zatvoriti se zbog zlonamjernog softvera, zaključavanja ili u karanteni uređaja s rizikom.

Upravljanje licencama za aplikaciju i distribucija aplikacija glavni su zadaci karakteristika MAM ovog paketa. Dostava aplikacija može se izmijeniti kako bi se račun vlasništva uređaja a uređajima u vlasništvu korisnika može se omogućiti pristup izvorima tvrtke putem sustava portala koji se temelji na kiosku. Dodjela aplikacija može se provjeriti po uređaju i zadržavat će pristup planovima mobilnih usluga tvrtke samo za poslovne funkcije, omogućujući korisniku pristup vlastitim kreditnim uslugama za mobitel izvan radnog vremena.

Sustav za upravljanje putem mobilne e-pošte štiti šifriranje svih e-poruka zaposlenika i ograničava aplikacije koje se koriste za otvaranje privitaka, smanjujući rizik od zaraze virusom. Usmjerite korisnike na korporativni poslužitelj e-pošte ili odlučite koristiti usluge temeljene na oblaku, kao što je Office 365, za svoj vlastiti sustav e-pošte. Cloud aplikacije mogu se integrirati u vašu biblioteku mobilnih aplikacija, a pristup onima također je pokriven šifriranjem.

Upravljanje sadržajem za mobilne uređaje omogućuje dijeljenje i distribuciju datoteka. Svaki primatelj distribuiranog dokumenta automatski dobiva novu verziju nakon ažuriranja izvorne datoteke. Sustav upravljanja sadržajem može baviti dokumentima u deset različitih formata.

Minimalna uplata za paket Mobile Device Management Plus daje vam pravo na upravljanje pedeset uređaja. Moguće je i više uređaja po višim cijenama. Paket je dostupan kao standardni plan ili skuplji profesionalni plan. Nabavite 30-dnevno besplatno probno razdoblje za bilo koji od plana i, ako samo upravljate 25 uređaja ili manje, sustav je slobodan za upotrebu.

ManageEngine Mobile Device Manager PlusDownload 30-dnevna BESPLATNA proba

2. AirWatch radni prostor JEDAN

AirWatch nadzorna ploča

Paket Workspace ONE iz VWW-ove AirWatch divizije uključuje MDM i MAM funkcije. Postupci konfiguracije ovog MDM-a vrlo su opsežni i pokrivaju gotovo svaki scenarij inicijalizacije koji možete smisliti za program za prijavu na svoj uređaj.. Postavite konfiguracije pametnih telefona, tableta i prijenosnih računala pojedinačno ili skupno. Aplikacija omogućuje zaposlenicima da upišu vlastite uređaje u sustav. WiFi povezani periferni uređaji poput pisača i nosivih tehnologija poput naočala, satova i slušalica također se mogu integrirati u MDM sustav.

Mogu se postaviti pravila za različite vrste uređaja i vlasništvo (korisničko ili poslovno), što je problem oko odlučivanja o postupanju s BYOD opremom. Te različite politike mogu diktiraju gdje treba primijeniti zaštitu lozinkom kojom upravlja središnja MDM. Dakle, uređaji u vlasništvu tvrtke mogu se upravljanjem zaporkama primijeniti na cijeli uređaj, dok se zaštita može primijeniti samo na aplikacije koje pristupaju mrežama kompanija na uređajima u vlasništvu zaposlenika.

Sigurnost sustava proširuje se na dvofaktorsku provjeru autentičnosti i čak je u mogućnosti integrirati biometrijske provjere u postupak provjere autentičnosti korisnika. Radni prostor JEDAN primjenjuje kodiranje na kraj na sve poslovne komunikacije na uređaju. Možete odlučiti koristiti integrirani sustav upravljanja e-poštom koji pruža šifriranje za zaštitu svih poruka e-pošte. Šifriranje se također primjenjuje na komunikaciju s uređaja s paketima produktivnosti u oblaku, kao što su Google Apps i Microsoft Office 365. VMWare VPN sustav, nazvan VMWare tunel, dostupan je s višim planovima.

Značajke daljinskog upravljanja omogućuju vam uklanjanje problema i dijagnosticiranje uređaja na daljinu. Možete čak pregledati zaslon uređaja i izvršavati programe na uređaju iz svog sjedišta kako biste riješili probleme. Viši planovi uključuju mogućnost praćenja podataka, korištenja vremena poziva i potrošnje poruka te blokiranje prekomjerne uporabe planova usluga korporativne veze.

Funkcije daljinskog upravljanja omogućuju vam i zaključavanje telefona i brisanje njih selektivno ili u potpunosti u slučaju gubitka ili krađe. Možete pronaći telefon na karti ako je uključen. Radi sigurnosti otkrijte prisutnost zlostavljanja i zlonamjernog softvera, stavljajući u karantenciju ugrožene uređaje.

Upravljanje mobilnim aplikacijama provodi se kroz katalog aplikacija. Ovo je dostupno mobilnim korisnicima kada pristupaju sustavu upravljanja uređajima putem mreže. Katalog aplikacija omogućuje odobrene aplikacije dostupne za preuzimanje na zahtjev korisnika uređaja. Tu je i modul usklađenosti koji na svakom uređaju provjerava neovlaštene aplikacije.

Paket Workspace ONE dostupan je u četiri razine usluge – Standardnoj, Naprednoj, Enterprise i Enterprise za VDI. Radni prostor One usluga je koja se temelji na oblaku i možete dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

3. BlackBerry Unified Upravljanje krajnjim točkama

BlackBerry UEM

Paket objedinjenog upravljanja krajnjim dijelom dio je BlackBerryjevog Enterprise Mobility Suite. Ovaj je sustav dostupan bilo kao usluga oblaka ili kao lokalni softver. Možete upravljati mobilnim uređajima koji rade na operacijskim sustavima Windows, Windows Phone, iOS, Android, macOS i BlackBerry. UEM sustav može upravljati nošenim uređajima i IoT opremom.

Postupak upravljanja uređajem započinje konfiguracijom. Izradite drugačija pravila za različite vrste uređaja i modele vlasništva, konfigurirajte cijeli uređaj ili učinite dostupnim sigurne aplikacije za opremu u vlasništvu korisnika.

Funkcije daljinskog upravljanja uključene su u paket, ali nedostaje mogućnost brisanja uređaja. Sigurnosni postupci su jaki u ovom paketu. MAM funkcije i isporuka sadržaja su šifrirani. Dostupnost aplikacija može se implementirati s matičnim aplikacijama za iOS, paketom produktivnosti sustava Office 365 ili drugim aplikacijama na koje je vaša tvrtka pretplatila.

Imate mogućnost da u svoje aplikacijske pakete uključite sigurnu e-poštu, trenutne poruke i platforme za kolaboraciju. Također možete omogućiti svojim mobilnim uređajima pristup CRM softveru kako bi vaš prodajni tim poboljšao rad odnosa s kupcima.

Upravljanje sadržajem može se implementirati putem oblačnih rješenja poput OneDrive, SharePoint i Box. Integrirajte pretvorbu dokumenata da biste uključili PDF i stvaranje zip datoteka. Dodatni modul, nazvan BlackBerry Workspace, prati verzije dokumenata, pristup informacijama i lokaciji kopija datoteka pomoću tehnika upravljanja digitalnim pravima. Možete čak kontrolirati i dopuštenja kako biste onemogućili ispis dokumenta ako je izvan vaše mreže.

Sustav Suite za mobilnost BlackBerryja dostupan je na pet razina plana. Osnovne funkcije MDM-a dostupne su sa svim planovima. Međutim, moduli za upravljanje mobilnom e-poštom, upravljanje sadržajem i programi za upravljanje aplikacijama uključeni su samo u viša izdanja. Plan ulazne razine naziva se Management Edition. To uključuje MDM i neke osnovne funkcije upravljanja aplikacijama. Da biste dodali sigurnu e-poštu i poruke dodate u svoj paket, morate korak s njim Enterprise Edition. Ostali planovi koji uključuju sveobuhvatnije upravljanje aplikacijama, softver za kolaboraciju i upravljanje sadržajem nazivaju se Suradničko izdanje, Izdanje aplikacija, i the Izdanje sadržaja – s, glavni je plan koji BlackBerry nudi.

Ključne karakteristike BlackBerry MDM sustava su kontrola pristupa korporacijskoj infrastrukturi i enkripcija za komunikacije. Stvarne mogućnosti upravljanja i upravljanja uređajem ovog paketa nisu toliko sveobuhvatne kao ostale mogućnosti na ovom popisu. Na primjer, ne postoji uslužni program za lokaciju uređaja niti mogućnost praćenja korištenja mobilnog računa.

  11 najboljih alata za rješavanje problema s mrežnim administratorima

Svi planovi mobilnosti mogu se procijeniti besplatnim pokusom.

4. Citrix XenMobile

XenMobile ekran

XenMobile kombinira upravljanje mobilnim uređajima, upravljanje mobilnim aplikacijama i upravljanje mobilnim sadržajem kako bi osigurao cjelovito rješenje mobilne krajnje točke za mobilne uređaje. Citrix je vodeća grana u virtualizaciji, zajedno s VMWareom, pa je isporuka aplikacija i sadržaja na mobilne uređaje posebno snažna s ovim paketom.

Konfiguracija se može primijeniti istovremeno na pojedinačne uređaje, grupe politika ili na čitavu flotu uređaja. Uređaji u vlasništvu korisnika mogu se izostaviti iz rutina upravljanja mobilnim uređajima. U tim slučajevima sigurnosni postupci i pristupi portalu aplikacija koje pruža modul za upravljanje mobilnim aplikacijama Citrix zamjenjuju MDM sustav. U scenariju samo za MAM, korporativni profil korisnika učitava se na uređaj svaki put kada se prijavi, čineći uređaj privremeno dijelom infrastrukture tvrtke.

Vlasnici mogu povratiti kontrolu nad vlastitim uređajima nakon što se odjave na kraju radnog vremena. Programu korisničkog računa može se pristupiti s bilo kojeg uređaja, što olakšava zaposlenicima nastavak posla dok prelaze između radne površine, prijenosnog računala, tableta i pametnog telefona.

Funkcije daljinskog pristupa ovog paketa vrlo su sveobuhvatne i omogućuju administratoru potpunu kontrolu nad uređajem, uključujući pristup njegovom zaslonu. Lokacija uređaja, mogućnosti zaključavanja i brisanja ugrađeni su u administrativnu nadzornu ploču. Postavite popise i crne popise aplikacija kako biste vlasnicima uređaja mogli upravljati vlastitim aplikacijama, umjesto da se zaključavaju u postavljenom paketu aplikacija. Također možete nadzirati telefone zbog ubojstva i neovlaštene instalacije aplikacija, kao i zbog uklanjanja zlonamjernog softvera.

Bitni element XenMobile sustava je sigurna veza između središnje mreže i udaljenih uređaja. Sigurnosni sustav uključuje otkrivanje prijetnji koje se protežu i na sigurne funkcije preglednika koji procjenjuju status web stranica prije nego što ih učitaju u preglednik mobilnog uređaja. Detektor prijetnji obavijestit će središnjeg administratora o sigurnosnim rizicima na uređaju i karantirati ga iz opće mreže dok mrežni analitičar ne očisti i ponovno odobri uređaj.

Citrix pruža vlastite sigurne aplikacije za XenMobile korisnike. Oni uključuju sigurna e-pošta, dijeljenje datoteka i tehnike suradnje. Ako imate vlastite prilagođene aplikacije, XenMobile ih može isporučiti na mobilne uređaje, čak i ako nisu napisani za upotrebu na pametnim telefonima i tabletima. To se može postići “umotavanjem” aplikacija u metode kontejnerizacije koje pružaju XenMobile aplikacije, ili možete integrirati interne izvorne aplikacije jednostavnim dodavanjem u jednom retku koda.

MAM sustav uključuje Citrix sigurni oblici, što omogućava vašoj tvrtki da digitalizira funkcije popunjavanja obrazaca, poput stvaranja citata i računa ili druge poslovne dokumentacije. Podaci uneseni u Sigurne obrasce mogu se lako distribuirati zainteresiranim stranama kroz tokove rada, pomažući vam u automatizaciji poslovnih procesa.

XenMobile uključuje sve funkcije koje bi vam bile potrebne od sustava za upravljanje mobilnim uređajima, osim što nema funkcije praćenja mobilnih računa. Pogledajte sami sustav besplatnim probnim vremenom.

5. Cisco Meraki

10 vrhunskih alata i softvera za upravljanje mobilnim uređajima (MDM)
Cisco Meraki pokriva upravljanje prijenosnim i stolnim računalima, kao i pametnim telefonima i tabletima. Ova upravljačka konzola ovog sustava je vrlo atraktivna i uključuje kartu koja prikazuje lokacije svih upravljanih uređaja vaše tvrtke. Međutim, ne može upravljati uredskom opremom koja podržava IoT ili WiFi, poput pisača. Komunicirat će s uređajima sa sustavom Windows, macOS, Windows Phone, iOS, Android, Chrome OS i Samsung Knox.

U osnovi MDM-a je siguran komunikacijski kanal koji AES kodira s 256-bitnim ključem. Komunikacija putem aplikacije zaštićena je VPN-om koji se primjenjuje po aplikaciji.

Konfiguracija se može mijenjati ovisno o vrsti uređaja, korisničkom profilu ili modelu vlasništva. Ove se skupine uređaja mogu skupno konfigurirati, ali uvijek postoji mogućnost pojedinačne konfiguracije. Korisnici sa svojim uređajima mogu se upisati kako bi se uključili u mrežu. Način isporuke za aplikacije i podatkovne datoteke naziva se Backpack. Središnji administrator stvara paket datoteka, a zatim šalje dozvole pristupa grupama, pojedincima ili cijeloj mreži. Ti će se paketi nakon što su se upisali i uključili u korisničku grupu.

Izgubljeni ili ukradeni telefoni mogu im oduzeti sva prava i mogu se daljinski zaključati ili obrisati. Meraki automatski prati upotrebu mobilnog plana, pa se prekomjerna aktivnost može prepoznati iz izvještaja uživo, a ukradeni uređaji mogu se odmah prekinuti s telefona i podataka.

6. Microsoft Intune

Microsoft Intune

Microsoftova ponuda MDM-a zapravo je ono što je poznato kao “objedinjeno upravljanje krajnjim točkama”, jer uključuje upravljanje stolnim računalima i mobilnim uređajima. Vi plaćate licencu po korisniku, a ne po uređaju, a svaki korisnik ima pristup vašim uslugama s više uređaja. Ovo je usluga utemeljena na oblaku i može upravljati računalima i mobilnim uređajima koji koriste Windows, macOS, iOS, Android i Windows Phone.

MDM je namijenjen upotrebi zajedno s Office 365 utemeljenim na oblaku i ostalim Microsoftovim aplikacijama. Druge aplikacije možete isporučiti korisnicima putem sustava. Imate mogućnost postavljanja različitih pravila za uređaje u vlasništvu tvrtke i korisnika, s opcijom da omogućiti korisnicima da upišu uređaj, u potpunosti kontrolirati taj uređaj ili implementirati korporativnu sigurnost za svaku aplikaciju pomoću uređaja dostupnog za privatnu upotrebu vlasnika.

Način uključivanja za mobilne uređaje postavljen je kao scenarij za prijavu. Odnosno, ne postoji funkcija masovne konfiguracije za postavljanje svih mobilnih uređaja vaše tvrtke s središnje konzole. umjesto, stvarate ukrcaj u koji se poziva svaki korisnik uređaja. Alternativno, aplikacije učinite dostupnima korisnicima koji pristupaju vašem sustavu putem vlastitih uređaja.

U Intune su uključene brojne sigurnosne značajke koje su obično dostupne za MDM usluge, a to su: lokaciju izgubljenih ili ukradenih uređaja (samo za iOS), daljinsko zaključavanje i brisanje telefona. Moguće je skeniranje uključenih mobilnih uređaja radi neovlaštenih aplikacija te putem određenih aplikacija možete nametnuti pristup mreži tvrtke. Međutim, Intune vam ne omogućuje daljinski pristup uređajima.

Microsoft nudi još dva sigurnosna paketa za kontrolu mobilnih uređaja koji uključuju Intune zajedno s naprednijim sigurnosnim uslugama. Ti viši planovi se nazivaju E3 i E5. Jače sigurnosne mjere poput multifaktorske provjere autentičnosti pridržane su za planove E3 i E5. Intune ne uključuje šifriranje ili VPN element. Ne postoji siguran sustav e-pošte s bilo kojim od planova koji uključuju Intune.

Iako je upravljanje Intuneom uključeno u upravljanje mobilnim aplikacijama, morate izvaditi plan E3 ili E5 da biste osigurali osigurane funkcije upravljanja mobilnim sadržajem.

Intune internetskoj usluzi možete besplatno pristupiti u pokusu od 90 dana, što će vam omogućiti da se upoznate sa Intune metodologijom i procijenite prikladnost sustava za vaše poduzeće.

7. SOTI MobiControl

SOTI MobiControl

SOTI ima vrlo atraktivan MDM sustav, koji se zove MobiControl. Nadzorna ploča uključuje grafikone s podacima uživo i dobivate kartu koja prikazuje lokaciju svih uređaja kojima upravljate. MobiControl sustav je lokalni paket koji se pokreće u Windows operativnom sustavu.

Upravljajte uređajima sa sustavom Windows, iOS i Android, kao i specijaliziranim industrijskim uređajima i IoT opremom s ovim sustavom, tako da on ne može samo upravljati telefonima i tabletima, već i nestandardnim uređajima na Linux operativnim sustavima.

Konfigurirajte svoje uređaje skupno MobiControl i masovno obavljajte druge funkcije upravljanja uređajima. Omogućite udaljeni pristup pojedinim uređajima, pregledajte zaslon i pokrenite programe na daljinu za rješavanje problema. Dobivate mogućnost daljinskog zaključavanja i daljinskog brisanja kako biste se nosili sa izgubljenim ili ukradenim telefonima.

Možete odlučiti upisati cijeli mobilni uređaj u MDM-u ili ograničiti mrežni pristup određenim aplikacijama, a uređajima koji su u vlasništvu korisnika dostupni za privatnu upotrebu izvan radnog vremena. Softver SOTI uključuje specijalni preglednik za klijentske uređaje koji pruža pristup aplikacijama i uključuje šifriranje sustava. Stvorite grupe uređaja i primijenite drugačija pravila na svaki, čineći svakoj grupi dostupne različite pakete aplikacija.

Upravljanje mobilnim sadržajem provodi modul nazvan Čvorište SOTI koji selektivno omogućava pristup centralno pohranjenim datotekama i bilježi pristup svim datotekama.

SOTI MobiControl vrlo je sveobuhvatan MDM. Jedina ključna značajka MDM-a kojoj nedostaje ovaj paket je mogućnost praćenja i kontrole mobilnih podataka i upotrebe plana poziva.

Softveru MobiControl možete pristupiti izravno s web stranice SOTI i počnite ga koristiti 30-dnevnim besplatnim probnim vremenom da biste provjerili sustav prije kupnje.

8. Upravljanje mobilnim uređajima Miradore

Miradore

Paket Miradore Mobile Device Management mrežna je usluga i besplatno je. Miradore zapravo ima tri razine usluge, s dva viša plana na raspolaganju uz naknadu. Ti plaćeni planovi sastoje se od Poslovno izdanje, koja košta 1 USD po uređaju i Enterprise Edition, koja košta 2 dolara po uređaju. Svi planovi mogu upravljati računalima sa sustavom Windows 10 i macOS i mobilnim uređajima koji rade na iOS-u i Androidu.

  Što je ICMP?

Uz besplatni MDM dobivate gotovo sve sigurnosne značajke dostupne na svim Miradoreovim planovima. Oni uključuju funkcije šifriranja i kraja upravljanja. Te funkcije udaljenog pristupa omogućuju vam zaključavanje ili brisanje izgubljenog uređaja, resetiranje njegove lozinke ili čak zaobilazak bilo koje hardverske lozinke koju je korisnik postavio. Možete učiniti da uređaj oglasi alarm, što je korisno da pomogne korisniku da pronađe pogrešno postavljen uređaj ili da odvrati lopova..

Karta na nadzornoj ploči točno pokazuje gdje se nalaze svi vaši uređaji. Uređaj može slati obavijesti o bilo kakvim promjenama statusa na upravljačku konzolu.

Postupak konfiguracije s Miradore-om temelji se na upisu. Odnosno, ne konfigurirate sve uređaje, nego pozivate svakog korisnika da uređaj postavi s klijentom Miradore kako bi pristupio vašoj mreži. Te konfiguracije mogu uključivati sigurne aplikacije za e-poštu, zaštitu WiFi i VPN uslugu. VPN je dostupan samo za iOS uređaje.

Ako želite uključiti upravljanje mobilnim aplikacijama, prijavite se za poslovni plan. Kontejnerizacija kojom particije uređajima u vlasništvu korisnika dopuštaju samo odobrene tvrtke pristup poslovnim resursima rezervirana je za Enterprise plan. Stvaranje poslovnih pravila za provođenje različitih postupaka upotrebe prema vrsti / vlasništvu uređaja dostupno je samo s Enterprise paketom.

Ograničenja u korištenju podataka i plana ćelija te filtriranje web sadržaja dostupna su i sa planovima Business i Enterprise.

Mnogo funkcionalnosti uključenih u standardne planove ostalih MDM-ova na ovom popisu rezervirano je za Miradorjev najskuplji paket. Međutim, čak je i najskuplji Miradoreov plan sa svim MAM i sigurnosnim dodacima ostalih planova i dalje jedna od najjeftinijih opcija na ovom popisu.

Nekoliko drugih značajke koje nisu uključene u besplatni plan dostupni su s plaćenim planovima:

 • Prilagođeno izvještavanje. Standardna izvješća su dostupna s besplatnim MDM planom.
 • Nadzor upotrebe mrežnih podataka. Iako možete provjeriti usklađenost konfiguracije sa svim planovima, mogućnost praćenja mrežnih podataka dostupna je samo s Enterprise planom.
 • Nema ograničenja broja administrativnih računa s oba plaćena plana. Besplatni plan uključuje jedan račun administratora.
 • Oba izdanja su plaćena live chat i podrška putem telefona kupcima. Podrška je dostupna putem baze znanja, foruma zajednice i e-pošte sa svim planovima.

Općenito, besplatna verzija Miradoreovog MDM-a prilično je dobra i uključuje gotovo sve funkcije upravljanja mobilnim uređajima osim MAM-a i serijskog postavljanja. Čak i najskuplji paket Miradore predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac.

9. Jamf Now

10 vrhunskih alata i softvera za upravljanje mobilnim uređajima (MDM)

Jamf Now je sustav upravljanja mobilnim uređajima koji kontrolira samo iOS uređaje. Ovo je sustav temeljen na oblaku koji se naplaćuje po uređaju. Za prva tri uređaja usluga je besplatna.

Proces postavljanja uređaja vrti se oko “nacrti.“Svaki nacrt predstavlja standardnu ​​konfiguraciju. Možete stvoriti grupe uređaja i svakom dodijeliti različit nacrt. Konfiguracija tih skupina uređaja tada se može narediti, postavljajući ih sve skupno.

Alternativna metoda za uključivanje uređaja je postupak upisa. To zahtijeva vlasnika uređaja da stvori račun za mrežu pristupom prilagođenoj stranici za upis. Nakon dovršetka registracije započinje konfiguracija uređaja, što uređajima u vlasništvu korisnika daje istu razinu sigurnosti dodijeljenu uređajima koji su u vlasništvu tvrtke..

Nadgledanje uređaja može se automatski automatizirati, upozoravati vas kada se pojave uvjeti rizika, kao što su probijanje zatvora ili instalacija neovlaštenog softvera. Na nadzornoj ploči moguće je prikazati cjelovit popis uređaja na vašoj mreži. Pojedinosti uključuju rezervni kapacitet pohrane, popis instaliranih aplikacija i serijski broj uređaja.

Svakom uređaju može se dodijeliti zaporki centralno, a moguće je koristiti dvofaktorsku provjeru autentičnosti s Jamf Now-om. Možete aktivirati izgubljeni način rada, koji će zaključati uređaj i uzrokovati da vam signalizira njegovo mjesto. Također možete izbrisati uređaje na daljinu.

Jamf Now paket ne uključuje siguran sustav e-pošte. Umjesto toga, plan omogućuje korisnicima da se povežu na Microsoft Exchange, Google Mail, Yahoo! Pošta i bilo koji IMAP ili POP sustav. Ako radite na lokalnom poslužitelju e-pošte, komunikacija između njega i mobilnih uređaja bit će zaštićena šifriranjem Jamf Now.

Nije uključen MAM sustav s Jamf Nowom. Umjesto toga, oslanja se na Apple Kupnja programa, što vam omogućuje kupnju skupnih licenci za aplikacije i distribuciju ih vašoj zajednici korisnika. Provjerite ažuriranja operativnog sustava i iznesite ih na pojedinačne uređaje ili masovno ažurirajte sve upravljane uređaje.

Ograniči uređaje na jednu aplikaciju ili ograničen paket aplikacija. Ova je strategija poželjna na maloprodajnim mjestima gdje su pametni telefoni i tableti potrebni za funkcije kataloga, CRM-a i fakturiranja, ali ne i za ostale opće aplikacije, poput preglednika ili e-pošte.

Jamf Now je zanimljiv sustav besplatna usluga za tri uređaja je vrlo primamljivo za samostalne trgovce, partnerstva i startap po tijesnom proračunu. Ograničenje usluge na samo iOS uređaje može učiniti ovu opciju previše ograničenom za vaše poslovanje.

10. Jednostavno siguran

SimplySecure

SimplySecure je MDM utemeljen na oblaku koji se može baviti iOS i Android mobilnim uređajima i prijenosnom pohranom. Cjelokupna usluga se zove Sustav upravljanja SimplySecure, a može pokriti radne površine, prijenosna računala, mobilne uređaje i USB pohranu u ovim različitim kategorijama cijena. Jednostavno platite za svaki uređaj kojim želite upravljati. Međutim, usluga se naplaćuje godišnje, a ne mjesečno. Ako želite mjesečnu cijenu, morate potražiti preprodavača Simply Secure i tamo kupiti uslugu.

Nadzornoj ploči za uslugu pristupa se putem web preglednika. Konfigurirajte svoje mobilne uređaje na daljinu i skupno, primjenjujući različita pravila na grupe uređaja. Izgubljene uređaje moguće je daljinski obrisati, a uređaji koji pokazuju sumnjive aktivnosti mogu se staviti u karantenu.

Usluga uključuje praćenje uređaja i možete nametnuti zaštitu lozinkom kako biste dodali dodatni sloj sigurnosti u slučaju da se pogrešno položite. Te lozinke možete promijeniti na daljinu da biste stvorili trenutno zaključavanje u slučaju problema.

Sve komunikacije unutar mreže vaše tvrtke zaštićene su enkripcijom. Iako izravna zaštita aplikacija preko oblaka ne bi bila obuhvaćena ovom zaštitom, možete usmjeriti pristup putem vašeg poslužitelja tvrtke kako biste primijenili sigurnosni sloj na pristup aplikacijama i podacima. Šifriranje se također može primijeniti na pohranjene podatke na uređaju.

Ovo je lagana opcija za male tvrtke i isporuka u oblaku ne morate pokrenuti veliku mrežu ili zaposliti administratora sustava da biste koristili ovu uslugu. Mogućnost uključivanja USB memorije u pokrivenost jedinstvena je i primjenjuje enkripciju koju samo vi i vaši zaposlenici možete dešifrirati. Ovo je sjajno rješenje za problem gubitka povjerljivih podataka zajedno s izgubljenim USB memorijskim uređajem.

Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima

Mnogo MDM sustava gužvi na tržištu i traženje pravog može biti puno vremena. Ovaj popis nudi niz mogućnosti koje odgovaraju raznim vrstama i veličinama poslovanja.

Vaš je prvi zadatak suziti pretraživanje provjeravanjem osnovnih potreba prema opisima dobavljača na ovom popisu. Na primjer, dobavljači na vrhu ove liste prikladniji su velikim ili srednjim tvrtkama koji zapošljavaju stalnog administratora sustava ili tim IT službenika. Jamf Now i Simply Secure stvoreni su kako bi zadovoljili mala poduzeća.

Pogledajte besplatne ponude na ovom popisu. Čak i ako ste mala tvrtka, možda ćete moći besplatno dobiti jedan od MDM poduzeća. Primjer za to je besplatna verzija ManageEngine za male tvrtke. Druga opcija koju bi mala poduzeća trebala istražiti je Miradoreov besplatni online MDM sustav.

Provjerite ostale alate za upravljanje infrastrukturom koje nudi svaki od tih pružatelja usluga. Ako tražite na tržištu cijeli paket softvera za upravljanje, možda ćete otkriti da vas kompatibilnost i interoperabilnost MDM-a s drugim korisnim sistemskim alatima može usmjeriti u njegovom smjeru..

Ako rado plaćate sustav upravljanja mobilnim uređajima, svakako iskoristite besplatna ispitivanja koja nude mnoge usluge na ovom popisu. Isprobajte nekoliko usluga kako biste mogli odlučiti koju ćete uživati. Možda se vaš konačni izbor softvera za upravljanje mobilnim uređajima svodi na onaj koji vam se sviđa. To nije loš kriterij odabira, jer nije važno koliko su sveobuhvatne značajke MDM-a ako ne razumijete kako ga koristiti. Ako pronađete sve njegove alate previše vremena, nećete u potpunosti iskoristiti taj sustav i potrošili biste svoj novac.

Daljnje čitanje

Comparitech Vodiči za umrežavanje

 • Top 10 upravljanje poslužiteljem & alati za praćenje za 2023
 • Top 10 alata za praćenje LAN-a za 2023. godinu
 • Konačni vodič za DHCP
 • Konačni vodič za SNMP
 • Kako izgraditi vlastiti poslužitelj za pohranu u oblaku uz djelić troškova
 • Najbolji besplatni analizatori i sakupljači NetFlow za Windows
 • 6 najboljih besplatnih skenera ranjivosti mreže i kako ih koristiti
 • 8 najboljih paketskih njuška i mrežnih analizatora za 2023. godinu
 • Najbolji softver i alati za praćenje propusnosti za analizu korištenja mrežnog prometa

Ostale informacije o upravljanju mobilnim uređajima

 • Webopedia: Što je upravljanje mobilnim uređajima?
 • Tehopedija: Upravljanje mobilnim uređajima (MDM)
 • Wikipedia: Upravljanje mobilnim uređajima

Slika: hrpa obitelji iOS Blakea Pattersona putem Flickr-a. Licencirano pod CC BY-SA 2.0

About the author

Comments

 1. vati probleme ako se uređaj izgubi ili ukrade. Stoga je važno koristiti sigurnosne protokole poput dvofaktornog autentifikacijskog sustava i upotrebe lozinki koje se redovito mijenjaju. Rizik od virusa Mobilni uređaji su podložni virusima i drugim zlonamjernim softverima, što može dovesti do krađe podataka i oštećenja uređaja. Stoga je važno koristiti antivirusne programe i redovito ažurirati softver na uređajima. Kontrola pristupa Kontrola pristupa je ključna za sigurnost mobilnih uređaja. MDM sustavi omogućuju kontrolu pristupa tako da se samo ovlašteni korisnici mogu povezati s mrežom i pristupiti podacima. Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja uključuje pravilno rukovanje uređajima, sigurno pohranjivanje podataka i pravilno korištenje aplikacija. Zaposlenici bi trebali biti educirani o sigurnoj upotrebi mobilnih uređaja kako bi se smanjio rizik od sigurnosnih problema. MDM zahtjevi MDM sustavi moraju imati sljedeće značajke: Upravljanje uređajima Upravljanje aplikacijama Upravljanje sadržajem Sigurnosne značajke Modeli implementacije MDM-a Postoje tri glavna modela implementacije MDM-a: Upravljanje uređajima (MDM) Upravljanje mobilnim aplikacijama (MAM) Upravljanje mobilnim sadržajem (MCM) MDM i MAM MDM i MAM su dva različita pristupa upravljanju mobilnim uređajima. MDM se odnosi na upravljanje samim uređajima, dok se MAM odnosi na upravljanje aplikacijama na uređajima. Najbolji MDM alati Odabrali smo 10 najboljih MDM alata i detaljno ih opisali u nastavku: 1. ManageEngine Mobile Device Manager Plus (BESPLATNO ISPITIVANJE) 2. AirWatch radni prostor JEDAN 3. BlackBerry Unified Upravljanje krajnjim točkama 4. Citrix XenMobile 5. Cisco Meraki 6. Microsoft Intune 7. SOTI MobiControl 8. Upravljanje mobilnim uređajima Miradore 9. Jamf Now 10. Jednostavno siguran Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima ovisi o potrebama vaše tvrtke. Važno je odabrati sustav koji će zadovoljiti vaše potrebe u pogledu sigurnosti, upravljanja i funkcionalnosti. Daljnje čitanje Za više informacija o upravljanju mobilnim uređajima, posjetite naše vodiče za umrežavanje i druge informacije o upravljanju mobilnim uređajima.

 2. vati probleme ako se uređaj izgubi ili ukrade. Stoga je važno koristiti sigurnosne protokole poput dvofaktornog autentifikacijskog sustava i upotrebe lozinki koje se redovito mijenjaju. Rizik od virusa Mobilni uređaji su podložni virusima i drugim zlonamjernim softverima, što može dovesti do krađe podataka i oštećenja uređaja. Stoga je važno koristiti antivirusne programe i redovito ažurirati softver na uređajima. Kontrola pristupa Kontrola pristupa je ključna za sigurnost mobilnih uređaja. MDM sustavi omogućuju kontrolu pristupa tako da se samo ovlašteni korisnici mogu povezati s mrežom i pristupiti podacima. Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja uključuje pravilno rukovanje uređajima, sigurno pohranjivanje podataka i ograničavanje pristupa osjetljivim podacima. Također je važno educirati zaposlenike o sigurnoj upotrebi mobilnih uređaja i provoditi redovite provjere sigurnosti. MDM zahtjevi MDM sustavi moraju imati sljedeće značajke: Upravljanje uređajima Upravljanje aplikacijama Upravljanje sadržajem Sigurnosne značajke Modeli implementacije MDM-a Postoje tri glavna modela implementacije MDM-a: Upravljanje uređajima (MDM) Upravljanje mobilnim aplikacijama (MAM) Upravljanje mobilnim sadržajem (MCM) MDM i MAM MDM i MAM su dva različita pristupa upravljanju mobilnim uređajima. MDM se odnosi na upravljanje samim uređajima, dok se MAM odnosi na upravljanje aplikacijama na tim uređajima. Najbolji MDM alati Odabrali smo 10 najboljih MDM alata i detaljno ih opisali u nastavku: 1. ManageEngine Mobile Device Manager Plus (BESPLATNO ISPITIVANJE) 2. AirWatch radni prostor JEDAN 3. BlackBerry Unified Upravljanje krajnjim točkama 4. Citrix XenMobile 5. Cisco Meraki 6. Microsoft Intune 7. SOTI MobiControl 8. Upravljanje mobilnim uređajima Miradore 9. Jamf Now 10. Jednostavno siguran Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima ovisi o potrebama vaše tvrtke. Važno je odabrati sustav koji će zadovoljiti vaše potrebe u pogledu sigurnosti, upravljanja i prilagodbe. Daljnje čitanje Ako želite saznati više o upravljanju mobilnim uređajima, preporučujemo vam da pročitate naše vodiče za umrežavanje i druge informacije o upravljanju mobilnim uređajima.

 3. vati probleme ako se uređaj izgubi ili ukrade. Stoga je važno koristiti sigurnosne protokole poput dvofaktorske autentifikacije i upotrebe lozinki koje se redovito mijenjaju. Rizik od virusa Mobilni uređaji su podložni virusima i drugim zlonamjernim softverima, što može dovesti do krađe podataka i oštećenja uređaja. Stoga je važno koristiti antivirusne programe i redovito ažurirati softver na uređajima. Kontrola pristupa Kontrola pristupa je ključna za sigurnost mobilnih uređaja. MDM sustavi omogućuju kontrolu pristupa tako da se samo ovlašteni korisnici mogu povezati s mrežom i pristupiti podacima. Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja Odgovarajuća upotreba mobilnih uređaja uključuje pravilno korištenje uređaja, kao i pridržavanje sigurnosnih protokola. Zaposlenici bi trebali biti educirani o sigurnoj upotrebi mobilnih uređaja i pridržavati se pravila koja su postavljena u tvrtki. MDM zahtjevi MDM sustavi moraju imati sljedeće značajke: Upravljanje uređajima Upravljanje aplikacijama Upravljanje sadržajem Sigurnosne značajke Modeli implementacije MDM-a Postoje tri glavna modela implementacije MDM-a: Upravljanje uređajima (MDM) Upravljanje mobilnim aplikacijama (MAM) Upravljanje mobilnim sadržajem (MCM) MDM i MAM MDM se odnosi na upravljanje uređajima, dok se MAM odnosi na upravljanje aplikacijama. Oba su važna za sigurnost mobilnih uređaja i trebaju biti uključena u MDM sustav. Najbolji MDM alati Odabrali smo 10 najboljih MDM alata i detaljno ih opisali u nastavku: 1. ManageEngine Mobile Device Manager Plus (BESPLATNO ISPITIVANJE) 2. AirWatch radni prostor JEDAN 3. BlackBerry Unified Upravljanje krajnjim točkama 4. Citrix XenMobile 5. Cisco Meraki 6. Microsoft Intune 7. SOTI MobiControl 8. Upravljanje mobilnim uređajima Miradore 9. Jamf Now 10. Jednostavno siguran Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima Odabir sustava upravljanja mobilnim uređajima ovisi o potrebama tvrtke i njezinim specifičnim zahtjevima. Važno je odabrati sustav koji će pružiti potrebnu sigurnost i funkcionalnost, ali i biti jednostavan za korištenje i održavanje. Daljnje čitanje Za više informacija o upravljanju mobilnim uređajima, posjetite naše vodiče za umrežavanje i druge relevantne članke.

Comments are closed.