11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима


„Мора да је проблем са мрежом“ заједнички је закључак који се доноси када се решавају проблеми са нетачним рачунаром, апликацијама и системима. Особа која сада даје ову изјаву обично мора проследити тај износ некоме ко је преостао да схвати која мистерија „мрежни проблем“ заиста постоји. Ако ово читате, вероватно сте неко ви.

У овом делу упознаћемо вас са неким алатима који помажу да ваш посао као алат за решавање проблема буде лакши и пружимо примере који ће вам помоћи да започнете. Без обзира да ли сте корисник струје који жели да то схвати за себе, сисадмин са задатком да докаже да је то заиста програмер или је вођа тима који жели да опреми ваше ИТ особље алатима за ефикасније решавање проблема. нешто за тебе.

Идемо у појединости о сваком од алата који смо одабрали доле, али ако вам недостаје времена, ево нашег списак најбољих мрежних алата за дијагностику и решавање проблема:

 1. СоларВиндс Порт скенер (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ) - Бесплатан алат за провјеру портова на мрежним уређајима како бисте осигурали да немате отворене портове без надзора.
 2. Паесслер Нетворк Решавање проблема са ПРТГ-ом (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - Систем управљања инфраструктуром који укључује надгледање лука.
 3. Пинг - Једноставан услужни програм командне линије који проверава брзину веза.
 4. Трацерт - Бесплатни услужни програм командне линије који наводи вјеројатне скокове на мрежну или интернетску одредишну адресу.
 5. Ипцонфиг - Овај алат наредбеног ретка извештава о ИПв4 и ИПв6 адресама, подмрежама и подразумеваним пролазима за све мрежне адаптере на рачунару.
 6. Нетстат - Овај алат приказује активне везе на рачунару.
 7. Нслоокуп - Доступно за Виндовс, Уник, Линук и Мац ОС, овај алат вам омогућава дијагностику ДНС сервера.
 8. Брзина и места за брза и надоле - Листа веб локација која ће тестирати ваше интернетске везе.
 9. Сисинтерналс - Скуп Мицрософтових алата за Виндовс који помажу у решавању проблема и подешавању Ацтиве Дирецтори-а.
 10. Виресхарк - Бесплатни снаффер за пакет који ће вам помоћи да анализирате токове саобраћаја.
 11. Нмап - Мрежни алат за сигурност и праћење коме је потребан пратећи услужни програм Зенмап као корисничко сучеље.

Брзи водич за решавање проблема са мрежом

За мрежног администратора који жели да користи алате који су већ доступни на ПЦ-у, модерни Виндовс оперативни системи долазе са широким низом мрежних алата за решавање проблема без инсталирања додатних апликација. Пет алата на нашој листи (пинг, трацерт, ипцонфиг, нетстат, & нслоокуп) се може извршити директно из Виндовс командне линије (цмд.еке) без инсталирања додатних програма за напредно решавање проблема.

Главни проблем са којим ћете се суочити са вашом мрежом је то што изгледа да делује превише споро. Вријеме које је потребно да подаци дођу од извора до одредишта може бити толико дуго да апликације којима крајњи корисници приступају одустану и пријаве мрежне грешке. У другим случајевима, споре мреже онемогућавају интерактивне алате, као што су ВоИП или стреаминг видеа. Употребом свих алата на овој листи можете саставити радни ток који ће вам дати информације о свим потенцијалним проблемима са мрежом. Ако су мрежни инжењери правилно планирали вашу мрежу, она се никада не би требала сусрести са проблемима због којих се систем успорава, а управљање мрежом би требало да буде угодан задатак. Главни узроци проблема са мрежом, као што су мала брзина, одбачене везе и центар за губитак пакета на преоптерећеним мрежним уређајима, као што су прекидачи и рутери, или недостајуће информације у вашој табели за рутирање и другим системским базама података, као што су ДНС сервер или ДХЦП систем.

Напредак кроз стандардне тестове перформанси које пружа сваки алат на нашој листи откриће уско грло у вашој мрежи или ће показати неуспех у ДНС-у или адресирање сукоба који узрокују проблеме са везом.

Најбољи алати за решавање проблема са мрежом

Као и код већине послова, и када се ради о решавању проблема са мрежом, алати које користите могу донети значајну разлику. Приликом израде ове листе разматрали смо поузданост алата у употреби у различитим ситуацијама, једноставност подешавања и употребе, документацију и подршку и како се ажурира софтвер.

1. СоларВиндс Порт скенер (БЕСПЛАТНО СКИДАЊЕ)

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

Скенер бесплатних портова СоларВиндс нуди погодности сличне онима популарног скенера портова нмап (о којем смо такође расправљали на овој листи) са ГУИ који је интуитиван и са њим лако започети. Ако желите да се удубите у свет решавања проблема са мрежом и скенирања портова, овај алат је одлично место за почетак. Једноставност употребе помаже да се уклоне неке техничке препреке за улазак у друге сличне алате.

Бесплатно преузимање: Алат за скенирање портова СоларВиндс

Овај скенер је преносиви извршни програм који се може изводити на Виндовс оперативним системима. Поред скенирања ТЦП и УДП портова како би утврдили да ли су отворени / затворени / филтрирани, СоларВиндс Порт Сцаннер може открити МАЦ адресе и оперативне системе. Резултати скенирања могу се сачувати у .цсв, .клск или .кмл формату. СоларВиндс Порт Сцаннер можете бесплатно преузети овде.

СоларВиндс Порт СцаннерПреузмите БЕСПЛАТНИ АЛАТ на СоларВиндс.цом

2. Решавање проблема са Паесслер Нетворк-ом помоћу ПРТГ-а (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

Паесслеров ПРТГ је комплетан систем праћења. Може вам помоћи у решавању проблема јер је у стању да прати потешкоће са перформансама одмах низом протокола и идентификује коријен проблема. Надгледање портова је једна од техника решавања проблема која се може користити са овим алатом.

ПРТГ систем укључује два сензора за надгледање портова. Једна се налази на одређеном порту на одређеном уређају, а друга ће проверити опсег бројева портова. Овај алат прати само ТЦП портове. Сензор распона прикључака има једну додатну карактеристику коју сензор једног улаза нема. Можете да га подесите да провјери порт са ТЛС заштитом. Оба сензора извештавају о времену одзива порта и о томе да ли је отворен или затворен.

ПРТГ укључује алате за анализу мрежног саобраћаја који вам помажу да решите брзину испоруке. Алат укључује низ техника праћења саобраћаја, укључујући праћење руте до одредишта помоћу Трацероуте-а и Пинг-а, који ће вам дати времена одзива на сваки чвор на вашој мрежи. Услужни програм њушкања пакета може вам рећи које апликације и крајње тачке стварају прекомерни промет и можете да затражите мрежне уређаје да бисте видели који су загушени до места чекања..

Паесслер је изградио алат који покрива сервере и апликације као и статусе мреже, времена одзива порта и услуге за надгледање свих услова који могу изазвати проблеме са перформансама софтвера. Ако имате ВМ-ове на својој мрежи, ПРТГ може да сортира њихове основне везе, услуге, сервере и оперативни софтвер. То је праћење константно, тако да ћете бити у могућности да пратите догађаје да бисте уочили извор проблема.

Паесслер испоручује ПРТГ као цлоуд услугу или можете инсталирати софтвер у своје просторије. Алат се инсталира на Виндовс Сервер окружења. Можете бесплатно користити систем до 100 сензора. Паесслер нуди 30-дневно бесплатно пробно време са неограниченим сензорима, тако да можете проценити алат за праћење и решавање проблема.

Паесслер ПРТГ Нетворк МониторДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

3. Пинг

Пинг је идеална команда која се користи када треба да потврдите мрежно повезивање, на ИП нивоу, између два домаћина или да потврдите да ТЦП / ИП стак ради на вашој локалној машини. Успешан пинг потврђује повезаност мреже између два домаћина и даје извештаје о губитку пакета. Испод је пример успешног извођења пинг команде на удаљени хост „гоогле.цом“.

Ц: \ Корисници>пинг гоогле.цом

Пингинг гоогле.цом [172.217.9.46] са 32 бајта података:

Одговор од 172.217.9.46: бајтови = 32 времена = 38мс ТТЛ = 56

Одговор од 172.217.9.46: бајтови = 32 времена = 12 мс ТТЛ = 56

Одговор од 172.217.9.46: бајтови = 32 времена = 14мс ТТЛ = 56

Одговор од 172.217.9.46: бајтови = 32 времена = 12 мс ТТЛ = 56

Пинг статистика за 172.217.9.46:

Пакети: Послано = 4, Примљено = 4, изгубљено = 0 (0% губитка),

Приближно вријеме путовања у милисекундама:

Минимално = 12 мс, максимум = 38мс, просек = 19мс

Поред потврђивања повезаности ИП-а са „гоогле.цом“, ови резултати потврђују да смо у стању да правилно решимо имена домена (тј. Да ДНС ради на локалној машини).

То Губитак цифра коју видите у последњем реду пинг излаза је број изгубљених пакета праћен стопом губитка пакета у заградама.

Неколико савета за рад са пинг командом за напредно решавање проблема:

 • Употријебите пинг –т за континуирано пингање домаћина. На пример:

пинг –т гоогле.цом

наставља да пингује гоогле.цом док пинг не буде прекинут. Притисните цонтрол-ц (типке "ЦТРЛ" и "Ц") да бисте прекинули континуирани пинг.

 • Ако не можете да пингујете имена домена као што је гоогле.цом, али можете да пингнете ИП адресе на Интернету као 8.8.8.8 (Гоогле-ови ДНС сервери), можда имате проблем везан за ДНС.
 • Ако не можете да пингнете ИП адресе на Интернету, као што је 8.8.8.8, али можете да пингујете хостове на вашој локалној мрежи (ЛАН), можда ћете имати проблем са подразумеваним пролазом.
 • Можете користити „пинг лоцалхост“, „пинг :: 1“ или „пинг 127.0.0.1“ за тестирање ТЦП / ИП стака на вашој локалној машини. „Лоцалхост“ је име које се одобрава на једној од повратних адреса локалне машине, „:: 1“ је ИПв6 адреса петље, а „127.0.0.1“ је ИПв4 адреса петље..

4. Трацерт

Трацерт је сличан пингу, осим што користи вредности Тиме То Ливе (ТТЛ) да би показао колико „хмеља“ има између два домаћина. То га чини корисним алатом у одређивању места прекида мрежне конекције. У основи, трацерт вам помаже да схватите да ли рутер или мрежа која се налази између вашег рачунара и удаљеног рачунала је онај који управљате или не. Опет користећи пример гоогле.цом, можемо видети да је било 10 скокова између нашег рачунара и гоогле.цом.

Ц: \ Корисници>трацерт гоогле.цом

Траса руте до гоогле.цом [172.217.4.78]

преко 30 скокова:

1 1 мс 1 мс 3 мс 192.168.1.1

2 246 мс 49 мс 56 мс 10.198.1.177

3 58 мс 48 мс 54 мс 10.167.184.102

4 63 мс 55 мс 85 мс 10.167.184.107

5 50 мс 55 мс 56 мс 10.164.72.244

6 72 мс 365 мс 69 мс 10.164.165.43

7 92 мс 61 мс 45 мс 209.85.174.154

8 67 мс 42 мс 58 мс 108.170.244.1

9 372 мс 66 мс 46 мс 216.239.51.145

10 64 мс 73 мс 44 мс лга15с47-ин-ф78.1е100.нет 172.217.4.78]

Траг је комплетан.

5. Ипцонфиг

Одређивање ИП поставки на рачунару важан је део решења проблема са мрежом. Наредба ипцонфиг помаже вам да учините управо то. Уносом ипцонфиг-а у командној линији ће се вратити ИПв4 и ИПв6 адресе, подмреже и задати пролази за све мрежне адаптере на рачунару. Ово може бити корисно за утврђивање да ли рачунар има исправну ИП конфигурацију. Поред тога, ипцонфиг се може користити за промену или ажурирање изабраних ИП поставки.

Савети за рад са ипцонфиг-ом:

 • Ако ипцонфиг врати ИП адресу која почиње са 169.254 (нпр. 169.254.0.5), ваш рачунар је вероватно конфигурисан за ДХЦП, али није могао да прими ИП адресу од ДХЦП сервера.
 • Користите ипцонфиг / алл да бисте добили све ТЦП / ИП информације о конфигурацији за све мрежне адаптере и интерфејсе.
 • Користите ипцонфиг / релеасе да бисте ослободили тренутне мрежне параметре додељене ДХЦП.
 • Употријебите ипцонфиг / обнови да бисте обновили тренутне мрежне параметре додијељене ДХЦП-у.
 • Користите ипцонфиг / флусхднс да бисте очистили предмеморију ДНС-а приликом решавања проблема са решавањем имена.

6. Нетстат

Нетстат вам омогућава да прикажете активне везе на вашој локалној машини. Ово може бити корисно када утврдите зашто се корисници не могу повезати с датом апликацијом на серверу или одредити које су везе с удаљеним домаћинима с рачунара. Ако унесете нетстат у наредбени ред, приказаће се све активне ТЦП везе. Додавање параметара наредби нетстат продужиће или мења функционалност. Ево неколико корисних наредби за нетстат и шта они раде:

 • нетстат –а приказује све активне ТЦП везе и ТЦП и УДП портове на којима рачунар слуша.
 • нетстат –н приказује све активне ТЦП везе баш као и наредба нетстат, али не покушава да адресе или бројеве портова преведе у имена и само приказује нумеричке вредности.
 • нетстат –о приказује све активне ТЦП везе и укључује ИД процеса (ПИД) за процес користећи сваку везу.

Можете комбиновати различите параметре за проширење функционалности нетстата. На пример, нетстат –ано би приказао све активне ТЦП везе и ТЦП и УДП портове на којима рачунар слуша, користио нумеричке вредности и извештавао о ПИД-у повезаном са везама.

7. Нслоокуп

нслоокуп је користан алат наредбеног ретка који омогућава решавање проблема и дијагностику ДНС-а. Нслоокуп је доступан на Виндовс и * ник оперативним системима. Постоје разни случајеви употребе за овај флексибилни услужни програм и може се покретати у интерактивном режиму или уносом наредби директно у командној линији..

Да бисмо вам помогли да започнемо, прегледаћемо неке наредбе нслоокуп које су корисне у три најчешће случаја употребе: проналажење ИП адресе на основу имена домена, проналазак имена домена на основу ИП адресе и тражење сервера е-поште за домен. Испод су примери како то учинити из Виндовс наредбеног реда.

Проналажење ИП адресе на основу имена домена:

Ц: \ Корисници>нслоокуп гоогле.цом

Сервер: нс2.днс.миднс.нет

Адреса: 192.168.247.45

Неауторитативни одговор:

Име: гоогле.цом

Адреса: 2607: ф8б0: 4009: 805 :: 200е

172.217.10.46

Излазни резултат показује да је ДНС сервер коришћен на нашој локалној машини нс2.днс.миднс.нет, а пошто нс2.днс.миднс.нет није ауторитативни сервер имена на Гоогле-овом домену, добили смо „неауторитативни одговор“ . Ако смо желели да у нашем упиту одредимо другачији ДНС сервер, једноставно додамо име домене или ИП адресу ДНС сервера после наредбе, попут ове (користећи 1.1.1.1 ДНС сервер из ЦлоудФларе).

Ц: \ Корисници>нслоокуп гоогле.цом 1.1.1.1

Сервер: 1дот1дот1дот1.цлоудфларе-днс.цом

Адреса: 1.1.1.1

Неауторитативни одговор:

Име: гоогле.цом

Адреса: 2607: ф8б0: 4009: 812 :: 200е

216.58.192.174

Проналажење имена домена на основу ИП адресе

Проналажење имена домена на основу ИП адресе слична је претходном процесу, једноставно користите ИП адресу уместо имена домена након наредбе „нслоокуп“. На пример, да сазнамо шта је потпуно квалификовано име домена (ФКДН) за ИП адресу 8.8.8.8, користили бисмо наредбу испод:

Ц: \ Корисници>нслоокуп 8.8.8.8

Сервер: нс2.днс.миднс.нет

Адреса: 192.168.247.45

Назив: гоогле-публиц-днс-а.гоогле.цом

Адреса: 8.8.8.8

На основу резултата, можемо видети да је ФКДН повезан са 8.8.8.8 „гоогле-публиц-днс-а.гоогле.цом“, што има смисла с обзиром да је 8.8.8.8 један од два популарна јавна ДНС сервера доступна од Гоогле-а.

Претражите сервере е-поште за домен

Понекад ћете можда требати да одредите који су сервери е-поште доступни на домену. Да бисмо то учинили, једноставно морамо навести да тражимо МКС записе помоћу прекидача –ти. У доњем примеру ћемо проверити који су сервери поште враћени за гмаил.цом:

Ц: \ Корисници>нслоокуп -ти = мк гмаил.цом

Сервер: нс2.днс.миднс.нет

Адреса: 192.168.247.45

Неауторитативни одговор:

гмаил.цом МКС преференце = 40, размјењивач поште = алт4.гмаил-смтп-ин.л.гоогле.цом

гмаил.цом МКС преференце = 5, размјењивач поште = гмаил-смтп-ин.л.гоогле.цом

гмаил.цом МКС преференце = 30, размјењивач поште = алт3.гмаил-смтп-ин.л.гоогле.цом

гмаил.цом МКС преференце = 10, размјењивач поште = алт1.гмаил-смтп-ин.л.гоогле.цом

гмаил.цом МКС преференце = 20, размјењивач поште = алт2.гмаил-смтп-ин.л.гоогле.цом

Овде је враћено пет сервера поште и МКС вредност преференција. Што је нижа МКС вредност, већи је приоритет тог сервера (тј. Ти сервери би требало прво да се користе).

8. Пробна места за брзу вожњу и надоле

Понекад је потребно да почнете са решавањем проблема утврђивањем да ли је проблем у томе што рачунар клијента приступа веб локацији или самој веб локацији. Постоји одређени број сајтова који вам могу помоћи да учините управо то. На пример, алат за проверу Уптрендс-а омогућава вам да проверите статус и време одзива за веб локацију са контролних тачака широм света..

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

Ово може бити посебно корисно ако треба да утврдите зашто неки корисници могу доћи до ваше веб странице, а други не. За једноставнију, али захтевнију проверу надоле / надоле можете испробати Довн Довн за све или само за мене.

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

Алтернативно, можда ћете желети брз и једноставан начин да тестирате брзину учитавања и преузимања да бисте видели да ли имате проблем са ширином опсега или латенцијом. Наш тест брзине широкопојасне мреже је одличан начин да то учинимо и помогнемо у прикупљању новца за добротворне сврхе.

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

9. Сисинтерналс

Мицрософт администратори којима је потребан напредни мрежни алат за дијагностику и решавање проблема ће добро служити Мицрософтове услужне програме за умрежавање компаније Сисинтерналс. Сисинтерналс услужни програми укључују алате који могу помоћи у решавању и конфигурисању Ацтиве Дирецтори-а (АД), као што су АД Екплорер и АД Инсигхт. Остали алати могу вам помоћи у мерењу мрежних перформанси (ПсПинг), скенирању дељења датотека (СхареЕнум), даљинском попису или покретању процеса (ПсТоолс) и још много тога. Ако вам је потребан само један или неколико услужних програма Сисинтерналс, можете их инсталирати одвојено за разлику од преузимања целокупног Сисинтерналс Суите.

10. Виресхарк

Виресхарк је анализатор протокола и једно од алата за умрежавање мрежа за организације свих величина када је потребно да се проблеми са мрежом реше са високим нивоом прецизности. Предност употребе Виресхарк-а за анализу мрежног промета је та што ћете моћи да прегледате сирове мрежне пакете, а то ће вам често омогућити да идентификујете основни узрок проблема. Ово може бити посебно корисно у ситуацијама када је нејасно која апликација не ради оно што би требало или када покушате да вратите инжењеру функционалност лоше документованог програма. Компликација овде је у томе што ћете имати много података за рашчлањивање, па ће бити потребно неколико техничких знања да бисте детаљно прегледали и идентификовали важне информације. Овде можете бесплатно преузети Виресхарк.

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

У оперативним системима Виндовс, снимање пакета на нивоу везе помоћу ВиреСхарк-а често је омогућено помоћу Винпцап-а (потребан је или Винпцап или Нпцап). Поред омогућавања ВиреСхарк-а на Виндовс-у, Винпцап може омогућити моћну услужну командну линију Виндумп која је Виндовс одговор на популарни програм тцпдумп који се налази на многим * ник оперативним системима. За дубље зароњење на Винпцап, Виндумп и тцпдумп, погледајте наш недавни чланак о снифферс пакетима и мрежним анализаторима.

Иако је ВиреСхарк одличан алат, генерисани подаци нису увек најлакши да их разумеју неупућени. Ако тражите начин за бољу визуализацију и рашчлањивање података добијених помоћу ВиреСхарк-а, СоларВиндс Виевер Тиме Виевер може вам помоћи. Овај алат омогућава корисницима да учитају и анализирају .пцап датотеке и омогућава лако читање сажетака времена одговора и количина података..

11 најбољих алата за решавање проблема са мрежним администраторима

СоларВиндс прегледник времена одговора за ВиреСхаркДовнлоад ФРЕЕ алатку

11. Нмап

Нмап је популарно средство за контролу безбедности и истраживање мреже објављено под прилагођеном лиценцом отвореног кода заснованом на ГПЛв2. Иако су најпопуларнији случајеви употребе нмап-а сигурносно скенирање и продирање, то може бити корисно и као мрежно средство за решавање проблема. На пример, ако се бавите непознатом апликацијом и желите да откријете који се сервиси покрећу и који су портови отворени, нмап може помоћи. Сам Нмап користи интерфејс командне линије (ЦЛИ), али то не значи да немате среће ако више волите графички кориснички интерфејс (ГУИ). Зенмап је званични нмап ГУИ и добар је начин за почетнике да започну рад са нмап-ом. Више о Зенмап-у и дубљи зарон на нмап-у потражите у чланку 10 најбољих бесплатних провјера лука за 2018. годину.

зенмап

Резиме

Алати о којима смо овде расправљали су сјајни у вашем мрежном оквиру алата и препоручујемо да испробате неке од њих следећи пут када се будете бавили сценаријем за решавање проблема гребања у глави. Да ли смо оставили неки од ваших омиљених алата за решавање проблема са мрежом или имате питања о алатима које смо овде споменули? Јавите нам у одељку коментара.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 76