11 najboljih alata za nadgledanje SQL poslužitelja za 2020. godinu

11 najboljih alata za nadgledanje SQL poslužitelja za 2020. godinu

Poslužitelji neki su od najvažnijih resursa u mreži, a široka popularnost SQL poslužitelja učinila je alate za praćenje SQL Server preduvjetom dugoročnog održavanja mreže. Korištenje alata za praćenje poslužitelja za praćenje zdravlja poslužitelja može vam dati informacije potrebne za rješavanje problema performansi. Dugoročno, problemi s izvedbom problema koji rade u radu budžata će zadržati vašu mrežu.

Previdjevanje važnosti alata za nadgledanje SQL Server može rezultirati najboljim performansama i potpunim prekidom rada u najgorem slučaju. Previdivanje nadgledanja poslužitelja može uzrokovati propadanje poslužitelja i koštati organizacije puno novca. Korištenje alata za nadgledanje SQL Server jedini je način zaštite vaših poslužitelja od skupih kvarova na sustavu. U ovom ćemo članku pogledati najbolje alate za nadzor SQL Server-a za 2019. godinu.

Evo najboljih alata za praćenje SQL Servera:

  1. SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server (BESPLATNO ISPITIVANJE) - Ovaj alat za Windows Server nadzire SQL Server, MySQL, Oracle, DB2, SAP ASE i Cloud poslužitelje s jedne centralizirane lokacije.
  2. SentryOne SQL Sentry (BESPLATNO ISPITIVANJE) - S više od 100 uvjeta uzbune, ovaj alat vas informira o problemima SQL poslužitelja.
  3. Paessler SQL softver za nadgledanje PRTG (BESPLATNO ISPITIVANJE) - Monitor mreže, poslužitelja i aplikacija koji pregledavaju performanse Microsoft SQL, Oracle SQL, MySQL i PostgreSQL.
  4. dbWatch kontrola baze podataka Specijalizirani monitor baze podataka koji nudi objedinjeni prednji kraj za sve instance vaše baze podataka. Radi na Windows, Mac OS i Linuxu.
  5. Idea SQL Diagnostic Manager - Ovaj alat nadzire SQL baze podataka u fizičkom i virtualnom okruženju, uključujući CPU poslužitelja, memoriju, tvrdi disk i upotrebu mreže.
  6. Lepide SQL Server Auditing - Paket za nadzor poslužitelja za nadziranje SQL slučajeva koji se izvode na Windows i Windows Server.
  7. SQL Power Tools - Lagano rješenje za praćenje SQL-a, koje pokriva Oracle SQL Server, Informix i Sybase baze podataka.
  8. Red-Gate SQL Monitor - Ovaj alat ima 40 unaprijed konfiguriranih upozorenja za nadzor potrošnje memorijskih resursa, visoki CPU, prostor na disku, SQL pogreške i pitanja vezana uz performanse upita.
  9. dbForge Monitor Otkrijte korištenje CPU-a, korištenje memorije, aktivnosti diska i latencije IO-a pomoću ovog alata.
  10. Apex SQL Monitor - Ovaj uslužni program prati radna vremena transakcija, omjer pogotka predmemorije međuspremnika, dostupnu memoriju, upotrebu procesora, životni vijek stranice, veličinu baze podataka i rast dnevnika.
  11. Nadgledanje začina za SQL Server - Pomoću ovog alata pratite metrike poput veličine, veze i brzine SQL servera.

Najbolji alati za praćenje SQL Servera

Prilikom odabira alata za ovaj članak uzeli smo u obzir performanse i značajke svakog alata, njihovu jednostavnost uporabe, njihovu podršku i dokumentaciju te robusnost uporabe u širokom rasponu slučajeva industrijske upotrebe..

1. SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server (BESPLATNO ISPITIVANJE)

SolarWinds analizator performansi baze podataka

SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server dizajniran je kao cjelovito rješenje za nadgledanje poslužitelja za moderno umrežavanje. S SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server možete pratiti SQL Server, MySQL, Proročanstvo, DB2, SAP ASE, i Cloud poslužitelji s jedne centralizirane lokacije. Jedno od glavnih usmjerenja ovog proizvoda je pronalaženje uzroka nedostataka u radu.

Korisniku je na raspolaganju mehanizam za prikupljanje podataka za pregled neobrađenih podataka o upotrebi poslužitelja. To uključuje grafikon koji prikazuje detalje kako su se performanse vremenom mijenjale, a koje se mogu vidjeti na pet jedinstvenih načina (Sažetak, CPU, Memorija, Disk, i Mreža). Da biste došli do temeljnog uzroka problema s izvedbom, SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server omogućuje vam upotrebu mjernih podataka kao što su vrijeme čekanja, Korisnici, slika, i objekti otkriti u čemu je problem.

Ono što čini SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server jedan od najboljih alata za nadgledanje SQL Servera je da ima male režijske troškove na sistemskim resursima. To znači da možete pokrenuti program uz minimalan utjecaj na vašu mrežnu performansu.

SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server nije samo skalabilan, već se može integrirati i s drugim alatima poput SolarWinds Monitor poslužitelja i aplikacija i Storage Monitor Resource, što znači da možete proširiti iskustvo praćenja na temelju vlastitih potreba. SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server započinje s cijenom od 1.995 dolara (1.529 funti). Tu je i 14-dnevno besplatno probno razdoblje.

SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL ServerDownload 14-dnevnu BESPLATNO probno razdoblje

2. SentryOne SQL Sentry (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Slika nadzorne ploče Sentry One SQL

SentryOne SQL Sentry je alat koji ima klasičniji pristup SQL nadzoru. Ovim alatom možete koristiti prikaz metrika performansi poslužitelja spojeni na vašu mrežu i da biste pogledali bliže upite loše izvedbe. Također možete otkrijte uska grla za pohranu i resurse. S Blokovska analiza SentryOne možeš pogledajte sve procese blokiranja iz hijerarhijske perspektive tako ćete brže pronaći uzrok.

SentryOne SQL Sentry pomaže vam da ostanete ispred krivulje sa više od 100 uvjeta uzbunea. Možeš prilagodite poruke upozorenja za prikaz točnih podataka koje želite. Ovo je također jednostavan postupak jer sve što trebate učiniti je otvoriti okno Condition i odaberite stanje koje želite prilagoditi, a zatim kliknite Poruka kartica > Uredi. Sve se poruke temelje na XML-u.

Možete kupiti SentryOne SQL Sentry kao licenca i a Pretplata. Licenca se može kupiti po cijeni od 2.495 USD (1.912 £), a pretplata se može kupiti po cijeni od 125 USD (95,80 £) mjesečno. Tu je i 14-dnevno besplatno probno razdoblje od SentryOne SQL Sentry dostupno na njihovoj web stranici.

SentryOne SQL SentryDownload 14-dnevna BESPLATNA probna verzija

3. Paessler Softver za nadzor SQL-a PRTG (BESPLATNO SUĐENJE)

PRTG slika mrežnog monitora

Dalje imamo Paessler SQL softver za praćenje PRTG, dio PRTG suite, mrežni monitor koji također nudi niz mogućnosti SQL nadzora. Pomoću ovog alata možete pratiti Microsoft SQL, Oracle SQLMySQL, i PostgreSQL za znakove propadanja performansi. Taj se postupak pojednostavljuje jer Paessler SQL softver za praćenje PRTG ima unaprijed konfigurirane predloške senzora za sve najpopularnije baze podataka.

Neki senzori koji Paessler SQL softver za praćenje PRTG isporučuje se s out of the box uključuju Microsoft SQL v2 senzor, Oracle SQL v2 senzor, MySQL v2 senzor, PostgreSQL senzor, i ADO SQL v2 senzor. Svaki od ovih senzora ima svoj jedinstveni prikaz i pruža vam ključne mjerne podatke koji se odnose na taj pojedinačni poslužitelj. Na primjer, the Microsoft SQL v2 senzor govori vam vrijeme izvršenja zahtjeva, vrijeme izvršenja upita, broj pogođenih redaka i vrijeme zadržavanja.

Izvan ovih jedinstvenih senzorskih alata, Paessler SQL softver za praćenje PRTG također ima niz dodatnih značajki poput obavijesti. Možeš raspored upozorenja kako biste odredili kada ćete primati obavijesti o izvedbenim događajima unutar svojih SQL poslužitelja. Nakon što se aktivira upozorenje, poslat će vam se obavijest putem e-maila ili SMS. Ako imate PRTG aplikacija za mrežni monitor na iOS i Android, tada možete i tamo primiti upozorenje.

Paessler SQL softver za praćenje PRTG jedan je od najboljih SQL monitora za Windows uređaje. Postoji besplatna verzija sustava Windows PRTG mrežni monitor koji vam omogućuje praćenje do 100 senzora bez troškova. Od tada se cijene kreću u rasponu od 2.850 do 14.500 dolara (2.185 do 11.117), ovisno o broju senzora koji želite. Najjeftinija plaćena verzija je PRTG 1000 koji nudi 1000 senzora za 2.850 dolara (2.185 funti). Najveća verzija je PRTG XL1 koji nudi neograničene senzore za 14.500 dolara (11.117 funti). Tu je i 30-dnevno besplatno probno razdoblje od Paessler SQL softver za praćenje PRTG za procjenu.

Paessler softver za nadgledanje SQL-a PRTGDownload 30-dnevna BESPLATNA proba

4. dbWatch kontrola baze podataka

11 najboljih alata za nadgledanje SQL poslužitelja za 2020. godinu

dbWatch kontrola baze podataka paket nije dio šireg općeg monitora poslužitelja ili aplikacija. To je specijalizirani sustav praćenja baza podataka.

Ovaj je alat sposoban nadzirati više baza podataka odjednom i nije ograničen na rad sa samo jednom markom baze podataka. Alat je u mogućnosti nadzirati SQL Server, Proročanstvo, Sybase, MariaDB, MySQL, i Postgres baza podataka. Također nema problema s nadziranjem koordinacije klastera stvorenih s Oracle i SQL Serverom. Ovo je univerzalno rješenje koje može nadzirati baze podataka utemeljene u oblaku kojima upravlja Azure SQL kao i implementacije na licu mjesta, može podnijeti čak i hibridna okruženja.

Okolina vam to omogućuje prikaz podataka uživo na događajima iz baze podataka i tim prikazima može se pristupiti na bazi baze podataka ili kao agregirani podaci kroz izbor baza podataka ili svih baza podataka. Unaprijed napisana izvješća koja dolaze sa sustavom dostupna su i za evidentiranje kako pojedinačne baze podataka, tako i svih vaših instanci.

Nije važno gdje se nalaze vaše baze podataka jer dbWatch centralizira pristup do njih bilo da su na licu mjesta, u oblaku ili na udaljenom web mjestu. Alat je dostupan za sve veličine poduzeća, zahvaljujući skalabilnoj cjenovnoj strukturi. Međutim, minimalna veličina licence pokriva deset baza podataka, pa vjerojatno ne bi bio prikladan za vrlo mala poduzeća.

Softver za dbWatch dostupan je za preuzimanje i instaliranje na Windows, Mac OS, i Linux poslužiteljima. Paket je dostupan u tri razine plana.

Najniži od njih, dbWatch Essentials, dat će vam nadzor SQL Server i također će pokriti sve druge implementacije DBMS-a. Sljedeći plan gore, dbWatch Professional, uključuje automatizaciju održavanja i funkcije upravljanja licencama SQL Server i Oracle. Gornji paket, dbWatch Enterprise, ima sve pogodnosti donja dva paketa plus podršku klastera, nadzor sigurnosti putem Active Directory-a, automatsko otkrivanje baze podataka i mogućnost izdvajanja podataka iz CSV formata za uvoz u Excel. Možete isprobati dbWatch Essentials bez rizika na 30-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji.

5. Ideja SQL Diagnostic Manager

Idea SQL Diagnostic Manager

Ako tražite više od specijaliziranog softverskog proizvoda za nadgledanje SQL-a, tada Idea SQL Diagnostic Manager je proizvod za vas. S Idea SQL Diagnostic Manager možete pratiti SQL baze podataka u fizičkom i virtualnom okruženju. Informacije o izvedbi možete pogledati na poslužitelj CPU, memorija, tvrdi disk, i korištenje mreže. Pomoću tih podataka možete vidjeti ima li poslužitelja poteškoće.

Da biste izvukli maksimum iz ovog programa, vjerovatno će vam trebati Dodatak SQL Tuner za postavljanje upita. Ovaj dodatak pomaže vam otkriti i dijagnosticirati SQL upite koji imaju lošu izvedbu. To čini stvaranjem grafičkog prikaza podataka kako biste jasnije vidjeli što se događa.

Prediktivna upozorenja jedna je od najkorisnijih značajki koje nudi Idea SQL dijagnostički monitor. Možeš konfigurirajte prilagođene pragove za uzbunu tako da ćete dobiti obavijest nakon što se dogodi ovaj uvjet pokretanja. Ovaj vam proizvod pruža i stručne preporuke tako da nakon što dođe do problema možete pokrenuti automatsku skriptu za rješavanje problema. Postoje i određene smjernice i mrežni sadržaj koji će vam pomoći u rješavanju problema s izvedbom dok se pojave.

Idea SQL Diagnostic Manager dostupno je za Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2008 SP2Windows 7, Windows Server 2008 R2, Poslužitelj 2012, Windows 8, Windows 8.1Poslužitelj 2012 R2, Windows 10, i Windows Server 2016. Možete kupiti jednu licencu Idera SQL Diagnostic Manager za 1.996 USD (1.530). Tu je i 14-dnevno besplatno probno razdoblje.

6. Lepide SQL Server Auditing

Lepide SQL Server Auditing

Lepide SQL Server Auditing pruža solidno iskustvo revizije poslužitelja za nadgledanje SQL slučajeva. S Lepide SQL Server Auditing sve promjene izvršene u konfiguraciji Korisnici SQL-a, dozvole, okidači, baze podataka, i prijava spremaju se kao podaci revizije. Ovo je sjajno za praćenje kako se SQL konfiguracije mijenjaju s vremenom i drži se iznad onoga što se događa.

 Lepide SQL Server Auditing Platforma vam također omogućuje praćenje zdravlja povezanih SQL poslužitelja. Lepide SQL Server Auditing nadgleda poslužitelje i pruža vam podatke o upotreba, korištenje CPU-a, veze, i stope pogreške. Ako poslužitelj padne, bit ćete obaviješteni upozorenjem. Upozorenja se šalju kao ažuriranja konzole, e-mail, i push obavijesti iz aplikacije LepideAuditor.

Možete preuzeti Lepide SQL Server Auditing na Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, i Windows Server 2016. Ako želite znati cijenu Lepide nadzor SQL poslužitelja tada ćete se morati izravno obratiti prodajnom timu. Lepide također a besplatno probno razdoblje ovog softvera.

7. SQL električni alati

Slika SQL Power Tools

SQL Power Tools je rješenje bez nadzora SQL-a koji je posvećen tome da bude što lakši. S SQL Power Tools možete pratiti Oracle SQL Server, Informix, i Sybase poslužitelja baze podataka uz minimalan utjecaj na resurse vašeg poslužitelja. Učinak je sveden na minimum jer softver koristi njuškanje paketa za analizu performansi poslužitelja.

Podaci koje koristi SQL Power Tools uključuje vrijeme odziva, odredište IP, izvor IP aplikacijavrijeme početka, vrijeme završetka, baza podataka, redovi vraćeni, poslani bajtovi, i paketi poslani. Ovo je veliko područje podataka koje vam pruža sve što je potrebno za ispitivanje performansi baze podataka.

Jedno od ključnih područja koje SQL Power Tools usredotočena je na cyber-sigurnost. Ovaj je alat dizajniran za sprečavanje cyber napada s Napredna analiza ponašanja SQL-a i Analitika ponašanja entiteta korisnika (UEBA). Kada napadač pokuša razbiti vašu mrežu, njih dvoje će prepoznati prijetnju i odmah je zaustaviti. Ovo cini SQL Power Tools dobro rješenje za osiguranje vaših servera koliko i za nadzor nad njima.

Sve u svemu SQL Power Tools proizvod je koji bi trebala razmotriti svaka organizacija koja želi kombinirati rješenje za praćenje performansi s dodatnim mogućnostima kibernetičke sigurnosti Windows. Da biste vidjeli cijenu od SQL Power Tools morat ćete izravno kontaktirati prodajni tim. Možeš zatražite besplatno probno razdoblje.

8. Red-Gate SQL monitor

Redgate SQL Monitor

Red-Gate SQL Monitor je SQL rješenje za praćenje koje nudi jedno od najsuvremenijih iskustva s monitoringa na ovom popisu. Red-Gate SQL Monitor daje ti Globalni pregled koji vam omogućuje pregled zdravlja povezanih poslužitelja iz jednog prozora. Ovaj prikaz prikazuje prikaz zdravlja poslužitelja u boji širom vaše mreže. U slučaju da server padne, postat će crvena boja uz poruku pogreške. Poruke o pogrešci uključuju obavijest poput "Dugotrajni upit. sharepoint od 4:22 ”.

Red-Gate prepoznaje da je čak i uz ovaj Globalni pogled teško pratiti mrežu uživo zbog čega oni imaju svoje sustav upozorenja. sustav upozorenja dolazi s 40 unaprijed konfiguriranih upozorenja a može se prilagoditi i da vam šalje upozorenja nakon što je određeni prag prekoračen. Možete postaviti pragove za korištenje memorijskih resursa, visoki CPUprostor na diskuSQL pogreške, i upite o pitanjima izvedbe.

Jedna od najvažnijih stvari na ovom proizvodu je koliko su jasni i netaknuti grafovi i vizualni prikazi. Omogućuju brzo praćenje zdravlja vašeg poslužitelja. Postoji i modul izvještavanja koji možete koristiti za daljnju raščlambu podataka radi buduće analize. Možeš izvoz izvješća u PDF i zakažite ih da vam ubuduće budu slani poštom.

U organizacijama u kojima je vidljivost odozgo prema dolje na raznim poslužiteljima od vitalnog značaja, Red-Gate SQL Monitor je odličan izbor. Globalni prikaz pružit će vam ono temeljno iskustvo nadgledanja nadzorne ploče, koji vas drži na vrhu svega što se događa. Da biste vidjeli cijenu, morate tražiti ponudu s web stranice tvrtke. Njihov softver možete procijeniti na a 14-dnevno besplatno probno razdoblje.

9. dbForge Monitor

dbforge Monitor

dbForge Monitor je SQL alat za nadzor sustava Windows koji nudi jednostavno i suvremeno iskustvo nadzora SQL-a. dbForge Monitor apsolutno noktiju perspektivu odozgo prema dolje koju zahtijeva veća mreža s posvećenom karticom Pregled. Na kartici Pregled možete pregledati ključne metrike poput Upotreba procesora, iskorištenje memorije, aktivnost diska, i Latencija IO.

Ako želite dublje ući u čitanje i pisanje za pojedinačne datoteke baze podataka, tada možete upotrijebiti karticu IO podataka. Kroz karticu IO Podaci možete prikaz ukupnih očitanih podataka i piše, latentnost, i broj ulaza / izlaza. Slično tome Čekaj statistiku kartica je dizajnirana posebno kako bi vam odredila vrijeme čekanja i zadatke čekanja kako bi vam pomogla utvrditi resurse koji štetno utječu na performanse poslužitelja.

S obzirom na upite, dbForge Monitor ima svoje SQL analizator performansi upita držati kartice o optimizaciji resursa. SQL analizator performansi upita pazi na upite koji zahtjevaju resurse koji preplavljuju sustav tako da se ne može nositi s cijelim radnim opterećenjem. Možete pregledati tekst upita i podatke za profiliranje upita tako da ga možete prepisati kako biste bolje podržali svoj poslužitelj.

Sve u svemu, dbForge Monitor je idealan alat za korisnike koji žele pregledati detaljne metrike bez oslanjanja na previše složenih prikaza. Da bi trčali dbForge Monitor trebaš Microsoft SQL Server Studio za upravljanje 2012, 2014, 2016, ili 2017. Također morate imati instaliran .NET Framework 4.5.2. Možeš preuzmite dbForge Monitor besplatno.

10. Apex SQL Monitor

ApexSQL Monitor

Apex SQL Monitor je alat za praćenje SQL Servera koji vam omogućuje prepoznavanje i rješavanje problema slabih performansi. Možete pratiti mjerne podatke kao što su transakcije s najdužim stanjem, omjer pogotka predmemoriranog spremnika, Dostupna memorija, korištenje procesora, očekivani životni vijek stranice, veličina baze podataka, i rast loga. Te su informacije prikazane u malim grafovima. Oni mogu biti malo teži za upotrebu od grafikona drugog softvera, ali još uvijek su prohodni.

Nadgledanje upita nešto je zbog čega Apex SQL Monitor nudi potpunu podršku. Na primjer, možete zabilježiti vrijeme čekanja upita za pojedinačne i blokirajuće upite. Također možete pregled povijesne izvedbe upita tražiti područja u kojima je izvedba posebno loša.

Najzanimljiviji aspekt Apex SQL Monitor je sposobnost stvaranja prilagođenih mjernih podataka. Možeš izradite i izmjerite svoje prilagođene mjerne podatke prema potrebama vašeg okruženja za praćenje. Da biste to učinili, morate unijeti naziv svoje prilagođene metrike, kratki opis i kategoriju, jedinicu, a zatim tekst upita.

Apex SQL Monitor djeluje na modelu određivanja cijena po instanci. Za jedan primjer cijena iznosi 499 USD (382 funti), ali ako kupite dva do četiri, ta cijena pada na 399 USD (305 £). Kupnja za pet do devet instanci postaje 349 USD (267 £) po instanci i 299 USD (229) prilikom kupnje za 10-19 primjeraka. Možete kupiti i za više od 20 slučajeva, ali morat ćete izravno kontaktirati prodajni tim. Tu je i besplatno probno razdoblje dostupno za preuzimanje.

11. Nadgledanje začina za SQL Server

Nadgledanje začina za SQL Server

Nadgledanje začina za SQL Server je besplatni alat za praćenje poslužitelja koji je popularan među manjim poduzećima. S Nadgledanje začina za SQL Server možete pratiti metrike poput Veličina SQL Servera, veza, i ubrzati. Ako želite nadzirati zdravlje povezanih poslužitelja, tada ne morate gledati dalje od ove platforme. nadzorna ploča je u potpunosti prilagodljiva i možete izraditi widgete za nadgledanje željene infrastrukture.

Nakon što se podaci povuku s poslužitelja, tada se mogu vidjeti u prilagodljivi grafikoni i grafikoni. Ovo je posebno korisno za gledanje kako se performanse poslužitelja vremenom mijenjale. Posluživanje poslužitelja kroz duže vremensko razdoblje omogućava vam da ranije vidite znakove propadanja performansi.

Organizacije koje traže lagane, ali dobro dizajnirane Nadgledanje SQL servera teško bi bilo pogriješiti s nadzorom Spiceworks SQL Server. Možete preuzeti Nadgledanje začina za SQL Server alat besplatno.

Usporedba najboljih alata za nadzor SQL Server: Presuda

To zaključuje naš pogled na najbolje SQL nadzorne alate za 2018. Od svih alata spomenutih na ovom popisu preporučujemo SolarWinds analizator performansi baze podataka za SQL Server i SentryOne SQL Sentry. Svaki od ovih alata nudi iskustvo praćenja zdravstvenog stanja poslužitelja koje može dobro funkcionirati u bilo kojem okruženju veličine. Značajka automatskog otkrivanja prve čini ovaj izuzetno jednostavan proces.

Bez obzira na vaše želje, preporučujemo vam da isprobate nekoliko besplatnih pokusa prije kupnje. Ako radite u maloj mreži, onda je idealno isprobati alat poput Paessler SQL softver za praćenje PRTG na račun njegove besplatne verzije. Najvažnije je prije kupovine pronaći proizvod s kojim možete ugodno nadzirati. Na kraju dana, vaša će udobnost s programom odrediti koliko će biti učinkovita ako ga svakodnevno koristite.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1

Adblock
detector