12 најбољих СНМП алата за надгледање плус Ултимате водич

СНМП - Једноставан протокол за управљање мрежом

Шта је СНМП?

Једноставно управљање мрежним протоколом или СНМП је протокол за размену информација између мрежних уређаја. Протокол је апликативни ниво и дефинисан је од стране Интернет Арцхитецтуре Боард-а (ИАБ) у РФЦ1157.

Упознајемо се са сваком алатком коју препоручујемо у даљем тексту, али у случају да имате времена само за резиме, ево наше листе најбољи алати за праћење СНМП-а:

 1. Монитор перформанси СоларВиндс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Ово је лидер у индустрији за надгледање мрежних уређаја и користи СНМП за комуникацију са опремом; Софтвер се инсталира на Виндовс Сервер и може се бесплатно користити 30 дана.
 2. Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Свеобухватни алат за надгледање мрежа, сервера и апликација са СНМП-ом који пружа системе за прикупљање података за функције ЛАН надзора.
 3. Сите24к7 (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Свеобухватна ИТ инфраструктура, апликације и монитор понашања корисника који користи СНМП за праћење перформанси мреже.
 4. Атера (БЕСПЛАТНО СУЂЕЊЕ) Мрежни систем за праћење који је прилагођен управљаним пружаоцима услуга и који подржава СНМП.
 5. МанагеЕнгине ОпМанагер (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Свеобухватни мрежни монитор заснован на СНМП-у који има одлично корисничко сучеље.
 6. СисАид Мониторинг Изазовни СНМП систем за праћење мреже који је додатак софтверу Хелп Деск-а.
 7. Касеиа Нетворк Монитор Као део Касеиа ВСА, овај алат за праћење користи СНМП за прикупљање статуса уређаја.
 8. Пицеворкс Нетворк Монитор Бесплатан систем за надгледање мреже који подржава оглас и заснован је на СНМП процедурама.
 9. Пулсеваи софтвер за управљање ИТ-ом Систем за надгледање инфраструктуре који се ослања на СНМП за надгледање стања уређаја.
 10. ЛогицМонитор Надгледање мрежне софтверске подршке која се повезује са СНМП-ом ради праћења здравља мрежних уређаја.
 11. Евент Сентри Систем за надгледање ресурса који комбинује заштиту од претњи са надзором уређаја. Здравствени прегледи опреме ослањају се на СНМП.
 12. Ипсвитцх ВхатсУп Голд Мрежни систем за праћење који ради на Виндовс Серверу и користи СНМП за прикупљање података о стању опреме.

Приликом организовања ваше мреже, суочићете се са низом власничких и отворених протоколарних опција. Протокол за једноставно управљање мрежом једна је од тих опција. СНМП није производ нити једне компаније. Уместо тога, то је скуп смерница које су бесплатно доступне свима. Ако одлучите да имплементирате СНМП за своју мрежу, тада ћете бити суочени са одлуком коју ће имплементацију одабрати.

СНМП се имплементира на широком спектру хардвера укључујући мрежне уређаје као што су прекидачи, мостови, рутери и пролази, као и на крајњој опреми као што су штампачи. Открићете да произвођачи већ укључују СНМП агенсе на оперативне системе уређаја које купујете да бисте укључили у своју мрежу.

Мрежни менаџери врло су добро упознати са концептом протокола. Дефиницијом Протокола једноставног управљања мрежом управља Инжењерска радна група и може се бесплатно преузети са веб странице ИЕТФ. СНМП се уклапа у апликативни слој ТЦП / ИП скупа.

12 најбољих СНМП алата за надгледање плус Ултимате водич

ИЕТФ означава протоколе којима управља бројем „захтјева за коментаре“ или РФЦ. За СНМП су развијене три верзије. Су:

 • РФЦ 1157 - прецизирање прве дефиниције протокола, познато као СНМПв1.
 • РФЦ 1901 - ово је СНМПв2ц и укључује побољшане методологије управљања грешкама које развијају оригиналну дефиницију СНМПв2 која је садржана у РФЦ 1441.
 • РФЦ 3410 - најновија верзија протокола, позната као СНМПв3, која има побољшане функције заштите и приватности.

Како је прошло дуже, на тржишту постоји више имплементација СНМПв1. СНМПв1 је први пут дефинисан 1988. године, иако су раније РФЦ-ови дефинисали ову верзију пре РЦФ 1157.

СНМПв2 датира из 1993. године. Основна дефиниција верзије 2 укључује модел безбедности „заснованог на забави“ заснованог на забави. То се скоро никада не примењује јер користи компликован систем. СНМПв2ц је најчешће коришћена верзија 2. То је потпуно исто као СНМПв2, само што користи „цоммунити-темељен модел за аутентификацију. Можда ћете видети и референцу на СНМПв2у, која користи „усер-базиран систем за аутентификацију. Ово није тако популарно као СНМПв2ц.

Треба потражити додатне сигурносне карактеристике најновије верзије, тако да циљајте на умрежавање софтвера који имплементира СНМПв3. Ова верзија користи провјеру идентитета засноване на кориснику, исту као и СНМПв2у. СНМПв3 укључује могућност коришћења протокола транспортног слоја, као што су ССХ и ТЛС да би се обезбедила заштита од шифрирања порука.

Корисничка ауторизација у СНМПв3 нуди три статуса која се могу доделити сваком кориснику:

 • НоАутхНоПрив - нема аутентификације и не шифрирања порука које шаљу и примају.
 • АутхНоПрив - провјера аутентичности, али не шифрирање поруке.
 • АутхПрив - потребна је аутентификација и поруке су шифроване.

СНМП мрежа укључује следећа три елемента:

 • Управљани уређаји, као што су прекидачи, рутери, сервери, радне станице и штампачи
 • Софтверски агенти који стално раде како би надгледали статус свих уређаја
 • А Систем управљања мрежом (НМС)) која захтева, компајлира и чува информације о статусу.

Сада ћемо дубље погледати ове сараднике у СНМП мрежи.

Како функционише СНМП

Контролни елемент СНМП-а је мрежни менаџер. Ово се може инсталирати на било који рачунар у мрежи. Мрежни менаџер покреће систем, док је главни задатак софтверских агената да одговори на захтеве мрежног менаџера.

Управитељ СНМП-а

Систем управљања мрежом укључује распоред за агенте за упите. Сваки уређај у мрежи има инсталиран софтверски агент и комуникација СНМП-а одвија се између менаџера и агената, због чега менаџер мреже не комуницира директно са сваким уређајем.

Централни елемент СНМП-а је Информациона база за управљање (МИБ). МИБ је комуникацијски оквир и диктира формат података који се комуницирају између менаџера мреже и сваког агента уређаја.

СНМП стандард омогућава више менаџера. Одговорности сваког руководиоца могу се преклапати.

СНМП агенти

СНМП агент прати уређај на којем је инсталиран. Ствара локални МИБ, одржавајући статус сваке категорије у бази података, спреман да одговори на захтеве за информацијама од мрежног менаџера. Агент не комуницира аутоматски са свим менаџерима мрежа. Одговориће само менаџерима који су конфигурисани за рјешавање. Ова селективна комуникација јача сигурност СНМП-а, јер сваки менаџер мреже мора да потврди свој идентитет акредитивима пре него што агент одговори на његов захтев..

СНМП систем укључује унапред дефинисану структуру информација, која укључује мало флексибилности у информацијама које може да обрађује. Дакле, можда ћете утврдити да имплементација агента која је већ учитана на опрему коју купујете садржи неколико додатних места за информације које нису дефинисане у протоколу.

Информациона база за управљање

МИБ структура диктира формат размјене информација у СНМП систему. Информације о уређају прикупљају повезани СНМП агент и чувају се у текстуалној датотеци на уређају. Када захтев за информације стигне од управљача СНМП-а, ти подаци се враћају који показују тренутно стање наведеног параметра.

Нотација услова и статуса пресликана је у хијерархији. Ова хијерархија има два облика нотације: онај који користи број и један који користи имена променљивих. Било који систем именовања може се користити за интеракцију између менаџера и агента.

Хијерархија је изражена као систем адресирања. Свака адреса се зове ан ИД објекта, или ОИД. Адресе сваке тачке у хијерархији ослањају се на наследство. Дакле, коренска адреса била би 1 и тада би сви чворови испод те тачке на стаблу такође укључили 1 у њену ознаку, као што су 1.1, 1.2, 1.3, итд..

Нота МИБ је ревидирана од када је први пут креирана. Позвана је новија верзија система МИБ-2. Верзија записа која се користи за комуникацију пише се на адресу. Стандардна адреса за интернет ресурсе у шеми адресирања је 1.3.6.1. Ово се такође може написати као исо.орг.дод.интернет. Управљачка функција овог ресурса има ОИД 1.3.6.1.2.1 или исо.орг. дод.интернет.мгмт-миб-2. Тај последњи елемент - 1 или миб-2 - указује да је формат МИБ-2 адресе у функцији.МИБ хијерархија за СНМП

Више детаља о значењу ОИД адреса можете добити у ОИД Репозиторијуму. Када инсталирате СНМП систем, не треба да разумете целокупни језик адресирања МИБ-2 јер ће надзорна плоча управитеља СНМП-а интерпретирати ове адресе за вас и представити вредности које овај систем преноси као смислене податке, а не испоручити дугу листу променљивих и статуса које ћете декодирати.

СНМП поруке

Протокол једноставног управљања мрежом укључује дефиницију седам типова мрежних порука, који су такође познати као „јединице података протокола.“ То су:

 • Добити - захтев за информације
 • ГетНект - захтева следећи информациони сегмент
 • ГетБулк - захтева широк распон категорија информација
 • Комплет - промените поставку
 • Одговор - одговор агента
 • Замка - узбуну
 • Информ - признаје замку

СНМП менаџер шаље Добити, Комплет, ГетНект, и ГетБулк, и ПДУ. Агенти шаљу назад ПДУ за одговор. Тхе Трап ПДУ је метода која је доступна агентима ради слања непожељних упозорења, а менаџери шаљу Информ ПДУ-ове да признају трап поруке.

Врсте порука детаљније

Ево још неких детаља о свакој врсти поруке:

 • Добити - Гет ПДУ је главна метода коју СНМП менаџер користи за тражење информација од сервисног агента о одређеном идентификатору објекта.
 • ГетНект - Врста поруке ГетНект омогућава СНМП менаџеру да ради преко наручене листе ОИД-а према стандардној МИБ хијерархији. Дакле, СНМП хијерархија ће започети у одређеној тачки хијерархије захтевом за Гет, а затим би се настављала кроз тачку по тачку низом ГетНект захтева.
 • ГетБулк - Захтев за ГетБулк је имплементиран као низ ГетНект захтева, омогућујући СНМП менаџеру да прегледа велики сегмент МИБ хијерархије од агента уређаја.
 • Комплет - Врста скупа поруке је метода коју СНМП менаџер користи за инструкцију агента да промени поставку на уређају који он прати.
 • Одговор - Врста поруке одговора користе агенти уређаја. Он дјелује као механизам доставе тражених информација. У случајевима када се информације не захтевају назад, као што је постављени ПДУ, одговор делује као потврда.
 • Замка - Трап ПДУ омогућава агентима уређаја да шаљу упозорења СНМП менаџеру. Ове трап поруке односе се на квар уређаја који се надгледа, проблеме одржавања и друге неочекиване услове.
 • Информ - Информ порука је верзија одговора управљача СНМП-а. Шаље се само као одговор на Трап поруку. Ово делује као потврда и агент уређаја ће непрестано слати своју Трап поруку док не прими Информ ПДУ назад од менаџера.

СНМП замке

Наредба Трап једна је од најкарактеристичнијих карактеристика СНМП-а и вероватно је разлог зашто се протокол тако универзално примењује у индустрији умрежавања. Замка ће се појавити на догађајима које заказани Захтеви за преузимање од менаџера могу да пропусте.

Питања мрежне опреме

Отприлике о целој мрежној опреми и већини уређаја намењених повезивању на мрежу сада се испоручује са инсталираним СНМП модулом. То даје већини хардвера којим стекнете могућност слања Трап порука. У већини случајева, СНМП функције се искључују у фабричким подешавањима. Дакле, један од ваших задатака, када прикључите нови комад комплета, је да се пријавите на његову административну конзолу и укључите СНМП.

Старија опрема можда нема СНМП могућности. Међутим, то не значи да то морате бацити. Можете да инсталирате РТУ да интерфејс на њему. "РТУ" значи "удаљена терминална јединица". Замислите то као модем за један комад опреме. Овај уређај ће имплементирати СНМП надзор на том уређају и слати Трап поруке када се открију услови грешке.

Питања верзије СНМП-а

Различите верзије СНМП-а могу бити проблем приликом куповине мрежне опреме. Боље је подмирити се на једној верзији. Како СНМПв3 укључује шифриране поруке и софистицираније процедуре за аутентификацију, најбоље је решити се са верзијом 3.

Нажалост, како су нивои СНМПв3 приступа дефинисани по кориснику, а не по уређају, он није стварно компатибилан са уређајима који користе раније верзије протокола. У тим случајевима можете инсталирати преводиоца како бисте своју опрему учинили компатибилном СНМПв3. Преводилац је још један РТУ и може да обрађује долазне замке са многих уређаја, шифрује их и претвара их у СНМПв3 стандард. Једина слабост овог решења је та што поруке које улазе у РТУ нису безбедне. Ако имате неколико веб локација, требаће вам најмање један преводилац по веб локацији.

Питање компатибилности и новијих верзија проблем је с којим се суочавају сви ИТ менаџери са свом опремом и софтвером. Прелазак са старије верзије СНМПв3 може се чинити непотребним трошком за устаљене пословне просторес. Не морате бринути о томе да ће вам замке на Интернету бити нешифроване ако се одлучите за СааС решење за надгледање мреже, јер све услуге облака покрећу поруке преко клијентског програма на вашој мрежи, који ће шифровати све интернет комуникације.

Инсталирање СНМП-а

СНМП могућности су већ инсталиране на мрежним уређајима ван кутије. Међутим, у неким случајевима та способност може бити искључена. Морате бити сигурни да је СНМП услуга активна на свим вашим мрежним уређајима и серверима. Активирана СНМП услуга покреће се стално, почевши од оперативног система. Локација извршних датотека и његово име варирају у зависности од вашег оперативног система.

Добићете велики број .миб датотека на сваком од сервера у вашој мрежи. Ове датотеке се генеришу када активирате СНМП агент и нису својства колектора. У оперативном систему Виндовс, ове датотеке се чувају у Виндовс \ Систем32 директоријум. На Линуку, МИБ датотеке ће бити у / уср / схаре / снмп / миб.

СНМП менаџер има сакупљач, складиште података и кориснички интерфејс. Мрежним мониторима заснованим на облаку и даље је потребан колектор инсталиран на серверу у вашој мрежи - продавница и софтвер корисничког интерфејса налазе се на удаљеном серверу. Локална инсталација састоји се од инсталирања три елемента на сервер на вашој мрежи. Спремиште података може се имплементирати у облику датотеке или као СКЛ базе података.

Након што агенти на свим вашим уређајима и серверима раде, спремни су да одговоре на Гет захтев од колекционара. Процес инсталације вашег мрежног монитора завршава се првим захтевом за емитовање. Сви агенти на мрежи ће преузети овај захтев. Софтвер за интерфејс вашег алата за праћење саставиће инвентар из СНМП одговора. Дакле, не морате ништа да правите како бисте мапирали мрежу и започели надгледање здравља уређаја.

Најбољи алати за праћење СНМП-а

Данас је на тржишту доступно пуно СНМП система за праћење. Можда ћете се осећати преплављени покушавајући да прочитате све доступне алате како бисте утврдили који је најбољи. У овај водич смо укључили десет најбољих система за надгледање мреже које требате узети у обзир.

1. СоларВиндс Монитор перформанси мреже (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Соларвиндс Монитор перформанси мреже

Тхе Монитор перформанси мреже СоларВиндс (НПМ) је наш најбољи алат за управљање СНМП-ом. Инсталација овог система је врло једноставна захваљујући алату за откривање уређаја који ће лоцирати, мапирати и конфигурирати све чворове на вашој мрежи, инсталирати софтверски агент или упутити постојеће, унапријед учитане агенте.

Конзола овог система за надгледање мреже прати доступност и учитавање и стално вас ажурира када се додају нови уређаји или одведу чворови. Ово је посебно корисно за велике мреже које покривају више веб локација или радна места која имају политику „донеси свој уређај“.

Графичка карта приказује сву топологију ваше мреже и извештава о употреби веза путем кодирања у боји. Не морате сами да постављате ову мапу јер софтвер СоларВиндс сакупља податке на вашој мрежи и аутоматски их поставља на мапу.

Конзола СоларВиндс може зумирати сваки откривени уређај и показати детаљан извештај о перформансама. Екран Детаљи чвора на конзоли користи графичке приказе како би се одмах извршиле визуелне провере здравља уређаја.

Типична мрежа укључује СНМП уређаје са бројним произвођачима. СоларВиндс је идеалан за мрежно окружење већих добављача, јер се ослања на универзални протокол за једноставно управљање мрежама да би се осигурала интероперабилност.

Локација и власништво над мрежним сегментима нису важни за Монитор перформанси мреже. Ово омогућава да се цлоуд сервиси интегришу у мрежу. Извођење веза са тим услугама изван локације може помоћи менаџеру мреже да одлучи где су потребни додатни ресурси да спрече уска грла.

Аутоматизација подешавања и могућност коришћења мрежног монитора перформанси за подешавање поставки уређаја значи да је Мрежни менаџер у могућности да одржава мреже са више места са било ког света. Више није потребно запослити кључног мрежног менаџера на свакој локацији мреже јер сви задаци администрације могу бити централизовани захваљујући СоларВиндс Нетворк Монитор Монитор-у.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА СЛУЖБЕНОМ МЕСТУ СОЛАРВИНДС:

ввв.соларвиндс.цом/нетворк-перформанце-монитор/

СоларВиндс Нетворк Перформанце МониторДовнлоад БЕСПЛАТНО 30-дневно суђење на СоларВиндс.цом

2. Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Слика мрежног монитора ПРТГ

ПРТГ систем компаније Паесслер укључује три различите методе надзора мреже, а СНМП је један од њих. Друга два су њушкање пакета и НетФлов. Свака од ове три технологије пружа специфичан ниво мрежних информација. Улога СНМП-а у систему ПРТГ је пружање прегледа перформанси мреже. НетФлов и њушкање пакета се укључују када је потребна анализа мрежног саобраћаја.

Тумачење СНМП порука компликовано је чињеницом да постоји неколико различитих верзија стандарда. Софтвер за управљање мрежама који одаберете можда није компатибилан са СНМП верзијама које фирмвер ваше опреме користи. ПРГТ Нетворк Монитор је у могућности да тумачи све верзије СНМП-а. Паесслер је такође саставио интерпретације прилагођених ОИД-ова које многи произвођачи мрежне опреме додају у стандардну МИБ листу. Софтвер ПРГТ Нетворк Монитор може се инсталирати на Линук, Виндовс и мацОС.

ПРГТ Нетворк Монитор категоризира статус објекта као „сензоре“. Дакле, постоји Сензор оптерећења ЦПУ-а, а Сензор без диска, и тако даље. Све у свему, ПРГТ има више од 200 сензора, омогућавајући вам праћење перформанси мреже кроз широк спектар фактора.

Софтвер за управљање ПРГТ-ом може открити све доступне СНМП уређаје повезане на мрежу. Међутим, можда ћете требати приступити сваком уређају понаособ и ручно подесити СНМП, јер се многи уређаји испоручују са искљученим СНМП могућностима. Фирмвер опреме који укључује фиревалл такође мора бити прилагођен како би се омогућило СНМП слање порука.

Управљачка конзола укључује СНМП испитивач, који вам омогућава да прецизније добијете прецизније детаље о пријављеном стању упозорења који стиже преко трап поруке. Надзорна плоча ПРГТ-а укључује графичке елементе, попут точкића и графикона који дају тренутно препознавање укупним перформансама мреже. Такође је могуће извести и прегледати извештаје о стању сваког уређаја који се такође могу приказати као графикони у стварном времену. Овдје преузмите 30-дневно бесплатно пробно раздобље.

Паесслер ПРТГПреузми 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробну верзију

3. Сите24к7 (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Сите24к7

Сите24к7 је услуга заснована на облаку, која вероватно указује на уобичајени формат будућност система за надгледање инфраструктуре - софтвер за надгледање мреже не мора бити смештен на серверу који је директно повезан на ту мрежу.

Удаљеност удаљеног сервера који је домаћин софтвера за надгледање од мреже која се прати само захтева интернетску везу да 'премости'. Многи менаџери предузећа могу бити нервозни због тога што се мрежне информације пуштају изван зграде, посебно у данашње нападе појачаних цибер-безбедности.

Битни елемент било које пословне услуге која се испоручује на даљину је сигурност везе. Сите24к7 решава ове проблеме енкрипција комуникација између њихових сервера и мрежа својих купаца. Још једна потенцијална безбедносна слабост лежи у комуникацији између техничара на локацији клијента и резолуције конзоле на серверу24к24. Те комуникације су такође заштићене шифрирањем.

Дакле, удаљена природа Сите24к7 не би требало да изазове забринутост. Одјељак за мрежни надзор ове услуге се ослања СНМП до откријте уређаје, генерисање а инвентар уређаја, и саставите мапа топологије мреже.

Монитор комуницира са прекидачима и усмјеривачима путем СНМП процедура. Такође прати мрежне уређаје, попут заштитних зидова, приступних тачака бежичне мреже, ресурса у облаку и интернетске везе за ВАН-ове.

Сите24к7 такође прати перформансе сервера. Док СНМП пружа унапред инсталирани агенти на прекидачима и усмјеривачима, сервери се могу у потпуности надзирати само инсталирањем намјенског агента Сите24к7. Постојање СНМП агената у фирмверу мрежних уређаја је изразита предност. Нису сви менаџери мрежа воле идеју о инсталирању агената на локацију за приступ услугама даљинског праћења, па Сите24к7 пружа купцима могућност рада на модел без агента. Међутим, та стратегија смањује количину информација које монитор може извући са клијентових сервера.

Услуга Сите24к7 наплаћује се дана основа претплате, што је атракција за стартап и мала и средња предузећа, јер не морају унапред да плате све трошкове софтвера за надгледање. Још боље је бесплатна верзија услуге за врло мале мреже са до пет сервера или веб локација за праћење. Плаћена верзија услуге се продаје у четири издања. Можете добити приступ бесплатно пробно време које траје 30 дана.

Сите24к7Старт 30-дневни БЕСПЛАТНИ ПРОМЕТ)

4. Атера (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

12 најбољих СНМП алата за надгледање плус Ултимате водич

Атера интегрише свој систем надгледања мреже у комплетан пакет подршке за МСП, који укључује систем Хелп Деск. Комплетан систем покрива употребу и капацитет апликација и инфраструктуре и генерише рачуне и извештаје из евиденције активности особља.

Ова опција би била добар избор ако ваше ИТ одељење послује као приходни центар или ако ваше предузеће пружа подршку засновану на накнадама другим компанијама. Укљученост СНМП-а у овај пакет концентрисана је на модул за надгледање мреже. СНМП замке пружају кључни елемент система за праћење, пружајући упозорења у реалном времену на Атера конзоли.

Управљачка плоча мрежног менаџера укључује скрипте које аутоматизују рутинске задатке администрације и можете да креирате и сопствене прилагођене скрипте како бисте довршили редовне задатке на свој начин.

Атера вам омогућава да посегнете из дата центра и чак га напустите. Систем укључује процедуре даљинског приступа и то је такође могуће приступите контролној табли са мобилног уређаја. Инструментална табла садржи графиконе перформанси у реалном времену за одлучивање о брзини. Упозорења се могу подесити да активирају обавештења путем е-поште.

Контрола конфигурације и управљање закрпама су такође централизовани. Услужни програми за даљинско управљање омогућавају вам централизацију ИТ подршке за сценарије са више локација или чак за више клијената. Информације у затвореном кругу протока између мрежног монитора и система Хелп Деск-а стално прегледавају тимове за подршку корисника о напретку решења у реалном времену и омогућује мрежним оператерима да употријебе постојећа системска упозорења и долазне упите.

Атера нуди бесплатно пробно време које вам помаже да осетите систем. На вебсајту Атера доступни су и видео приручници који вам показују како да ефикасно користите пакет.

Можете добити приступ а 30-дневно бесплатно пробно време када ти региструјте се на њиховом сајту.

30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија АтераСтарт-а

5. МанагеЕнгине ОпМанагер (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

ОпМанагер

МанагеЕнгине ОпМанагер је врло свеобухватан алат за управљање објектима који укључује мапирање мреже, управљање конфигурацијом, анализу саобраћаја, надгледање ВАН веза, праћење статуса мреже, па чак и посебан модул за управљање ВоИП саобраћајем.

Први дан инсталирања ОпМанагер укључује откривање и мапирање мреже које софтвер за управљање може извршити аутоматски. Систем користи низ протокола за праћење перформанси опреме и инфраструктуре. СНМП се користи заједно са ВМИ и ЦЛИ за пружање праћења процеса и праћења здравља система. ВМИ је Виндовс Манагемент Инструментатион - ова технологија понекад може додатно оптерећивати мрежу, док је СНМП веома лаган систем.

Подаци за праћење могу се приступити са мобилних уређаја, што вам помаже да будете у току са ситуацијама када сте изван канцеларије или у посети локацији. Све у свему, управљачка конзола је веома атрактивна. Тополошке визуализације засноване су на мапама за мреже са више локација, а шарени графикони и бројчаници чине брзи преглед проверавања плодним.

Модул за управљање конфигурацијом помаже вам да пратите статусе верзије софтвера и омогућава вам даљинско закрпање и ажурирање са једне централне локације.

Можете да анализирате саобраћај апликацијама и добијете визуелне визуализације мрежног оптерећења које на први поглед показују преоптерећену или недовољно искоришћену инфраструктуру. Ови објекти се шире у управљање сигурношћу јер то можете примати упозорења о нивоу промета са изузетка са одређених уређаја, одређених апликација или обоје. Ово показује где се дешавају необичне активности, а алати за анализу саобраћаја могу вам помоћи да проблемима с њушкањем пакета идентификујете неправилну употребу система.

Елемент за обраду замки у ОпМанагер-у може обрадити 300 порука у секунди, дајући упоређене повратне информације о настајању проблема и кварова опреме. Функције евиденције укључују услове замки. Остали трупци су дневник догађаја из сигурносних разлога и интерпретација сислог-а који наглашава критичне увјете у свим записима система. Видљивост мрежних перформанси олакшава се обрасцима за надгледање, који су унапред написани извештаји који садрже живе податке из целог система за надгледање..

ОпМанагер долази у три различита издања - Стандардно (10+ уређаја који почињу од 245 УСД), Профессионал (10+ уређаја који почињу са 345 УСД) и Ентерприсе (250+ уређаја који почињу са 11.545 УСД). Бесплатно издање може да прати до 3 уређаја. ОпМанагер можете преузети на 30-дневној бесплатној пробној верзији.

МанагеЕнгине ОпМанагерДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

6. СисАид Мониторинг

Мониторинг мреже СисАид

СисАид производи низ ИТ алата за подршку, а СисАид Мониторинг један је од таквих. Пакет СисАид Мониторинг није самосталан производ, али јесте опциони додатак за Хелп Деск и софтверске системе за управљање ИТ услугама које компанија производи.

Систем се ослања на СНМП и његове Трап упозорења која омогућавају систему за праћење да уочи проблеме пре него што их корисници мреже позову у Хелп Деск. У току мониторинга испитује се употреба ресурса ради помоћи мрежним администраторима у планирању капацитета.

Можете одабрати да будете обавештени о догађајима узбуњивања било е-поштом или СМС-ом, што значи да можете будите свакодневно у току са проблемима система, чак и кад сте изван канцеларије. Иако систем долази са сетом наредби и услужних програма који помажу аутоматизацију управљања мрежом, такође можете да креирате сопствене прилагођене скрипте како бисте добили прецизну функционалност која вам помаже да посао као мрежни менаџер несметано ради..

На главном панелу конзола приказана је табела метрика перформанси за целу мрежу са сваким записом који садржи податке са једног средства. Графикони монитора перформанси су тренутно доступни као слојеви на главном екрану на захтев за сваку имовину.

Обавештења за сваки уређај не бележе само статус хардвера, већ одмах можете видети да ли је софтвер измењен на сваком уређају. Ово је сјајан начин да будете у току са кршењима сигурности, као што су вирусни напади или Напредна упорна пријетња деактивирање извештавања о мрежним активностима Ти извештаји о мрежним активностима могу вас такође упозорити на упад приказивањем ненормалног промета на одређеним мрежним картицама.

СисАид такође производи модул Хелп Деск и систем за праћење се са тим интегрише. То вам омогућава да унесете проток података кроз отварање улазних карата. Такође, тим за подршку информише о одговорима на одговоре на позиве корисника о било каквим проблемима који настану.

7. Касеиа Нетворк Монитор

Надгледање перформанси мреже Касеиа

Мрежни монитор Касеиа део је ширег мрежног и системског пакета за даљинско праћење, који се назива Касеиа ВСА.

Модул мрежног монитора укључује визуализацију топологије ваше мреже која се приказује на мапи света. Ово је врло слично функцији визуелне мреже мреже уграђене у СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор. Контролна табла мрежног менаџера укључује и остале визуализације укључујући графиконе, графиконе перформанси и друга графичка сучеља.

Подаци о перформансама који се налазе на монитору укључују коришћење ЦПУ-а и који чворови потичу и примају највише мрежног промета. Посебна тема је употреба складишног простора. СНМП упозорења о замки су интегрисана у систем Касеиа Нетворк Монитор.

Мрежни елементи за које Нетворк Монитор има одређене функције укључују сервере за пошту. Монитор води евиденцију о доступности поштанских сервера и прати њихов капацитет и перформансе.

Стандардна инсталација укључује унапријед постављена извјешћа и листу рутине и наредби за помоћ у аутоматизацији процеса. Међутим, систем такође интегрише скриптни језик, зван Луа, који вам омогућава да креирате сопствене прилагођене програме за аутоматизацију. Луа скрипте је лако саставити јер окружење Касеиа Нетворк Монитор укључује интегрисано окружење за развој како би вам помогло да их саставите.

Статус закрпа свих мрежних уређаја тренутно је доступан на специјализованој плочи контролне табле. Програми за инсталацију и ажурирање могу се дистрибуирати и имплементирати на удаљене мрежне чворове са једне централне конзоле.

Шири систем ВСА има свеобухватни модул за управљање закрпама а такође прати статус мрежних уређаја због злонамјерног софтвера. Можете да интегришете складиште облака у вашу мрежу путем Касеиа ВСА и даљински управљате мрежом, приступајући сваком чвору за ручно решавање проблема.

8. Спицеворкс Нетворк Монитор

12 најбољих СНМП алата за надгледање плус Ултимате водич

Атера се нуди по повољној цени. Међутим, Зачини су један бољи: бесплатан је. На инструментној табли налазе се графикони перформанси у стварном времену за све уређаје у мрежи, због чега екран изгледа мало скучен. Међутим, ако нешто није у реду у мрежи, то ћете одмах уочити.

Те СНМП замке су приказане као упозорења уређаја у каишу наслова на контролној табли и сигурно их се не може превидјети. Можете одредити да се та упозорења такође шаљу и вама путем е-поште.

Атрибуте сваког уређаја који излазе на екран у облику графикона перформанси бира корисник. Постоји девет слојева атрибута у свим који вам могу показати податке у реалном времену о факторима као што су стопа улаза / излаза, губитак пакета и пропусност пакета.

Функције контроле верзије доступне су са Спицеворкс. Праћење корисничких догађаја омогућава вам праћење необичних активности на мрежи. Ова два елемента су важни задаци за менаџере мреже сада када се рањивости брзо појављују, а ажурирања за блокирање тих искориштавања производе се готово једнако брзо.

Мрежа Спицеворкс има центар за учење и форуме заједнице који вам могу помоћи да скупите савете о томе како да најбоље искористите свој софтвер за надгледање мреже..

9. Пулсеваи софтвер за управљање ИТ-ом

Пулсеваи софтвер за управљање ИТ-ом

Мрежни модул за надгледање софтвера за управљање ИТ информацијама компаније Пулсеваи заснован је на СНМП систему. Софтвер СНМП менаџера може се учитати на Виндовс, Линук или мацОС, који затим комуницира са СНМП агентима који су учитани у фирмвер ваше мрежне опреме.

База правила у управитељу може се поставити тако да категорише нивое упозорења када стигну СНМП трап сигнали. Одговор на та упозорења може бити скриптиран за аутоматизацију извештавања и ресетовање уређаја. Централној конзоли се може приступити путем мобилних уређаја, што вам омогућава управљање мрежом изван радног стола.

Услугама и поновним покретањем система може се наредити са управљачке конзоле, а можете добити и даљински приступ опреми путем терминалске сесије. Елемент скрипте омогућава вам аутоматизацију процеса као што су планирано надгледање, надоградње верзија, сигурносно копирање и безбедносни преглед. Конзоли за управљање може се приступити са било којег терминала на мрежи.

Софтвер Пулсеваи интегрише се са софтвером других добављача, који укључује Слацк мессенгер систем, Касперски антималваре и СКЛ Сервер.

Систем управљања приступом омогућава вам да додијелите различите нивое приступа различитим типовима корисника. То вам омогућава да омогућите приступ само за читање екранима за извештавање уживо на контролној табли, омогућавајући клијентима и управитељима упстреам-а да провере напредак ка циљевима.

Софтвер Пулсеваи омогућава даљинско управљање веб локацијама, интегришући мреже с раштрканих локација у једну ВАН којом се може равномерно надзирати и управљати. Функција удаљене радне површине чак вам омогућава приступ појединим уређајима прикљученим на ширу мрежу, без обзира где се они налазе у свету.

Контрола верзије и управљање закрпама је још један модул Пулсеваи система. То вам омогућава да аутоматски ажурирате оперативне системе и фирмвер преко система. Систем је такође у могућности да надгледа поштанске сервере, виртуелне машине, интернет сервере и апликације, укључујући облачне сервисе.

10. ЛогицМонитор

ЛогицМонитор

Као и Паесслеров ПРГТ систем за праћење, ЛогицМонитор комбинује податке прикупљене са НетФлов-а са својим СНМП сервисима како би пружио потпуну представу о раду мреже. Док НетФлов приказује проток саобраћаја преко веза, СНМП прати статус мрежне опреме и уређаја повезаних на ту мрежу.

ЛогицМонитор користи модел софтвера као услуге. То значи то сервери који упоређују информације на вашој мрежи се држе ван локације. Информацијама приступате путем прегледача на радној површини или путем апликације на свом мобилном уређају. Елемент ове услуге који постоји на вашој веб локацији, зове се Цоллецтор. Замислите ово као релеј за СНМП менаџера. Дакле, уместо да покрећете софтвер за управљање на мрежи, сакупљач прима све податке од агената уређаја и прослеђује их даље на сервер ЛогицМонитор. Комуникациона колекционарска комуникација са ЛогицМонитор сервером преко Интернета у потпуности је шифрована.

Концепт ЛогицМонитор заснован на облаку омогућава му да интегрише податке са више локација и такође из других услуга у облаку, као што су складиштење у облаку или управљани апликативни сервери. Будући да је трећа страна, ЛогицМонитор третира све ресурсе једнако, без обзира где се налазе или ко их поседује и управља њима..

СНМП агенти на вашој опреми сматрају Цоллецтор као СНМП менаџера. Функционалност комуникације између сервера ЛогицМонитор и његових колектора омогућава откривање мреже. Топологија је приказана на привлачној мапи стварног света. Остала графика на контролној табли укључује графиконе линија у перформансама у стварном времену и могућност прегледавања снимака или обједињавања историјских података. Ови графикони извештавања укључују могућност извршавања анализе трендова и предвиђања захтева за капацитет за сваки чвор на мрежи, сегменте мреже или мреже у целини..

11. Сентри евент

Евент Сентри

Евент Сентри прати употребу ресурса - и хардвера и софтвера, као и већина мрежних система за праћење. Међутим, овај пакет има функцију надгледања сигурности која омогућава и праћење активности корисника. Систем се може подесити тако да пази на више пријава на серверима и активност широм мреже која може указивати на Напредну упорну претњу или вирусну инфекцију. Још један знак упозорења је број неуспјелих покушаја провјере аутентичности, што може указивати на покушај пуцања лозинке грубе силе.

С обзиром на недавне наслове у вези са нападима рансомвареа, посебно је занимљив поступак праћења система Евент Сентри-а за заштиту од ове категорије напада. Овај систем за надгледање мреже има много већи стрес на безбедности мреже него на перформансе ресурса.

Интернет праћење проверава догађаје за долазне везе и може да пронађе локацију сумњивог извора да би интегрисао детаље о пореклу у извештаје о активностима.

Повратак на хардверске перформансе, СНМП се користи за праћење капацитета мрежне опреме. СНМП замке се прикупљају путем конзоле за управљање мрежом Евент Сентри. Перформансе УПС јединица и Линук машина нарочито прати Евент Сентри. Систем се рутински распитује за услове укључујући употребу ЦПУ-а, доступност меморије и капацитет складиштења.

На предњој страни софтвера Евент Сентри прати тренутне верзије свих апликација и оперативних система доступних на систему и бележи најновије верзије за сваку, упозоравајући функције ажурирања.

Инструменталној табли се може приступити путем прегледача, а ту је и верзија конзоле за извештавање монитора која се може усмерити на телевизоре око канцеларије. Веб интерфејс Евент Сентри може се приказати на девет различитих језика, укључујући енглески, шпански, немачки и француски. Интерфејс има могућност вођења бележака који вам омогућава да напишете догађаје и истакнете важне информације.

12. ВхатсУп Голд

12 најбољих СНМП алата за надгледање плус Ултимате водич

ВхатсУп Голд систем праћења од Ипсвитцх-а покрива надзор инфраструктуре, фокусирајући се на перформансе мреже. Систем се покреће на Виндовс Сервер 2008 Р2, Виндовс Сервер 2012, Виндовс Сервер 2012 Р2 и Виндовс Сервер 2016. Софтвер се инсталира и завршава поступак иницијализације рутином откривања мреже. То мрежно откриће покреће СНМП.

СНМП МИБ одговор даје менаџеру детаљне детаље о сваком уређају. Детаљи говоре централном регулатору тип уређаја, произвођача, серијски број и верзију софтвера, као и тренутна подешавања статуса. Сваки уређај се идентификује ИП адресом, МАЦ адресом и именом хоста.

Софтвер централне конзоле ВхатсУп Голд сакупља информације прикупљене из СНМП одговора у базу података. Регистар уређаја се може претраживати и можете филтрирати приказ листе уређаја.

Та база података пружа информације о извору за мрежну мапу, која приказује све уређаје у мрежи и везе између њих. Статуси уређаја и веза су обојени на мрежној мапи, што вам одмах показује који делови система имају проблема.

СНМП менаџер ВхатсУп Голд наставља да бира мрежу, тражећи извештаје од агената СНМП уређаја. Информације прикупљене овим МИБ одговорима приказују се на ВхатсУп Голд контролној плочи у реалном времену. Стално ажурирање статуса такође идентификује измењене или премештене уређаје и информације се уписују у базу података и ажурирају мапу мреже. Не морате да прилагођавате ни листу уређаја ни мапу када додајете или уклањате уређаје јер СНМП менаџер примећује те промене аутоматски и ажурира све информације у бази података и на конзоли за вас.

Менаџер такође стално слуша Трап поруке од агената уређаја. Ове замке се тумаче у упозорења која се приказују на контролној табли и могу се такође послати као обавештења путем е-поште или СМС-а. Обавештења се такође могу испоручити слабе поруке, ИФТТТ постови или веб аларми. ВхатсУп Голд можете добити на бесплатној пробној верзији.

СНМП мониторинг

Једноставност коришћења СНМП система за надгледање и важан допринос који Трапс даје чини овај протокол основним делом алатке било којег мрежног администратора. Одлично је бити упозорен на потенцијално штетне услове на опреми и решити те проблеме пре него што корисници почну да зову. Ако сте проактивни и откријете грешке, штеди богатство времена на Хелп Деск-у.

Уштеде трошкова које надгледа СНМП у смислу буџета Хелп Деск-а додатно илуструје број компанија које нуде ове системе као модуле у пакету услуга који такође укључује интероперабилност Хелп Деск-а.

Додатна литература

О управљању мрежом има много тога да се открије. Ево листе великих извора о теми који су доступни на вебу.

Цомпаритецх Гуидес

 • Најбољи софтвер и алати за надгледање пропусне ширине за анализу коришћења мрежног саобраћаја
 • 6 најбољих скенера за рањивост мреже и како их користити
 • 8 најбољих снајперских панера и мрежних анализатора за 2018. годину

СНМП РФЦ

 • РФЦ 1157 - Протокол за једноставно управљање мрежама (СНМП)
 • РФЦ 1901 - Увод у СНМПв2 са седиштем у заједници
 • РФЦ 3410 - Увод и изјаве о применљивости за Оквир за управљање Интернет стандардом
 • РФЦ 1213 - Информациона база за управљање мрежним управљањем интернета заснованим на ТЦП / ИП: МИБ-ИИ
 • РФЦ 2570 - Увод у верзију 3 Интернет стандардног оквира за управљање мрежама
 • РФЦ 2574 - Кориснички сигурносни модел (УСМ) за верзију 3 Протокола једноставног управљања мрежом (СНМПв3)

Остале информације о СНМП-у

 • Техничка мета: Једноставни протокол за управљање мрежом (СНМП)
 • Техопедиа: Симпле Нетворк Манагемент Протоцол (СНМП)
 • Мицрософт ТецхНет: Шта је СНМП?
 • Мицрософт ТецхНет: Како функционише СНМП
 • Пулсеваи: Како конфигурирати РАИД надзор путем СНМП-а
 • ДПС Телецом: СНМП Туториал 1. део: Увод у СНМП

Слике: СНМП ОИД МИБ стабло компаније Деегии121314, лиценцирано под ЦЦ БИ-СА 4.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 + = 50

Adblock
detector