12 najboljih alata za nadgledanje SNMP-a plus vrhunski vodič

SNMP - Protokol jednostavnog upravljanja mrežom


Što je SNMP?

Jednostavan protokol upravljanja mrežom ili SNMP je protokol za razmjenu podataka između mrežnih uređaja. Protokol je aplikacijski sloj, a definira ga Odbor za arhitekturu interneta (IAB) u RFC1157.

Proučimo dubinu svakog alata koji preporučujemo u nastavku, ali u slučaju da imate vremena samo za sažetak, evo našeg popisa najbolji alati za praćenje SNMP-a:

 1. Monitor performansi SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE) Ovo je vodeća tvrtka u nadzoru mrežnih uređaja i koristi SNMP za komunikaciju s opremom; Softver se instalira na Windows Server i može se besplatno koristiti 30 dana.
 2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE) Sveobuhvatni alat za praćenje mreža, poslužitelja i aplikacija s SNMP-om koji osigurava sustave za prikupljanje podataka za LAN nadzorne funkcije.
 3. Site24x7 (BESPLATNO ISPITIVANJE) Sveobuhvatna IT infrastruktura, aplikacije i nadzor ponašanja korisnika koji koriste SNMP za praćenje performansi mreže.
 4. Atera (BESPLATNO ISPITIVANJE) Sustav nadgledanja mreže koji je prilagođen upravljanim pružateljima usluga, a podržava SNMP.
 5. ManageEngine OpManager (BESPLATNO ISPITIVANJE) Sveobuhvatni mrežni monitor temeljen na SNMP-u s izvrsnim korisničkim sučeljem.
 6. Nadgledanje sustava SysAid Izazov koji se temelji na SNMP sustavu za nadzor mreže koji je dodatak softveru Help Desk-a.
 7. Kaseya Network Monitor Ovaj dio alata za nadgledanje, koji je dio Kaseya VSA, koristi SNMP za prikupljanje statusa uređaja.
 8. Mrežni monitor piceworks Besplatni sustav nadzora mreže koji se temelji na SNMP-u.
 9. Pulseway softver za upravljanje informacijama Sustav za nadzor infrastrukture koji se za praćenje stanja uređaja oslanja na SNMP.
 10. LogicMonitor Nadzor mrežne podrške softvera koji asocira na SNMP radi praćenja zdravlja mrežnih uređaja.
 11. Sentry događanja Sustav za nadzor resursa koji kombinira zaštitu od prijetnji s nadzorom uređaja. Zdravstveni pregledi opreme oslanjaju se na SNMP.
 12. Ipswitch WhatsUp Gold Sustav za nadzor mreže koji radi na Windows Server i koristi SNMP za prikupljanje podataka o stanju opreme.

Prilikom organiziranja vaše mreže suočit ćete se s nizom vlastitih i otvorenih protokolarnih opcija. Protokol za jednostavno upravljanje mrežom jedna je od tih opcija. SNMP nije proizvod niti jedne tvrtke. Umjesto toga, to je skup smjernica koje su svima dostupne. Ako odlučite implementirati SNMP za svoju mrežu, tada ćete biti suočeni s odlukom koju ćete implementaciju odabrati.

SNMP se implementira na širokom rasponu hardvera, uključujući mrežne uređaje kao što su prekidači, mostovi, usmjerivači i pristupnici, kao i na opremi krajnjih točaka poput pisača. Kao takvi, otkrit ćete da proizvođači već uključuju SNMP agente u operativne sustave uređaja koje kupujete da biste uključili u svoju mrežu.

Mrežni menadžeri vrlo su dobro upoznati s konceptom protokola. Definicijom Protokola jednostavnog upravljanja mrežom upravlja zadaća Internet inženjeringa i može se besplatno preuzeti s web stranice IETF. SNMP se uklapa u aplikacijski sloj TCP / IP skupa.

12 najboljih alata za nadgledanje SNMP-a plus vrhunski vodič

IETF označava protokole kojima upravlja brojem "zahtjeva za komentare" ili RFC. Razvijene su tri verzije za SNMP. Ovi su:

 • RFC 1157 - preciziranje prve definicije protokola, poznato kao SNMPv1.
 • RFC 1901 - ovo je SNMPv2c i uključuje poboljšane metodologije postupanja s pogreškama, razvijajući originalnu definiciju SNMPv2, koja je sadržana u RFC 1441.
 • RFC 3410 - najnovija inačica protokola, poznata kao SNMPv3, koja ima poboljšane značajke sigurnosti i privatnosti.

Kako je prošlo duže, na tržištu postoji više implementacija SNMPv1. SNMPv1 je prvi put definiran 1988. godine, iako su raniji RFC-ovi definirali ovu verziju prije RCF 1157.

SNMPv2 datira iz 1993. godine. Osnovna definicija verzije 2 uključuje sigurnosni model provjere autentičnosti utemeljen na stranačkoj bazi. To se gotovo nikada ne provodi jer koristi komplicirani sustav. SNMPv2c je najčešće korištena varijanta 2. To je potpuno isto kao SNMPv2, osim što koristi "cmodel za provjeru autentičnosti utemeljen na omotu. Također možete vidjeti referencu na SNMPv2u, koji koristi "user-temeljen sustav za provjeru autentičnosti. Ovo nije tako popularno kao SNMPv2c.

Treba potražiti dodatne sigurnosne značajke najnovije verzije, tako da nastojite umrežiti softver koji implementira SNMPv3. Ova verzija koristi provjeru autentičnosti koja se temelji na korisniku, istu kao i SNMPv2u. SNMPv3 uključuje mogućnost korištenja protokola transportnog sloja, kao što su SSH i TLS, radi pružanja zaštite šifriranja porukama.

Korisničko odobrenje u SNMPv3 nudi tri statusa koja se mogu dodijeliti svakom korisniku:

 • noAuthNoPriv - nema autentičnosti i ne šifriranja poruka koje šalju i primaju.
 • AuthNoPriv - provjera autentičnosti, ali ne šifriranje poruke.
 • AuthPriv - potrebna je provjera autentičnosti i poruke su šifrirane.

SNMP mreža uključuje sljedeća tri elementa:

 • Upravljani uređaji, poput sklopki, usmjerivača, servera, radnih stanica i pisača
 • Softverski agenti koji stalno pokreću za nadgledanje stanja svih uređaja
 • Sustav upravljanja mrežom (NMS)) koji zahtijeva, sastavlja i pohranjuje informacije o statusu.

Sada ćemo dublje pogledati ove suradnike u SNMP mreži.

Kako djeluje SNMP

Upravljački element SNMP-a je mrežni upravitelj. Ovo se može instalirati na bilo koje računalo na mreži. Mrežni upravitelj pokreće sustav, dok je glavni zadatak softverskih agenata odgovoriti na zahtjeve mrežnog upravitelja.

Upravitelj SNMP-a

Sustav upravljanja mrežom uključuje raspored za agente za upite. Svaki uređaj u mreži ima instaliran softverski agent i komunikacija SNMP-a odvija se između upravitelja i agenata, što nepotrebno komunicira s mrežnim upravljačem izravno sa svakim uređajem..

Središnji element SNMP-a je Informacijska baza za upravljanje (MIB). MIB je komunikacijski okvir i diktira format podataka koji se komuniciraju između upravitelja mreže i svakog agenta uređaja.

SNMP standard omogućuje više menadžera. Odgovornosti svakog menadžera mogu se preklapati.

Agenti SNMP-a

SNMP agent nadzire uređaj na kojem je instaliran. Stvara lokalni MIB, održavajući status svake kategorije u bazi podataka, spreman je odgovoriti na zahtjeve za podacima od mrežnog upravitelja. Agent ne komunicira automatski sa svim mrežnim menadžerima. Odgovorit će samo upraviteljima koji su konfigurirani za rješavanje. Ova selektivna komunikacija jača sigurnost SNMP-a jer svaki upravitelj mreže mora ovjeriti svoj identitet vjerodajnicama prije nego što će agent odgovoriti na njegov zahtjev..

SNMP sustav uključuje unaprijed definiranu informacijsku strukturu, koja uključuje malu fleksibilnost u informacijama koje može obrađivati. Stoga ćete možda primijetiti da implementacija agenta koja je već učitana na kupljenu opremu sadrži dodatne utore za informacije koji nisu definirani u protokolu..

Upravljačka baza podataka

MIB struktura diktira format razmjene informacija u SNMP sustavu. Informacije o uređaju prikuplja povezani SNMP agent i pohranjuju se u tekstualnu datoteku na uređaju. Kad stigne zahtjev za informacije od upravitelja SNMP-a, ti se podaci vraćaju prikazujući trenutačno stanje navedenog parametra.

Oznaka uvjeta i stanja preslikana je u hijerarhiji. Ova hijerarhija ima dva oblika notacije: onaj koji koristi broj i jedan koji koristi imena varijabli. Bilo koji sustav imenovanja može se koristiti za interakciju između upravitelja i agenta.

Hijerarhija je izražena kao sustav adresiranja. Svaka se adresa naziva an ID objekta, ili OID. Adrese svake točke u hijerarhiji oslanjaju se na nasljeđivanje. Dakle, korijenska adresa bila bi 1 i tada bi svi čvorovi ispod te točke na stablu također uključivali 1 u njezinu oznaku, poput 1.1, 1.2, 1.3, itd..

Nota MIB je revidirana od kada je prvi put stvorena. Naziva se novija verzija sustava MIB-2. Verzija zapisa koja se koristi za komunikaciju piše se na adresu. Standardna adresa za internetske resurse u shemi adresiranja je 1.3.6.1. To se može napisati i kao iso.org.dod.internet. Upravljačka funkcija ovog resursa ima OID 1.3.6.1.2.1 ili iso.org. dod.internet.mgmt-MIB-2. Taj posljednji element - 1 ili mib-2 - označava da je MIB-2 format adrese u radu.MIB hijerarhija za SNMP

Više pojedinosti o značenju OID adresa možete dobiti u OID spremištu. Kada instalirate SNMP sustav, ne morate razumjeti cijeli MIB-2 jezik adresiranja jer će nadzorna ploča upravitelja SNMP-a interpretirati ove adrese za vas i predstaviti vrijednosti koje ovaj sustav prenosi kao smislene podatke, umjesto da isporučuje dugačak popis varijabli i stanja koje ćete dekodirati.

SNMP poruke

Protokol jednostavnog upravljanja mrežom uključuje definiciju sedam vrsta mrežnih poruka, koje su poznate i kao "jedinice podataka protokola". To su:

 • dobiti - zahtjev za informacijom
 • GetNext - zahtijeva sljedeći informacijski segment
 • GetBulk - zahtijeva širok raspon kategorija informacija
 • Set - promijenite postavku
 • odgovor - odgovor agenta
 • Zamka - uzbuna
 • Obavijesti - priznaje zamku

SNMP menadžer šalje Dobiti, set, GetNext, i GetBulk, i PDU. Agenti šalju natrag PDU-ovi za odgovor. Zamka PDU je metoda koja je dostupna agentima radi slanja nepoželjnih upozorenja, a menadžeri šalju obaviještene PDU-e da priznaju trap poruke.

Vrste poruka s više detalja

Evo još pojedinosti o svakoj vrsti poruke:

 • Dohvati - Get PDU glavna je metoda koju koristi upravitelj SNMP-a za traženje informacija od agenta usluge o određenom identifikatoru objekta.
 • GetNext - Vrsta poruke GetNext omogućuje SNMP upravitelju da radi kroz naručeni popis OID-ova prema standardnoj MIB hijerarhiji. Dakle, SNMP hijerarhija će započeti u određenoj točki hijerarhije s Get zahtjevom, a zatim bi se nastavljala kroz točku po točku s nizom GetNext zahtjeva.
 • GetBulk - Zahtjev GetBulk implementiran je kao slijed GetNext zahtjeva, omogućujući SNMP menadžeru da upita veliki segment MIB hijerarhije od agenta uređaja.
 • Postavite - Vrsta skupa poruke metoda je koju SNMP upravitelj koristi kako bi uputio agenta da promijeni postavku na uređaju koji nadzire.
 • Odgovor - Vrsta poruke odgovora koriste agenti uređaja. Djeluje kao mehanizam dostave traženih informacija. U slučajevima kada se podaci ne zahtijevaju natrag, kao što je postavljeni PDU, odgovor djeluje kao potvrda.
 • Zamka - Trap PDU omogućuje agentima uređaja da šalju upozorenja SNMP upravitelju. Ove poruke o zamki odnose se na kvar uređaja za praćenje, probleme održavanja i druge neočekivane uvjete.
 • Obavijesti - Inform poruka je verzija odgovora upravitelja SNMP-a. Poslan je samo kao odgovor na Trap poruku. To djeluje kao potvrda i agent uređaja nastavit će ponovno slati svoju Trap poruku dok ne primi Inform PDU od upravitelja.

SNMP zamke

Naredba Trap jedno je od najistaknutijih obilježja SNMP-a i vjerojatno je razlog zašto se protokol tako univerzalno primjenjuje u industriji umrežavanja. Zamka će se pojaviti na događajima koje bi mogli propustiti zakazani Uputi zahtjeva upravitelja.

Pitanja mrežne opreme

Otprilike o svim mrežnim uređajima i većini uređaja namijenjenih povezivanju na mrežu sada se isporučuje sa instaliranim SNMP modulom. To vam daje većinu hardvera kojim steknete mogućnost slanja Trap poruka. U većini slučajeva SNMP funkcije su isključene u tvorničkim postavkama. Dakle, jedan od vaših zadataka kada uključite novi komad kompleta je prijaviti se na njegovu administracijsku konzolu i uključiti SNMP.

Starija oprema možda nema SNMP mogućnosti. Međutim, to ne znači da to morate baciti. Možete instalirati RTU za sučelje na njemu. "RTU" znači "udaljena terminalna jedinica". Zamislite to kao modem za jedan komad opreme. Ovaj će uređaj implementirati nadzor SNMP-a na tom uređaju i slati Trap poruke kada se otkriju uvjeti pogreške.

Pitanja verzije SNMP-a

Različite verzije SNMP-a mogu biti problem pri kupnji mrežne opreme. Bolje je podmiriti se na jednoj verziji. Kako SNMPv3 uključuje šifrirane poruke i sofisticirane postupke provjere autentičnosti, najbolje je riješiti se s verzijom 3.

Nažalost, kako su razine pristupa SNMPv3 definirane po korisniku, a ne po uređaju, on nije stvarno kompatibilan s uređajima koji imaju starije verzije protokola. U tim slučajevima možete instalirati prevoditelja kako bi vašu opremu učinili kompatibilnom s SNMPv3. Prevoditelj je drugi RTU i on može obraditi dolazne zamke s puno uređaja, šifrirati ih i pretvoriti u SNMPv3 standard. Jedina slabost ovog rješenja je što poruke koje se prenose u RTU nisu sigurne. Ako imate nekoliko web lokacija, trebat će vam najmanje jedan prevoditelj po web mjestu.

Pitanje kompatibilnosti i novijih verzija problem je s kojim se suočavaju svi IT menadžeri sa svom opremom i softverom. Prelazak sa starije verzije SNMPv3 može se činiti nepotrebnim troškom za ustaljene poslovne subjektea. Ne morate se brinuti da će vam zamke nestati šifrirane na Internetu ako se odlučite za SaaS rješenje za nadzor mreže, jer sve usluge oblaka pokreću poruke putem klijentskog programa na vašoj mreži koji će šifrirati sve internetske komunikacije.

Instaliranje SNMP-a

SNMP mogućnosti već su instalirane na mrežnim uređajima izvan okvira. Međutim, u nekim slučajevima ta se mogućnost može isključiti. Morate biti sigurni da je SNMP usluga aktivna na svim vašim mrežnim uređajima i poslužiteljima. Aktivirana SNMP usluga neprestano će se pokrenuti, počevši od operativnog sustava. Lokacija izvršnih datoteka i njegovo ime variraju ovisno o vašem operacijskom sustavu.

Na svakom od poslužitelja u vašoj mreži dobit ćete brojne .mib datoteke. Ove se datoteke generiraju kada aktivirate SNMP agent i nisu svojstva kolektora. U sustavu Windows, te su datoteke spremljene u Windows \ System32 imenik. Na Linuxu, datoteke MIB bit će u / Usr / share / SNMP / MIB.

Upravitelj SNMP-a ima sakupljač, pohranu podataka i korisničko sučelje. Mrežnim monitorima utemeljenim na oblaku i dalje je potreban uređaj koji je instaliran na poslužitelju u vašoj mreži - trgovina i softver korisničkog sučelja nalaze se na udaljenom poslužitelju. Lokalna instalacija sastoji se od instaliranja tri elementa na poslužitelju u vašoj mreži. Spremište podataka može se implementirati u obliku datoteke ili kao SQL baze podataka.

Nakon što agenti na svim vašim uređajima i poslužiteljima rade, spremni su odgovoriti na Get zahtjev od kolekcionara. Postupak instalacije mrežnog monitora završava se prvim zahtjevom. Svi će agenti na mreži preuzeti taj zahtjev. Softver za sučelje vašeg nadzornog alata sastavit će popis iz SNMP odgovora. Dakle, ne morate učiniti ništa kako biste preslikali mrežu i započeli nadgledati zdravlje uređaja.

Najbolji alati za praćenje SNMP-a

Na tržištu je danas dostupno puno SNMP sustava za praćenje. Možda ćete se osjećati preplavljeni pokušavajući pročitati sve dostupne alate kako biste utvrdili koji je najbolji. U ovom smo vodiču uključili deset najboljih sustava praćenja mreže koje biste trebali razmotriti.

1. SolarWinds Monitor performansi mreže (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Solarwinds Monitor performansi mreže

Monitor performansi mreže SolarWinds (NPM) je naš najbolji alat za upravljanje SNMP-om. Instalacija ovog sustava je vrlo jednostavna zahvaljujući alatu za otkrivanje uređaja koji će locirati, preslikati i konfigurirati sve čvorove na vašoj mreži, instalirati softver agent ili uputiti postojeće, unaprijed učitane agente.

Konzola ovog mrežnog sustava za praćenje prati dostupnost i opterećenje te vas stalno ažurira kada se dodaju novi uređaji ili odvedu čvorovi. Ovo je posebno korisno za velike mreže koje pokrivaju više web mjesta ili radna mjesta koja imaju pravilo "Donesite svoj uređaj".

Grafička karta prikazuje svu topologiju vaše mreže i izvještaje o korištenju veza putem kodiranja u boji. Ne morate sami postavljati kartu jer softver SolarWinds sakuplja podatke na vašoj mreži i automatski ih postavlja na kartu.

Konzola SolarWinds može zumirati svaki otkriveni uređaj i pokazati detaljno izvješće o izvedbi. Zaslon Detalji čvora na konzoli koristi grafičke prikaze kako bi se odmah napravile vizualne provjere zdravlja uređaja.

Tipična mreža uključuje SNMP uređaje s omogućenim brojem različitih proizvođača. SolarWinds je idealan za mrežno okruženje većeg dobavljača, jer se oslanja na univerzalni protokol za jednostavno upravljanje mrežama da bi se osigurala interoperabilnost.

Položaj i vlasništvo nad mrežnim segmentima nisu važni za Monitor Performance Network. Ovaj omogućuje integraciju oblačnih usluga u mrežu. Izvođenje veza s tim vanjskim uslugama može pomoći upravitelju mreže da odluči gdje su potrebni dodatni resursi za sprečavanje uskih grla.

Automatizacija postavljanja i mogućnost korištenja mrežnog monitora performansi za prilagođavanje postavki uređaja znači da je Network Manager sposoban održavati mreže s više mjesta s bilo kojeg mjesta u svijetu. Više nije potrebno zaposliti ključnog mrežnog menadžera na svim mjestima mreže jer se svi zadaci administracije mogu centralizirati, zahvaljujući SolarWinds Network Monitor Monitoru.

VIŠE INFORMACIJA NA SLUŽBENOM MJESTO SOLARWINDS:

www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

SolarWinds Network Performance MonitorDownload BESPLATNO probno razdoblje od 30 dana na SolarWinds.com

2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

PRTG slika mrežnog monitora

PRTG sustav Paesslera uključuje tri različite metode nadzora mreže, a SNMP je jedan od njih. Ostala dva su njuškanje paketa i NetFlow. Svaka od ove tri tehnologije pruža specifičnu razinu mrežnih informacija. Uloga SNMP-a u PRTG sustavu je pružanje pregleda performansi mreže. NetFlow i njuškanje paketa uključuju se kada je potrebna analiza mrežnog prometa.

Tumačenje SNMP poruka komplicirano je činjenicom da postoji nekoliko različitih verzija norme. Softver za upravljanje mrežama koji odaberete možda nije kompatibilan s verzijama SNMP-a koje koristi firmver vaše opreme. Mrežni monitor PRGT može interpretirati sve verzije SNMP-a. Paessler je također sastavio interpretacije prilagođenih OID-ova koje mnogi proizvođači mrežne opreme dodaju u standardni MIB popis. Softver PRGT Network Monitor može se instalirati na Linux, Windows i macOS.

PRGT Network Monitor kategorizira stanja objekta kao “senzore”. Dakle, postoji Senzor opterećenja CPU-a, Senzor bez diska, i tako dalje. Sve u svemu, PRGT ima više od 200 senzora, što vam daje mogućnost praćenja performansi mreže kroz širok raspon faktora.

Softver za upravljanje PRGT-om može otkriti sve dostupne SNMP uređaje povezane na mrežu. Međutim, možda ćete trebati pristupiti svakom uređaju pojedinačno i ručno postaviti SNMP, jer se mnogi uređaji isporučuju s isključenim SNMP mogućnostima. Alat za firmver koji uključuje firewall također se mora prilagoditi kako bi se omogućilo SNMP slanje poruka.

Upravljačka konzola uključuje SNMP ispitivač koji vam omogućava da preciznije dobijete preciznije detalje o izvještaju o stanju upozorenja koji stiže putem trap poruke. Nadzorna ploča PRGT-a uključuje grafičke elemente, poput točkića i grafikona koji daju trenutno prepoznavanje ukupnim performansama mreže. Također je moguće detaljno pregledati i pregledati izvješća o stanju svakog uređaja, koja se mogu prikazati i kao grafikoni u stvarnom vremenu. Ovdje preuzmite 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Paessler PRTGPreuzmi 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

3. Site24x7 (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Site24x7

Site24x7 je usluga utemeljena na oblaku, što vjerojatno upućuje na uobičajeni format budućnost za sustave nadzora infrastrukture - softver za nadzor mreže ne mora biti smješten na poslužitelju koji je izravno povezan s tom mrežom.

Udaljenost udaljenog poslužitelja koji je domaćin softvera za nadgledanje od mreže koja se nadgleda zahtijeva samo internetsku vezu do 'mosta'. Mnogi poslovni menadžeri možda su nervozni zbog toga što se mrežne informacije puštaju izvan zgrade, posebno u današnje napade pojačanih cyber-sigurnosti.

Bitni element svake poslovne usluge koja se isporučuje na daljinu jest sigurnost veze. Site24x7 ove probleme rješava komunikacija kodiranja između njihovih poslužitelja i mreža svojih kupaca. Još jedna potencijalna sigurnosna slabost leži u komunikaciji između tehničara na mjestu klijenta i korisnika konzole na poslužitelju Site24x7. Te su komunikacije također zaštićene šifriranjem.

Dakle, daljnja priroda Site24x7 ne bi trebala stvarati zabrinutosti. Odjeljak za mrežni nadzor ove usluge se oslanja SNMP do otkrijte uređaje, generirati a popis uređaja, i sastaviti a mrežna topološka karta.

Monitor komunicira s prekidačima i usmjerivačima putem SNMP postupaka. Također prati mrežne uređaje, poput vatrozida, pristupne točke bežične mreže, resurse u oblaku i internetsku vezu za WAN-ove.

Site24x7 također nadzire performanse poslužitelja. Dok SNMP pruža unaprijed instalirani agenti na prekidačima i usmjerivačima, serveri se mogu u potpunosti nadzirati samo instaliranjem namjenskog agenta Site24x7. Postojanje SNMP agenata u upravljačkom programu mrežnih uređaja je posebna prednost. Nisu svi upravitelji mreža voljeli ideju instaliranja agenata na licu mjesta za pristup uslugama daljinskog praćenja, pa Site24x7 pruža kupcima mogućnost rada na model bez agenta. Međutim, ta strategija smanjuje količinu informacija koje monitor može izvući s klijentovih poslužitelja.

Usluga Site24x7 naplaćuje se dana osnova pretplate, što je atrakcija za startap i mala i srednja poduzeća koja ne plaćaju novac jer ne moraju unaprijed plaćati puni trošak softvera za praćenje. Još bolje, postoji besplatna verzija usluge za vrlo male mreže s do pet poslužitelja ili web stranica koje se mogu pratiti. Plaćena verzija usluge plasira se u četiri izdanja. Možete dobiti pristup besplatno probno razdoblje koje traje 30 dana.

Site24x7Započnite 30-dnevni BESPLATNI PROMET)

4. Atera (BESPLATNO ISPITIVANJE)

12 najboljih alata za nadgledanje SNMP-a plus vrhunski vodič

Atera integrira svoj mrežni nadzorni sustav u cjeloviti paket podrške MSP-a koji uključuje sustav Help Desk-a. Kompletan sustav pokriva upotrebu i kapacitet aplikacija i infrastrukture te generira račune i izvješća iz zapisnika aktivnosti osoblja.

Ova bi opcija bila dobar izbor ako vaš IT odjel posluje kao dohodovni centar ili ako vaše poslovanje pruža potporu na temelju naknada drugim tvrtkama. Uključenost SNMP-a u ovaj paket koncentrirana je na modul za nadzor mreže. SNMP zamke pružaju ključni element sustava za praćenje, pružajući upozorenja u stvarnom vremenu u Atera konzoli.

Nadzorna ploča mrežnog upravitelja uključuje skripte koje automatiziraju rutinske zadatke administracije i možete stvoriti vlastite prilagođene skripte za dovršavanje redovnih zadataka na svoj način.

Atera vam omogućuje da posegnete iz podatkovnog centra i čak ga napustite. Sustav uključuje postupke udaljenog pristupa i to je također moguće pristupite nadzornoj ploči s mobilnog uređaja. Nadzorna ploča sadrži grafikone performansi u stvarnom vremenu za odlučivanje o brzini. Upozorenja se mogu postaviti tako da aktiviraju obavijesti putem e-pošte.

Kontrola konfiguracije i upravljanje zakrpama također su centralizirani. Uslužni programi za daljinsko upravljanje omogućuju vam centraliziranje IT podrške za scenarije s više web lokacija ili čak s više klijenata. Informacije u zatvorenom krugu protoka između mrežnog monitora i sustava Help Desk pružaju timovima korisničke službe upoznati s napretkom rješenja u stvarnom vremenu i omogućuju mrežnim operaterima da uspostave upozorenja postojećih sustava s dolaznim upitima.

Atera nudi besplatno probno razdoblje koje će vam pomoći da osjetite sustav. Na web-mjestu Atera dostupne su i upute za videozapise koji vam pokazuju kako učinkovito koristiti paket.

Možete dobiti pristup a 30-dnevno besplatno probno razdoblje kada ti registrirajte se na njihovoj web stranici.

AteraStart BESPLATNO probno razdoblje za 30 dana

5. ManageEngine OpManager (BESPLATNO ISPITIVANJE)

OpManager

ManageEngine OpManager vrlo je sveobuhvatan alat za upravljanje objektima koji uključuje mapiranje mreže, upravljanje konfiguracijom, analizu prometa, nadziranje WAN veza, nadzor statusa mreže, pa čak i poseban modul za upravljanje VoIP prometom.

Prvi dan instaliranja OpManager uključuje otkrivanje i mapiranje mreže koje softver za upravljanje može automatski izvesti. Sustav koristi niz protokola za praćenje performansi opreme i infrastrukture. SNMP se koristi zajedno s WMI i CLI za pružanje nadzora procesa i praćenja zdravlja sustava. WMI je Windows Management Instrumentation - ova tehnologija ponekad može dodatno opterećivati ​​mrežu, dok je SNMP vrlo lagan sustav.

Podaci o nadzoru mogu se pristupiti s mobilnih uređaja, što vam pomaže da budete u toku s situacijama kada ste izvan ureda ili u posjeti mjestu. Sve u svemu, upravljačka konzola je vrlo atraktivna. Topološke vizualizacije temelje se na kartama za mreže s više web mjesta, a šareni grafikoni i brojčanici čine brzi pregled plodnih rezultata.

Modul za upravljanje konfiguracijom pomaže vam u praćenju statusa verzije softvera i omogućuje vam daljinsko zakrpanje i ažuriranje s jednog središnjeg mjesta.

Možete analizirati promet aplikacijom i dobiti vizualne vizualne vrijednosti mreže koje na prvi pogled pokazuju preopterećenu ili nedovoljno iskorišćenu infrastrukturu. Ti se objekti šire u upravljanje sigurnošću jer možete primati upozorenja o razini prometa iznimki s određenih uređaja, određenih aplikacija ili oboje. To pokazuje gdje se događaju neobične aktivnosti, a alati za analizu prometa mogu vam pomoći pri rješavanju problema s njuškanjem kako biste identificirali nepravilnu upotrebu sustava.

Element za obradu zamki u OpManageru može obraditi 300 poruka u sekundi dajući usporedene povratne informacije o nastalim problemima i kvarovima opreme. Funkcije zapisivanja uključuju uvjete hvatanja. Ostali trupci su dnevnik događaja iz sigurnosnih razloga i interpretacija syslog-a koji naglašava kritične uvjete u svim zapisima sustava. Vidljivost mrežnih performansi olakšava se predlošcima praćenja, to su unaprijed napisana izvješća koja izvori živih podataka iz čitavog sustava praćenja.

OpManager dolazi u tri različita izdanja - Standardno (10+ uređaja koji počinju od 245 USD), Professional (10+ uređaja koji počinju od 345 USD) i Enterprise (250+ uređaja koji počinju sa 11.545 USD). Besplatno izdanje može pratiti do 3 uređaja. OpManager možete preuzeti na 30-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji.

ManageEngine OpManagerDownload 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

6. Nadzor SysAid-a

Nadzor mreže SysAid

SysAid proizvodi niz alata za podršku informatičke tehnologije, a SysAid Monitoring jedan je od takvih. Paket SysAid Monitoring nije samostalan proizvod, ali jest izborni dodatak za Help Desk i IT softverske sustave za upravljanje uslugama koje tvrtka proizvodi.

Sustav se oslanja na SNMP i njegova upozorenja o zamki koji omogućuju sustavu za praćenje da uoči probleme prije nego što ih korisnici mreže pozovu u Help Desk. Kontinuirano se ispituje upotreba resursa radi pomoći mrežnim administratorima u planiranju kapaciteta.

Možete primati obavijesti o događajima upozorenja bilo e-poštom ili SMS-om, što znači da možete pratite probleme sa sustavom svakodnevno, čak i kad ste izvan ureda. Iako sustav dolazi s nizom naredbi i uslužnih programa koji pomažu automatiziranje upravljanja mrežom, možete stvoriti i vlastite prilagođene skripte kako biste dobili preciznu funkcionalnost koja pomaže da se vaš posao kao mrežnog upravitelja nesmetano pokrene..

Na glavnoj ploči konzola prikazana je tablica mjernih podataka o izvedbi za cijelu mrežu pri čemu svaki zapis sadrži podatke s jednog sredstva. Grafikoni monitora performansi trenutno su dostupni kao slojevi na glavnom zaslonu na zahtjev svake imovine.

Obavijesti za svaki uređaj ne bilježe samo status hardvera, nego odmah možete vidjeti je li softver promijenjen na svakom uređaju. Ovo je sjajan način da se nadmašite sa sigurnosnim kršenjima, poput napada virusa ili Napredna uporna prijetnja onemogućavanje izvještavanja o mrežnim aktivnostima. Ta izvješća o mrežnim aktivnostima mogu vas upozoriti i na upad prikazivanjem nenormalnog prometa na određenim mrežnim karticama.

SysAid proizvodi i modul za pomoć i sustav za praćenje se s tim integrira. To vam omogućuje protok podataka kroz otvaranje ulaznih karata. Također, tim za podršku informira o odgovorima na odgovore na pozive korisnika o eventualnim problemima koji nastanu.

7. Kaseya mrežni monitor

Nadgledanje performansi mreže Kaseya

Mrežni monitor Kaseya dio je šireg mrežnog i sistemskog paketa za daljinsko nadgledanje, koji se naziva Kaseya VSA.

Modul mrežnog monitora uključuje vizualizaciju topologije vaše mreže prikazanu na karti svijeta. To je vrlo slično značajci mrežne vizualizacije ugrađene u SolarWinds Network Performance Monitor. Nadzorna ploča upravitelja mreže uključuje ostale vizualizacije uključujući grafikone, grafikone performansi i druga grafička sučelja.

Podaci o performansama predstavljeni na monitoru uključuju korištenje CPU-a i koji čvorovi potječu i primaju najviše mrežnog prometa. Druga žarišna tema je iskorištenost skladišnog prostora. Upozorenja SNMP zamki integrirana su u sustav Kaseya Network Monitor.

Mrežni elementi za koje Network Monitor ima određene funkcije uključuju poslužitelje e-pošte. Monitor vodi evidenciju o dostupnosti poslužitelja pošte i prati njihov kapacitet i performanse.

Standardna instalacija uključuje unaprijed postavljena izvješća i popis rutine i naredbi za pomoć u automatizaciji procesa. Međutim, sustav također integrira skriptni jezik, zvan Lua, koji vam omogućuje stvaranje vlastitih prilagođenih programa za automatizaciju. Lua skripte jednostavno je sastaviti, jer okruženje Kaseya Network Monitor uključuje integrirano razvojno okruženje koje će vam pomoći da ih sastavite..

Status zakrpa svih mrežnih uređaja trenutno je dostupan na specijaliziranoj ploči nadzorne ploče. Programi za instalaciju i ažuriranje mogu se distribuirati i implementirati na udaljene mrežne čvorove s jedne središnje konzole.

Šira VSA sustav ima sveobuhvatni modul za upravljanje zakrpama a prati i status mrežnih uređaja radi zlonamjernog softvera. Možete integrirati pohranu u oblaku u svoju mrežu putem Kaseya VSA i daljinski upravljati mrežom, pristupajući svakom čvoru za ručno rješavanje problema.

8. Mrežni monitor začina

12 najboljih alata za nadgledanje SNMP-a plus vrhunski vodič

Atera se nudi po prihvatljivoj cijeni. Međutim, Spiceworks ide jedno nabolje: besplatno je. Na nadzornoj ploči nalaze se grafikoni performansi u stvarnom vremenu za sve uređaje u mreži, zbog čega zaslon izgleda pomalo skučen. Međutim, ako nešto nije u redu s mrežom, to ćete primijetiti odmah.

Te SNMP zamke prikazuju se kao upozorenja uređaja u traci naslova na nadzornoj ploči i sigurno ih se ne može zanemariti. Možete odrediti koja će vam upozorenja biti poslana i putem e-pošte.

Atribute svakog uređaja koji se prikazuju na zaslonu u obliku grafikona uspješnosti odabire korisnik. Ima devet utora za atribute u svim koji vam mogu pokazati podatke u stvarnom vremenu o faktorima kao što su brzina I / O, gubitak paketa i propusnost paketa.

Funkcije kontrole verzija dostupne su sa Spiceworks. Praćenje korisničkih događaja omogućit će vam praćenje neobičnih aktivnosti na mreži. Ova dva elementa važna su zadaća za mrežne menadžere, kada se ranjivosti brzo pojavljuju, a ažuriranja za blokiranje tih eksplozija proizvode se gotovo jednako brzo.

Mreža Spiceworks ima centar za učenje i forume zajednice koji vam mogu pomoći da skupite savjete o tome kako najbolje iskoristiti svoj softver za praćenje mreže..

9. Pulseway softver za upravljanje informacijama

Pulseway softver za upravljanje informacijama

Mrežni nadzorni modul softvera za upravljanje informacijskim sustavima Pulseway zasnovan je na SNMP sustavu. Softver upravitelja SNMP-a može se učitati u Windows, Linux ili macOS, koji zatim komunicira s SNMP agentima koji su učitani u firmver vaše mrežne opreme.

Baza pravila u upravitelju može se postaviti tako da kategorizira razinu upozorenja kada dođu SNMP trap signali. Odgovor na ta upozorenja može se skriptirati za automatizaciju izvješćivanja i resetiranje uređaja. Centralnoj konzoli može se pristupiti putem mobilnih uređaja, koji vam omogućuje upravljanje mrežom izvan radnog stola.

Ponovno pokretanje servisa i sustava može se narediti s upravljačke konzole, a također možete dobiti udaljeni pristup opremi putem terminala. Element skripte omogućuje vam automatizaciju procesa poput planiranog nadzora, nadogradnje verzije, sigurnosnih kopija i sigurnosnih pregleda. Konzoli za upravljanje može se pristupiti s bilo kojeg terminala na mreži.

Softver Pulseway integrira se sa softverom drugih dobavljača, koji uključuje Slack messenger sustav, Kaspersky antimalware i SQL Server.

Sustav upravljanja pristupom omogućuje vam davanje različitih razina pristupa različitim tipovima korisnika. To vam omogućava da pristupite zaslonima izvješćivanja na nadzornoj ploči samo za čitanje, omogućavajući klijentima i upraviteljima uzvodne struje da provjere napredak prema ciljevima.

Softver Pulseway omogućuje daljinsko upravljanje web-lokacijama, integrirajući mreže s raspršenih lokacija u jedan WAN koji se može nadzirati i upravljati jednoliko. Značajka udaljene radne površine čak vam omogućuje pristup pojedinim uređajima koji su priključeni na širu mrežu, bez obzira na to gdje se nalaze u svijetu.

Kontrola verzije i upravljanje zakrpama još je jedan modul sustava Pulseway. To vam omogućuje automatsko ažuriranje operativnih sustava i upravljačkog softvera preko sustava. Sustav je također u mogućnosti nadzirati poslužitelje pošte, virtualne strojeve, internetske poslužitelje i aplikacije, uključujući oblačne usluge.

10. LogicMonitor

LogicMonitor

Kao i Paesslerov PRGT sustav praćenja, LogicMonitor kombinira podatke prikupljene iz NetFlowa sa svojim SNMP uslugama kako bi pružio potpunu predstavu o radu mreže. Dok NetFlow prikazuje protok prometa preko veza, SNMP nadzire stanje mrežne opreme i uređaja spojenih na tu mrežu.

LogicMonitor koristi model softvera kao usluge. To znači da poslužitelji koji uspoređuju podatke na vašoj mreži drže se izvan mjesta. Informacijama pristupate putem preglednika na radnoj površini ili putem aplikacije na svom mobilnom uređaju. Element ove usluge koji prebiva na vašoj web lokaciji, nazvan sakupljač. Zamislite ovo kao relej za upravitelja SNMP-a. Dakle, umjesto da pokrećete softver za upravljanje na mreži, sakupljač prima sve podatke od agenata uređaja i prosljeđuje ih na LogicMonitor poslužitelj. Komunikaciona kolekcionarska komunikacija s poslužiteljem LogicMonitor putem interneta u potpunosti je šifrirana.

Koncept LogicMonitor utemeljen na oblaku omogućuje mu integriranje podataka s više web mjesta kao i drugih usluga u oblaku, poput oblaka za pohranu ili upravljanih aplikacijskih poslužitelja. Budući da je treća strana, LogicMonitor tretira sve resurse jednako, bez obzira na to gdje se nalaze ili tko ih posjeduje i upravlja njima..

SNMP agenti na vašoj opremi smatraju Collector kao upravljačem SNMP-a. Funkcionalnost komunikacije između poslužitelja LogicMonitor i njegovih kolektora omogućava otkrivanje mreže. Topologija je prikazana na privlačnoj karti stvarnog svijeta. Ostale grafike na nadzornoj ploči uključuju grafikone crta izvedbe u stvarnom vremenu i mogućnost pregledavanja snimki ili združivanja povijesnih podataka. Ovi grafikoni izvješćivanja uključuju mogućnost provođenja analize trenda i predviđanja zahtjeva za kapacitet za svaki čvor na mreži, segmente mreže ili mrežu u cjelini..

11. Sentry događanja

Sentry događanja

Event Sentry nadzire korištenje resursa - i hardverskih i softverskih, kao i većina mrežnih sustava praćenja. No ovaj paket ima značajku sigurnosnog praćenja koja omogućuje praćenje korisnikove aktivnosti. Sustav se može prilagoditi da pazi na više prijava na poslužiteljima i aktivnost širom mreže koja može ukazivati ​​na uporno uporno prijetnje ili virusnu infekciju. Drugi znak upozorenja je broj neuspjelih pokušaja provjere autentičnosti, što može ukazivati ​​na pokušaj pucanja zaporne sile.

S obzirom na nedavne naslove u vezi s ransomware napadima, posebno je zanimljiv postupak praćenja sustava Event Sentry kako bi se zaštitio od ove kategorije napada. Ovaj mrežni nadzorni sustav ima mnogo veći stres na mrežnoj sigurnosti nego na performanse resursa.

Internet nadzor provjerava događaje za dolazne veze i može pratiti lokaciju sumnjivog izvora radi integriranja detalja o podrijetlu u izvješća o aktivnostima.

Povratak na hardverske performanse, SNMP se koristi za praćenje kapaciteta mrežne opreme. SNMP zamke prikupljaju upravljačku konzolu mreže Event Sentry. Performanse UPS jedinica i Linux strojeva posebno prate Event Sentry. Sustav rutinski ispituje za uvjete uključujući upotrebu CPU-a, dostupnost memorije i kapacitet pohrane.

Na prednjoj strani softvera, Event Sentry prati trenutne verzije svih aplikacija i operativnih sustava dostupnih u sustavu i bilježi najnovije verzije za svaku, upozoravajući funkcije ažuriranja upozoravajući.

Nadzornoj ploči možete pristupiti putem preglednika, a tu je i inačica nadzorne konzole za monitor koja se može kanalizirati na televizore oko ureda. Web sučelje Event Sentry može se prikazati na devet različitih jezika, uključujući engleski, španjolski, njemački i francuski. Sučelje ima mogućnost vođenja napomena da biste mogli bilježiti događaje i istaknuti važne informacije.

12. Što je zlato

12 najboljih alata za nadgledanje SNMP-a plus vrhunski vodič

WhatsUp Gold sustav nadzora tvrtke Ipswitch pokriva nadzor nad infrastrukturom, fokusirajući se na performanse mreže. Sustav pokreće Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 i Windows Server 2016. Softver se instalira i završava postupak inicijalizacije rutinom otkrivanja mreže. To mrežno otkriće pokreće SNMP.

SNMP MIB odgovor daje upravitelju potpune detalje o svakom uređaju. Pojedinosti govore o centralnom regulatoru vrstu, proizvođača, serijski broj i verziju firmvera kao i trenutne postavke statusa. Svaki je uređaj identificiran IP adresom, MAC adresom i nazivom hosta.

WhatsUp Gold softver središnje konzole objedinjuje podatke prikupljene od SNMP odgovora u bazu podataka. Registar uređaja može se pretraživati ​​i možete filtrirati prikaz popisa uređaja.

Ta baza podataka pruža podatke o izvoru za mrežnu kartu koja prikazuje sve uređaje na mreži i veze između njih. Statusi mrežnih uređaja i veza na boji su označeni bojama na mreži, što vam odmah pokazuje koji dijelovi sustava imaju problema.

SNMP-ov menadžer WhatsUp Gold nastavlja istraživati ​​mrežu, tražeći izvještaje od agenata SNMP uređaja. Podaci prikupljeni ovim MIB odgovorima prikazuju se na nadzornoj ploči WhatsUp Gold u stvarnom vremenu. Stalno ažuriranje statusa također identificira izmijenjene ili premještene uređaje te se informacije zapisuju u bazu podataka, a također ažuriraju mrežnu kartu. Ne morate prilagođavati ni popis uređaja ni kartu kad dodajete ili uklanjate uređaje jer SNMP upravitelj primjećuje te promjene automatski i ažurira sve podatke u bazi podataka i na konzoli za vas.

Upravitelj također neprestano sluša Trap poruke od agenata uređaja. Ove zamke tumače se upozorenjima koja se prikazuju na nadzornoj ploči i mogu se poslati i kao obavijesti putem e-pošte ili SMS-a. Obavijesti se također mogu isporučiti slabe poruke, IFTTT postovi ili web alarmi. WhatsUp Gold možete dobiti na besplatnoj probnoj verziji.

SNMP praćenje

Jednostavnost korištenja SNMP sustava nadziranja i važan doprinos koji Zamke daju čini ovaj protokol bitnim dijelom paketa svih mrežnih administratora. Odlično je upozoriti se na potencijalno štetne uvjete na opremi i riješiti te probleme prije nego što korisnici počnu pozivati. Proaktivnost i otkrivanje pogrešaka štede bogatstvo na vremenu za pomoć na računalu.

Uštede troškova koje nadgleda SNMP u smislu proračuna Help Desk-a dodatno ilustrira broj tvrtki koje nude ove sustave kao module u paketu usluga koji uključuje i interoperabilnost Help Deska.

Daljnje čitanje

O upravljanju mrežom ima puno toga što treba otkriti. Ovdje je popis nekih sjajnih izvora o temi koji su dostupni na webu.

Comparitech Vodiči

 • Najbolji softver i alati za praćenje propusnosti za analizu korištenja mrežnog prometa
 • 6 najboljih besplatnih skenera ranjivosti mreže i kako ih koristiti
 • 8 najboljih paketskih njuška i mrežnih analizatora za 2018. godinu

SNMP RFC-ovi

 • RFC 1157 - Protokol za jednostavno upravljanje mrežama (SNMP)
 • RFC 1901 - Uvod u SNMPv2 sa sjedištem u zajednici
 • RFC 3410 - Uvod i izjave o primjenjivosti za okvir za upravljanje Internet standardom
 • RFC 1213 - Informacijska baza za upravljanje mrežnim upravljanjem interneta temeljenih na TCP / IP: MIB-II
 • RFC 2570 - Uvod u verziju 3 Internet standardnog okvira za upravljanje mrežama
 • RFC 2574 - Korisnički sigurnosni model (USM) za verziju 3 Protokola jednostavnog upravljanja mrežom (SNMPv3)

Ostale informacije o SNMP-u

 • Tehnička meta: Jednostavan protokol upravljanja mrežom (SNMP)
 • Tehopedija: Jednostavan protokol upravljanja mrežom (SNMP)
 • Microsoft TechNet: Što je SNMP?
 • Microsoft TechNet: Kako funkcionira SNMP
 • Pulseway: Kako konfigurirati RAID nadzor putem SNMP-a
 • DPS Telecom: SNMP Vodič 1. dio: Uvod u SNMP

Slike: SNMP OID MIB stablo tvrtke Deegii121314, licencirano pod CC BY-SA 4.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

1 + 7 =

map