15 најбољих мрежних топологија и алата за мапирање

Најбољи водич за топологију мреже и алате за мапирање

Један од основних задатака који треба да извршите током праћења и управљања мрежом је мапирање исте. Већина алата за праћење перформанси мреже укључује мрежно мапирање функционалност; поступци аутоматског откривања који наводе попис опреме. Велика ствар код тополошких мапера интегрисаних у монитор је та што се они аутоматски ажурирају када константно надгледање открива промене у инвентару.

>>>Скочите право на мрежне топологије и алате за мапирање<<<

Аутоматизовани пресликач није увек најбоље решење. Понекад би било боље да то можете створите сопствену мапу топологије путем графичког алата. Ово је посебно случај ако дизајнирате нову мрежу или планирате проширити постојећу мрежу. У тим случајевима вам аутоматско откривање неће помоћи.

Ми смо у дубини ушли у сваки од алата који препоручујемо у наставку, али ако вам недостаје времена, ево нашег списак 15 најбољих мрежних топологија и алата за мапирање:

 1. СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)
 2. Мицрософт Висио
 3. Интермаппер
 4. Луцидцхарт
 5. ЦонцептДрав Про
 6. еДрав
 7. ЛАНФлов
 8. НетПробе
 9. Нетворк Нотепад
 10. нетТерраин Логицал
 11. Д3М
 12. Алат за мапирање мрежа зачина
 13. ЛАНТопоЛог
 14. Креативно
 15. Мрежни дијаграм са 10 удараца

Врсте мрежних топологија

У нашем сродном посту о мрежним топологијама детаљно ћемо истражити сваку од заједничких мрежних топологија и њихову прикладност за сваку ситуацију. Такође расправљамо о предностима и недостацима сваке врсте. Ово су најчешће мрежне топологије:

 • Топологија аутобуса - сваки мрежни уређај повезан је на један кабл који има дужину цијеле мреже с двије крајње точке.
 • Ринг Топологи - сви мрежни уређаји повезани су линијски, сваки има два суседа, творећи континуирану петљу без крајњих тачака. Типично је проток података једносмеран.
 • Двострука топологија прстена - топологија прстена где сваки уређај има две везе са сваким суседним уређајем што омогућава двосмерни проток података.
 • Звездана топологија - сви мрежни чворови повезани су међусобно путем средишњег чвора
 • Топологија дрвета - обично хијерархијска структура стабла са коријенским чвором и везама грана који формирају хијерархије родитељ-дијете
 • Месх Топологи - уређаји повезани од тачке до тачке који омогућавају различите технике усмеравања података
 • Хибридна топологија - обично се састоје од две или више уобичајених врста мрежних топологија наведених горе

Погледајте такође: Топологије мреже: Предности и недостаци сваке

Најбољи мрежни топологија и алати за мапирање

15 најбољих мрежних топологија и алата за мапирањеПример мрежне мапе

Могли бисте само створити свој цртеж у било којем графичком пакету, укључујући бесплатни Паинт који је интегрисан у Виндовс. Међутим, да би се сматрао специфичним алатом за подршку мрежног дизајна, графички пакет мора имати сљедеће атрибуте:

 • Библиотека икона која јасно приказује различите типове уређаја
 • Могућности за уређивање цртаних уређаја
 • Разликови типови веза
 • Опције ознаке икона

Следећи алати побољшаће вашу документацију и презентацију. Побољшана презентација повећава вашу способност комуникације са нетехничким актерима у вашој организацији и помаже вам да освојите прави буџет за пројекат креирања мреже..

1. СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер

Тхе СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер укључује откривање уређаја на захтев и аутоматизовано мапирање. То вам даје одлично полазиште ако додајете на постојећу мрежу. Можете одабрати да ли се користи поступак откривања СНМП или ИЦМП (Пинг и Трацероуте) да бисте пронашли уређаје. Такође може идентификовати инфраструктуру путем ВМИ и ЦДП (Цисцо Дисцовери Протоцол) методе.

Процедура откривања мапирања може такође цртати инфраструктуру која саставља виртуализације и мапира клијенте за домаћине ВМВаре и Хипер-В имплементације. Мапе се могу извести у формате презентације за дистрибуцију, а могуће их је и извести у Висио ради даљег рада.

Окружје за развој мапа подржава различите мрежне планове и може да састави неколико перспектива из једног скенирања. Библиотека икона има прикладно разноврстан низ приказа уређаја који вам омогућавају разликовати врсте мрежне опреме визуелно на мапи. Можете и да прилагодите постојеће дизајне икона да бисте креирали сопствени.

Ако не желите да користите аутоматски генерисану мапу, можете поставити алат за откривање да једноставно креира инвентар уређаја, са које можете да нацртате сопствену мапу топологије. Функција аутоматског ажурирања не би била корисна за мрежни план за проширење. Међутим, можете да похраните различите мапе и подесите тренутну топологију система да се аутоматски ажурира када дође до измена постојеће мреже.

Мрежни маппер је у складу са ПЦИ и ФИПС-2 стандардима. Овај софтвер се покреће Виндовс окружења и томе можете да приступите кроз 14-дневно бесплатно пробно време.

Преузмите СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер 14-дневну БЕСПЛАТНУ Пробну верзију

2. Мицрософт Висио

Висио

Висио је алат за креирање карата високог ранга и мапа и широко се користи у предузећима за низ задатака. Могуће је да многи менаџери у вашем предузећу већ користе Висио. Многе друге апликације омогућавају извоз мрежних карата у Висио, тако да можете користити овај алат за консолидацију информација из различитих извора.

Као водеће дизајнерско средство Висио је мало скупо. Међутим, укључује ИТ иконе и шаблоне за мрежни дизајн како бисте убрзали задатке мапирања топологије. Висио се покреће Виндовс окружења и доступан је и на мрежи. Може се купити појединачно или додати Мицрософт Оффице 365 уз додатни трошак.

3. Интермаппер

Интермаппер

Системи помоћи Интермаппер доступан је у бесплатној и плаћеној верзији. Алат укључује функцију откривања и аутоматско мапирање како бисте започели или можете креирати свој сопствени план испочетка. Систем за аутоматско откривање такође је способан да црта виртуелизацију као и физичку топологију мреже.

Графички уредник укључује библиотека икона и можете да креирате и свој. Остале карактеристике алата шире се и на функције надзора мреже. Такође је у стању да чува податке о перформансама мреже како би помогао у планирању капацитета и Извештавање о усаглашености са СЛА-ом.

Бесплатна верзија алата ограничава вас на надгледање 10 уређаја. Плаћена верзија је доступна као претплатна услуга или је можете купити уз једнократну накнаду. Наплата се врши по надзираном уређају. Софтвер ради Виндовс, мацОС, и Линук. Плаћену верзију алата можете добити на бесплатној пробној верзији од 30 дана.

4. Луцидцхарт

Луцидцхарт

Луцидцхарт је општи алат за креирање дијаграма тока који има специјализоване библиотеке икона за читав низ индустрија, укључујући мрежну топологију. Уз овај алат немате никакве функције аутоматског откривања, али то би била одлична опција ако креирате мрежу испочетка. Мапе можете увозити и извозити у различитим форматима, укључујући Висио. То значи то можете да увезете мапе постојећих мрежа из било којег алата који извози у Висио формату.

Ово је чисти уређивач графикона, тако да не плаћате по уређају, већ плаћате по корисничком рачуну. Постоји и бесплатна верзија, која не укључује функцију увоза / извоза. Модел који кошта темељи се на претплати и плаћате месечно или годишње по кориснику. Постоји и тимски план који смањује трошкове система ако имате велики број људи који ће вероватно користити алат. Софтвер за сервис се инсталира на Виндовс, Линук, мацОС, Цхроме ОС, иОС, и Андроид. Можете да испробате плаћену верзију бесплатно седам дана. Систему се такође може приступити путем Гоогле Аппс-а.

5. ЦонцептДрав Диаграм

ЦонцептДрав Диаграм

ЦонцептДрав Диаграм је алат за креирање мапа који има специјализоване шаблоне и иконе за мрежно мапирање. Мапе можете увозити и извозити у различитим форматима, укључујући Висио. Алат се такође интегрише са софтвером за продуктивност, укључујући Мицрософт Оффице и Гоогле Г Суите.

Овај алат се може купити појединачно или као део пакета алата, који се зове ЦонцептДрав Оффице. Тај пакет укључује услужне програме за управљање пројектима и планирање. Софтвер се може инсталирати на Виндовс или мацОС.

6. Едрав Мак

Едрав

Едрав је општи алат за прављење мапа, плана и графикона који укључује одличне формате за мапирање тополошке мреже. Уредник има библиотеке мрежне и ИТ опреме у различитим стиловима, укључујући Основни, Детаљно, и . Такође има библиотеке икона које потичу Цисцо, АВС, Азуре, и Гоогле Цлоуд Платформ, тако да можете да креирате мрежне мапе које изгледају као да су настале директно од професионалног графичара. Различите перспективе доступне у алату укључују Рацк Виев, ЛДАП, и Ацтиве Дирецтори мапирање и физички поглед на свет који укључује иконе градова и канцеларија ако треба да нацртате ВАН.

Едрав поседује стабилни производ различитих специјализација. За мрежно мапирање морате погледати Едрав Мак који је доступан на бесплатној пробној верзији. Софтвер се инсталира на Виндовс, мацОС, и Линук.

7. ЛанФлов

ЛанФлов

ЛанФлов Нето дијаграммер производи Пацестар Софтваре. Пакет садржи библиотеке 2Д и 3Д икона како би вам омогућили да креирате сопствене мрежне тополошке мапе. Такође можете да креирате сопствене иконе или их увозите из других графичких алата. Уређивач запошљава Превуци и отпусти методологија која вам омогућава да одаберете иконе са бочне плоче и ставите их на дизајнерску плочу.

Ово је плаћени производ, али можете га добити на процену у бесплатном пробном року од 30 дана. Не покушавајте да користите бесплатну пробну верзију за ваше предузеће, јер ће вам одштампати поруку која каже да је ово пробна копија на свим мрежним дијаграмима. Софтвер се инсталира на Виндовс.

8. Нет-сонда

Нето сонда

Нет-Пробе је нешто више од алата за мапирање мреже - то је заиста систем праћења мреже и откриће вашу мрежу за вас. Мрежне мапе система могу се прекривати на мапама стварног света ако покренете ВАН. У алат постоји и класични мрежни мрежни дијаграм. Функција аутоматског откривања ће саставити хардверски инвентар за вас, тако да ако организујете мрежу, можете занемарити генерисани план топологије и радити са листе хардвера. Мапа уживо ће приказати статусе уређаја на иконама опреме а такође листа упозорења на посебном екрану.

Ово је врло леп алат, али нема подршку велике корпорације, тако да подршка није тако велика. Софтвер ради Виндовс и Стандардна верзија је доступна бесплатно. Ово ће надгледати до осам уређаја. Ово не укључује већину функција алата, као што су Пинг, Трацероуте и мрежно скенирање. Плаћене верзије су Про, за праћење до 20 уређаја, Делуке, за надгледање до 45 уређаја и Ентерприсе, који ће надгледати до 400 уређаја.

9. Мрежни нотепад

Нетворк Нотепад

Мрежни блок је доступан и у бесплатној и плаћеној верзији. Софтвер ради Виндовс и има мали отисак. Можете проширити плаћени маппер, који се зове Мрежни нотепад Профессионал Едитион и додајте је у мрежни монитор додавањем ННМонитор, који је Пинг алат.

Основна мрежна белешка укључује рудиментарни систем откривања заснован на Цисцо Дисцовери Протоцол. Међутим, вероватно ћете овај алат користити више као дизајнер мрежних мапа. Екран за уређивање вам даје све иконе које су вам потребне да јасно прикажете мрежу, а карта је направљена помоћу превлачења и испуштања. Ако користите ЦДП за проналажење свих својих уређаја, атрибути откривени тим поступком могу се увући у описе чворова на вашој мапи.

10. нетТерраин Логицал

нетТерраин Логицал

Графичке мреже производе низ софтвера за управљање мрежама, укључујући нетТерраин Логицал. Ово је аутоматизовани систем мрежне документације који ће саставити хардверски инвентар и генерисање мапа топологије мреже сондирањем мреже. Не морате да се држите тих генерисаних карата јер топологију можете прилагодити специфичним циљевима пројекта.

Алат нетТерраин подржава планирање капацитета и реорганизацију мреже. Додатне функције помажу вам да препознате и угасите сигурносне слабости на вашој мрежи. Овај алат је компатибилан са Висио-ом, што вам даје прилику за размену података из нетТерраин Логицал-а са низом других алата усклађених са Висио-ом.

Алат се инсталира на Виндовс Сервер 2008 и новији. Можете да добијете бесплатни демо система да бисте га испробали пре куповине.

11. Д3М

Д3М

Д3М пружа јединствено тржиште ниша - ИТ стручњака за продају. Овај мрежни алат за мапирање може се користити за планирање потреба купца, састављање инвентара потребне мрежне опреме како се гради тополошка мапа. Ако поставите библиотеку производа са ценама, инвентар ће такође копирати у понуду са укупним трошковима опреме који се на њу аутоматски израчунавају. Иконе на мапи обезбеђују произвођачи опреме, па ће купци моћи тачно да виде која марка и модел уређаја иде.

Да бисте користили овај алат, не морате бити продајни професионалац, тако да ће он функционисати једнако као и ИТ одељење које треба да планира, прилагоди и прошири заузету мрежу организације. Концепт пружања услуге радницима на терену значи да је алат дизајниран за сарадњу и презентацију. Планови се могу чувати у облаку а мобилне апликације омогућавају дизајн и преузимање било где.

Алат је скуп, али можете добити ваш први пројекат завршен је бесплатно. Не постоји ограничење у броју пројеката за које можете користити алат након првог бесплатног покушаја. Постоје три опсега за пуњење система који раде на броју корисника којима желите да приступите алату. Услуга се наплаћује на основу претплате уз месечну накнаду.

12. Алат за мапирање зачинских мрежа

Мрежно мапирање зачина

Спицеворкс је бесплатан алат за надгледање мреже. Такође можете да употребите алат за мапирање мрежа који је створио Спицеворкс за саставити попис свих уређаја повезаних на вашу мрежу и креирати мрежну мапу. Уређивач дизајна алата Спицеворкс Нетворк Маппинг омогућава подешавање генерисане мапе. Пазите, међутим, да искључите функцију аутоматског ажурирања, јер ће се у супротном измене обрисати.

Можете да сачувате своју прилагођену мапу од стандардне мапе, омогућавајући вам да одржавате ливе мапу система и радну копију. Мапа ажурирања ће приказати коришћење пропусне мреже мреже на сваком уређају, што ће вам омогућити да идентификујете уска грла у вашем постојећем систему. Процес аутоматског откривања прикупља информације о атрибутима о сваком откривеном уређају; добијате приступ информацијама о сваком уређају, укључујући његову марку и модел, његов оперативни систем и капацитет.

Ово је бесплатан алат који је подржан за огласе. На њега можете инсталирати алат за мрежно пресликавање Дебиан и Убунту Линук и на Виндовс и Мац ОС. Можете побољшати перформансе алата додавањем инвентара зачина који је такође бесплатан.

13. ЛАНТопоЛог

ЛАНТопоЛог

ЛАНТопоЛог је бесплатно мрежни пресликач креиран од ентузијаста. Не добијате концепт физичког изгледа ваше мреже из овог алата. Међутим, информације приказане на мапи пружају врло јасан приказ свих мрежних података који су вам брзо потребни.

Алат укључује мрежно откриће, које је засновано на СНМП-у. Резултирајућа мапа, која се црта аутоматски, приказује сваки од уређаја у вашој мрежи и уређаје на које се повезује. Резултат ове шеме је структура стабала која даје ИП адресе, бројеве портова и имена хоста сваког уређаја и његових веза. Ово је основни систем за надгледање мреже. Његова употреба као алат за мапирање мреже лежи у листи откривених уређаја које бисте могли користити као инвентар. То вам омогућава тренутне везе између ваших уређаја које бисте могли користити као водич приликом поновног пренамјена ваше мреже у графички алат, као што је Висио. Овај софтвер се покреће Виндовс окружења.

14. Креативно

Креативно

Креативно је уредан алат за прављење графикона који има специјализоване предлошке и иконе за мрежно мапирање. Ово је чисти алат за дизајн и не укључује опције аутоматског откривања. Међутим, овај дизајнер можете користити у комбинацији са основним претраживачем мреже, као што је ЛАНТопоЛог да бисте добили најбоље од оба света.

Пакет укључује велики избор шаблона, које долазе са комплетом икона. Расположиви изгледа укључују ВАН приказе који садрже иконе града и облака. Такође добијате стандардну опцију изгледа ЛАН-а и можете чак да креирате приказе сталак.

Систем Цреатели вам омогућава да подесите рачуне за чланове свог тима и ту је функција колаборације уграђен у алат који вам омогућава да омогућите уређивање или преглед другим корисницима. Софтвер се може инсталирати на Виндовс, Линук, и мацОС и приступ се може одобрити корисницима мобилних уређаја који се покрећу иОС или Андроид. Такође можете да се одлучите за креацију као Цлоуд услуга.

15. 10-ударни мрежни дијаграм

10Стрике

Алат за мрежни дијаграм са 10 удараца намењен је креатору мрежних мапа са могућности аутоматског откривања. Не морате користити опцију аутоматског откривања у случајевима попут покретања дизајна потпуно нове мреже. Пакет садржи графички уређивач који је главна корисност софтвера. Уређивач укључује библиотеку ИТ икона које можете превући и испустити на дизајнерску таблу.

Прикази доступни у пакету укључују карта у стварном свету, која се заснива на Гоогле мапама. Функција аутоматског откривања чак ће пратити ваше везе на Интернету, исцртавајући локацију сваког рутера док пролази кроз карту стварног света.

Овај софтвер се покреће Виндовс окружења и можете их добити 30-дневним пробним временом.

Опције мрежног мапирања

Као што можете видети са наше листе, на располагању вам је широк спектар алата за мапирање. Оне се крећу од рудиментарних мапа које аутоматски подржавају прикупљене залихе до софистицираних графичких алата који немају могућност аутоматског откривања. Најбољи алат за ваш пројекат зависи од тога да ли стварате нову мрежу или прилагођавате постојећу.

Имате ли омиљени алат за мапирање мрежа? Користите ли неки од алата на нашој листи? Оставите поруку у Коментари секције и поделите своје искуство са заједницом.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 3 =

Adblock
detector