15 najboljih mrežnih topologija i alata za mapiranje

Vodič za najbolju mrežnu topologiju i mapiranje

Jedan od temeljnih zadataka koji trebate obaviti tijekom praćenja i upravljanja mrežom je mapiranje. Većina alata za praćenje performansi mreže uključuje mapiranje mreže funkcionalnost; postupci automatskog otkrivanja koji navode popis opreme. Sjajna stvar kod topoloških mapiranja integriranih u monitor jest ta što se automatski ažuriraju kad konstantno nadgledanje otkriva promjene u zalihama.

>>>Skočite ravno na mrežne topologije i alate za mapiranje<<<

Automatizirani preslikač nije uvijek najbolje rješenje. Ponekad bi vam bilo bolje da to možete stvorite vlastitu topološku kartu putem grafičkog alata. To se posebno događa ako dizajnirate novu mrežu ili planirate proširiti postojeću. U tim slučajevima vam automatsko otkrivanje neće pomoći.

Proučimo puno dubine svakog alata koji preporučujemo u nastavku, ali ako vam nedostaje vremena, evo našeg popis 15 najboljih mrežnih topologija i alata za mapiranje:

 1. SolarWinds Network Topology Mapper (BESPLATNO ISPITIVANJE)
 2. Microsoft Visio
 3. Intermapper
 4. Lucidchart
 5. ConceptDraw Pro
 6. Edraw
 7. LANFlow
 8. NetProbe
 9. Mrežna bilježnica
 10. netTerrain Logical
 11. D3M
 12. Alat za mapiranje mreža začina
 13. LanTopolog
 14. Creately
 15. Mrežni dijagram sa 10 udaraca

Vrste mrežnih topologija

U našem srodnom postu o mrežnim topologijama detaljno ćemo istražiti svaku od zajedničkih mrežnih topologija i njihovu prikladnost za svaku situaciju. Također raspravljamo o prednostima i nedostacima svake vrste. Ovo su najčešće mrežne topologije:

 • Topologija autobusa - svaki mrežni uređaj spojen je na jedan kabel koji ima duljinu cijele mreže s dvije krajnje točke.
 • Topologija prstena - svi mrežni uređaji spojeni su linijski, svaki ima dva susjeda, tvoreći kontinuiranu petlju bez krajnjih točaka. Protok podataka je obično jednosmjeran.
 • Dvostruka topologija prstena - topologija prstena gdje svaki uređaj ima dvije veze sa svakim susjednim uređajem što omogućuje dvosmjerni protok podataka.
 • Zvjezdana topologija - svi mrežni čvorovi povezani su međusobno putem središnjeg čvora
 • Topologija drveta - u pravilu hijerarhijska struktura stabla s korijenskim čvorom i vezama grana koji tvore hijerarhije roditelj-dijete
 • Mrežna topologija - uređaji povezani od točke do točke, koji omogućuju razne tehnike usmjeravanja podataka
 • Hibridna topologija - obično se sastoje od dvije ili više uobičajenih vrsta mrežnih topologija spomenutih gore

Vidi također: Mrežne topologije: Prednosti i nedostaci svake

Najbolji mrežni topologija i alati za mapiranje

15 najboljih mrežnih topologija i alata za mapiranjePrimjer mrežne karte

Mogli biste samo stvoriti vlastiti crtež u bilo kojem grafičkom paketu, uključujući besplatni program Paint koji je integriran u sustav Windows. No, da bi se smatrao specifičnim alatom za podršku mrežnog dizajna, grafički paket mora imati sljedeće atribute:

 • Biblioteka ikona koja jasno prikazuje različite vrste uređaja
 • Mogu se uređivati ​​atributi crtanih uređaja
 • Razlikovane vrste veza
 • Opcije oznake ikona

Sljedeći alati poboljšati će vašu dokumentaciju i prezentaciju. Poboljšana prezentacija povećava vašu sposobnost komunikacije s netehničkim dionicima u vašoj organizaciji i pomaže vam da osvojite pravi proračun za projekt stvaranja mreže..

1. SolarWinds Network Topology Mapper (BESPLATNO SUĐENJE)

SolarWinds Network Topology Mapper

SolarWinds Network Topology Mapper uključuje otkrivanje uređaja na zahtjev i automatizirano mapiranje. To vam daje odlično polazište ako dodajete na postojeću mrežu. Možete odabrati koristi li postupak otkrivanja SNMP ili ICMP (Ping i Traceroute) za pronalaženje uređaja. Također može identificirati infrastrukturu putem WMI i CDP (Cisco Discovery Protocol) metode.

Postupak otkrivanja mapiranja može također crtati infrastrukturu koja sastavlja virtualizacije i mapira klijente za domaćine VMWare i Hiper-V implementacije. Karte se mogu izvesti u formate prezentacije za distribuciju, a moguće ih je i izvesti u Visio za daljnji rad.

Okružje za razvoj karata podržava različite mrežne planove i može sastaviti nekoliko perspektiva iz jednog skeniranja. Biblioteka ikona ima prikladno raznovrstan niz prikaza uređaja koji vam omogućuju razlikovati vrste mrežne opreme vizualno na karti. Možete i prilagoditi postojeće dizajne ikona da biste stvorili vlastiti.

Ako ne želite koristiti automatski generiranu kartu, možete postaviti alat otkrivača da samo kreira popis uređaja, odakle možete crtati vlastitu topološku kartu. Značajka automatskog ažuriranja ne bi bila korisna za mrežni plan proširenja. Međutim, možete spremiti različite karte i postaviti trenutnu topologiju sustava da se automatski ažurira kada dođe do izmjena postojeće mreže.

Mrežni mapper je u skladu s PCI i FIPS-2 standardima. Ovaj softver radi dalje Windows okruženja i tome možete pristupiti putem 14-dnevnog besplatnog probnog razdoblja.

Preuzmite SolarWinds Network Topology Mapper 14-dnevnu BESPLATNO probno razdoblje

2. Microsoft Visio

Visio

Visio je alat za izradu grafikona visokog ranga i karata, a široko se koristi u cijeloj tvrtki za niz zadataka. Moguće je da mnogi menadžeri u vašem poduzeću već koriste Visio. Mnoge druge aplikacije omogućuju izvoz mrežnih karata u Visio, tako da ovaj alat možete koristiti za objedinjavanje informacija iz različitih izvora.

Kao vodeći alat za dizajn Visio je skupo. Međutim, uključuje ikone IT i predloške mrežnog dizajna za ubrzavanje zadataka mapiranja topologije. Visio pokreće Windows okruženja, a dostupan je i na mreži. Može se kupiti pojedinačno ili dodati Microsoft Office 365 uz dodatni trošak.

3. Intermapper

Intermapper

Sustavi pomoći Intermapper dostupan je u besplatnoj i plaćenoj verziji. Alat uključuje značajku otkrivanja i automatskog mapiranja kako biste započeli ili možete kreirati vlastiti plan ispočetka. Sustav automatskog otkrivanja također je sposoban planirati virtualizaciju kao i fizičku topologiju mreže.

Grafički uređivač uključuje knjižnica ikona a možete stvoriti i svoju. Ostale značajke u alatu proširuju se i na funkcije nadzora mreže. Također može pohraniti podatke o mrežnoj izvedbi radi pomoći u planiranju kapaciteta i Izvješćivanje o SLA usklađenosti.

Besplatna verzija alata ograničava vas na nadgledanje 10 uređaja. Verzija s plaćanjem dostupna je kao pretplatna usluga ili je možete kupiti uz jednokratnu naknadu. Naplata se vrši po nadziranom uređaju. Softver se pokreće Windows, MacOS, i Linux. Plaćenu verziju alata možete dobiti na besplatnoj probnoj verziji od 30 dana.

4. Lucidchart

Lucidchart

Lucidchart je opći alat za stvaranje dijagrama tokova koji ima specijalizirane biblioteke ikona za niz industrija, uključujući mrežnu topologiju. Ne koristite nikakve značajke automatskog otkrivanja s ovim alatom, ali bilo bi to sjajna opcija ako kreirate mrežu ispočetka. Karte možete uvoziti i izvoziti u različitim formatima, uključujući Visio. To znači da možete uvesti karte postojećih mreža iz bilo kojeg alata koji izvozi u Visio formatu.

Ovo je čisti uređivač grafikona, tako da ne plaćate po uređaju, plaćate po korisničkom računu. Postoji također besplatna verzija, koji ne uključuje značajku uvoza / izvoza. Model koji košta temelji se na pretplati i plaćate mjesečno ili godišnje po korisniku. Postoji i timski plan koji smanjuje troškove sustava ako imate veliki broj ljudi koji će vjerojatno koristiti ovaj alat. Softver za uslugu instalira se na Windows, Linux, MacOS, OS Chrome, iOS, i Android. Možete besplatno isprobati plaćenu verziju sedam dana. Sustavu se može pristupiti i putem Google Appsa.

5. Dijagram koncepta

ConceptDraw Diagram

ConceptDraw Diagram je alat za stvaranje karte koji ima specijalizirane predloške i ikone za mrežno mapiranje. Karte možete uvoziti i izvoziti u raznim formatima, uključujući Visio. Alat se također integrira s nizom softvera za produktivnost, uključujući Microsoft Office i Google G Suite.

Ovaj se alat može kupiti pojedinačno ili u sklopu paketa alata, koji se zove ConceptDraw Office. Taj paket uključuje pomoćne programe za upravljanje projektima i planiranje. Softver se može instalirati na Windows ili MacOS.

6. Edraw Max

Edraw

Edraw je opći alat za izradu karata, plana i grafikona koji uključuje neke izvrsne formate za mapiranje mrežne topologije. Uređivač ima knjižnice mrežne i informatičke opreme u različitim stilovima, uključujući Osnovni, temeljni, Detaljan, i 3D. Također ima knjižnice ikona koje potječu od Cisco, AWS, plavetnilo, i Google Cloud Platform, tako da možete stvoriti mrežne karte koje izgledaju kao da su nastale izravno od profesionalnog grafičara. Različite perspektive dostupne u alatu uključuju Stalak pogled, LDAP, i Aktivni direktorij mapiranje i fizički pogled na svijet koji uključuje ikone gradova i ureda ako trebate nacrtati WAN.

Edraw ima stabilnu robu proizvoda različitih specijalizacija. Za mrežno mapiranje trebate pogledati Edraw Max koji je dostupan na besplatnoj probnoj verziji. Softver se instalira na Windows, MacOS, i Linux.

7. LanFlow

LanFlow

LanFlow Neto dijagrammera proizvodi Pacestar Software. Paket uključuje knjižnice 2D i 3D ikona kako bi vam omogućili stvaranje vlastitih mrežnih topoloških karata. Možete stvoriti i vlastite ikone ili ih uvesti iz drugih alata za grafiku. Urednik zapošljava povuci i spusti metodologija koja omogućava odabir ikona s bočne ploče i njihovo postavljanje na dizajnersku ploču.

Ovo je plaćeni proizvod, ali možete ga dobiti na ocjenu 30-dnevnim besplatnim probnim vremenom. Ne pokušavajte koristiti besplatnu probnu verziju za svoju tvrtku, jer će ona ispisati poruku koja kaže da je ovo probna kopija na svim mrežnim dijagramima. Softver se instalira na Windows.

8. Net-sonda

Neto sonda

Net-Probe je nešto više od alata za mapiranje mreže - to je stvarno sustav nadzora mreže i otkrit će vašu mrežu za vas. Mrežne mape sustava mogu se prekrivati ​​na kartama stvarnog svijeta ako pokrenete WAN. U alat se nalazi i klasični mrežni mrežni dijagram. Značajka automatskog otkrivanja sastavit će hardverski popis za vas, tako da ako organizirate mrežu, možete zanemariti generirani plan topologije i raditi s popisa hardvera.. Karta uživo prikazat će statuse uređaja na ikonama opreme i na popisu upozorenja na posebnom zaslonu.

Ovo je jako lijep alat, ali nema podršku velike korporacije, tako da podrška nije tako velika. Softver se pokreće Windows i inačica Standarda dostupna je besplatno. Ovo će nadzirati do osam uređaja. To ne uključuje većinu značajki alata, kao što su Ping, Traceroute i mrežno skeniranje. Plaćene verzije su Pro, nadzor do 20 uređaja, Deluxe, nadgledanje do 45 uređaja i Enterprise, koji će nadzirati do 400 uređaja.

9. Mrežna bilježnica

Mrežna bilježnica

Mrežna bilježnica dostupna je i u besplatnim i plaćenim verzijama. Softver se pokreće Windows i ima mali trag. Možete proširiti plaćeni mapper, koji se zove Mrežni notepad Professional Izdanje i dodajte ga u mrežni monitor dodavanjem NNMonitor, koji je Pingov alat.

Osnovna Mrežna bilježnica uključuje rudimentarni sustav otkrivanja zasnovan na Cisco Discovery Protocol. Međutim, ovaj ćete alat vjerojatno više koristiti kao dizajner mrežne karte. Zaslon za uređivanje daje vam sve ikone koje su vam potrebne da jasno prikažete mrežu, a karta je izrađena pomoću povlačenja i ispuštanja. Ako za lociranje svih svojih uređaja upotrebljavate CDP, atributi otkriveni tim postupkom mogu se uvući u opise čvorova na vašoj mapi.

10. netTerrain Logical

netTerrain Logical

Grafičke mreže proizvode niz softvera za upravljanje mrežama, uključujući netTerrain Logical. Ovo je automatizirani mrežni dokumentacijski sustav koji će sastaviti hardverski inventar i generirati mrežne topološke karte sondiranjem mreže. Ne morate se držati tih generisanih karata jer topologiju možete prilagoditi specifičnim ciljevima projekta.

Alat NetTerrain podržava planiranje kapaciteta i reorganizaciju mreže. Dodatne značajke pomažu vam u prepoznavanju i isključivanju sigurnosnih slabosti na vašoj mreži. Ovaj je alat kompatibilan s Visio-om, što vam daje priliku za razmjenu podataka s netTerrain Logical-a na niz drugih alata usklađenih s Visio-om.

Alat se instalira na Windows Server 2008 i noviji. Možete dobiti besplatni demo sustava kako biste ga isprobali prije kupnje.

11. D3M

D3M

D3M pruža jedinstveno tržište niša - IT prodajnih stručnjaka. Ovaj mrežni alat za mapiranje može se upotrijebiti za planiranje zahtjeva kupca, sastavljanje inventara potrebne mrežne opreme kako se gradi topološka karta. Ako postavite biblioteku proizvoda s cijenama, inventar će se također kopirati u ponudu s ukupnim troškovima opreme koji se na nju automatski izračunavaju. Ikone na karti isporučuju proizvođači opreme, pa će kupci moći točno vidjeti koja marka i model uređaja ide kamo.

Da biste upotrebljavali ovaj alat, ne morate biti prodajni stručnjak, pa bi on podradio jednako dobro za IT odjel koji treba planirati, prilagoditi i proširiti mrežnicu koja je zauzeta za organizaciju. Koncept pružanja usluge radnicima na terenu znači da je alat dizajniran za suradnju i prezentaciju. Planovi se mogu pohraniti na Cloudu a mobilne aplikacije omogućuju dizajn i pretraživanje s bilo kojeg mjesta.

Alat je skup, ali možete dobiti vaš prvi projekt dovršen je besplatno. Nema ograničenja u broju projekata za koje možete koristiti alat nakon prvog besplatnog pokušaja. Postoje tri pojaseva za punjenje sustava koji rade na broju korisnika kojima želite pristupiti. Usluga se naplaćuje uz pretplatu uz mjesečnu naknadu.

12. Alat za mapiranje mreža začina

Mrežno mapiranje začina

Spiceworks je besplatni alat za nadzor mreže. Možete koristiti i alat za mapiranje mreža koji je Spiceworks stvorio za sastaviti popis svih uređaja koji su povezani s vašom mrežom i stvoriti mrežnu kartu. Uređivač dizajna alata Spiceworks Network Mapping omogućuje podešavanje generirane karte. Međutim, budite oprezni da biste isključili značajku automatskog ažuriranja, u protivnom će se vaše promjene obrisati.

Svoju prilagođenu kartu možete spremiti dalje od standardne karte, omogućujući vam da održavate live mapu sustava i radnu kopiju. Na karti za ažuriranje prikazat će se korištenje propusne mreže mreže na svakom uređaju, što će vam omogućiti prepoznavanje uskih grla u vašem postojećem sustavu. Postupak automatskog otkrivanja prikuplja informacije o atributima o svakom otkrivenom uređaju; dobivate pristup informacijama o svakom uređaju, uključujući njegovu marku i model, njegov operativni sustav i njegov kapacitet.

Ovo je besplatan alat koji je podržan s oglasima. Na njega možete instalirati alat mrežnog preslikavanja Debian i Ubuntu Linux i dalje Windows i Mac OS. Učinkovitost alata možete poboljšati dodavanjem inventara začina koji je također besplatan.

13. LANTopoLog

LanTopolog

LanTopolog je besplatno mrežni preslikač stvoren od entuzijasta. Ne shvaćate fizički izgled vaše mreže putem ovog alata. Međutim, podaci prikazani na karti daju vam jasan pregled svih mrežnih podataka koji su vam brzo potrebni.

Alat uključuje mrežno otkriće, koje se temelji na SNMP-u. Rezultirajuća karta, koja se automatski crta, prikazuje svaki uređaj u vašoj mreži i uređaje na koje se povezuje. Rezultat ove sheme je struktura stabala koja daje IP adrese, brojeve priključaka i nazive hosta svakog uređaja i njegovih veza. Ovo je osnovni sustav nadzora mreže. Njegova upotreba kao alat mrežnog mapiranja nalazi se na popisu otkrivenih uređaja, koje biste mogli upotrijebiti kao inventar. Omogućuje vam trenutne veze između vaših uređaja koje biste mogli koristiti kao vodič prilikom ponovnog preoblikovanja vaše mreže u grafičkom alatu, kao što je Visio. Ovaj softver radi dalje Windows okruženja.

14. Kreativno

Creately

Creately je uredan alat za izradu grafikona koji ima specijalizirane predloške i ikone za mrežno mapiranje. Ovo je čisti alat za dizajn i ne uključuje opcije automatskog otkrivanja. Međutim, mogli biste koristiti ovaj dizajner u suradnji s osnovnim mrežnim istraživačem, kao što je LanTopolog da biste dobili najbolje od oba svijeta.

Paket uključuje veliki izbor predložaka, koje svaka dolazi s nizom ikona. Dostupni izgleda uključuju WAN prikaze koji sadrže ikone grada i oblaka. Također dobivate standardnu ​​mogućnost izgleda LAN-a, a možete čak i stvoriti prikaze stakala.

Sustav Creately omogućuje postavljanje računa za članove u svom timu i tu su značajka suradnje ugrađen u alat koji vam omogućuje da omogućite uređivanje ili pregledavanje drugih korisnika. Softver se može instalirati na Windows, Linux, i MacOS a pristup se može odobriti korisnicima mobilnih uređaja koji se pokreću iOS ili Android. Također se možete odlučiti za kreaciju kao Cloud usluga.

15. Mrežni dijagram sa 10 udaraca

10Strike

Alat za mrežni dijagram s 10 udaraca posvećen je stvaraocu mrežne karte s mogućnosti automatskog otkrivanja. Ne morate koristiti opciju automatskog otkrivanja u slučajevima poput pokretanja dizajna potpuno nove mreže. Paket sadrži grafički uređivač koji je glavna korisnost softvera. Uređivač uključuje knjižnicu IT ikona koje možete povući i ispustiti na dizajnersku ploču.

Prikazi dostupni u paketu uključuju karta stvarnog svijeta, koja se temelji na Google mapama. Značajka automatskog otkrivanja čak će pratiti vaše veze putem interneta, iscrtavajući lokaciju svakog usmjerivača dok prolazi kroz kartu stvarnog svijeta.

Ovaj softver radi dalje Windows okruženja i možete ih dobiti 30-dnevnim probnim vremenom.

Opcije mrežnog mapiranja

Kao što možete vidjeti s našeg popisa, na raspolaganju vam je širok raspon alata za mapiranje. One se kreću od rudimentarnih karata koje sadrže automatski prikupljene zalihe do sofisticiranih grafičkih alata koji nemaju mogućnost automatskog otkrivanja. Najbolji alat za vaš projekt ovisit će o tome stvarate li novu mrežu ili prilagođavate postojeću.

Imate li omiljeni alat za mapiranje mreže? Koristite li neki od alata s našeg popisa? Ostavite poruku u komentari odjeljka i podijelite svoje iskustvo sa zajednicom.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − 89 =

Adblock
detector