19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

Protokol za prijenos datoteka (FTP) jedan je od izvornih internetskih protokola koji se koriste za prijenos velikih datoteka. FTP, s dodatnom sigurnošću poput one koja se nudi u SFTP i FTPS, još uvijek je jedan od najboljih alata za prijenos datoteka. Ali, da biste ga koristili, morat ćete postaviti SFTP poslužitelj.

Dolje pokrivamo svaki od 19 najboljih alata, ali ako vam nedostaje vremena, evo našeg popis 10 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS:

 1. SolarWinds SFTP / SCP Server (BESPLATNI ALAT) Sigurni uslužni program za prijenos datoteka za Windows od vodećeg u industriji u alatima za upravljanje mrežama.
 2. Filezilla FTPS Odličan siguran besplatni FTP poslužitelj koji radi na Windows-u, ali može primati datoteke s bilo kojeg operativnog sustava.
 3. IIS FTPS poslužitelj Windows FTP server utemeljen na sustavu Windows koji je integriran u Windows Server i štitit će vaše datoteke prijenosom enkripcijom.
 4. Besplatno FTP Slimline uslužni program Windows koji vam omogućuje sigurne prijenose datoteka bilo kao ad-hoc alat ili kao sistemska usluga.
 5. Syncplify.me SFTP poslužitelj Ovo je sigurni FTP uslužni program koji se izvodi u sustavu Windows. Nekomercijalnu verziju procjene možete pokrenuti besplatno.
 6. Rebex Tiny SFTP poslužitelj – siguran sustav za prijenos datoteka koji se može integrirati u svoj vlastiti prilagođeni softver putem .NET knjižnica.
 7. CrushFTP Jednostavan, ali atraktivan uslužni program FTP za Windows; poslužitelj je besplatan za probno razdoblje od 30 dana, a klijent je zauvijek besplatan.
 8. Cornerstone MFT poslužitelj Upravljani prijenos datoteka (MFT) je plaćeni sigurni sustav za prijenos datoteka koji radi na Windows-u i besplatan je za 30-dnevno probno razdoblje.
 9. SFTP poslužitelj Globalscape Paleta sigurnih opcija prijenosa datoteka pod krovnim izrazom “Poboljšani prijenos datoteka” kojima se može pristupiti u oblaku ili instalirati na Windows. To su plaćeni alati koji se mogu uzorkovati na besplatnim ispitivanjima.
 10. Titan FTP poslužitelj Ovaj FTP uslužni program uključuje FTPS i SFTP za zaštićene prijenos datoteka i radi na Windows Server 2008 i Windows Server 2012. Ovo je usluga koja se plaća, ali možete dobiti 20-dnevno besplatno probno razdoblje.

Koja je razlika: FTP vs FTPS vs SFTP vs SCP

Svi se izrazi razlikuju po jednom slovu, ali to je pismo važno.

Protokol za prijenos datoteka (FTP)

19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

Izvorni protokol i njegovo glavno ograničenje je što šalje prijave i podatke nekodirane. Podaci o prijavi, kao i sama datoteka, šalju se „na jasnom mjestu“ u običnom tekstu koji promatrač može vidjeti.

Sigurnost protokola za prijenos datoteka (FTPS)

FTPS dijagram

(također poznat kao FTPES): Ovo je siguran FTP, gdje S, u ovom slučaju, predstavlja Sigurnost transportnog sloja (TLS) šifriranje. Ovo je u osnovi osnovni FTP poslužitelj koji zna pregovarati šifrirani TLS tunel za prijenos podataka putem.

Sigurni protokol za prijenos datoteka (SFTP)

SFTP dijagram

To je također siguran FTP, ali u ovom slučaju S predstavlja Sigurna školjka (SSH). To uopće nije FTP poslužitelj. Umjesto toga, riječ je o SSH poslužitelju koji razumije FTP naredbe. Podaci o prijavi i datoteke prenose se šifrirano putem SSH-a. Da stvar bude još zbunjujuća, prvotna namjera kratice SFTP bila je Simple File Transfer Protocol definiran RFC 913, ali je prebačen u “Historic” status i više se ne koristi.

Sigurna kopija (SCP)

SCP dijagram

Ovo nije FTP protokol, ali se uveliko koristi za siguran prijenos datoteka, pa se ovdje ovdje spominje. SCP je vrlo jednostavna kopija datoteka s jednog stroja na drugi pomoću SSH protokola. FTP protokoli imaju širok raspon sposobnosti upravljanja datotekama koje SCP nema.

Klijent ili poslužitelj?

Zbunjujuće je alat GUI koji implementira SSH protokol prijenosa datoteka nazvan an SFTP klijent iako može biti i an SFTP poslužitelj. Oznaka SFTP klijenta označava da ovaj dio softvera pokreće veze. Naziva se i poslužiteljem jer je obično dio datotečnog poslužitelja na kojem se pohranjuju sigurnosne kopije.

SCP vs SFTP: Razmatranja

SCP je samo funkcija kopiranja. SFTP ima svoje okruženje. Omogućuje vam premještanje datoteka na udaljenom sustavu, promjenu direktorija, pa čak i stvaranje direktorija na udaljenom računalu. I SFTP i SCP koriste iste sigurnosne postupke za nametnu provjeru autentičnosti korisnika i zaštitu prijenosa enkripcijom preko veze. Međutim, SFTP pruža korisniku puno više pristupa funkcijama za upravljanje operativnim sustavom. Vjerojatnije ćete koristiti SCP za direktan prijenos datoteka.

  20 najboljih alata za usklađivanje PCI DSS

Kao oba sustava zahtijevaju provjeru autentičnosti korisnika, postoji rizik ako stavite bilo u paketni posao, jer ćete u pozivu naredbi morati unijeti korisničko ime i lozinku. No možete ograničiti potencijal svakoga tko otkrije korisnički račun na udaljenom sustavu tako što ćete stvoriti korisnički račun s ograničenim pristupom za to računalo, koji sprječava bilo koga da pristupi tom računu da izađe u bilo koji drugi direktorij, osim u matičnu mapu računa. Međutim, ova bi strategija negirala mnoge funkcije koje pružaju SFTP svoje prednosti.

siguran prijenos na udaljenog domaćina nosi manji rizik ako se provodi sa SCP jer postoji u taj protokol nije ugrađen naredbeni jezik. SFTP je prikladniji za upotrebu od strane administratora sustava koji izvodi interaktivne ručne zadatke i prenosi na udaljenom računalu.

Vidi također: Najbolji besplatni SCP poslužitelji i najbolji besplatni TFTP poslužitelji

Potpuno opremljeni besplatni SFTP i FTPS poslužitelji:

1. SolarWinds SFTP / SCP Server (BESPLATNI ALAT)

Izbor urednika: SolarWinds je kompletan paket IT alata. Parovi na razini poduzeća ne bi bili kompletni bez sigurnog FTP poslužitelja, a SolarWinds uključuje besplatni i moćan SFTP i SCP poslužitelj kao dio svoje ponude.

Preuzimanje SolarWinds SFTP / SCP Server je zip datoteka koja se izdvaja u instalacijski MSI. Nakon što je instalacija dovršena, postavljanje je jednostavno kao pokretanje programa i određivanje nekoliko opcija u korisničkom sučelju, poput dopuštenih protokola i dopuštenih opcija prijenosa.

Tu je i ugrađeni SCP poslužitelj, što ima smisla jer i SFTP i SCP koriste SSH za obavljanje svojih zadataka. Možete konfigurirati SolarWinds SFTP poslužitelj da dopušta SCP odabirom protokola „Oba“.

SolarWinds-SFTP-opcije

Na kartici korisnici možete stvoriti korisničke račune i odrediti detalje poput mrežnog sučelja koje ćete koristiti.

Postavljanje je jednostavno, a SolarWinds podržava i SFTP i SCP. Uz istodobnu podršku za prijenos i mogućnost autorizacije samo određenih IP adresa, nudi moćne značajke bez ikakvog troška.

IZBOR UREDNIKA

Postavljanje je jednostavno, a SolarWinds podržava i SFTP i SCP. Uz istodobnu podršku za prijenos i mogućnost autorizacije samo određenih IP adresa, nudi moćne značajke bez ikakvog troška.

Preuzimanje datoteka: BESPLATNO preuzimanje na SolarWinds.com

Službena stranica: www.solarwinds.com/free-tools/free-sftp-server/

OS: Windows

2. FileZilla FTPS

FileZilla je poznati besplatni FTP poslužitelj i klijentski paket. Sam poslužitelj radi samo na Windows-u, ali s obzirom da postoje Filezilla klijenti za gotovo svaki zamislivi operativni sustav, to je dobar izbor. Ne treba upotrebljavati FileZilla klijent za povezivanje s FileZilla FTP poslužiteljem, ali pojednostavljenje proizvoda može pomoći u rješavanju problema s podrškom. FileZilla poslužitelj ima brzo korisničko sučelje i podržava FTPS, ali ne i SFTP. Klijent podržava oboje. Razlika između implementacije FTP i FTPS je dodavanje TLS provjere autentičnosti i zaštite prijenosa pomoću enkripcije javnih ključeva.

FileZilla-server-prozori

3. IIS FTPS poslužitelj

Često previdjeli FTPS poslužitelj dostupan je unutar sustava Windows Server. Ako već imate internetske informacijske usluge (IIS), možete dodati ulogu FTP poslužitelja, zatim stvoriti TLS certifikate i imati potpuno opremljen FTPS poslužitelj koji se zajedno s vašim IIS poslužiteljem vrlo brzo pokreće..

IIS -dable-ftp

4. FreeFTP

FreeFTP je SFTP poslužitelj s potpunim značajkama za Windows. Podržava sve okuse FTP-a, uključujući SFTP i FTPS. Kao što ime sugerira, besplatan je i podržava stvaranje proizvoljnih korisnika što ga čini idealnim za brzo postavljanje SFTP-a na Windows mreži.

Tijekom instalacije možete odabrati pokretanje FreeSFTP po potrebi ili ga možete instalirati kao sistemsku uslugu. Potonje znači da će se pokretati cijelo vrijeme i biti dostupno vašim SFTP korisnicima.

freeftp

Obavezno preuzmite najnoviju verziju (veću od 1,0.11). Otkrivena je ranjivost u verziji 1.0.11 koja je zakrpljena u 1.0.12, a trenutna verzija je 1.0.13.

5. Syncplify.me SFTP poslužitelj

syncplify.me SFTP poslužitelj

Syncplify je proširivi SFTP poslužitelji koji mogu izvoditi prilagođene skripte. Ako utvrdite da morate preskočiti obruče kako biste svoj SFTP poslužitelj uklopili u svoj jedinstveni tijek rada, Syncplify može biti alat koji tražite.

Besplatno / ocjenjivačko izdanje ima sve značajke Ultimate izdanja, ali prihvaća samo jednu vezu i nije licencirano za upotrebu u proizvodnji. Ostale prednosti nadogradnje na plaćenu verziju SFTP poslužitelja uključuju sigurnosnu zaštitu. S besplatnim izdanjem možete koristiti RSA enkripciju javnih ključeva, ali plaćena inačica alata uključuje mnogo više mogućnosti provjere autentičnosti i šifriranja..

6. Rebex Tiny SFTP poslužitelj

syncplify.me SFTP poslužitelj

SFTP poslužitelj Rebex Tiny besplatan je za sve namjene, uključujući komercijalnu upotrebu. Radi na WIndows XP do Windows 7, a također podržava izdanja Windows Server 2002, 2008 i 2012. Ograničen je na jednog korisnika, ali ima mnoštvo mogućnosti. Ne zahtijeva postavljanje, a sadrži pune mogućnosti evidentiranja, kao i podršku za javne / privatne ključeve umjesto lozinki.

Također je vrijedno napomenuti da Rebex pruža cjelovite .NET knjižnice kako bi programerima omogućio uključivanje SFTP koda u vlastite aplikacije. Biblioteke nisu besplatne, ali vrijedi ih pogledati ako ste .NET programer s takvim projektom u ruci.

  Što je Microsoft Azure?

7. CrushFTP

crushftp

CrushFTP je FTP poslužitelj sa sustavom Windows koji utječe na kompresiju, otuda i naziv „Crush“. Komprimira datoteke koje se prenose i struji komprimirane podatke kroz mrežu, uvelike smanjujući vrijeme prijenosa za mnoge vrste datoteka.

CrushFTP ima ugrađene i neke sigurnosne mjere, uključujući rutine korisničke provjere identiteta kojima pristupa Active Directory na vašem domaćinu. Može se zaštititi od brutalnih napada prijave putem automatske zabrane napada IP-ova, a robusno upravljanje korisnicima uključuje virtualni datotečni sustav i nasljeđivanje dozvola. CrushFTP poslužitelj ima probno razdoblje od 30 dana i klijent je uvijek besplatan.

8. Cornerstone MFT poslužitelj

CornerstoneMFT

Cornerstone MFT (Managed File Transfer) je SFTP poslužitelj koji adresira zahtjeve poduzeća. MFT je krovni izraz koji označava višu razinu kontrole i revizije od uobičajenih ad-hoc FTP odnosa klijenta i poslužitelja. Pojava MFT-a bio je rješavanje potreba za transparentnim prijavama, veća sigurnost tijekom prijenosa i veća preglednost u napretku i uspjehu prijenosa datoteka..

Cornerstone nudi udaljenu pohranu datoteka zaštićenih PGP-om. Podaci se mogu kriptirati u pokretu, tako da na disku koji se šifrira nikada ne postoji točka gdje nešifrirani podaci čekaju. Uz to, Cornerstone pruža mehanizme zaštite po obodu, poput dvofaktorske provjere identiteta.

Možete isprobati Cornerstong MFT sa 30-dnevnom probnom verzijom kako biste vidjeli odgovara li vašim potrebama.

9. SFTP poslužitelj Globalscape

Globalscape je skovao frazu “Poboljšani prijenos datoteka” (EFT) da bi se odnosio na njihov proizvod “Upravljani prijenos datoteka” (MFT).

EFT poslužitelj Globalscape-a može se implementirati u konfiguraciji visoke dostupnosti (HA), uključujući ravnotežu opterećenja i konfiguracije klastera. Osim toga, Globalscape nudi proizvode koji se nalaze u oblaku i proizvode u oblaku, tako da možete odabrati najbolje EFT rješenje za svoju situaciju..

Postoji 30-dnevno besplatno probno razdoblje za Enterprise i SMB. Iako postoji besplatna probna verzija i za Cloud verziju, nije jasno koliko je probno razdoblje.

10. Titan FTP poslužitelj

TitanFTP

Titan FTP Server podržava redovite FTP, kao i FTPS i SFTP. Sukladan je HIPAA, što ga čini idealnim za upotrebu u bolnicama i vladinim agencijama širom svijeta. Radi na Windows Server 2008 i Windows Server 2012.

Pored toga što jednostavno pruža usluge prijenosa datoteka, Titan FTP poslužitelj snosi neke sigurnosne mjere koje se mogu obraniti od pokušaja brutalne sile i pune mogućnosti revizije kako bi administratori sustava znali što se događa na njihovim poslužiteljima.

Upravljanje računom može se povezati u Windows NT / SAM provjeru autentičnosti u Enterprise inačici, a uključeno je i precizno upravljanje računom poput automatskog isteka računa.

Titan nudi 20-dnevno probno razdoblje svog FTP poslužitelja.

Samostalni besplatni SFTP i FTPS poslužitelji (nije potrebna instalacija)

11. Syncplify.me Micro SFTP poslužitelj

syncplify.me-microserver

Pored besplatnog / evaluacijskog izdanja, Syncplify nudi i Micro SFTP poslužitelj za Windows. To je u potpunosti sadržani prijenosni SFTP poslužitelj koji se može pokrenuti s USB stick-a. Za razliku od besplatnog / evaluacijskog izdanja punog Syncplify SFTP poslužitelja, izdanje Micro poslužitelja je potpuno besplatno za uporabu u bilo kojoj situaciji, uključujući proizvodnju i komercijalnu upotrebu. Trebate pristupiti plaćenoj usluzi ako želite udaljeni pristup direktoriju datoteka putem SSH-a.

12. Xlight FTP poslužitelj

Xlight besplatni FTP poslužitelj dolazi u raznim verzijama, uključujući prijenosnu samostalnu verziju koja ne zahtijeva instalaciju. S 32-bitnim i 64-bitnim izdanjima izvodit će se na Windows 2000, XP, Vista, 7, 10, 2003 Server, 2008 Server i 2012 Server. Ovaj alat može pristupiti vašoj aktivnoj implementaciji direktorija za provjeru autentičnosti korisnika. Čak ima datoteke za lokalizaciju koje će vašem sigurnom FTP poslužitelju omogućiti prikaz teksta na različitim jezicima ili možete napisati vlastitu jezičnu datoteku ako jezik koji vam je potreban već nije dostupan.

19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

13. Core Mini SFTP poslužitelj

Core Mini FTP poslužitelj je besplatni SFTP poslužitelj koji ne zahtijeva rutinu instalacije. Možete ga jednostavno preuzeti, odrediti korisničko ime i lozinku, direktorij koji će se koristiti za FTP prijenose i spremni ste za pokretanje. Imajte na umu da će se SFTP poslužitelj pokrenuti kao vaš korisnik tako da nema zaštite od SFTP korisnika koji upravljaju vašim datotekama. Obavezno navedite neškodljiv ili prazan direktorij za upotrebu FTP-a.

19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

Najbolji besplatni SFTP i FTPS poslužitelji za Linux

 1. MySecureShell
 2. vsftp
 3. ProFTPD
 4. PureFTPD
 5. VandDyke VShell

Budući da SFTP radi na SSH, većina Linux sustava dolazi s SFTP-om koji je spreman za rad. FTPS je druga priča i zahtijeva posvećeni FTP poslužitelj koji podržava TLS, ali kada je SFTP tako jednostavno postaviti na Linux host, teško je pronaći dobre razloge za pokretanje FTPS.

Korištenje OpenSSH

Na standardnom Linux sustavu većina važećih korisnika moći će se koristiti bilo kojim SFTP klijentom za povezivanje s poslužiteljem i prijenos datoteka u i iz matičnog direktorija. Međutim, omogućavanje udaljenog korisničkog pristupa obično se smatra sigurnosnim rizikom, pa će mnogi administratori sustava to pristup onemogućiti. Najčešći načini za to je onemogućavanje pristupa školjkama korisnika ili blokiranje SFTP porta (22, isto kao SSH) na određene IP adrese.

Pod pretpostavkom da ta ograničenja nisu na snazi, bilo koji SFTP klijent koji se može povezati s portom 22 na SFTP poslužitelju trebao bi dobro raditi.

$ sftp [email protected]
lozinka [email protected]:
Spojeno na 172.81.178.34.
SFTP> pwd
Daljinski radni imenik: / home / test-sftp
SFTP>

  5 najboljih alata za buđenje na LAN-u

14. MySecureShell

Nedostatak u jednostavnosti postavljanja SFTP-a na većini Linux distribucija je taj što također znači da je SSH tek spreman za rad. To podrazumijeva razinu povjerenja u vaše korisnike koja možda nije proporcionalna stvarnosti. Ako imate nepouzdane ili nepoznate korisnike SFTP-a, možda ćete htjeti nametnuti ograničenja za ono što oni mogu učiniti u sustavu. Mnogo je načina da se to postigne, poput dopuštanja pokretanja SFTP motora koji onemogućava redovite SSH prijave ili možete koristiti aplikaciju poput MySecureShell za dizanje teških tereta.

MySecureShell podržava popise za kontrolu pristupa, koji su srce detaljne kontrole nad pristupom korisnika. Sadržan je u mnogim distribucijskim spremištima tako da za njegovo instaliranje možete koristiti samo upravitelj paketa:

$ sudo apt-get install mysecureshell
[sudo] lozinka za jdw:
Čitanje popisa paketa … Gotovo
Izgradnja stabla ovisnosti
Čitanje državnih informacija … Gotovo
Instalirat će se sljedeći NOVI paketi:
mysecureshell

Nakon instalacije možda će trebati izvršiti neke osnovne izmjene u konfiguracijskoj datoteci aplikacije u / etc / ssh / sftp_config i tada ćete biti u funkciji.

mysecureshell-config

15. vsftp

Vsftp je besplatni FTP poslužitelj za sustave slične Unixu, uključujući Linux. Poznato je po tome što je vrlo brz, stabilan i troši malo resursa sustava. Opsežni popis značajki uključuje podršku za virtualne korisnike (korisnici koji nisu sustav), mogućnost slušanja na bilo kojem sučelju, konfiguraciju po korisniku i ograničavanje brzine ili prigušivanje radi izbjegavanja dos-napada ili upotrebe.

Mnoge od najpoznatijih Linux distribucija pokreću vsftp kao njihov FTP poslužitelj, što govori o njegovoj sigurnosti i stabilnosti. Dio tog rodovnika može proizaći iz činjenice da održavač aplikacije, Chris Evans, ima povijest otkrivanja sigurnosnih ranjivosti sam.

Vsftp je u većini distribucija Linuxa i može se instalirati putem vašeg upravitelja paketa.

$ sudo apt-get install vsftpd
Čitanje popisa paketa … Gotovo
Izgradnja stabla ovisnosti
Čitanje državnih informacija … Gotovo
Instalirat će se sljedeći NOVI paketi:
vsftpd

Kao i kod većine Linux alata, brzo postavljanje kroz /etc/vsftp.conf datoteku potrebno je za postavljanje osnovnih opcija konfiguracije, a zatim je vaš vsftp poslužitelj spreman za rad.

vsftp-config

16. ProFTPd konfiguriran za upotrebu SFTP-a

ProFTP je izgrađen iz temelja iz potrebe da se wu-ftp izmijeni kao široko korišteni FTP poslužitelj. Wu-ftp je postao nespreman zbog godina modifikacija koje su zahtijevale nesigurnosti u aplikaciji i na kraju je postalo produktivnije samo izgraditi novi FTP klijent ispočetka.

ProFTP je pomalo inspiriran nakon web poslužitelja Apache. To uglavnom možete vidjeti u formatu konfiguracijskih datoteka i u činjenici da koristi module za učitavanje potrebne funkcionalnosti. U ovom slučaju, morat ćete koristiti ProFTP sa učitavanjem mod_sftp modula kako bi postigli SFTP funkcionalnost.

ProFTPD-osnovnoj konfiguracija-primjer

Web stranica ProFTP pruža nekoliko primjera konfiguracija kako biste započeli na pravom putu.

FTP je i dalje vrlo važan dio internetskog skupa alata, unatoč činjenici da njemu nedostaje sigurnost. Kao što je HTTP protokol TLS bio pričvršćen na njega radi sigurnosti kako bi formirao ono što sada nazivamo HTTPS, FTP je i TLS i SSH spojio u njega radi pružanja šifriranja i sigurnosti. Malo je drugih alata koji tako lako omogućuju proizvoljno velike prijenose datoteka. Mnoge organizacije nastavit će koristiti SFTP ili FTPS još dugo vremena.

17. PureFTPD

PureFTPD je otvoreni izvorni SFTP poslužitelj koji radi na gotovo svim verzijama Unix operativnih sustava, uključujući Linux, BSD, Solaris i druge. Održava se kao projekt otvorenog koda koji je usmjeren posebno na pružanje FTP poslužitelja koji zadovoljava standarde. Poruke sučelja prevedene su na različite jezike, pa ako radite s međunarodnom korisničkom bazom, PureFTP je možda za vas.

Nema ograničenja s PureFTP-om; sve su značajke dostupne od početka. Među korisnijim značajkama je mogućnost prebacivanja veza radi očuvanja propusnosti, pokretanje u virtualnom datotečnom sustavu (“chroot” u * nix jeziku), postavljanje ograničenja za prijenos / preuzimanje i još mnogo toga.

Najbolji besplatni SFTP i FTPS poslužitelji za Windows

18. Paessler FTP nadzor pomoću PRTG (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Jedan problem sa standardnim FTP-om i njegovim sigurnim derivatima je taj što ne daju puno podataka za analizu. Većina standardnih FTP programa dostupni su u operacijskom sustavu besplatno, ali mogu se poboljšati paketom za nadzor. Na primjer, Paessler PRTG je sustav za praćenje na cijelom sustavu, a sastoji se od “senzora” koji su pojedinačni monitori. Prilagodite uslugu odabirom senzora koje ćete uključiti.

19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

PRTG uključuje senzore za FTP, SFTP i FTPS. Oni nude siguran nadzor nad poslužiteljima datoteka, dajući podatke o performansama za udaljene poslužitelje, kao i one koji rade na istom poslužitelju na kojem se nalazi PRTG softver. PRTG se pokreće na Windows poslužitelju. Međutim, FTP senzori mogu nadzirati FTP poslužitelje i na Linux poslužiteljima. Kad se senzor poveže s drugim poslužiteljem, posebno kada je taj poslužitelj na drugom mjestu, koristi SSL ili SSH za zaštitu veza od snoopera.

Senzori prikupljaju vremena odziva, poruke poslužitelja i trenutni broj datoteka za svaku FTP sesiju. Te se informacije pojavljuju na PRTG nadzornoj ploči, tako da oni administratori koji koriste PRTG za nadzor sustava ne moraju prelaziti na drugu aplikaciju da bi dobili informacije o prijenosu datoteka. Podaci o izvedbi mogu imati postavljene pragove da aktiviraju upozorenja. Ovim alatom administrator može prisustvovati drugim poslovima i samo treba obratiti pažnju na FTP poslužitelje kada nastanu problemi.

19 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

PRTG je samo jedan alat za praćenje sustava koji može pružiti FTP nadzor. Ova ruta upravljanju prijenosima datoteka alternativa je korištenju softverskog paketa FTP poslužitelja koji uključuje integrirano izvještavanje o performansama. Ako želite detaljnije pogledati kako PRTG upravlja FTP poslužiteljima, alat možete dobiti s neograničenim senzorima na 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Paessler FTP nadzor s PRTGDownload 30-dnevnim BESPLATNIM probnim vremenom

Najbolji besplatni SFTP i FTPS poslužitelji za Windows i Linux

19. VandDyke VShell

VShell

VanDyke Software VSHell je SFTP i SCP poslužitelj na razini poduzeća za Windows i Unix. Podržava SFTP, SCP i FTPS i uključuje vrlo detaljnu kontrolu pristupa korisniku.

Verzija sustava Windows ima grafički instalacijski program koji se lako koristi i može koristiti različite metode autentifikacije korisnika, kao što su LDAP i parovi javnih / privatnih ključeva.

Verzija Unixa podržava virtualne direktorije kao i precizno precizirana dopuštenja datoteka. Dozvole datoteka mogu se postaviti po korisniku ili u samim virtualnim direktorijima.

VShell dolazi s 30 dana suđenja.

About the author

Comments

 1. FTP protokol koji koristi SSL/TLS enkripciju za zaštitu podataka tijekom prijenosa. Sigurni protokol za prijenos datoteka (SFTP) Ovo je protokol za prijenos datoteka koji koristi SSH (Secure Shell) za enkripciju podataka tijekom prijenosa. SFTP je sigurniji od FTPS jer koristi SSH za enkripciju podataka, dok FTPS koristi SSL/TLS. Sigurna kopija (SCP) Ovo je protokol za prijenos datoteka koji koristi SSH za enkripciju podataka tijekom prijenosa, ali se koristi samo za kopiranje datoteka s jednog računala na drugo, a ne za prijenos datoteka između klijenta i poslužitelja.

  Kao što je navedeno u tekstu, FTP je jedan od najstarijih i najčešće korištenih protokola za prijenos datoteka, ali za sigurniji prijenos datoteka preporučuje se korištenje FTPS-a, SFTP-a ili SCP-a. U tekstu su navedeni najbolji besplatni i plaćeni SFTP i FTPS poslužitelji za Windows i Linux, kao i razlike između FTP, FTPS, SFTP i SCP protokola. Važno je odabrati odgovarajući poslužitelj ovisno o potrebama i zahtjevima za sigurnost prijenosa datoteka.

 2. FTP protokol koji koristi SSL/TLS enkripciju za zaštitu podataka tijekom prijenosa. Sigurni protokol za prijenos datoteka (SFTP) Ovo je protokol za prijenos datoteka koji koristi SSH (Secure Shell) za enkripciju podataka tijekom prijenosa. SFTP je sigurniji od FTPS jer koristi SSH za enkripciju podataka, dok FTPS koristi SSL/TLS. Sigurna kopija (SCP) Ovo je protokol za prijenos datoteka koji koristi SSH za enkripciju podataka tijekom prijenosa, ali se koristi samo za kopiranje datoteka s jednog računala na drugo, a ne za prijenos datoteka između klijenta i poslužitelja.

  Kao što je navedeno u tekstu, FTP je jedan od najstarijih i najčešće korištenih protokola za prijenos datoteka, ali je ograničen u smislu sigurnosti. SFTP i FTPS su sigurniji protokoli koji koriste enkripciju za zaštitu podataka tijekom prijenosa. Postoji mnogo besplatnih i plaćenih alata za SFTP i FTPS poslužitelje, a odabir ovisi o potrebama korisnika. Važno je napomenuti da je postavljanje SFTP poslužitelja potrebno za korištenje FTP protokola.

Comments are closed.