5 najboljih alata i softvera za šifriranje baza podataka

5 najboljih alata i softvera za šifriranje baza podataka

Što je enkripcija baze podataka?

Šifriranje baze podataka je proces pretvaranja podataka – koji su pohranjeni u bazu podataka i u obliku jednostavnog teksta – u šifrirani tekst uz pomoć odgovarajućeg algoritma poznatog kao “ključ”. Na ovaj način, jedina opcija koja je dostupna za dešifriranje i korištenje podataka će biti uz pomoć ovog ključa.

Imate li vremena samo za brzi pogled na alate? Evo našeg sažetka popis najboljih alata za šifriranje baze podataka:

 1. IBM Guardium za šifriranje datoteka i baza podataka Pruža potpunu vidljivost dok šifrira i dešifrira strukturirane ili nestrukturirane podatke uz dobru razinu automatizacije i skalabilnosti.
 2. Vormetrična prozirna enkripcija Hardversko ubrzano rješenje šifriranja pomoću enkripcije u mirovanju s centraliziranim upravljanjem ključevima, povlaštenom kontrolom pristupa i još mnogo toga.
 3. Kompletna zaštita podataka McAfee-Advanced Rješenje za enkripciju krajnje točke za mirovanje podataka i kretanje podataka s kontrolom pristupa i nadgledanjem ponašanja korisnika.
 4. DbDefence za Microsoft SQL Pomoću tehnika maskiranja podataka za tablice baza podataka pruža dodatnu zaštitu, naručite šifriranje SQL baze podataka.
 5. BitLocker Rješenje za prijelaz “go-to” za sustave sa sustavom Microsoft Windows dizajnirani tako da omoguće enkripciju cijelim količinama.

Zašto nam treba enkripcija baze podataka?

Izraz “šifriranje” predstavlja pretvorbu podataka u siguran format koji se može očitati samo pomoću ključa za dešifriranje. Cjelokupna svrha je osigurati da samo ovlaštene osobe ili aplikacije mogu pristupiti podacima i raditi s njima. U svijetu koji je previše upoznat sa kršenjima i hakovanjima, vlasnici podataka došli su tražiti načine da svoje podatke zaštite. Softverska industrija poslušala je ovaj poziv i smislila rješenja u kojima su podaci njihovih klijenata kriptirani na tri glavna načina:

 • Šifriranje na potpunom pogonu – šifriranje pogona u cjelini i gdje je sve što je na njima pohranjeno šifrirano. Glavni operativni sustavi poput Linuxa i Windows servera dolaze s značajkama koje omogućuju šifriranje na cijelom disku kojem se onda može pristupiti samo lozinkom. Tu se lozinku treba unijeti prilikom pokretanja kako bi i sam operativni sustav mogao pristupiti podacima na njoj. Svaka aplikacija koja se tada pokreće na poslužitelju ne zahtijeva pristup lozinci jer operativni sustav pristupa pristupu transparentno.
 • Djelomična enkripcija sustava – enkripcija samo za datotečni sustav koja šifrira određenu mapu ili datoteku s podacima kojima se može pristupiti samo pomoću lozinke. Ova je metoda slična prethodnoj metodi šifriranja kao i ovdje, nakon što operativni sustav potvrdi pravu lozinku, sve aplikacije koje trebaju raditi s podacima učinit će to transparentno. Nedostatak je u tome što ljudska pogreška može rezultirati čuvanjem osjetljivih podataka u nekodiranim prostorima ili sustavima za pohranu datoteka.
 • Šifriranje baze podataka – sigurnost podataka koja podatke pohranjene u bazama podataka pretvara u nerazlučivo smeće koje nema smisla bez zaporke. Ovdje se lozinka mora unijeti samo kad se pristupa bazi podataka, a ne kada se pokrene cijeli sustav. U tom slučaju, ako postoji neovlašteni pristup disku – čak i ako je fizički uklonjen – krivci ne bi mogli pristupiti podacima koji se nalaze u šifriranim bazama podataka.
  SQL naredbe varalica

Budući da smo već nekoliko puta spomenuli “transparentnost” u gore navedenim vrstama šifriranja, potrebno je detaljno razmotriti definiciju koncepta:

Transparentno šifriranje baza podataka (TDE) – što je to?

Transparentno šifriranje podataka (TDE) tehnologija je enkripcije koju koriste veće kompanije softverske baze podataka poput Microsoft, IBM i Oracle. Ove su tehnologije učinili dijelom značajke zaštite podataka za brojna rješenja njihovih baza podataka. TDE enkripcija Izvor slike

TDE je enkripcija na razini baze podataka koja djeluje na šifriranje podataka u mirovanju – što znači kada se podacima ne pristupa, mijenja ili se kreće preko mreže – kodiranjem strukture baze podataka, a ne samim podacima. Na taj način, čak i ako je ukraden disk, ne može se pristupiti bazi podataka na njemu bez izvornog potvrde šifriranja i glavnog ključa.

TDE ne zahtijeva nikakvu promjenu aplikacije u kodu ili na drugi način kada ovlašteni korisnici pristupaju podacima, otuda i „transparentni“ u nazivu. Programeri ili bilo koje aplikacije ne trebaju stvarati makronaredbe ili ažurirati složene konfiguracije da bi koristili podatke. Nakon što su autorizirani, operativni sustav vrši dešifriranje i otvara bazu podataka za pristup podacima u njoj.

To također znači da ovlašteni korisnici i aplikacije ne trebaju stvarati pomoćne tablice, okidače ili prikaze za dešifriranje podataka koji su šifrirani pomoću TDE-a.

Najbolji alati za enkripciju baze podataka

Ok, pa … ovdje je popis naših 5 izbora za najbolje alate za šifriranje i softverska rješenja za upotrebu s vašim podacima:

1. IBM Guardium za šifriranje datoteka i baza podataka

IBM Guardium za šifriranje datoteka i baza podatakaIBM Guardium Encryption podataka odgovor je tvrtkama koje traže rješenje za šifriranje baze podataka koje dolazi od svjetski poznate tehnološke marke..

Pomoću ovog alata TDE se provodi s šifriranjem i dešifriranjem koji se odvijaju iznad sustava podataka i spremišta ili diskova. Na taj je način pristup podacima transparentan za korisnike, aplikacije, baze podataka, operativne sustave i sustave upravljanja pohranom. Shema šifriranja datoteka i baza podataka IBM Guardium Izvor slike

IBM Guardium upotrebljava se za šifriranje i strukturiranih i nestrukturiranih izvora podataka, a također se može smanjiti kako bi i dalje pokrivala sigurnosne potrebe tvrtke iako raste..

Konačno, IBM Guardium za šifriranje datoteka i baza podataka nameće šifriranje koje diktira politika. Nudi mogućnost centraliziranog upravljanja ključem za enkripciju što tvrtkama omogućuje zaštitu njihovih podataka, a istovremeno osigurava i usaglašenost s GDPR-om. U međuvremenu se pravila lako definiraju korištenjem prilagođenog poslužitelja za upravljanje i mogu se zatim implementirati u više operativnih sustava (Windows, Linux i Unix)..

2. Vormetrična prozirna enkripcija

Vormetrična prozirna enkripcijaVormetrična prozirna enkripcija je TDE, sigurnosni alat u mirovanju s centraliziranim upravljanjem ključevima, kontrolom pristupa korisniku i dolazi s detaljnom evidencijom revizije pristupa podacima.. Vormetrična shema prozirnog šifriranja Izvor slike

Ono po čemu se ovo rješenje za šifriranje ističe je njegova sposobnost zaštite podataka na mjestu gdje se mogu pohraniti – lokalno, putem više rješenja u oblaku za pohranu i u velikim podacima. Administratori se mogu odlučiti za šifriranje operacijskog datotečnog sustava ili ići na šifriranje na cijelom disku.

  Топ 14 алата за управљање и надгледање сервера за 2023. годину (бесплатно и плаћено)

Čvrsta snaga Vormetričke transparentne enkripcije otkriva se jednostavnim pregledom podataka koje može pokriti: lako se prenosi, može se prilagoditi da obuhvati desetine tisuća fizičkih ili virtualnih poslužitelja te radi na Windows, Linux i Unix platformama.

Jedna jedinstvena značajka koja dolazi s ovim rješenjem kompanije Thales eSecurity je ta što za početne operacije šifriranja podataka nije potrebno vrijeme zastoja. Administratori mogu jednostavno koristiti opciju “Transformacija uživo” (Data Live Transformation) gdje se baze podataka i datoteke mogu kriptirati dok se podaci koriste.

Opet, postoji nema zastoja, činjenica koja se može uvažiti pri razmatranju nekih alata može zahtijevati čistu ploču – instaliranje na nove poslužitelje baze podataka prije nego što se podaci mogu šifrirati.

3. McAfee kompletna zaštita podataka – napredna

Kompletna zaštita podataka McAfee-Advanced McAfee je jedan od najvećih igrača na tržištu rješenja protiv zlonamjernog softvera, a njegova cjelovita zaštita podataka – napredni alat za šifriranje dokaz je da proizvodi kvalitetne proizvode.

Ovaj alat za šifriranje pogona na razini poduzeća funkcionira u brojnim slučajevima uporabe, uključujući sprečavanje gubitka podataka, šifriranje na cijelom disku, kontrolu uređaja, pa čak i zaštitu podataka pohranjenih u oblaku (Dropbox i Google Drive, da ih nabrojimo samo nekoliko). Može se koristiti na poslužiteljima koji rade na verzijama sustava Windows i Mac OS X.

Osim šifriranja podataka na diskovima i kontrole pristupa, McAfeeov kompletni alat za zaštitu podataka automatski šifrira datoteke i mape prije nego što se kreću kroz lokalnu mrežu, pa čak i kada se dijele izvan nje. McAfee kompletna zaštita podataka - napredna shema Iznenađujuće, ovo cjelovito rješenje zaštite podataka relativno je jeftino s obzirom na snagu koju donosi malim i srednjim tvrtkama koje žele svoje podatke zaštititi.

4. DbDefence za Microsoft SQL

DbDefence za Microsoft SQL Za tvrtke koje koriste Microsoft SQL Server (uključujući SQL Express i LocalDB), malo softverskih rješenja nudi sigurnost podataka kao DbDefence; ovo je vjerojatno najidealniji alat za šifriranje SQL podataka.

Ovaj TDE alat nudi sigurnost podataka bez ugrožavanja brzine performansi. DBA imaju potpunu kontrolu nad onim što im treba da osiguraju i konfiguriraju DbDefence za rad na tablicama (neke ili sve njih), prijavama i aplikacijama kojima pristupaju ograničeni podaci. DbDefence načini Izvor slike

Načini konfiguracije omogućuju tri razine zaštite podataka iz baze podataka:

 • TDE koja se brine za šifriranje dok su podaci u mirovanju
 • A “Crna kutija“Funkcija koja blokira baze podataka iz mogućnosti da pregledavaju objekte (tablice, postupke i funkcije) bez odgovarajućeg odobrenja
 • Rješenje srednjeg sloja poznato kao maskiranje podataka (PDF) i koji omogućuje TDE zaštitu kao i skrivanje osjetljivih stupaca od administratora i ostalih korisnika napajanja

Konačno, DbDefence je učinkovit alat za šifriranje koji se lako postavlja i pokreće; to je jednostavno lagano, učinkovito šifriranje SQL baze podataka, a opet ima maleni digitalni otisak.

5. BitLocker

Windows 10 BitLocker Ovo je rješenje za enkripciju na cijelom disku koje nam dolazi putem Microsofta Inc. S više od 90 posto svijeta koji koristi jedan od njihovih operativnih sustava, a s obzirom da Windows 10 drži gotovo 49 posto udjela na tržištu desktop računara, to je Važno je znati najbolji način zaštite podataka o tome koji je najpopularniji operativni sustav.

  Što je softversko definirano umrežavanje (SDN) i zašto je važno?

Šifriranje pogona BitLocker, kao što je službeno poznato, je značajka ugrađene Windows zaštite podataka koja je dostupna s Windows operativnim sustavima već od ranih dana Viste. Služi za zaštitu korisnika od gubitka podataka ili krađe do kojih može doći u slučaju krađe, gubitka ili nesavjesnog uklanjanja uređaja. Ključ za pokretanje Bitlokera Najbolji način za korištenje ovog alata za šifriranje je u suradnji s Modul pouzdane platforme (TPM) – hardverska sigurnosna značajka koja se danas isporučuje s gotovo svim novim računalima. Bez njega, BitLocker bi i dalje radio na šifriranju pogona, ali bi umjesto toga zahtijevaju da administrator umetne USB pogon koji sadrži ključ za pokretanje prilikom dizanja šifriranih uređaja.

Glavni koncept ovog sigurnosnog alata je osigurati da ne odobri neovlašteni pristup pogonu – bilo pokretanjem softverskog alata ili fizičkim premještanjem tvrdog diska na drugo računalo.

Ljubavni faktor BitLocker-a je činjenica da je sve potrebno za zaštitu diska i svih podataka na njemu samo nekoliko klikova.

Nekoliko riječi opreza

Iako svi ovi alati za šifriranje nude način zaštite podataka, uvijek će postojati ta slaba točka: administrator. Budući da bi hakeri trebali dobiti lozinku administratora – bilo da je to zbog nepažnje u čuvanju lozinke ili zato što se nisu dovoljno brinuli za upotrebu složene lozinke – ništa ih neće spriječiti da dobiju potpuni pristup podacima.

Riješenje: nikad ne koristite zadane lozinke. Također, stvorite složene lozinke za koje se ne može nagađati i ne zapišite ih tamo gdje ih bilo tko može pronaći.

Isto se odnosi na sve aplikacije kojima je dana autorizacija pristupa diskovima, datotečnim sustavima ili bazama podataka; hakeri bi mogli iskoristiti bilo kakve slabosti u samim aplikacijama i pristupiti podacima iskorištavajući ih.

Riješenje: budite oprezni koje uloge i dopuštenja dajete svakoj aplikaciji. Držite se zakrpa i ažuriranja kako biste spriječili bilo kakve podvige.

Postoje li nedostaci u korištenju alata za šifriranje baze podataka?

Ok, upravo smo proveli sve ovo vrijeme raspravljajući o tome koji bi alati savršeno odgovarali brojnim scenarijima postavljanja poslužitelja. Dotakli smo se i nekoliko mjera opreza.

Sada ćemo pogledati koji su nedostaci u slučaju šifriranja baze podataka. Jer, iako biste možda voljeli osigurati svoje podatke, postoje i neki aspekti na koje morate paziti. Oni su:

 • Zaboravio lozinku – administratori moraju koristiti složene lozinke kako bi uistinu osigurali svoje baze podataka i, nažalost, to im mnogo olakšava zaborav; ako se to dogodi, vjerovatno više nema načina za pristup tim podacima.
 • Lažni osjećaj sigurnosti – dok šifriranje podataka pomoću ovih najnovijih alata štiti vaše podatke, to ne znači da biste trebali spustiti svoju stražu; uvijek budite u potrazi za novim metodama hakiranja. Obavezno čuvajte zakrpljeno i ažurirano cijelo digitalno okruženje.
 • Gricanje resursa – iako većina alata za šifriranje baze podataka ne troši resurse, slučaj se može mijenjati kako vaši podaci rastu i kada imate veći broj korisnika ili aplikacija koji i dalje traže sve više podataka. Ovaj trošak sigurnosti može se nadoknaditi povećanjem resursa, ali to će značiti i uvjerenje uprave da poveća proračun

Gledajući ove nedostatke, sa sigurnošću se može reći da ih prednosti daleko nadmašuju. To nas vodi do zaključka: ako imate osjetljive i povjerljive podatke, uvijek biste trebali razmotriti njihovo šifriranje.

Izdvojena slika tumbledorea iz Pixabaja 

About the author

Comments

 1. je napomenuti da transparentno šifriranje baza podataka (TDE) predstavlja još jednu vrstu enkripcije koja omogućuje šifriranje cijele baze podataka bez potrebe za mijenjanjem aplikacija koje pristupaju tim podacima. TDE koristi ključ koji se čuva u bazi podataka i automatski šifrira i dešifrira podatke prilikom pristupa bazi podataka.

  Korištenje alata za enkripciju baze podataka je važno jer štiti osjetljive podatke od neovlaštenog pristupa i krađe. Međutim, važno je napomenuti da korištenje ovih alata ne garantira potpunu sigurnost podataka. Postoje nedostaci u korištenju alata za šifriranje baze podataka, kao što su povećana složenost upravljanja ključevima i mogućnost gubitka podataka ako se ključevi izgube ili oštete. Stoga je važno pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke prije korištenja ovih alata.

Comments are closed.