5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

Što je ransomware?

Jednostavno rečeno, ransomware je vrsta zlonamjernog softvera koji šifrira datoteke pronađene na kompromitiranom sustavu, a zatim traži od žrtava da plati otkupninu kako bi povratili pristup svojim podacima..

Novac za otkup može biti od nekoliko dolara do stotina tisuća dolara.

Naravno, nikad ne postoji jamstvo da će žrtve vratiti pristup svojim datotekama čak i nakon što su uplate. No, ima smisla u svakom slučaju imati najbolja rješenja za zaštitu od ransomwarea.

U nastavku ćemo detaljno pogledati sve stvari za izdvajanje softvera, ali ako samo želite znati koja rješenja nude najbolju obranu, evo popis pet najboljih rješenja za zaštitu ransomwarea:

 1. Acronis Ransomware zaštita Besplatno rješenje koje može ići "to-to-toe" s najboljim od ransomwarea koji danas pluta Internetom. Jedno od najboljih rješenja za napade bez dana.
 2. Malwarebytes Anti-ransomware Koristi analizu ponašanja kako bi otkrio zlonamjerne namjere; nešto što antivirus zapravo ne može postići.
 3. Trend Micro RansomBuster Upotrijebite ovaj alat za zaštitu od ransomwarea kako biste riješili problem jednostavnim pohranjivanjem podataka i datoteka u sigurnu mapu i blokiranjem svih neovlaštenih pristupa njoj..
 4. Webroot SecureAnywhere Za korisnike koji žele precizan alat koji je ujedno i učinkovit u borbi protiv ransomwarea i olakšava potrošnju resursa. Ovaj je alat savršen izbor za pojedince i mala poduzeća.
 5. Bitdefender Antivirus Plus Daleko jedno od najboljih anti-ransomware rješenja vani. Ovo je potpuna obrana za one koji svoju sigurnost shvaćaju ozbiljno - ne samo protiv ransomwarea.

Kako je iTunes nulti dan omogućio napadačima da instaliraju ransomware na lukavi https://t.co/5iaAfbuGRE

- Dan Goodin (@ dangoodin001) 10. listopada 2023. godine

Da li vam stvarno treba zaštita od ransomwarea?

Ako smatrate da vaše antivirusno rješenje pruža dovoljnu zaštitu od napada zlonamjernog softvera, predstoji vam još jedno razmišljanje.

Vidite, problem s antivirusnim rješenjem je taj možda će propustiti novoobjavljeni ransomware kao najranije će biti svjesni nakon sljedećeg ažuriranja - kada proizvođač ažurira svoju crnu listu ili bazu podataka zlonamjernog softvera.

U međuvremenu, anti-ransomware rješenje može zaustaviti napad ransomware praćenjem procesa ili programa provjeravanjem jesu li napravili simptomatske promjene i pokazuju li sumnjiva ponašanja ili aktivnosti.

Zatim opet, čak i ako je vaš antivirus otkrio napad zlonamjernog softvera, još uvijek neće moći vratiti datoteke koje je šifrirao ransomware. Dešifriranje je utvrda anti-ransomware alata.

I tako, to ima savršenog smisla imaju i anti-ransomware softver za zaštitu pored antivirusnog rješenja. To se, osim ako, naravno, ne odlučite instalirati antivirusno rješenje koje među svojstvima uključuje i alat za zaštitu od ransomwarea. Pogledat ćemo nekoliko takvih.

Koliko je ozbiljna prijetnja?

Što se tiče napada ransomwarea, 2023. će se uvijek pamtiti kao godina u kojoj su ove vrste zlonamjernog softvera dominirale u globalnim naslovima cyber napada. Na primjer:

 • Kreatori Ransomwarea imaju dobar poticaj za nastavak svoje trgovine: procjenjuje se da su samo te godine zaradili milijardu dolara na plaćenim otkupninama
 • WannaCry ransomware udario u svibnju te godine i, kad se prašina slegla, uništila je pustoš u digitalnom svijetu: Smanjilo je bolnice do osakaćenja Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Velikoj Britaniji, pogodilo davatelje komunikacija, kao i oko 10 000 drugih organizacija, procijenjeno 200 000 osobnih žrtava, i doseglo žrtve u preko 150 zemalja
  5 najboljih alata i softvera za šifriranje baza podataka

Petya A Screen ransomewareIzvor: Wikimedia Commons

Iako su prijetnje prestale do kraja godine, to nije bio kraj napada. U 2023. godini prijetnja o ransomwareu nastavljena je, a neke od najvećih kompanija na planeti, pa čak i mreže čitavih gradova, održane su otkupninu:

 • U ožujku je Grad Atlanta pogodio gradnju SamSam Ransomware ali odbio je platiti otkupninu od 51.000 dolara. Kasnije, prvotna procjena zakona o oporavku iznosila bi oko 3 milijuna dolara. Ta se brojka ubrzo popela na 11 milijuna dolara, a mogla bi čak dostići i 17 milijuna dolara.
 • U kolovozu, TSMC, glavni tajvanski proizvođač poluvodiča koji opskrbljuje kompanije poput Apple-a pogođen je novom verzijom otkupnog softvera WannaCry; napad je zaustavio proizvodnju tvrtke na brušenje

Stvari nisu bile mnogo bolje u 2023. godini; zapravo se broj napada ransomwarea udvostručio, i što je još gore, sam je zlonamjerni softver postao još snažniji. Neki primjeri:

 • Lokalne američke vlade i dalje su bile na meti, primjer je Upravni ured sudova u Gruziji, koji je svoje sustave pokrenuo izvan mreže.
 • Velike industrije također su bile teško pogođene kao što je to bio slučaj s norveškom aluminijskom tvrtkom Norsk Hydro; hakeri su zatražili početnu otkupninu nakon što su se učvrstili u mreži tvrtke; kasnije su uspjeli onesposobiti preko 20 000 njegovih računala koja su bila raširena širom svijeta. Konačna šteta: preko 50 milijuna dolara.

Nažalost, ako je ovih posljednjih godina nešto što će proći, buduća prognoza ne izgleda previše ohrabrujuće. Očekuje se da će napadi postati još razorniji, dok zlonamjerni softver postaje sve luđi kako hakeri postaju pametniji i ciljaju određene industrije ili žrtve.

Zašto bi se mala tvrtka trebala brinuti zbog ransomwarea?

Jednostavno rečeno, tri su glavna razloga:

 • Rastući trend: SMB-ove sve više napadaju hakeri; pa je samo pitanje vremena kada ćete i vi biti pogođeni - pogotovo ako brzo rastete.
 • Kao savršena meta: MSP-ovi predstavljaju sočnije ciljeve od pojedinaca, oni su i manje sigurni od većih tvrtki - sjede na ugodnom mjestu.
 • Bez posljedica: SMB-ovi nemaju moć traženja hakera ili progona njih; čak i ako otkriju tko je odgovoran za napad stjecanjem softvera, oni još uvijek neće moći mnogo učiniti s tim - to ohrabruje napadače.

Kako napad ransomwarea može utjecati na vaše poslovanje?

Kao što smo nedavno vidjeli, osim početnog gubitka podataka i osakaćenja produktivnosti, pad napada putem ransomware napada može dugotrajno utjecati na poduzeća nakon napada.

Pogledajmo kako:

 • Napad može zaustaviti procese vašeg poslovanja - ako je vaš hardver napadnut, nema šanse da budete u mogućnosti pokrenuti procese ili zadovoljiti svoje kupce. To će rezultirati gubitkom povjerenja kupaca i, na kraju, padom dobiti.
 • Gubitak osjetljivih i kritičnih podataka - infekcija zlonamjernim softverom može rezultirati gubitkom podataka vašeg poduzeća što bi vas moglo zaustaviti i dalje s radom. Što je još gore, to je što bi informacije klijenata mogle biti ukradene što ih dovodi u opasnost.
 • Širenje dezinformacija - neotkriveni napad zlonamjernog softvera mogao bi preuzeti kontrolu nad vašim podacima i aplikacijama, a zatim ga koristiti za stvaranje lažnih podataka i prijavljivanje netočnih rezultata. Ako ih nesvjesno nastavite upotrebljavati, krajnji rezultati mogu biti samo još lošiji i mogu ukinuti strategiju prognoze vašeg poslovanja.
 • Napadi uskraćivanja usluge (DoS) - zlonamjerni softver se može koristiti za stavljanje vaše tvrtke na koljena jednostavnim postavljanjem nepristupačnog vanjskom svijetu. S druge strane, skripte iz vaše mreže mogu se koristiti za izolaciju od podataka ili klijenata koji vam mogu zatrebati od vanjskog svijeta. Bilo kako bilo, vaš će posao ostati gladan od unosa što bi moglo nanijeti nepovratnu štetu ako, na primjer, vaša prodaja ovisi o pristupu u stvarnom vremenu.
  10 najboljih PostgreSQL nadzornih alata

Ovo je samo nekoliko mnogih načina na koje vaše poslovanje može biti ozlijeđeno napadom zlonamjernog softvera. I tako, pitanje sada postaje: koja su najbolja rješenja za zaštitu od ransomwarea koje možete odabrati?

Najbolji alati za zaštitu od ransomwarea

1. Acronis Ransomware zaštita

5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

Iako se nudi i kao dio sveobuhvatnijeg pomoćnog programa za izradu sigurnosnih kopija Acronis True Image, Kratica Ransomware Zaštita Alat je besplatan, samostalan anti-ransomware alat koji također ima sve značajke i mogućnosti. Osim toga, dolazi s tim 5 GB hostelske sigurnosne kopije na mreži.

Nalazi se u oblaku, gdje se pohranjuju svi važni podaci koje korisnik odabere zaštititi. Upravo se to internetska sigurnosna kopija koristi kao točka vraćanja u slučaju napada ransomwarea.

Naravno, to je dodatno uz lokalnu predmemoriju datoteka sigurnosnih kopija - koji Acronis Ransomware Protection štiti od napada uskraćujući im pristup. Blokira se svaka aplikacija ili postupak koji nema odgovarajuću autorizaciju.

U međuvremenu, alat čuva znakove napada ransomwarea i koristi "bijelu listu" drugih kritičnih procesa kako bi bio siguran da slučajno ne označava legitimne one kojima treba pristupiti. Što je još važnije, ovaj alat osigurava vlastiti integritet blokirajući svaki pokušaj promjene vlastite datoteke.

Konačno, Acronis Ransomware Protection anti-ransomware alat koji proizvođač nudi besplatno u nadi da će vam se toliko svidjeti da ćete se na kraju odlučiti za premium paket.

Pa, nisu previše daleko od toga - to je impresivna anti-ransomware.

2. Malwarebytes Anti-Ransomware

5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

Iako je započeo u beta načinu, ovaj se anti-ransomware alat pretvorio u jednu od najboljih opcija na tržištu danas. Budući da je alat stvoren za određenu svrhu, ne troši procesijsku moć i, ustvari, ima mali digitalni otisak. Osim toga, Malwarebytes koristi ga kao dio svoje veće, potpunije zaštite od krajnjih tačaka od Malwarebytesa & Rješenje odgovora. To znači da su sigurni da je to sjajno sredstvo i imaju povjerenja u njegove performanse.

Jednom instaliran izvodi se u pozadini bez potrebe za početnim pregledom - jednostavno započinje sa zaštitom uređaja i reagira u stvarnom vremenu. Ljepota Malwarebytes-a je njegov Ransomware Rollback [PDF] tehnologija. Sve promjene u datoteke - poput šifriranja zlonamjernog softvera - mogu se poništiti. To se događa pomoću sigurnosnih kopija koje ovo anti-malware rješenje čuva upravo u tu svrhu.

Malwarebytes prati sve što se događa oko njega i prati koji se program ili postupak dogodio. Kad shvati da se dogodilo nešto grozno lako se može vratiti vrijeme unazad i poništiti bilo kakve promjene koje su napravljene bez obzira da li se radilo o izmjeni, brisanju ili čak šifriranju.

Stoga za one koji misle da je to lagan alat, možemo samo reći: "Učini ne podcijenite ga. "

Ono što Malwarebytes čini jednim od najboljih alata za suzbijanje zlonamjernog softvera je to osmišljen je kako bi se zaštitio od najnovijih internetskih prijetnji. Ono, dakle, ima mogućnost ciljanja najnovijih prijetnji zlonamjernog softvera da čak i neka druga antimalware rješenja „velike lige“ još nisu bila sposobna zastati.

3. Trend Micro RansomBuster

5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

RandomBuster je besplatan, a iako je istaknuta komponenta Trend Micro Antivirus paketa, dostupan je i kao samostalni program.

  10 najboljih alata i softvera za nadzor infrastrukture

Ovaj alat rješava problem ransomwarea na nešto drugačiji način - laganjem ransomware zlonamjernog softvera, lažne datoteke postavljaju se na prethodno odabrane strateške lokacije u sustavu i tada se promatraju zbog bilo kakvih zlonamjernih ponašanja ili pokušaja napada.

Zatim, tu je Folder Shield - značajka koja stvara dvije mape u kojima su bilo koji dokumenti smješteni unutar njih sigurni od napada. Nijedan program ne može uređivati ​​ili brisati datoteke koje se nalaze u tim mapama, osim ako za to nije odobreno posebno odobrenje. Naravno, mogu se kreirati nove datoteke i time se osigurava njihova zaštita od početka.

Na ovaj način, umjesto da provjerava svaki proces ili prati promjene koje se događaju na cijelom uređaju, RansomBuster se bavi samo s dvije mape (i svim podmapama ispod njih) kako bi zaustavio pristup programima, procesima ili uslugama, osim ako im nije dopušteno , Korisnici mogu jednostavno stvoriti mapu i umetnuti u nju sve svoje osjetljive podatke.

Konačno, još jedna sjajna stvar ovog anti-ransomware rješenja jest da proizvođači - Trend Micro - imaju namjensku internetsku internetsku stranicu na kojoj se posjetitelji mogu naći raznim alatima za borbu protiv otkupnih programa sa zaslonom, podnose zaražene datoteke na istragu, pa čak i imaju podaci se dešifriraju nakon što su postali žrtva napada zlonamjernog softvera.

4. Webroot SecureAnywhere

5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

Webroot SecureAnywhere je antivirus koji je stvoren za obranu od svih vrsta zlonamjernog softvera, a ne samo ransomwarea. Pa ipak, značajka protiv ranjivanja toliko je učinkovita da smo je morali uključiti na ovaj popis.

Jedinstvena značajka ovog alata je da prati sve procese - zakonite ili na drugi način - te ih ignorira ili uklanja ovisno o tome kojem skupu pripadaju. U slučaju neodlučnosti, alat pažljivo prati program ili postupak dok ne donese odluku na bilo koji način.

Budući da je antivirus utemeljen na oblaku, Webroot SecureAnywhere lako je na izvorima do te mjere da ostaje nezapažen dok ispunjava svoje zadatke. Još jedna prednost je što obrada oblaka ubrzava skeniranje - čak i tijekom potpunog skeniranja.

Webroot SecureAnywhere sprečava da se neprepoznati procesi povezuju putem interneta ili izvrše ireverzibilne promjene i evidentiraju sve ostalo što čine. Sve to vrijeme Webroot Central dubinski analizira procese prema bazi podataka u oblaku. Ako bilo koja od njih podigne zastavu, alat koristi svoje zapisnike kako bi ukinuo sve eventualne promjene, uključujući dešifriranje bilo koje datoteke šifrirane.

5. Bitdefender Antivirus Plus

5 najboljih alata za zaštitu od Ransomwarea

Ovo je, vjerojatno, jedno od najboljih anti-ransomware softverskih rješenja vani. Opet, iako Bitdefender Antivirus Plus potpuni je antivirusni paket, a kao punopravan obrambeni sustav može zaštititi vašu mrežu od raznih napada, to je zaštita od ransomwarea vrlo izuzetna.

To se uglavnom zahvaljuje Sigurnim datotekama, značajci koja sprječava pristup osjetljivim dokumentima i pohrani podataka od strane neovlaštenih korisnika. Bitdefender ima i vlastiti pokretački program za skeniranje softvera i višeslojnu zaštitu protiv ranjivanja.

Osim borbe protiv ransomwarea, Bitdefender Antivirus Plus služi i kao sredstvo za zaštitu od krađe identiteta i zaštitu od prijevara i ima proširenje za praćenje za traženje i blokiranje web tragača. Brinete li se hoće li vas netko špijunirati u privatnosti vašeg ureda ili dnevnog boravka? Zaštita web kamere ovog apartmana sprečava aplikacije da preuzmu vašu kameru dok vas Microphone Monitor upozorava kada aplikacija pokuša pristupiti vašem mikrofonu.

Sve to potkrijepljeno je značajkama poput upravitelja lozinki, bankarske zaštite, VPN-a, sigurnog online kupovine i još mnogo toga. Iznenađujuće, iako je riječ o zahtjevnom antimalware softveru, Bitdefender ostaje neupadljiv i ne povezuje resurse stroja koji bi trebao zaštititi..

Općenito, rekli bismo da je ovo nevjerojatan sveobuhvatni mrežni paket obrane.

Odlučivanje o alatu za zaštitu od ransomwarea

Ako pitate koji bismo mi najviše preporučili, još bismo bili podijeljeni između Bitdefender Antivirus Plus i Webroot SecureAnywhere. Prvo preporučujemo za tvrtke i poduzeća, dok bi drugi bio idealan za pojedine ili male poslovne korisnike.

About the author

Comments

 1. cija u 150 zemalja. Ovo je samo jedan primjer ozbiljnosti prijetnje koju ransomware predstavlja. Napadi ransomwarea mogu utjecati na bilo koju organizaciju ili pojedinca, bez obzira na veličinu ili industriju. Stoga je važno da se svi zaštite od ove prijetnje. Zašto bi se mala tvrtka trebala brinuti zbog ransomwarea? Mala tvrtka možda neće biti primarni cilj napada ransomwarea, ali to ne znači da su sigurne. Napadi ransomwarea mogu se dogoditi bilo kome, a mala tvrtka može biti posebno ranjiva jer često nemaju dovoljno resursa za ulaganje u sigurnosne mjere. Gubitak podataka ili blokiranje pristupa podacima može biti katastrofalan za malu tvrtku, posebno ako se ne mogu priuštiti plaćanje otkupnine. Stoga je važno da i mala tvrtka ulože u zaštitu od ransomwarea. Kako napad ransomwarea može utjecati na vaše poslovanje? Napad ransomwarea može imati ozbiljne posljedice za vaše poslovanje. Šifriranje podataka može dovesti do gubitka važnih informacija, a blokiranje pristupa podacima može utjecati na produktivnost i učinkovitost vašeg poslovanja. Ako se odlučite platiti otkupninu, to može biti veliki financijski teret za vaše poslovanje. Također, napad ransomwarea može utjecati na ugled vaše tvrtke i povjerenje klijenata. Stoga je važno da se zaštitite od ove prijetnje. Najbolji alati za zaštitu od ransomwarea Postoji mnogo alata za zaštitu od ransomwarea na tržištu, ali neki od najboljih uključuju Acronis Ransomware Protection, Malwarebytes Anti-Ransomware, Trend Micro RansomBuster, Webroot SecureAnywhere i Bitdefender Antivirus Plus. Ovi alati pružaju učinkovitu zaštitu od ransomwarea i mogu pomoći u sprečavanju napada. Odlučivanje o alatu za zaštitu od ransomwarea Važno je odabrati alat za zaštitu od ransomwarea koji najbolje odgovara vašim potrebama. Razmislite o vašim specifičnim zahtjevima i pronađite alat koji će vam pružiti najbolju zaštitu. Također, važno je redovito ažurirati svoj softver kako bi se osigurala najbolja zaštita od najnovijih prijetnji. Ne zaboravite, zaštita od ransomwarea je važna za sve organizacije i pojedince, bez obzira na veličinu ili industriju.

Comments are closed.