7 најбољих бесплатних СЦП сервера за Виндовс, Линук и Мац

7 најбољих бесплатних СЦП сервера

Шта је СЦП сервер?

СЦП или заштићени протокол за копирање средство је сигурног преноса датотека између локалног домаћина и удаљеног рачунала или између два удаљена рачунала.

Ево наше листе најбољих СЦП сервера:

  1. СоларВиндс СФТП и СЦП сервер (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ) - Бесплатна имплементација СЦП-а за Виндовс од водећег произвођача софтвера за надгледање мреже.
  2. Битвисе - СФТП и СЦП алат за Виндовс.
  3. ФрееССХд - Бесплатан пакет мрежних услужних програма за Виндовс који укључује СФТП.
  4. ОпенССХ за Виндовс - Текстни алат за командну линију за Виндовс који укључује СЦП.
  5. Цигвин за Виндовс - Бесплатни ССХ и СЦП алат за Линук који је прилагођен за рад на Виндовсима.
  6. ОпенССХ СЦП сервер - СЦП алат који је унапред инсталиран на већини Линук дистрибуција.
  7. Дропбеар СЦП - Лагани СЦП сервер који је предвиђен за употребу у уграђеним системима.
  8. МацОС матични СЦП сервер - СЦП сервер који је укључен у Мац ОС оперативни систем.

Када говоримо о „СЦП серверу“, заиста мислимо на „пренос података на ССХ сервер“ што заједно са собом доноси све предности ССХ безбедности, шифровања и поверљивости. Као такав, такав СЦП „сервер“ сам по себи не постоји. Уместо тога, ССХ сервер се користи за извођење копирања датотеке.

ССХ је "Сецуре Схелл,”Који укључује шифрирање за заштиту преноса преко незаштићених мрежа. Приликом имплементације СЦП-а, морате да креирате ССХ сервер. Та услуга води рачуна о додатној сигурности да би стандардну радњу копирања мреже претворила у трансакцију Сецуре Цопи.

Постоји много протокола који олакшавају пренос датотека путем мреже. Неки од ранијих који се и данас користе су Филе Трансфер Протоцол и тхе Тривиални протокол за пренос датотека (ФТП и ТФТП). Друга, сигурнија метода је Безбедан Копирај (СЦП). Док се ФТП може учинити сигурнијим коришћењем Сигурност транспортног слоја (ТЛС), СЦП је сам по себи сигурнији јер је заиста само ССХ сесија која се користи искључиво за пренос датотека. ФТП са ТЛС / ССЛ је означен као "ФТПС."

СЦП и СФТП: Сигурне алтернативе ФТП-у

Иако се ФТП и данас широко користи у мрежама и интернету, он је сам по себи несигуран. Тамо где су за сесију потребни веродостојни подаци за пријаву, корисничко име и лозинка шаљу се у обичном тексту, што значи да би их сваки пресретач могао прочитати.

СЦП је једна од две сигурне алтернативе за ваше ФТП задатке. Друга опција је Сигурни протокол за пренос датотека (СФТП), такође познат као ССХ ФТП јер као СЦП, он користи ССХ за заштиту.

Разлике између СЦП и СФТП

Разлика између СФТП и СЦП је у томе што је каснији систем за пренос датотека, док је СФТП укључује наредбе за испитивање и промену структуре директорија удаљеног рачунара.

ФТП преко ССХ-а

Да бисте додали збуњујуће сигурне ФТП алтернативе, можда ћете чути и за „ФТП преко ССХ“. Ово је више технике него протокола. Отворите стандардну ФТП сесију у оквиру ССХ сесије која је класификована као „тунелирање“. Када схватите да ФТП захтевају две одвојене везе да би формирали сесију, почињете да схватате да ФТП преко ССХ-а ускоро може да постане неуредан.

ФТПС додаје ССЛ

ФТПС методологија додаје процедуру коју треба укључити Сигурни слој утичнице (ССЛ) заштита (замењена транспортном заштитом слоја) у ФТП сесији. Ова комбинација протокола, међутим, има сигурносне недостатке, јер се наредбе за започињање сигурносних мера шаљу у обичном тексту и могу се пресрести..

Замените ТФТП СЦП-ом ради шифрирања

ТФТП уопште нема мере безбедности и треба га користити само на физички сигурним приватним мрежама. Ти би могао заменити СЦП за ТФТП да бисте додали шифровање дистрибуцији конфигурационих датотека на вашој мрежи јер је лакши сигурни систем за пренос датотека од СФТП.

Имплементација СЦП сервера

СЦП добија своје име по Уник команди цп, која се обично користи за копирање датотека. Како је Сецуре Цопи развијен као „цп са енкрипцијом“, много је лакше наићи на њу на Уник и Уник системима (Линук, Фрее БСД и Линук верзије). Такође се обично имплементира као наредба. СЦП сервери, СЦП услужни програми с графичким корисничким интерфејсима и СЦП за Виндовс системе су веома тешки за извор. Можете га пронаћи као наредбу у пакету ССХ сервера. Да бисмо вам пружили листу опција СЦП сервера, у овај водич смо укључили и ССХ сервере.

Ево листе најбољих СЦП сервера:

Виндовс СЦП сервери

1. СоларВиндс СФТП / СЦП Сервер (БЕСПЛАТНИ АЛАТ)

соларвиндс-фрее-сцп-сервер

СоларВиндс одржава свеобухватан пакет ИТ алата који укључује комбинацију СФТП / СЦП Сервер. Апликација ради као Виндовс сервис што значи да би њен основни рад требао бити познат Виндовс администраторима система.

За разлику од СЦП-а заснованог на Линуку, СоларВиндс СФТП / СЦП Сервер подржава стварање виртуалних корисника. Ово су кориснички налози који се могу користити за аутентификацију на СЦП серверу у сврху копирања датотека. Али, налози нису изворни Виндовс рачуни и зато заправо не постоје у систему. То пружа достојан ниво сигурности. У случају да је компромитована вјеродајница СЦП налога, не може се користити за пријаву у систем директно као корисник.

СоларВиндс СФТП / СЦП Сервер нуди графички интерфејс и фокусиран је на СЦП, а не на општи ССХ сервер. Алтернатива за Виндовс је или скупа или долази од мало познатих добављача, што уноси ризик.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА СЛУЖБЕНОМ МЕСТУ СОЛАРВИНДС:

ввв.соларвиндс.цом/фрее-тоолс/фрее-сфтп-сервер/

СоларВиндс СФТП / СЦП СерверДовнлоад 100% БЕСПЛАТНИ Алат

2. Битвисе

подешавања битвисе-ссх-сервера

Пошто и СФТП и СЦП покрећу ССХ, тај Битвисе ССХ сервер подржава оба ова сигурна протокола за пренос датотека.

Битвисе омогућава употребу било ког Виндовс-а матични кориснички рачуни или виртуелни корисници. То пружа велику флексибилност јер нема потребе за прављењем потпуно корисничких налога за Виндовс како бисте омогућили ад-хоц приступ заштићеним директоријима датотека.

Битвисе такође дозвољава администраторима система да ограниче везе само на СЦП. У многим СЦП имплементацијама СЦП приступ подразумева ССХ (схелл) приступ. То обично није проблем са Уник оперативним системима, јер ти системи имају сигурност на нивоу налога. Али, код Виндовс система, овај приступ може нехотице довести до ненамерног приступа стварима попут Повер Схелл-а. Имајући то у виду, Битвисе подржава могућност омогућавања СЦП приступа, али онемогућава приступ основној шкољци.

3. ФрееССХд

фреессхд-опције

ФрееССХд је како звучи. То је Бесплатно ССХ даемон за Виндовс. Уник језиком, демон је сродан услузи Виндовс.

ФрееССХд може да се покреће на било ком Виндовс систему новијем и укључујући Виндовс НТ 4 (што је прилично много свих њих) и ствара врло мали траг меморије и ресурса. Подржава виртуелне кориснике и једноставан интерфејс за надгледање, покретање или заустављање услуге.

4. ОпенССХ за Виндовс

ОпенССХ_ЦЛИ

Отворени ССХ је унук свих ССХ сервера. То је отприлике од 1999. године када је први пут објављен као део ОпенБСД оперативног система. Технички гледано, ОпенССХ је скуп алата, али највећи део дизања тешких терета обавља Опен ССХ програм. Дизајниран је за пренос на други оперативни систем и због тога је вероватно најкоришћенији ССХ сервер на планети. У пакету са ССХ долази СЦП, тако да је вероватно и Опен ССХ водећи у СЦП категорији.

Мицрософт Опен ССХ сервер је још увек у фази развоја, али овде је доступна верзија за пре издање (од 17. октобра 2017.). Биће потребно неколико Виндовс административних корака, јер су углавном потребне вештине командне линије Повер Схелл да би се поставило и радило.

Иако је сада у пре-релеасе, Опен ССХ има тако снажну линију да ће вероватно постати дефацто СЦП сервер у Виндовсу баш као што је то случај у осталим оперативним системима.

5. Цигвин Он Виндовс *

* Већина администратора Линук система позната је апликативни пројекат под називом Цигвин. Такође је поштено рећи да скоро нико други није чуо за то, међутим, многи Виндовс администратори система могу вероватно имати користи од Цигвин-а.

7 најбољих бесплатних СЦП сервера за Виндовс, Линук и Мац

Цигвин је пројекат отвореног кода који нуди Виндовс ДЛЛ датотеку која садржи заиста велику количину ПОСИКС АПИ функција. Шта ово значи? То значи да се многе Линук апликације могу прекомпоновати да користе Цигвин и зато се те апликације могу покренути на Виндовс-у.

Цигвин се спомиње у овом чланку јер постоји много Линук ССХ и СЦП сервера који су наводно доступни само као Линук пакети, али копање мало дубље често открива да и они имају Цигвин пакете. Администратори система Виндовс који угодно одговарају било којој Линук апликацији требало би да провере да ли је Цигвин пакет доступан.

Линук СЦП сервери

5. ОпенССХ СЦП сервер за Линук

опенссх-лого

Већина дистрибуција Линука долази са инсталираним Опен ССХ-ом, мада се он обично не ради по дефаулту. Вероватно ћете морати да покренете Опен ССХ демон да бисте омогућили ССХ везе које ће заузврат омогућити копирање СЦП датотека.

Назив пакета у већини случајева је опенссх-сервер.

$ апт-цацхе сеарцх опенссх-сервер
опенссх-сервер - сервер са сигурном шкољком (ССХ), за безбедан приступ са удаљених машина

Инсталација би требала бити једноставна као и покретање наредбе инсталације вашег управитеља пакета.

$ апт-гет инсталл опенссх-сервер

Једном када је сервер инсталиран и покренут, постојећи корисници система ће моћи да користе СЦП клијент за повезивање и копирање датотека у и из директорија на серверу где имају дозволе за читање. За разлику од ФТП-а који је обично постављен да дозвољава вишеструким корисницима приступ истом скупу директорија за пренос и преузимање, ССХ подразумевано оставља кориснике у њихов директориј. Можда ћете морати подешавати дозволе вашег датотечног система ако желите да ваши корисници имају приступ другим директоријима на серверу.

6. Дропбеар СЦП сервер

Могуће су ситуације када потпуно испуњени СЦП сервер није изводљив или пожељан. У том случају могу вам помоћи СЦП сервери мањих димензија као што је Дропбеар. Дропбеар је усмерен на уграђене системе попут рутера који ће можда требати ССХ или СЦП функционалност, али може се користити као СЦП сервер на било којој ПОСИКС компатибилној платформи.

Системски администратори који желе прилагодити Дропбеар мораће имати умерене вештине. Задаци попут онемогућавања основног ССХ-а, али остављајући функцију СЦП-а, захтеваће измене у Дропбеар макефилеу и рекомпилацију извршног програма.

 мацОС СЦП сервери

7. матични СЦП сервер мацОС-а

Као оперативни систем сличан Унику, мацОС има изворну подршку за ССХ и, према томе, СЦП. Да бисте омогућили ССХ на мацОС рачунару, идите на Преференцес система -> Дељење алата и омогућавање опције удаљеног пријављивања. То ће омогућити ССХ свим корисницима на рачунару.

мацос_схаринг_сеттингс

Завршне речи

Постоји пуно разлога да одаберете СЦП преко ФТП и ФТПС, али мање је разлога да одаберете СЦП преко СФТП. И СЦП и СФТП су заправо посебне врсте ССХ сесија тако да пружају исте предности и недостатке стандардне ССХ сесије љуске. За разлику од тога, ФТП и ФТПС су мање сигурни, тако да ако имате било који од ових сервера, требали бисте прећи на СЦП или СФТП.

Такође видети:

  • Најбољи ТФТП сервери
  • Најбољи СФТП сервери
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − 46 =

Adblock
detector