7 najboljih besplatnih SCP poslužitelja za Windows, Linux i Mac

7 najboljih besplatnih SCP poslužitelja

Što je SCP server?

SCP ili zaštićeni protokol za kopiranje sredstvo je sigurnog prijenosa datoteka između lokalnog računala i udaljenog računala ili između dva udaljena računala.

Evo našeg popisa najboljih SCP servera:

  1. SolarWinds besplatni SFTP i SCP poslužitelj (BESPLATNO PREUZIMANJE) - besplatna implementacija SCP-a za Windows od vodećeg proizvođača softvera za nadzor mreže.
  2. Bitvise - SFTP i SCP alat za Windows.
  3. FreeSSHd - Besplatni paket mrežnih uslužnih programa za Windows koji uključuje SFTP.
  4. OpenSSH za Windows - Tekstni alat za naredbenu liniju za Windows koji uključuje SCP.
  5. Cygwin za Windows - Besplatni SSH i SCP alat za Linux koji je prilagođen za rad na Windowsima.
  6. OpenSSH SCP poslužitelj - SCP alat koji je unaprijed instaliran na većini Linux distribucija.
  7. Dropbear SCP - Lagani SCP poslužitelj namijenjen za uporabu u ugrađenim sustavima.
  8. MacOS izvorni SCP poslužitelj - SCP poslužitelj uključen u operativni sustav Mac OS.

Kada govorimo o "SCP poslužitelju", stvarno mislimo na "prijenos podataka na SSH poslužitelj" što sa sobom donosi sve prednosti SSH-ove sigurnosti, šifriranja i povjerljivosti. Kao takav, ne postoji takav SCP poslužitelj sam po sebi. Umjesto toga, SSH poslužitelj koristi se za izvođenje datoteke.

SSH je “Sigurna školjka,"Koji uključuje enkripciju za osiguranje prijenosa preko nezaštićenih mreža. Prilikom implementacije SCP-a, morate stvoriti SSH poslužitelj. Ta se usluga brine za dodatnu sigurnost kako bi standardni mrežni postupak kopiranja pretvorio u Secure Copy transakciju.

Postoji mnogo protokola koji olakšavaju prijenos datoteka putem mreže. Neki od ranijih koji se i danas koriste su Protokol za prijenos datoteka i the Trivialni protokol za prijenos datoteka (FTP i TFTP). Druga, sigurnija metoda, je Sigurna Kopirati (SCP). Dok se FTP može učiniti sigurnijim korištenjem Sigurnost transportnog sloja (TLS), SCP je svojstveno sigurniji jer je to samo SSH sesija koja se koristi isključivo za prijenos datoteka. FTP s TLS / SSL označen je kao "FTPS."

SCP i SFTP: Sigurne alternative FTP-u

Iako se do danas FTP i dalje široko koristi u mrežama i internetu, on je sam po sebi nesiguran. Ako su za sesiju potrebne vjerodajnice za prijavu, korisničko ime i zaporka šalju se u običnom tekstu, što znači da bi ih svaki presretač mogao pročitati.

SCP je jedna od dvije sigurne alternative za vaše FTP zadatke. Druga je mogućnost Sigurni protokol za prijenos datoteka (SFTP), također poznat kao SSH FTP jer kao SCP, on koristi SSH za zaštitu.

Razlike između SCP i SFTP

Razlika između SFTP i SCP je u tome što je kasniji sustav prijenosa datoteka, dok je drugi SFTP uključuje naredbe za ispitivanje i promjenu strukture direktorija udaljenog računala.

FTP preko SSH-a

Da biste dodali zbunjujuće sigurne FTP alternative, možda ćete čuti i za "FTP over SSH." Ovo je više tehnike nego protokola. Otvorite standardnu ​​FTP sesiju unutar SSH sesije koja je klasificirana kao "tuneliranje". Kada shvatite da FTP trebaju dvije odvojene veze za formiranje sesije, počinjete shvaćati da FTP preko SSH-a uskoro može postati neuredan.

FTPS dodaje SSL

FTPS metodologija dodaje postupak koji treba uključiti Sigurni sloj utičnice (SSL) zaštita (zamijenjena sigurnosnom zaštitom sloja) u FTP sesiji. Ova kombinacija protokola, međutim, ima sigurnosne nedostatke, jer se naredbe za započinjanje sigurnosnih mjera šalju u običnom tekstu i mogu se presresti..

Zamijenite TFTP SCP-om radi šifriranja

TFTP uopće nema sigurnosne mjere i treba ga upotrebljavati samo na fizički sigurnim privatnim mrežama. Mogao bi zamijeni SCP za TFTP za dodavanje enkripcije distribuciji konfiguracijskih datoteka na vašoj mreži jer je lakši sigurni sustav za prijenos datoteka od SFTP-a.

Implementacija SCP poslužitelja

SCP dobiva svoje ime po Unix naredbi cp, koja se obično koristi za kopiranje datoteka. Kako je Secure Copy razvijen kao „cp sa enkripcijom“, mnogo je lakše susresti se s njim na Unixu i Unix-u sličnim sustavima (Linux, Free BSD i Linux inačice). Također se obično provodi kao naredba. SCP poslužitelji, SCP uslužni programi s grafičkim korisničkim sučeljima i SCP za Windows sustave vrlo su teški za izvor. Možete ga pronaći kao naredbu u paketu SSH poslužitelja. Dakle, da bismo vam pružili popis opcija SCP poslužitelja, u ovaj smo vodič i uključili SSH servere.

Evo popisa najboljih SCP poslužitelja:

Windows SCP poslužitelji

1. SolarWinds SFTP / SCP Server (BESPLATNI ALAT)

SolarWinds-free-SCP-poslužitelj

SolarWinds održava sveobuhvatan paket IT alata koji uključuje kombinaciju SFTP / SCP poslužitelj. Aplikacija radi kao Windows servis što znači da bi njezin osnovni rad trebao biti poznat Windows administratorima sustava.

Za razliku od SCP-a temeljenog na Linuxu, SolarWinds SFTP / SCP Server podržava stvaranje virtualnih korisnika. Riječ je o korisničkim računima koji se mogu koristiti za provjeru autentičnosti na SCP poslužitelju u svrhu kopiranja datoteka. Ali računi nisu izvorni Windows računi i zato zapravo ne postoje u sustavu. To pruža pristojnu razinu sigurnosti. U slučaju da je ugrožena vjerodajnica SCP računa, on se ne može koristiti za prijavu u sustav izravno kao korisnik.

SolarWinds SFTP / SCP Server nudi grafičko sučelje i fokusiran je na SCP, a ne na općenitom SSH poslužitelju. Alternativa za Windows je ili skupa ili dolazi od malo poznatih dobavljača, što unosi rizik.

VIŠE INFORMACIJA NA SLUŽBENOM MJESTO SOLARWINDS:

www.solarwinds.com/free-tools/free-sftp-server/

SolarWinds SFTP / SCP ServerDownload 100% BESPLATNI alat

2. Bitvise

bitvise-ssh-server-settings

Budući da i SSTP i SCP pokreću SSH, the Bitvise SSH poslužitelj podržava oba ova sigurna protokola za prijenos datoteka.

Bitvise dopušta upotrebu bilo kojeg Windowsa domaći korisnički računi ili virtualni korisnici. To pruža veliku fleksibilnost jer nema potrebe za stvaranjem cjelovitih Windows korisničkih računa kako bi se ad hoc pristup omogućio osiguranim datotekama datoteka.

Bitvise također omogućuje administratorima sustava da ograniče veze samo na SCP. U mnogim SCP implementacijama SCP pristup podrazumijeva SSH (shell) pristup. To obično nije problem s Unix operativnim sustavima, jer ti sustavi imaju sigurnost na razini računa. Ali, uz Windows sustave, ovaj pristup može nenamjerno dovesti do nenamjernog pristupa stvarima poput Power Shell-a. Imajući to u vidu, Bitvise podržava mogućnost dopuštanja SCP pristupa, ali onemogućuje pristup osnovnoj školjci.

3. FreeSSHd

freesshd opcijama

FreeSSHd je kako zvuči. To je Besplatno SSH daemon za Windows. Inače, demon je srodan usluzi Windows.

FreeSSHd se može pokretati na bilo kojem Windows sustavu novijem i uključujući Windows NT 4 (što je poprilično svi) i stvara vrlo malo prostora u memoriji i resursima. Podržava virtualne korisnike i jednostavno sučelje za nadgledanje, pokretanje ili zaustavljanje usluge.

4. OpenSSH za Windows

OpenSSH_CLI

Otvoreni SSH je unuk svih SSH poslužitelja. Trajao je od 1999. godine kada je prvi put objavljen kao dio OpenBSD operativnog sustava. Tehnički gledano, OpenSSH je skup alata, ali većinu teških dizanja izvodi Open SSH program. Dizajniran je za nošenje na drugi operativni sustav i zbog toga je vjerojatno najčešće korišteni SSH poslužitelj na planeti. U paketu sa SSH dolazi i SCP, tako da će Open SSH vjerojatno preuzeti vodeću ulogu i u SCP kategoriji.

Microsoft Open SSH poslužitelj je još uvijek u fazi razvoja, ali ovdje je dostupna inačica prije izdanja (od 17. listopada 2017.). Bit će potrebni određeni dijelovi operacijskog sustava Windows, jer je uglavnom potrebna vještina naredbenog retka Power Shell da bi se postavila i radila.

Iako je možda u pre-release, Open SSH ima tako jaku liniju da će vjerojatno postati defacto SCP poslužitelj u Windowsu jednako kao što je to slučaj u ostalim operativnim sustavima.

5. Cygwin u sustavu Windows *

* Većina administratora Linux sustava svjesna je aplikativnog projekta pod nazivom Cygwin. Također je pošteno reći da gotovo niko drugi nije čuo za to, međutim, mnogi Windows administratori sustava mogu imati koristi od Cygwina.

7 najboljih besplatnih SCP poslužitelja za Windows, Linux i Mac

Cygwin je projekt otvorenog koda koji nudi Windows DLL datoteku koja sadrži stvarno veliku količinu POSIX API funkcija. Što to znači? To znači da se mnoge Linux aplikacije mogu prekompolirati za upotrebu Cygwina i zato se ti programi mogu pokrenuti na Windows-u.

Cygwin se spominje u ovom članku, jer postoji mnogo Linux SSH i SCP servera koji su navodno dostupni samo kao Linux paketi, ali kopanje malo dublje često otkriva da i oni imaju Cygwin pakete. Administratori sustava Windows koji ugodno odgovaraju bilo kojoj Linux aplikaciji trebali bi istražiti je li Cygwin paket dostupan.

Linux SCP poslužitelji

5. OpenSSH SCP server za Linux

OpenSSH-logo

Većina distribucija Linuxa dolazi s instaliranim Open SSH-om, iako se on obično ne radi po zadanim postavkama. Vjerojatno ćete morati pokrenuti demon SSH da biste omogućili SSH veze koje će zauzvrat omogućiti kopiranje SCP datoteka.

Naziv paketa u većini slučajeva je openssh-server.

$ apt-cache pretraživanje openssh-poslužitelja
openssh-server - poslužitelj sa sigurnom školjkom (SSH), za siguran pristup s udaljenih računala

Instalacija bi trebala biti jednostavna kao i pokretanje naredbe za instalaciju vašeg upravitelja paketa.

$ apt-get install openssh-server

Jednom kada je poslužitelj instaliran i pokrenut, postojeći korisnici sustava moći će koristiti SCP klijent za povezivanje i kopiranje datoteka u i iz mapa na poslužitelju gdje imaju dozvole za čitanje. Za razliku od FTP-a koji je obično postavljen tako da dopušta više korisnika pristup istom skupu direktorija za prijenos i preuzimanje, SSH podrazumijeva korisnike u njihov direktorij. Možda ćete morati podešavati dopuštenja vašeg datotečnog sustava ako želite da vaši korisnici mogu pristupiti drugim direktorijima na poslužitelju..

6. Dropbear SCP server

Moguće su situacije kada potpuno ispunjeni SCP poslužitelj nije izvediv ili poželjan. U tom slučaju SCP poslužitelji s manjim dimenzijama poput Dropbeara mogu vam pomoći. Dropbear je usmjeren na ugrađene sustave poput usmjerivača koji će možda trebati SSH ili SCP funkcionalnost, ali može se koristiti kao SCP poslužitelj na bilo kojoj POSIX kompatibilnoj platformi.

Administratori sustava koji žele prilagoditi Dropbear morat će imati umjerene vještine. Za zadaće poput onemogućivanja osnovnog SSH-a, ali za izostavljanje SCP-a, zahtijevat će izmjene Dropbear makefile i ponovna preinaka izvršne datoteke.

 macOS SCP poslužitelji

7. izvorni SCP poslužitelj macOS-a

Kao Unix operativni sustav, macOS ima izvornu podršku za SSH, a samim tim i SCP. Da biste na macOS računalu omogućili SSH, idite na Postavke sustava -> Dijeljenje Appleta i omogućiti opciju Remote Login. To će omogućiti SSH svim korisnicima na stroju.

macos_sharing_settings

Završne riječi

Postoji puno razloga za odabir SCP-a preko FTP-a i FTPS-a, ali manje je razloga za odabir SCP-a preko SFTP-a. I SCP i SFTP su zapravo posebne vrste SSH sesija tako da pružaju iste prednosti i nedostatke standardne SSH sesije ljuske. Za razliku od toga, FTP i FTPS su manje sigurni, tako da ako imate bilo koju od ovih vrsta poslužitelja, trebali biste se prebaciti na SCP ili SFTP.

Vidi također:

  • Najbolji TFTP poslužitelji
  • Najbolji SFTP poslužitelji
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 81

Adblock
detector