8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

Како ваша организација расте, тако се повећава и број сервера, уређаја и услуга од којих зависите. Израз „систем“ обухвата све рачунске ресурсе ваше организације. Сваки елемент системске инфраструктуре ослања се на основне услуге или пружа услуге компонентама које су ближе кориснику.

У умрежавању је типично да се о систему размишља као о слојевитом слогу. Кориснички софтвер налази се на врху снопа, а системске апликације и услуге на следећем слоју надоле. Испод услуга и апликација наићи ћете на оперативне системе и фирмвер. Перформансе софтверских елемената морају се надгледати као сноп апликација.

Ми ћемо детаљније детаљно размотрити сваки алат касније у водичу, али ако вам недостаје времена, ево нашег резимеа списак седам алата за надгледање система:

 1. Монитор здравља СоларВиндс сервера (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ) - Бесплатан алат који се покреће на Виндовс Серверу. Ово ће надгледати доступност, здравље и перформансе до 5 сервера.
 2. Сите24к7 Надгледање сервера (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Услуга праћења заснована на облаку која прати перформансе мрежа, сервера, апликација и веб локација.
 3. Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - Покрива мреже, коришћење пропусне ширине, сервере и апликације. Овај алат је бесплатан за до 100 сензора.
 4. СоларВиндс монитор сервера и апликација (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - Свеобухватни систем праћења који укључује детаљни преглед свих ресурса и услуга који подржавају сваку апликацију.
 5. Атера (БЕСПЛАТНО СУЂЕЊЕ) Систем за надгледање и управљање ИТ инфраструктуром који се испоручује из облака и намењен је за коришћење од стране МСП-а.
 6. МанагеЕнгине ОпМанагер (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - Свеобухватни монитор перформанси мрежних уређаја који се може комбиновати са другим алатима за управљање ресурсима компаније МанагеЕнгине.
 7. Нагиос КСИ и Нагиос Цоре - Нагиос КСИ је плаћени монитор, а Нагиос Цоре бесплатан. Оба се могу проширити на хиљаде додатака који су доступни на форуму корисничке заједнице.
 8. ВхатсУп Голд - Проширив алат за надгледање мреже са СНМП процедурама на којима се налазе здравствени прегледи уређаја.

Корисници ће приметити проблеме са перформансама софтвера који користе, али се ти проблеми ретко појављују унутар тог софтвера. Сви слојеви апликације морају се испитати да би се пронашао основни узрок проблема са перформансама. Морате да отклоните проблеме код праћења у реалном времену пре него што се појаве. Алати за надгледање помажу вам да уочите грешке и кварове услуга пре него што почну да утичу на кориснике.

Системски пакет наставља се испод софтвера. Проблеми са хардвером могу се спречити надгледањем. Требат ћете надгледати сервере, мрежне уређаје, перформансе интерфејса и капацитет мрежне везе. Потребно је да надгледате различите типове интерактивних елемената система да би ИТ сервиси могли несметано да раде. Овде ћемо погледати шест софистицираних пакета за надгледање система за Виндовс и Линук.

Зашто системски надзор

Знати да ли рачунар има проблема прилично је једноставно када је рачунар испред вас. (Знајући шта узрокује проблем? То је теже.)

Али рачунар који сједи сам по себи није толико користан као што би могао бити. Чак и најмања мрежа малих канцеларија / кућних уреда има више чворова: лаптопове, радне површине, таблете, ВиФи приступне тачке, интернетски пролаз, паметне телефоне, сервере датотека и / или медијске сервере, штампаче итд. То значи да сте задужени за „инфраструктуру“, а не само за „опрему“. Било која компонента можда би се почела понашати лоше и могла би изазвати проблеме другима..

Највероватније се ослањате и на спољне сервере и услуге. Чак и лична веб локација поставља гадно питање, „Да ли је моја веб локација још увек подигнута?“ И када ваш Интернет провајдер има проблема, корисност ваше локалне мреже пати. Потребан вам је монитор активности. Организације се све више ослањају на сервере и услуге хостоване у облаку: СааС апликације (е-пошта, канцеларијске апликације, пословни пакети итд.); складиштење датотека; хостинг за облаке за сопствене базе података и апликација; и тако даље. Ово захтева софистицирано решење за надгледање које може да поднесе хибридна окружења.

Алати за надгледање пропусности и анализатори саобраћаја засновани на НетФлов и сФлов помажу вам да будете свесни активности, капацитета и здравља своје мреже. Омогућују вам гледање промета како пролази кроз усмјериваче и склопке, или стиже и напушта домаћине.

Али шта је с домаћинима на вашој мрежи, њиховим хардвером и услугама и апликацијама који се покрећу тамо? Надгледање активности, капацитета и здравља домаћина и апликација фокус је праћења система.

Основе надгледања система

Да би ваш систем био прилагођен сврси, ваше надзорне активности морају да обухвате следеће приоритете:

 • Прихватљиве брзине испоруке
 • Стална расположивост
 • Превентивно одржавање
 • Надгледање и закрпа верзија софтвера
 • Детекција упада
 • Интегритет података
 • Мониторинг безбедности
 • Ублажавање напада
 • Превенција и откривање вируса

Недостатак финансирања може вас довести до компромиса у погледу праћења комплетности. Трошак праћења може бити оправдан због тога:

 • смањује трошкове корисничке подршке
 • спречава губитак прихода услед прекида рада система или рањивости
 • спречава цурење података што води до парнице
 • спречава оштећење хардвера и губитак пословних критичних података

Трошкови за надгледање система смањују трошкове у другим областима ИТ буџета.

Основни алати за надгледање система

Свако ко је радознао у погледу перформанси своје радне станице или лаптопа вероватно је наишао на Виндовс Таск Манагер или Линук-ов пс и топ. (Искусније знају за Сисинтерналс на Виндовс-у и хтоп-у, атоп-у, пгреп-у и пстрее-у за Линук.)

Виндовс Таск Манагер приказује информације о употреби апликација на високом нивоу.

Таск Манагер је добар пример основних информација о надгледању активности које можете сазнати о хосту, почевши од процеса који се покрећу и који тренутно троше највише ресурса.

Виндовс Таск Манагер приказује коришћење система високог нивоа.

Попните се на ниво и показаће вам тренутну и недавну употребу кључних ресурса као што су ЦПУ, меморија, диск и мрежне везе. На другим картицама биће вам приказано више детаља о покретаним процесима, услугама оперативног система и другим кључним подацима.

Уник / Линук врх приказује тренутну употребу система и процеса.

Уник и Линук имају аналогне алате, попут врха.

Управитељ задатака и врх пружају континуирано ажурирани приказ употребе. Ове једноставне алате за праћење у реалном времену су добре за основни ад хоц надзор појединачне машине, како бисте видели шта се покреће и шта троши ресурсе система.

Минималне могућности софтвера за надгледање система

Софистициранији систем за надгледање система пружа много шири спектар могућности, као што су:

 • Надгледање више сервера. Руковање серверима различитих добављача који раде на различитим оперативним системима. Надгледање сервера на више локација и у облаку.
 • Надгледање низа серверских метрика: доступност, употреба ЦПУ-а, потрошња меморије, простор на диску, време одзива и брзина преноса / преузимања. Надгледање температуре и напона напајања ЦПУ-а.
 • Надгледање апликација. Кориштење дубоког знања о уобичајеним апликацијама и услугама за надгледање кључних процеса на послужитељу, укључујући веб сервере, сервере база података и скупове апликација.
 • Аутоматски вас упозоравам проблема, као што су сервери или мрежни уређаји који су преоптерећени или спуштени, или забрињавајуће трендове. Прилагођена упозорења која могу да користе више начина да вас контактирају - е-пошта, СМС текстуалне поруке, пејџер итд.
 • Покретање радњи као одговор на упозорења, да се одређене класе проблема аутоматски баве.
 • Прикупљање историјских података о здрављу и понашању сервера и уређаја.
 • Приказивање података. Крчење података и анализа трендова за приказ светлујућих визуализација података.
 • Извештаји. Поред екрана, генерисање корисних унапред дефинисаних извештаја који помажу у задацима попут предвиђања капацитета, оптимизације коришћења ресурса и предвиђања потреба за одржавањем и надоградњом.
 • Прилагодљиво извештавање. Објекат који ће вам помоћи да направите прилагођене извештаје.
 • Лака конфигурација, користећи методе попут аутоматског откривања и познавање типова сервера и апликација.
 • Неинтризивност: наметање малих трошкова за ваше производне машине и услуге. Паметна употреба агената да би се учитао надзор гдје је то прикладно.
 • Прилагодљивост: Може да расте са вашим послом, од малог или средњег предузећа (СМБ) до великог предузећа.

Најбољи алати за праћење система

Осим што смо имали најмање софтверске могућности за надгледање система које смо навели горе, приликом одабира алата у овом посту узели смо у обзир и неке од следећих критеријума:

 • Једноставност инсталације и употребе, укључујући доступност документације, форуме заједнице и подршку
 • Опредељеност за стална ажурирања, унапређења и стално одржавање.
 • Примена за решавање проблема у стварном свету и робустан сет функција.

1. СоларВиндс Монитор здравља сервера (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ)

СоларВиндс производи пакет производа за свеобухватно надгледање и управљање мрежама. За надгледање система су најрелевантнија два: бесплатан алат, Монитор здравља сервера и алат за трошкове, Сервер и Апплицатион Монитор.

Слободан Монитор здравља сервера (СХМ) надгледаће расположивост, здравље и перформансе до 5 сервера - ако имате прави тип сервера.

 • Подржани сервери су: Делл ПоверЕдге ™, ХП ПроЛиант ™ и ИБМ еСервер ™ кСериес.
 • Подржана кућишта сечива су: Делл ПоверЕдге М1000е и ХП БладеСистем ц3000 и ц7000.
 • Подржани хипервисори су: ВМваре вСпхере® ЕСКС Хипервисор и ЕСКСи ™ Хипервисор.

СХМ користи СНМП, ВМИ и ЦИМ за анкетирање стандардних компоненти на сваком серверу, укључујући напајање, брзину вентилатора, температуру, ЦПУ и батерију.

Једном када инсталирате СХМ, конфигурација је јасна. За сваки послужитељ одредите име рачунала или ИП адресу и пружите вјеродајнице за СНМП, ВМИ и / или ВМваре. Такође можете подесити интервал испитивања.

СоларВиндс Сервер Хеалтх Монитор сумира статус највишег нивоа надгледаних сервера.

Картица надзорне табле приказује укупно здравствено стање надгледаних сервера. Можете да кликнете на сервер да бисте добили његове детаље. Сваки сензор на том серверу је наведен, а ви можете да кликнете на сензор да бисте добили више детаља.

СоларВиндс Хеалтх Монитор Монитор може се детаљно прегледати до детаља на одабраном серверу.

СХМ вам омогућава скоро видљивост здравља мале колекције сервера. Као алат за улазни ниво не укључује механизам за слање упозорења када нисте испред екрана или за генерисање извештаја о стварима као што су историјски трендови.

ИЗБОР УРЕДНИКА

Пратите здравље, стање и доступност хардвера сервера

Преузимање: Преузмите БЕСПЛАТНО издање на СоларВиндс.цом

Званични сајт: ввв.соларвиндс.цом/фрее-тоолс/сервер-хеалтх-монитор/

2. Надгледање сервера Сите24к7 (БЕСПЛАТНИ ПРОТИВ)

Сите24к7 покрива све аспекте надгледања система, пружајући вам видљивост у раду мреже, сервера и апликација. Ова комбинација компетенција је одлична за оне који се баве виртуализацијама. Алат је у могућности да надгледа Мицрософт Хипер-В и ВМваре, а такође може да прати и активности Доцкер контејнера.

Као систем заснован на облаку, Сите24к7 је неутралан према локацији. Ваш тим за управљање инфраструктуром не мора бити физички смештен у истој згради са објектима којима се управља. Инструменталној табли се приступа преко прегледача, а ту је и апликација за приступ путем мобилних уређаја.

Надгледање сервера вам даје сталне новости о статусима који укључују ЦПУ, меморију, диск, мрежни интерфејс, софтверски оперативни систем, проверите порт и систем датотека. Алат укупно покрива више од 30 различитих фактора перформанси сервера.

8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

Екрани за надгледање апликација у алату дају сталан преглед свих активности на вашој мрежи. Он тражи узроке откривених грешака, све до анализе линија кода.

8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

Надгледање није ограничено на само једну локацију. Пакет Сите24к7 може да досегне мрежу и провери на системима са више локација и на удаљеним системима. Ако не покрећете своје сервере, али користите ресурсе у облаку, и даље можете да инсталирате монитор Сите24к7 да бисте стекли видљивост у раду мреже. Алат може надгледати АВС и Мицрософт Азуре сервере.

Локално, сајт 24 × 7 може надгледати уређаје који раде под оперативним системом Виндовс, Виндовс Сервер, Линук, ФрееБСД Уник и ОС Кс. Алат је у могућности да даје детаљне податке о активностима за сваки преклопник на вашој мрежи и такође је у могућности да надгледа бежичне мреже.

8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

Сите24к7 се нуди у пакетима који одговарају предузећима и МСП-овима који се воде на веб локацији, као и уобичајеним компанијама за производњу опека и малтера. Услуга се наплаћује на основу претплате и постоји ограничено Бесплатно издање које може да надгледа до пет сервера.

Можете добити 30-дневно бесплатно пробно време система. Ако одлучите да не купујете на крају пробног периода, прелазите на Бесплатно издање.

Сите24к7 Мониторинг СерверСтарт 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

3. Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

Паесслер ПРТГ Нетворк Монитор је решење „укључене батерије“ које надгледа ваше сервере и уређаје, мрежни саобраћај и још много тога. ПРТГ може да користи НетФлов и сФлов, а ми смо то детаљно описали у истраживању бесплатних анализатора саобраћаја НетФлов..

ПРТГ мрежни монитор ради на Виндовс-у. Надгледа поштанске сервере, веб сервере, сервере база података, сервере датотека и виртуелне сервере. ПРТГ може да надгледа више веб локација и цлоуд услуга. Користи СНМП, ВМИ, НетФлов, сФлов, пинг, ссх, РЕСТ АПИ-је и њушкање пакета.

Подешавање алата је помало сложено, али чаробњак за подешавање и видео водич ће вас водити кроз кораке. Алат ће пронаћи много уређаја и сервера путем аутоматског откривања.

Паесслер ПРТГ стабло уређаја приказује сервере на вашој мрежи и сензоре који их прате.

У корисничком интерфејсу примарни приказ је стабло уређаја које приказује уређаје (укључујући сервере) у вашој мрежи и сензори који прате сваки.

Паесслер ПРТГ топ 10 мерка сервера повезује критични статус ваших сервера.

На страни хардвера сервера, његови сензори могу надзирати оптерећење ЦПУ-а, меморије, диска, окружења у серверској соби итд. На страни апликација долази са више од 200 типова сензора за уобичајене мрежне услуге, укључујући ХТТП, СМТП / ПОП3 (е-пошта) , ФТП итд.

Паесслер ПРТГ открива проблеме, приказује их на листи и шаље аларме.

Можете одредити прагове за упозорења, а ПРТГ може слати обавештења о откривеним проблемима путем неколико метода, укључујући е-пошту и СМС. Пружа низ унапред дефинисаних извештаја и погодности за креирање прилагођених извештаја. Извештаји се такође могу заказати.

Бесплатна верзија је ограничена на 100 сензора након 30-дневног суђења које можете преузети овде. Будући да је сензор појединачни ток података, сваком серверу и уређају ће обично требати неколико сензора.

Бесплатна верзија ПРТГ Нетворк Монитор-а нуди добро снабдевен пакет алата за надгледање мале мреже.

Паесслер ПРТГ Нетворк МониторДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

4. СоларВиндс монитор сервера и апликација (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс Сервер и Монитор Монитор (САМ) део је скупог Орион пакета мрежних алата за надгледање и управљање; у нашем чланку смо погледали компоненте Орион пакета о најбољим анализаторима саобраћаја сФлов. Тамо где Сервер Хеалтх Монитор може да задовољи потребе мале радње, САМ може покрити мала и велика предузећа. СоларВиндс нуди 30-дневно бесплатно пробно тестирање САМ-а.

Као што име сугерира, САМ прати здравље и перформансе хардвера и виртуелних сервера сервера од више произвођача, као и дубоко надгледање стотина апликација. Може да прати више локација и облака окружења попут Азуре и АВС.

СоларВиндс Орион пакет аутоматски ће открити домаћине и уређаје на вашој мрежи. Тада можете почети да их надгледате.

СоларВиндс Сервер и Монитор апликација графички приказују статус највишег нивоа сервера.

Након што је сервер идентификован и надзор се покреће, погледајте детаље о чвору да бисте видели САМ-ове податке о перформансама и здравственим подацима чвора.

СоларВиндс САМ приказује детаље на серверу у табелама и графикама.

Подаци о статусу сервера приказани су и графички и у табелама.

Потребно је друго скенирање открића како би САМ могао открити апликације које раде на раније откривеним чворовима.

Откривање апликације СоларВиндс САМ скенира сервере који траже познате апликације са листе коју сте одабрали.

Можете конфигурирати скенирање откривања апликација тако да одредите које апликације САМ треба тражити. Тада сте обезбедили акредитиве којима САМ треба да приступи информацијама о различитим чворовима.

СоларВиндс САМ приказује статус апликација у вашој мрежи у табелама и графикама.

Један САМ је открио апликације и започео редовно скенирање, Резиме апликација ће приказати статус највишег нивоа за апликације које се покрећу на вашим серверима.

СоларВиндс САМ приказује статус сервера и апликација у табелама, са омогућеним детаљним прегледима.

Сажетак укључује упозорења и догађаје о апликацији, првих 10 чворова према оптерећењу ЦПУ-а, физичком меморијом, виртуелном меморијом, И / О операцијама итд..

САМ, радећи са СоларВиндс пакетом мрежних алата за надгледање и управљање, пружа читав спектар функција за прилагодљиве надзорне табле, анализу, упозоравање, извештавање итд..

САМ и СоларВиндс пакет су корпоративни пакети, тако да нису јефтини и траже знатна средства на серверу који их домаћин. Већина компоненти се троши уз додатно пуњење. Али ако је ваша мрежа велика или растућа, СоларВиндс пакет са САМ-ом вреди истражити.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА СЛУЖБЕНОМ МЕСТУ СОЛАРВИНДС:

ввв.соларвиндс.цом/сервер-апплицатион-монитор/

СоларВиндс Сервер и Апплицатион МониторДовнлоад БЕСПЛАТНО 30-дневно суђење на СоларВиндс.цом

5. Атера (БЕСПЛАТНО СУЂЕЊЕ)

Атера је систем за даљинско надгледање и управљање (РММ) дизајниран за употребу од стране управљаних провајдера услуга (МСП). Алат превазилази надзор система јер укључује велики број алата за администрацију система, као што је управитељ закрпа.

Атера услуга омогућава техничару МСП да надгледа ИТ инфраструктуру клијента инсталирањем агент софтвера на тој удаљеној локацији. Једном када сервис почне за новог клијента, Атера систем претражује клијентску мрежу и бележи све прикључене уређаје. Ово ствара инвентар опреме и покреће процес праћења за сваки уређај.

8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

Атера такође претражује све крајње тачке и сервере како би забележио који је софтвер инсталиран на веб локацији. Ова претрага служи за функцију управљања лиценцама у систему. И претрага опреме и софтвер софтвера представљају могућности да МСП прилагоди уговоре како би тачно одражавао инфраструктуру коју ће сервис надгледати - многи клијенти не знају тачно коју опрему и софтвер имају на лицу места пре почетка МСП уговора.

Систем надзора укључује надзор над мрежама, серверима и апликацијама. Монитор сервера провјерава сва стандардна питања перформанси сервера. Ту се убрајају ЦПУ, меморија и капацитет диска и употреба.

8 најбољих алата за надгледање система за Виндовс и Линук

Перформансе апликација уско су повезане са статусима сервера који их угоштавају. Ово се посебно односи на виртуелизације. Атера је у могућности да надгледа широк спектар апликација укључујући Веб и сервере за е-пошту, базе података, виртуализације и комуникационе услуге.

Систем Атера укључује модуле за надгледање интерног коришћења од стране МСП-а. Они укључују управљање уговорима, управљање клијентима и управљање тимом.

Поред процеса праћења, Атера укључује софтвер за управљање Хелп Деск-ом који укључује удаљени приступ и уређаје за четовање које користе техничари који одржавају Хелп Деск.

Атера је услуга заснована на облаку, тако да МСП не треба да инсталира ниједан софтвер да би је користио. Сав приступ контролним табли сервиса врши се преко стандардног веб прегледача. Услуга се наплаћује на основу претплате уз наплату накнада по техничару месечно. На располагању је и годишња тарифа, која делује јефтиније. Атера је доступна за тестирање на а 30-дневно бесплатно пробно време.

30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија АтераСтарт-а

6. МанагеЕнгине ОпМанагер (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

МанагеЕнгине производи комплетан пакет за управљање мрежама и нуди бесплатне верзије неких њихових алата. У оквиру нашег бесплатног софтвера за надгледање пропусне ширине претходно смо погледали бесплатно издање МанагеЕнгине ОпМанагер-а.

Подешавање ОпМанагер-а је процес у више корака, али не претерано сложен. Једном када наведете параметре подмреже и СНМП, ОпМанагер ће скенирати ваше подмреже и открити ваше уређаје.

ОпМанагер прати мјерне податке о доступности и перформансама физичких и виртуалних сервера. Додатак Надгледање перформанси апликација додаје могућност надгледања апликација. ОпМанагер користи СНМП, ВМИ и ЦЛИ преко ССХ или телнет-а.

МанагеЕнгине ОпМанагер приказује ролно коришћење и доступност ваших сервера.

Картица „Сервер Топ 10“ приказује максималну употребу и расположивост за откривене физичке сервере.

МанагеЕнгине ОпМанагер на сличан начин приказује расположивост и употребу виртуелних сервера.

Картица „Сажетак виртуелизације“ приказује метрике за ваше виртуелне сервере.

ОпМанагер садржи софистициране могућности за узбуњивање и извештавање. Можете поставити аларм на основу прагова; и има разне корисне извештаје у конзерви, у распону од подршке за решавање проблема до планирања капацитета и наплате, као и погодности за креирање прилагођених извештаја.

Унапред дефинисани здравствени извештај МанагеЕнгине опМанагер повезује здравствене податке за сервере.

Унапред дефинисани извештаји укључују "Нетворк Хеалтх Статус" (мрежни здравствени статус), који даје списак за све откривене хостове.

Додатак Надгледање перформанси апликација доступан је бесплатно само за пробно раздобље од 30 дана. Додаје надзор над апликацијским пакетима и серверима, веб серверима и услугама, базама података, контејнерима и јавним и хибридним облачним окружењима.

Бесплатна верзија МанагеЕнгине ОпМанагер пружа вам добро заокружен пакет могућности за надгледање 10 или мање уређаја на малој мрежи.

МанагеЕнгине ОпМанагерДовнлоад БЕСПЛАТНО 30-дневно суђење на МанагеЕнгине.цом

7. Нагиос КСИ и Нагиос Цоре

Нагиос је трајни стандард у надзору мреже. Нагиос Цоре је бесплатна верзија отвореног кода, а Нагиос КСИ је варијанта комерцијалне цене по цени са додатним функцијама и аутоматизованом помоћи за конфигурацију. Нагиос има репутацију снажног, поузданог, скалабилног и изузетно прилагодљивог - и као комплексан за конфигурисање..

Бесплатна верзија има кривуљу учења, али и активну заједницу. Надгледа сервере, услуге и апликације, баш као и комерцијалну верзију. То укључује извештавање путем е-поште и СМС-а, основни кориснички интерфејс (укључујући мрежну мапу) и основне извештаје.

Нагиос Цоре недостаје аутоматско откривање и морате научити да постављате и одржавате сложену конфигурацију. Са позитивне стране, пружа вам пуно флексибилности за прилагођавање и проширење алата. Додаци развијени у заједници могу да открију и да вам помогну да започнете са конфигурацијом.

Можете користити бесплатну пробну верзију од 60 дана за процену верзије трошкова, а ако одлучите да преузмете бесплатну, сачувајте аутоматски генерисане конфигурационе датотеке из / уср / лоцал / нагиос / итд. Пре него што деинсталирате евал копију. Затим можете да користите те датотеке као полазну тачку за конфигурацију нове инсталације.

Комерцијална верзија Нагиос КСИ има богатију палету функција, укључујући аутоматизовану подршку за откривање уређаја и домаћина, аутоматско подешавање алата и комерцијално подржане додатке. Има много софистицираније корисничко сучеље и напредније извештавање које покрива трендове, помоћ у планирању капацитета итд.

Нагиос КСИ је направљен да ради на Ред Хат Линуку и ЦентОС-у. За Виндовс користите ВМ уређај са Хипер-В или ВМваре. То укључује алат за аутоматско откривање и чаробњак за конфигурацију за додавање новог уређаја, хоста или апликације).

Нагиос КСИ Оп Центер контролна табла приказује општи статус мреже.

Једном када се Нагиос КСИ инсталира и надгледа, оперативни екран вам омогућава преглед на високом нивоу тренутног стања мреже, а оперативни центар вам омогућава да додате ставке поменуте.

Нагиос страница странице Нагиос КСИ показује хостове и омогућава детаљну обраду.

Страница Статус хоста приказује резиме мјерних података за надзиране хостове. Можете да потражите поједине хостове да бисте видели детаље укључујући графиконе перформанси, информације о планирању капацитета, аларме итд.

Нагиос КСИ Сервице Статус приказује статус услуга које се покрећу на серверима, омогућава детаљно прегледавање.

Страница Статус услуге сажима стање надзираних услуга.

Нагиос је добро схваћено решење за надгледање мреже. Као и код осталих алата који нуде потпуно бесплатне вс комерцијалне верзије, морате одлучити да ли имате (или ћете развити) стручност и време за коришћење бесплатног алата, или да ли би било исплативије платити за аутоматизацију и подршка комерцијалне верзије.

8. ВхатсУп Голд

ВхатсУп Голд је одавно успостављен мрежни алат за праћење компаније ИПСвитцх. То је богат, али врло једноставан алат за праћење сервера и апликација.

ВхатсУп надгледа сервере, виртуелне сервере, услуге у облаку и апликације. Такође прати мрежни саобраћај. Надгледање облака укључује хибридна облачна окружења за Азуре и АВС.

Бесплатна верзија је бесплатна лиценца у пет тачака за надгледање до пет ресурса (нпр., Пет сервера).

ВхатсУп мора бити инсталиран на Виндовс. Подешавање је једноставно и користи аутоматско откривање. Корисничко сучеље пружа више приказа, укључујући интерактивну мрежну мапу и могућност детаљне истраге проблема. Надзорне табле су прилагодљиве.

Омогућава много конзервираних извештаја и прилагођавање извештаја. Постоји више опција за обавештавање, укључујући е-пошту и СМС. Покретане акције се такође могу одредити за аутоматско реаговање на упозорења.

Преглед листе ВхатсУп Голд показује надгледане домаћине.

Преглед листе ВхатсУп-а приказује откривене домаћине и уређаје, резимирајући њихове карактеристике и статус.

ВхатсУп Голд приказ карте приказује логичку мапу надзираних хостова, дозвољава детаљну обраду.

Преглед мапе је интерактивна мапа за визуелизацију компонената ваше мреже и њихових статуса. Можете детаљно прегледати доступност и перформансе појединих чворова.

ВхатсУп Голд топ 10 приказ приказује критични статус надзираних домаћина.

Поглед 10 најбољих приказује критичне статусе у вашој мрежи.

Додатак за надгледање перформанси апликација за надгледање трошкова додаје могућност надгледања уобичајених апликација и услуга.

Бесплатно пробно издање ВхатсУп Голд-а једноставан је и у потпуности опремљен алат за праћење и управљање малом трговином. Преласком на верзију за трошкове можете се пребацити на покривање великих мрежа.

Закључак

Поред алата за надгледање ваших система, потребан вам је и протокол за решавање проблема и реаговање на инциденте. Најбоље праксе за надгледање система захтевају промишљање и пажња дизајна.

Бесплатни алати су примамљиви, посебно ако имате буџет. Бесплатне верзије софтвера који се плаћају обично су ограничене у свом капацитету тако да могу да подржавају само мале мреже. Неки фрееваре своје су начине на алатке искусних мрежних администратора до краја упознали. Међутим, ови алати за недовољно финансирање обично су подупрти и оптерећени проблемима.

Планирање је кључна фаза приликом куповине новог софтвера за праћење. Морате потражити скупове алата за надгледање који покривају читав системски низ. Имајте на уму да потрошња на надгледање штеди ваш новац у другим областима ИТ одељења и спречава губитак прихода предузећу због квара на систему.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 70 = 78

Adblock
detector