8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

Најбољи ФТП и СФТП клијенти


ФТП и СФТП игра велику улогу у администрацији ВордПресс сервера, управљању системима на мрежи и дељењу датотека. Постоји велики избор бесплатних и премијских цена ФТП и СФТП клијентска софтверска решења вани да покушате, тако да ћемо вам у овом делу помоћи да сузите свој избор и пронађемо решење које најбоље одговара вама.

Наилазимо на много детаља о сваком од алата у наставку, али у случају да вам недостаје времена, ево нашег листа најбољих ФТП и СФТП клијената:

 1. СоларВиндс Солар-ПуТТИ (БЕСПЛАТНИ АЛАТ) Бесплатни услужни програм за пренос датотека који укључује СФТП ФТП и СЦП опције
 2. ВинСЦП Широко користи бесплатни алат за сигурно преношење датотека
 3. ФилеЗилла Бесплатно безбедно постројење за пренос датотека за Виндовс, Мац ОС Кс и Линук
 4. ЦиберДуцк Бесплатни алат за безбедан пренос датотека који се покреће на Виндовс и Мац ОС и интегрише подршку за многе популарне системе за складиштење у облаку
 5. МонстаФТП Интернет услуга која покреће ваш претраживач. Користи ФТП, ФТПС, СФТП и СЦП. Доступан је у бесплатним и плаћеним верзијама
 6. Шалица за кафу Бесплатно ФТП Бесплатни услужни програм за пренос датотека за Виндовс који укључује ФТП, ФТПС и СФТП
 7. ИПсвитцх ВС_ФТП имплементација за Виндовс

Напомена: Овде покривамо клијентски софтвер. Ако сте администратор тражите СФТП сервер софтвер, провери 20 најбољих бесплатних СФТП и ФТПС сервера за Виндовс и Линук.

Шта је ФТП?

Протокол преноса датотека (ФТП) је, као што име каже, протокол који се користи за пренос датотека између рачунара на мрежи. ФТП користи портове протокола за контролу преноса (ТЦП) 20 & 21 подразумевано. ФТП омогућава корисницима да преузимају, постављају, прегледавају, преименују, бришу датотеке и још много тога.

ФТП је релативно стари протокол. Иако ово помаже да се објасне неке чудности попут коришћења два порта, то такође говори о зрелости протокола. Оригинални стандард за ФТП, РФЦ 114, објављен је 1971. године. Тренутни стандард, РФЦ 959, објављено је 1985. године.

Начини повезивања: активни и пасивни ФТП

Постоје два дискретна начина ФТП везе: активни ФТП и пасивни ФТП. Код активног ФТП режима, порт 21 се користи за слање контролних команди које диктирају шта се догађа током ФТП сесије. Порт 20 користи се за стварни пренос података. У пасивном ФТП режиму уместо прикључка 20 користи се произвољни порт већи од 1023. Слацксите дубоко зароните у тему активног и пасивног ФТП-а ако желите да сазнате више.

Начини преноса: Бинарни вс АСЦИИ

Постоје и два различита начина преноса ФТП-а: бинарни и АСЦИИ.

За текстуалне датотеке (тј. датотека која се може читати људима помоћу програма као што су Нотепад, ви или нано), АСЦИИ се препоручује. То је зато што је АСЦИИ начин преноса подржава превођење карактера између различитих система (нпр. конверзија крај знакова линије). Ово може бити важно приликом преноса скрипте.

За нетекстуалне датотеке, попут ЈПЕГ слика, препоручује се бинарни режим преноса. То је зато што превод знакова у АСЦИИ режиму може оштетити не текстуалне датотеке. Ако сте икада пребацили слику са два рачунара и није се видјела на пријемној машини, основни узрок је можда био коришћење АСЦИИ начина преноса.

Ако је ово мало тешко пратити, не брините превише. У већини случајева можете једноставно користити бинарни режим преноса и не размишљати даље.

Да ли је ФТП безбедан?

Једном речју, не. ФТП шаље датотеке и акредитиве широм мреже у јасни текст. То значи да се подаци шаљу користећи ФТП НИЈЕ шифрован.

Из тог разлога, често је боље користити шифровани метод преноса ФТПС (ФТП Сецуре) или СФТП (ССХ протокол преноса датотека).

Шта је ФТПС?

ФТПС је ефикасно ФТП са подршком за ТЛС (Транспорт Лаиер Сецурити) шифровање. У прошлости је ФТПС такође користио ССЛ (Сецуре Соцкетс Лаиер). ССЛ је данас много рјеђе са ФТПС-ом због различитих сигурносних питања. Употреба ФТПС-а уместо стандардног ФТП-а омогућава вам да добијете функционалност ФТП-а, плус предности шифрирања и сертификата.

Постоје две главне врсте ФТПС веза, имплицитне и експлицитне. Сервери који користе имплицитни ФТП слушају везе са портом 990 уместо порта 21. Ас који спомиње ФилеЗилла, имплицитни ФТПС је у овом тренутку наслијеђени протокол. То значи да ових дана нећете видети имплицитне ФТПС колико су експлицитни ФТПС. Експлицитни ФТПС (а.к.а. ФТПЕС) користи порт 21 као стандардни ФТП и омогућава клијенту да експлицитно позове шифровану везу.

Шта је СФТП?

СФТП, прилично контратурално НИЈЕ само шифрирана верзија ФТП протокола. Док служи истој сврси преноса и управљања датотекама, испод хаубе СФТП се значајно разликује од ФТП и ФТПС. Многе од тих разлика произилазе из чињенице да СФТП седи на врху ССХ (Сецуре Схелл) протокола.

Једна главна разлика је употреба портова. За разлику од коришћења два дискретна порта, СФТП користи само један. Овај порт је подразумевано ТЦП порт 22 (подразумевани ССХ порт). Кориштење ССХ порта има додатну корист од тога што СФТП чини опћенитијим „фиревалл-фриендли“ и мање је вјероватно да ће бити блокиран према заданим поставкама.

Поред тога, СФТП омогућава корисницима да користе користи од ССХ кључева. Ако нисте упознати са предностима ССХ кључева и асиметричне криптографије, погледајте Овај чланак из Дигитал Оцеан-а. Укратко, ССХ кључеви додају додатни слој сигурности процесу аутентификације.

Лично, више волим СФТП него ФТП / ФТПС / ФТПЕС, али постоје и аргументи случаја за оба. Раширеност СФТП-а на већини Линук / Уник сервера, предности фиревалл-а од коришћења једног порта и сигурносне предности кориштења ССХ-а су разлози моје жеље. Међутим, неки могу извести аргумент за ФТПС на основу специфичности датог окружења (нпр. Ако већ постоје ФТП сервери), подршке за Кс.509 сертификата, или подршка за пренос датотека са сервера на сервер.

Шта је са СЦП-ом и РИБАМА?

Ако истражујете протоколе за пренос датотека, можда сте наишли на СЦП (Сецуре Цопи) и РИБЕ (Фајлови који се преносе преко Схелл протокола). Ова два протокола су слична СФТП-у по томе што користе ССХ за олакшавање везе (ФИСХ може да користи рсх).

СЦП је популарно решење које може бити корисно ако једноставно требате да пренесете датотеке. Међутим, ако вам треба да наведете удаљене директоријуме, креирате нове директоријуме, уклањате датотеке или радите друге административне задатке, мораћете да користите СФТП или ФТП.

ФИСХ није толико широко кориштен као СЦП или СФТП, али може бити од користи тамо где су ресурси и могућност инсталирања софтвера на страни сервера врло ограничени..

Где су ФТП & СФТП се користи?

Можете пронаћи ФТП и СФТП који се користе у великом броју случајева употребе. Кад год требате да пребаците датотеке са рачунара А на рачунар Б или да управљате датотекама на удаљеном систему, потенцијални су примери за СФТП и ФТП. Неки од најпопуларнијих случајева употребе укључују:

 • Преношење датотека попут система за управљање садржајем (ЦМС) ВордПресс.
 • * ник администрација сервера. СФТП је „популарни избор овде.
 • Дељење датотека Употреба протокола попут СФТП-а може бити посебно корисна за испуњавање услова усаглашавања (нпр. За СОКС, ХИППА, или ФИПС).
 • Надоградња фирмвера. Многи уређаји подржавају надоградњу управљачког софтвера путем ФТП-а или СФТП-а.

Шта тражити у ФТП / СФТП клијенту?

Одговор на ово питање је заиста „зависи“. Ако сте кућни корисник или једноставно управљате ВордПресс веб-локацијом или две, можда ћете се моћи извући са врло једноставним клијентом за пренос датотека. Све што вам може требати је једноставно графичко корисничко сучеље (ГУИ) и подршка за протокол или два. С друге стране, ако сте напредни корисник или подлежете посебним захтевима усаглашености, можда ћете имати много обимнију листу потреба када је реч о вашим потребама ФТП / СФТП клијентског софтвера. Испод је кратак преглед неких функција за које бисте могли да водите рачуна:

 • Протоколи & подршка за шифровање - Знате ли да ће вам требати само СФТП подршка? Да ли сте у улози у којој један сервер користи СФТП, други ФТПС, други ХТТПС и други ФТП? Слично томе, да ли вас брине (из разлога усаглашености или на неки други начин) о сигурности метода шифрирања које ваш клијентски софтвер користи? Те тачке ћете морати размотрити приликом одабира клијентског софтвера.
 • Превуците & кап - Ово је заиста погодна функција, али превлачење са ГУИ клијентским софтвером заиста може поједноставити процес преноса датотека.
 • Провера интегритета датотеке - Како можете знати да ли је датотека коју сте преместили са локације А на локацију Б направила тамо без икакве корупције? Поређење хасх-а или контролне суме може вам помоћи да то урадите. Неки софтвер клијента ће се побринути за ово уместо вас.
 • Заказивање акција - Колико времена ћете уштедјети ако ви или ваш тим можете аутоматизовати преносе датотека? Ако сте у средњем или већем послу, аутоматизација једноставних ствари може вам помоћи да уштедите Опек.
 • Границе везе - Да ли требате да будете у могућности да успоставите неограничене везе или можете да побегнете са само једном или две?
 • Логгинг - За ревизију, поштовање правила и решавање проблема детаљни записи могу бити веома важни. Да ли вам је евидентирање битно?
 • Синхронизација & прављење резервних копија - Да ли морате бити у могућности да аутоматски синхронизујете датотеке на две различите локације? Да ли би аутоматизација резервног процеса уштедјела вашем тиму пуно времена? Ако је одговор да, потражите ове функције у софтверу вашег клијента.

Најбољи ФТП и СФТП клијенти

1. СоларВиндс Солар-ПуТТИ (БЕСПЛАТНИ АЛАТ)

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

СоларВиндс недавно пуштен Солар-ПуТТИ, софтвер који узима популарно ПуТТИ софтвера и уграђује га мало даље како би додао модернији ГУИ и мноштво додатних функција. Овај софтвер детаљније ћу покривати у блиској будућности, тако да ћемо се овде фокусирати на ФТП, СЦП и СФТП карактеристике СоларПутти-а.

Укратко, овај преносиви софтвер је користан алат за ад-хоц пренос датотека. Бесплатно је, подржава пребацивање и пребацивање, евидентирање, чување акредитива и сесија и још много тога. Користим Солар-ПуТТИ уместо ПуТТИ-а као мој го-то ССХ клијент за мало, а СФТП клијент је био леп плус.

Иако не могу да кажем да ми се више свиђа ВинСПП-ов интерфејс Солар-ПуТТИ за СФТП / СЦП пренос, чињеница да је и ССХ клијент велики плус. То и чување сесија ми чини довољно једноставним да редовно користим Солар-ПуТТИ. Ако тражите део бесплатног Виндовс софтвера који може послужити као тип клијентског софтвера „Свисс Арми Книфе“, покушајте Солар-ПуТТИ бесплатно.

СоларВиндс Солар-ПуТТИДовнлоад 100% БЕСПЛАТНИ Алат

2. ВинСЦП

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

ВинСЦП је популаран клијент за пренос датотека за Виндовс, који се може похвалити са преко 114 милиона преузимања. Бесплатно је, прошириво и подржава СФТП, ФТП (С), СЦП, и ВебДав (проширење ХТТП-а). ВинСЦП подржава превлачење и испуштање, разне језике, скрипте и укључује интегрисани уређивач текста.

Овај софтвер је био мој го-то на СФТП и СЦП софтвер већ дуже време. ЦЛИ (интерфејс командне линије), ПуТТИ интеграције и велика корисничка база помажу у проширењу колико можете извући из овог бесплатног софтвера. Можете преузети ВинСЦП овде.

3. ФилеЗилла

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

ФилеЗилла је бесплатан и опен-соурце (објављен под Општа јавна лиценца ГНУ-а) ФТП клијентски софтвер за Виндовс, Мац ОС Кс и Линук.

ФилеЗилла је популаран и зрео ФТП клијент софтвер који подржава ФТП, ФТПС и СФТП. Верзија „про“ ФилеЗилла-е додаје подршку за ВебДав и разне провајдере складишта у облаку (Амазон С3, Дропбок, итд.). ФилеЗилла подржава повлачење и испуштање, пренос датотека већих од 4 ГБ, подесива ограничења брзине преноса и још много тога. Једна од највећих предности ФилеЗилла је његова велика корисничка заједница. Ако сте заглавили у покушају да сами схватите ствари и наиђете на проблеме, ово би могао бити врло користан бесплатни ресурс. Можете преузети ФилеЗилла клијент бесплатно овде.

Једна од критика ФилеЗилла је била да покушава да дода „блоатваре“ током инсталације. Иако је ово разумљиво с обзиром да покушавају зарадити нешто новца, то може бити одбацивање већине корисника. У најмању руку, ФилеЗилла вам омогућава могућност искључивања додатног софтвера током поступка инсталације. То би требало да будете свесни пре него што слепо кликнете на инсталацију овог софтвера.

4. ЦиберДуцк

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

ЦиберДуцк је клијент за пренос датотека са отвореним кодом и са отвореним кодом с подршком за широк избор протокола и провајдера за складиштење у облаку. ЦиберДуцк је солидна алтернатива за кориснике који се желе одмакнути од ФилеЗилла-а јер нуди много истих функција и могућност увоза обележивача из ФилеЗилла (као и бројних других апликација).

Иако ЦиберДуцк има респектабилан скуп функција када је реч о подршци протоколима (ФТП, ФТПС, СФТП и ВебДАВ су сви подржани) и безбедности, оно што ми се заиста издвојило је подршка за широк спектар провајдера за складиштење у облаку. ЦиберДуцк има подршку за Амазон С3, ОпенСтацк Свифт, Бацкблазе Б2, Мицрософт Азуре & ОнеДриве, Гоогле Дриве, ДРАЦООН и Дропбок.

ГУИ не подразумевано подразумева повлачење и испуштање „двоструког окна“ као и многи други клијенти, али нисам имао проблема да превлачим из Виндовс Екплорера у ЦиберДуцк ГУИ. ЦиберДуцк за Виндовс или Мац можете преузети директно са његове почетне странице овде.

5. МонстаФТП

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

МонстаФТП је нов приступ ФТП-у. То је ПХП и Јавасцрипт заснована апликација ради на веб локацији и ефикасно чини ваш претраживач ФТП клијентом. Иако то значи да би администратор сервера морао да га постави и зато није идеално решење за све, сматрали смо да је идеја вредна и овде да се примети..

МонстаФТП подржава ФТП, ФТПС, СФТП, и СЦП. Омогућује корисницима да учитају .зип датотеке и екстрахирају их на страни сервера, уређују датотеке на екрану, прилагођавају корисничко сучеље и ребрандирају софтвер. Ово би могло бити занимљиво рјешење ако сте администратор који жели олакшати живот својим корисницима. За разлику од тога да ћете их натерати да сами одаберу клијента (што може представљати не-тривијални терет подршке за вас), клијента можете пружити на страни сервера. Могућност превлачења и испуштања са Виндовс Екплорера такође је леп плус.

Доступне су верзије МонстаФТП за читање (бесплатне), пословне ($ 49 / годишње) и хост (149 УСД / годишње). Можете преузети бесплатну верзију или купити лиценцу овде. Такође можете додати бесплатну пробну пробну верзију Хост издања за 45 дана када преузмете лите верзију. Ако желите да га преузмете на пробну вожњу пре инсталирања, можете да демонстрирате МонстаФТП из свог прегледача овде.

6. Шалица за кафу Бесплатно ФТП

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

Шоља за кафу Бесплатан ФТП је бесплатно ФТП, ФТПС, и СФТП клијент за Виндовс оперативни системи. Поред тих протокола за пренос датотека, може подржати и ХТТП. ГУИ подржава превлачење и повлачење, а ако сте у реду с огласима преко дна прозора, прилично је једноставан за употребу.

Бесплатна верзија кафе за кафу ФТП подржава архивске, комбиниране обележиваче, податке о историјским датотекама и још много тога. Плаћена верзија овог софтвера, Дирецт ФТП додаје функције као што је уграђени уређивач кода са функцијом довршавања кода. Можете преузети кафе за кафу Бесплатно ФТП овде. Можете да купите Дирецт ФТП овде.

7. ИПсвитцх

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

ИПсвитцх нуди робусног ВС_ФТП Профессионал Цлиент за Виндовс са разним напредним функцијама. Према ИПсвитцху, овом популарном клијенту за пренос датотека верује више од 40 милиона корисника.

ВС_ФТП Профессионал Цлиент има подршку за разне протоколе преноса, укључујући ФТП, ФТПС, СФТП, ХТТП и ХТТПС. То клијентски софтвер ИПсвитцх-а чини веома проширивим. Ако један протокол не ради, нећете морати одмах да прелазите на други софтвер да бисте обавили посао. Уз многе случајеве употребе који преферирају ХТТП или ХТТПС преносе на ФТП или СФТП, додавање ова два протокола је велики плус.

ВС_ФТП Профессионал Цлиент безбедност такође схвата веома озбиљно. Преноси датотека се могу осигурати 256-битном АЕС транспортном енкрипцијом, интегритет датотеке провјерава се кориштењем различитих метода, укључујући СХА512, ПГП подржана је шифрирање датотеке, а криптографија је потврђена ФИПС 140-2. Ове карактеристике су велики плус не само за пословне кориснике који желе да остану сагласни, већ и кориснике који вреднују сигурност.

Још једна предност ВС_ФТП Профессионал Цлиент је могућност аутоматизације задатака и израде сигурносних копија података. На пример, ако желите да обришете датотеку са локације А након што је пренесена на локацију Б, можете аутоматизовати тај процес заједно са преносом. Слично томе, можете заказати и компримирати сигурносне копије важних података на различитим локацијама, укључујући хард дискове, мрежне дељење, сервере датотека или интернетске услуге хостинга. Функција синхронизације вам помаже да синхронизујете разне директоријуме и може вам помоћи у поједностављивању администрације.

Уз то, овај ИПсвитцх софтвер укључује и низ других врхунских функција које помажу да ово постане холистичко решење за пренос датотека. Ове функције укључују: обавештења путем е-поште, неограничене везе, подршку за проки сервер, евидентирање, могућност креирања и прегледавања сличица (мислите ВордПресс) и још много тога.

Иако је пун функција, нашао сам ВС_ФТП Профессионал Цлиент довољно лаган за почетак. ГУИ за повлачење и испуштање је прилично интуитиван и помаже вам да зароните право у пренос датотека. Можете преузети бесплатну пробну верзију ИПсвитцх ФТП клијента овде.

8. Уграђени Линук, Виндовс и мацОС ЦЛИ програми

Ако не можете или не желите да инсталирате ниједан програм, можда ћете моћи да се извучете са разним опцијама командне линије које су доступне на већини модерних оперативних система. Овде ћемо вам пружити брзи преглед онога што је на располагању за Линук, мацОС и Виндовс.

За оне који вам пријају Линук ЦЛИ, уграђени СФТП и ФТП програми могу бити све што вам треба. Ако вам је драго што користите ССХ из командне линије, коришћење ова два програма требало би да буде довољно једноставно. Погледајте прајмер на СФТП-у са Линук ЦЛИ-а, погледајте овај чланак о дигиталном океану.

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

С обзиром на то да су обоје * ник оперативни системи, програм командне линије мацОС СФТП сличан је горе описаном Линук СФТП програму. Међутим, почевши од Хигх Сиерра, мацОС је из командне линије одустао од подршке за отворени ФТП (погледајте ово Аппле дискусија за детаље). Ако вам је потребна ЦЛИ плаинтект ФТП подршка и користите новији мацОС, инсталирајте опен-соурце инетутилс можда је то пут. Инетутилс наредбе за инсталирање пива може се користити за инсталирање инетутилс пакета алата. Напомена: инетутилс укључује разне програме клијента и сервера, од којих многи преносе податке у отвореном тексту. Размислите о коришћењу шифрованог начина преноса датотека попут СФТП или ФТПС уместо инсталирања инетутилса.

Виндовс такође нуди уграђени ФТП програм наредбеног ретка на који се можете позвати једноставно укуцавањем “фтп” у наредбену линију. Међутим, не постоји такав програм за СФТП, тако да ћете морати да инсталирате алат попут треће стране ПСФТП (од стваралаца Путтиа).

8 најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук

Похвала

Два клијентска софтверска производа су управо пропустила прављење наше листе (ако мислите да бисмо требали да размотримо, јавите нам у одељку Коментари).

Цлассиц ФТП је софтвер који бисте можда желели да размотрите ако сте Виндовс Хоме корисник коме је потребна само подршка за ФТП и ФТПС (СФТП није подржан). С обзиром на контекст наше листе, одлучили смо да је изоставимо јер је бесплатна верзија доступна само за некомерцијалну употребу.

ФиреФТП је популаран прегледач који бисмо додали на нашу листу да ФиреФок није одустао од подршке. Сада ФиреФТП препоручује корисницима да користе мање популаран претраживач ВатерФок, па смо одлучили да их оставимо ван. Разлог за ову одлуку није био да је ФиреФТП или ВатерФок субпар, већ да промена прегледача само за ФТП подршку можда није идеална с обзиром на доступност алтернатива.

Јавите нам шта мислите!

То је била наша листа осам најбољих ФТП и СФТП клијената за Виндовс и Линук. Јесте ли испробали неки од софтверских производа поменутих у овом чланку? Мислите ли да смо нешто пропустили? Имате ли питање о једном ФТП или СФТП? Јавите нам у одељку Коментари испод.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1