8 najboljih alata za nadzor mreže Cisco

8 najboljih alata za nadzor mreže Cisco

Cisco Systems proizvodi sklopke i usmjerivače i mnoge druge vrste mrežnih uređaja. Tvrtka ima veliki katalog mrežnog hardvera, uključujući pristupnike, vatrozid i bežične pristupne točke.

Bez obzira jeste li odabrali Cisco za svu mrežnu opremu ili imate proizvod tvrtke koji pruža neke od mrežnih usluga, morat ćete ih nadzirati i upravljati njima.

U ovom ćemo vodiču objasniti ono mogućnosti koje su vam dostupne kada tražite softver za nadzor mreže. Na tržištu postoji puno mrežnih alata i trebalo bi vam dugo vremena da ih sve provjerite. Ovaj će vodič suziti vašu pretragu na samo deset sustava.

Najbolji alati za nadzor mreže za Cisco uređaje

Ovdje je naš popis osam najboljih alata za nadzor mreže Cisco:

  1. Monitor performansi SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE) Mrežni monitor u industriji
  2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE) Paket mrežnih, poslužiteljskih i aplikacijskih monitora
  3. Site24x7 Nadzor mreže Cisco (BESPLATNO ISPITIVANJE) Sustav praćenja IT-infrastrukture, aplikacija i krajnjih korisnika utemeljen u oblaku.
  4. ManageEngine OpManager Alat za nadzor mreže i poslužitelja
  5. Cisco Network Assistant Mrežni monitor proizvođača Cisco Systems
  6. Mrežni monitor začina Besplatan mrežni monitor koji podržava oglase
  7. LogicMonitor Usluga nadgledanja mreže utemeljena na oblaku
  8. Zabbix Besplatni mrežni monitor

Više o svakom od ovih alata možete saznati u sljedećim odjeljcima.

1. SolarWinds Monitor performansi mreže (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Solarwinds Monitor performansi mreže

SolarWinds je vodeći proizvođač alata za nadzor i upravljanje infrastrukturom i ima dugogodišnje iskustvo u komunikaciji s Cisco uređajima. Monitor performansi mreže SolarWinds mogu komunicirati sa Cisco ASA vatrozidi kao i prekidači i usmjerivači tvrtke.

Alat pregledava mrežu prilikom instalacije i otkriva sve uređaje koji su na njega priključeni. To dovodi do automatske generacije mrežne topološke karte. Mrežni nadzor performansi nastavlja svakih pet minuta ispitivati ​​njihove registrovane uređaje na njihove statuse. Rezultati ove provjere statusa prikazani su na nadzornoj ploči alata - protumačeni kao grafički grafikoni i grafikoni u boji kao i podataka. Periodične provjere također automatski ažuriraju mapu uređaja i topologiju mreže.

Sustav za nadzor omogućuje agentima uređaja da obavijeste Network Monitor Monitor o problemima, a da ne moraju čekati zahtjev za statusom. Ove se obavijesti u hitnim slučajevima zovu upozorenja i prikazuju se na nadzornoj ploči alata. Mrežni monitor također može upozoriti članove tima putem SMS-a ili e-pošte.

Ove poruke o provjeri stanja i upozorenja djeluju na postupke utvrđene u Jednostavno upravljanje mrežnim protokolom (SNMP). To znači da je Network Performance Monitor sposoban komunicirati sa gotovo svim mrežnim uređajima, bez obzira na to tko ih je proizveo - svi proizvođači mrežne opreme učitavaju agente SNMP uređaja prije isporuke.

SolarWinds NetFlow analizator prometa može komunicirati s Ciscovim prekidačima putem NetFlow protokol. Ovo je aplikacija izvorna za Cisco koja bilježi zaglavlja paketa i skuplja statistike prometa. Analyzer također može prikupiti statistike putem IPFIX, sFlow, i J-Flow, koji su jezici izvješćivanja koje koristi mrežna oprema proizvedena od drugih proizvođača. NetFlow analizator može implementirati mjere oblikovanja prometa stvaranjem reda na sklopkama koje daju prioritet određenim vrstama prometa.

Možete dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje mrežnog monitora performansi, a SolarWinds nudi istu probnu ponudu za NetFlow analizator prometa. Ovaj softver radi na Windows Serveru.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerPreuzmite 30-dnevnu BESPLATNU probu

2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

PRTG Network Monitor prijenos zaslona

Paessler PRTG mrežni monitor je skup monitora koji se nazivaju "senzori". Alat je u mogućnosti nadzirati mreže, poslužitelje i aplikacije. Glavni sustav koji nadzorni paket koristi za gledanje mrežnih uređaja je SNMP. To daje PRTG-u an AutoDiscovery funkcija na instalaciji i stalno ažurirani popis uređaja. Alat će također automatski izvući karte topologije mreže iz podataka inventara.

Statusi svih mrežnih uređaja prikazani su na nadzornoj ploči. Razumijevanje je olakšano vizualizacijama podataka, kao što su grafikoni, mjerači i grafikoni, koji su obojeni bojama. PRTG je u mogućnosti nadzirati statuse svih mrežnih uređaja, ne samo onih koje proizvodi Cisco Systems.

Kada kupujete PRTG, plaćate naknadu senzora. Paessler svim kupcima isporučuje cjelokupan paket svih mogućih senzora. Međutim, prilagodite svoju implementaciju odlučivanjem koji senzori aktivirati. Cisco System Health senzor posebno provjerava stanja hardvera vaših Cisco uređaja.

Među ostalim monitorima u paketu je i NetFlow senzor - postoje i senzori za sFlow i J-Flow. Još jedan Ciscov monitor u paketu je IP SLA senzor. Ovo pristupa "ugovor o razini usluge”Podaci prikupljeni na Cisco preklopnicima za provjeru kvalitete VoIP prijenosa. Cisco ADSL senzor može dobiti podatke o propusnosti i kapaciteta od Cisco usmjerivača.

Mjere oblikovanja prometa mogu se pratiti kroz PRTG pomoću Cisco CBQoS senzora. Ovim se prikupljaju informacije o čekanju iz Cisco šiba. Cisco Adaptive Security Appliance (ASA) vatrozid se može upitati koristeći PRTG-ov SNMP Cisco ASA VPN senzor prometa i senzor korisnika Cisco ASA VPN..

Možete dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje PRTG-a s neograničenim senzorima. Ako ikada aktivirate samo do 100 senzora, softver se može zauvijek koristiti. Paket se pokreće na Windows Serveru.

Paessler PRTG mrežni monitor potpuno funkcionalno besplatno probno razdoblje od 30 dana

3. Nadzor mreže Cisco Site24x7 (BESPLATNO ISPITIVANJE)

8 najboljih alata za nadzor mreže Cisco

Site24x7 Nadzor mreže Cisco modul se oslanja na SNMP sustav za praćenje stanja mrežnih uređaja. Jednostavan protokol upravljanja mrežom uključuje agentski program koji na zahtjev izvještava kontrolora. Sve Ciscove sklopke i usmjerivači uključuju SNMP agent, a Site24x7 djeluje kao SNMP upravitelj, prikupljajući izvještaje o stanju s tih Ciscovih uređaja. Site24x7 također može nadzirati Cisco vatrozidove i druge uređaje povezane na mrežu.

Site24x7 je usluga utemeljena na oblaku, tako da vam nije potrebno održavanje softvera na vlastitoj web lokaciji da biste ga mogli koristiti. U stanju je komunicirati s dugačkim popisom Ciscovih uređaja. SNMP sustav omogućuje Site24x7 da automatski otkrije sve mrežne uređaje u nadziranoj mreži i to stvori živu topološku kartu i popis uređaja iz te mreže. I karta i inventar automatski se ažuriraju ako se bilo koji uređaj premjesti, doda ili ukloni.

Agenti uređaja ne moraju čekati zahtjev za informacijama ako otkriju probleme s opremom koju prate. U ovom slučaju agent šalje "zamka”Poruka sustavu Site24x7, koji interpretira tu poruku alarm ili upozorenje na nadzornoj ploči sustava.

Site24x7 dostupan je u besplatnoj i plaćenoj verziji. Besplatna verzija ograničena je na nadgledanje samo pet web stranica ili poslužitelja. Dakle, ta je usluga prikladna za vrlo mala poduzeća. Pozvana su četiri plaćena izdanja Starter, profesionalac, Klasik, i Poduzeće. Svaki je od njih dostupan za 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Site24x7 Cisco Network MonitoringStart 30-dnevna BESPLATNA proba

4. ManageEngine OpManager

OpManager Plus zaslon

OpManager, iz ManageEngine je paketa za nadgledanje mreže i poslužitelja. U stanju je upravljati Cisco ASR serija, Catalyst serija, Nexus i UCS uređaji. Ovo je općeniti alat za praćenje mreže koji može komunicirati s uređajima koje proizvode svi dobavljači, a ne samo Cisco Systems. Može pratiti bežične mreže i redovne LAN-ove razmještajući Cisco WLC sustav tvrtke bežičnih pristupnih točaka.

Mrežni monitor može komunicirati u Cisco kreiranim protokolima NetFlow, IP SLA, CBQoS i NBAR. NBAR sustav je Mrežno prepoznavanje aplikacija. To identificira aplikacije u prolaznom prometu koji prolazi kroz usmjerivače. Ovaj sustav vam omogućuje provođenje mjera oblikovanja prometa primjenom, blokiranje određenih aplikacija ili preusmjeravanje prometa u skladu s njegovom primjenom.

OpManager vam omogućuje da vidite sve te postavke sklopki i usmjerivača za sve vaše uređaje s jedne konzole. Glavni protokol koji OpManager koristi za nadzor mreže je SNMP, što znači da i dalje neprekidno provjerava status svih uređaja, uključujući i one koje pruža Cisco Systems. Kao i kod većine implementacija SNMP-a, OpManager sastavlja a popis uređaja kad započne s radom. Alat također crta a mrežna topološka karta i ažurira i kartu i inventar iako redovite upite o SNMP-u.

Nadzorna ploča alata je vrlo dobro planirana i uspijeva prikazati puno podataka na svakom zaslonu. To uključuje privlačne oči grafikoni i grafikoni i prikazuje upozorenja koja su poslali agenti uređaja koji otkrivaju probleme sa statusom. Možete stvoriti vlastita pravila upozorenja, pa čak i prilagoditi nadzornu ploču. ManageEngine nudi OpManager na 30-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji. Softver se izvodi na Windows Serveru i Linuxu.

5. Cisco mrežni pomoćnik

Cisco Network Assistant

Čini se da je sustav nadzora mreže Cisco Systems idealno rješenje za one koji upravljaju mrežom koja uključuje Cisco uređaje. Činjenica da je ovo sredstvo besplatno čini ga još primamljivijim. Međutim, postoji ulov. Alat može nadzirati samo mrežu koja ima najviše 80 uređaja. Dakle, ovo bi bio dobar izbor za malu i srednju tvrtku. Druga je mana što većina njegovih funkcija radi samo za proizvode tvrtke Cisco, tako da ako imate web mjesto s davateljima mješovitih uređaja, tada nećete dobiti potpune informacije o opremi koja nije Cisco.

Network Assistant će pratiti i evidentirati sve vaše Cisco uređaje te će također crtati a mrežna topološka karta. Sustav uključuje izvješća o stanju, kako zakazana, tako i na zahtjev te prikazuje upozorenja o pragovima i uvjetima uređaja. Također će se prikazati podaci o jamstvu na svakom uređaju i očekivani životni vijek, preuzeti iz Ciscove baze podataka nakon prodaje.

Jedinstvena značajka ovog proizvoda je usluga pristupa uređajima. Većina mrežnih monitora interpretirat će naredbe i implementirati ih na uređaj - na primjer, radnje poput implementacije reda čekanja. Ovaj alat omogućuje vam pristup upravljačkom izborniku uređaja putem nadzorne ploče monitora.

Pokreće se softver monitora Windows Professional, Windows Ultimate, Windows Server, i Mac OS. Alat bi mogao biti koristan pratilac softvera za praćenje mreže, ali ako vaša mreža ima i uvijek će imati Cisco uređaje, neće biti dovoljna za nadzor vaše web lokacije.

6. Mrežni monitor začina

Snimka zaslona začina

Spiceworks mogu upravljati mrežama s različitim brandovima uređaja, uključujući opremu koju isporučuje Cisco Systems. Ovaj je alat dizajniran za male mreže, jer ih ima ograničenje od 25 uređaja. Međutim, besplatna je za upotrebu. Tvrtka zarađuje svoj novac od oglašavanja na nadzornoj ploči, tako da ćete se morati pomiriti s tim.

Alat radi kao standardni mrežni monitor i nema posebne alate za upravljanje Cisco uređajima. Međutim, uključuje i AutoDiscovery značajka koja će vam dati popis mrežne opreme koja se stalno ažurira. Monitor koristi SNMP kako bi redovno ispitivao sve uređaje za stanja i također uključuje SNMP zamka sustav koji rezultira porukama upozorenja prikazanim na nadzornoj ploči. Upozorenja se mogu prilagoditi.

Spiceworks proizvodi još jedan alat, nazvan Spiceworks Inventory, koji vam daje bolju evidenciju na svim svojim uređajima, a uključuje i softver za nadzor i ažuriranje softvera. Ovaj alat pokreće postupke otkrivanja na zahtjev.

Još jedan alat Spiceworks koji bi vam pomogao provjeriti performanse vaših Cisco uređaja naziva se Connectivity Dashboard. Ovaj je alat alat za rješavanje problema koji provjerava stanja povezivanja između dvije krajnje točke, a koji mogu biti putem mreže ili preko Interneta. Bilo kako bilo, povratne informacije ovog uređaja identificirat će sve probleme s Cisco opremom.

Iako je proizvođač besplatnih alata, Spiceworks pruža puna profesionalna podrška za njegov mrežni softver za nadzor. Tvrtka također vodi impresivnu zajednicu korisnika odakle možete dobiti savjete drugih Spiceworks korisnika.

Instaliraju se mrežni monitor začina, nadzorna nadzorna ploča i inventar začina Windows. Inventar začina je dostupan i kao internetska usluga.

7. LogicMonitor

LogicMonitor

LogicMonitor je internetska usluga, tako da ne trebate brinuti o instaliranju ili održavanju njenog softvera. Trebate instalirati agent za prikupljanje podataka na svoj sustav. Komunikacija između kolektora i alata za daljinsko upravljanje je sve kodiran.

Ovaj će monitor automatski otkriti sve vaše uređaje, unijeti ih u registar i stvoriti mrežna topološka karta. Popis uključuje marku i model svakog uređaja, tako da ćete moći brzo prepoznati svoju Cisco opremu.

Mrežni monitor LogicMonitor koristi SNMP za evidentiranje statusa uređaja i također će obraditi SNMP zamke u upozorenja na nadzornoj ploči. Alat koristi Cisco NetFlow sustav za praćenje razine prometa i propusnog kapaciteta.

Agent LogicMonitor komunicirat će s vašim Cisco usmjerivačima, prekidačima i bežičnim pristupnim točkama (AP). Pratit će statuse modula uređaja i dostupnosti CPU-a kartice, memorije i temperature. Može prikupljati statistiku prometa i postavke povezane s VoIP kvalitetom usluge, IP SLA i mjerama oblikovanja prometa. Alat ima dodatnu funkcionalnost pri radu s njim Cisco Nexus prekidači.

Pomoću Nexus sklopki LogicMonitor može obavljati upravljanje konfiguracijom i nadzor. Pored praćenja statusa CPU-a i memorije, monitor može pratiti status kartice supervizora i stanja redundancije, statuse izbacivača i linijskih kartica, status FRUN-a i izvlačenje napajanja, status VDC-a, performanse ventilatora i temperaturu.

LogicMonitor dostupan je u tri razine usluge: Starter, Pro i Enterprise - od kojih nijedan nije besplatan. Međutim, možete dobiti 14-dnevno besplatno probno razdoblje LogicMonitor-a.

8. Zabbix

8 najboljih alata za nadzor mreže Cisco

Zabbix je sjajan besplatni mrežni monitor koja se može proširiti da imaju specifičnu funkcionalnost. Mehanizam dodataka naziva se "predlošci”U Zabbixu. Standardni sustav nadzora koristi SNMP, tako da s ovim monitorom dobivate otkrivanje uređaja, ispitivanje statusa i upozorenja.

Predlošci dostupni za Cisco opremu daju vam kanale za izravno povezivanje s Cisco uređajima, postavljanje upita i ažuriranje njihovih postavki. Postoje predloške za sve vrste Cisco opreme, uključujući vatrozidove. Ti su predlošci dostupni za besplatno iz zajednice korisnika.

Nadzorna ploča za uslugu vrlo je atraktivna i također prilagodljiva. Dobivate stranicu mrežne karte koja se automatski redovito ažurira SNMP recenzije stanja. Na nadzornoj ploči dobivate i popis uređaja. Statusi i događaji opreme prikazani su na ekranu u tekstu, kao i u bojama i grafikonima. Monitor se isporučuje s brojnim standardnim izvješćima, ali možete i sami napisati ili ih dobiti od korisničke zajednice.

Za razliku od drugih besplatnih mrežnih monitora, broj uređaja koji možete pratiti pomoću Zabbix-a nema ograničenja. Velike organizacije mogu se ustrašiti od standardnog Zabbix sustava jer ne uključuje uslugu profesionalne podrške. Međutim, možete platiti potporu, koja je dostupna u pet paketa usluga: Bronca, Srebro, Zlato, Platinum i Enterprise. Tvrtka vodi centre za podršku u SAD-u, Irskoj, Japanu i Rusiji.

Zabbix uključuje neke dodatne funkcije koje obično nisu uključene u standardne mrežne monitore. Oni uključuju analizu prometa, značajke predviđanja i otkrivanje anomalije za sprečavanje provale.

Odabir Ciscovog alata za nadzor

Naš popis uključuje alate koji su prikladni za male mreže i druge koji bi bili dobri za velike sustave. Neki bi dobro radili tvrtke bilo koje veličine. Sljedeća je faza sužavanja opcija uklanjanje onih alata koji nisu prikladni za vašu veličinu mreže i broj uređaja. Također morate obratiti pažnju na dobavljače vaše mrežne opreme. Ako sva vaša mrežna oprema dolazi iz Cisco Systems, tada biste mogli koristiti bilo koji monitor na ovom popisu. Ako imate uređaje drugih proizvođača, vjerojatno bi bilo bolje da izbjegavate Cisco Network Assistant.

Vaša druga razmatranja pri odabiru alata za praćenje trebaju biti proračun i broj web mjesta i poslužitelja. Većina alata s ovog popisa mogu se nadzirati WAN i uključuju Usluge utemeljene u oblaku. Međutim, neki, poput PRTG-a, naplaćuju svoj softver po web mjestu i po poslužitelju.

Otkrićete da SolarWinds i ManageEngine proizvode druge alate za upravljanje infrastrukturom koji se integriraju s uslužnim programima objašnjenim u ovom vodiču. Ta proširiva operabilnost mogla bi vam biti prednost ako trebate nadzirati mobilne uređaje, dodavati funkcije službi za pomoć ili dodavati specijalne alate za praćenje za virtualizacije ili sigurnosni uređaji.

Uživajte u potrazi za novim monitorom za svoje Cisco uređaje. Sada znate najbolje alate kojima se trebate usredotočiti, vremenski pritisak je isključen i možete iskoristiti besplatne ponude ovih preporučenih alata kako biste ih zaista postavili kroz korake..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 81 = 91

Adblock
detector