8 najboljih alternativa Paesslerovoj PRTG

8 najboljih alternativa Paesslerovoj PRTG

PRTG znači "Paessler Router Grapher Traffic Grapher,", Što je bilo izvorno ime alata. Paessler je njemačka tvrtka koja je započela s radom 2001. PRTG je prvi put objavio 2003. godine. Od tog datuma alat za praćenje postao je jedan od lidera u industriji.

Ako nemate vremena pročitati cijeli post, pretražili smo tržište i pronašli najbolje podudaranja za funkcionalnost PRTG-a. Evo našeg popis osam najboljih alternativa PRTG-u:

  1. SolarWinds ipMonitor (BESPLATNO ISPITIVANJE) Skup monitora kojima se pristupa putem vlastitog web poslužitelja.
  2. Site24x7 Nadzor mreže iz oblaka (BESPLATNO ISPITIVANJE)  Sustav praćenja temeljen na oblaku koji pokriva IT infrastrukturu, aplikacije i ponašanje korisnika.
  3. Atera (BESPLATNO ISPITIVANJE) Kombinirani monitor mreže, poslužitelja i aplikacija koji također nudi alate za upravljanje sustavom. Izgrađeno za MSP-ove.
  4. ManageEngine OpManager Kombinirani monitor mreže i poslužitelja.
  5. Nagios XI Proširiv sustav nadgledanja infrastrukture.
  6. ConnectWise Automate Alat za praćenje i upravljanje sustavom temeljen na oblaku.
  7. Zabbix Besplatan alat za praćenje.
  8. Kaseya Traverse Alat za praćenje i upravljanje sustavom sa zaštitom od prijetnji.

Jedan od problema s kojim biste mogli naići na PRTG je Paesslerova odlučna odlučnost da ovaj program zadrži kao čisti alat za praćenje. Dakle, u alatu ne postoje i nikada neće postojati mjere upravljanja konfiguracijom, DDI (DHCP / DNS / IP adresa) ili mjere zaštite od upada..

Paesslerova strategija mogla bi uzvratiti i izgubiti je nekim kupcima jer rivalski sustavi jednako dobro prate i infrastrukturu kao i PRTG te se šire kako bi uključivali više procesa automatizacije i uklanjanja problema. U ovom ćete vodiču naići na alate koji su podjednako dobri kao PRTG i neke koji su dodali funkcionalnost koje PRTG nikada neće imati. Prvo, pogledajmo prednosti PRTG-a.

Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Paessler šalje isti paket svim klijentima, bili oni veliki ili mali. PRTG mrežni monitor pack je skup funkcija praćenja, koje se nazivaju "senzori.”Senzor je uslužni program, poput Ping, ili radnja koja nadgleda jedan hardverski element. Na primjer, a sklopni monitor je jedan senzor po luci. Ako aktivirate monitor na svim priključcima na sklopci, potrošili ste toliko senzora, ne samo jedan.

PRTG mrežni monitor

Broj senzora koje aktivirate vrlo je važan, jer je to osnova Paesslerove strukture punjenja. Tvrtka ima niz cijena bodova koji daju senzorski dodatak. Ovi su:

PRTG razine usluge
PRTG Besplatno 100 senzora s jednom implementacijom poslužitelja
PRTG 500 500 senzora koji prijavljuju jednu instalaciju poslužitelja
PRTG 1000 1.000 senzora koji prijavljuju jednoj instalaciji poslužitelja
PRTG 2500 2.500 senzora s jednom instalacijom poslužitelja
PRTG 5000 5.000 senzora s jednom instalacijom poslužitelja
PRTG XL1 Neograničen broj senzora na jednoj instalaciji poslužitelja
PRTG XL5 Neograničeno senzori na do pet poslužitelja.

Monitor pokriva mreže, poslužitelje i programe. To je rijetkost u industriji, gdje je praćenje ova tri sektora opreme obično podijeljeno u zasebne alate. Također je rijetko pronaći alat koji uključuje praćenje mrežnih uređaja i analizu mrežnog prometa - često su ove dvije funkcije podijeljene između dva odvojena alata.

Dakle, Paessler PRTG puno radi na tome i njegova sposobnost da se prilagodi prilično je jedinstvena. Ako želite samo mrežni monitor i niste zainteresirani za nadzor poslužitelja ili aplikacija, tada uključite samo senzore koji se odnose na mrežu. Slično tome, možete odlučiti samo pratiti stanje mrežnog uređaja ili proširiti svoju doplatu za senzor na funkcije nadzora prometa.

Bez obzira koji će vam PRTG paket smatrati najprikladnijim za vaše potrebe, započinjete s 30-dnevnim besplatnim probnim vremenom koji vam daje neograničen broj senzora. Tijekom ovoga probno razdoblje, vjerovatno ćete potražiti one senzore koji pokrivaju funkcije nadzora infrastrukture. Međutim, iako nema ograničenja u broju senzora, dobro ćete istražiti mnoga druga područja u paketu i na kraju odlučiti proširiti svoje izvorne granice praćenja.

Paessler PRTG Network MonitorPreuzmi 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

PRTG nadzor mreže

Glavne funkcije PRTG-a su kao mrežni monitor a središnji je zadatak taj nadzor stanja mrežnih uređaja. Alat izvršava ove zadatke primjenom postupaka Jednostavno upravljanje mrežnim protokolom (SNMP). Prednost ovog sustava je što je već instaliran na svu mrežnu opremu koju kupite. SNMP zahtijeva centralni kontroler da bi anketirao agent softver koji je unaprijed instalirani softver na vašim usmjerivačima i sklopkama.

Kako upravitelj SNMP-a redovno emitira zahtjeve za izvješćivanje svim agentima uređaja, odgovori na te zahtjeve sustavu pružaju bonus značajku, što je AutoDiscovery. To omogućuje PRTG-u da prikuplja informacije o svim uređajima na vašoj mreži i kako se međusobno povezuju, tako da prilikom postavljanja PRTG-a ne morate upisivati ​​svoj inventar opreme. Dok su ove emisije zahtjeva u tijeku, PRTG može uočiti bilo koji promjene u vašoj infrastrukturi.

Alat stvara a mrežna topološka karta iz podataka u popisu opreme. Ponovo se ovaj zadatak obavlja automatski i karta se ažurira bez ikakve ručne intervencije kad god se promijeni izgled mreže i njenih komponentnih uređaja.

SNMP sustav uključuje vrstu poruke, koja se naziva "zamka.”To omogućuje agentima uređaja da u hitnim slučajevima šalju izvješće o stanju bez da čekaju zahtjev. To se u konzoli PRTG tumači kao upozorenja, koje vam također mogu proslijediti SMS ili e.

Glavni se paket instalira na Windows Server, ali može nadzirati uređaje s bilo kojim operativnim sustavom. Paessler proizvodi i mobilne aplikacije za Android i iOS tako da možete ostati u kontaktu s nadzornom pločom kada ste izvan radnog stola.

Senzori koji se često koriste u paketu uključuju Ping, traceroute, sniffer paket, NetFlow senzor, a J-Flow senzor, an IPFIX senzor i an sFlow senzor. Stope propusnosti prometa izračunavaju se upitom mrežnih uređaja s SNMP-om za njihova izvješća o obradi ulaza / izlaza svakih pet minuta.

Alat za nadgledanje mreže može pokriti bežične mreže, kao i LAN te može nadzirati vezu i opremu na udaljenim mjestima.

PRTG nadzor poslužitelja

PRTG sustav može se postaviti tako da nadgleda vaše poslužitelje, ma gdje se nalazili. Također je u mogućnosti nadzirati Cloud resurse i posjeduje specijalne senzore za Web usluge Amazon, Dropbox, Google vožnja, i Jedan pogon. Pomoću lokalnih poslužitelja možete aktivirati senzore da biste izvještavali o njihovim performansama CPU-a, korištenju memorije, količini diska i slobodnom prostoru na disku. Paket također uključuje ekološke senzore za poslužiteljsku sobu i poslužitelje regala.

PRTG paket za nadgledanje poslužitelja uključuje prilagođene senzore koji prate specijalističke poslužitelje. Tu se ubrajaju poslužitelji pošte, web poslužitelji, poslužitelji baza podataka, poslužitelji datoteka i virtualni poslužitelji. Nadgledanje ovih funkcija usko je povezano s uslugama praćenja aplikacija PRTG-a.

PRTG nadgledanje aplikacija

Nadgledanje poslužitelja koji isporučuju aplikacije vašem osoblju i kupcima zahtijeva senzore aplikacija. PRTG senzor uključuje senzore aplikacija za poštu koji uključuju POP3, SMTP, i IMAP prati. Senzori baze podataka u paketu uključuju monitore za MySQL, Microsoft SQL, i Oracle SQL. Senzori web poslužitelja mogu izvještavati o tome IIS i apaš a glavni fokus su senzori datotečnog poslužitelja FTP.

Aktivnost ovih aplikacija može se pratiti kako na poslužitelju tako i kad se pojave u mrežnom prometu. Kombinacija podataka aplikacija s nadzorom mreže omogućava vam poboljšanje analize prometa dobivanjem izvještaja o količini po aplikaciji.

Senzori koji se odnose na performanse VoIP promet isporuka. Uključeni su i nadzor vatrozida i priključaka za pokrivanje vašeg sigurnosnog sustava, a senzori za rad tima uključuju SLA revizija.

Ako operirate virtualizations na vašoj mreži mogućnosti kombiniranog nadzora mreže, poslužitelja i aplikacija PRTG-a bit će posebno korisne. Postoje specifični senzori iz VMWare vSphere ESXi sustava, Microsoft Hyper-V i Citrix Xen proizvoda.

PRTG Softver kao usluga

Više ne trebate instalirati PRTG u prostorijama jer je sustav sada dostupan i na Cloudu. Internetska inačica sustava ima sve funkcionalnosti lokalnog softvera, samo vam nije potreban održavanje softvera, u stvari ne morate imati poslužitelje.

Plan plaćanja za PRTG temeljen na oblaku je pretplata-based s naplatom mjesečno. Ne morate upotrebljavati 100 senzora besplatno s ovom uslugom; međutim, možete dobiti besplatni pokus paketa s 500 senzora (PRTG 500) besplatno 10 dana. Uz Cloud verziju PRTG-a nema dostupnih XL paketa.

Najbolje alternative PRTG-u

Više detalja o ovim opcijama možete pročitati u sljedećim odjeljcima.

1. SolarWinds ipMonitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

SolarWinds ipMonitor

SolarWinds ipMonitor samo je jedan od suparnika za PRTG kojeg proizvodi SolarWinds. Tvrtki najpoznatiji mrežni sustav nadzora je Network Performance Monitor. No, ipMonitor se zbog svoje cjenovne strukture mnogo više poklapa s PRTG-om. Ovaj alat je zbirka monitora, isto kao i PRTG-ov senzorski paket. Softver je cijene ga bendovi brojeva monitora, tako da možete prilagoditi sustav odabirom senzora koje želite aktivirati.

SolarWinds nudi raspon cijena od 500, 1.000 i 2.500 monitora. Primjeri monitora su Ping, CPU, memorija, korištenje diska, potrošnja propusne širine, i vrijeme odziva. Softver se instalira na Windows i Windows Server. To uključuje integrirani baza podataka i a web poslužitelj, što vašu implementaciju čini dostupnim vašim tehničarima iz bilo kojeg mjesta na svijetu.

Ovaj monitor koristi SNMP za praćenje stanja mrežnih uređaja i uključuje AutoDiscovery i automatizirani kartografija modul. Sustav integrira SNMP zamke i možete stvoriti prilagođene uvjete upozorenja i izvješća. Značajka koju ipMonitor nedostaje u PRTG-u je mogućnost postavljanja automatiziranih odgovora na upozorenja, što vam omogućuje da riješite probleme bez ručne intervencije.

Značajke praćenja uključuju simulacije korisničkog iskustva kako biste mogli provjeriti izvedbu svojih web lokacija. IpMonitor možete dobiti na 14-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji s neograničenim monitorima.

SolarWinds IP MonitorDownload 30-dnevno BESPLATNO probno razdoblje

2. Nadzor mreže u mreži24x7 iz oblaka (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Site24x7

Site24x7 Nadgledanje mreže Alat ima puno toga zajedničkog s Paesslerom PRTG. Ovaj sustav je kombinirani monitor, budući da se većina nadzornika infrastrukture usredotočuje na jednu određenu vrstu opreme, poput poslužitelja ili preklopljenih. I PRTG i Site24x7 pokrivaju mreže, poslužitelje i aplikacije.

Izvan sličnosti u funkcijama, karakteristike dvaju sustava se razlikuju. Site24x7 monitori ponašanje korisnika kao i performanse hardvera i softvera. PRTG ima senzore za praćenje prometa, ali Site24x7 ne PRTG je dostupan kao lokalni softver ili usluga utemeljena na oblaku. Site24x7 dostupan je samo kao usluga u oblaku.

Site24x7 je impresivan paket i snažan je rival oblačnoj verziji PRTG-a. Kao PRTG, Site24x7 dostupan je u besplatnoj verziji. Besplatni Site24x7 ograničen je na nadziranje pet web stranica ili poslužitelja. PRTG softver isporučuje se s kompletnim senzorom, ali kupci biraju koliko aktivnih senzora žele platiti. Site24x7 nudi veći broj senzora u nizu uzastopnih izdanja s višim cijenama.

Svako plaćeno izdanje Site24x7 može se pregledati na 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Site24x7 Nadzor mreže iz CloudStart-a, 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

3. Atera (BESPLATNO ISPITIVANJE)

8 najboljih alternativa Paesslerovoj PRTG

Atera je softverska platforma za MSP-ove. Omogućuje davateljima upravljanih usluga nadzor nad mrežama, poslužiteljima i aplikacijama koje se izvode na stranicama klijenta. Budući da je Paessler PRTG u mogućnosti daljinski upravljati, postoje mnoge sličnosti između ova dva sustava za nadzor infrastrukture. Međutim, Paessler ne može obavljati zadatke uprave, poput upravljanja zakrpama i sigurnosnih kopija i postupaka obnove. Također ne uključuje sustave za automatizaciju profesionalnih usluga (PSA) koji MSP-ovi trebaju za pokretanje svojih usluga. Dakle, Atera je alternativa PRTG-u… a zatim i nekim.

Atera je usluga u oblaku pa MSP koji ga koristi ne treba brinuti o kompatibilnosti operacijskog sustava. U stvari, čak ni ne trebaju poslužitelji da bi započeli s upravljanjem ITB infrastrukturom drugih poduzeća. Svi tehničari MSP-a trebaju standardni web preglednik. Konzoli za Atera može se pristupiti i putem aplikacije za mobilne uređaje.

Usluga mrežnog praćenja na Ateri temelji se na Jednostavno upravljanje mrežnim protokolom (SNMP) - isto kao PRTG. Također, poput PRTG-a, Atera će skenirati novi sustav za priključene uređaje i sve ih zapisati u popis opreme. Ova se usluga stalno koristi pa operateri mogu otkriti kada se novi uređaji dodaju u mrežu i kad se oprema ukloni.

Kao i PRTG, Atera uključuje nadgledanje poslužitelja, provjera stanja CPU-a, memorije i prostora na disku. Za razliku od PRTG-a, Atera je u stanju očistiti diskove i ubiti procese koji izgledaju zlonamerno ili vise. Atera sustav može skenirati sve uređaje za softver i evidentirati sve instance omogućujući upravljanje softverskim licencama. Atera također može automatski implementirati ažuriranja za ovlašteni softver i zakrpati operativne sustave.

Kao usluga u oblaku Atera se ne naplaćuje paušalno unaprijed. Umjesto toga, MSP uzima pretplatu na uslugu za svakog od svojih tehničara. Usluga se može plaćati mjesečno ili godišnje, a godišnji plan plaćanja funkcionira jeftinije. Svaka tvrtka može provjeriti sve značajke Atere tako da se prijavi za 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

AteraStart BESPLATNO probno razdoblje za 30 dana

4. ManageEngine OpManager

Snimka zaslona ManageEngine OpManager

OpManager je glavni proizvod ManageEngine. To je kombinirani mrežni i poslužiteljski monitor s mogućnostima praćenja aplikacija, tako da vrlo detaljno prate sposobnosti PRTG-a. Ovaj se softver može instalirati na Linux kao i Windows Server, pa to ide jedno bolje od PRTG-a.

Mrežni monitor koristi SNMP za nadgledanje stanja opreme i uključuje funkcije automatskog otkrivanja i mrežno mapiranje. Nadzorna ploča prikazuje trenutne statuse, ali i značajke upozorenja, prosljeđivanje tehničarima SMS-om ili e-poštom. Oprema koju nadzire OpManager uključuje bežični Aps, resurse temeljene na oblaku i udaljenu infrastrukturu. Također je u stanju pratiti virtualizirane stilove VMWare, Hiper-V, i Citrix Xen.

OpManager se besplatno koristi za nadzor do pet uređaja. Cijeli sustav dostupan je za 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

5. Nagios XI

Nagios XI ekran

Nagios XI traje dalje Windows i Linux i ima besplatnu verziju, nazvanu Nagios Core. Ovaj alat će nadgledati mreže, poslužitelji i aplikacije. Nagios ima vrlo aktivnu zajednicu korisnika koja distribuira besplatne dodatke koji proširuju mogućnosti izvornog proizvoda.

Mrežni monitor prikazuje status uređaja i sustav uživo upozorenja, Također prati korištenje propusne širine i poruke dnevnika događaja. Statusi poslužitelja i performanse aplikacija mogu se pratiti s ovim alatom bez dodatnih troškova.

Struktura korisničkog računa uključuje račun s više stanara postavi opcije, što ovaj alat čini dobrom opcijom za upravljane davatelje usluga. Monitor je dostupan u dva izdanja: Standard i Poduzeće. Dodatne značajke u izdanju Enterprise uključuju planiranje kapaciteta i reviziju. Možete dobiti 60-dnevno besplatno probno razdoblje Nagios XI.

6. ConnectWise Automate

Povezivanje krajnje točke ConnectWise Automate naplaćuje se kao alat za daljinsko nadgledanje i upravljanje. No usluga se temelji na oblaku pa biste je jednako lako mogli koristiti za upravljanje vlastitim IT sustavom. Kako se radi o softveru kao servisu (SaaS), ne trebate instalirati i održavati lokalni softver da biste ga koristili.

Kao što ime ovog alata sugerira, uključuje mnogo automatizacije zadataka. Funkcionalnost ConnectWise automata znatno prevazilazi nadzorne funkcije dostupne u PRTG-u jer uključuje i sustav skriptiranja za automatsko izvršavanje svih vaših svakodnevnih zadataka. Također ima upravitelja zakrpa i alate za upravljanje imovinom.

Upravljanje imovinom proteže se na stvaranje samoinstalirajućih paketa softvera. Novim se korisnicima daje portal za samoposluživanje za pokretanje postavljanja na radnu površinu i mobilne uređaje, a mogu i sami izvršavati standardne zadatke administratora, poput izmjene lozinki.

ConnectWise Automate možete dobiti na 14-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji. Prodajni tim produljit će probno razdoblje do mjesec dana na zahtjev.

7. Zabbix

8 najboljih alternativa Paesslerovoj PRTG

Zabbix je a besplatno sustav nadzora infrastrukture koji se može instalirati na Windows, Mac OS, Linux, i Unix. Alat prati statuse mrežnih uređaja do kraja SNMP a također obrađuje upozorenja. Uz prikazivanje na nadzornoj ploči, upozorenja se mogu spremiti u datoteku ili proslijediti kao obavijest putem SMS-a, e-pošte ili aplikacije za chat.

Paket uključuje postupak otkrivanja uređaja i uređaj za izradu mrežne topološke karte, koji će se automatski ažurirati u slučaju promjene vaše infrastrukture. Zabbix može nadzirati LAN, bežične mreže, resurse temeljene na oblaku i udaljene web stranice. Komunikacije s prikupljačima podataka su izvan kodiran.

Zabbix omogućava automatizaciju zadataka putem skriptiranja. Ti zadaci mogu uključivati ​​prikupljanje podataka i uklanjanje problema i mogu ih pokrenuti upozorenja ili postaviti povremeno pokretanje.

Nadzorna ploča pomaže u razumijevanju statusa jer je dobro postavljena i uključuje grafički prikaze grafičkih podataka u boji.

Morate platiti podršku za alat. Međutim korisničku zajednicu za Zabbix je dostupan putem foruma i pruža puno savjeta i trikova o korištenju sustava, a mnogi željni korisnici rado pomažu kolegama Zabbixers koji imaju problema.

8. Kaseya Traverse

Kaseya TraverseKaseya Traverse je paket za nadzor i upravljanje sustavom koji je namijenjen IT odjelima. Obuhvaća mreže, usluge, opremu, poslužitelje i aplikacije. Ovaj se softver instalira na Windows okruženja.

Odjeljak mrežnog nadzora Traverse zapošljava SNMP funkcionalnost. To uključuje an modul automatskog otkrivanja, koji sastavlja inventar uređaja i stvara mrežnu kartu. Alat može pokriti lokalnu mrežu, uključujući wifi i također udaljene resurse, uključujući usluge utemeljene na oblaku.

Nadzorna ploča je prilagodljiv putem sustava zvanog "spremnici usluga". To tehničarima daje naslovnicu koja se odnosi na poslovne funkcije za koje su odgovorni. Spremnik usluga stvara prikaz specifičnih infrastrukturnih elemenata koji doprinose isporuci aplikacija odjelu u vašem poslovanju. Svi tehničari dobivaju obavijest SNMP zamkama ili prilagođenim kršenjima pragova. Nadzorna ploča uključuje vizualizacije podataka u boji.

Dodatne značajke usluge Kaseya Traverse uključuju skriptni jezik, automatizaciju zadataka i automatizirano nadgledanje sustava na temelju uspostave osnovne točke. Ovo je napredni alat za sprečavanje prijetnji to nadilazi opseg usluge koju nudi PRTG. Kaseya Traverse možete dobiti na 14-dnevnoj besplatnoj probi.

Nadgledanje alternativa

Kao što vidite iz ovog vodiča, PRTG je dobar, ali nikako nije jedini proizvod na polici i u mnogim slučajevima drugi alati za nadzor i upravljanje mogu bolje odgovarati vašim zahtjevima. Iskoristite besplatne probne inačice i besplatne verzije šest alata na ovom popisu kako biste isprobali jedan od njih i sami ga usporedite s PRTG-om.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 + = 51

Adblock
detector