8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

Najbolji FTP i SFTP klijenti

FTP i SFTP igraju veliku ulogu u administraciji poslužitelja WordPressa, upravljanju sustavima na mreži i dijeljenju datoteka. Postoji velik izbor besplatnih i premijskih Softverska rješenja za FTP i SFTP vani za isprobavanje, pa ćemo vam u ovom djelu pomoći smanjiti izbor i pronaći rješenje koje najbolje funkcionira za vas.

Dobivamo puno detalja o svakom od alata u nastavku, ali u slučaju da vam nedostaje vremena, evo našeg popis najboljih FTP i SFTP klijenata:

 1. SolarWinds Solar-PuTTY (BESPLATNI ALAT) Besplatni uslužni program za prijenos datoteka koji uključuje SFTP FTP i SCP opcije
 2. WinSCP Široko koristi besplatni alat za siguran prijenos datoteka
 3. FileZilla Besplatno sigurni pogon za prijenos datoteka za Windows, Mac OS X i Linux
 4. Cyberduck Besplatni program sigurnog prijenosa datoteka koji se izvodi na Windows i Mac OS i integrira podršku za mnoge popularne sustave za pohranu u oblaku
 5. MonstaFTP Internetska usluga koja se pokreće putem vašeg preglednika. Koristi FTP, FTPS, SFTP i SCP. Dostupan je u besplatnim i plaćenim verzijama
 6. Šalica kave Besplatno FTP Besplatni program za prijenos datoteka za Windows koji uključuje FTP, FTPS i SFTP
 7. IPswitch WS_FTP implementacija za Windows

Napomena: Ovdje pokrivamo softver klijenta. Ako ste an administrator tražite softver za poslužitelj SFTP, provjeri 20 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux.

Što je FTP?

Protokol za prijenos datoteka (FTP) protokol je, kao što ime sugerira, protokol koji se koristi za prijenos datoteka između računala na mreži. FTP koristi priključke 20 TCP (Protokol kontrole prijenosa) 20 & 21 prema zadanom. FTP omogućuje korisnicima preuzimanje, prijenos, pregled, preimenovanje, brisanje datoteka i još mnogo toga.

FTP je relativno stari protokol. Iako ovo pomaže objasniti neke neobičnosti poput korištenja dva priključka, to govori i o zrelosti protokola. Izvorni standard za FTP, RFC 114, objavljeno je 1971. Sadašnji standard, RFC 959, objavljeno je 1985. godine.

Načini povezivanja: Aktivno vs Pasivni FTP

Postoje dva diskretna načina FTP veze: aktivni FTP i pasivni FTP. S aktivnim FTP načinom, priključak 21 koristi se za slanje kontrolnih naredbi koje diktiraju što se događa tijekom FTP sesije. Port 20 koristi se za stvarni prijenos podataka. U pasivnom FTP načinu, umjesto priključka 20 koristi se proizvoljni priključak veći od 1023. Slacksite dobro se zakopajte u temu aktivnog i pasivnog FTP-a ako ste zainteresirani za učenje više.

Načini prijenosa: Binarni vs ASCII

Postoje i dva različita načina FTP prijenosa: binarni i ASCII.

Za tekstualne datoteke (tj. datoteka koja se može čitati ljudima s programom poput Notepad-a, vi ili nano), Preporučuje se ASCII. To je zato što je ASCII način prijenosa podržava prevođenje znakova između različitih sustava (npr. pretvorba kraj znakova retka). Ovo može biti važno prilikom prijenosa skripta.

Za tekstualne datoteke, poput JPEG slika, preporučuje se binarni način prijenosa. To je zato što prijevod znakova u ASCII načinu može oštetiti ne tekstualne datoteke. Ako ste ikad prenijeli sliku sa dva računala i nije se vidjela na prijemnom stroju, osnovni uzrok je možda korištenje ASCII načina prijenosa.

Ako vam je malo teško pratiti to, ne brinite se previše. U većini slučajeva možete jednostavno koristiti binarni način prijenosa i ne razmišljati dalje.

Je li FTP siguran?

Jednom riječju, ne. FTP šalje datoteke i vjerodajnice širom mreže u čisti tekst. To znači da su podaci poslani upotrebom FTP NIJE šifriran.

Iz tog razloga, često je bolje koristiti šifrirani način prijenosa poput FTPS (FTP Secure) ili SFTP (SSH protokol za prijenos datoteka).

Što je FTPS?

FTPS je učinkovito FTP s podrškom za TLS (Sigurnost transportnog sloja) šifriranje. U prošlosti je FTPS koristio i SSL (Secure Sockets Layer). SSL je danas rjeđe povezan s FTPS-om zbog različitih sigurnosnih pitanja. Korištenje FTPS-a umjesto standardnog FTP-a omogućuje vam da dobijete funkcionalnost FTP-a, plus šifriranje i certifikate.

Postoje dvije glavne vrste FTPS veza, implicitne i eksplicitne. Poslužitelji koji koriste implicitni FTP slušaju veze na priključku 990 umjesto na priključku 21. Kao kojeg spominje FileZilla, implicitni FTPS je u ovom trenutku naslijeđeni protokol. To znači da ovih dana nećete vidjeti implicitne FTPS koliko su eksplicitni FTPS. Eksplicitni FTPS (a.k.a. FTPES) koristi priključak 21 kao standardni FTP i omogućuje klijentu izričito poziv za šifriranu vezu.

Što je SFTP?

SFTP, radije kontraturalno NIJE samo šifrirana verzija FTP protokola. Iako služi istoj svrsi prijenosa i upravljanja datotekama, ispod haube SFTP se značajno razlikuje od FTP i FTPS. Mnoge od tih razlika proizlaze iz činjenice da SFTP sjedi iznad SSH (Secure Shell) protokola.

Jedna glavna razlika je upotreba portova. Za razliku od korištenja dva diskretna porta, SFTP koristi samo jedan. Ovaj je port prema zadanom TCP priključak 22 (zadani SSH port). Korištenje SSH priključka ima dodatnu korist zbog toga što SFTP čini općenitijim "firewall-friendly" i manje je vjerovatno da će biti blokiran prema zadanim postavkama.

Uz to, SFTP omogućuje korisnicima da koriste koristi od SSH ključeva. Ako niste upoznati s prednostima SSH ključeva i asimetrične kriptografije, pogledajte ovaj članak iz Digital Ocean. Ukratko, SSH ključevi dodaju dodatni sloj sigurnosti procesu provjere autentičnosti.

Osobno mi je draže SFTP nego FTP / FTPS / FTPES, ali postoje i argumenti slučaja za oboje. Raširenost SFTP-a na većini Linux / Unix poslužitelja, prednosti vatrozida od korištenja jednog porta i sigurnosne prednosti korištenja SSH-a su razlozi moje želje. Međutim, neki mogu argumentirati FTPS na temelju specifičnosti određenog okruženja (npr. Ako već postoje FTP poslužitelji), podrške za X.509 certifikata, ili podrška za prijenos datoteka na poslužitelj.

Što je s SCP-om i RIBAMA?

Ako istražujete protokole za prijenos datoteka, možda ste naišli na SCP (Secure Copy) i RIBA (Datoteke prenesene preko Shell protokola). Ova dva protokola su slična SFTP-u po tome što koriste SSH za olakšavanje veze (FISH se također može koristiti rsh).

SCP je popularno rješenje koje se može pokazati korisnim ako jednostavno morate prenijeti datoteke. Međutim, ako trebate navesti udaljene direktorijume, kreirati nove direktorijume, uklanjati datoteke ili obavljati druge administrativne zadatke, morat ćete koristiti SFTP ili FTP.

RIBE nisu toliko široko korištene kao SCP ili SFTP, ali mogu biti korisne tamo gdje su resursi i mogućnost instaliranja softvera na strani poslužitelja izrazito ograničeni..

Gdje su FTP & Upotrijebljen SFTP?

Možete pronaći FTP i SFTP koji se koriste u velikom broju slučajeva uporabe. Kad god trebate prenijeti datoteke s računala A na računalo B ili upravljati datotekama na udaljenom sustavu, potencijalni su slučajevi upotrebe za SFTP i FTP. Neki od najpopularnijih slučajeva upotrebe uključuju:

 • Prijenos datoteka u sustave za upravljanje sadržajem (CMS) WordPress.
 • * nix administracija poslužitelja. SFTP je ovdje 'popularni izbor'.
 • Dijeljenje datoteka. Upotreba protokola poput SFTP-a može biti osobito korisna za ispunjavanje zahtjeva za usklađivanje (npr. Za SOX, HIPPA, ili FIPS).
 • Nadogradnja firmvera. Mnogi uređaji podržavaju nadogradnju upravljačkog softvera putem FTP-a ili SFTP-a.

Što tražiti u FTP / SFTP klijentu?

Odgovor na ovo pitanje zaista je "ovisi". Ako ste kućni korisnik ili jednostavno upravljate WordPress web-lokacijom ili dva, možda ćete se moći izvući s vrlo jednostavnim klijentom za prijenos datoteka. Sve što vam može trebati je jednostavno grafičko korisničko sučelje (GUI) i podrška za protokol ili dva. S druge strane, ako ste napredni korisnik ili podliježete posebnim zahtjevima sukladnosti, možda ćete imati mnogo opsežniji popis potreba kada je riječ o vašim potrebama FTP / SFTP klijentskog softvera. Slijedi brzi pregled nekih značajki koje biste mogli pripaziti:

 • protokoli & podrška za način šifriranja - Znate li da će vam ikada trebati samo SFTP podrška? Jeste li u ulozi u kojoj jedan poslužitelj koristi SFTP, drugi FTPS, drugi HTTPS i drugi FTP? Slično, brinete li (iz razloga usklađenosti ili na neki drugi način) o sigurnosti metoda šifriranja koje vaš klijentski softver koristi? Te ćete točke morati uzeti u obzir pri odabiru klijentskog softvera.
 • Opterećenje & pad - Ovo je doista pogodnost, ali povlačenje i ispuštanje s korisničkim sučeljima klijentskog softvera mogu stvarno pojednostaviti postupak prijenosa datoteka.
 • Provjere integriteta datoteke - Kako možete znati da li je datoteka koju ste premjestili s lokacije A na lokaciju B tamo napravila bez ikakvih oštećenja? Ako usporedite hash ili kontrolni zbroj, to vam može pomoći. Neki će se softver brinuti za to umjesto vas.
 • Zakazivanje akcija - Koliko ćete vremena uštedjeti ako vi ili vaš tim možete automatizirati prijenos datoteka? Ako ste tvrtka srednje ili veće veličine, automatizacija jednostavnih stvari može vam pomoći uštedjeti Opex.
 • Ograničenje veze - Trebate li biti u mogućnosti uspostaviti neograničene veze ili možete pobjeći sa samo jednom ili dvije?
 • sječa drveta - Za reviziju, usklađenost i rješavanje problema detaljni zapisi mogu biti vrlo važni. Da li vam je prijava bitna?
 • Sinkronizacija & sigurnosne kopije - Morate li moći automatski sinkronizirati datoteke na dvije različite lokacije? Bi li automatizacija sigurnosnog kopiranja uštedjela vašem timu puno vremena? Ako je odgovor da, potražite ove značajke u vašem klijentskom softveru.

Najbolji FTP i SFTP klijenti

1. SolarWinds Solar-PuTTY (BESPLATNI ALAT)

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

SolarWinds nedavno objavljen Solar-kit, softver koji uzima popularno Kit softver i ugrađuje ga malo dalje kako bi dodao moderniji GUI i mnoštvo dodatnih funkcija. Ovaj softver detaljnije ću pokrivati ​​u skoroj budućnosti, tako da ćemo se ovdje fokusirati na FTP, SCP i SFTP značajke SolarPutty-a.

Ukratko, ovaj prijenosni softver koristan je alat za ad-hoc prijenos datoteka. Besplatno je, podržava prevlačenje i povlačenje, evidentiranje, spremanje vjerodajnica i sesija i još mnogo toga. Koristim Solar-PuTTY umjesto PuTTY-a kao moj go-to SSH klijent malo vremena, a SFTP klijent je bio lijep plus.

Iako ne mogu reći da mi se više sviđa WinSPP sučelje Solar-PuTTY za SFTP / SCP prijenose, činjenica da je i SSH klijent veliki plus. To i spremanje sjednica čini mi se dovoljno jednostavnom da redovito koristim Solar-PuTTY. Ako tražite dio besplatnog Windows softvera koji može poslužiti kao vrsta klijentskog softvera "Swiss Army Knife", pokušajte Solar-PuTTY besplatno.

SolarWinds Solar-PuTTYDownload 100% BESPLATNI alat

2. WinSCP

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

WinSCP popularan je klijent za prijenos datoteka za Windows, koji se može pohvaliti s više od 114 milijuna preuzimanja. Besplatno je, proširivo i podržava SFTP, FTP (S), SCP, i WebDav (proširenje HTTP-a). WinSCP podržava povlačenje i ispuštanje, razne jezike, skripte i uključuje integrirani uređivač teksta.

Ovaj softver je dugo vremena bio moj go-to na SFTP i SCP softver. CLI (sučelje naredbenog retka), PuTTY integracije i velika korisnička baza pomažu u proširivanju koliko možete dobiti iz ovog besplatnog softvera. Možete preuzeti WinSCP ovdje.

3. FileZilla

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

FileZilla je besplatni i s otvorenim kodom (objavljen u GNU Opća javna licenca) FTP klijentski softver za Windows, Mac OS X i Linux.

FileZilla je popularan i zreo FTP klijentski softver koji podržava FTP, FTPS i SFTP. "Pro" verzija FileZilla dodaje podršku za WebDav i razne davatelje usluga oblaka (Amazon S3, Dropbox, itd.). FileZilla podržava povlačenje i ispuštanje, prijenos datoteka većih od 4 GB, podesiva ograničenja brzine prijenosa i više. Jedna od najvećih prednosti FileZilla je njegova velika korisnička zajednica. Ako ste zaglavili u pokušaju da sami shvatite stvari i naiđete na probleme, to bi mogao biti vrlo koristan besplatni resurs. Možete jednostavno preuzeti FileZilla klijent ovdje.

Jedna od kritika FileZilla bila je ta što pokušava dodati „bloatware“ tijekom instalacije. Iako je ovo razumljivo s obzirom da pokušavaju zaraditi nešto novca, mnogim korisnicima može biti nepovoljno. U najmanju ruku, FileZilla vam omogućava isključivanje dodatnog softvera tijekom postupka instalacije. To je nešto što biste trebali znati, prije nego što slijepo kliknete instalirati ovaj softver.

4. CyberDuck

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

Cyberduck je besplatni i open-source klijent za prijenos datoteka s podrškom za širok izbor protokola i pružatelja usluga pohrane u oblaku. CyberDuck je dobra alternativa za korisnike koji se žele odmaknuti od FileZilla-a jer nudi mnoge iste značajke i mogućnost uvoza oznaka iz FileZilla (kao i brojnih drugih aplikacija).

Iako CyberDuck ima respektabilan skup značajki kada je u pitanju podrška protokola (FTP, FTPS, SFTP i WebDAV svi su podržani) i sigurnosti, ono što se zaista isticalo meni je podrška za širok izbor pružatelja usluga pohrane u oblaku. CyberDuck ima podršku za Amazon S3, OpenStack Swift, Backblaze B2, Microsoft Azure & OneDrive, Google Drive, DRACOON i Dropbox.

GUI ne podrazumijeva povlačenje i ispuštanje "dvostrukog okna" kao i mnogi drugi klijenti, ali nisam imao problema s povlačenjem iz Windows Explorera u GUI CyberDuck. CyberDuck za Windows ili Mac možete preuzeti izravno s njegove početne stranice ovdje.

5. MonstaFTP

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

MonstaFTP novi je pristup FTP-u. To je aplikacija koja se temelji na PHP-u i Javascriptu radi na web mjestu i učinkovito čini vaš preglednik FTP klijentom. Iako to znači da bi ga administrator servera trebao postaviti i zato nije idealno rješenje za sve, pomislili smo da je ideja vrijedna i ovdje..

MonstaFTP podržava FTP, FTPS, SFTP, i SCP. Omogućuje korisnicima da učitaju .zip datoteke i ekstrahiraju ih na strani poslužitelja, uređuju datoteke na zaslonu, prilagode korisničko sučelje i ponovo brandiraju softver. Ovo bi moglo biti zanimljivo rješenje ako ste administrator koji želi olakšati život svojim korisnicima. Za razliku od prisiljavanja da sami odaberu klijenta (što može predstavljati i nevijalni teret podrške), možete pružiti klijenta na strani poslužitelja. Mogućnost povlačenja i ispadanja iz Windows Explorera lijep je plus.

Dostupne su verzije MonstaFTP za čitanje (besplatne), poslovne (49 USD / godišnje) i domaćinske (149 USD godišnje). Možete preuzeti besplatnu verziju ili kupiti licencu ovdje. Nakon preuzimanja lite verzije možete dodati i besplatno 45-dnevno probno izdanje Host Edition. Ako želite uzeti testnu vožnju prije instalacije, možete demonstrirati MonstaFTP iz svog preglednika ovdje.

6. Šalica kave Besplatno FTP

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

Šalica kave Besplatno FTP je slobodan FTP, FTPS, i SFTP klijent za Windows operativni sustavi. Pored tih protokola za prijenos datoteka, može podržavati i HTTP. GUI podržava drag and drop, a ako niste u redu s oglasima preko dna prozora, prilično je jednostavan za upotrebu.

Besplatna verzija kave za kavu FTP podržava arhivske, kombinirane oznake, podatke o povijesnim datotekama i još mnogo toga. Plaćena verzija ovog softvera, Direct FTP dodaje značajke poput ugrađenog uređivača koda s funkcionalnošću dovršavanja koda. Možete preuzeti kavu za kavu Besplatno FTP ovdje. Možete kupiti Direct FTP ovdje.

7. IPswitch

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

IPswitch nudi robusnog WS_FTP Professional Client za Windows s raznim naprednim značajkama. Prema IPswitchu, ovom popularnom klijentu za prijenos datoteka vjeruje više od 40 milijuna korisnika.

WS_FTP Professional Client ima podršku za razne protokole za prijenos, uključujući FTP, FTPS, SFTP, HTTP i HTTPS. Zbog toga je softver klijenta IPswitch vrlo proširiv. Ako jedan protokol ne radi, nećete trebati odmah preskočiti na drugi softver da biste ga obavili. Uz mnoge slučajeve korištenja koji preferiraju HTTP ili HTTPS prijenose na FTP ili SFTP, dodavanje ova dva protokola je veliki plus.

WS_FTP Professional Client također sigurnost shvaća vrlo ozbiljno. Prijenosi datoteka mogu se osigurati 256-bitnom AES transportnom enkripcijom, integritet datoteke provjerava se korištenjem različitih metoda, uključujući SHA512, PGP Podržana je enkripcija datoteke, a kriptografija je FIPS 140-2. Ove su karakteristike veliki plus ne samo za poslovne korisnike koji žele biti usklađeni, već i korisnike koji cijene sigurnost.

Još jedna prednost WS_FTP Professional Client je mogućnost automatizacije zadataka i izrade sigurnosnih kopija podataka. Na primjer, ako želite izbrisati datoteku s lokacije A nakon što je prenesena na lokaciju B, možete automatizirati taj postupak zajedno s prijenosom. Slično tome, možete zakazati i komprimirati sigurnosne kopije važnih podataka na različitim lokacijama, uključujući tvrde diskove, mrežne dionice, poslužitelje datoteka ili usluge internetskog hostinga. Značajka usklađivanja pomaže vam u sinkronizaciji različitih direktorija i može vam pomoći u pojednostavljivanju administracije.

Uz to, ovaj IPswitch softver uključuje i niz drugih vrhunskih značajki koje ovo čine cjelovitim rješenjem za prijenos datoteka. Ove značajke uključuju: obavijesti e-poštom, neograničene veze, podršku proxy poslužitelja, evidentiranje, mogućnost stvaranja i pregledavanja sličica (mislite WordPress) i još mnogo toga.

Iako je značajka prepuna čarapa, WS_FTP Professional Client smatrao sam dovoljno jednostavnim za početak. GUI za povlačenje i ispuštanje prilično je intuitivan i pomaže vam zaroniti pravo na prijenos datoteka. Možete preuzeti besplatnu probnu inačicu IPswitch FTP klijenta ovdje.

8. Ugrađeni su Linux, Windows i macOS CLI programi

Ako ne možete ili ne želite instalirati nijedan program, možda ćete se moći ukloniti s raznim opcijama naredbenog retka dostupnim na većini modernih operativnih sustava. Ovdje ćemo dati kratki pregled onoga što je dostupno na Linuxu, macOS-u i Windows-u.

Za one koji vam je ugodan Linux CLI, ugrađeni SFTP i FTP programi mogu biti sve što vam treba. Ako vam je drago s korištenjem SSH-a iz naredbenog retka, korištenje ova dva programa trebalo bi biti dovoljno jednostavno. Za temeljni premaz na SFTP-u iz Linux CLI, pogledajte ovaj članak o digitalnom oceanu.

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

S obzirom na to da su oboje * nix operativni sustavi, program naredbenog retka macOS SFTP sličan je gore opisanom Linux SFTP programu. Međutim, počevši od visoke Sierre, macOS je iz naredbenog retka odustao od podrške za otvoreni FTP (pogledajte ovo Apple rasprava za detalje). Ako vam je potrebna CLI plaintext FTP podrška i imate noviji macOS, instalirate open-source inetutils možda put. Inetutils naredbe za pripremu piva može se upotrijebiti za instaliranje inetutils skupa alata. Napomena: inetutils uključuje različite programe klijenta i poslužitelja, od kojih mnogi prenose podatke u otvorenom tekstu. Razmislite o upotrebi kriptirane metode prijenosa datoteka poput SFTP ili FTPS, umjesto da instalirate inetutils.

Windows nudi i ugrađeni FTP program naredbenog retka na koji se možete pozvati jednostavno upisivanjem “ftp” u naredbeni redak. Međutim, ne postoji takav program za SFTP, tako da ćete trebati instalirati alat treće strane poput PSFTP (od stvaralaca Puttya).

8 najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux

Časni spomen

Dva su klijentska softverska proizvoda koja su upravo propustila napraviti naš popis (ako mislite da bismo trebali ponovo razmotriti, javite nam u odjeljku Komentari u nastavku).

Klasični FTP je softver koji biste mogli razmotriti ako ste korisnik Windows Home-a koji treba podršku samo za FTP i FTPS (SFTP nije podržan). S obzirom na kontekst našeg popisa, odlučili smo ga isključiti jer je besplatna verzija dostupna samo za nekomercijalnu upotrebu.

FireFTP je popularan preglednik koji bismo dodali na naš popis da FireFox nije odustao od podrške. Sada FireFTP preporučuje korisnicima da koriste manje popularan preglednik WaterFox, pa smo ih odlučili ostaviti van. Razlog za ovu odluku nije bio da je FireFTP ili WaterFox subpar, već da promjena preglednika samo za FTP podršku možda nije idealna s obzirom na dostupnost alternativa.

Javite nam što mislite!

To je bio naš popis osam najboljih FTP i SFTP klijenata za Windows i Linux. Jeste li isprobali neki od softverskih proizvoda spomenutih u ovom članku? Mislite li da smo nešto propustili? Imate li pitanja o jednom FTP ili SFTP? Javite nam u odjeljku Komentari u nastavku.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 + = 29

Adblock
detector