9 najboljih alata za dokumentaciju baze podataka

9 najboljih alata za dokumentaciju baze podataka

Kada upravljate bazom podataka, dokumentacija nije uvijek prva stvar koju svatko ima u vidu. Uz to, pisanje detaljne dokumentacije o vašim bazama podataka nije mali podvig. Međutim, dokumentacija olakšava pristup važnim informacijama nadalje niz liniju. Imati referentnu točku pomoći će svima koji trebaju komunicirati s bazom podataka. Svi, od arhitekata baza podataka, programera, poslovnih analitičara i administratora, imat će detaljan resurs koji će vam pomoći da shvatite vaše podatke.

Konačno, resurs za povrat novca znači i veću produktivnost u vašoj organizaciji jer korisnici imaju pristup potrebnim podacima. Korištenje alata za dokumentaciju baze podataka vrlo je učinkovit način izrade dokumentacije.

Imate li vremena samo za brzi pogled? Ovdje je popis 9 najboljih alata za dokumentaciju baze podataka:

 1. ApexSQL Doc Alat za dokumentaciju baze podataka za SQL, MySQL, SSIS, SSAS, SSRS i Tableau. Dostupno u verzijama za programere i DBA.
 2. RedGate SQL Doc Automatski dokumentira baze podataka. Dio je RedGate SQL Toolbelta.
 3. dbForge Documenter Automatizirana dokumentacija za MySQL i MariaDB. Kompatibilno s uslugama baza podataka u oblaku.
 4. Dataedo Ovaj alat obuhvaća dugačak popis sustava za upravljanje bazama podataka, kreiranje i praćenje promjena.
 5. DBScribe Alat za dokumentiranje na bazi podataka na bazi DDL za MySQL.
 6. SentryOne DOC xPress Pomoćnik dokumentacije za SQL Server. Kupite softver izravno ili odaberite godišnju pretplatu.
 7. Dokument Innovasys X Alat za dokumentaciju baza podataka za baze podataka Oracle, SQL Server, OLE DB i Access.
 8. Preuzimač bilješki baze podataka Cilj je podržati procese dizajniranja, stvaranja i održavanja baze podataka.
 9. GenesisOne T-SQL izvornog koda Unscrambler Generator koda koji omogućava automatsko stvaranje skripte za kopiranje ili vraćanje baze podataka.

Najbolji alati za dokumentaciju baze podataka

Mnogi dolje navedeni alati koriste automatizaciju kako bi proces stvaranja dokumenata bio što učinkovitiji tako da trošite manje vremena na izvršavanje ručnih zadataka i više vremena zapravo na upravljanju bazom podataka.

1. ApexSQL Doc

ApexSQL

ApexSQL je alat za dokumentaciju baze podataka za SQL, MySQL, SSIS, SSAS, SSRS, i tablo. Korisnik može stvorite prilagođene opise za SQL objekte kroz GUI. Izgled dokumenata može se prilagoditi tako što korisnicima daje potpunu kontrolu nad strukturom njihove dokumentacije.

Automatizacija i zakazivanje omogućiti korisniku da redovito stvara dokumente bez ikakvog ručnog unosa. ApexSQL generira dokumente u CHM, HTML, PDF, DOC, i docx tako da se dokumentacija može isporučiti u formatu po vašem izboru.

Dostupna su dva glavna paketa za kupnju: razvijač i DBA. Verzija za razvojne programere dolazi sa 20 alata, uključujući ApexSQL analizu, ApexSQL Build, ApexSQL Doc, ApexSQL Script i košta 1.299 USD (1.003 £).

  Definitivni vodič za Nmap: Osnove skeniranja

DBA verzija dolazi s 10 alata kao što su ApexSQL Audit, ApexSQL Backup, ApexSQL Manageranje i košta 2.499 USD (1.930) primjeraka. Možete se registrirati i preuzeti besplatnu probnu verziju.

2. RedGate SQL Doc

Redgate SQL Doc

RedGate SQL Doc je dokumentacijsko rješenje za SQL koji automatski dokumentiraju baze podataka. Korisnik može dobiti pregled nad shema baze podataka, među-objektne ovisnosti, ovisnosti između baza podataka, s bilješke pomoći korisnicima da pronađu ono što im treba. Možete dokumentirati baze podataka unutar SSMS-a klikom desne tipke miša na objekt Explorer.

Alat je kompatibilan sa HTML, PDF, Microsoft Word, i Smanjenje datoteka. Kako bi dodali osobni dodir, tvrtke mogu generirati prilagođenu dokumentaciju vlastitim brendiranjem.

RedGate SQL Doc je dostupan u sklopu RedGate SQL Toolbelt. Cijena ovisi o broju korisnika koje trebate podržati. Između jednog i četiri korisnika cijena je 385 USD (297,41 £) po korisniku.

Za organizacije s pet do devet korisnika cijena pada na 327 USD (252,61 £) i 308 USD (237,93 £) za one organizacije sa 10 plus korisnika. Možete preuzeti 14-dnevno besplatno probno razdoblje.

3. dbForge Documenter

dbForge Documenter

dbForge Documenter je alat za stvaranje dokumenata za MySQL i MariaDB koja automatski stvara MySQL dokumentaciju baze podataka. Detalji dbForge Documenter izvlačenja iz baza podataka uključuju vrste objekata, Svojstva, među-objektne ovisnosti, i DDL kodovi. Nakon preuzimanja podataka iz baze podataka mogu se prikazati kao HTML, PDF i SMANJENJE slika.

Alat je jednostavan za korištenje i vrlo prilagodljiv. Na primjer, korisnik može birati između različitih tema i prilagodite izgled pojedinih dokumenata. Sva se dokumentacija može pretraživati, tako da korisnik može lako kretati. Na primjer, kada tipkate objekt u polje za pretraživanje korisničko sučelje će istaknuti bilo koji odgovarajući tekst.

dbForge Documenter je rješenje s velikom upotrebljivošću i konkurentnom cijenom. Standardno izdanje košta 99,95 USD (77,21 £) po licenci. Softver je također kompatibilan sa Amazonski RDS, Google Cloud, Amazonska Aurora, Proročanstvo, MySQL Cloud, i Oblak Alibaba. Možete preuzeti besplatno probno razdoblje.

4. Dataedo

9 najboljih alata za dokumentaciju baze podataka

Dataedo je napredni alat za dokumentaciju baze podataka koji može stvoriti HTML, PDF i Excel datoteke. Dataedo podržava baze podataka poput SQL Server, MySQL, Proročanstvo, PostgreSQL, MariaDB, IBM Db2, Azure SQL, Amazonski RDS, Amazonska Aurora, Google Cloud SQL, Percona MySQL, Azure SQL Data Warehouse, Amazon Redshift, i više.

Da biste stvorili dokumentaciju, možete dodajte opis objekata baze podataka, stolovi, i stupovi prema rječnik podataka. Vizualizacija modela podataka olakšava razumijevanje načina na koji radi vaša baza podataka ER dijagrami.

Možete stvoriti ER dijagrami po povlačenjem i ispuštanjem stolova iz vaše baze podataka u odjeljak ERD. Tu je i mogućnost stvaranja baza podataka između više i više platformi za objedinjavanje upravljanja podacima.

Postoje tri verzije sustava Dataedo dostupno za kupnju: profesionalac, profesionalac+, i Poduzeće. Pro verzija košta 39 USD (30,11 £) po korisniku mjesečno uz standardnu ​​podršku e-pošte i pet prilagođenih polja. Verzija Pro + košta 79 USD (60,99 £) po korisniku mjesečno s 10 prilagođenih polja i prioritetnom podrškom.

  10 najboljih alata za automatizaciju IT-a

Enterprise verzija košta 159 USD (122,74 £) po korisniku mjesečno za 100 prilagođenih polja s dodatnim značajkama Praćenje promjena u shemi i Poslovni pojmovnik. Možete preuzeti besplatno probno razdoblje.

5. DBScribe

DbScribe 2

DBScribe je alat za dokumentaciju baze podataka za SQL poslužitelj koji podržava formate kao što su HTML, Microsoftov format pomoći HTML, i Microsoft Word. Program koristi DDL / XMLA kod za dokumentiranje vaše baze podataka. Možete koristiti interakciju s alatom putem čarobnjaka i sučelja naredbenog retka, što pomaže ubrzati postupak izrade dokumentacije.

Ima ih i prilagodljivi predlošci možete koristiti za sastaviti stručne dokumente dijeliti s drugim članovima vašeg tima. Možete čak spremanje prilagođenih profila koristiti za buduće dokumente. Ove značajke omogućuju vam visok stupanj kontrole nad načinom na koji je vaša dokumentacija predstavljena.

Kada je u pitanju upravljanje tablicama, DBSribe ima uređivač opisa. Uređivač opisa omogućuje vam upravljanje elementima kao što su stolovi, stupovi, indeksi, okidači, ključevi, i više s jedne lokacije.

Ako tražite alat koji je jednostavan za korištenje i tada po konkurentnim cijenama DBScribe označi sve kutije. DBScribe 1.4 za SQL Server košta 99 USD (76,44 £) po licenci. Postoje i druge verzije sustava DBScribe dostupno za Oracle, MySQL, PostgreSQL i DB2. Postoji i 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

6. SentryOne DOC xPress

SentryOne DOC xPress

SentryOne DOC xPress je dokumentacijski alat za baze podataka. S SentryOne DOC xPress možeš automatski dokumentiraju baze podataka za SQL Server u raznim formatima, uključujući SSAS, SSIS, SSRS, nadmašiti, i više.

Alat također automatski skenira metapodatke baze podataka ažurirati dokumente bez ručne interakcije od strane korisnika. Za pomoć u upravljanju bazama podataka i poštivanju propisa postoji: značajka analize loze podataka. Ova značajka omogućuje vam da vidite kako će promjene pojedinog objekta utjecati na ostatak baze podataka. Također možete vizualizirati ovisnosti podataka da ima smisla što se događa Možeš stvaraju rječnike s bilješke radi praćenja promjena podataka.

Dostupne su dvije mogućnosti cijene SentryOne DOC xPress: Godišnja licenca za pretplatu i licenciranje za poduzeća. Godišnja licenca za pretplatu košta 749 USD (578,50 £) mjesečno za do 10 izvora. Enterprise Licensing paket prilagođen je potrebama vaše tvrtke. Možete preuzeti dvotjednu besplatnu probnu inačicu.

7. Innovasys Document! x

Dokument X

Dokument Innovasys! x je alat za dokumentaciju baze podataka za Proročanstvo, SQL Server, OLE DB, i Pristup baze podataka. Alat možete koristiti za dokumentiranje tablica baze podataka, stupaca, prikaza, odnosa, indeksa, ovisnosti, okidača, uloga, korisnika i još mnogo toga.

Tamo je prilagodljiv predložak temeljen na HTML-u koje možete koristiti za odabir organizacije vaše dokumentacije. Radi dodatne praktičnosti, možete dodati hiperveza na vanjske web stranice kako biste pomogli u opisima elemenata.

  8 најбољих РММ решења и алата

Interakcija sa sadržajem baze podataka u sustavu Dokument Innovasys! x krajnje je jednostavno. U stvari, ako ste koristili SQL, T-SQL ili PL-SQL, komentari izvornog koda tada će se oni automatski koristiti u vašoj dokumentaciji. Da biste olakšali čitanje i kretanje po izvornom kodu obojano je.

Alternativno, možete koristiti Uređivač datoteka sadržaja za izradu i upravljanje dokumentima ako želite. Opise upišite sa Alati za upravljanje SQL serverom ili Pristupni dizajner tablice za dodavanje opisa za elemente poput tablica i indeksa.

Dokument Innovasys! x dostupan je kao pojedinačni proizvod ili u paketu s HelpStudio 2023.1 pod nazivom Dokument! X and Help Studio Bundle 2023.1 Innovasys košta 482 USD (379 £) za licencu za pretplatu ili 380 USD (299 £) za licencu. Verzija paketa košta 698 dolara (549 funti) za licencu za pretplatu ili 571 dolara (449 funti) za licencu. Možete preuzeti besplatno probno razdoblje.

8. Preuzimač bilješki baze podataka

Preuzimač bilješki baze podataka

Preuzimač bilješki baze podataka je alat za dokumentaciju baze podataka koje pojednostavljuje upravljanje bazama podataka za niz baza podataka, uključujući Microsoft SQL Server. Možete stvoriti novi projekt u programu i odabrati vrstu baze podataka iz koje želite uvesti podatke sheme. Nakon toga možete upravljati objektima baze podataka putem Object Explorer.

Object Explorer ističe objekte baze podataka koji nisu podržani dokumentacijom. Na primjer, postoji crvena ikona upozorenja pored komponenti tablice za koje je potrebna dodatna dokumentacija. Zatim možete kliknuti na objekt da biste uredili podatke. Nakon dovršetka uređivanja možete ga objaviti u XML ili HTML format.

Kako bi pomogli tvrtkama da surađuju na promjenama baze podataka, Preuzimač bilješki baze podataka ima praćenje povijesti. Praćenje povijesti omogućava vam da znate tko je komunicirao s dokumentacijom i kada. Značajka praćenja omogućuje vam da budete u toku s promjenama i promjenama.

Jedna od najvećih prednosti Preuzimač bilješki baze podataka je da je dostupan i za osobnu i za komercijalnu upotrebu. Program možete besplatno preuzeti za ocjenu.

9. GenesisOne T-SQL izvornog koda Unscrambler

GenesisOne TSQL izvornog koda Unscrambler

GenesisOne T-SQL izvornog koda Unscrambler je alat za dokumentaciju baze podataka koji automatski generira kodnu dokumentaciju za vašu bazu podataka. Možete komunicirati sa svojom bazom podataka putem uređivača opisa tablice, a zatim generirati dokumentaciju u PDF, PNG, i SVG formati.

Postoji i niz značajki koje pomažu u navigaciji GenesisOne. Ugrađene hiperveze omogućuju vam kretanje između elemenata baze podataka i postoji mogućnost da automatski ispisati dokumentaciju nakon promjena. Ako vam je potrebno više vizualno iskustvo, tada grafička perspektiva odnosa predmeta pomaže poboljšati jasnoću.

Za one tvrtke koje traže alat za dokumentaciju baze podataka s kojim se tehnički i netehnički korisnici mogu baviti ne trebaju dalje Genesis One T-SQl izvorni kod Unscrambler.

Postoje dvije verzije sustava GenesisOne T-SQL izvornog koda Unscrambler dostupno za kupnju: Pretplata za mjesec dana i Premium. Pretplata za mjesečnu pretplatu košta 29,95 USD (23,14 £) mjesečno. Premium verzija košta 195 dolara (150,65 funti) i 49,95 dolara (38,59 funti) za svaki dodatni poslužitelj. Postoji i besplatna probna verzija.

About the author

Comments

 1. pu RedGate SQL Toolbelt, koji sadrži i druge alate za upravljanje bazama podataka. Cijena za pojedinačnu licencu je 595 USD (oko 460 £), a postoji i opcija godišnje pretplate. Također postoji besplatna probna verzija koja traje 14 dana.

  3. dbForge Documenter
  dbForge Documenter je automatizirani alat za dokumentaciju baza podataka za MySQL i MariaDB. Alat generira detaljne opise baze podataka, tablica, procedura, funkcija, trigera i drugih objekata. Dokumentacija se može izvesti u HTML, PDF, Microsoft Word i Excel formatima. dbForge Documenter je kompatibilan s uslugama baza podataka u oblaku, kao što su Amazon RDS, Amazon Aurora, Microsoft Azure i Google Cloud. Cijena za pojedinačnu licencu je 149,95 USD (oko 116 £), a postoji i opcija godišnje pretplate. Također postoji besplatna probna verzija koja traje 30 dana.

  4. Dataedo
  Dataedo je alat za dokumentaciju baza podataka koji podržava širok raspon sustava za upravljanje bazama podataka, uključujući MySQL, Oracle, SQL Server, PostgreSQL, MongoDB i drugi. Alat omogućuje korisnicima da dokumentiraju strukturu baze podataka, tablice, kolone, ključeve, indekse, poglede, procedure, funkcije i druge objekte. Dataedo također omogućuje korisnicima da prate promjene u bazi podataka i stvaraju verzije dokumentacije. Dokumentacija se može izvesti u HTML, PDF, Microsoft Word i Excel formatima. Cijena za pojedinačnu licencu je 499 USD (oko 385 £), a postoji i opcija godišnje pretplate. Također postoji besplatna probna verzija koja traje 14 dana.

  5. DBScribe
  DBScribe je alat za dokumentiranje baza podataka koji se temelji na DDL-u za MySQL. Alat generira detaljne opise baze podataka, tablica, kolona, ključeva, indeksa, poglede, procedure, funkcije i drugih objekata. Dokumentacija se može izvesti u HTML, PDF, Microsoft Word i Excel formatima. DBScribe također omogućuje korisnicima da prate promjene u bazi podataka i stvaraju verzije dokumentacije. Cijena za pojedinačnu licencu je 99 USD (oko 76 £), a postoji i opcija godišnje pretplate. Također postoji besplatna probna verzija koja traje 30 dana.

  6. SentryOne DOC xPress
  SentryOne DOC xPress je pomoćnik dokumentacije za SQL Server. Alat omogućuje korisnicima da dokumentiraju strukturu baze podataka, tablice, kolone, ključeve, indekse, poglede, procedure, funkcije i druge objekte. SentryOne DOC xPress također omogućuje korisnicima da prate promjene u bazi podataka i stvaraju verzije dokumentacije. Dokumentacija se može izvesti u HTML, PDF, Microsoft Word i Excel formatima. Cijena za pojedinačnu licencu je 995 USD (oko 768 £), a postoji i opcija godišnje pretplate. Također postoji besplatna probna verzija koja traje 14 dana.

  7. Innovasys Document! x
  Innovasys Document! x je alat za dokumentaciju baza podataka za Oracle, SQL Server, OLE DB i Access. Alat omogućuje korisnicima da dokumentiraju strukturu baze podataka, tablice, kolone, ključeve, indekse, poglede, procedure, funkcije i druge objekte. Dokumentacija se može izvesti u HTML, PDF, Microsoft Word i Excel formatima. Innovasys Document! x također omogućuje korisnicima da prate promjene u bazi

Comments are closed.