ЦЦНА: Врхунски водич

ЦЦНА Ултимате водич

Тхе ЦЦНА Сертификација је један од најцењенијих мрежних акредитација на свету. Ако тражите квалификацију која центира вашу позицију лидера у индустрији, онда је овај сертификат пут. ЦЦНА ће деловати као доказ вашег знања о покретању, конфигурисању и решавању проблема на предузећу која преусмерава и пребацује мрежу.

Постоје опсег ЦЦНА испите изван основног испита који се најчешће наводи (ЦЦНА Усмеравање и пребацивање). ЦЦНА Цлоуд, ЦЦНА сарадња, ЦЦНА Цибер Опс, ЦЦНА Дата Центер, ЦЦНА ИндустриалЦЦНА Сецурити, ЦЦНА провајдер сервиса, и ЦЦНА Вирелесс да ли су све остале врсте ЦЦНА испита које можете полагати. Ипак, најчешће се разговара о основној ЦЦНА сертификацији.

Сам преглед траје 90 минута. Испит покрива следеће теме:

 • Основе мреже
 • ЛАН Свитцхинг Тецхнологиес
 • Роутинг Тецхнологиес
 • ВАН Тецхнологиес
 • Инфраструктурне услуге
 • Сигурност инфраструктуре
 • Управљање инфраструктуром

На испиту ћете наићи на садржај на ОСИ модел, ИП адресирање, усмјеривачи, протоколи за усмјеравање, сигурност мреже, и ВАН / ЛАН дизајн мреже. Попуњавањем испита моћи ћете да сигнализирате тренутним и будућим послодавцима да сте чврсто разумели ове предмете и да сте спремни да их примените у окружењу уживо.

Како се пријавим за ЦЦНА испит?

Да бисте се регистровали за ЦЦНА, морат ћете се обратити Пеарсон ВУЕ. Пеарсон ВУЕ је компанија компаније Цисцо која пружа окружење за испит у којем ћете завршити тест. Можете се регистровати на мрежи. ЦЦНА кошта 325 УСД (251 £). Међутим, ако идете ИЦНД1 и ИЦНД2 рута за испит са два испита, а не једним, за сваки ћете требати платити 165 УСД (127 фунти).

Постоје локације за тестирање широм света. При регистрацији на испит требат ће вам правни назив, твој Цисцо ИД цертификације или Тест ИД број, назив ваше компаније, адреса Е-поште, и начин плаћања.

Како се полажу ЦЦНА испити?

Да бисте положили ЦЦНА испит, морате да одете у овлашћени центар за тестирање. Важно је то приметити тест се не може преузети на мрежи. Када похађате испит, мораћете да донесете своју идентификацију. Ништа осим ваше личне карте неће бити дозвољено унутар центра за тестирање. Једном када сте на испиту, биће вам ламинирани папир и оловка за маркере које ћете користити за прорачун и друге белешке током испита..

Испити (и): и шта се дешава када положите испит

Да бисте добили цертификат, морате положити један од два испита. Ово су:

 • ИЦНД1 испит (100-101) и ИЦНД2 (200-101)
 • Комбиновани испит ЦЦНА (200-120)

Када положите испит, добићете сертификат као ЦЦНА одобрено на период од три године. Када тај трогодишњи период истекне, морат ћете поново полагати испит да бисте задржали сертификат. Овај формат је разлог зашто је ЦЦНА тако високо цењена. Поновним тестирањем цертифицираних стручњака сваке три године Цисцо осигурава да стандарди остану високи. Ово је посебно важно имајући у виду брзину којом се технологија мења. Поновно тестирање присиљава вас да будете у току са најновијим технолошким достигнућима.

Такође имате могућност да одете корак даље ка другим напредним сертификатима попут Цисцо цертифицирани експерт за интернет рад (ЦЦИЕ) и Цисцо Цертифиед Нетворк Профессионал (ЦЦНА) сертификација.

Припрема за испит

Иако свако може да полаже ЦЦНА, сам испит није нимало лак. Ако не дате време за учење, нећете проћи. Дужина времена потребног за припрему за испит варира не само у зависности од способности и посвећености особе која је полаже, већ и од тога да ли су самоуци или не. Рад са утврђеним курсом вероватно ће бити ваш најбољи начин да се припремите за испит, јер ћете имати помоћ искусног стручњака који ће вас водити кроз.

Међутим, класа ЦЦНА вероватно кошта више од 1000 УСД. Ово је висока цифра и охрабрила је многе који желе да добију сертификат уместо да сами студирају. Међутим, ако бисте радије то сами има довољно бесплатних и плаћених ресурса вани да вам омогућим да радите управо то. Ако сте свакодневно посвећени и учите неколико сати, можда ћете моћи да прођете за један до два месеца.

Кључни ресурси за преношење ЦЦНА

Сада је ЦЦНА толико популарна да постоји буквално на стотине мрежних ресурса на које можете позвати да научите шта требате. Без обзира да ли преферирате књиге, чланке, курсеве или видео записе, требало би да мешате садржај који конзумирате како бисте били сигурни да имате најшире знање. Укључили смо кратак списак неких од најбољих ЦЦНА књига које ће вам помоћи у почетним фазама вашег студирања:

 • Цисцо ЦЦНА Роутинг анд Свитцхинг 200-125 Оффициал Церт Гуиде Либрари (2016) - Омогућава вам комплетан преглед ЦЦНА испита. Такође укључује ЦЦНА Нетворк Симулатор, лабораторијске вежбе и мноштво испитних питања.
 • 101 лабораторија за Цисцо ЦЦНА испит: 200-125 и 100-105 - Овај водич има практични фокус који вас тера да научите како да решавате проблеме са мрежом уживо. Ово је непроцењиво јер се постарате да не занемарите своје практично знање.
 • Цјеловити водич за усмјеравање и пребацивање ЦЦНА - Водич за ЦЦНА за Тодд Ламмле један је од најцјењенијих на тржишту. То је зато што пружа комбинацију приступачног приступа ЦЦНА-у са питањима вежбања, лабораторијама и мрежним симулатором.
 • ЦЦНА Водич за усмјеравање и пребацивање преносних наредби - Ово је књига која ће вам помоћи да прегледате које команде су повезане са усмјеравањем и пребацивањем. Ако требате да потражите кључну реч или брз, ово је извор за вас.
 • 31 дан пре твог ЦЦНА испита за усмеравање и пребацивање - Ова књига је за оне који су близу података о испиту и желе да се позабаве пре него што заврше испит. Ово је вођено календаром који поставља дневну тему поред контролног списка активности које треба да довршите.

Колико је тешка ЦЦНА?

Једна од најочитијих ствари која ће утицати на вашу одлуку да преузмете ЦЦНА је потешкоћа на испиту. Потешкоћа ЦЦНА Усмеравање и пребацивање Испит у великој мјери зависи од вашег знања и ваше стручности. Међутим, ако нисте дубоко интимни са Цисцо технологијом, морат ћете научити пуно нових информација.

ЦЦНА испит има понекад склоност нејасним информацијама. То значи да чак и ако напорно учите током дужег временског периода, још увек можете лако пропасти. Врло је лако занемарити мале теме или џепове знања који значајно утичу на ваш коначни резултат. Тешкоћа испита је један од разлога зашто људи се одлучују за полагање два испита (ИЦНД1 и ИЦНД2) уместо једног. Подељивањем ЦЦНА испита на два испита, можете много лакше да разбијете теме и циљано прегледате.

Зашто би требало да се цертифицирам?

Много је предности добијања цертификата ЦЦНА, све од поноса и запошљивости до веће плате. Чињеница је да је ЦЦНА широко поштован, а власници сертификата имају доказ о знатном мрежном знању. Као резултат тога, знање Администратори који прођу ЦЦНА могу наредити већу плату од оних без сертификата.

Повећање зараде

Шанса за већу плату један је од најчешћих разлога због којих се администратори одлуче да раде на сертификацији. Према недавном истраживању, распон просечних зарада за ЦЦНА био је од 39 000 до 119 000 УСД (30,226 до 92,225 фунти). Слично томе, према Цисцу, просечна плата за ЦЦНА износи 79.942 долара (61.995 фунти) .

Генерално гледано, мање напредна сертификација попут А +-а покренуће вас са отприлике 30 000 УСД (23,250 фунти) и ЦЦНА може да вас покрене за око 40 000 УСД (31,000 £). Важно је напоменути да такође имате каријеру на којој зарада може такође знатно нарасти у шестоцифрени број. Ово је још тачније ако користите ЦЦНА за улазак у другу напредну сертификацију.

Приступите напреднијим сертификатима

Наравно, једном када стекнете ЦЦНА испит испод појаса, не морате да почивате на ловорикама; можете ићи директно на добијање других сертификата. Додатни Цисцо потврде као што је ЦЦИЕ, ЦЦНП, ЦЦНА Сигурност, и ЦЦНА Вирелесс омогућиће вам да своје знање још више надоградите. Ово ће вам не само помоћи током свакодневног рада, већ ће вам помоћи да поставите пут за даљи напредак у каријери и повећавање плата низ линију.

Изградите своје знање

Једна од најјаснијих мотивација за ЦЦНА је једноставно побољшање вашег знања. Не постоје услови за улазак који би вас спречавали да полажете испит. Чак и ако сте потпуно нови у мрежној администрацији, можете започети и научити вештине да бисте постали успешан администратор. Учићете комбинацију практичног и теоријског знања које можете понијети са собом до краја каријере.

Потенцијалне могућности за посао

Проласком ЦЦНА стављате вас у групу професионалаца са верификованим знањем о умрежавању и администрацији мреже. Путови каријере стечени радом ЦЦНА су прилично широки и често ћете видети мрежне инжењере, техничаре, инжењере подршке, администраторе и аналитичаре који полажу испите ЦЦНА. Иако се одговорности вашег посла разликују од положаја до положаја, ово су типични наслови за које ЦЦНА отвара врата.

Зашто не бих требао да полажем испит?

Иако ЦЦНА испит још увек има пуно над потенцијалним кандидатима, постоји низ разлога зашто ЦЦНА није тако престижан као некада. Иако ЦЦНА и даље држи стварну вредност у смислу да вам помогне да разумете основне концепте умрежавања, важно је бити реалистичан у погледу ограничења ове сертификације.

 • ЦЦНА постаје застарела

Свет умрежавања променио се запањујућом брзином пораста нових технологија, ВОИП телефонских система, услуга у облаку и СДН нарушавајући традиционалне концепте утврђене у ЦЦНА испиту. Традиционални мрежни приступ који се прихвата ЦЦНА Усмеравање и пребацивање је довољно да схватите основе, али није довољно да вам помогне да сами навигавате кроз овај брзи пејзаж.

 • ЦЦНА вам пружа ограничено знање

Као резултат, постоји велики јаз у знањима о умрежавању који стекните на ЦЦНА испиту и ономе што вам је потребно да постанете специјалиста за умрежавање. Када идете у ЦЦНА, важно је имати на уму да ћете требати развити додатне вештине и стручност ако желите да извучете максимум из своје каријере. Иако ЦЦНА и даље има јак степен поштовања у мрежи умрежавања, не правите грешку мислећи да је ова квалификација довољна да вас носи.

 • Требате уложити пуно времена и новца

Да бисте положили ЦЦНА испит, морате да уложите знатну количину времена и новца у своје припреме. Пролазак на ЦЦНА испиту своди се на сате праксе и осим ако не знате Цисцо технологију веома доброНећете моћи да заобиђете овај процес. Такође немате гаранцију да ћете добити сертификат, чак и ако свакодневно уносите сате.

Да ли ми треба лабораторија за проучавање мог ЦЦНА испита? (И да ли могу уместо њега користити симулатор ?!)

Једно од најчешће постављаних питања које тежи ЦЦНА-у је да ли је лабораторија кључна за пролазак ЦЦНА. Иако вам лабораторија не треба да бисте завршили испит, саветујемо вам да користите кућну лабораторију. Ако имате искуства са Цисцо производима, прескакање лабораторија није најгора ствар на свету, али ако вам је овде искуство ограничено, сигурно ћете желети да се домогнете кућне лабораторије.

Разлог је тај што се ЦЦНА испит увелико заснива на вашој течности Цисцо опремом, попут рутера и склопки. Ако заправо не можете да надгледате ове компоненте у окружењу уживо, тада нећете пренети ЦЦНА. Укључивање лабораторија у вашу студију готово ће вам увек бити од користи када је реч о дану испита.

Ако се не желите одлучити за лабораторијску руту, умјесто тога можете користити симулаторе. Симулатори опонашају понашање стварних рутера и прекидача како би вам омогућили надгледано окружење за надгледање. Ово је боље него ниједан лабораторијски рад, али нема исте могућности као стандардна. Симулатори такође имају обичај да интервенирају аутоматску корекцију и спрече вас да правите сопствене грешке.

Желите имати на уму да постоји велика разлика између конфигурирања стварног рутера и конфигурације истог на мрежном симулатору. Ако имате само искуства са симулираним рутерима, вероватно ће први пут да комуницирате са стварним бити нервозан. Вежбање у мрежном лабораторију пружа вам прилику да изградите самопоуздање па сте спремни да наступите када дођете у окружење уживо.

Онлине заједница

Један од најбољих поступака које треба предузети ако желите да предузмете ЦЦНА је придруживање заједници која је окружује. Постоји много различитих форума на мрежи намењених дељењу информација, увида и ресурса на ЦЦНА испиту. Они такође пружају подручја за разговор са истомишљеницима и постављање питања о испиту.

Две најбоље интернетске заједнице укључују Цисцо мрежу учења и ЦЦНА подреддит на Реддиту. Ови форуми су активни са пуно корисника. Иако мрежне заједнице могу бити одличан ресурс, мораћете да поново провјерите неке информације које видите уз званичне изборе само да бисте били сигурни да је тачна. Иако девет пута од десет неће бити проблема, не можете да верификујете знање свих са којима ступите у контакт на мрежи, па је провера са званичним ресурсом добар начин да се укрсти референца.

ЦЦНА: Вреди борбе  

Као што можете видети да је процес полагања испита ЦЦНА једноставан. Не постоје ограничења за упис и све док пријавите и плаћате накнаду за испит моћи ћете полагати тест без обзира на ваша тренутна одобрења. Једном када се пријавите, на вама је да учите напорно за велики дан. Иако је ЦЦНА велика посвећеност, то је битка која се може добити.

Без обзира да ли се одлучите за самостално учење или ћете се уписати у класу, стићи ћете тамо тако дуго да напорно радите. ЦЦНА није нешто што можете проћи са само делимичним улагањем у време и мораћете дати све од себе да бисте успели. Када добијете сертификат, бићете више него награђени повећањем знања, перспективама и платама која долази уз вашу нову пронађену стручност.

Такође видети:
Проналажење вашег првог посла у Циберсецурити - Водич

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =

Adblock
detector