Дос вс ДДоС напади: разлике и како их спречити

Дос вс ДДОС напада


Шта је ДоС напад? Шта је ДДоС напад и која је разлика?

А ДоС напад је напад ускраћивања услуге где се рачунар (или рачунари) користе за преплављивање сервера ТЦП и УДП пакетима. А ДДоС напад је место где више система циља један систем са ДоС нападом. Циљана мрежа је онда бомбардована пакетима са више локација.

Сви ДДоС = ДоС, али не и сви ДоС = ДДоС.

Одбијање услуге (ДоС) и Дистрибуирано ускраћивање услуге (ДДоС) напади су две од најстрашнијих претњи са којима се суочавају савремена предузећа. Неколико облика напада може имати финансијске последице као успешни ДоС напад. Сигурносна истраживања показују да је цена ДДоС напада у просјеку између 20 000 и 40 000 долара на сат. Ово је астрономска бројка и може под притиском ставити чак и највеће организације.

>>>Скочите на крајње провајдере сервисних решења за ДДоС нападе<<<

Успешан ДДос напад не само избацује вас из акције током значајног временског периода али може чак проузроковати неисправност одређених система. Сваког дана када сте без акције гомилајте трошкове који у супротном не бисте остали. У овом чланку ћемо погледати опасности ДоС-а у односу на ДДоС да бисмо видели шта је разлика.

Шта је ДоС напад?

А ДоС напад је напад за одбијање услуге где се користи рачунар (или рачунари) поплави сервер ТЦП и УДП пакетима. Током ове врсте напада, услуга се ставља ван радње као што су пакети послани преоптерећити могућности сервера и учинити сервер недоступним другим уређајима и корисницима широм мреже. ДоС напади се користе за гашење појединих машина и мрежа тако да их други корисници не могу користити.

ДоС напади се могу користити на више различитих начина. Они укључују следеће:

 • Нападаји преливања пуфера - Ова врста напада је најчешћи ДОС напад који се доживе. Под тим нападом нападач преоптерећује мрежну адресу прометом тако да буде стављен ван употребе.
 • Пинг смрти или поплава ИЦМП-а - ИЦМП напад од поплаве користи се за узимање неконфигурисаних или погрешно конфигурисаних мрежних уређаја и користи их за слање парова спооф-а за пинг на сваки рачунар у мрежи. То је такође познато као напад пинг смрти (ПОД).
 • СИН поплава - СИН напади поплаве шаљу захтеве за повезивање са сервером, али не довршавају руковање. Крајњи резултат је да мрежа постаје преплављена захтевима за повезивање који спречавају било кога да се повеже на мрежу.
 • Теардроп Аттацк - Током ДОС напада сузавац нападач шаље фрагменте пакета ИП података у мрежу. Затим мрежа покушава да компонује ове фрагменте у оригиналне пакете. Процес састављања ових фрагмената исцрпљује систем и он се на крају руши. Руши се јер су поља дизајнирана тако да збуњују систем да их не може поново саставити.

Лакоћа са којом се ДоС напади могу координисати значи да су они постали једна од најпродорнијих претњи од цибер-безбедности са којим се морају суочити савремене организације. ДоС напади су једноставни, али ефикасни и могу донети разарајућу штету компанијама или појединцима на које су усмерени. Са једним нападом, организација се може избацити из акције данима, па чак и недељама.

Вријеме када се организација проведе изван мреже зброји. Немогућност приступа мрежи кошта организације хиљаде хиљада сваке године. Подаци се не могу изгубити, али поремећаји у сервису и станке могу бити огромни. Спречавање напада ДоС-а један је од основних захтева да останете заштићени у савременом добу.

Шта је ДДоС напад?

А ДДоС напад је једна од најчешћих врста ДоС напада која се данас користи. Током ДоС напада, више система циља један систем са ДоС нападом. Тхе Затим је циљана мрежа бомбардована пакетима са више локација. Употребом више локација за напад на систем нападач може лакше да постави систем ван мреже. Разлог за то је тај што је већи број машина на располагању нападачима и жртви је тешко да прецизира порекло напада.

Поред тога, коришћење ДДоС напада отежава опоравак. Девет пута од десет система који су коришћени за извођење ДДоС напада угрожени су тако да нападач може даљинско покретати нападе коришћењем подређених рачунара. Ови робови рачунари називају се зомбији или ботови.

Ови ботови формирају мрежу уређаја званих ботнет којим нападач управља преко командно-контролног сервера. Командни и контролни сервер омогућава нападачу или ботмастеру да координира нападе. Мреже мрежа могу да се састоје од било ког места између шачице ботова до стотина различитих ботова.

Такође видети: Разумевање ДоС и ДДоС напада

Широке врсте напада на ДОС и ДДОС

Постоји велики број категорија у које ДОС напади спадају ради искључивања мрежа. Долазе у облику:

 • Волуметријски напади - Волуметријски напади су класификовани као било који облик напада где нападач намерно троши ресурсе пропусне мреже мреже. Једном када се пропусни опсег мреже потроши, он није доступан легитимним уређајима и корисницима унутар мреже. Волуметријски напади се дешавају када нападач преплави мрежне уређаје са ИЦМП захтевима одјека док више не буде доступан опсег ширине појаса..
 • Напади фрагментације - Напади фрагментације су било која врста напада која приморава мрежу да поново састави манипулиране пакете. Током напада фрагментације нападач шаље манипулиране пакете мрежи тако да кад их мрежа покуша поново саставити, не могу бити поново састављени. То је зато што пакети имају више информација о заглављу пакета него што је дозвољено. Крајњи резултат су заглавља пакета која су превелика да би се скупљала.
 • ТЦП-државни исцрпљујући напади - У нападу ТЦП-стања исцрпљености нападач циља веб сервер или фиревалл у покушају да ограничи број веза које могу успоставити. Идеја која стоји иза овог стила напада је гурати уређај до ограничења броја истовремених веза.
 • Напади слојева апликације - Апликациони слој или Лаиер 7 напади су напади који циљају апликације или сервере у покушају да користе ресурсе стварајући што више процеса и трансакција. Напади слојева апликације посебно су тешки за откривање и адресирање јер им не треба много машина за покретање напада.

Најчешћи облици ДДОС напада

Као што видите, ДДоС напади су сложенија претња јер користе читав низ уређаја који повећавају озбиљност напада. Нападати један рачунар није исто што и нападнути ботнетом од стотину уређаја!

Део припреме за ДДОС нападе је упознавање са што више различитих облика напада. У овом одељку ћемо их детаљније погледати како бисте видели како се ови напади користе да оштете пословне мреже.

ДДоС напади могу бити у различитим облицима, укључујући:

Пинг оф Деатх - Током напада Пинг оф Деатх (ПОД) нападач шаље више пингова на један рачунар. ПОД напади користе манипулиране пакете за слање пакета мрежи који имају ИП пакете веће од максималне дужине пакета. Ови нелегитимни пакети шаљу се као фрагменти.

Једном када мрежа жртве покуша да поново састави ове мрежне ресурсе, они нису доступни за легитимне пакете. То заустави мрежу и потпуно је избацује из радне снаге.

ДДоС напади могу бити у различитим облицима, укључујући:

 • УДП поплаве - Поплава УДП-а је ДДоС напад који поплавља мрежу жртава пакетима Усер Датаграм Протоцол (УДП). Напад дјелује тако што поплави портове на удаљеном хосту тако да домаћин и даље тражи апликацију за преслушавање у луци. Кад домаћин открије да нема ниједну апликацију, одговара пакетом који каже да одредиште није било достижно. Ово троши мрежне ресурсе и значи да се остали уређаји не могу правилно повезати.
 • Пинг Флоод - Слично као УДП напад поплаве, напад пинг поплаве користи ИЦМП Ецхо захтјев или пинг пакете за дераилисање мрежне услуге. Нападач брзо шаље ове пакете не чекајући одговор у покушају да грубом силом учини мрежу недоступном. Ови напади су посебно забрињавајући јер се пропусна ширина троши на оба начина с нападнутим серверима који покушавају да одговоре са својим ИЦМП пакетима ехо одговора. Крајњи резултат је пад брзине на цијелој мрежи.
 • СИН Флоод - СИН Флоод напади су друга врста ДоС напада где нападач користи ТЦП везу редоследа како би мрежу жртве учинио недоступном. Нападач шаље СИН захтеве мрежи жртве која затим одговара СИН-АЦК одговором. Пошиљалац би тада требао да одговори АЦК одговором, али уместо тога нападач не реагује (или уместо њега користи подбрану ИП адресу за слање СИН захтева). Сваки захтев који остане без одговора узима мрежне ресурсе све док ниједан уређај не може да успостави везу.
 • Словлорис - Словлорис је врста софтвера за напад ДДоС-а који је првобитно развио Роберт Хансен или РСнаке за скидање веб сервера. Словлорис напад се дешава када нападач пошаље делимичне ХТТП захтеве без намере да их испуни. Да би напад наставио, Словлорис периодично шаље ХТТП заглавља за сваки захтев да би ресурси мреже били повезани. Ово траје све док сервер више не може да успостави везу. Овај облик напада користе нападачи јер не захтијева било коју ширину појаса.
 • ХТТП поплава - У нападу ХТТП поплаве нападачи корисници ХТТП ГЕТ или ПОСТ захтевају да изврше напад на појединачни веб сервер или апликацију. Поплаве ХТТП-а су напад нивоа 7 и не користе неисправне или преваране пакете. Нападачи користе ову врсту напада јер им је потребна мања ширина опсега од других напада да би мрежа жртве била искључена из рада.
 • Напада без нуле - Зеро-Даи напади су напади који искориштавају рањивости које тек треба да буду откривене. Ово је покривни израз за нападе са којима би се могли суочити у будућности. Ове врсте напада могу бити посебно погубне јер жртва нема специфичан начин да се припреми за њих пре него што доживи напад уживо.

ДоС вс ДДоС: у чему је разлика?

Тхе кључна разлика између ДоС и ДДоС напади су то потоњи користи више интернетских веза да стави мрежу жртве ван мреже док прва користи јединствену везу. ДДоС нападе је теже детектирати јер се покрећу са више локација тако да жртва не може да каже порекло напада. Још једна кључна разлика је количина напада који је искориштен јер ДДоС напади омогућавају нападачу да пошаље огромне количине саобраћаја у мрежу жртве.

Важно је напоменути да се ДДоС напади изводе и другачије од ДоС напада. ДДоС напади се извршавају кроз употреба ботнета или мреже уређаја под контролом нападача. У супротности, ДоС напади се углавном покрећу кроз коришћење скрипте или ДоС алата као Јонска топовска ниска орбита.

Зашто се догађају напади ДоС и ДДоС?

Било да се ради о ДоС или ДДоС нападу, постоји много лоших разлога због којих би нападач желео да постави посао ван мреже. У овом одељку ћемо погледати неке од најчешћих разлога због којих се ДоС напади користе за напад на предузећа. Уобичајени разлози укључују:

 • Рансом - Можда је најчешћи разлог за ДДОС нападе изнуђивање откупнине. Када се напад успешно заврши, нападачи ће захтевати откупнину како би зауставили напад и вратили мрежу на мрежу. Не саветује се плаћање ових откупнина, јер нема гаранције да ће посао бити враћен у пуну функцију.
 • Злонамерни такмичари - Још један могући разлог за ДДоС нападе су злонамерни конкуренти који желе да изведу посао. Ако руши мрежу предузећа доле, конкурент може покушати да украде ваше купце далеко од вас. Сматра се да је ово посебно уобичајено у заједници коцкања на мрежи где ће такмичари покушати да поставе једни друге ван мреже како би стекли конкурентску предност.
 • Хацктивисм - У многим случајевима мотивација за напад неће бити финансијска већ лична и политичка. Није неуобичајено да хацктивистичке групе поставе сајтове власти и предузећа ван мреже како би обележили своју опозицију. То може бити из било којег разлога који нападач сматра важним, али често долази због политичких мотива.
 • Узрок проблема - Многи нападачи једноставно воле да стварају проблеме личним корисницима и мрежама. Није тајна да цибер нападачи сматрају да је забавно стављати организације ван мреже. За многе нападаче ДДоС напади нуде начин подметања људи. Многи виде ове нападе као 'жртве', што је несрећа с обзиром на количину новца који успешан напад може коштати организацију.
 • Незадовољни запослени - Други најчешћи разлог цибер напада јесу незадовољни запослени или бивши запослени. Ако се особа жали на вашу организацију, тада ДДоС напад може бити ефикасан начин да вам се обраћа. Док већина запослених зрело решава приговоре, још увек је мањина која користи ове нападе да би оштетила организацију са којом имају лична питања..

Како спречити ДоС и ДДоС нападе

Иако су напади ДОС стална претња модерним организацијама, постоји неколико различитих корака које можете предузети како бисте остали заштићени пре и после напада. Пре примене стратегије заштите од виталног је значаја да схватите да нећете моћи да спречите сваки ДоС напад који вам се догоди. Кад се каже, моћи ћете минимизирајте штету од успешног напада то долази на твој начин.

Минимизирање штете од надолазећих напада своди се на три ствари:

   • Превентивне мере
   • Пробни напади ДОС напада
   • Одговор након напада

Прелиминарне мере, попут мрежног надгледања, замишљени су да вам помогну идентификујте нападе пре него што повезу систем и делују као препрека нападу. исто тако, тест трчање ДоС напада омогућава вам да тестирате одбрану против ДоС напада и прочистите вашу укупну стратегију. Ваш одговор након напада утврдиће колико штете чини ДоС напад и јесте стратегија за унапредјење и покретање организације након успешног напада.

Прелиминарне мере: Надгледање мреже

Надгледање мрежног саобраћаја један је од најбољих превентивних корака можете узети. Надгледање саобраћаја омогућиће вам да видите знакове напада пре него што се услуга у потпуности угаси. Надгледањем вашег саобраћаја моћи ћете предузејте тренутак када видите необичан саобраћај нивои или непризната ИП адреса. Ово може бити разлика између узимања изван мреже или устајања.

Пре него што извршите тотални напад, већина нападача тестира вашу мрежу с неколико пакета пре него што покрене пуни напад. Надгледање вашег саобраћаја омогућиће вам праћење ових малих знакова и рано откривање тако да своју услугу можете одржавати на мрежи и избегавати трошкове неочекиваних прекида рада.

Погледајте такође: 25 најбољих мрежних монитора

Пробни напад ДоС напада

Нажалост, нећете моћи да спречите сваки ДоС напад који вам се догоди. Међутим, можете бити сигурни да сте спремни када напад стигне. Један од најдиректнијих начина да се то постигне је симулирајте ДДоС нападе на сопствену мрежу. Симулација напада омогућава вам да тестирајте своје тренутне методе превенције и помаже да изградити неке стратегије превенције у реалном времену то може уштедети пуно новца ако вам се прави напад.

Одговор након напада: Направите план

Ако напад падне са земље, морате имати спреман план за контролу штете. Јасан план може бити разлика између напада који је незгодан и онога који је поражавајући. Као део плана, то желите одредите улоге члановима вашег тима ко ће бити одговоран да одговори кад се напад догоди. Ово укључује поступке дизајнирања за корисничку подршку тако да купци не остану високи и суви док се бавите техничким проблемима.

Едге Сервицес Вс ДДОС напади

Без сумње, један од најефикаснијих начина да се сусретну ДДоС напади главно је коришћење антене рубна услуга. Рјешење за услуге попут СтацкПатх или Суцури могу да седе на ивици ваше мреже и пресрећу ДДоС нападе пре него што ступе на снагу. У овом одељку ћемо погледати како ова решења могу да заштите вашу мрежу од бескрупулозних нападача.

СтацкПатх Едге Сервицес

Једна од највећих брига када останете заштићени од ДДОС напада је спречавање оштећења уз одржавање перформанси. СтацкПатх рубне услуге дизајниране су тако да минимизирају деградацију перформанси и сузбију све уобичајене облике ДДОС напада. Са услугама СтацкПатх едге, можете препознати нападе у стварном времену и блокирати их пре него што повезу мрежу ван мреже.

СтацкПатх-ВАФ

За софистицираније нападе, Заштитни зид веб апликација апликације ВАФ (Стацкпатх) спречава да се напади слоја апликације пробију. Напади слоја апликације блокирани су алгоритмима који могу открити знакове злонамерног промета пре него што доспе до ваше мреже.

правила о ивици путање

СтацкПатх такође нуди СтацкПатх Едге Деливери 200 сервис за веће неторке који има низ других мера за одбрану од других врста ДДОС напада УДП поплаве, СИН поплаве, и Поплаве ХТТП-а такође. Без обзира на то каквом ДДОС нападу сте подвргнути, СтацкПатх решења имају основне функције које вам могу помоћи да останете заштићени од преузимања ван мреже.

СтацкПатх Едге Деливери 200 Пронађите погодан план на Стацкпатх.цом

Суцури Едге Сервицес

Други водећи провајдер ДДоС решења је Суцуријева ДДоС заштита & Служба за ублажавање. Суцури је вешт у руковању поплава ХТТП слоја 7 али може и да спречи Поплаве ТЦП СИН, Поплаве ИЦМП-а, Словлорис, УДП поплаве, Заобилажење ХТТП кеша, и појачан ДНС ДДоС да поменемо само неке.

Дос вс ДДоС напади: разлике и како их спречити

Суцури има приступ заштитном зиду за веб локацију који има глобално дистрибуирана мрежа са 28 тачака присуства. Такође нема ограничења величине напада, без обзира на то шта се деси, останите заштићени. Суцури ВАФ је СааС решење засновано на облаку и пресреће ХТТП / ХТТПС захтеве који се шаљу на вашу веб локацију.

Суцури Веб Сецурити Платформ

Једна нарочито корисна карактеристика је способност препознавања да ли саобраћај долази из прегледача легитимног корисника или скрипте коју нападач користи. Ово осигурава да свакодневни корисници и даље могу приступити сајту и његовим услугама, а злонамерни корисници су блокирани у покретању напада. Суцури нуди разне планове за њихове најновије услуге према потребама ваше мреже.

Суцури Веб Сецурити Платформ Пронађите погодан план на Суцури.нет

Погледајте такође: 5 најбољих пружалаца услуга ивица

ДоС вс ДДоС Аттацкс: Прихватљива претња

Постоји неколико напада који се тичу ДоС напада на савремене организације. Иако крађа података може бити изузетно штетна, ако вашу услугу прекинете грубим нападом, са собом доноси читав низ других компликација које је потребно решити. Само станка вредна једног дана може имати значајан финансијски утицај на организацију.

Упознавање са врстама ДоС и ДДоС напада с којима се можете сусрести ићи ће на далеки пут ка минимизирању штете од напада. У најмању руку коју желите потруди се да имаш алат за надгледање мреже тако да можете открити необичан саобраћај који указује на потенцијални напад. Иако се озбиљно бавите ДоС нападима, онда се морате побринути за то имати план за реаговање након напада.

ДоС напади постали су један од најпопуларнијих облика цибер-напада у свету, јер их је лако извршити. Као такав, невероватно је бити проактиван и спроводити што више мера како бисте спречили нападе и реаговали на нападе ако су успешни. При томе ћете ограничити своје губитке и оставити се у положају у којем се можете вратити у нормалан рад што је брже могуће.

Такође видети: 100+ застрашујућа статистика о сајбер криминалу и цибер-сигурности & Трендови

Додатна литература:

  • 5 најбољих пружалаца услуга ивица
  • Разумевање ДоС и ДДоС напада
Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − = 14