ИДС вс ИПС

ИДС вс ИПС

Системи за откривање провале (ИДС) и Системи за спречавање провале (ИПС) су два алата која мрежни администратори користе за идентификацију цибер напада. ИДС и ИПС алати користе се за откривање пријетњи на мрежи, али постоји различита разлика у начину на који раде и шта раде.

ИДС вс ИПС: у чему је разлика?

Укратко, ИДС платформа може анализирати мрежни саобраћај на основу образаца и препознати злонамјерне обрасце напада. ИПС комбинује аналитичку функционалност ИДС-а са могућношћу интервенције и спречавања испоруке злонамерних пакета. Једноставно речено, ИДС системи откривају, а ИПС алати спречавају.

ИДС програм је дијагностички алат који могу да препознају злонамерне пакете и креирају обавештења, али не могу да спрече да пакети уђу у мрежу. ИПС је алат за дијагностику и реаговање на инцидент то не само да може означити лош саобраћај, већ такође може спречити да саобраћај утиче на мрежу.

Шта је ИДС и шта то ради?

ИДС прати мрежни промет и шаље упозорење кориснику када препозна сумњиви саобраћај. Након примања обавештења корисник може предузети кораке за проналажење узрока и његово отклањање. Да би се открио лош саобраћај, ИДС решења долазе у две варијације: а Мрежни систем за откривање провале (НИДС) и а Систем за откривање упада домаћина (ХИДС).

НИДС прати мрежни саобраћај за претње преко сензора који се постављају широм мреже. ХИДС прати саобраћај на уређају или систему на којем је инсталиран. Оба ова формата користе две главне методе откривања претњи; на основу потписа и заснована на аномалији (детаљније ћемо их видети у наставку).

ИДС на основу потписа користи листу познатог понашања у нападу да идентификује нове нападе. Када мрежна активност одговара или подсећа на напад са листе, корисник добија обавештење.

Приступ заснован на потпису је ефикасан, али има ограничење само препознавања напада који одговарају постојећој бази података. Као резултат тога, лоше је у откривању напада првог дана.

ИДС заснован на аномалији користи а основни модел понашања за откривање аномаличних активности на мрежи. Многи добављачи користе АИ и Машинско учење да би овим системима могли да открију ненормално понашање Ови системи су изузетно ефикасни, али могу бити склони лажним позитивањима, зависно од продавца којег купите. Врхунски добављачи фокусирају се на одржавање ниске стопе лажно позитивне вредности.

Шта је ИПС? и шта то ради?

ИПС (познат и као систем за детекцију упада или ИДПС) је софтверска платформа која анализира садржај мрежног саобраћаја како би открио и реаговао на подвиге. ИПС седи иза фиревалл-а и користи се откривање аномалије или откривање на основу потписа за препознавање мрежних претњи.

ИПС користи откривање аномалије и откривање на основу потписа слично као ИДС. Откривањем на основу потписа платформа скенира обрасце који указују на рањивост или покушаје експлоатације.

Исто тако, откривање аномалије анализира мрежни промет и идентифицира аномалије перформанси. Када систем открије аномалију, уследиће са аутоматским одговором.

Ова решења такође долазе са аутоматизованим одговорима као што су блокирање адресе извора саобраћаја, испусти злонамерне пакете, и слање упозорења кориснику. У основи, ИПС решење није само дијагностички алат који идентификује претње, већ платформа која може да реагује и на њих..

Методе откривања претњи које користе ИДС и ИПС

Две уобичајене методе детекције које ИДС и ИПС алати подједнако користе су детекција заснована на потпису и детекција заснована на аномалији. Продавци безбедности комбинују ова два облика метода откривања како би пружили ширу заштиту од онлајн претњи. У овом одељку ћемо детаљније размотрити ове методе откривања.

Детекција на основу потписа

Траже се ИДС и ИПС решења која користе препознавање засновано на потпису нападају потписе, активност, и злонамерни код који одговарају профилу познатих напада. Напади се откривају испитивањем образаца података, заглавља пакета, адреса извора и одредишта.

Откривање на основу потписа изврсно је за препознавање устаљених, мање софистицираних напада. Међутим, откривање на основу потписа неефикасно је за откривање напада нула дана, који се не подударају са другим утврђеним потписима напада.

Детекција аномалије

Да би открили софистицираније претње, продавци су се окренули машинском учењу и вештачкој интелигенцији (АИ). ИДС и ИПС алати са детекцијом аномалије могу органски открити злонамерно понашање у подацима, уместо да се позивају на претходне нападе.

Ова решења могу открити злонамерну природу нових напада које још није видео. Системи за откривање аномалије варирају између добављача у зависности од технике коју користе за откривање аномалија.

Зашто су ИДС и ИПС решења важна?

Решења за ИДС и ИПС су важна јер могу идентификовати цибер нападе који могу оштетити информациона средства компаније. Последице цибер напада могу бити драматичне. Просечна цена напада злонамерног софтвера на компанију је 2,4 милиона долара. ИС и ИПС алати пружају вам средства за откривање цибер напада.

И ИДС и ИПС могу открити експлоатације рањивости, нападе ускраћивања услуге (ДОС) и грубе нападе које цибер-криминалци користе да организације избаце из акције. Стога свака има место у стратегији кибернетичке сигурности већине организација.

Који је бољи?

Који је алат бољи пре свега зависи од ваших потреба. И ИДС и ИПС решења одликују се у различитим областима, али постоји снажан аргумент да је ИПС много свеобухватније решење за цибер-безбедност. Многе компаније замјењују ИДС рјешења у корист аутоматизираних функција које долазе с ИПС-ом.

Разлог због којег многе компаније прелазе на ИПС је тај што су ИДС решења добра у подизању аларма током напада, али не могу да зауставе напад. Уместо тога, корисник мора да ручно санира инцидент.

Са друге стране, ИПС може идентификовати и блокирати напад у реалном времену. Корисник може конфигурирати аутоматизиране акције и правила за аутоматско извршавање током сигурносног догађаја. На пример, ако извор шаље злонамерни саобраћај у вашу мрежу, програм може блокирати ИП адресу изворног извора или ресетовати везу да спречи напад.

Откривање упада је врло корисно, али њихово спречавање је често боље, што ИПС решењима даје посебну предност. Аутоматски одговори ИСП-а нуде ефикаснији начин управљања претњама него ручно санирање сигурносних догађаја након што су примили упозорење.

Међутим, ако желите открити нападе, тада ће визуелни фокус ИДС-а вероватно бити бољи. Недостатак аутоматизованих функција отежава реаговање на догађаје у реалном времену (чак и са помоћником аналитичара за безбедност). Могућности реаговања у стварном времену ИПС-а чине га приоритетом за организације које желе да убрзају санацију инцидената и остану безбједне.

Пример ИДС алата

Иако су у принципу ИДС решења у принципу иста, постоји битна разлика у искуству крајњих корисника која се нуди у свим производима. У основи, кључни разлика између ових производа је ниво видљивости (квалитет / дубина визуелних приказа) и конфигурабилност система упозорења. У овом одељку ћемо погледати пример ИДС алата.

Детекција упада са СоларВиндс Сецурити Евент Манагер-ом (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс Сецурити Евент Манагер

СоларВиндс Сецурити Евент Манагер је софтверска платформа за откривање провале и СИЕМ решење које прикупља пуно података од НИДС-а ради идентификације злонамерног промета. Једном када алат открије сумњиве активности, кориснику шаље упозорење. Услови упозорења могу се управљати преко Правило одељак, где корисник конфигурише који ће догађаји или активности покренути упозорење.

Након што програм скенира мрежу, можете користити забележене податке у извештајима о процени ризика да бисте информисали своју политику кибернетичке сигурности. Можете да закажете ове извештаје тако да имате периодична ажурирања како бисте приказали остале чланове свог тима.

СоларВиндс Сецурити Евент Манагер се фокусира на истицање безбедносних догађаја на начин који можете разумети у реалном времену. Алат ће вам помоћи да прецизирате сигурносне догађаје који су покренули упозорења како бисте могли да пронађете узрок. Софтвер је процењен на 3.540 УСД (2.732), а ту је и 30-дневно бесплатно пробно време верзија.

СоларВиндс Сецурити Евент МанагерПреузмите 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробну верзију

ИПС Солутионс / ИПС Тоол Тоол

ИПС решења се такође значајно разликују од продавца до продавца. Врсте обавештаја о претњама и могућности аутоматизованог реаговања зависе од квалитета произвођача. У овом одељку ћемо погледати пример ИПС решења.

Превенција против упада уз помоћ Тренд Мицро-а

Тренд Мицро Сцреенсхот

Тренд Мицро је ИПС решење које може у реалном времену да открије и аутоматски усмери цибер нападе. Софтвер користи дубинску инспекцију пакета, напредну анализу злонамерног софтвера, репутацију УРЛ-а и репутацију претње да би открио и блокирао нападе. Да би открио више претњи и напада без нула дана, Тренд Мицро користи машинско учење.

За разлику од ИДС-а, платформа не открива само нападе, већ реагује блокирајући експлоатације, песковном анализом и распоређујући виртуелне закрпе како би брзо уклонили рањивости.

Тренд Мицро поседује ван конфигурације које се аутоматски ажурирају како би се заштитиле од најновијих претњи. Корисник такође може управљати сигурносним политикама преко система за управљање сигурношћу.

ИПС софтвер попут Тренд Мицро-а не само да открива сигурносне проблеме, већ даје и алатке како да се обрате. Информације о ценама можете пронаћи тако што ћете тражити понуду од компаније.

Питање конфигурација

То што имате нови ИПС не значи да сте заштићени од најновијих претњи. Једно јединствено питање које деле ИДС и ИПС системи је конфигурација. Конфигурације одређују колико су ови алати ефикасни. Обоје морају бити правилно конфигурисани и пажљиво интегрисани у ваше сопствено окружење за надгледање да не бисте наишли на проблеме попут лажних позитивних вредности.

Ако ови алати нису правилно постављени или надгледани, тада ће ваша безбедносна политика имати значајне празнине. На пример, ИПС мора бити конфигурисан да дешифрује шифровани саобраћај тако да можете ухватити нападаче који користе шифровану комуникацију. Слично томе, ако ваши параметри упозорења нису довољно специфични, биће преплављени лажно позитивним упозорењима која ће прикрити важнија питања безбедности..

Да би били ефикасни, и ИДС и ИПС системима морају доследно управљати обучени запосленици. Зато је приликом примене новог решења важно обучити запослене да се увере да ли могу да примене прилагођена подешавања. Ниједна компанија нема потпуно исте факторе ризика па је стварање прилагођених конфигурација важно за ублажавање фактора ризика којима сте свакодневно изложени.

Како одабрати ИДС или ИПС

Прво и најважније, приликом одабира ИДС или ИПС решења желите размотрити који су ваши циљеви. Размотрите које су вам потребне могућности, која средства желите да заштитите и како би се ново решење интегрисало у вашу ширу стратегију кибернетичке сигурности..

Не правите грешку што плаћате премију за напредно ИПС решење ако нећете користити већину његових функција. Трошење времена на дефинисање циљева прво ће вам помоћи да направите решење које је економично и усмерено на ваше потребе.

Важан део те одлуке биће избор између ИДС-а или ИПС-а. Издвојили смо снаге сваког од горе наведених, али на крају се избор између њих двојице своди на то да ли желите пасивно или активно решење одбране..

Тај трошак биће хитно питање за већину предузећа. Да бисте управљали потрошњом, одредите буџет за имплементацију новог решења и узмите у обзир трошкове обуке запослених како да га користе.

ИДС и ИПС: Изаберите и останите сигурни на мрежи

Проактивна стратегија кибернетичке сигурности је пресудна за минимизирање улазних тачака у вашу мрежу. ИПС и ИДС решења омогућавају вам да идентификујете цибер нападе тако да можете ефикасно реаговати када дође време. ИПС има смисла за већину организација које желе да поједноставе и убрзају процес санације.

Међутим, немојте се заваравати да мислите да ће ИПС решења водити рачуна о вашој цибер сигурности. И даље ћете морати да обучите запослене како да користе ИПС решење како би били сигурни да знају како да конфигуришу софтвер и прате након безбедносних догађаја.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 + = 34

Adblock
detector