ИИС вс Апацхе – која платформа сервера је најбоља за вас?

ИИС вс Апацхе

Софтвер за веб сервер захтева пуно посла око покретања сопствених веб локација. На тржишту постоји неколико опција за подршку веб апликација, али пакет Интернет информација и Апацхе ХТТП Сервер воде овај пакет. Према Нетцрафту, ИИС је лидер на тржишту у погледу тржишног удела свих сајтова У тој лиги ИИС има 40,65% тржишта, док Апацхе 20,28%. У погледу тржишног удела домена, Апацхе је лидер са 33,99% тржишта, док ИИС има 26,36%. Дакле, обе ове опције су веома широко имплементиране. За поређење, Гоогле-ов софтвер за веб сервер је инсталиран само на 1,39% свих веб локација.

Ако намештате нови сервер за своју веб локацију, вероватно се питате за који од ова два система треба да иде. У овом водичу ћемо погледати сваку опцију и објаснити предности ИИС-а и Апацхе-а. Наоружани овим знањем, бићете у бољој позицији да одаберете и хардвер и софтвер за рад свог веб сервера.

Интернет информације (ИИС)

Мицрософтов ИИС има пуно тога за препоручити. Иако је власнички систем, заснован је на великом броју јавно доступних протокола, који укључују ХиперТект Трансфер Протоцол (ХТТП), тхе Једноставни протокол за пренос поште (СМТП) и Филе Трансфер Протоцол (ФТП). Дакле, основна технологија овог система је компатибилна са стандардним веб сучељима широм света.

Мицрософт подржава Мицрософт софтвер и често се закрпа и надограђује како би затворио нове хакерске експлоатације. Сигурносне карактеристике ИИС-а учиниле су га сигурнијом опцијом од Апацхе-а. Као комерцијални производ, ИИС се такмичи на тржишту са новим развојима који задовољавају потребе трговца. Алат је усмерен ка продаји, што значи да није слободан за употребу. Међутим, постоји ограничена бесплатна верзија, под називом ИИС Екпресс. Стандардна верзија ИИС-а се испоручује уз Виндовс Сервер.

Велика предност ИИС-а је та што је то интегрише се с осталим Мицрософтовим понудама, конкретно .НЕТО и тхе АСПКС скриптни језик. Такође, управљачка конзола је врло глатка и садржи детаљне извештаје о перформансама и анализама. Укратко, избор веб сервера који је произвео главни провајдер софтвера добија вам солидну гаранцију врхунских безбедносних закрпа и очекивања маркетиншких карактеристика.

Највећа заметка ИИС-а је то заштићен је и није бесплатан за употребу. Други главни фактор који вас може натерати да се не одлучите за ИИС је да то буде ради само на Виндовс-у окружења. Ако сте већ купили Линук сервер, онда једноставно не можете да користите ИИС.

Апацхе ХТТП Сервер

Тхе Апацхе опција је бесплатно коришћење и је пројекат отвореног кода. Ова два фактора су сјајна за смањивање трошкова покретања, али то такође значи да Апацхе фондација нема расположивог новца за финансирање развоја. Развој Апацхеа раде сви волонтери ентузијасти. ти немате приступ служби за помоћ ради помоћи ако се суочите са проблемима да било који део ХТТП сервера функционише. Међутим, постоји широка заједница корисника и ентузијаста на Интернету и на овом каналу пружа сталан низ савета и ажурираних упозорења о томе како да најбоље искористите систем сервера. Управљање отвореним кодом ове опције значи да можете сами чешљати шифру и чак прилагођавати софтвер да бисте произвели сопствену прилагођену имплементацију.

Апацхе није ограничен на један оперативни систем. Међутим, јесте боље одговара Линуку Животна средина. Толико да је постао део скупа решења за Веб услуге који су познати под називом ЛАМП. Ова кратица је за Линук за оперативни систем, Апацхе за Веб сервер, МиСКЛ за систем управљања базама података и ПХП за скрипте. Ово се сматра решењем веб сервера „оут оф тхе бок“ и дуго је било лидер у индустрији. ИИС је тек недавно претекао Апацхе као водећи систем веб сервера. Нисте ограничени на ПХП за скриптирање путем Апацхе ХТТП сервера јер подржава и Перл и Питхон.

Језгра Апацхе се може проширити на додајте безбедност транспортног слоја и покријте ХТТПС. Још један додатак пружиће вам ФТП могућности испоруке.

Избор

Ако је ваша веб локација медијски богат, вероватно би били боље је одлучити се за ИИС. Сервер се интегрише са осталим Мицрософт производима и има боље методе за решавање аудио и видео репродукције. Други разлог због којег би ИИС био бољи за медијске сајтове је тај што користи много мање ресурса за обраду за свако повезивање и пренос медијских датотека може се потрошити доста времена за обраду.

За преносивост, било би вам боље Апацхе ХТТП Сервер. Ако ускоро очекујете да тргујете хардвером вашег сервера, независност Апацхе оперативног система проширује ваше могућности куповине. Апацхе ХТТП сервер може радити и на Виндовс-у и Линуку.

Разлог због којег ова два система имају веома близак тржишни удео је тај што их има врло мала разлика између ове две у погледу рањивости и перформанси. На интернету је доступно много резултата испитивања који показују да или једно или друго имају боља времена одзива. Међутим, резултати су обично врло блиски и победник у тим тестовима обично се испостави да је систем којем је тестер фаворизиран од самог почетка.

Заједница веб програмера је врло јасно подељена по линијама Апацхе и ИИС јер програмери постају вешти на једном језику а једно окружење и послодавци не охрабрују их да пређу. Дакле, ваш избор веб сервера може вас закључати у један базен вештина.

Тхе највећи утицај по вашем избору између ова два система постојећи хардверски и софтверски ресурси. Ако сте покретач који тренутно нема просторије или опрему, слободни сте да изаберете било који од ових система. Ако већ имате опрему која покреће Линук, већа је вероватноћа да се одлучите за Апацхе ХТТП Сервер. Иако Апацхе може да ради на Виндовс-у, ако већ имате пословање засновано на Мицрософт производима, већ имате вештине на лицу места које су компатибилније са ИИС-ом од Апацхе-а.

Повезивање вашег предузећа на мрежи

Ако већ немате ресурсе на лицу места, онда сте отворени за опцију Цлоуд сервера заснованих на веб серверима. Велика предност ових услуга је што ће укључивати серверски софтвер. Дакле, тада ће ваше одлучивање бити засновано на структури цена, скалабилности и другим услугама у пакету са Веб сервером.

Доношење одлука је тежак задатак и чињеница да постоји мала разлика у перформансама између ИИС-а и Апацхе-а заправо чини избор још тежим. Међутим, постоји слична супротност тој сличности. Оба ова система су добро успостављена и широко коришћена. Према томе, мало је ризика да који год од њих двојице користите да бисте направили „погрешан“ избор.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 + = 99

Adblock
detector