IIS vs Apache – koja platforma poslužitelja je najbolja za vas?

IIS vs Apache

Softver za web poslužitelje zahtijeva mnogo posla sa pokretanjem vlastitih web stranica. Na tržištu su dostupne brojne mogućnosti podrške za web aplikacije, ali Internet Information Services i Apache HTTP Server vode pred paket. Prema Netcraftu, IIS je tržišni lider u odnosu na tržišni udio svih web lokacija. U toj ligi IIS ima 40,65% tržišta, dok Apache 20,28%. U smislu tržišnog udjela domena, Apache je lider sa 33,99% tržišta, dok IIS ima 26,36%. Dakle, obje ove mogućnosti su vrlo široko implementirane. Za usporedbu, Googleov softver za web poslužitelj instaliran je samo na 1,39% svih web mjesta.

Ako namještate novi poslužitelj za svoju web stranicu, vjerojatno se pitate za koji od ova dva sustava ići. U ovom ćemo vodiču pogledati svaku opciju i objasniti prednosti IIS-a i Apache-a. Oružani ovim znanjem, bit ćete u mogućnosti da odaberete i hardver i softver za rad vašeg web poslužitelja.

Internetske informacijske usluge (IIS)

Microsoftov IIS ima puno toga za preporučiti. Iako je vlasnički sustav, on se temelji na velikom broju javno dostupnih protokola, koji uključuju HyperText Transfer Protocol (HTTP), the Jednostavni protokol za prijenos pošte (SMTP) i Protokol za prijenos datoteka (FTP). Dakle, temeljna tehnologija ovog sustava kompatibilna je sa standardnim web sučeljima u cijelom svijetu.

Microsoft podržava Microsoft softver i često se zakrpa i nadograđuje kako bi zatvorio nove hakerske eksploatacije. Sigurnosne značajke IIS-a učinile su je sigurnijom opcijom od Apachea. Kao komercijalni proizvod, IIS se natječe na tržištu s novim kretanjima koja zadovoljavaju potrebe trgovaca. Alat je usmjeren prema prodaji, što znači da ga nije slobodno koristiti. Međutim, postoji ograničena besplatna verzija pod nazivom IIS Express. Standardna verzija IIS-a isporučuje se u sustavu Windows Server.

Velika prednost IIS-a je ta što je to integrira s ostalim Microsoftovim ponudama, posebno .NETO i the ASPX skriptni jezik. Također, upravljačka konzola je vrlo glatka i uključuje detaljna izvješća o performansama i analizama. Ukratko, izbor web poslužitelja kojeg proizvodi glavni dobavljač softvera daje vam solidno jamstvo vrhunskih sigurnosnih zakrpa i očekivanje marketinških značajki.

Najveće zavaravanje IIS-a je to vlasnički je i nije besplatan za upotrebu. Drugi glavni faktor koji vas može natjerati da se ne odlučite za IIS je da je to radi samo na Windowsima okruženja. Ako ste već kupili Linux poslužitelj, onda jednostavno ne možete koristiti IIS.

Apache HTTP poslužitelj

apaš opcija je besplatno korištenje i je an projekt otvorenog koda. Ova dva faktora izvrsna su za smanjenje troškova pokretanja, ali to također znači da Zaklada Apache nema raspoloživog novca za financiranje razvoja. Razvoj Apachea svi rade entuzijastični volonteri. Vas ne možete pristupiti službi za pomoć radi pomoći ako se suočite s problemima koji rade na bilo kojem dijelu HTTP poslužitelja. Međutim, postoji opsežna zajednica korisnika i entuzijasta na Internetu i na ovom kanalu pruža stalan niz savjeta i ažuriranih upozorenja o tome kako najbolje iskoristiti poslužiteljski sustav. Upravljanje otvorenim kodom ove opcije znači da možete sami češljati kôd, pa čak i prilagođavati softver za proizvodnju vlastite prilagođene implementacije.

Apache nije ograničen na jedan operativni sustav. Međutim, jest bolje prilagođen Linuxu okoliš. Toliko da je postao dio skupa rješenja web usluga koji su poznati pod nazivom LAMP. Ova kratica je za Linux za operativni sustav, apaš za web poslužitelj, MySQL za sustav upravljanja bazama podataka i PHP za skriptiranje. Ovo se rješenje smatra „out of the box“ web poslužiteljskim rješenjem i dugo je bilo lider u industriji. IIS je tek nedavno pretekao Apache kao vodeći sustav web poslužitelja. Niste ograničeni na PHP za skriptiranje na Apache HTTP poslužitelju jer on također podržava Perl i Python.

Jezgra Apache može se proširiti na dodajte sigurnost transportnog sloja i pokrijte HTTPS. Drugi dodatak pružit će vam FTP mogućnosti isporuke.

Odabir izbora

Ako je vaša web stranica Mediji bogatih, vjerojatno biste bili bolje odlučiti za IIS. Poslužitelj se integrira s ostalim Microsoftovim proizvodima i ima bolje metode rješavanja audio i video reprodukcije. Drugi razlog zbog kojeg bi IIS bio bolji za medijske stranice jest taj što koristi mnogo manje resursa za obradu za svaku vezu i prijenos medijskih datoteka može se potrošiti puno vremena za obradu.

Za pokretnost, bilo bi ti bolje Apache HTTP poslužitelj. Ako uskoro očekujete trgovinu hardverom vašeg poslužitelja, neovisnost Apache operativnog sustava proširuje vaše mogućnosti kupnje. Apache HTTP poslužitelj može raditi na Windowsima kao i Linuxu.

Razlog što ova dva sustava imaju vrlo blizak tržišni udio je taj što ih ima vrlo mala razlika između to dvoje u smislu ranjivosti i performansi. Na webu je dostupno mnogo rezultata ispitivanja koji pokazuju kako i jedno ili drugo imaju bolja vremena odziva. Međutim, rezultati su obično vrlo bliski, a pobjednik na tim testovima obično ispada u sustavu kojem je ispitivač favorizirao od samog početka.

Zajednica web programera vrlo je jasno podijeljena prema Apache i IIS jer programeri postaju vješti na jednom jeziku a jedno okruženje i poslodavci ne potiču ih na prelazak. Dakle, vaš izbor web poslužitelja može vas zatvoriti u jedan bazen vještina.

najveći utjecaj na vašem izboru bit će između ta dva sustava postojeći hardverski i softverski resursi. Ako ste trenutno pokretač bez prostora ili opreme, slobodni ste odabrati bilo koji od ovih sustava. Ako već imate opremu koja pokreće Linux, vjerojatnije je da ćete se odlučiti za Apache HTTP Server. Iako se Apache može izvoditi na Windows-u, ako već imate poslovanje zasnovano na Microsoftovim proizvodima, već imate vještine na licu mjesta koje su kompatibilnije s IIS-om nego Apache.

Povezivanje vašeg poslovanja na mreži

Ako već nemate resurse na licu mjesta, otvoreni ste za opcije web-poslužitelja utemeljenih u oblaku. Velika prednost ovih usluga je što će uključivati ​​poslužiteljski softver. Dakle, tada će se vaše odlučivanje temeljiti na strukturi cijena, skalabilnosti i drugim uslugama u paketu s web poslužiteljem.

Donošenje odluka je težak zadatak i činjenica da je razlika u učinkovitosti između IIS-a i Apache-a zapravo čini izbor još težim. Međutim, postoji slična suprotnost toj sličnosti. Oba su sustava dobro uspostavljena i široko korištena. Dakle, malo je rizika da koji god od njih dvojice koristite bio bi napravio "pogrešan" izbor.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Adblock
detector