Како да: ЦПУ Бенцхмарк тестирање

Како да: ЦПУ Бенцхмарк тестирање

Рачунарски процесор игра саставну улогу у његовом укупном „здрављу“ и перформансама. Дјелује нон-стоп током свог животног вијека, како би осигурао да уређај ради на највишим нивоима перформанси. И с временом, прекомерна обрада овог основног дела може довести до погоршања његових перформанси, што се директно одражава на укупне перформансе рачунара. То постаје све више, лудо споро и (ако остане непоправљено) што може довести до потпуног пада.

Стога, саветује се да се референтни тест ЦПУ-а врши редовно. Тест, који се може обавити појединачно или као део свеукупне процене перформанси хардвера, помаже у утврђивању тренутног здравственог стања ЦПУ-а.

Шта је референтни тест ЦПУ-а?

Централна процесна јединица (ЦПУ), познато и као „срце“ електронских уређаја, одговорно је за извршавање упутстава која су му дата од стране програма. Ова упутства укључују логика, основни аритметички прорачуни, улазно / излазне (И / О) операције и контролне секвенце.

Забава чињеница: Супротно увреженом мишљењу, процесори се не налазе само у рачунарима, лаптопима и серверима - можете их наћи и у прекидачима и усмерачима. Чак и уређаји попут паметних телефона и телевизора равног екрана имају један.

Техничке компаније Интел и АМД (Адванцед Мицро Девицес) су водећи произвођачи ЦПУ-а. Интелови производи се брендирају са таквим именима Целерон, Пентиум, и Језгро док АМД прави Семпрон, Атхлон, и Пхеном.

Референтни тест ЦПУ-а је дефинисан као…

Референтни тест ЦПУ-а је процена капацитета која се врши коришћењем стандардног, прекограничног теста за оцењивање перформанси ЦПУ-а.

Тестови се обично изводе помоћу локалних уграђених командних алата или софтверских пакета који су доступни на тржишту. Постоје и веб странице које нуде услуге тестирања референтних вредности ЦПУ-а.

Зашто вам је потребан референтни тест ЦПУ-а?

Много је разлога зашто би неко желео да изврши референтни тест ЦПУ-а. Међу тим разлозима налазимо:

 • Гамерс којима су потребни све бржи рачунари - јер свака нова генерација игара једе све више и више ресурса током играња - морају тачно да знају колико процесора имају на располагању; ово се посебно односи на област професионалних такмичара.
 • Предузећа морају знати да имају довољно процесне снаге на располагању за обављање својих задатака - у неким индустријама опстанак компаније може заправо зависити од брзине њихових процеса (што је олакшано уз помоћ добре процесоре снаге).
 • Одлучивање који процесор одабрати - између Интела и АМД-а, на пример - свако би схватио да то може бити тешко јер иако је брзина такта важан показатељ снаге процесора, два процесора са истим тактним тактима могу да раде различито; дакле, референтни тест за проналазак најбољег међу ово двоје.
 • Системски и мрежни администратори треба да буде на врхунцу питања која могу ометати неометано окружење за обраду. Један од таквих проблема је уско грло процеса у ЦПУ-у. Референтни тест ЦПУ-а може идентификовати процесе који вребају време ЦПУ-а и чине да други процеси предуго чекају у реду

Тек након анализе резултата референтних тестова ЦПУ-а могу се предузети корективне радње за решавање проблема везаних за перформансе. После свега, ниједна количина додате меморије, простора на диску или пропусног опсега неће решити проблеме процесора.

Колико су тачни тестови?

Користи се мјерило централне процесне јединице (ЦПУ) стандардизоване методе испитивања за оцењивање перформанси ЦПУ-а.

У ствари, произвођачи чипова користе исте исте стандарде да би пласирали на тржиште и промовисали своје нове ЦПУ - или надмашили своје конкуренте. Наравно, неке од њихових тврдњи о перформансама можда не одражавају употребу у стварном свету, јер се перформансе сваког ЦПУ-а разликују у складу са начином на који је постављен, којим апликацијама се покреће и бројем или врстом процеса са којима мора да поступа..

На пример, најпознатија КПИ за ЦПУ је такт такт. Али, то се може умањити или повећати (а.к.а. испод и оверклоковање), у зависности од преференција корисника. То ће на одговарајући начин утицати на резултате референтног теста.

Забава чињеница: Брзина такта ЦПУ-а мери број упутстава које може да обради у секунди. Тако 4.0 ГХз може да обрађује 4 милијарде упутстава у секунди.

Али, брзина такта сама неће обојити целу слику када је у питању перформанса ЦПУ-а јер обично имају више језгара - независни процесори који појединачно обрађују податке и упутства. То значи да, иако брзина такта појединих модерних мултипроцесора није толико брза од старијих једнојезгарних процесора, могу да изврше више упутстава - и, према томе, радите брже - једноставно зато што мултипроцесорски чипови могу у једном сатном циклусу урадити много више него што то могу једнојезгарни процесори.

Због тога је потребно да и други фактори буду укључени у референтне тестове. Ове карактеристике укључују:

 • Број извршених упутстава - обично се мере у ГХз
 • Позиви из регистра по циклусу - број отварања, читања и затварања регистрацијског кључа
 • Општи фактори познавања хардвера - укључујући његову архитектуру и хардверску конструкцију
 • Доступност и / или температура вентилатора статуса - прегревање негативно утиче на процесор и нешто је што би могло бити изазвано неуспехом вентилатора
 • Енергетска ефикасност - колико електричне енергије се користи у односу на то колико се података обрађује и колико утиче на температуру
 • Снага прераде - како се брзо обрађују подаци
 • Ефикасност обраде - на пример, колико података се обрађује истовремено у свакој језгри
 • Стрес тест - колико дуго процесор може ефикасно и у пуном капацитету да обрађује податке

Једном када се ови аспекти провере и провере нивои њихових перформанси, они ће се упоредити са референтним вредностима које су поставили произвођачи ЦПУ јединица користећи исте тестове. Ово ће одредити колико су перформансе процесора у поређењу са стандардима.

Како изводите референтни тест ЦПУ-а?

Па, постоји много начина на које можете тестирати перформансе својих процесора помоћу алата за тестирање референтних процесора. Погледајмо неколико:

ПЕРФМОН - Виндовс локална команда

ПЕРФМОН - Алат командне линије

ПЕРФМОН - Виндовс ЦЛИ наредба - покреће Монитор перформанси који се може користити за надгледање и анализу перформанси ЦПУ-а и задатке попут идентификације уских грла мреже. Међутим, информације о ЦПУ-у и употреби меморије које се нуде такође се могу користити за вредновање.

Све што је потребно за покретање ове Виндовс наредбе је откуцајте ПЕРФМОН у интерфејсу наредбеног ретка (ЦЛИ):

ПЕРФМОН - ВИН Командна линија

Или у ТРЦАТИ Дијалог:

ПЕРФМОН - РУН

Једном када се интерфејс алата покрене, монитор можете пронаћи тако што ћете прећи на:

Скупови података за прикупљање података -> Систем

Затим кликните десним кликом Перформансе система затим кликањем Почетак покреће монитор:

ПЕРФМОН - Контролна таблаПосао почиње да ради и прикупља информације које то чува се у извештају након трчања 60 секунди.

ПЕРФМОН - Извештај

Извештају се може приступити на Систем - > Перформансе система и кликом на име рачунара.

Као што се може видети из горњег извештаја, ПЕРФМОН слика комплетну слику ЦПУ-а (и многих других уређаја).

Монитор перформанси СоларВиндс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс је позната технолошка компанија која је позната по својим мрежним софтверским решењима и перформансама. То онда није изненађење поседује и водећи мрежни монитор перформанси (НПМ) решење које се може користити за надгледање перформанси ЦПУ-а као и други повезани или периферни уређаји.

Како да: ЦПУ Бенцхмарк тестирање

НПМ надгледа, упозорења и извештаје о кључним метрицама ЦПУ-а као оптерећење, температура и брзина вентилатора. То је врло подесив алат омогућавајући администраторима да лако прате догађаје и буду у току са проблемима.

Једном када се све информације прикупе и сачувају - у реалном времену, ни мање - алат може да их претвори у графиконе ради једноставне потрошње и брзог разумевања тренутне ситуације. Графикони и извјештаји интерактивни су, што разумијевање информација чини врло једноставним и не само угодним за гледање.

СоларВиндс имају а доступно је бесплатно 30-дневно пробно раздобље за преузимање.

СоларВиндс Нетворк Перформанце МониторДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА проба

Паесслер-ово надгледање процесора помоћу ПРТГ-а (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Надгледање процесора са ПРТГ-ом може помоћи у процени перформанси ЦПУ-а (као и осталих компоненти) на серверима, рутерима и прекидачима.

Пасслер - Маин

Ова референтна алатка може да се покреће у оперативним системима Виндовс, Линук или мацОС. Такође долази са преко 200 унапред конфигурисаних сензора који се могу прилагодити као оптималне референтне тачке. Стога се свако одступање од ових прилагођених референтних вредности може надгледати, док се упозорења могу слати СМС-ом или е-поштом.

Неке од сјајних функција које овај алат може понудити укључују:

 • Виндовс процесор сензор: која се користи за надгледање процеса и апликација ради добијања увида у оне који изазивају застоје или застој у ЦПУ-у
 • Сензор оптерећења Виндовс ЦПУ-а: функција која се користи за мерење и приказивање употребе процесора свих његових процесора, као и укупно оптерећење у процентима
 • СНМП Линук Лоад Авераге Сенсор: ово је Линук и Уник системска верзија мјерача оптерећења система који користи СНМП (Симпле Нетворк Манагемент Протоцол)

ЦПУ Монитор се једноставно инсталира и користи и компатибилан је са мобилним уређајима. Има 30-дневно бесплатно пробно време доступно од Паесслера на њиховој веб локацији.

Паесслер надзор ЦПУ-а са ПРТГДовнлоад 30-дневним БЕСПЛАТНИМ пробним временом

Веб локације са процесором процесора

Иако их нема много, на Интернету постоји неколико веб локација са референтним процесорима на којима се обављају тестови на мрежи. Једно такво место је ЦПУ Екперт.

Корисници могу покретати алат директно са пробне странице и на крају се приказати резултат.

ЦПУ ЕКСПЕРТ - Маин

Наравно, топло се препоручује да се ови резултати узму у зрну соли и да се користе остали алати као начин да се увере да су тачни.

Више алата за одређивање процесора

И на крају, пре него што наставимо, морамо поменути да постоје и друге веб странице које нуде алате за упоређивање ЦПУ-а, али од корисника захтевају да преузму алате пре него што се могу користити.

Непотребно је рећи, ово је ризично урадити - посебно када софтвер није потврђен - и не бисмо га препоручили.

Али, ако мислите да и даље желите да напредујете и свеједно га покушате, ево три популарне веб странице на којима можете пронаћи алате за упоређивање процесора:

 • Цинебенцх Ово је бесплатан алат за упоређивање који је идеалан избор за људе који траже дубински преглед њиховог хардвера. Помоћу овог алата - који је доступан за Виндовс и мацОС системе - сценарији из стварног живота тестирају се за реалнију анализу перформанси.
 • Новабенцх Ово је још једно популарно и бесплатни алат за упоређивање процесора који такође тестира перформансе неколико других хардверских компоненти. Једном када се тест покрене, резултати се упоређују на мрежи са другим сличним системима. Бесплатна верзија укључује анализу перформанси ГПУ, меморије и диска за читање / писање.
 • Преузмите СиСофтваре Овај референтни алат, такође бесплатан, тек је недавно унапређен и на тај начин је још више повећао своју репутацију. Поред својих редовних могућности тестирања ЦПУ-а, сада има и „даљинску анализу, упоређивање и дијагностичке функције за рачунаре, сервере, мобилне уређаје и мреже.“ Нажалост, овај алат је тренутно доступан само за Виндовс системе.

Сви бесплатни софтверски алати које смо управо видели имају врхунске верзије које имају још више функција које се могу користити за обављање других дубинских тестова.

Једном када се изврши избор за алате за упоређивање ЦПУ-а ...

Једном када се донесе одлука о томе који ће се алати користити, све што је потребно за обављање референтног теста ЦПУ-а је да покренете један или више њих, а затим да откријете да ли процесор заиста ради добро као што би требао бити.

Ако је све добро и добро, онда је сјајно; ако не, прочитајте како бисте пронашли могућа решења пре поновног тестирања ...

Шта радите НАКОН резултата?

Посљедњи корак у процесу тестирања референтне вриједности ЦПУ-а је дио за рјешавање проблема: ако постоји спор, зачепљен ЦПУ, једини начин напријед је да га откључате.

Највише могући разлози за споро или недовољно извршење ЦПУ-а - и начини да их се реши - јесу:

 • Обојени или петљени процеси: убити процесе који предуго трају. Ово је нарочито тачно ако су прекорачила своје уобичајено време рада.
 • Превише записа за обраду: нема смисла подносити огроман број записа који се требају обрадити ако се угуши ЦПУ и заглави цео процес. Можда би обрада могла да се ради у серијама користећи заказане задатке и после сати.
 • Погрешно конфигурација инсталираних апликација: понекад апликације могу угасити ЦПУ једноставно зато што нису правилно конфигурисане. Администратори би увек требали бити сигурни да слиједе упуте за подешавање за оптималну конфигурацију. Редовно надгледање скокова употребе ЦПУ-а и затим подешавање апликација које их узрокују би се на крају требало ријешити проблема.
 • Непотребне или гломазне апликације: било која апликација или функције које се често не користе, ако их уопште треба онемогућити или, што је још боље, деинсталирати. Ово се посебно односи на производне сервере којима је потребно што више ресурса.
 • Добијање новог ЦПУ-а: ако све не успе, можда је ЦПУ покренуо свој пут и потребно га је заменити; понекад се не може урадити ништа са неисправним процесором осим замене.

На крају, не треба заборавити да је праћење проблема са ЦПУ-ом и њихово исправљање нон-стоп процес који треба редовно обављати према распореду.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 9 = 16

Adblock
detector