Kako: Ispitivanje mjerenja CPU-a

Kako: Ispitivanje mjerenja CPU-a

Računalni procesor igra sastavnu ulogu u cjelokupnom "zdravlju" i performansama. Djeluje non-stop tijekom svog životnog vijeka, kako bi se osiguralo da uređaj radi na najvišim razinama performansi. I s vremenom, prekomjerna obrada ovog osnovnog dijela može rezultirati do pogoršanja njegovih performansi, što se izravno odražava na ukupne performanse računala. Postaje sve više, ludo sporo i (ako ostane neispravno) što bi moglo dovesti do potpunog pada.

Stoga, Savjetuje se da se referentni test CPU-a izvodi redovito. Test koji se može obaviti pojedinačno ili kao dio sveukupne procjene performansi hardvera pomaže u određivanju trenutnog zdravstvenog stanja CPU-a.

Što je referentni test CPU-a?

Središnja procesna jedinica (CPU), poznato i kao "srce" elektroničkih uređaja, odgovorno je za izvršavanje uputa koje su mu dodijeljeni programi. Ove upute uključuju logika, osnovni aritmetički proračuni, ulazna / izlazna (I / O) operacija i kontrolni nizovi.

Zabavna činjenica: Suprotno uvriježenom mišljenju, procesori se ne nalaze samo u računalima, prijenosnim računalima i poslužiteljima - već ih možete pronaći u prekidačima i usmjerivačima. Čak i uređaji poput pametnih telefona i televizora s ravnim ekranom imaju jedan.

Tehničke tvrtke Intel i AMD (Napredni mikro uređaji) vodeći su proizvođači CPU-a. Intelovi proizvodi markirani su s nazivima poput Celeron, Pentium, i srž dok AMD čini Sempron, Athlon, i Phenom.

Referentni test CPU-a definiran je kao…

Referentni test CPU-a je procjena kapaciteta provedena standardnim, opštem pločom, testom za mjerenje performansi CPU-a..

Testovi se obično izvode pomoću lokalnih ugrađenih naredbenih alata ili softverskih paketa koji su dostupni na tržištu. Postoje i web stranice koje nude usluge testiranja referentnih vrijednosti CPU-a.

Zašto vam je potreban referentni test CPU-a?

Mnogo je razloga zašto bi itko želio izvršiti referentni test CPU-a. Među tim razlozima nalazimo:

 • igračima kojima su potrebna sve brža računala - budući da svaka nova generacija igara jede sve više i više resursa tijekom igranja - moraju točno znati koliko procesora imaju na raspolaganju; To se posebno odnosi na područje profesionalnih natjecatelja.
 • Tvrtke moraju znati da imaju dovoljno procesne snage na raspolaganju za obavljanje svojih zadataka - u nekim industrijama opstanak tvrtke može zapravo ovisiti o brzini procesa (što je omogućeno uz pomoć dobre procesijske snage).
 • Odlučivanje koji procesor odabrati - na primjer, između Intela i AMD-a - svatko bi shvatio da to može biti teško jer iako je brzina takta važan pokazatelj snage procesiranja, dva procesora s istim taktovima mogu raditi različito; dakle, referentni test za pronalazak najboljeg među njima.
 • Administratori sustava i mreže moraju biti na vrhuncu pitanja koja mogu ometati neometano okruženje za obradu. Jedan od takvih problema je usko grlo procesa u CPU-u. Referentni test CPU-a može prepoznati procese koji vuku vrijeme CPU-a i čine da drugi procesi predugo čekaju u redu čekanja

Tek nakon analize rezultata referentnih testova CPU-a mogu se poduzeti korektivne radnje za rješavanje problema vezanih uz performanse. Nakon svega, nijedna dodana memorija, prostor na disku ili propusnost neće riješiti probleme procesora.

Koliko su precizni ovi testovi?

Koristi se mjerilo središnje procesne jedinice (CPU) standardizirane metode ispitivanja za određivanje performansi CPU-a.

U stvari, proizvođači čipova koriste iste iste mjerila za tržište i promociju svojih novih CPU-a - ili za nadmudrivanje svojih konkurenata. Naravno, neke od njihovih tvrdnji o performansama možda ne odražavaju upotrebu u stvarnom svijetu, jer se performanse svakog CPU-a razlikuju ovisno o načinu postavljanja, aplikacijama koje se pokreću i broju ili vrsti procesa s kojima se mora baviti..

Na primjer, najpoznatiji KPI za CPU je njegova brzina takta. Ali to se može smanjiti ili povećati (a.k.a. ispod i overclocking, odnosno), ovisno o preferencijama korisnika. To će na odgovarajući način utjecati na rezultate usporednog ispitivanja.

Zabavna činjenica: Brzina takta CPU-a mjeri broj uputa koje može obraditi u sekundi. Dakle, 4,0 GHz može obraditi 4 milijarde uputa u sekundi.

Ali, brzina sata sama neće slikati cijelu sliku kada je u pitanju performansa CPU-a, jer obično imaju više jezgara - neovisni procesori koji pojedinačno obrađuju podatke i upute. To znači da, iako brzina takta pojedinih modernih multiprocesora nije toliko brza od starijih jednojezgrenih procesora, mogu izvršavati više uputa - i, stoga, radite brže - jednostavno zato što multiprocesorski čipovi mogu u jednom satnom ciklusu učiniti mnogo više nego što to mogu jednojezgreni CPU.

Zbog toga je potrebno i druge čimbenike uključiti u referentne testove. Te značajke uključuju:

 • Broj izvršenih uputa - obično se mjere u GHz
 • Pozivi iz registra po ciklusu - broj otvaranja, čitanja i zatvaranja registra ključa
 • Opći faktori poznavanja hardvera - uključujući arhitekturu i hardverski sklop
 • Dostupnost i / ili temperatura ventilatora status - pregrijavanje negativno utječe na procesor i nešto je što bi nastalo zbog kvara ventilatora
 • Energetska učinkovitost - koliko električne energije se koristi u odnosu na to koliko podataka se obrađuje i koliko utječe na temperaturu
 • Snaga prerade - kako se brzo obrađuju podaci
 • Učinkovitost obrade - na primjer, koliko podataka se obrađuje istovremeno u svakoj jezgri
 • Ispitivanje stresa - koliko dugo CPU može obraditi podatke učinkovito i u punom kapacitetu

Nakon provjere tih aspekata i mjerenja njihove učinkovitosti, oni će se uspoređivati ​​s referentnim vrijednostima koje su postavili proizvođači CPU jedinica korištenjem istih testova. Ovo će odrediti koliko je uspješnost procesora u usporedbi sa standardom.

Kako izvoditi referentni test CPU-a?

Pa, postoji mnogo načina na koje možete testirati performanse svojih procesora pomoću alata za testiranje vrijednosti procesora. Pogledajmo nekoliko:

PERFMON - Windows lokalna naredba

PERFMON - Alat naredbenog retka

PERFMON - Windows CLI naredba - pokreće Monitor performansi koji se može koristiti za nadgledanje i analizu performansi CPU-a i zadatke poput identificiranja uskih uskih grla. Međutim, podaci o CPU-u i upotrebi memorije koje nudi mogu se koristiti i za usporedbu.

Sve što je potrebno za pokretanje ove Windows naredbe jest upišite PERFMON u sučelju naredbenog retka (CLI):

PERFMON - WIN naredbeni redak

Ili u TRČANJE dijaloški okvir:

PERFMON - RUN

Nakon što se sučelje alata pokrene, monitor se može pronaći ako se pomičete na:

Skupovi podataka za prikupljanje podataka -> Sustav

Dalje, desnim klikom Performanse sustava zatim klikanjem Početak pokreće monitor:

PERFMON - nadzorna pločaPosao se pokreće i prikuplja informacije koje to pohranjuje se u izvještaj nakon pokretanja 60 sekundi.

PERFMON - Izvješće

Izvješću se može pristupiti putem Sustav - > Performanse sustava i klikajući ime računala.

Kao što se može vidjeti iz gornjeg izvještaja, PERFMON slika cjelovitu sliku CPU-a (i mnogih drugih uređaja).

Monitor performansi SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE)

SolarWinds je poznata tehnološka tvrtka koja je poznata po mrežnim softverskim rješenjima i performansama. Ne iznenađuje to onda također ima vodeći mrežni monitor performansi (NPM) rješenje koje se može koristiti za praćenje performansi CPU-a kao i ostali povezani ili periferni uređaji.

Kako: Ispitivanje mjerenja CPU-a

NPM nadgleda, upozorenja i izvješća o ključnim mjernim procesorima Kao opterećenje, temperatura i brzina ventilatora. To je vrlo prilagodljiv alat omogućujući administratorima da lako prate događaje i budu u toku s problemima.

Nakon što se sve informacije prikupe i pohrane - u stvarnom vremenu, ni manje - alat ih može pretvoriti u grafikone radi jednostavne potrošnje i brzog razumijevanja trenutne situacije. Grafikoni i izvještaji interaktivni su, što razumijevanje informacija čini vrlo jednostavnim i ne samo ugodnim za gledanje.

SolarWinds imaju a dostupno je besplatno 30-dnevno probno razdoblje za preuzimanje.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

Paessler nadzor CPU-a s PRTG-om (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Nadgledanje procesora s PRTG-om može pomoći u procjeni performansi CPU-a (kao i ostalih komponenti) na poslužiteljima, usmjerivačima i sklopkama.

Passler - glavni

Ovaj se referentni alat može izvoditi u Windows, Linux ili macOS operativnim sustavima. Također dolazi s preko 200 unaprijed konfiguriranih senzora koji se mogu prilagoditi kao optimalne referentne točke. Svako odstupanje od ovih prilagođenih referentnih vrijednosti tada se može pratiti dok se upozorenja mogu slati putem SMS-a ili e-pošte.

Neke od sjajnih značajki koje ovaj alat može ponuditi uključuju:

 • Windows procesor Senzor: koja se koristi za nadgledanje procesa i aplikacija radi dobivanja uvida u one koji uzrokuju zastoje ili zastoj u CPU-u
 • Senzor opterećenja Windows CPU-a: značajka koja se koristi za mjerenje i prikazivanje upotrebe CPU-a za sve njegove procesore, kao i ukupno opterećenje u postocima
 • Senzor prosječnog opterećenja za Linux SNMP: ovo je inačica sustava Linux i Unix mjerača opterećenja sustava koja koristi SNMP (Simple Network Management Protocol)

CPU Monitor jednostavan je za instaliranje i korištenje te je kompatibilan s mobilnim uređajima. Tamo je 30-dnevno besplatno probno razdoblje dostupno od Paesslera na njihovoj web stranici.

Paessler nadzor CPU-a s PRTGDownload 30-dnevnim BESPLATNIM probnim vremenom

Web mjesta s referentnim procesorima

Iako ih nema mnogo, na internetu postoji nekoliko web mjesta s referentnim procesorima koja izvode internetska ispitivanja. Jedna takva stranica je CPU Expert.

Korisnici mogu pokretati alat izravno s testne stranice i na kraju se prikazati rezultat.

CPU EXPERT - glavni

Naravno, preporučuje se da se te rezultate uzmu u zrnu soli i da se ostali alati iskoriste za provjeru ispravnosti.

Više alata za usporedbu CPU-a

Za kraj, prije nego što nastavimo, moramo napomenuti da postoje i druge web stranice koje nude alate za usporedbu CPU-a, ali od korisnika zahtijevaju preuzimanje alata prije nego što se mogu koristiti.

Nepotrebno je reći, to je rizično učiniti, posebno ako softver nije jamčio - i ne bismo ga preporučili.

No, ako mislite da i dalje želite ići naprijed i pokušati ga, evo tri popularne web stranice na kojima možete pronaći alate za usporedbu CPU-a:

 • Cinebench Ovo je besplatni alat za usporedbu koji je idealan izbor za ljude koji traže detaljni pregled njihovog hardvera. S ovim alatom - koji je dostupan za Windows i macOS - scenariji iz stvarnog života testiraju se za realniju analizu performansi.
 • Novabench Ovo je još jedan popularan i besplatni alat za usporedbu CPU-a koji također testira performanse nekoliko drugih hardverskih komponenti. Nakon što je test pokrenut, rezultati se uspoređuju na mreži s drugim sličnim sustavima. Besplatna verzija uključuje analizu performansi GPU, memorije i diska čitanja / pisanja.
 • Preuzmite SiSoftware Ovaj besplatni alat, također besplatan, tek je nedavno nadograđen i na taj način je pridodao svojoj već solidnoj reputaciji. Osim redovnih mogućnosti testiranja CPU-a, sada ima i "daljinsku analizu, usporedne rezultate i dijagnostičke značajke za PC, servere, mobilne uređaje i mreže." Nažalost, ovaj je alat trenutno dostupan samo za Windows sustave.

Svi besplatni softverski alati koje smo upravo vidjeli imaju premium verzije s još više značajki koje se mogu koristiti za obavljanje drugih dubinskih testova.

Jednom kada se učini vaš izbor za alate za usporedbu procesora ...

Nakon što se donese odluka o tome koji će se alati koristiti, sve što je potrebno za obavljanje referentnog testa CPU-a je pokrenuti jedan - ili više njih - a zatim saznati je li procesor doista uspješan kao što bi trebao biti.

Ako je sve dobro i dobro, onda sjajno; ako ne, pročitajte kako biste pronašli moguća rješenja prije ponovnog testiranja ...

Što radite NAKON rezultata?

Posljednji korak u postupku testiranja referentne vrijednosti procesora je dio za rješavanje problema: ako postoji spor, začepljen CPU, jedini način naprijed je da ga otključate.

Najviše vjerojatni razlozi sporog ili nedovoljno uspješnog CPU-a - i načini da ih se riješi - su:

 • Obojeni ili petljeni procesi: ubiti procese koji predugo traju. To je posebno istinito ako su prekoračila svoje uobičajeno vrijeme rada.
 • Previše zapisa za obradu: nema smisla podnositi ogroman broj zapisa koji se obrađuju ako priguši CPU i zaustavi cijeli proces. Možda bi se obrada mogla obavljati u skupinama koristeći zakazane zadatke i nakon sat vremena.
 • Pogrešno konfiguriranje instaliranih aplikacija: ponekad aplikacije mogu ugasiti CPU jednostavno zato što nisu ispravno konfigurirane. Administratori uvijek trebaju osigurati da slijede upute za postavljanje za optimalnu konfiguraciju. Redovito praćenje bodova CPU-a i podešavanje aplikacija koje ih uzrokuju trebali bi se riješiti problema.
 • Nepotrebne ili glomazne aplikacije: bilo koju aplikaciju ili značajke koje se često ne koriste, ako ih uopće treba onemogućiti ili, što je još bolje, deinstalirati. To se posebno odnosi na proizvodne poslužitelje koji trebaju što više resursa.
 • Dobivanje novog CPU-a: ako sve ne uspije, možda je CPU pokrenula i mora ga zamijeniti; ponekad se ne može učiniti s neispravnim procesorom osim zamjene.

Na kraju, ne bismo trebali zaboraviti da je praćenje problema s CPU-om i ispravljanje istih non-stop proces koji se mora redovito provoditi prema rasporedu.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 29 = 34

Adblock
detector