Kako nadzirati promet rutera plus najbolji alati

Kako nadzirati promet rutera plus najbolji alati

Ruter je autocesta vaše mreže. Uređaji u vašoj mreži stalno šalju promet napred-nazad za povezivanje s drugim uređajima i pristup mrežnim uslugama. Promet razmjenjen između uređaja puno govori o vašoj mreži. Praćenjem mrežnog prometa možete prepoznati cyber-napade i mrežne događaje koji će utjecati na stabilnost vaše veze. U ovom ćemo članku pogledati kako pratiti promet usmjerivača.

Ako ste uspjeli ovdje potražiti najbolje alate za posao, evo ih tri najbolja alata za praćenje prometa rutera:

 1. SolarWinds NetFlow analizator prometa (BESPLATNO SUĐENJE) Obavljajte praćenje i analizu prometa i propusnosti u stvarnom vremenu koristeći podatke protoka koji su ugrađeni u većinu usmjerivača.
 2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE) Automatski otkriva i započinje nadziranje svih povezanih mrežnih usmjerivača i nudi dobre podatke o performansama za prepoznavanje kvarova i uskih grla u prometu.
 3. ManageEngine NetFlow analizator Praćenje mreže u stvarnom vremenu koje koristi podatke protoka. Sposoban otkriti promjene okoline i postaviti upozorenja.

Zašto trebam nadzirati promet rutera?

Nadgledanje mrežnog prometa važno je za praćenje performansi vaše mreže i povezanih uređaja. Svakodnevni uređaji i aplikacije koriste mrežni promet za rad i važno je osigurati da se mrežni resursi ravnomjerno raspoređuju kako bi podržali sve ove usluge.

Na primjer, ako imate aplikaciju koja jede nerazmjernu količinu propusnosti, ostale će usluge patiti od kašnjenja i prekida. Nadgledanjem prometa rutera možete prepoznati koji program uzrokuje problem i poduzeti korake za vraćanje veze u normalu.

Ako im je omogućeno da ostanu bez nadzora, sirevi sa širinom pojasa mogu oduzeti mrežne resurse drugim uređajima. Drugim riječima, redovito praćenje prometa je od vitalne važnosti za postizanje brzine performansi mreže.

Pomoću vašeg usmjerivača pratite promet

Prilikom praćenja mrežnog prometa na raspolaganju imate nadgledanje izravno putem usmjerivača ili pomoću mrežnog alata za nadgledanje mreže. U ovom ćemo dijelu pogledati kako možete koristiti usmjerivač za nadzor mrežnog prometa. Prije nego što započnemo, važno je napomenuti da će postupak ovisiti o marki i modelu vašeg usmjerivača. Kao što se kaže, postoje brojne sličnosti među dobavljačima:

 • Ako želite koristiti svoj usmjerivač za nadziranje mrežnog prometa, prvo morate pronaći lokalnu IP adresu rutera. Ako niste promijenili IP adresu, vjerovatno je da će biti 192.168.1.1. 
 • U sustavu Windows ako ne znate IP adresu, otvorite a naredbeni redak i unesite sljedeću naredbu:

C: \ Users \ Comparitech>ip config

Pronaći ćete vašu IP adresu Zadani prolaz, koji će izgledati ovako:

Zadani prolaz. , , , , , , , , , , , , , , , : 192.168.1.6

 • Sada kada imate IP adresu, otvorite web preglednik i upišite IP adresu u traku za pretraživanje. Sada pritisnite Unesi.
 • Prikazaće se stranica koja traži da unesete administratora vašeg usmjerivača Korisničko ime i zaporka. Ako niste konfigurirali jedinstveno korisničko ime i lozinku, trebali biste provjeriti dokumentaciju usmjerivača da biste pronašli zadane vjerodajnice za prijavu. (Također možete putem interneta potražiti informacije o tvorničkim postavkama dobavljača).
 • Jednom kad ste prijavljeni, moći ćete komunicirati s sučeljem usmjerivača. Koji će se podaci o izvedbi moći vidjeti u ovoj fazi ovise o dobavljaču koji ih je proizveo. Pokušajte potražiti popis uređaja ili odjeljak statusa (neki moderni usmjerivači imaju odjeljke za nadzor propusnosti).
 • Nakon što pronađete odjeljak koji prikazuje mrežni promet, možete početi tražiti koji uređaji koriste najveću propusnost. Ako ne pronađete ove podatke ili nema dovoljno detalja, morat ćete umjesto toga upotrijebiti alat za praćenje mreže.

Kako nadzirati mrežni promet s Pani Njuškalom (Wireshark)

Kako nadzirati promet rutera plus najbolji alati

Nadgledanje prometa usmjerivača pomoću mrežnog alata za nadgledanje najbolji je put zbog raspoloživih mogućnosti praćenja koje imate na raspolaganju. Wireshark jedan je od najpopularnijih wifi analizatora ili paketskih njuškala na svijetu. Mnoga poduzeća koriste ovaj alat za nadzor mrežnog prometa.

Wireshark se široko koristi jer je besplatan i pouzdano može nadzirati mrežne performanse. U ovom ćemo dijelu pogledati kako možete koristiti Wireshark za nadzor mreže.

Prije nego što započnemo morat ćete preuzeti i instalirati program s ove veze ovdje. Tijekom postupka instalacije pobrinite se da instalirati WinPcap kada se to zatraži tako da možete zabilježiti mrežni promet uživo.

Sada kada je program instaliran, vrijeme je za početak konfiguriranja postavki praćenja.

Jednom kada pokrenete Wireshark, ispod Uhvatiti prikazat će vam se razne vrste veza: Bluetooth mrežna veza, Ethernet, VirtualBox mreža samo za hostove i Wi-Fi.

 1. Prva stvar vas trebate odabrati vrstu mreže koju želite nadzirati - Wi-Fi u ovom primjeru (koristi se smjena ili ctrl tipke za odabir više mreža).
 2. Kliknite gumb Uhvatiti gumb na vrhu zaslona.
 3. Nakon što se pojavi padajući izbornik pritisnite Početak pokrenuti snimanje paketa (ili dvostruki klik na mreži iz koje želite snimiti podatke).
 4. Za zaustavljanje snimanja kliknite na crveno Stop gumb pored pera morskog psa na alatnoj traci.

Čitanje paketnih podataka u Wiresharku 

Sada kada ste uhvatili pakete u Wiresharku, vrijeme je da ih pregledate. U Wiresharku su podaci iz zarobljenih paketa podijeljeni u tri različita odjeljka. Svaki od ovih odjeljaka pruža vam različite informacije. Ti su odjeljci:

 • Popis paketa - Nalazi se ispod trake za pretraživanje. Prikazuje broj, vrijeme, odredište izvora, protokol i informacije o snimljenim protokolima. Odjeljak s popisom paketa pružit će vam glavne detalje koji su vam potrebni tijekom praćenja.
 • Pojedinosti o paketu - Smješteno ispod Paket okno s popisom. Prikazuje protokole unutar odabranog paketa. Za više informacija možete kliknuti strelicu pored paketnih podataka.
 • Paket bajtova - Nalazi se pri dnu zaslona ispod prozora Pojedinosti o paketu okno. Prikazuje unutarnje podatke paketa u heksadecimalnom formatu.

Ovo su tri područja na koja morate potražiti prilikom praćenja uhvaćenih paketa. Važno je napomenuti da Wireshark koristi kodiranje u boji kako bi korisniku omogućio razliku između zarobljenih vrsta paketa. Da biste saznali što svaka boja označava koji paket kliknite Pogled > Pravila bojanja. Nova pravila možete stvoriti pritiskom na + ili izbrisati pravila pomoću - dugme.

Korištenje filtera u Wiresharku 

Kad snimate podatke u Wiresharku, morat ćete konfigurirati filtar za hvatanje koji će ograničiti podatke koje prikupljate. Da biste filtrirali pakete na Wireshark, kliknite na filtar ispod alatne trake i uđite TCP (ili neki drugi protokol za koji želite filtrirati). Kriteriji za TCP pretraživanje osiguravat će snimanje samo paketa koji koriste TCP protokol. Također možete koristiti Označite na lijevoj strani unosnog polja za aktiviranje ostalih popularnih filtera.

Pored toga, možete filtrirati podatke koji su već zabilježeni. Oni se zovu Prikaži filtre.

Tri najbolja alata i softvera za nadzor prometa usmjerivača

Iako je Wireshark dobar alat, on ne nudi mnoštvo značajki ili rafinirano korisničko iskustvo koje čine mnogi drugi vlasnički alati. U ovom ćemo dijelu pogledati prva tri alternativna alata za praćenje mrežnog prometa:

1. SolarWinds NetFlow analizator prometa (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Kako nadzirati promet rutera plus najbolji alati

SolarWinds NetFlow analizator prometa je alat za praćenje infrastrukture koji nadzire promet usmjerivača za brojne dobavljače softvera. Program nudi praćenje propusnosti i performansi kojim se može upravljati putem nadzorna ploča za analizu performansi. Nadzorna ploča za analizu performansi korisniku omogućuje povlačenje i ispuštanje mjernih podataka izvedbe na vremensku traku koja prikazuje opće trendove mrežnih podataka na mreži.

SolarWinds NetFlow analizator prometa namjene NetFlow, J-Flow, sFlow, NetStream, IPFIX, i SNMP za praćenje vaše mreže. Za praćenje propusnosti platforma može prepoznati aplikacije ili uređaje za spuštanje širine pojasa. Sve ove informacije mogu se vidjeti putem nadzorne ploče. Možete vidjeti dijagrame pita Top 10 aplikacija i Izvori NetFlowa.

Ako tražite detaljno, ali pristupačno iskustvo praćenja propusnosti, SolarWinds NetFlow analizator prometa odlična je alternativa Wiresharku. Softver počinje s cijenom od 1.945 dolara (1.560 funti). Tu je i 30-dnevno besplatno probno razdoblje verziju koju možete preuzeti.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerPreuzmite 30-dnevnu BESPLATNU probu

2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Kako nadzirati promet rutera plus najbolji alati

Paessler PRTG mrežni monitor je još jedan mrežni alat za praćenje koji se može koristiti za praćenje prometa. PRTG mrežni monitor namjene SNMP, NetFlow, sFlow, i jFlow za praćenje performansi mreže. Alat omogućuje korisniku da mjeri potrošnju propusnosti uređaja u mreži kako bi se uvjerilo da nijedan uređaj ne koristi previše resursa.

SNMP senzor prometa dolazi konfigurirano za prikazivanje podataka o prometu Promet u, Promet van, i Promet ukupno. One se mogu proširiti i na uključivanje Pogreške u ulazu i van, Odbacivanje u i van, Unicast paketi unutra i van, Ne jednokratni paketi unutra i van, Paketi s višestrukim ulazima i u njih, Emitiranje paketa unutra i van, i Nepoznati protokoli. Možete odabrati između podataka uživo ili povijesnih podataka tijekom vremenskog razdoblja po vašem izboru.

PRTG mrežni monitor je besplatan za manje od 100 senzora. Ako želite više, trebat ćete kupiti nadogradnju. Plaćene verzije za PRTG mrežni monitor započnite s 1.600 (1.283 £) za 500 senzora i jednu instalaciju poslužitelja do 60.000 USD (48.126 £) za neograničene senzore i pet instalacija poslužitelja. Tamo je 30-dnevna besplatna probna verzija.

Paessler PRRG Network MonitorPreuzmi 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

3. ManageEngine NetFlow analizator

Kako nadzirati promet rutera plus najbolji alati

ManageEngine NetFlow analizator je propusni monitor koji analizira mrežni promet u realnom vremenu. Softver podržava podatke o protoku u obliku NetFlow, sFlow, IPFIX, NetStream, jFlow, i AppFlow. Sve ove informacije mogu se vidjeti s nadzorne ploče koja vam pruža cjelovit prikaz mrežnih performansi. Na primjer, možete vidjeti dijagrame pita u glavnim aplikacijama i vrhunskim protokolima unutar mreže.

Da biste pratili promjene u svom okruženju, ManageEngine NetFlow analizator ima upozorenje na pragu. Možete konfigurirati vlastite vrijednosti praga da biste odlučili koja će aktivnost pokrenuti upozorenje. Na primjer, možete postavite prag za korištenje propusne širine te odrediti koliko puta se može iskoristiti prije nego što se upozorenje pošalje naprijed.

ManageEngine NetFlow analizator dostupno je za Windows i Linux i dostupan je kao Essential ili Enterprise inačica. Verzija Essential košta 595 USD (477 £) s 10 licenci za sučelja i podršku za protok do 50k.

Enterprise verzija košta 1,295 USD (1,039 £) s licencama za 10 sučelja i podrškom za do 80 000 tokova po kolektoru. Tu je i 30-dnevna besplatna probna verzija koju s ovog linka možete preuzeti ovdje.

Nadgledanje prometa rutera mrežnim monitorom

Iako postoji bezbroj načina za nadziranje prometa rutera, preporučujemo vam da preuzmete alat za nadzor mreže za najbolje rezultate. Čak i najbolji usmjerivači mogu vam pokazati samo toliko informacija. Korištenje specijaliziranog rješenja za nadzor mreže pružit će vam puno bolju vidljivost.

Alati poput Wireshark, SolarWinds NetFlow analizator prometa, PRTG mrežni monitor, i ManageEngine NetFlow analizator idealni su za praćenje mrežnog prometa u modernim poduzećima.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 54 = 63

Adblock
detector