Kako popraviti gubitak paketa

Kako popraviti gubitak paketa

Gubitak paketa jedna je od najvažnijih metričkih karakteristika mrežne učinkovitosti, ali što je gubitak paketa, što ga uzrokuje i kako to popraviti?

Što je gubitak paketa?

Gubitak paketa odnosi se na sve pakete podataka koji se gube ili padaju u tranzitu tijekom putovanja preko računalne mreže.

Gubitak paketa može biti posljedica kvara ili neučinkovitosti komponente koja prenosi podatke preko mreže, poput neispravnog usmjerivača, labave kabelske veze ili lošeg wifi signala.

Gubitak paketa može biti i namjerni, na primjer, kada se koristi za ograničavanje protoka tijekom VoIP poziva ili videopotoka kako bi se izbjeglo kašnjenje, osobito u vrijeme velikih zagušenja mreže. To rezultira slabijom strujom i pozivima koji negativno utječu na korisničko iskustvo. Da biste riješili gubitak paketa, morate odrediti koji dijelovi vaše mreže doprinose problemu.

Kako popraviti gubitak paketa

 1. Provjerite fizičke mrežne veze – Provjerite jesu li svi kablovi i priključci ispravno povezani i instalirani.
 2. Ponovo pokrenite hardver – Ponovno pokretanje usmjerivača i hardvera u vašoj mreži može vam pomoći zaustaviti mnoge tehničke greške ili pogreške.
 3. Koristite kabelske veze  – Korištenje kabelskih veza, a ne bežične veze, može poboljšati kvalitetu veze.
 4. Uklonite izvore smetnji – Uklonite sve što može uzrokovati smetnje. Električne mreže, kamere, bežični zvučnici i bežični telefoni uzrokuju smetnje u mrežama.
 5. Ažurirajte softver uređaja – Ažuriranje uređaja pomoći će vam da se osigura da ne postoje greške u OS-u što uzrokuje gubitak paketa.
 6. Zamijenite zastarjeli ili neispravan hardver – Nadogradnja vaše mrežne infrastrukture omogućuje vam da se u potpunosti riješite nedostatnog hardvera.
 7. Koristite QoS postavke – Postavite prioritet mrežnom prometu na temelju aplikacija koje su najvažnije. Na primjer, odredite prioritet glasovni ili video promet.

Mrežni alati za praćenje za otkrivanje gubitka paketa

Što je mreža koja je čvršće povezana, s boljim usmjerivačima i vezama, to je manja vjerojatnost da će se suočiti sa gubitkom paketa. Ali uvijek se mnogo komunikacija događa putem interneta, a nisu svi hmelja poznati usput. To znači da uvijek treba predvidjeti određenu razinu gubitka paketa u podatkovnoj komunikaciji. Srećom, danas su dostupni neki vrlo učinkoviti mrežni sustavi za nadzor.

U nastavku opisujemo svaki alat koji je ovaj popis napravio detaljnije, ali ako imate vremena samo za sažetak, evo ga naš popis 5 najboljih mreža za nadzor mreže:

 1. Monitor performansi SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE) – sveobuhvatni program za provjeru zdravlja mrežnih uređaja, koji radi na Windows Serveru, a koristi SNMP za nadgledanje uživo.
 2. Nadgledanje gubitka paketa Paessler pomoću PRTG-a (BESPLATNO ISPITIVANJE) – Alat za nadzor mreže, poslužitelja i aplikacija koji uključuje Ping senzor, senzor kvalitete usluge i Cisco IP SLA senzor.
 3. ManageEngine OpManager – Sustav upravljanja mrežom za Windows i Linux koji koristi SNMP za provjeru statusa uređaja.
 4. Nagios XI – Besplatni paket za upravljanje mrežama koji radi na Linuxu.
 5. Ipswitch WhatsUp Gold – Windows alat za upravljanje mrežama koji koristi SNMP postupke za komunikaciju s mrežnim uređajima.

Utvrđivanje vjerojatnosti gubitka paketa

Kako popraviti gubitak paketa

Gubitak paketa manje je vjerojatan na privatnim, ožičenim mrežama, ali vrlo je vjerojatan na internetskim vezama na velike udaljenosti. IP filozofija slanja paketa podataka preko mreža daje svakom usmjerivaču odluku o tome gdje bi trebalo proslijediti paket. Računalo koje šalje šalje nema kontrolu nad rutom kojom će paket krenuti.

Oslanjanje na pojedine usmjerivače za donošenje odluka o usmjeravanju znači svaka pristupna točka na ruti mora održavati bazu preferiranih uputa za svako krajnje odredište. Ova isključena strategija djeluje većinu vremena. Međutim, jedan usmjerivač ne može odmah znati je li drugi usmjerivač dalje niz liniju preopterećen ili neispravan.

  16 najboljih besplatnih Syslog poslužitelja za Linux i Windows

Svi usmjerivači povremeno obavještavaju svoje susjedne uređaje o statusnim uvjetima. Problem se u jednom trenutku rešava ponovnim izračunima u susjednim usmjerivačima. Blok prometa na jednom usmjerivaču dobiva obavijest o svim usmjerivačima na Internetu, što uzrokuje da svi usmjerivači ponovno kalibriraju staze koje bi u suprotnom prolazile kroz problematični usmjerivač.. Lancu informacija treba vremena za širenje.

Ponekad usmjerivač izračunava najbolji put i pošalje paket niz blokiranu rutu. Dok se paket pristupi tom bloku, usmjerivači koji su bliži problemu već će znati za to i preusmjeriti paket oko neispravnog susjeda.. To preusmjeravanje može preopteretiti alternativne usmjerivače. Ako kvar na usmjerivaču sprečava slanje obavijesti o statusu, tada će se paket poslati tom usmjerivaču bez obzira.

Ukratko, što dalje paket mora putovati, to će više rutera proći. Više usmjerivača znači više potencijalnih bodova neuspjeha i veću vjerojatnost pada paketa.

Razmatranja gubitka paketa

Nikada nećete doći do točke u kojoj mrežna infrastruktura vaše tvrtke postiže nula gubitka paketa. Očekivat ćete da se ovaj učinak povuče kada se posebno povežete putem interneta.

Nakon što shvatite razloge gubitka paketa, održavanje mreže zdravom postaje lakši zadatak. Ugradite mrežni monitor na sprječavaju kvarove opreme i preopterećenje sustava što eskalira gubitak paketa do kritičnih uvjeta.

Gubitak paketa košta vaš poslovni novac jer uzrokuje dodatni promet. Ako se ne bavite gubitkom paketa, morat ćete to nadoknaditi kupnjom dodatne infrastrukture i višim razinama internetske širine. nego što bi vam trebalo s dobro podešenim sustavom.

Alati za otkrivanje i rješavanje problema gubitka paketa

Ovi alati oboje pomoći vam da identificirate opremu koja uzrokuje gubitak paketa i omogućuju kontinuirani nadzor uređaja kako bi se spriječio gubitak paketa kad god je moguće.

1. SolarWinds Monitor performansi mreže (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Monitor performansi mreže SolarWinds

Monitor performansi mreže SolarWinds uključuje an funkcija automatskog otkrivanja koji preslikava cijelu vašu mrežu. Ova značajka otkrića postavlja se automatski i onda trajno se ponavlja, pa će se sve promjene u vašoj mreži odraziti na alat. Automatsko otkrivanje puni popis mrežnih uređaja i generira mrežnu kartu.

Monitor prati rad performansi bežični uređaji i VM sustavi.

Alat se podiže SNMP poruke koje izvještavaju o uvjetima upozorenja na svim mrežnim uređajima. Možete postaviti razine upozorenja za kapacitet na točkasti usmjerivači i sklopke koji se približavaju kapacitetu. Poduzimanje akcije u tim situacijama vam pomaže nadoknadite višak kapaciteta koji rezultira gubitkom paketa.

Konzola za upravljanje uključuje uslužni program pod nazivom NetPath koja pokazuje veze prekrižene stazama u vašoj mreži. Podaci koji se koriste za stvaranje grafike su kontinuirano ažurirano i prikazuje problematične veze u crvenoj boji, tako da možete odmah prepoznati probleme. Svaki usmjerivač i sklopka na ruti prikazuju se kao čvor na putu. Kad postavite pokazivač iznad čvora, prikazuje se latentnost i izgubljen paket statistika za taj čvor.

Monitor performansi mreže proširuje svoje metrike na čvorove na Internetu. Može čak vidi unutar mreža davatelja usluga, poput Microsofta ili Amazona i izvještavaju o čvorovima unutar tih sustava.

NetPath pruža veliku vidljivost problemima s gubitkom paketa i omogućuje vam da odmah utvrdite uzrok problema. Modul kontrolera SNMP omogućava vam daljinsko prilagodite postavke na svakom uređaju, tako da možete brzo riješiti probleme s gubitkom paketa na vašoj mreži.

Ako svoj govorni sustav pokrećete putem podatkovne mreže, trebali biste uzeti u obzir to SolarWinds VoIP i Upravitelj kvalitete mreže. Ovaj se alat posebno fokusira na mrežne uvjete važne za uspješnu isporuku VoIP-a. Budući da je gubitak paketa glavni problem s VoIP-om, ovaj se modul ukida u toj metrici. Sustav uključuje modul za vizualizaciju koji prikazuje putanje koje slijedi VoIP, zajedno sa zdravljem svakog čvora u statuse u boji. Ovaj se alat proširuje Praćenje kvalitete VoIP-a na web lokacijama da obuhvati cijeli vaš WAN.

  10 najboljih alata i softvera za nadzor infrastrukture

Oba proizvoda SolarWinds rade na zajedničkoj platformi i mogu se integrirati zajedno. Svi SolarWinds sustavi za nadzor infrastrukture rade Windows Server. Možeš dobiti 30-dnevno besplatno probno razdoblje za oba ova alata.

IZBOR UREDNIKA

Monitor performansi mreže SolarWinds: Mapirajte cijelu svoju mrežu da biste vidjeli vid gubitka paketa i identificirali izvor problema.

Preuzimanje datoteka: Preuzmite BESPLATNO 30-dnevno suđenje na SolarWinds.com

Službena stranica: http://www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

2. Nadzor gubitka paketa Paesslera pomoću PRTG-a (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Paessler PRTG nadzorna ploča

Paessler je glavni igrač u sektoru softverskog nadzora i svu svoju stručnost ulaže u jedan ubojiti proizvod: PRTG. Tvrtka cijene svoj proizvod brojeći senzore. A “senzor“Je stanje mreže ili uređaja ili hardverska značajka. Morate se zaposliti tri senzora kako bi se spriječio ili riješio gubitak paketa.

Senzor Pinga izračunava stopu gubitka paketa na svakom uređaju. Senzor kvalitete usluge provjere gubitka paketa preko svake veze u mreži. Treći je Cisco IP SLA senzor koji prikuplja samo podatke s mrežne opreme tvrtke Cisco.

U tijeku rutine praćenja sustava PRTG-a isključite uvjete koji uzrokuju gubitak paketa. Prije svega, morate osigurati da softverske greške ili kvarovi hardvera neće osakatiti mrežu. PRTG koristi SNMP agenti za stalno praćenje stanja pogrešaka na svakom komadu hardvera u mreži. Postavite razinu upozorenja na kapacitet obrade svakog mrežnog uređaja i oženite to aktivnim monitorom cijelog protoka mreže po vezi.  Nagomilavanje prometa na jednom području mreže može uzrokovati preopterećenje na povezanom prekidaču ili usmjerivaču, a zauzvrat uzrokovati da ispusti pakete.

PRTG sustav nadzire i izvedbu aplikacija. Možete spriječiti mrežna preopterećenja ako primijetite nagli skok u prometu koji generira jedna aplikacija samo privremeno blokirajući. Također možete pratite izvor prometa do određene krajnje točke na mreži i blokirajte taj izvor da spriječi preopterećenje.

Nadzorna ploča PRTG-a uključuje nekoliko sjajnih vizualizacija, koje uključuju kolor-cifre s kotačićima, grafikonima, grafikonima i histogramima. Značajke mapiranja PRTG-a su impresivne i nude fizički izgled pogleda na LAN-u i na stvarnoj karti za WAN-ove. Uređivač karata omogućava vam izgradnju vlastitih mrežnih prikaza odabirom sloja za prikaz i uključuje li identifikaciju protokola, aplikacija i krajnjih točaka.

Praćenje tvrtke Paessler PRTG proširuje se u oblak, omogućit će vam nadgledanje udaljenih web mjesta i pokriva bežične uređaje i virtualna okruženja. PRTG možete instalirati na Windows operativni sustav ili se odlučite za pristupite sustavu putem interneta kao usluga utemeljena u oblaku. Paessler nudi 30-dnevno besplatno probno razdoblje od PRTG.

Paessler Nadgledanje gubitka paketa s PRTGDownload 30-dnevnim BESPLATNIM probnim vremenom

3. ManageEngine OpManager

Upravljačka ploča OpManager-a

OpManager ima vrlo sofisticiranu nadzornu ploču koja uspijeva skupiti puno informacija bez previdivanja gledatelja. Možete prilagoditi nadzornu ploču i napraviti različite verzije za različite članove tima. Proces instalacije završava se fazom mrežnog otkrivanja, koja puni bazu podataka sustava OpManager. Monitor gradi grafički prikaz mreže koji to može proširiti na WAN-ove i bežična oprema. Ako imate virtualno okruženje, OpManager mapira virtualne i fizičke elemente vašeg sustava.

Koristi sustav nadzora mreže SNMP nastaviti sa praćenjem zdravlja svih uređaja na mreži. SNMP sustav daje agentima uređaja moć slanja poruka upozorenja pod nazivom “zamke.”Kontrolor odmah prikazuje ova upozorenja na nadzornoj ploči i također ih može postaviti za izdavanje obavijesti e ili SMS. Ovaj sustav praćenja pomaže spriječiti bilo kakve hitne uvjete rada koji uzrokuju gubitak paketa.

Sustav zapisivanja upozorenja nudi vam najjednostavniji način otkrivanje i rješavanje problema koji rezultiraju gubitkom paketa. Jedan od uvjeta uzbune je gubitak paketa. To upozorenje veže se za određeni mrežni uređaj. Nakon klika na obavijest, nadzorna ploča OpManager-a vodi vas na stranicu s tim uređajem i prikazuje metrike izvedbe u vizualnim formatima. To vam omogućava brz način provjere koji je uvjet uzrokovao povećanu stopu gubitka paketa.

Ako ni jedan aspekt performansi rutera ne pravi probleme, možete kliknuti i do pročitajte zapisnik promjena konfiguracije. Ako je povećana koordinacija stope gubitka paketa sa promjenom konfiguracije, možete vratiti postavke uređaja u njegovo stanje prije tih promjena da biste vidjeli hoće li to riješiti problem.

  Kako skenirati lokalnu mrežu za IP adrese - Vodič i alati

OpManager vam daje sve potrebne informacije kako biste spriječili ili riješili gubitak paketa sa samo nekoliko klikova. Ovaj se sustav može instalirati na Windows ili Linux i dostupan je za 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

4. Nagios XI

Nagios XI ekran

Nagios Core je besplatni i otvoreni program. Jedini problem je što nije uključeno nijedno korisničko sučelje. Da biste dobili potpunu GUI kontrolu, morate platiti za Nagios XI sustav.

Kao i sve ostale preporuke na ovom popisu, Nagios XI otkriva sve uređaje povezane s vašom mrežom i navodi ih na nadzornoj ploči. Također će generirati kartu vaše mreže. U tijeku provjera statusa uklonite potencijalne probleme u performansama koji izazivaju gubitak paketa.

Stanje provjerava vlasništvo Nagios Core 4 sustav nadzora a ne SNMP. Međutim, Nagios se može proširiti besplatnim dodacima i u biblioteci dodataka dostupan je SNMP-sistem praćenja.  Stope protoka prometa, aktivnosti CPU-a i iskorištenje memorije pojavljuju se kao statusi na nadzornoj ploči. Postavljanjem razine upozorenja na ove atribute možete dobiti dovoljno upozorenja da se spriječi preopterećenje svakog vašeg mrežnog uređaja.

Konfiguracijski menadžment modul provjerava postavke svakog uređaja u mreži i bilježi ga. Dnevnik bilježi promjene u tim konfiguracijama. Ako nova postavka utječe na performanse, poput povećanog gubitka paketa, možete upotrijebiti Upravitelj konfiguracija za trenutno vraćanje postavki na uređaju s starijom konfiguracijom.

Nadzorna ploča Nagios XI uključuje nekoliko vrlo atraktivnih vizualizacija grafički grafikoni, grafikoni i brojčanici u boji. Možete prilagoditi nadzornu ploču i stvoriti verzije za različite članove tima, kao i netehničke upravitelje koji trebaju biti informirani.

Paket Nagios XI uključuje sve widgete potrebne za sastavljanje prilagođene nadzorne ploče putem sučelja povuci i ispusti. Sustav dolazi sa standardnim izvješćima, a možete čak i izgraditi vlastiti prilagođeni izlaz.

Nagios bilježi i pohranjuje podatke o izvedbi, tako da možete upravljati alatima za analizu sučelja za reprodukciju događaja u prometu u različitim scenarijima. Značajke planiranja kapaciteta ovog sustava pomoći će uočiti potencijalno preopterećenje koje bi moglo uzrokovati gubitak paketa.

Nagios XI obuhvatit će virtualne sustave, oblačne usluge, udaljena mjesta i bežične sustave kao i tradicionalne ožičene LAN-ove. Ovaj monitor možete instalirati samo na CentOS i RHEL Linux. Ako nemate one, ali je imate VMware ili Hiper-V strojevi, možete ga instalirati tamo. Nagios XI je dostupan za 60-dnevno besplatno probno razdoblje.

5. Ipswitch WhatsUp Gold

WhatsUp Gold nadzorna ploča

Ipswitch proizvod WhatsUp Gold prati mrežne uređaje i upozorava na potencijalne uvjete pogreške, uključujući memoriju uređaja i iscrpljenost procesora. Ovim se upozorenjima upravlja putem SNMP i hoćeš li problemi s glavom i nedostaci koji uzrokuju gubitak paketa.

Ovaj softver uključuje: značajka otkrivanja mreže, koji prikuplja sve podatke za monitor. On kontinuirano ažurira topologiju LAN-a, otkrivajući dodatke inventara, izmještanja i uklanjanja. Proces otkrivanja stvara popis uređaja i izrađuje mrežnu kartu. Ta se karta sastavlja iz podataka prikupljenih na Datoteka i Mreža slojeva. Karta prikazuje problematične uređaje crvene boje. Mapiranje mrežnih veza proširuje se na oblak, a uključuje i virtualna okruženja i bežične uređaje.

Mjerni podaci o performansama poput gubitka paketa prikazuju se na popisu uređaja i na mrežnoj mapi.

Nadzorna ploča WhatsUp Gold pruža pristup i živi i povijesni podaci. Ovo provodi analizu trendova u prometnoj potražnji. Upozorenja uživo koja se podižu kada su ispunjeni određeni uvjeti prema unaprijed postavljenim pravilima, a možete postaviti vlastite prilagođene uvjete upozorenja. Upozorenja se mogu poslati članovima tima kao e-poruke, SMS poruke ili slabe obavijesti.

WhatsUp Gold se instalira na Windows Server i možete dobiti besplatno suđenje.

Zaključak

Biti u stanju lako otkloniti nepredviđene nakupljanje gubitaka paketa uvelike će vam pomoći u kvalitetnom obavljanju vašeg posla. Iako su alati na ovom popisu malo skupi, oni dugoročno platiti za sebe povećavanjem produktivnosti i manjim zahtjevima za propusnost.

Srećom, svi oni skupi alati koje smo naveli gore su dostupno za besplatna suđenja. Pogledajte nekoliko kako biste vidjeli što vam daje najbolju priliku za sprečavanje gubitka paketa.

Jeste li iskusili pretjerane razine gubitka paketa koji su utjecali na vašu mrežnu izvedbu? Otkrivate li da se preopterećenje često događa na vašoj mreži? Koje alate koristite za nadzor mreže i sprečavanje gubitka paketa? Ostavite poruku o svom iskustvu u odjeljku s komentarima ispod i pomozite drugima u zajednici da nauče iz vašeg iskustva.

About the author

Comments

 1. lijediti paket, što može dovesti do gubitka paketa. Također, velika opterećenost mreže može uzrokovati gubitak paketa. Da biste utvrdili vjerojatnost gubitka paketa, možete koristiti alate za nadzor mreže koji će vam dati informacije o kvaliteti veze, brzini prijenosa podataka i drugim parametrima koji utječu na gubitak paketa. Razmatranja gubitka paketa Gubitak paketa može biti vrlo frustrirajući za korisnike i može negativno utjecati na njihovo iskustvo korištenja mreže. Stoga je važno da se problem gubitka paketa riješi što je prije moguće. Korištenje kabelskih veza, ažuriranje softvera uređaja, zamjena zastarjelog ili neispravnog hardvera i postavljanje prioriteta mrežnom prometu mogu pomoći u rješavanju problema gubitka paketa. Također, korištenje alata za nadzor mreže može vam pomoći u otkrivanju i rješavanju problema gubitka paketa. Zaključak Gubitak paketa je važna metrička karakteristika mrežne učinkovitosti koja može negativno utjecati na korisničko iskustvo. Gubitak paketa može biti uzrokovan kvarom ili neučinkovitošću komponente koja prenosi podatke preko mreže, kao i namjernim ograničavanjem protoka tijekom VoIP poziva ili videopotoka. Da biste riješili problem gubitka paketa, možete koristiti različite strategije, uključujući provjeru fizičkih mrežnih veza, ponovno pokretanje hardvera, korištenje kabelskih veza, uklanjanje izvora smetnji, ažuriranje softvera uređaja, zamjenu zastarjelog ili neispravnog hardvera i postavljanje prioriteta mrežnom prometu. Također, možete koristiti alate za nadzor mreže kako biste otkrili i riješili probleme gubitka paketa.

 2. lijediti paket, što može dovesti do gubitka paketa. Također, velika opterećenost mreže može uzrokovati gubitak paketa. Da biste utvrdili vjerojatnost gubitka paketa, možete koristiti alate za nadzor mreže koji će vam dati informacije o brzini prijenosa podataka, latenciji i gubitku paketa. Razmatranja gubitka paketa Gubitak paketa može biti vrlo frustrirajući za korisnike i može negativno utjecati na njihovo iskustvo korištenja mreže. Stoga je važno redovito provjeravati mrežnu infrastrukturu i otkrivati ​​i rješavati probleme gubitka paketa. Alati za otkrivanje i rješavanje problema gubitka paketa Kao što smo već spomenuli, postoje mnogi alati za nadzor mreže koji mogu pomoći u otkrivanju i rješavanju problema gubitka paketa. Ovdje smo naveli pet najboljih alata za nadzor mreže, ali postoje i drugi alati koji mogu biti korisni. Zaključak Gubitak paketa je važna metrička karakteristika mrežne učinkovitosti koja može negativno utjecati na korisničko iskustvo. Gubitak paketa može biti uzrokovan kvarom ili neučinkovitošću komponente koja prenosi podatke preko mreže, kao i namjernim ograničavanjem protoka. Da biste riješili gubitak paketa, morate odrediti koji dijelovi vaše mreže doprinose problemu i koristiti odgovarajuće alate za otkrivanje i rješavanje problema. Redovito provjeravajte mrežnu infrastrukturu kako biste spriječili probleme gubitka paketa i osigurali optimalno korisničko iskustvo.

Comments are closed.