Како поправити губитак пакета

Како поправити губитак пакета

Губитак пакета једна је од најважнијих метричких перформанси мреже, али шта је губитак пакета, шта га узрокује и како то поправите?

Шта је губитак пакета?

Губитак пакета односи се на све пакете података који се изгубе или падну током транзита током путовања преко рачунарске мреже.

Губитак пакета може бити посљедица квара или неефикасности компоненте која преноси податке преко мреже, као што је неисправан рутер, лабава кабловска веза или лоши вифи сигнал.

Губитак пакета такође може бити намеран, на пример када се користи за ограничавање протока током ВоИП позива или видео стримова како би се избегли временски застоји, нарочито у време великих загушења мреже. То доводи до слабијих токова и позива који негативно утичу на корисничко искуство. Да бисте исправили губитак пакета, морате да одредите који делови ваше мреже доприносе проблему.

Како поправити губитак пакета

 1. Проверите физичке мрежне везе - Проверите да ли су сви каблови и портови правилно повезани и инсталирани.
 2. Поново покрените хардвер - Поновно покретање рутера и хардвера широм ваше мреже може вам помоћи да зауставите многе техничке грешке или грешке.
 3. Користите кабловске везе  - Коришћење кабловских веза а не бежичних веза може да побољша квалитет везе.
 4. Уклоните изворе сметњи - Уклоните све што би могло изазвати сметње. Електричне линије, камере, бежични звучници и бежични телефони узрокују сметње у мрежама.
 5. Ажурирајте софтвер уређаја - Ажурирање уређаја помоћи ће да се осигура да нема грешака у ОС-у који узрокују губитак пакета.
 6. Замените застарели или неисправан хардвер - Надоградња ваше мрежне инфраструктуре омогућава вам да се у потпуности ријешите недостатног хардвера.
 7. Користите КоС подешавања - Дајте предност мрежном промету на основу апликација које су најважније. На пример, одредите приоритет гласовни или видео саобраћај.

Алати за надзор мреже за откривање губитака пакета

Што је мрежа чвршће плетива, са бољим рутерима и везама, мања је вероватноћа да ће се суочити са губитком пакета. Али неизбежно се много комуникација догађа путем интернета, а нису сви хмеља познати успут. То значи да увек треба да предвидимо неки ниво губитка пакета у комуникацији података. Срећом, данас су доступни неки веома ефикасни системи за надгледање мреже.

Свако од алата који су ову листу сачинили детаљније смо у наставку, али ако имате времена само за резиме, ево га наша листа 5 најбољих система за надгледање мреже:

 1. Монитор перформанси СоларВиндс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - свеобухватни провера здравственог стања мрежних уређаја, који ради на Виндовс Серверу, а који користи СНМП за надгледање уживо.
 2. Надгледање губитка пакета Паесслер помоћу ПРТГ (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - Алат за надгледање мреже, сервера и апликација који укључује Пинг сензор, сензор квалитета услуге и Цисцо ИП СЛА сензор.
 3. МанагеЕнгине ОпМанагер - Систем управљања мрежом за Виндовс и Линук који користи СНМП за провјеру статуса уређаја.
 4. Нагиос КСИ - Бесплатни пакет за управљање мрежама који ради на Линуку.
 5. Ипсвитцх ВхатсУп Голд - Виндовс алат за управљање мрежама који користи СНМП процедуре за комуникацију са мрежним уређајима.

Утврђивање вероватноће губитка пакета

Како поправити губитак пакета

Губитак пакета мање је вјероватно на приватним, ожиченим мрежама, али врло је вјероватно на интернетским везама на велике даљине. ИП филозофија слања пакета података кроз мреже даје сваком рутеру одлуку о томе где би требало да се пакет проследи следећем. Рачунар који шаље шаље контролу над рутом којом ће пакет кренути.

Ослањање на поједине рутере за доношење одлука о усмјеравању значи свака приступна тачка на рути мора одржавати базу преферираних упутстава за свако крајње одредиште. Ова искључена стратегија делује већину времена. Међутим, један усмјеривач не може одмах знати је ли други усмјеривач даље низ линију преоптерећен или је неисправан.

Сви усмјеривачи повремено информишу своје суседне уређаје о статусним условима. Проблем се у једном тренутку решава поновним израчунима у сусједним усмјеривачима. Блок саобраћаја на једном усмјеривачу добива обавијест о свим усмјеривачима на Интернету, што узрокује да сви усмјеривачи поново калибрирају стазе које би у супротном пролазиле кроз проблематични усмјеривач.. Ланцу информација треба времена да се прошири.

Понекад рутер израчунава најбољи пут и пошаље пакет низ блокирану руту. Док се пакет приступи том блоку, рутери који су ближи проблему већ ће знати за то и преусмерити пакет око неисправног суседа. То преусмјеравање може преоптеретити алтернативне усмјериваче. Ако квар на рутеру спречава слање обавештења о статусу, тада ће пакет бити послан том рутеру без обзира.

Укратко, што даље пакет мора да путује, то ће више рутера проћи. Више рутера значи више потенцијалних бодова неуспјеха и већу вјероватност да ће један пакет бити испао.

Разматрање губитка пакета

Никада нећете достићи тачку у којој мрежна инфраструктура ваше компаније постигне нула губитка пакета. Очекивало би се да ово извлачење перформанси нарочито повежете путем интернета.

Једном када схватите разлоге губитка пакета, одржавање здраве мреже постаје лакши задатак. Инсталирајте мрежни монитор на спречавају кварове опреме и преоптерећење система што ескалира губитак пакета до критичних услова.

Губитак пакета кошта ваш пословни новац јер узрокује додатни промет. Ако се не бавите губитком пакета, то ћете морати надокнадити куповином додатне инфраструктуре и већег нивоа Интернет пропусности. него што би вам било потребно са добро подешеним системом.

Алатке за откривање и решавање губитака пакета

Ове алате и једно и друго помоћи да препознате опрему која узрокује губитак пакета и омогућавају континуирани надзор уређаја како би се спречио губитак пакета кад год је могуће.

1. СоларВиндс Монитор перформанси мреже (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Монитор перформанси мреже СоларВиндс

Тхе Монитор перформанси мреже СоларВиндс Укључује функција аутоматског откривања која мапира целокупну вашу мрежу. Ова функција откривања се аутоматски поставља и онда трајно понавља, па ће се све промене у вашој мрежи одразити на алат. Аутоматско откривање пушта листу мрежних уређаја и генерише мрежну мапу.

Монитор прати перформансе бежични уређаји и ВМ системи.

Алат се подиже СНМП поруке које извештавају о стању упозорења на свим мрежним уређајима. Можете поставити ниво упозорења за капацитет на тачкасти рутери и прекидачи који се приближавају капацитету. Подузимање акције у овим ситуацијама вам помаже вратите вишак капацитета који резултира губитком пакета.

Конзола за управљање укључује услужни програм под називом НетПатх која приказује везе укрштене стазама у вашој мрежи. Подаци који се користе за креирање графике се непрекидно ажурирано и приказује проблематичне везе у црвеној боји, тако да одмах можете препознати проблеме. Сваки усмјеривач и склопка на рути приказују се као чвор на путу. Када поставите показивач изнад чвора, приказује се латентност и губитак пакета статистика за тај чвор.

Монитор перформанси мреже проширује своје метрике на чворове на Интернету. Може чак погледајте у мрежама провајдера услуга, као што су Мицрософт или Амазон, и извештавају о чворовима унутар тих система.

НетПатх пружа велику видљивост проблемима са губитком пакета и омогућава вам да одмах утврдите узрок проблема. Модул контролера СНМП вам омогућава подесите подешавања на сваком уређају на даљину, тако да можете брзо решити проблеме са губитком пакета на вашој мрежи.

Ако свој говорни систем покрећете преко мреже података, требало би да размислите о томе СоларВиндс ВоИП и менаџер за квалитет мреже. Овај алат се посебно фокусира на мрежне услове важне за успешну ВоИП испоруку. Будући да је губитак пакета главни проблем са ВоИП-ом, овај модул се укључује у ту метрику. Систем укључује модул за визуелизацију који приказује путање које следи ВоИП, заједно са здрављем сваког чвора у статуси обојени у боји. Овај алат се проширује Праћење квалитета ВоИП-а на свим веб локацијама да покрије цео ваш ВАН.

Оба ова СоларВиндс производа раде на заједничкој платформи и могу се интегрисати заједно. Сви системи за надзор инфраструктуре СоларВиндс раде Виндовс Сервер. Можете добити 30-дневно бесплатно пробно време за оба ова алата.

ИЗБОР УРЕДНИКА

Монитор перформанси мреже СоларВиндс: Мапирајте целу мрежу да бисте добили видљивост губитка пакета и идентификовали извор проблема.

Преузимање: Преузмите БЕСПЛАТНО 30-дневно суђење на СоларВиндс.цом

Званични сајт: хттп://ввв.соларвиндс.цом/нетворк-перформанце-монитор/

2. Надгледање губитка пакета Паесслер помоћу ПРТГ (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Паесслер ПРТГ командна табла

Паесслер је главни играч у сектору софтверског надгледања мреже и сву своју стручност улаже у један убојити производ: ПРТГ. Компанија цене свој производ бројећи сензоре. А “сензор“Је стање мреже или уређаја или хардверска функција. Морате да се запослите три сензора да бисте спречили или решили губитак пакета.

Тхе Пинг сензор израчунава стопу губитка пакета на сваком уређају. Тхе Сензор квалитета услуге провере губитка пакета преко сваке везе у мрежи. Трећи је Цисцо ИП СЛА сензор која прикупља само податке са мрежне опреме Цисцо-а.

Текућа рутина праћења система ПРТГ искључите услове који узрокују губитак пакета. Пре свега, морате да будете сигурни да ниједан софтверски софтвер или грешка хардвера неће бити осакаћен мрежом. ПРТГ користи СНМП агенти који непрестано прате стање грешака на сваком комаду хардвера у мрежи. Подесите нивое упозорења на капацитету за обраду сваког мрежног уређаја и удајте се за то уживо надгледани мрежни опсег стопе по вези.  Нагомилавање саобраћаја у једном подручју мреже може узроковати преоптерећење на повезаном прекидачу или усмјеривачу, а заузврат узроковати да испусти пакете.

ПРТГ систем такође прати перформансе апликација. Можете да спречите преоптерећења мреже ако уочите нагли скок у саобраћају који генерише једна апликација само привремено блокирањем. Можете такође пратите извор промета до одређене крајње тачке на мрежи и блокирајте тај извор да бисте избегли преоптерећење.

Контролна табла ПРТГ-а укључује неколико сјајних визуализација, које укључују колор-позване, бројчане графиконе, графиконе и хистограме. Значајке мапирања ПРТГ су импресивне и нуде физички изглед погледа на ЛАН-у и на мапи стварног света за ВАН-ове. А Мап Едитор омогућава вам да изградите сопствене мрежне репрезентације одабиром нивоа за приказивање и да ли да укључује идентификацију протокола, апликација и крајњих тачака.

Праћење компаније Паесслер ПРТГ проширује се у облак, омогућиће вам надгледање удаљених локација и покрива бежичне уређаје и виртуелна окружења. Можете инсталирати ПРТГ на Виндовс оперативни систем или се одлучите за приступите систему путем интернета као услуга заснована у облаку. Паесслер нуди 30-дневно бесплатно пробно време ПРТГ.

Надгледање губитка пакета Паесслер помоћу ПРТГДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

3. МанагеЕнгине ОпМанагер

ОпМанагер контролна табла

ОпМанагер има веома софистицирану командну таблу која успева да окупи мноштво информација без преоптерећења гледаоца. Можете прилагодити надзорну плочу и направити различите верзије за различите чланове тима. Процес инсталације завршава се фазом откривања мреже, која попуњава системску базу података ОпМанагер. Монитор гради графички приказ мреже који то може проширити на ВАН и бежична опрема. Ако имате виртуелна окружења, ОпМанагер мапира и виртуелне и физичке елементе вашег система.

Користи систем за надгледање мреже СНМП наставити са праћењем здравља свих уређаја на мрежи. СНМП систем даје агентима уређаја моћ да шаљу поруке упозорења под називом „замке.”Контролор одмах приказује ова упозорења на контролној табли и такође их може подесити за издавање обавештења емаил или СМС. Овај систем праћења помаже спречити било какве хитне услове перформанси који узрокују губитак пакета.

Систем записивања узбуњивања нуди вам најлакши начин да то учините откривање и решавање проблема који резултирају губитком пакета. Један од услова упозорења је губитак пакета. То упозорење је везано за одређени мрежни уређај. Када кликнете на обавештење, надзорна табла ОпМанагер вас води до странице о том уређају и приказује метрике перформанси у визуелним форматима. Ово вам омогућава брз начин да проверите који је услов изазвао повећану стопу губитка пакета.

Ако ниједан аспект перформанси рутера не прави проблеме, можете и да прођете кроз њега прочитајте дневник промјена конфигурације. Ако је подигнута стопа губитка пакета, координате се мијењају с конфигурацијом, можете да вратите подешавања уређаја у његово стање пре него што се промене да бисте видели да ли то решава проблем.

ОпМанагер вам даје све потребне информације да бисте спречили или решили губитак пакета са само неколико кликова. Овај систем се може инсталирати на Виндовс или Линук и доступан је за 30-дневно бесплатно пробно време.

4. Нагиос КСИ

Нагиос КСИ екран

Нагиос Цоре је бесплатан и опен-соурце програм. Једини проблем је што није укључен ниједан кориснички интерфејс. Да бисте добили потпуну ГУИ контролу, морате платити за Нагиос КСИ систем.

Као и све остале препоруке на овој листи, Нагиос КСИ открива све уређаје повезане на вашу мрежу и наводи их на контролној табли. Такође ће генерисати мапу ваше мреже. У току је провера статуса уклоните потенцијалне проблеме у перформансама који изазивају губитак пакета.

Статусе проверава власништво Нагиос Цоре 4 систем за надгледање а не СНМП. Међутим, Нагиос се може проширити бесплатним додацима и у библиотеци додатака доступан је СНМП-систем за надгледање.  Стопе протока саобраћаја, активности ЦПУ-а и искоришћење меморије изгледају као статуси на контролној табли. Постављањем нивоа упозорења на ове атрибуте можете добити довољно упозорења да спречите преоптерећење свих ваших мрежних уређаја.

А Управљање конфигурацијом модул провјерава подешавање сваког уређаја у мрежи и биљежи га. Дневник биљежи промјене направљене у тим конфигурацијама. Ако нова поставка утиче на перформансе, као што је повећани губитак пакета, можете користити Цонфигуратион Манагер да одмах вратите подешавања на уређају са старијом конфигурацијом.

Инструментална табла Нагиос КСИ укључује неколико врло атрактивних визуализација са графички графикони, графикони и котачићи у боји. Можете прилагодити контролну таблу и створити верзије за различите чланове тима, као и нетехничке менаџере који морају бити информисани.

Пакет Нагиос КСИ укључује све видгете потребне за састављање прилагођене контролне табле путем интерфејса за превлачење и повлачење. Систем долази са стандардним извештајима и чак можете да направите сопствени прилагођени излаз.

Нагиос бележи и чува податке о перформансама, тако да можете да користите алатке за анализу сучеља да репродукујете саобраћајне догађаје у различитим сценаријима. Карактеристике планирања капацитета овог система помоћи ће у тачки потенцијалног преоптерећења које би могло проузроковати губитак пакета.

Нагиос КСИ ће покривати виртуелне системе, услуге у облаку, удаљене локације и бежичне системе, као и традиционалне жичане ЛАН-ове. Овај монитор можете инсталирати само на ЦентОС и РХЕЛ Линук. Ако их немате, али их имате ВМваре или Хипер-В машине, можете да га инсталирате тамо. Нагиос КСИ је доступан за 60-дневно бесплатно пробно време.

5. Ипсвитцх ВхатсУп Голд

ВхатсУп Голд контролна табла

Ипсвитцх производ ВхатсУп Голд прати мрежне уређаје и упозорава на потенцијална стања грешака, укључујући меморију уређаја и исцрпљеност ЦПУ-а. Овим се упозорењима управља путем СНМП и хоћеш ли проблеми са капацитетом и неуспехом који узрокују губитак пакета.

Овај софтвер укључује: могућност откривања мреже, који прикупља све податке за монитор. Он непрестано ажурира топологију ЛАН-а, откривајући додатке инвентара, пресељења и уклањања. Процесом откривања креира се листа уређаја и гради мрежна мапа. Ова мапа је састављена из података прикупљених на локацији Дата линк и Мрежа слојева. Мапа приказује проблематичне уређаје црвене боје. Мапирање мрежних веза простире се на Цлоуд и такође укључује виртуелна окружења и бежичне уређаје.

Мјерне вриједности перформанси попут губитка пакета приказују се на листи уређаја и на мрежној мапи.

Надзорна плоча ВхатсУп Голд пружа приступ и живи и историјски подаци. Овим се врши анализа кретања потражње у саобраћају. Упозорења уживо која се подижу када се испуне одређени услови у складу са унапред постављеним правилима, а ви можете поставити своје прилагођене услове упозорења. Упозорења се могу послати члановима тима као е-поруке, СМС поруке или Слацк обавештења.

ВхатсУп Голд се инсталира на Виндовс Сервер и можеш добити бесплатно пробно време.

Закључак

Могућности да лако поправити непредвиђено стварање губитака пакета увелико ће вам помоћи у квалитетном обављању вашег посла. Иако су алати на овој листи мало скупи, они дугорочно плаћају за себе кроз повећање продуктивности и ниже захтеве за ширином опсега.

Срећом, сви ти скупи алати које смо навели горе су доступно за бесплатна суђења. Погледајте неколико да бисте видели шта вам пружа најбољу прилику за спречавање губитка пакета.

Јесте ли искусили огромне нивое губитка пакета који су утицали на вашу перформансу мреже? Да ли сматрате да се преоптерећење често догађа на вашој мрежи? Које алате користите за надгледање ваше мреже и спречавање губитка пакета? Оставите поруку о свом искуству у одељку са коментарима испод и помозите другима у заједници да науче из вашег искуства.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 78 = 83

Adblock
detector