Како се спроводи тест стабилности мреже

Како се спроводи тест стабилности мреже

Да би паметни администратори могли да брзо реше, а затим да реше проблеме са кварама на мрежи, они морају да процене стабилност мреже и да открију где је дошло до поремећаја. Па ипак, још паметнији администратор провео би тест стабилности мреже пре неуспеха да уочите било какве грешке или слабе тачке пре него што проузрокују пад.

Дефиниција теста стабилности мреже може се, дакле, дати као:

Процес коришћења програма и команди како би се осигурало да сваки рутер и други уређаји који се користе за повезивање интранета на Интернет - било да су иза или изван територијалног фиревалл-а - раде и раде. То такође укључује осигурање свих безбедних података на мрежи - и у кретању и у мировању.

Како можете тестирати стабилност мреже?

Неколико корака је потребно предузети приликом тестирања стабилности мреже. То укључује:

Провера повезаности

Мрежа повезаност никада не треба изгубити; раздобље. Осим устајања, требало би и тако брзо и није склоно бацању пакета. То се може учинити помоћу три метода:

  • Постоје алати који помажу администраторима да прате њихове мреже. Један такав алат је Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ). Ово је свеобухватни мрежни пакет за надгледање програма који стално прате повезаност између мреже домаћина и популарних домена попут Гооглеа, на пример, за које се не очекује да ће икада бити у паду.
  • Ако имате чак и основе умрежавања, тест можете сами да спроведете користећи бесплатне алате као што је Пинг и Трацерт. Ако не наставите, читајте и ми ћемо вам показати како се то ради.
  • Коначно, повезивање и здравствено тестирање могу се обавити употребом веб локација других произвођача попут Интернет здравствени тест или Пинг може бити користан. Иако су ово најлакши пут, они заиста не дају детаљне информације о проблемима повезивања - барем не бесплатно.

Мониторинг података

Само исправна врста података треба да се транспортује на мрежи, а не, на пример, нежељени подаци нападача споља. У другом сценарију, сервери не би смели да се праве резервне копије током вршних сати обраде када би могли да повежу пропусни опсег.

Стога би администратори требали пратити који пакет података пролази кроз њихове мреже. Они могу користити бројне алате за инспекцију и анализу дубоких пакета који се налазе на тржишту, а који се могу користити за праћење промета и филтрирање према потреби.

Одржавање брзина пакета

Не би требало постојати никаква заметња или губитак брзине података. Пакете не треба одбацивати јер је мрежа превише загушена, рутер није у функцији или не функционише онако како треба, или због чињенице да су одређени пакети грешком блокирани.

Администратори би требало да имају план о томе колико је пропусног опсега додељено сваком аспекту вашег преноса података - на пример дајте више ВоИП-у и мање е-маил саобраћају, тако да аудио комуникација не заостаје.

И овде администратори могу предузети одређене одбрамбене кораке и корективне мере да би решили овај одређени проблем.

Осигуравање заштите

Мрежни администратори такође морају да се увере да нема кршења или неовлашћеног коришћења мреже, повезаних уређаја и података на њој.

Идеални скуп алата који би се овдје користио били би мрежни системи за откривање упада (НДС).

Сигурност

Коначно, администратори знају да ће њихове мреже бити стабилне све док се људи који не би требали бити на њима држе даље. Ако се странци наставе мијешати са подацима, конфигурацијама и ауторизацијама, они ће ускоро моћи отети мрежу. Затим га могу користити као одскочну даску за даље нападе, хаковати повезане уређаје на њега или га једноставно срушити.

Сигурност мреже може се осигурати помоћу алата као што су фиревалл, анти-вируси, антималваре и ИДС / ИПС алати.

Ок, сад кад је то јасно, ући ћемо у технички део ПИНГ и ТРАЦЕРТ.

Шта ПИНГ ради?

Пинг - 25 посто губиткаПИНГ је алат који шаље пакете циљном серверу и слуша одговор. Успешан одговор на све испоручене пакете (100%) значи да је мета подигнута и да нема проблема са повезивањем. Са друге стране, било који одбачени пакети указују на то да постоји проблем негде на путу, као што је случај на слици испод:

Ако ПИНГ резултира 100% губитком, то би могло значити да је било који (или сви) повезивачких уређаја између матичне машине и циљног сервера смањен.

Шта ради ТРАЦЕРТ?

ТРАЦЕРТ је алат који шаље пакете на сваки рутер који се налази између матичне машине и циљног сервера.

Али у овом случају, пакети који се шаљу бит ће скочени на сваки усмјеривач који се креће у рути на циљни сервер и одговор вратите на хост уређај. Осим потврђивања повезаности, сваки одговор укључује и информације о следећем рутеру у реду, тако да наредни пакети имају адресу у реду за чекање.

ТРАЦЕРТ Гоогле ИИНа основу ових информација постаје лако да се види који су усмјеривачи упаљени, на који треба предуго да одговори (биће онај са најдужим временом за одговор), а који је доле (биће онај који не ради ') не вратим одговор назад).

Како се користи ПИНГ за тестирање повезаности

ПИНГ је свестран алат који се може покренути из интерфејса командне линије (ЦЛИ) оперативних система попут Виндовс, Линук и мацОС.

Кораци [у Виндовс ОС-у] су:

  • Иди на ТРЦАТИ -> Тип ЦМД (или КОМАНДА) -> Затим откуцајте ПИНГ КСКСКС.КСКСКС.КСКСКС.КСКСКС (циљна ИП адреса) или ПИНГ АЦМЕ-Цомпани.цом (име домене циљне мреже) у ЦЛИ-у.

ПИНГ ГооглеКоманди се могу додати додатне функционалности додавањем аргумената основној синтакси, на пример коришћењем:

  • "-Т" се користи за непрестано додавање циља када се, на пример, поставља лек и желите да наставите са надгледањем да бисте видели да ли је проблем решен

Једноставно откуцајте списак свих аргумената који се могу користити ПИНГ /? у брзини.

ПИНГ помоћПоруке о грешци које приказују одговор са недоступног уређаја укључују Захтевање истекло, Одредишни домаћин недоступан и Пренос није успео (са кодом грешке) - од којих свака прича о томе зашто постоји проблем.

Како се користи ТРАЦЕРТ за тестирање повезаности

ТРАЦЕРТ је још један алат командне линије који помаже у решавању проблема са повезивањем. Као што је поменуто, и у поређењу са ПИНГ-ом, овај алат не тестира само везу између две тачке. Такође тестира све усмјериваче који се налазе дуж руте као пакете који се шаљу прескакујући их и са сваког од њих.

Сваки прекид везе постаје видљив када пакет престане да се враћа са одговором са уређаја. Ово указује да је тихи уређај тај који треба проверити.

Једном изведена из ЦЛИ-а, наредба шаље УДП пакет свим усмјеривачима који се налазе између поријекла и циљне адресе, а затим чека одговор - опет, ако постоји, тј..

Основна синтакса наредбе ТРАЦЕРТ изгледа овако:

ТРАЦЕРТ КСКСКС.КСКСКС.КСКСКС.КСКСКС или ТРАЦЕРТ домаин-наме.цом (циљна ИП адреса или име домене)

ТРАЦЕРТ ГооглеКоманди се могу додати додатне функционалности додавањем аргумената у основну синтаксу коришћењем лајкова:

  • "-Х" се користи за подешавање броја хмеља који се могу користити за постизање циљаног уређаја

За пуну листу свих аргумената који се могу користити једноставно укуцајте ТРАЦЕРТ /? у брзини.

ТРАЦЕРТ Помоћ

Провођење тестова стабилности мреже

Па, управо смо видели све алате који ће вам требати за провођење теста стабилности мреже. За оне од нас који се не желе бавити интерфејсима командне линије, видели смо и да постоји колекција алата помоћу којих можете постићи сваки циљ теста мрежне стабилности.

У зависности од вашег избора алата и потребне фреквенције, можете их заказати или покренути како бисте у било којем тренутку видели статус стабилности ваше мреже.

Постоје ли неки алати које радије користите или мислите да би посао радили боље? Јавите нам у одељку коментара.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3

Adblock
detector