Како скенирати локалну мрежу за ИП адресе – Водич и алати

Како скенирати ИП адресе у локалној мрежи


Уобичајена је пракса умрежавања да систем аутоматски додељује ИП адресе. Проблем са овом стратегијом је што не морате да бирате адресе. Ево неких једноставни упити наредбеног ретка за проналажење ИП адреса мрежног уређаја и информације о како пратити све додељене ИП адресе.

Када наиђете на проблеме са мрежом, можете предузети кораке да истражите и решите проблем. Због тога ћете вероватно морати да знате адресе своје опреме како бисте могли да идентификујете уређај који је узрок проблема.

Долазимо до пуно детаља у наставку. Ако имате времена само за брзи поглед, ево га наша листа најбољих алата за скенирање и праћење ИП адреса:

 • Терминал или командна линија Основно скенирање ИП-а може се извести из командне линије.
 • Љути ИП скенер Бесплатни скенер ИП адреса који се инсталира на Виндовс, Линук и Мац ОС. Не врши усклађивање са ДХЦП-ом.
 • СоларВиндс Пинг Свееп помоћу инжењерског скупа алата (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Снажни алат који се испоручује у комплету с Инжењеровим сетом алата за Виндовс са ГУИ-јем.
 • СоларВиндс Порт Сцаннер (БЕСПЛАТНИ АЛАТ) Скенер ИП адреса који омогућава скенирање ИП адреса у њиховој мрежи. Скенирање се може покренути путем графичког корисничког интерфејса (ГУИ) или командне линије.
 • Паесслер ПРТГ мрежни алати за скенирање (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) ИП скенер као део целовитог система за праћење мреже. Ради на Виндовс Серверу.
 • СоларВиндс ИП Трацкер (БЕСПЛАТНО СКИДАЊЕ) Лаган бесплатни алат који ће скенирати мрежу са до 256 ИП адреса. Неће се координирати са вашим ДХЦП сервером, али ће уочити дупликатне адресе.
 • МиЛанВиевер - Бесплатни скенер ИП адреса за Виндовс. Откриће скитне уређаје и лажне ДХЦП сервере.
 • Скенер ИП адреса СоларВиндс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Део је ИПАМ решења компаније. Инсталира се на Виндовс Сервер и плаћени је производ, али можете га добити 30-дневним бесплатним пробним временом. ИПАМ ће координирати са вашим ДНС и ДХЦП серверима како би вам дао комплетно ДДИ решење.
 • МанагеЕнгине ОпУтилс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Пакет који комбинује управитељ ИП адреса и менаџер преклопника и пакет додатних алата за управљање мрежом. Бесплатна верзија услужног програма пружа мрежни скенер.

Како пронаћи ИП адресе на мрежи:

У реду да бисте добили листу ИП адреса свих уређаја повезаних на вашу мрежу, Пратите ове кораке:

 1. Отворите прозор терминала да бисте стигли до командне линије.
 2. Издајте команду ипцонфиг и притисните Повратак. На Линуку ифцонфиг уместо тога.
 3. Унесите команду арп -а да добијете више информација.

Ово ће вам дати голе листе ИП адреса, али тада ћете морати да користите друге алате да бисте даље истражили или решили мрежне проблеме.

У овом водичу сазнаћете о брзом начину налажења ИП адреса на вашој мрежи, а затим ћете прочитати неке основне алате који ће те информације добити у пробављивијем облику и дати вам могућности за управљање адресама.

Ако само желите да пронађете своју ИП адресу, покушајте уместо ње овај водич > Како да пронађете своју ИП адресу за мање од 30 секунди.

Анализирајте резултате истраге

Тхе ипцонфиг наредба ће вратити скуп резултата за сваки од мрежних адаптера које сте поставили на рачунару. Они адаптери који нису активни показаће резултат, Медији искључени, па их можете игнорисати.

Морате потражити резултате адаптера који се приказују ИПв4 Адреса и Дефаулт Гатеваи уноси.

ипцонфиг резултати

Сада имате адресе два уређаја у вашој мрежи. ИПв4 адреса је мрежна адреса рачунара који користите, а подразумевани резултат гатеваи-а је ИП адреса рутера..

Резултати АРП-а ће вам дати листу свих додељених адреса на вашој мрежи.

арп резултати

Ако видите неколико серија резултата, потражите онај који има ИП адресу која је у ИП адреси вашег рачунара пријављена у ипцонфиг резултата. Списак ИП адреса које видите испод тога приказује све остале адресе које су додељене на вашој мрежи. Дакле, комплетна листа је свих ових адреса, укључујући адресу вашег рачунара.

У горе приказаним АРП резултатима можете видети четири адресе које су означене динамичан и шест адреса које су категорисане статички. Ако нисте предузели никакву интервенцију да ручно доделите адресе уређајима на вашој мрежи, сви физички делови опреме ће имати динамичке адресе. Статичке адресе користе рутер. Прва адреса на листи је адреса вашег рутера. Ово би требало да одговара Дефаулт Гатеваи адресу коју сте видели у ипцонфиг резултата.

На илустрацијама у овом одељку можете видети да ипцонфиг и арп команде откривају адресу рутера, адресу рачунара са којег су наредбе издате и мрежне адресе још четири уређаја која су повезана на мрежу.

Додјела адреса

Праћење додељивања адреса на вашој мрежи је веома важно. Можете да изаберете два начина за доделу ИП адреса. У једној методи, а то је статичка ИП адреса, у мрежне поставке сваког уређаја уносите адресу. Док обављате овај задатак, морате да водите централну евиденцију тих додељивања адреса и будите опрезни да не понављате адресе.

Други метод помоћу којег можете доделити адресе је динамичка ИП адреса систем. Овај сценариј данас широко користе мрежни администратори. У овом сценарију сваки уређај приликом повезивања на мрежу мора да контактира централни сервер и затражи адресу. Овај сервер ради на ДХЦП систем. ДХЦП је кратица за Протокол динамичке конфигурације хоста. У терминологији умрежавања, рачунар који је повезан са мрежом назива се „домаћин“.

Под ДХЦП-у ниједан уређај не додјељује трајну адресу. Уместо тога, адресе се примењују на сваки уређај на „закупу“. Овај закуп истиче и тада ће рачунару бити додељен нови закуп на истој адреси или закуп на новој адреси..

Динамичке или статичке адресе

Метода динамичког адресирања захтијева много више опреме од методе додјеле статичке адресе. Међутим, то је лакше аутоматизовати него методу статичке адресе. Ако имате малу мрежу, лако бисте могли да користите статичку методу. Међутим, аутоматизација која је доступна са ДХЦП системом чини га привлачнијим администраторима великих мрежа.

Мреже користе имена хоста као и ИП адресе за идентификацију уређаја. Под динамичким адресним системом име хоста остаје исто, али ИП адреса повезана с њим често се мења. Због промена адресе, потребно је аутоматизовати мапирање између имена хоста и ИП адресе у вашим мрежама Сервер Наме Домаин. Дакле, динамично адресирање захтева алате за аутоматизацију. С друге стране, ручно додељивање адресе за сваки рачунар, мобилни уређај и штампач спојен на мрежу може постати веома дуготрајно за администраторе великих мрежа.

Како мала мрежа расте, снимање додељених ИП адреса мора се строго контролисати. Свако пропуштање у списку додељених адреса може резултирати мрежним катастрофама. Дакле, требат ће вам алати за праћење додјеле ИП адреса чак и у малим мрежама.

ДДИ

Потпуно разрађеном систему динамичког адресирања потребна су три елемента која су сумирана акронимом „ДДИ.”Две тачке у том акрониму представљају ДНС и ДХЦП; означава "ја" Управљање ИП адресама, што се често скраћује ИПАМ. Овај трио је неопходан јер ДНС сервер мора бити ажуриран сваки пут када ДХЦП сервер додељује нову адресу. Управитељ ИП адреса је потребан да би се проверило адресе које се тренутно налазе на мрежи и да се подударају са тренутним статусом до записа на ДХЦП серверу.

Побољшани резултати скенирања ИП адреса

Ан Скенер за ИП адресе ће вам дати мање-више исте информације које сте добили из арп команде. Постоји неколико алата за скенирање ИП адреса који могу додати мало додатних информација и представити их у атрактивнијем формату. А добар алат за скенирање такође би вам требао омогућити да сачувате резултате у датотеку па можете упоређивати употребу ИП адресе током времена или ускладити употребу адресе са својим ДНС сервером и ДХЦП сервером ако дођете до тачке у којој се тим функцијама управља даље од рутера..

Већина скенера ИП адреса само додаје предњи крај тој арп команди коју сте сами испробали. Алтернативни метод користи услужни програм који се зове Пинг и опетовано извршава наредбу да види на које се адресе одговарају. Ова категорија софтвера назива се а Алат за брисање.

Скенери за ИП адресе

Ако алат само помиче мрежу и наводи тренутне адресе, строго говорећи, то је скенер адреса. Ако имате малу мрежу са статичким ИП адресама, листа ИП адреса која се тренутно користи у мрежи може бити све праћење адреса које су вам потребне.

Основни задатак скенирања адреса које се тренутно користе је неопходна одговорност управљања мрежом јер вам омогућава да проверите да ли су неовлашћене везе. Надамо се да је ваш мрежни безбедносни систем довољно свеобухватан да се аутсајдери не могу само повезати с њим и доделити себи неискоришћену адресу. Међутим, само да будем сигуран, треба вршити периодичне претраге мреже. Ако користите систем који омогућава било коме да се повеже, на пример БИОД вифи рутер за приватну употребу запослених, тада препоручљиво је проверити адресе уређаја повезаних на мрежу и водити евиденцију о њима.

Да бисте добили представу о врсти информација које можете да добијете из скенера ИП адресе или алата Пинг свееп, погледајте ове две алате:

Љути ИП скенер

Љути ИП скенер

Ово бесплатни ИП скенер може се инсталирати на Виндовс, Линук, и Мац ОС. Скенер очекује низ ИП адреса као параметара за претрагу, али ако само унесете веома широк распон, не морате се бринути да бисте видели листу неискоришћених адреса јер ће алат показати само адресе које се користе.

Резултат скенирања приказује ИП адресу сваког уређаја у мрежи, заједно са име домаћина и контакт Време одзива. Такође имате могућност да видите слике сваког уређаја МАЦ адреса и списак његових отворени портови. Излаз се може сачувати у текст, ЦСВ, или КСМЛ формати.

СоларВиндс Пинг Свееп (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

СоларВиндс Пинг Свееп

Да бисте погледали како Алат за брисање оперише можете да испробате СоларВиндс Пинг Свееп функција. Алат ради Виндовс и има графички интерфејс. Прије покретања претраживања морате унијети распон адреса. Резултати детаљне анализе показују сваки ИП адреса у употреби име домаћина тог уређаја и уређаја Време одзива за тај чвор. Можете да сачувате резултате у текст, ЦСВ, или ХТМЛ формат.

Нажалост, овај алат није бесплатан. То је део веома великог снопа од више од 60 алата, који се назива Енгинеер'с Тоолсет. Скуп алата је мало скуп, али је препун свих алата за мрежно администрирање који ће вам требати. Пакет можете испробати у а 14-дневно бесплатно пробно време.

СоларВиндс Енгинеер'с ТоолсетДовнлоад БЕСПЛАТНО суђење на СоларВиндс.цом

ДОДАТНА ЛИТЕРАТУРА: 10 најбољих алата и софтвера Пинг Свееп

СоларВиндс Порт Сцаннер (БЕСПЛАТНИ АЛАТ)

Снимка екрана СоларВиндс ПортСцаннер
СоларВиндс Порт Сцаннер је Скенер за ИП адресе што омогућава корисницима да скенирају ИП адресе у њиховој мрежи. Скенирање се може покренути кроз графички кориснички интерфејс (ГУИ) или командну линију.

Скени су мултитхреадед како би се осигурало брзо проналажење ИП адреса. Приликом претраживања можете ући имена домаћина, Опсези ИП адресе, и порт ранге да бисте утврдили које информације се приказују на екрану. Једном када активирате скенирање, на екрану ће вам се приказати листа ИП адреса.

Поред ИП адреса можете да видите и ТЦП и УДП бодова (отворено, затворено и филтрирано) повезане са ИП адресама. У пракси ово вам омогућава да проверите статус ових портова да бисте проверили да ли је мрежа сигурна.
Могућност заједничког провјеравања ИП адреса и статуса порта омогућава вам управљање ИП-овима уз истовремено праћење сигурносних рањивости. Такође можете видети имена домаћина, МАЦ адресе, и оперативни системи повезаних уређаја.
Да бисте олакшали покретање наредних претрага, можете спремити конфигурације скенирања. Исто тако, након што завршите скенирање, резултате можете експортирати у облику КСМЛ, ЦСВ, или Екцел датотека. Могућност спремања конфигурација и резултата попут ових олакшава покретање скенирања и враћање њихових резултата.

Као решење за скенирање портова, СоларВиндс Порт Сцаннер је погодан за оне организације којима је потребно решење за скенирање ИП-а за брзо и слабо одржавање. Могућност коришћења ГУИ или интерфејса командне линије чини овај програм доступним корисницима без обзира на то што желе. Најбоље од свега, СоларВиндс Порт Сцаннер је доступан као бесплатан алат.

СоларВиндс Порт СцаннерДовнлоад 100% БЕСПЛАТНИ Алат

Алатке за праћење ИП адреса

Један ниво од скенирања је праћење. Ан ИП трацкер уочиће када додељена ИП адреса падне или постане неодговарајућа. Ова ситуација је веома ретка на малој мрежи, али када је инсталирате одвојено ДХЦП сервер, одбачене или измењене ИП адресе почињу да постају велико питање. Ако покушате да сами доделите ИП адресе без сервера, на крају ћете дуплиране адресе и ДНС грешке, тако да ствари могу врло брзо да испадну из руке без пратилаца.

Када мислите на све своје задатке за управљање мрежом, додјела ИП адреса је прилично близу врха листе. Међутим, мало администратора размишља да настави са провером ИП адреса. Недостатак могућности праћења на већини мрежа може довести до катастрофе. Завршићете ватрогаство и покушаћете да утврдите како су два уређаја завршила с истом ИП адресом и запитаћете се зашто је тако да један део мреже и даље блокира.

Су адресирање проблема праћења које требате да решите. Погрешно додељивање адреса изазива низ проблема и можда на почетку не будете приметили основни узрок траума своје мреже. Избегавање проблема с мрежном адресом прва је фаза паметнијег начина рада. Учините превенцију препирке и приоритете одређивања величине мреже подмреже за вашу мрежу и многи од ваших редовних проблема ће нестати.

Ево две опције за праћење ИП адреса које бисте требали да размотрите.

Паесслер ПРТГ мрежни алати за скенирање (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Како скенирати локалну мрежу за ИП адресе - Водич и алати

ПРТГ од Паесслер је комбиновани систем за надгледање мреже, сервера и апликација који је састављен од снопа сензора. Сваки сензор је индивидуални монитор. Када се систем први пут инсталира, он ће скенирајте мрежу за све прикључене уређаје и уврстити их у попис.

Монитор ће приказати тренутну ИП адресу сваког уређаја. Како је поступак откривања мреже непрекидни процес, примећује када се било који уређај дода у мрежу или уклони из њега и одражава те промене у инвентару опреме. Такође ажурира инвентар и све своје екране за надгледање сваки пут када се ИП адреса уређаја виси.

ПРТГ је чисто систем мониторинга, тако да нема ДДИ функција, попут ДХЦП или ДНС интервенција и не укључује сукобе адреса. Због тога је ПРТГ овде класификован скенер ИП адреса а не трагач за ИП адресе.

Резултати ИП адресе које производе систем откривања мреже појављују се на многим ПРТГ екранима. Остали сензори побољшавају разумевање перформанси уређаја које свака Ип адреса представља. На пример, постоји а Пинг сензор укључено у пакет који ће тестирати вријеме окретања пакета посланог преко мреже на тај уређај.

ПРТГ је локални софтвер и инсталира се на Виндовс Сервер. Паесслер наплаћује систем у опсезима активираних сензора. Сваком купцу се испоручује исти пакет, који укључује све сензоре. Купац тада одлучује које сензоре да укључи до надокнаде за који је плаћен. Софтвер је бесплатно за употребу до 100 сензора. Купци који плаћају такође добијају првих 100 сензора бесплатно. Паесслер нуди 30-дневно бесплатно суђење ПРТГ-у са неограниченим сензорима.

Паесслер ПРТГ мрежни алати за скенирањеПреузмите 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробу

СоларВиндс ИП Трацкер (БЕСПЛАТНО СКИДАЊЕ)

СоларВиндс ИП Трацкер

СоларВиндс се много боље носи са тим ИП Трацкер него што то чини са својим Пинг Свееп алат, јер овај самостални услужни програм је потпуно бесплатан. Софтвер се инсталира на Виндовс.

Овај алат може да уочи погрешно распоређивање ИП адресе што резултира дупликацијама. Један недостатак услуге је тај што он не може директно да се координира са ДХЦП сервером или ДНС сервером. Међутим, та се функционалност обично очекује само од менаџера ИП адреса и од СоларВиндс Менаџер ИП адреса покрива све те дужности ако је то врста покрића која вас занима.

СоларВиндс ИП Аддресс МанагерДовнлоад БЕСПЛАТНО суђење на СоларВиндс.цом

МиЛАНВиевер

МиЛанВиевер

МиЛАНВиевер је бесплатно коришћење и ради даље Виндовс. Алат прегледава мрежу, а затим приказује све уређаје које је открио у ГУИ интерфејс. Листа је организована мало као структура директорија Виндовс Екплорер. Сваки чвор на листи резултата може се проширити тако да приказује уређаје ИП адреса, МАЦ адреса, Оперативни систем, радна група, и Време пинга.

Овај алат пази на систем и вољу обавестиће вас ако се нови уређај повеже на мрежу. Такође може открити скривене уређаје и скитне ДХЦП сервере. Дакле, овај текући монитор ИП адреса делује као безбедносно средство.

Управљање ИП адресама (ИПАМ)

Потребне су велике мреже Управљање ИП адресама системи за помирење ДХЦП и ДНС записе са стварношћу ИП адреса које се заправо користе у мрежи. Мрежно скенирање ИП-а је основни елемент управљања ИП-ом. Ако тек покрећете нову, малу мрежу, Скенирање ИП адреса требало би да буде све што вам треба. Како мрежа расте, ипак ћете морати да пређете на праћење ИП адреса и на коришћење менаџера ИП адреса.

ИП Аддресс Манагер (ИПАМ) задаци су неопходни јер ће многи уређаји којима је додељена адреса бити искључени или искључени из мреже пре истека најма. У тим сценаријима, поступци напуштања адресе нису увек завршени. Дакле, ДХЦП сервер верује да се адреса користи када заправо није. Када се уређај који је напустио адресу поново повеже, аутоматски пролази поступак захтева за адресом, а не само наставља са адресом коју је већ имао. ИПАМ алат треба да комуницира са ДХЦП сервером како би се уклониле напуштене адресе из регистра расподјеле и учинило га доступним у групи. Управитељ ИП адреса такође мора да комуницира са ДНС сервером како би ажурирао записе када се ИП адресе промене.

СоларВиндс скенер ИП адреса (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

СоларВиндс скенер ИП адреса

СоларВиндс производи ИП Аддресс Манагер (ИПАМ), који интегрише скенер ИП адреса. Овим пакетом добијате бољи алат за праћење ИП адреса јер ће аутоматизовати многе ручне процесе на које ћете обично морати ићи да бисте потпуно решили све проблеме адресирања..

Потпуни систем управљања ИП-ом треба да се интегрише са ДХЦП сервер и а ДНС сервер. ДХЦП сервер треба да провери код ИПАМ базе података да ли има доступних адреса пре него што их додели. Уноси ДНС сервера који се пресликавају између ИП адреса и имена хоста постају застарели када истекне закуп адреса и замене их новим адресама. Ова координација између ДХЦП-а, ДНС-а и ИПАМ-а назива се „ДДИ.“ИПАМ СоларВиндс је потпуно ДДИ координационо решење. Иако алат не укључује ДХЦП сервер или ДНС сервер, он ће се координирати са та два система како би осигурао компатибилност адреса..

Тхе СоларВиндс скенер ИП адреса комбинује ИЦМП Пинг и СНМП функције за прикупљање свих података повезаних са адресом, укључујући МАЦ адресу и име домаћина сваког чвора на мрежи као и његову ИП адресу. Услуга ће се аутоматски покренути у позадини и не захтева никакву ручну интервенцију. Скенер ће такође ажурирати све скупове адреса како би показао ново доступне адресе и обележио све откривене адресе као додељене. СоларВиндс ИПАМ може радити са ИПв4 и ИПв6 адресирањем

Извештаји о преласку ИП адреса уживо се појављују на контролној табли за ИПАМ. СоларВиндс гради своје алате за надгледање система на заједничкој платформи, званој Орион. ИПАМ је део тог система и тако се лако може интегрисати са осталим услужним програмима за праћење и управљање СоларВиндс-ом. Као и код свих просторија СоларВиндс софтвера, ИПАМ се инсталира на Виндовс Сервер. Алат можете добити на 30-дневно бесплатно пробно време.

СоларВиндс ИП адреса СцаннерДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

МанагеЕнгине ОпУтилс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

ИПАМ МанагеЕнгине

МанагеЕнгине има две верзије ОпУтилс, тхе тхе бесплатно издање и Професионални издање. У многим случајевима бесплатна верзија алата је иста као и плаћени производ, али с ограничењима перформанси; у случају ОпУтилса, два издања садрже различите услужне програме.

Бесплатно ОпУтилс укључује Мрежни скенер, која провјерава статус везе и употребе сваке ИП адресе. Ово је основни захтев за било коју вежбу праћења ИП адреса. Алат нуди неколико опција скенирања. То су Пинг скенирање, СНМП скенирање, скенирање МАЦ адреса и ДНС скенирање. Морате да унесете опсег или листу ИП адреса за скенирање да бисте покренули услужни програм, али ако не знате које адресе користи ваш ДХЦП сервер, једноставно можете да унесете најшири могући опсег.

Професионално издање пакета ОпУтилс заједно ИПАМ решење са комутацијски порт порт. Управитељ ИП адреса је много свеобухватнији алат који мрежни скенер нуди у бесплатном издању ОпУтилса.

ИПАМ је користан алат за проверу тренутног коришћења ИП адреса на вашој мрежи. Пронаћи ће адресе које су означене као коришћене на вашем ДХЦП серверу, али више нису активне. Ово омогућава враћање напуштених адреса у ДХЦП скуп доступних адреса.

Ако имплементирате адресирање подмреже на вашој мрежи ће вас ОпУтилс ИПАМ упозорити на исцрпљеност базе података. Такође вас може водити кроз поступак промене величине мреже подмреже ради проширења базе мрежних адреса за оне мрежне секције који имају веће захтеве. Алат може комуницирати и ажурирати га Мицрософт ДХЦП сервери и Ацтиве Дирецтори.

ОпУтилс се покреће Виндовс Сервер и Линук. Можете добити 30-дневно бесплатно пробно време стручног издања услужног програма.

МанагеЕнгине ОпУтилсДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

ДОДАТНА ЛИТЕРАТУРА: Дефинитивни водич за ДХЦП

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1