Коришћењем Виресхарк-а за добијање ИП адресе непознатог домаћина

Користећи Виресхарк за добијање ИП адресе непознатог домаћина

Виресхарк је моћан алат који може да анализира промет између хостова на вашој мрежи. Али такође се може користити да вам помогне да откријете и надгледате непознате домаћине, пронађете њихове ИП адресе, па чак и научите мало о самом уређају. Ево како користим Виресхарк за проналажење ИП адресе непознатог домаћина на мојој ЛАН мрежи.

Шта су Виресхарк и ИП адресе?

Виресхарк је мрежни монитор и анализатор. Дјелује испод нивоа пакета, хватајући појединачне оквире и презентирајући их кориснику на преглед. Користећи Виресхарк, можете у реалном времену гледати саобраћај по вашој мрежи и гледати унутра да видите који се подаци крећу по жици.

ИП адреса је јединствени идентификатор који се користи за усмеравање саобраћаја на мрежном слоју ОСИ модела. Ако своју локалну мрежу сматрате квартом, ИП адреса је аналогна кућном броју. Када знате ИП адресу домаћина, могућ је приступ с њим и интеракција са њим.

Прелазак Виресхарка на следећи ниво

Виресхарк је веома добар у ономе што ради, али ван кутије нуди само основну функционалност. Након што откријете ИП адресу непознатог домаћина, можда ћете моћи да визуализујете његове перформансе на мрежи.

Прегледник времена одзива СоларВиндс за Виресхарк (БЕСПЛАТНИ АЛАТ)

Прегледник времена одзива СоларВиндс за Виресхарк је бесплатни додатак за Виресхарк који вам омогућава праћење времена кашњења по вашој мрежи. Ако се ваше машине покрећу споро и морате да схватите зашто, то је одличан алат за посао.

Прегледник времена одзива СоларВиндс за Виресхарк

Прегледник времена одзива СоларВиндс за ВиресхаркДовнлоад 100% БЕСПЛАТНИ алат

Монитор перформанси СоларВиндс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Такође нуде пуну представу Монитор перформанси мреже (НПМ) за пословне мреже. Тхе Монитор перформанси мреже СоларВиндс може да израчуна време одзива апликације, пингује ваше уређаје интелигентним упозорењима, креира основне тачке перформанси и чак надгледа целокупан Цисцов низ. Читаоци Цомпаритецх-а могу га испробати без ризика током 30 дана.

Слика монитора перформанси мреже СоларВиндс

СоларВиндс Нетворк Перформанце МониторДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

Проналажење ИП адресе уз Виресхарк помоћу АРП захтева

Захтеве протокола адресе резолуције (АРП) Виресхарк може да користи за добијање ИП адресе непознатог домаћина на вашој мрежи. АРП је захтев за емитовање који има за циљ да помогне клијенту да преслика мрежу мреже.

АРП је мало глупљи од коришћења ДХЦП захтева - који ћу у наставку описати - јер чак и домаћини са статичком ИП адресом ће генерисати АРП саобраћај при покретању.

ИП адреса са Виресхардом - 1. корак

Да бисте добили ИП адресу непознатог домаћина путем АРП-а, покрените Виресхарк и започните сесију помоћу Виресхарк филтра за хватање постављеног на арп, као што је приказано горе.

ИП адреса са Виресхардом - 2. корак

Затим сачекајте да непознати домаћин дође на мрежу. Користим свој мобилни телефон и укључим и искључим ВиФи везу. Без обзира на то, када се непознати домаћин појави на мрежи, генерираће један или више АРП захтева. То су оквири које би требало да тражите.

ИП адреса са Виресхардом - 3. корак

Након што сте приметили захтев, кликните на њега. Користите Виресхарк-ове Приказ детаља о пакету анализирати оквир. Погледај Протокол за рјешавање адресе одељак оквира, посебно ИП адреса пошиљатеља и МАЦ адреса пошиљатеља.

У овом случају можете видети да је мој телефон примио ИП адресу 192.168.1.182 од рутера и можете да идентификујете уређај као Аппле телефон тако што ћете погледати добављача ОУИ.

Проналажење ИП адресе уз Виресхарк помоћу ДХЦП захтева

Други једноставан начин за одређивање ИП адресе непознатог домаћина на вашој мрежи је коришћење ДХЦП саобраћаја. Ова метода функционише само ако домаћин захтева ИП адресу.

Ако се бавите ситуацијом када је неко ставио злонамерни уређај на вашу корпоративну мрежу; ова метода се не препоручује - вероватно ће поставити статичку адресу. Али за нормално коришћење делује подједнако добро као и АРП.

ИП адреса са Виресхардом - 4. корак
Да бих заробио ДХЦП саобраћај, волео бих да започнем нову сесију без филтра за хватање и подесим филтер за Виресхарк на удп.порт == 67 као што је приказано горе. Затим причекајте да се непознати домаћин појави на мрежи и затражите ИП адресу од вашег ДХЦП сервера.

Можете такође приморати сваког домаћина на вашој мрежи да затражи нову ИП адресу постављањем времена закупа на сат или два и хватањем промета. У овом случају, желите да прегледате имена хоста док не пронађете циљаног клијента.

ИП адреса са Виресхардом - 5. корак

Имајте на уму да оквир који сам снимио има изворну ИП адресу од 0.0.0.0. То је нормално док ДХЦП серверу не додијели важећу ИП адресу.

Кликните на снимљени оквир и погледајте Приказ детаља о пакету. Прегледавајте док нисте пронашли унос за Боотстрап протокол и кликните стрелицу да бисте је проширили.

ИП адреса са Виресхардом - Корак 6

Помичите се кроз листу опција док не пронађете Тражена ИП адреса, што показује шта је ДХЦП сервер покушао да додели. У сваком случају, ово се односи на ИП адресу главног рачунала, упркос чињеници да је то фраза као захтев.

Такође можете пронаћи прегршт других корисних опција попут оне Време закупа ИП адресе и Име домаћина непознатог клијента који тражи адресу.

Добијање ИП адресе непознатог домаћина помоћу Виресхарк-а

Те две методе су сигурни начини за проналажење ИП адресе непознатог домаћина. У зависности од ваше мреже, могу бити и друге. На пример, слање пинг-а за емитовање делује у неким ситуацијама када делите домену судара са домаћином. Али посебно за кућно умрежавање, где су сви уређаји мање или више директно повезани на преклопник, анализа АРП и ДХЦП захтева су најбољи избор за откривање ИП адресе.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =

Adblock
detector