Крајњи водич за Виндовс Сервер

Крајњи водич за Виндовс Сервер

Сервери пружају услуге другим рачунарима преко мреже и зато имају неколико додатних захтева оперативних система од уобичајених рачунара. Мицрософт је добро познат по Виндовс оперативном систему и производи посебан укус тог система да подржи сервере.

Виндовс Сервер је водећи системи за управљање серверима и главни ривал Линук оперативном систему. Мицрософт је произвео редовне преправке оперативног система, све до најновије верзије, а то је Виндовс Сервер 2019.

Виндовс НТ Сервер

Мицрософт је трчао са „НТ„Бренд за комерцијални Виндовс оперативни систем све до деведесетих година прошлог века. Било је неколико верзија оперативног система са НТ именом.

Виндовс НТ Адванцед Сервер 3.1

Прва верзија система је Виндовс НТ Адванцед Сервер 3.1, која је издата 1993. То је 32-битни систем, који је стигао у верзији за терминале и другу за сервере. Верзија сервера је оно што се развило у породици производа Виндовс Сервер. Раздвајање специјалне верзије сервера оперативног система од стандардне НТ верзије објашњава зашто никад није постојала верзија Виндовс НТ Сервер 1.

Виндовс НТ Сервер 3.5

1994. године компанија се представила Виндовс Сервер 3.5. То је омогућило међусобну повезаност са Уник системима и Новелл Нетваре-ом. У то време Виндовс Сервер је био ново место на тржишту и већина мрежа је покренула Уник или Новелл сервери. Дакле, компатибилност са та два система је била од суштинске важности ако ће икада Виндовс Сервер усвојити компаније са мрежама.

Виндовс НТ Сервер 3.51

1995. Мицрософт је увелико побољшао свој интерфејс за Виндовс ПЦ Виндовс 95. Компанија је такође произвела Виндовс НТ Сервер 3.51 за управљање рачунарима са оперативним системом Виндовс 95. Сервер систем је стекао способност управљања лиценцама за софтвер за клијентске рачунаре и такође инсталирао и ажурирао Виндовс 95 и елементе оперативног система преко мреже..

Виндовс НТ Сервер 4.0

Виндовс НТ Сервер је добио изглед и осећај Виндовс 95 интерфејса све до 1996. године са издавањем Виндовс НТ Сервер 4.0. Ова верзија оперативног система је бесплатно укључивала ИИС 2.0. Интернет Информатион Сервер је Мицрософтов систем веб сервера, који је данас водећи софтвер за веб сервер у свету Апацхе ХТТП Сервер као блиски ривал. ИИС је претекао Апацхе као најшире инсталирани веб сервер у 2018. години, тако да је требало Мицрософту 22 године од када је почео да укључује и ИИС да би се бесплатни систем Апацхе оборио са првог места.

Повећана сложеност мрежа огледала се у побољшањима за Виндовс НТ Сервер кроз додате сервисне пакете и стварање Виндовс НТ Сервер Ентерприсе у 1997. Ова побољшања су укључивала интеграцију енкрипција јавног кључа услуге и управљање оперативним системом за кластере сервера. Два додатка која су узела у обзир интеракције са евентуално загушеним мрежама су Трансакцијски сервер и Сервер реда порука.

Последње унапређење за Виндовс НТ Сервер стигло је са Виндовс НТ Сервер 4.0 Терминал Сервер Едитион 1998. Ово побољшано повезивање са системима који нису Виндовс и такође је створио мост од 16-битних ДОС апликација како би могли да се међусобно повезују са 32-битним Десктоп окружењем.

Развој Виндовс сервера

Мицрософт је пао „НТ“ бренд 2000. године са издавањем Виндовс Сервер 2000. Од тада су имена верзија Виндовс Сервера потицала од године када је свако издање објављено.

Виндовс Сервер 2000

Побољшања која су стигла са Виндовс Сервер-ом дала су оперативном систему бројне функције које и данас користимо. Они укључују подршку за КСМЛ, стварање активних страница сервера (АСП) и употребу Ацтиве Дирецтори-а за аутентификацију корисника. Оперативни систем Виндовс Сервер 2000 такође је представио концепт прилагођених верзија, као и стандардни Виндовс Сервер, Мицрософт је издао Адванцед Сервер и Датацентер Сервер.

Виндовс Сервер 2003

Преписивање система сервера који је објављен као Виндовс Сервер 2003 имао је за циљ да смањи догађаје који ће захтевати поновно покретање система. Било је могуће инсталирати закрпе и исправке у покрету без поновног покретања система. Компанија је такође побољшала сигурносне карактеристике оперативног система и ово је био први пут да је .НЕТ окружење укључено у оперативни систем Виндовс Сервер.

Верзија Виндовса из 2003. године укључивала је концепт улога сервера, што је омогућило да се оперативни систем прилагоди специфичним специјалним задацима, као што су ДНС сервер. Као и верзије Стандард, Адванцед и Датацентер, Мицрософт је произвео веб издање Виндовс Сервер 2003. Убрзо након што је издао Виндовс Сервер 2003, Мицрософт је произвео ажурирање које је систем претворило у 64-битно програмско окружење.

Виндовс Сервер 2003 Р2

Виндовс Сервер 2003 Р2 изашао је 2005. Купци који су већ купили Виндовс Сервер 2003 имали су бесплатан приступ овој новој верзији. Сва продаја система Виндовс Сервер 2003 од изласка ове верзије заправо је била Виндовс Сервер 2003 Р2.

Побољшања система Виндовс Сервер која су се појавила са Р2 фокусирана су на безбедносна питања. Аутентификација корисника била је заснована на Ацтиве Дирецтори-у и траје до данас. Међутим, Мицрософт је развио додатну функцију за овај систем за потврду идентитета и то је у пакету са Р2. Ова нова карактеристика биле су услуге Федерал Дирецтори Сервицес. Сврха овог АД проширења била је омогућити вањске услуге да буду укључене у „само један знак"Дозволе којима се управља унутар мреже.

Још једна надоградња Ацтиве Дирецтори-а је била апликација апликације Ацтиве Дирецтори, која је створила „дужину руку“ према апликацијама трећих страна. То им је омогућило приступ корисницима који су верификовани преко АД-а, без директног укључивања поступака аутентификације тог софтвера у АД.

Р2 пакет је такође омогућио подесите безбедносне смернице за групе машина путем чаробњака за конфигурацију безбедности. Остала побољшања Р2 укључивала су бољу компресију података за датотеке и процедуре преноса и репликација за ВАН-ове са више локација.

Виндовс Сервер 2008

Следећој верзији Виндовс сервера требало је три године да се припреми, а укључила је још једно унапређење за Ацтиве Дирецтори. Компанија је такође увела неке фундаменталне промене у начину на који мрежни сервиси делују са функцијама софтверске подршке оперативног система.

Велики добитак за кориснике Виндовс Сервер-а у овој верзији било је укључивање Мицрософтовог система хипер-В виртуализације. Ова одлука је можда донесена у циљу повећања конкурентности компаније у овој области, што постаје све већи захтев у ИТ менаџменту. Ако администратори система већ имају инсталиран Хипер-В, зашто ићи на рачун довођења ривалског ВМ система?

Остали нови алати у пакету са Виндовс Сервер 2008 били су Евент Виевер и Сервер Манагер. Ово су били корисни алати за администрацију система који су администраторима омогућили бољу контролу над активностима сервера.

Сервер Цоре био је све важнији производ Мицрософта. Била је то гола верзија софтвера Виндовс Сервер и омогућавала је приступ командној линији. Може се покренути без познате ГУИ радне површине Виндовс окружења и апелирали су више на администраторе система који су били угоднији у окружењима командне линије које су користили Уник и Линук.

Постоје четири издања оперативног система Виндовс Сервер 2008: Стандард, Ентерприсе, Датацентер и Веб.

Виндовс Сервер 2008 Р2

Први пут доступан 2009. године, Виндовс Сервер 2008 Р2 и данас се користи. Већина промена које се разликују од оригиналног Виндовс Сервер 2008 биле су техничке и десиле су се у основним пратећим сервисима. До сада су производи Виндовс Сервер били засновани на систему Виндовс Виста. Виндовс Сервер 2008 Р2 има срце за Виндовс 7. Дакле, то води систем извршења програма до 64-битни Животна средина.

Ова верзија Виндовс сервера доживела је још неколико промена у Ацтиве Дирецтори-у ради побољшања примене групних политика и појавило се неколико нових сервиса. Они укључују услуге удаљене радне површине (РДС) које су биле препакиване услуге Терминал Сервицес. БранцхЦацхе и Директан приступ се такође појавио у овој верзији Виндовс сервера како би побољшао приступ серверу од корисника на удаљеним локацијама.

Виндовс Сервер 2012

До 2012. Мицрософт је све планирао да победи облак, па је додао Виндовс функције да омогући бољу интеракцију са сервисима ван локације. Компанија је Виндовс Сервер 2012 пласирала као "Цлоуд ОС". Ово је вероватно био крајњи циљ укључивања Хипер-В-а у верзију Виндовс Сервер 2008.

Сва побољшања система Виндовс Сервер у овој верзији фокусирана су на добијање интегрисаног Хипер-В у облик чине Цлоуд ресурсе једноставним за интегрирање у испоруку на лицу мјеста као локални домаћини. Систем складиштења, посредован од Хипер-В такође је ажуриран у овој верзији. Хипер-В виртуални прекидач и Хипер-В Реплица били су укључени у ово издање ради побољшања прихватања хибридних мрежних стратегија.

И ПоверСхелл и Сервер Цоре постали су важни с овим издањем.

Постоје четири издања оперативног система Виндовс Сервер 2012: Ессентиалс, Фоундатион, Стандард и Датацентер. Ессентиалс издање било је намењено малим предузећима.

Виндовс Сервер 2012 Р2

Ова ревизија за Виндовс Сервер 2012 објављена је 2013. године. Састав оперативног система је применио ПоверСхелл још више. Мицрософт је наставио са циљем да обезбеди боље функције сервера на тој локацији пружио могућност интеграције услуга у облаку. То је подразумевало преписивање безбедносних система и мрежних сервиса. Такође су обновљени системи виртуелизације и складиштења и побољшане веб услуге.

Карактеристике складиштења које су побољшане у овој надоградњи укључују репликацију дистрибуираних датотека и побољшани приступ за дељење датотека. Способност да служе мобилним уређајима са софтвером са сервера је такође побољшан. Мицрософт је увео систем пожељне конфигурације државе на бази ПоверСхелл-а како би побољшао управљање мрежном конфигурацијом.

Виндовс Сервер 2016

Појавио се важан нови систем сервера у пакету са Виндовс Сервер 2016. Ово је Нано Сервер, лагана минимална имплементација сервера која је имала мање интерфејса и зато је било теже напасти. Ова верзија Виндовс сервера је такође садржала Сервер Цоре.

Такође су додани и ВМ системи систем за шифровање за Хипер-В и нова способност интеракције са Доцкером. Овај алат је био посебно користан за „контејнеризацију“, што је омогућило администраторима система да испоручују корпоративни софтвер на уређајима у власништву корисника.

Мицрософт је представио мрежни контролер у Виндовс Сервер 2016. Овај уређај је омогућио администраторима да управљају и физичким и виртуелним мрежним уређајима са једне конзоле.

Виндовс Сервер 2016 био је доступан у издањима Стандард и Датацентер. Није било Р2 верзије Виндовс Сервер 2016.

Виндовс Сервер 2019

Објављен у октобру 2018., Виндовс Сервер 2019 је најновија верзија Мицрософтовог оперативног система. Нове функције са овим издањем су:

Пројецт Хонолулу

Сада се зове Виндовс Админ Центер, ово је услужни програм за управљање сервером који није дизајниран само за Виндовс Сервер 2019, већ може управљати и серверима који раде на Виндовс серверу 2012 Р2 и Виндовс Сервер 2016. Конзола покрива више сервера и није важно да ли је оперативни систем надзираног сервера пуна ГУИ верзија, Сервер Цоре или Нано Сервер. Овај услужни програм укључује надгледање перформанси, управљање конфигурацијом и контролу услуга које се покрећу на сваком праћеном серверу.

Хиперконвергована инфраструктура (ХЦИ)

Као што можете видети из описа претходних верзија, Мицрософт је од свог првог пакета изградио снагу виртуализације свог оперативног система сервера. Хипер-В са Виндовс Сервер 2008. Ово је десетогодишња кампања и огледа се у напретку Мицрософтових услуга у облаку. Дакле, уз овај најновији скуп свих недавних ВМ развоја током протеклих година у овом пакету, мрежни администратори могу имати праве хибридне мрежне могућности.

ХЦИ карактеристике најновијег прозора сервера више су намењене потрошачима услуга а не од провајдера. Међутим, овај систем је у могућности да подржи софтверско дефинисани податковни центри као и њихови купци. ХЦИ могућности нуде могућност прилагођавања виртуелизованих услуга без спуштања система. Многа прилагођавања ресурса који подржавају ВМ могу чак да буду извршава се аутоматски.

Линук на Виндовс Серверу

Већ је могуће покренути Линук на Виндовс серверу путем ВМ-а. Међутим, Виндовс Сервер 2019. ово хостирање иде мало даље пружањем Линук-компатибилног подсистема. Они се називају „изворни оклопљени ВМ-ови за Линук.“

Виндовс Дефендер Напредна заштита од претњи (АТП)

Најновија претња безбедности за ИТ системе је „напредна упорна претња.“ Ови АПТ напади могу да заобиђу традиционалне антивирусне системе, јер је њихова тачка уласка често олакшана китоловом, подводним ловом и профилирањем друштвених медија. Како традиционалне тактике одбране за блокирање приступа више нису довољне за заштиту система и података, напредни системи заштите од претњи постали су од суштинске важности. Укључивање Виндовс Дефендер АТП-а у Виндовс Сервер 2019 је врло добродошао безбедносни додатак. АТП надгледа активности налога, штити датотеке дневника од неовлаштених промена и прати активности корисника око складиштења података ради препознавања упада АПТ-а.

Леанер Сервер Цоре и услуге

Тхе Сервер Цоре опција је уграђена у Виндовс Сервер од верзије 2008. Сада је још мршавији, представљајући 50% величине целокупног Виндовс Сервер 2019 под вођством ГУИ-ја. Ово мршављење односи се и на испоруку контејнера за испоруку софтвера када се испоручује на уређајима у власништву корисника. Спуштање режијских трошкова створених механизмом за контејнеризирање није извршено на штету сигурности.

ГУИ контроле

Као и код свих верзија дугорочног сервисног канала система Виндовс Сервер, корисници издања за 2019. годину имају приступ потпуним алатима за администрацију на предњем крају у ГУИ интерфејсу. Ова функција није доступна онима који само инсталирају Сервер Цоре или Нано Сервер.

Дугорочни канал услуге

Свака нова верзија Виндовс сервера не мора нужно да застареле верзије остаре. Мицрософт категорише сва стандардна издања оперативног система Виндовс Сервер као део својих Дугорочни канал услуге (ЛТСЦ). Ови производи су подржани 10 година. Тај период подршке покривен је пет година подршке која је укључена у набавну цену, а преосталих пет година захтева продужење уговора о подршци.

Замена оперативног система Виндовс Сервер није аутоматска и захтева да се нова верзија купује одвојено. Ово је изузев Р2 верзија, које су дозвољене као бесплатна надоградња за купце оригиналне верзије издања. Дакле, Виндовс Сервер 2003 Р2 био је бесплатно доступан оним купцима који су већ купили Виндовс Сервер 2003.

Верзије за Р2, 2012, Р2 и 2018 за 2008. годину и данас активно делују широм света.

Полугодишњи канал

Мицрософт је створио други модел куповине за Виндовс Сервер 2017. године. Ово је Полугодишњи канал (САЦ). Производи доступни овим каналом нису исти као верзије система Виндовс Сервер које се пласирају путем дугорочног сервисног канала. Краћа времена пуштања за ову групу производа значи да ће се заједнички елементи који се нуде у два канала на крају разићи.

САЦ производи намењени су компанијама за развој софтвера којима треба брже новије иновације од предузећа која желе стабилне сервере да подрже редовно пословање. Као што име објашњава, верзије САЦ сервера излазе се сваких шест месеци и укључују уговоре о подршци који трају само 18 месеци.

Бројеви верзија ових издања Виндовс Сервера потичу из године и месеца њиховог издавања. Дакле, до данас је постојало:

  • Виндовс Сервер, верзија 1709 (септембар 2017)
  • Виндовс Сервер, верзија 1803 (март 2018)
  • Виндовс Сервер, верзија 1809 (септембар 2018.)

Имају ове Виндовс Сервер понуде мање функција корисничког интерфејса од оперативних система Виндовс Сервер који се нуде у каналу за дугорочни сервис. Интегрисани су у Цлоуд услуге претплате, укључујући Мицрософт Софтваре Ассуранце, Азуре Маркетплаце, и Визуелни студио.

Виндовс Сервер Цлоуд

Цлоуд хостинг значи да Виндовс Сервер можете добити на удаљеној инфраструктури, а не само на локалним машинама. Мицрософт нуди своје Азуре цлоуд сервере на основу претплате. Међутим, нисте ограничени на Мицрософтове сопствене услуге ако то желите набавите Виндовс Сервер у облаку. Остали провајдери користе Виндовс Сервер, што вам омогућава да бирате између сервисних планова које нуди низ компанија ако желите да користите Виндовс Сервер без потребе да га купујете и покрећете на сопственом хардверу. На пример, Гоогле Цлоуд укључује опцију Виндовс Сервер.

Без обзира да ли одлучите да мигрирате све своје активности сервера у облак или креирате хибридну мрежу, најновије верзије Виндовс сервера омогућиће вам да испоручите услуге особљу и клијентима без проблема.

Надгледање Виндовс сервера

Иако Виндовс Сервер садржи много функција за надгледање, мораћете да додате специјализовани софтвер за надгледање да бисте у потпуности управљали системом. И Цлоуд и локална верзија система ослањају се на хардверске елементе који могу поћи по злу и морате стално пратити везе са сервером, било да су они на вашем ЛАН-у или преко Интернета.

СоларВиндс Мицрософтови алати за управљање (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс монитор сервера и апликација

Број различитих компоненти које успешно одржавају сервер може бити тешко пратити ручно. СоларВиндс Мицрософт Алати за управљање покриваће рад Виндовс сервера и његових елемената, упозоравајући вас када постану статуси у питању. Ова аутоматизована помоћ вас напушта слободно да се фокусира на сложеније пројекте, као што су управљање буџетом и корисничка подршка.

Тхе Монитор сервера и апликација од СоларВиндс ће вам бити најважнији помоћник при надгледању Виндовс Сервер-а. Ако задржите врх своје целокупне мреже, потребно је Монитор перформанси мреже СоларВиндс такође. СоларВиндс је развио свој стабилни алат за управљање инфраструктуром на заједничкој платформи, званој Орион. Захваљујући томе, два модула се међусобно сложе. Ово вам омогућава да искористите предности мулти-модула услужних програма, као што је ПерфСтацк. Овај помоћник приказује сервисне и хардверске сервисе као и Виндовс Сервер и помаже вам да брзо идентификујете који елемент у снопу слабо ради када Виндовс Сервер изгледа лоше..

СоларВиндс Мицрософтове алате за управљање можете преузети и користити 30-дневну бесплатну пробну верзију.

СоларВиндс Мицрософтови алати за управљањеПреузмите 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробу

Верзије Виндовс сервера

Нису сви жељни најновије верзије софтвера због тога врхунске апликације често могу бити нестабилне. С обзиром да добијеш пуних десет година подршке куповином Виндовс сервера, не мора увек имати финансијског смисла да се све исплате исплаћују сваки пут када нова верзија постане доступна.

Онима који желе најновији Мицрософтов софтвер за сервере било би боље да се одлуче за Полугодишњи канал или избора потпуно решење засновано на облаку То укључује обавезу да будете у току са најновијом верзијом оперативног система.

Коју верзију Виндовс сервера тренутно користите? Да ли сте били у искушењу да испробате САЦ формат куповине? Да ли више волите да своје сервере држите у кући или сте већ прешли на Цлоуд? Оставите поруку у Коментари одељак испод и делите своје идеје и искуства са заједницом.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − = 77

Adblock
detector