ЛАН монитор: 12 најбољих алата за надгледање ЛАН-а за 2020. годину

ЛАН монитор: 12 најбољих алата за надгледање ЛАН-а за 2020. годину

Шта је ЛАН монитор?

ЛАН монитор (или монитор локалне локалне мреже) пружа вам видљивост ваше локалне рачунарске мреже, укључујући рачунаре, рутере, сервере, штампаче и још много тога. Алати за надгледање ЛАН-а надгледаће перформансе мреже и упозоравати вас на проблеме као што су штампач који ради ван мреже или рутер који не функционише.

У наставку детаљно покривамо алате које смо изабрали за ову листу, али Ако имате само времена за кратак резиме, ево наше листе најбољих алата за надгледање ЛАН:

 1. Монитор перформанси мреже СоларВиндс (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА) Ово је кључно средство у услужном програму за управљање инфраструктуром СоларВиндс. Комуницира са повезаним уређајима преко СНМП-а и ради на Виндовс Серверу.
 2. Паесслер ЛАН надзор помоћу ПРТГ (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Овај алат прати сервере и апликације као и ЛАН. Ради на Виндовс-у и укључује сензоре за надгледање саобраћаја као и провере здравственог стања мрежних уређаја.
 3. Пакет алата за проток СоларВиндс (БЕСПЛАТНИ БРОЈ АЛАТА) Трио услужних програма који вам помаже да тестирате капацитет своје мреже.
 4. АдРем софтвер НетЦрунцх (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Систем за надгледање инфраструктуре који је доступан у девет функционалних модула. Ради на Виндовс и Виндовс Сервер.
 5. Сите24к7 Надгледање мреже у облаку (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) Услуга заснована на облаку која прати мреже, апликације и понашање корисника.
 6. МанагеЕнгине ОпМанагер Свеобухватни систем управљања мрежом који се инсталира на Виндовс и Линук. Алат користи СНМП за провјеру мрежних уређаја.
 7. Нагиос Цоре и Нагиос КСИ Плаћене (Нагиос КСИ) и бесплатне (Нагиос Цоре) верзије мрежног монитора које су погодне за мале и средње компаније.
 8. Пандора НМС СНМП-ов мрежни монитор који укључује модуле управљања ИП адресама и управљање конфигурацијом.
 9. Зеносс - Доступан у плаћеним и бесплатним (Зеносс Цоре) верзијама, можете се одлучити за покретање овог софтверског софтвера за праћење на лицу места или приступање њему из облака путем претплате.
 10. Динатраце Монитор мрежне везе који такође покрива статусе сервера и уређаја.
 11. ЦоннецтВисе Аутомате Мрежни монитор који укључује аутоматизоване радње које покрећу упозорења о статусу.
 12. Заббик Бесплатни мрежни монитор отвореног кода који користи СНМП за праћење стања мрежних уређаја.

Процена алата за праћење ЛАН-а

ЛАН монитори се крећу по сложености од алата за њушење пакета до комплетних мрежних система администрације. Кључни задаци при управљању мрежом су способност праћења коришћења постројења, осигуравање да се опрема не преоптерети и способност праћења и осигурања све опреме у раду. ЛАН монитори вас у реалном времену обавештавају како бисте могли да отклоните проблеме пре него што утичу на перформансе.

Будући да ваша мрежа вероватно садржи опрему добијену од више произвођача, не желите да будете везани за власнички систем за ваше ЛАН алате за надгледање. Важно је да проверите да ли је систем за праћење који купујете компатибилан са свом мрежном опремом коју већ имате. Иако бежичне мреже званично нису део дефиниције „ЛАН“, добијање монитора који такође може да укључи ваш вифи рутер такође је добра опција на коју треба пазити..

Најбољи алати за надгледање ЛАН-а

Овај водич ће набројати алате за надгледање ЛАН који покривају цео спектар потреба, не само системи за велике корпорације. Приликом прегледа доступних алата за надгледање ЛАН-а узети су у обзир следећи атрибути:

 • Визуализација - потребан вам је монитор који ће вам на први поглед приказати статус укупне мреже
 • Упозорења - монитор треба да садржи систем повратних информација како би се истакли недостаци и стрес
 • Прилагодбе - систем би вам требао омогућити писање властитих скрипти за аутоматизацију извјештавања
 • Компатибилност с више добављача - систем за надгледање треба да буде у могућности да комуницира са свом постојећом опремом.
 • Алати за анализу - понекад морате бити у могућности да истражите мрежу, све до пакета

Имајући у виду ове критеријуме, саставили смо листу најбољих алата за праћење ЛАН-а.

1. СоларВиндс Монитор перформанси мреже (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Соларвиндс НПМ екран
СоларВиндс је један од највећих хит на тржишту ЛАН технологије у овом тренутку. Компанија производи низ производа за мрежне администраторе који се могу купити појединачно или саставити заједно како би формирали комплетан систем управљања мрежом.

Не морате се обавезати на куповину свих осталих модула да бисте користили Монитор перформанси мреже, али можда ћете бити у искушењу да погледате остале услужне програме СоларВиндс након што се навикнете на алат за надгледање ЛАН-а.. Кључна карактеристика овог алата који га чини победником на нашој листи је добро организована контролна табла. Са само једним погледом на кориснички интерфејс добијате преглед перформанси целе мреже. Метричке податке о мрежним активностима у стварном времену одмах су видљиве графичким презентацијама, укључујући графичке презентације и линијске графиконе.

Ако сте одговорни за неколико локација, можете проширити надлежност мрежног монитора перформанси захваљујући могућностима даљинског праћења. На овај начин можете управљати свим уређајима у ВАН мрежи са једне централне локације.

Један од четири панела приказа сажетка садржи списак критичних стања која су се догодила у току дана. Подаци уживо који се убацују на ову страницу сажетка потичу из методологије СНМП. Већина нове мрежне опреме долази са СНМП функцијама које су унапред учитане у фирмвер и СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор аутоматски открива и комуницира са агентима уређаја како би вас информисао о стању опреме.

Та упозорења о статусу у стварном времену су језгра система за праћење, али не желите да их прелијевате свака порука о статусу која се уноси у монитор. Сучеље се може прилагодити филтрирању упозорења о статусу и обавештавању различитих чланова тима према различитим условима мрежне активности која може настати. То вам помаже да ефикасније управљате својим временом ако сте задужени за велику мрежу, коју подржава група стручњака. Ова погодност је посебно корисна ако је много хардверске подршке додељено спољним услугама - Монитор перформанси мреже директно обавештава провајдера сервиса, тако да не морате губити време на позиве за подршку.

Пакет за надзор управља жичним и бежичним мрежама. Можете детаљно да добијете детаље о сваком чвору на мрежи да бисте испитали проблеме и пратили употребу. Опет, екран с детаљима чворова има графичке приказе како би вам се у потпуности пружила потпуна слика перформанси.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс намењен је великим корпоративним мрежама, са системом улазног нивоа који износи 2,995 долара. Цене се повећавају у складу са бројем чворова у вашој мрежи. Дакле, ако имате само малу мрежу и веома близак буџет, овај свеобухватни алат за праћење ЛАН вероватно није за вас.

ИЗБОР УРЕДНИКА

Монитор перформанси мреже СоларВиндс: Овај алат има глатку контролну таблу која вам само са једним погледом даје преглед перформанси ваше мреже.

Преузимање: Преузмите БЕСПЛАТНО 30-дневно суђење на СоларВиндс.цом

Званични сајт: хттп://ввв.соларвиндс.цом/нетворк-перформанце-монитор/

2. Надгледање локалног ЛАН-а помоћу ПРТГ-а (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Паесслер ПРТГ командна табла
Паесслер ПРТГ систем покрива надгледање сервера, као и ЛАН и ВАН надзор. Основна технологија која покреће овај услужни програм за надгледање је НетФлов систем. Ово је у могућности да у реалном времену прати брзине пакета по вашој мрежи. Помоћни програм за снабдијевање пакета пружа алат за детаљно испитивање како би се прегледао доле на нивоу протокола. Међутим, праћење није само задатак гледања саобраћаја. Паесслерове функције ПРТГ ЛАН надгледања ослањају се на СНМП ради пружања упозорења на статус хардвера. Упозорења која пружа СНМП омогућавају мрежним администраторима да остану пред кризама. Можете уштедети много новца на свом столу за подршку ако можете да останете испред грешке хардвера и да га поправите пре него што позиви корисника почну да вам падају из руку.

Велика предност СНМП-а је што користи врло малу пропусност, тако да ваше надгледање помоћу овог пакета неће успорити мрежу. Инструментална табла система Паесслер одличан је кориснички интерфејс који укључује графиконе, графиконе и бирање како би вам дао тренутне информације о укупном стању ваше мреже. Можете затражити појединачне чворове на мрежи како би добили тренутне извјештаје о статусу који садрже податке уживо. Те странице специфичне за уређај садрже графику коју је лако пратити, а целој контролној табли може се приступити са било којег рачунара на мрежи, као и са таблета и паметних телефона.

ПРТГ је посебно моћан за операције на више локација које укључују интернетске везе и услуге у облаку. Можете централизовати све функције управљања мрежом на једној локацији, приступајући удаљеном ЛАН-у сваке поједине локације захваљујући Паесслеровим Даљинска сонда технологија. ПРТГ ће такође надгледати ваше бежичне мреже.

Паесслер ПРТГ инсталација је јако вођена. Много поступака инсталације се аутоматизује и функција интегрисаног откривања мреже аутоматски аутоматски пресликава вашу топологију. Алат за надгледање ЛАН укључује предлошке који сакупљају информације о статусу на сваком уређају. То доноси стандардизовани формат за ваш надзор и омогућава вам да обратите једнаку пажњу на сву опрему у вашој мрежи. Многи аспекти ПРТГ система надгледања могу се прилагодити, дајући вам обавештења и статусе који су постали пресудни за успех ваше мреже.

Паесслерово бесплатно пробно раздобље за ПРТГ омогућава неограничен број сензора, али доступан је само за период од 30 дана. Постоји и бесплатна верзија - усмерена на помоћ малим предузећима у њиховом расту - која тренутно омогућава да се до 100 сензора користи на неодређено време.

Паесслер ЛАН надзор помоћу ПРТГДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

3. Пакет алата за проток СоларВиндс (БЕСПЛАТНИ АЛАТ)

СоларВиндс НетФлов пакет алата

Тхе Пакет алата за проток од СоларВиндс је скуп од три алата за анализу мрежног саобраћаја. Овај пакет је потпуно бесплатно.

Монитори перформанси мреже обично се фокусирају на статус мрежне опреме; алате за анализу мрежног саобраћаја, попут ове, погледајте количине промета који пролазе дуж мрежног кабла између уређаја. Не морате да стављате мрежни додир на кабл да бисте видели да је саобраћај у транзиту, јер сви пакети теку дуж кабла између два мрежна уређаја. На тај начин можете разумети догађаје на каблу гледајући протоке саобраћаја на мрежној опреми на било којем крају.

Цисцо Системс је креиран Нето прилив како би се системским администраторима омогућило прикупљање промета на рутеру. Овај систем се фокусира на прикупљање заглавља пакета. Обоје дуплира промет и израчунава сажетке врста и обима саобраћаја. С пакетом Флов Тоол ради НетФлов в5 и помаже вам да искористите податке које је створио НетФлов за анализу. Пакет укључује три комуналије:

 • >НетФлов Цонфигуратор
 • НетФлов Реплицатор
 • НетФлов Генератор

Тхе НетФлов Цонфигуратор дјелује као интерфејс за све ваше Цисцо усмјериваче. НетФлов ради на заглављима ИП пакета, тако да је релевантна функција преклопљених. Уместо да се заузврат пријављујете на сваки рутер и радите кроз меније управитеља рутера, можете једноставно користити овај поједностављени предњи крај који сужава све функције да бисте само укључили НетФлов могућности и усмерили тај саобраћај у ваш НетФлов сакупљач. Ово делује као сјајна уштеда времена.

Тхе НетФлов Реплицатор Алат узима ваше сачуване податке НетФлов-а и репродукује догађаје на вашој мрежи. Ово вам омогућава да видите промет током репризе. Ово вам штеди бригу да сте пропустили разлоге било каквог успоравања или квара који би се могао догодити док сте били ван уреда или ван свог стола.

Тхе НетФлов Генератор ствара лажни промет да би вам пружио додатни волумен за кретање по вашој мрежи. Ово је сјајна вежба ако планирате да повећате услуге или додате додатне крајње тачке вашој мрежи што би резултирало већом количином саобраћаја. Можете да тестирате перформансе својих балансирања оптерећења, фиревалл-а и упозорења о надзору перформанси мреже пре него што се десе планиране промене.

Пакет алата Флов вам помаже да избегнете катастрофу пре него што се догоди. У овом алату немате графичке приказе података, али добијате прилику да сами тестирате мрежу како бисте спречили да ствари пођу по злу када сте заузети негде другде. Флов Бундле се нуди као бесплатни услужни програм.

СоларВиндс Флов Тоол БундлеДовнлоад 100% БЕСПЛАТНО Пакет алата

4. АдРем софтвер НетЦрунцх (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

ЛАН монитор: 12 најбољих алата за надгледање ЛАН-а за 2020. годину

НетЦрунцх је производ од Адрем Софтваре. Компанија је креирала платформу за надгледање мреже која укључује специјалне модуле. Дакле, своју прилагодбу можете прилагодити избором модула које купујете. Сваки модул функционише као независан алат, али више модула вам даје одличан увид у више аспеката ваше инфраструктуре.

Најважнији модул за надгледање мреже је СНМП монитор. Ово користи могућности протокола за једноставно управљање мрежама које су уграђене у све мрежне уређаје. НетЦрунцх мрежни монитор делује као СНМП менаџер за систем, позивајући на извештаје о статусу од агената уређаја. Монитор такође прима упозорења која агенти уређаја шаљу као „замка"Поруке када се појаве ванредни услови.

Уобичајени одговори уређаја су сврстани у графичке приказе на инструментној табли НетЦрунцх, који приказују статуси уживо за све мрежне уређаје. Замке се тумаче у упозорења, показујући озбиљност статусног стања и уређај који пријављује проблем.

СНМП монитор је користан алат за одбацивање потенцијалног квара уређаја и омогућава вам да поправите проблеме пре него што перформансе буду ослабљене и корисници почну да примећују. Алат такође укључује прекидач за надзор и мапирање портова. Провјерава доступност мрежних услуга као и здравље уређаја. Те услуге укључују ДНС, ДХЦП, ФТП, и ХТТП.

Од осталих осам модула за НетЦрунцх, вероватно би први требало да вам помогне да боље надгледате свој ЛАН Анализатор протока саобраћаја. Овај алат комуницира с усмјеривачима користећи ИПФик, НетФлов (в5 & в9), сФлов, ЈФлов, нетСтреам, цФлов, АппФлов и рФлов. Сваки од ових протокола користе производи различитих произвођача мрежних уређаја, тако да нећете бити ограничени само на надгледање одређених уређаја ако имате окружење више добављача..

Инструментална табла за анализу протока саобраћаја приказује количине саобраћаја у систему на мрежи. Такође чува узорке саобраћаја за историјску анализу. Алат такође интегрише НБАР2, који приказује промет по категорији протокола. Ово је важан помоћник када желите да извршите обликовање саобраћаја кроз редове чекања да бисте извукли веће перформансе из мрежних ресурса и избегли уска грла.

Други важан НетЦрунцх модул за управљање ЛАН-ом је Слој 2 Топологија Маппер. Ово приказује све уређаје са нивоом 2 у вашој мрежи на мапи, приказујући везе између свих ваших склопки. Надзорна табла приказује протоке саобраћаја на свакој вези и аутоматски ће ажурирати изглед мапе ако додате, преместите или уклоните уређај.

НетЦрунцх је користан, проширив алат за надгледање мреже. Софтвер се инсталира на Виндовс и Виндовс Сервер. Можете добити 7-дневно пробно било које или све НетЦрунцх модуле без потребе чак да региструјете своје податке. Тај период испитивања се протеже и на 30-дневно бесплатно пробно време ако региструјете своје податке.

АдРем софтвер НетЦрунцхСтарт 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

5. Надзор мреже у мрежи24к7 са облаком (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Сите24к7

Тхе Алат за надгледање мреже Сите24к7 је свеобухватан систем праћења ИТ инфраструктуре који такође надгледа апликације. Још један модул у пакету прати понашање корисника на веб локацијама и ствара синтетичке корисничке упуте за тестирање веб локација.

Главни део услуге надгледања инфраструктуре је мрежни монитор. Ово је мрежни монитор перформанси који комуницира са мрежним уређајима, а не гледа саобраћај док пролази кабловима мреже.

Ово је услуга у облаку, тако да нема потребе за инсталирањем софтвера за управљање системом на лицу места. Услуга се повезује на мрежу која се надгледа преко Интернета. Сва комуникација између мреже и контролера у облаку заштићена је шифрирањем. Приступ контролној табли која борави у облаку је олакшан преко било ког веб прегледача. Преноси података овог приступа заштићени су и енкрипцијом.

Сите24к7 започиње своју услугу контактирањем надгледане мреже и обављањем анализе система. У овој фази мрежни монитор контактира сваки уређај ради идентификовања детаља, укључујући марку, модел и статусе. Резултати ових истрага су записани попис. Сите24к7 такође креира мапа топологије мреже из информација прикупљених током фазе аутоматског откривања.

Мапа инвентара и топологије се стално ажурирају како би се одразиле промене у мрежи и уређајима који је покрећу. Осим прекидача и рутера, сервис надгледа фиревалл и остале повезане уређаје. Пратиће перформансе ВАН веза, бежичних мрежа и услуга у облаку као и мрежне кабловске мреже.

Срце услуге праћења ЛАН2424к7 темељи се на Једноставно управљање мрежним протоколом (СНМП). Овај протокол је индустријски стандард. У систему СНМП постоје два елемента: агенти уређаја и СНМП менаџер. Улога руководиоца СНМП-а је да врши испитивање узрочника уређаја. Сваки агент скенира уређај који надзире у потрази за статусима и поставља информације у стандардни формат. Када стигне захтев за информацијама, он одговара на тренутну верзију извештаја о статусу, која се зове а Информациона база за управљање (МИБ). СНМП менаџер саставља примљене МИБ-ове у статусе приказане на системској табли.

Произвођачи опреме СНМП агенти се учитавају на сваки мрежни уређај. Сите24к7 испуњава улогу менаџера СНМП-а. Менаџер такође прима хитна обавештења о статусу од агената уређаја када се открије критично стање. Ова обавештења се преводе у упозорења и упозорења на контролној табли Сите24к7, тако да мрежни менаџери не морају да чекају док проблем са уређајем не изазове приметне проблеме са перформансама на мрежи.

Сите24к7 је доступан у бесплатној верзији и четири плаћена издања. Бесплатна верзија је ограничена на надгледање пет веб локација или сервера. Наплаћене верзије плаћају се претплатом и свака је доступна на 30-дневно бесплатно пробно време.

Надгледање мреже Сите24к7 уз ЦлоудСтарт БЕСПЛАТНО пробно раздобље

6. МанагеЕнгине ОпМанагер

ОпМанагер контролна табла
ОпМанагер произведен од МанагеЕнгине, још један значајан играч у индустрији мрежног софтвера. Можете да добијете бесплатну верзију система ОпМанагер да се упознате са његовим карактеристикама и исправно надгледате мрежу вашег малог предузећа..

Са бесплатним ОпМанагер-ом можете да надгледате до десет уређаја. Међутим, и даље добијате исти ниво обавештења о систему који добијају корисници плаћене верзије. Мотор методологије праћења користи СНМП. Ово је уграђено у сав нови хардвер који подржава компатибилност са мрежом, тако да ћете аутоматски моћи да добијате повратне информације о активностима мреже у стварном времену са свих уређаја повезаних на вашу мрежу. Друга уобичајена технологија која је у основи система ОпМанагер је методологија праћења саобраћаја НетФлов.

Без обзира да ли користите бесплатни систем или сте се одлучили за плаћање, софтвер се може учитати на Линук или Виндовс. Укључује могућност интеракције са базама података заснованим на СКЛ-у и МиСКЛ, Ацтиве Дирецтори и Евентлог.

Ако тражите куповину система ОпМанагер, имате на располагању два плана: Ессентиал и Ентерприсе. Можете да управљате до 1.000 чворова помоћу основног плана и до 10.000 помоћу Ентерприсе пакета. Обе ове опције могу проширити своје надгледање на ВАН и гласовне системе са даљинским надгледањем и КоС функцијама.

Карактеристика коју не добијате са бесплатном верзијом ОпМанагер-а је услужни програм за аутоматско откривање. Ово ће мапирати вашу мрежу и представити је у лепом графичком приказу на контролној табли. Мапа приказана на екрану заснива се на стварној мапи света, тако да можете да визуелизујете целу мрежу чак и ако је глобална. Горњи каиш главне странице командне табле је препун минијатурних графикона, графикона и точкића. Иако ће се сваки од њих приказати преко целог екрана ако кликнете на њих, кодирање бојама тих икона приказује врло лако добијање брзог прегледа статуса мреже.

Инструментална табла укључује надоградњу уређаја и можете добити апликацију за таблете и паметне телефоне за приступ информацијама о статусу мреже где год да се налазите. Присуство бесплатног ОпМанагер-а одлична је вест за мала предузећа. Међутим, биће скок до скока до плаћене верзије. Било би добро када би компанија понудила улазни пакет који би обухватио нешто попут 400 или 500 чворова како би се помогло малим предузећима да остану уз систем ОпМанагер док се пробијају на територију средњих предузећа.

7. Нагиос Цоре и Нагиос КСИ

Нагиос КСИ екран
Нагиос управља софтвером за надгледање мреже отвореног кода, који је потпуно бесплатан за употребу. Интерфејс за овај бесплатни систем, који се зове Нагиос Цоре, није баш свеобухватан. Добијате основно веб сучеље са главним преузимањем, а затим можете претражити странице Нагиос Цоре заједнице да бисте тражили додатке и скинове које су други корисници развили за себе и спремни су да деле.

Нагиос Цоре систем је одлична опција ако немате буџет за алате за праћење ЛАН-а и спремни сте да направите компромисе у представљању. Постоји бесплатна верзија Нагиос КСИ која је бесплатна с ограничењима - можете је користити само за надгледање седам чворова. Међутим, ова понуда, заједно са два разреда плаћене употребе, значи да је Нагиос КСИ погодан за све величине мреже.

Стандардно плаћена верзија доступна је за 1,995 долара са најмање 100 чворова на мрежи, а Ентерприсе издање почиње од 3,495 долара. То је једнократна куповна цена и укључује приступ подршци за е-пошту и форумима заједнице. Можете да платите додатну подршку за телефон. Купци издања Ентерприсе обавезни су да се годишње претплате на план одржавања или план одржавања и подршке.

Са Нагиос КСИ добијате могућности праћења Нагиос Цоре-а у стварном времену, али прикупљени подаци се управљају, презентују и филтрирају у много пробављивијем формату. Графика на инструментној табли чини сав посао за вас. Можете одмах да видите где постоје проблеми на мрежи. Странице интерфејса укључују графиконе, графиконе и бирање који вам помажу да на први поглед добијете податке о перформансама.

Нагиос КСИ систем је лако подесити јер софтвер укључује аутоматско откривање, па он мапира мрежу сам по себи. Ова функција је веома корисна када додате опрему у мрежу. Чаробњак за конфигурацију помаже вам да добијете сучеље које ради по вашем укусу. Можете да креирате корисничке групе и појединачне налоге како бисте делегирали делимични приступ подацима међу члановима тима.

Нагиос може надгледати опрему на удаљеним локацијама и можете продубити могућности даљинског праћења физичких статуса сервера инсталирањем агенса за извршење удаљеног програма на те сервере.

Палета опција претплате, укључујући Нагиос Цоре и бесплатну верзију Нагиос КСИ за мале мреже, значи да је овај систем заиста скалабилан. Нагиос Цоре надограђује на Нагиос КСИ само инсталирањем софтвера. Када пребаците са бесплатне Нагиос КСИ на Стандардну верзију, а затим пређете на Ентерприсе пакет, нећете изгубити ниједну прилагођавање. Ово је веома добра особина за компаније које се брзо шире.

8. Пандора НМС

Пандора НМС екран
Пандора НМС инсталација започиње анализом мреже која омогућава систему да пресликава вашу топологију. Мрежна карта је само једна од графика садржаних на контролној табли што вам помаже да на први поглед пратите систем.

Функције надзора Пандора НМС-а заснивају се на СНМП-овим процедурама. Ваш централни мрежни менаџер чвор ће стално прегледавати систем ради праћења стања уређаја. Стандардна СНМП упозорења извештавају о критичним условима док настану без чекања на статус менаџера мреже. Пандора мотор може комуницирати са уређајима који користе СНМПв1, в2ц и в3.

Пандора пакет не покрива само надгледање мреже у стварном времену. Шири систем, назван Пандора ФМС, обухвата и управљање адресама, као и уграђени ИПАМ. Управитељ ИП адреса може радити са ИПв4 и ИПв6 адресама.

Трећи елемент Пандора ФМС-а је његов систем за управљање конфигурацијом, који може да прати статус софтверске закрпе ваше компаније и детектује рогуе софтвер у систему.

Да ли ће вас ова комбинација занимати, зависи од тога да ли већ имате ДДИ пакет и систем за управљање конфигурацијом са којима сте задовољни. Међутим, ако тражите потпуно нови алат за умрежавање, ова опција би вам могла добро успети.

Ако имате мрежу са више локација, целокупно управљање ВАН-ом ваше организације можете централизовати на једну локацију даљинским надгледањем. Међутим, могуће је поделити одговорности и системском приступу на контролној табли како бисте ограничили приступ менаџера на локацији само својим подмрежама - садржај контролне табле је потпуно прилагодљив. Такође је могуће дефинисати улоге унутар конзоле како би се делимично приступио контролама командне табле, омогућавајући млађем особљу да безбедно учествује и управницима нагоре да приступе функцијама извештавања.

Пандора НМС је шпански производ и цијене су у еурима. Основни софтверски пакет за надгледање мреже доступан је као „Цоммунити“ издање свог опен-соурце софтвера бесплатно. Систем за управљање мрежама са пуним функцијама почиње са 2.625 евра, а цена се повећава са више мрежних чворова. Та цена укључује пакет за одржавање и подршку у трајању од једне године. Ентерприсе решење за велике мреже укључује праћење услуга у облаку. Тај план почиње од € 3750 за прву годину, укључујући годину дана подршке и одржавања.

Неке додатне функције су доступне као додаци, али су укључене у Ентерприсе план. То укључује системи за даљински приступ и САП надзор. Ако су вам потребне, размислите о надоградњи на корпоративни план где су те додатне функције укључене у цену. Корпоративни пакет се цени преговарањем.

9. Зеносс

Зеносс екран
Зеносс Цоре је ан опен-соурце систем за надгледање мреже коју можете да инсталирате бесплатно. Постоје две плаћене верзије овог софтвера за праћење и анализирање у стварном времену. Можете добити верзију на лицу места, која се зове Зеносс Сервице Динамицс, или можете управљати услугом заснованом на облаку, званом Зеносс-ас-а-сервице.

Коју год опцију да потражите, добићете модул за аутоматско откривање. То аутоматски мапира топологију ваше мреже и бележи све уређаје повезане на систем. Дозвољено вам је до 1.000 мрежних уређаја, али уз обе плаћене услуге, број уређаја које можете имати је неограничен.

Надгледање се не ограничава само на стандардну мрежну опрему, терминале и штампаче. Такође ће надгледати напајање, сервере регала, портове, вентилаторе и платнене картице.

Систем надзора мреже заснован је на СНМП-у. Ово је сјајно јер значи да добијате аутоматску компатибилност са новом новом опремом која се тренутно производи са мрежним конекторима. СНМП упозорења пружају обавештење о квару уређаја који се уноси директно у контролну таблу. Ток саобраћаја око мреже надгледа НетФлов.

Без обзира да ли сте одлучили да користите систем на лицу места или верзију Зеносс-ове ЛАН услуге праћења засноване на облаку, контролна табла је заснована на вебу, што значи да се томе може приступити са било којег ГУИ оперативног система. Можете проширити могућности Зеносс-а на покривање више локација и успоставити даљински надзор инсталирањем колектора на сваку локацију.

ЗенПацкс може проширити стандардни софтвер за праћење. Ово су додаци за обавештења који се баве одређеним хардвером произведеним од стране многих познатих произвођача опреме. Не морате инсталирати све доступне ЗенПацкс. Међутим, сазнање о постојању ЗенПацка за одређени уређај олакшаће куповину нове опреме за окружење са више добављача..

Сви окуси софтвера за надгледање мреже Зеносс укључују функције надгледања сервера и складиштења, а сви они укључују и функције управљања ИП адресама.

10. Динатраце

Снимак слике Динатраце
Динатраце се разликује од свих осталих система за надгледање мреже на овој листи. Фокусира се на перформансе мрежних веза, а не на статусе уређаја повезаних на мрежу. Графички прикази мреже су запањујући и они могу истакнути где се физички каблови прекомпликовали, што вам даје преглед како можете боље распоредити мрежу.

Надгледање мреже у реалном времену проширује се и на виртуелна окружења. Као и код физичке мреже, Динатраце ће открити ваше везе и пресликати их. Изглед виртуалног окружења показује вам колико промета свака ваша виртуална машина привлачи, пружа вам већу шансу да исправно повећате капацитет. Чворови пресликани као део виртуелног окружења могу такође да укључе све услуге у облаку које ваше предузеће користи.

Динатраце анализира мрежни саобраћај на нивоу процеса. Моћи ћете да видите који процеси користе највише ресурса и који аспекти ваше инфраструктуре су оптерећени. Поред мрежних ресурса, Динатраце представља метрике коришћења сервера, укључујући меморију, диск и ЦПУ употребу.

Динатраце систем би био идеалан за онлине пословање. Можете да пратите перформансе апликације и видите како се активности сваког корисника провлаче до активирања софтвера, мрежне активности процеса и коришћења ресурса.. Прикази мрежних активности у великој мјери се ослањају на мапирање. Ово је прилично јединствен приступ праћењу перформанси и врло је ефикасан. Усмјереност на ток процеса, а не на перформансе опреме, ово чини више мрежним анализатором, а не директним монитором.

Ако сте погледали остале мрежне мониторе на овој листи и закључили да вам они заиста не дају детаље о токовима података које сте тражили, Динатраце је вероватно одговор на ваш проблем.

11. ЦоннецтВисе Аутомате

ЦоннецтВисе Аутомате
ЦоннецтВисе производи низ мрежних сервиса, а систем за надгледање мреже се зове Аутомате. Ово решење засновано на облаку намењено је малим и средњим предузећима. Компанија не објављује цене на свом вебсајту. Уместо тога, морате договорити продајног представника да бисте преговарали о цени. Тајни начин одређивања цена може бити мало неповољан за предузетнике.

Надзорна табла нуди неколико формата приказа за ваше податке, тако да можете само гледати обичне спискове догађаја или добијати графичке приказе података уживо.

Назив Аутомате објашњава методологије рада пакета. Идеја је та овај систем праћења ће учинити све за вас, укључујући откривање мреже и праћење корисника. Бројне додатне могућности омогућавају вам да покренете пуно задатака мрежне администрације на аутоматском пилоту. На пример, контрола верзије обично није функција која се очекује од система за надгледање мреже. Међутим, Аутомате укључује алат за управљање закрпама, који бележи све верзије софтвера на вашем систему и омогућава вам да ажурирате све са једне централне локације.

ЦоннецтВисе Аутомате није ограничен на једну локацију. Софтвер може да опслужује више клијената МСП-а и њихове бројне мреже. Аутоматизација може надгледати више локација заснована на ИП опсегу као и уградити подмреже тих клијентових мрежа.

Алати за даљинско управљање, као што су ЦоннецтВисе Цонтрол, су укључене у куповину ЦоннецтВисе Аутомате.То би могло бити добро решење за софтвера или ИТ провајдера јер пружа вашем ИТ одељењу пуне могућности подршке за кориснике, а не само софтвер за надгледање мреже..

12. Заббик

Заббик контролна табла
Заббик је још један систем отвореног кода. Предност софтвера отвореног кода је у томе што свако може да производи додатке. Основни програм доступан је бесплатно, па је тако и већина додатака.

Иако је бесплатна, арматурна плоча има врло професионалан изглед. Иможете да искључите елементе контролне табле како би најважније информације биле видљиве у најистакнутијим деловима екрана. Функције контролне табле укључују листе података о догађајима уживо, графиконе и шифрирање у боји како би се важне информације одмах препознале.

Модул за надгледање мреже у реалном времену Заббик-а се ослања на СНМП моћи ћете да имате користи од агената уређаја које су произвођачи ваше опреме већ инсталирали. Заббик систем може надгледати услуге у облаку, перформансе апликација, хардвер попут рафала и УПС-а и сервере. Систем такође може имплементирати даљински надзор ако имате друге веб локације којима желите да управљате централно.

Не постоји унапред написан модул за извештавање са Заббиком, али можете креирајте сопствене прилагођене извештаје и потражите формате извештаја које су други написали на форумима заједнице на веб локацији Заббик.

Слабост многих протокола умрежавања је та што раде на нижим нивоима у скупу протокола, што отежава шифровање. Заббик укључује слој за шифровање, који закључава прислушкиваче и сноопере и омогућава праћење података за сигурно пролазак кроз мрежу. Систем шифровања омогућава процедуре провјере аутентичности тако да можете створити различите нивое дозвола за приступ подацима доступним на надзорној плочи мрежног монитора.

Заббик је намењен малим и средњим предузећима, па ако тек почињете, ово бесплатно решење за надгледање мреже било би идеално за вас.

Мрежни софтвер отвореног кода

Концепт софтвера отвореног кода постаје све чешћи у технологији умрежавања. То је зато власнички затворени системи могу скривати злонамјерни софтвер и тако су власници мрежа склони гравитацији ка великим провајдерима софтвера као што су Мицрософт и Цисцо. Међутим, доказано је да веће корпорације повремено немају поуздања.

Пример ове ситуације пронађен је током открића Едварда Сновдена да је НСА шпијунирала америчке држављане. Откривено је да је Мицрософт уградио задња врата у своју шифрирање за Скипе, омогућавајући му да НСА пружи детаље о приватним разговорима.

Тако, покрет отвореног кода се посматра као позитивно решење за сигурност софтвера. Могли бисте помислити да би им омогућавање сваког хакера у свету приступило изворном коду мрежног софтвера да им пружи време да проникну како га провалити и провалити у мрежу. Међутим, софтвер отвореног кода за безбедносно осетљиве апликације углавном укључује проверене и проверене процедуре провере аутентичности које нико не може да поквари. У основи, модел отвореног кода ослања се на темељит приступ безбедности, а не на очекивање да ће тајност бити довољна.

Монитори отвореног кода могу да омогуће малим предузећима добар приступ на софтверу за управљање мрежом бесплатно.

Одабир ЛАН алата за надгледање

Ако водите мало предузеће и тада треба да почнете да купујете софтвер за надгледање своје мреже која се шири погледајте неке од опција отвореног кода наведених у овом водичу. Ако желите врхунски систем који ће пратити мрежне активности током ширења вашег пословања, тада СоларВиндс, ОпМанагер и Паесслер ПРТГ вероватно би биле најбоље опције. Погледајте и остале системе за праћење на нашој листи, као што су Динатраце да бисте открили неке јединствене функције које би могле да одговарају вашим потребама за надгледање мреже боље од лидера пакета.

Одабир софтвера за надгледање ЛАН-а може бити дуготрајан задатак јер на тржишту постоји толико много кандидата. Захваљујући овом водичу, своју претрагу сада можете ограничити на првих десет алата за праћење ЛАН-а.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 28 =

Adblock
detector