LAN monitor: 12 najboljih alata za nadgledanje LAN-a za 2023. godinu

LAN monitor: 12 najboljih alata za nadgledanje LAN-a za 2023. godinu

Što je LAN monitor?

LAN monitor (ili monitor lokalne lokalne mreže) pruža vam vidljivost vaše lokalne računalne mreže, uključujući računala, usmjerivače, poslužitelje, pisače i još mnogo toga. Alati za praćenje LAN-a nadzirat će performanse mreže i upozoravat će vas na probleme poput pisača koji radi izvan mreže ili usmjerivača koji ne radi.

U nastavku detaljno pokrivamo alate koje smo odabrali za ovaj popis, ali Ako imate samo vremena za kratki sažetak, evo našeg popisa najboljih alata za praćenje LAN-a:

 1. Monitor performansi mreže SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE) Ovo je ključni alat u alatu za upravljanje infrastrukturom SolarWinds. Komunicira s povezanim uređajima putem SNMP-a i izvodi se na Windows Serveru.
 2. Paessler LAN nadzor pomoću PRTG (BESPLATNO ISPITIVANJE) Ovaj alat nadgleda servere i aplikacije kao i LAN. Radi na Windows-u i uključuje senzore za praćenje prometa kao i mrežne provjere stanja uređaja.
 3. Paket alata za protok SolarWinds (BESPLATNI BROJ ALATA) Trio uslužnih programa koji vam pomažu u testiranju kapaciteta vaše mreže.
 4. AdRem Softver NetCrunch (BESPLATNO ISPITIVANJE) Sustav nadzora infrastrukture dostupan je u devet funkcionalnih modula. Radi na Windows i Windows Server.
 5. Site24x7 Nadgledanje mreže s oblakom (BESPLATNO ISPITIVANJE) Usluga utemeljena na oblaku koja nadzire mreže, aplikacije i ponašanje korisnika.
 6. ManageEngine OpManager Sveobuhvatni sustav upravljanja mrežom koji se instalira na Windows i Linux. Alat koristi SNMP za provjeru mrežnih uređaja.
 7. Nagios Core i Nagios XI Plaćene (Nagios XI) i besplatne (Nagios Core) verzije mrežnog monitora pogodne za male i srednje tvrtke.
 8. Pandora NMS Mrežni monitor vođen SNMP-om koji uključuje module upravljanja IP adresama i upravljanje konfiguracijom.
 9. Zenoss – Dostupan u plaćenim i besplatnim (Zenoss Core) verzijama, možete se odlučiti za pokretanje ovog softverskog softvera za praćenje na licu mjesta ili pristupanje njemu iz oblaka putem pretplate.
 10. Dynatrace Monitor mrežne veze koji također pokriva statuse poslužitelja i uređaja.
 11. ConnectWise Automate Mrežni monitor koji uključuje automatizirane radnje koje pokreću upozorenja o statusu.
 12. Zabbix Besplatni mrežni monitor otvorenog koda koji koristi SNMP za praćenje stanja mrežnih uređaja.

Procjena alata za praćenje LAN-a

LAN monitori variraju od složenosti od alata za njuškanje paketa do potpunih mrežnih sustava upravljanja. Ključni zadaci pri upravljanju mrežom su sposobnost praćenja korištenja postrojenja, osiguravanje da se oprema ne preoptereti te sposobnost nadziranja i osiguravanja da sva oprema radi. LAN monitori vas u stvarnom vremenu informišu tako da možete otkloniti probleme prije nego što utječu na performanse.

Budući da vaša mreža vjerojatno sadrži opremu dobivenu od niza proizvođača, ne želite biti povezani s vlastitim sustavom za vaše LAN nadzorne alate. Važno je provjeriti je li sustav nadzora koji kupite kompatibilan sa svom mrežnom opremom koju već imate. Iako bežične mreže službeno nisu dio definicije “LAN-a”, dobivanje monitora koji također može uključivati ​​vaš bežični usmjerivač također je dobra opcija na koju morate paziti..

Najbolji alati za praćenje LAN-a

U ovom će se vodiču naći alati za praćenje LAN-a koji pokrivaju cijeli zahtjev, a ne samo sustavi za velike korporacije. Prilikom pregleda dostupnih alata za praćenje LAN-a uzeti su u obzir sljedeći atributi:

 • Vizualizacija – potreban vam je monitor da vam na prvi pogled prikaže stanje cjelokupne mreže
 • Upozorenja – monitor treba sadržavati sustav povratnih informacija kako bi se istakli nedostaci i stres
 • Prilagodbe – sustav bi vam trebao omogućiti pisanje vlastitih skripti za automatizaciju izvješćivanja
 • Kompatibilnost s više dobavljača – sustav za nadzor trebao bi biti u mogućnosti komunicirati sa svom postojećom opremom.
 • Alati za analizu – ponekad morate biti u mogućnosti istraživati ​​mrežu, sve do paketa

Imajući na umu ove kriterije, sastavili smo popis najboljih alata za praćenje LAN-a.

1. SolarWinds Monitor performansi mreže (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Solarwinds NPM ekran
SolarWinds je jedan od najvećih hit na tržištu LAN tehnologije u ovom trenutku. Tvrtka proizvodi niz proizvoda za mrežne administratore koji se mogu kupiti pojedinačno ili zajedno sastaviti u cjelovit sustav upravljanja mrežom..

Ne morate se obvezati na kupnju svih ostalih modula kako biste koristili Monitor performansi mreže, ali možda ćete biti u iskušenju da pogledate ostale uslužne programe SolarWinds nakon što se naviknete na alat za praćenje LAN-a.. Ključna značajka ovog alata koji ga čini pobjednikom na našoj listi je dobro organizirana nadzorna ploča. Sa samo jednim pogledom na korisničko sučelje, možete vidjeti pregled djelovanja cijele mreže. Metričke podatke o mrežnoj aktivnosti u stvarnom vremenu odmah su vidljive grafičkim prikazima, uključujući grafičke prezentacije i linijske grafikone.

Ako ste odgovorni za nekoliko web lokacija, možete proširiti nadležnost mrežnog praćenja performansi zahvaljujući mogućnostima udaljenog nadzora. Na taj način možete upravljati svim uređajima u WAN mreži s jednog središnjeg mjesta.

Jedna od četiri ploče prikaza Sažetka sadrži popis kritičnih stanja koja su se dogodila u danu. Podaci uživo koji se ubacuju na ovu stranicu sažetka potječu iz metodologije SNMP. Većina nove mrežne opreme dolazi s SNMP funkcijama koje su unaprijed učitane u firmware i SolarWinds Network Performance Monitor automatski otkriva i komunicira s agentima uređaja kako bi vas informirao o stanju opreme.

Te obavijesti o stanju u stvarnom vremenu su jezgra sustava nadgledanja, ali ne želite da ih pregazi svaka poruka o statusu koja se unese u monitor. Sučelje se može prilagoditi filtriranju upozorenja o statusu i obavještavanju različitih članova tima prema različitim uvjetima mrežne aktivnosti koja se može pojaviti. To vam pomaže da učinkovitije upravljate svojim vremenom ako ste zaduženi za veliku mrežu, a podržava grupa stručnjaka. Ova je pogodnost posebno korisna ako je naručeno mnogo hardverske podrške – Network Performance Monitor izravno obavještava davatelja usluga tako da ne morate gubiti vrijeme na pozive za podršku.

Paket za nadzor upravlja ožičenim i bežičnim mrežama. Možete detaljno pregledati probleme sa svim čvorovima na mreži i pratiti upotrebu. Opet, zaslon s detaljima o čvoru ima grafičke prikaze kako biste u potpunosti dobili sliku o performansama.

Monitor performansi mreže SolarWinds namijenjen je velikim korporativnim mrežama, a sustav ulazne razine stiže s 2.895 dolara. Cijene se povećavaju prema broju čvorova na vašoj mreži. Dakle, ako imate samo malu mrežu i vrlo tijesan proračun, ovaj sveobuhvatni alat za praćenje LAN-a vjerojatno nije za vas.

IZBOR UREDNIKA

Monitor performansi mreže SolarWinds: Ovaj alat ima glatku nadzornu ploču koja vam samo s jednim pogledom daje pregled performansi vaše mreže.

Preuzimanje datoteka: Preuzmite BESPLATNO 30-dnevno suđenje na SolarWinds.com

Službena stranica: http://www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

2. Nadgledanje LAN-a putem paketa putem PRTG (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Paessler PRTG nadzorna ploča
Paessler PRTG sustav pokriva nadzor nad poslužiteljem, kao i nadzor LAN-a i WAN-a. Temeljna tehnologija koja pokreće ovaj uslužni program za nadzor jest NetFlow sustav. To može pratiti brzine prijenosa paketa oko vaše mreže u stvarnom vremenu. Alat za detaljno postavljanje kako bi se pregledao dolje na razini protokola pruža uslužni program za snajperisanje paketa. Međutim, nadzor nije samo zadatak gledanja prometa. Funkcije praćenja paesslerovog PRTG LAN-a oslanjaju se na SNMP radi pružanja upozorenja na status hardvera. Upozorenja koja pruža SNMP omogućavaju mrežnim administratorima da ostanu ispred kriza. Možete uštedjeti mnogo novca na svom stolu za podršku ako možete uspjeti prije greške hardvera i popraviti ga prije nego što korisnički pozivi počnu izlaziti iz ruke.

Velika prednost SNMP-a je što koristi vrlo malu propusnost, tako da vaše nadgledanje pomoću ovog paketa neće usporiti mrežu. Nadzorna ploča sustava Paessler izvrsno je korisničko sučelje koje uključuje grafikone, grafikone i biranje kako biste dobili trenutne informacije o cjelokupnom stanju vaše mreže. Možeš zatražite pojedinačne čvorove na mreži kako biste dobili trenutna izvješća o stanju koja sadrže žive podatke. Te stranice specifične za uređaj sadrže grafiku koju je lako pratiti, a cijeloj nadzornoj ploči može se pristupiti s bilo kojeg računala na mreži kao i tableta i pametnih telefona.

  10 najboljih ITSM softvera i alata

PRTG je posebno moćan za operacije na više web lokacija koje uključuju internetske veze i usluge u oblaku. Možete centralizirati sve svoje funkcije upravljanja mrežom na jednom mjestu, daljinski pristupiti svakoj LAN-u svake pojedine stranice zahvaljujući Paesslerovim Daljinska sonda tehnologija. PRTG će također nadzirati vaše bežične mreže.

Paessler PRTG instalacija je jako vođena. Mnogo je postupaka instalacije automatizirano, a značajka integriranog otkrivanja mreže automatski automatski preslikava vašu topologiju. Alat za praćenje LAN-a uključuje predloške koji prikupljaju informacije o statusu na svakom uređaju. To donosi standardizirani format za vaš nadzor i omogućuje vam da obratite jednaku pažnju na svu opremu na vašoj mreži. Mnogi se aspekti PRTG sustava praćenja mogu prilagoditi davanjem obavijesti i statusa koji su postali presudni za uspjeh vaše mreže..

Paesslerovo besplatno probno razdoblje za PRTG dopušta neograničen broj senzora, ali dostupan je samo u periodu od 30 dana. Postoji i besplatna verzija – usmjerena na pomoć malim poduzećima pri njihovom rastu – koja trenutno omogućuje korištenje do 100 senzora na neodređeno vrijeme.

Paessler LAN nadzor s PRTGDownload 30-dnevnim BESPLATNIM probnim vremenom

3. Paket alata za protok SolarWinds (BESPLATNI ALAT)

Paket alata SolarWinds NetFlow

Paket alata za protok od SolarWinds je skup od tri alata za analizu mrežnog prometa. Ovaj paket je potpuno besplatno.

Mrežni nadzornici performansi obično se usredotočuju na stanja mrežne opreme; alate za analizu mrežnog prometa, poput ovog, pogledajte količine prometa koji prolaze duž mrežnog kabela između uređaja. Ne morate postavljati mrežnu slavinu na kabel da biste vidjeli promet u tranzitu jer svi paketi teku duž kabela između dva mrežna uređaja. Tako možete razumjeti događaje na kablu gledajući protoke prometa na mrežnoj opremi na bilo kojem kraju.

Cisco Systems kreiran NetFlow omogućiti administratorima sustava da prikupe promet na usmjerivaču. Ovaj se sustav usredotočuje na prikupljanje zaglavlja paketa. Oba duplicira promet i izračunava sažetke vrsta prometa i količina. S paketom Alat za protok djeluje NetFlow v5 i pomaže vam iskoristiti podatke stvorene u NetFlowu za analizu. Paket uključuje tri alate:

 • >NetFlow Configurator
 • NetFlow Replicator
 • NetFlow Generator

NetFlow Configurator djeluje kao sučelje za sve vaše Cisco usmjerivače. NetFlow radi na zaglavljima IP paketa, tako da je relevantna funkcija prebačenih. Umjesto da se zauzvrat prijavite na svaki usmjerivač i radite kroz izbornike upravitelja usmjerivača, možete jednostavno koristiti ovaj pojednostavljeni prednji kraj koji sužava sve funkcije da biste samo uključili NetFlow mogućnosti i taj promet usmjerili na svoj NetFlow sakupljač. To djeluje kao sjajna ušteda vremena.

NetFlow Replicator alat uzima vaše spremljene podatke NetFlow i reproducira događaje na vašoj mreži. To vam omogućuje da vidite promet tijekom reprize. Ovo vam štedi brigu da ste propustili razloge bilo kakvog usporavanja ili kvara koji bi se mogao dogoditi dok ste bili izvan ureda ili izvan svog stola..

NetFlow Generator stvara lažni promet da biste dobili dodatni volumen za kretanje po vašoj mreži. Ovo je sjajna vježba ako planirate povećati usluge ili dodati dodatne krajnje točke u mrežu što će rezultirati većom količinom prometa. Možete testirati performanse upozorenja o opterećenju, vatrozidima i upozorenjima o nadzoru performansi mreže prije nego što dođe do planiranih promjena.

Paket alata Flow vam pomaže u uklanjanju katastrofe prije nego što se dogodi. U ovom alatu nemate grafičkih prikaza podataka, ali dobijate priliku da sami testirate mrežu kako biste spriječili da stvari pođu po zlu kada ste zauzeti negdje drugdje. Flow Bundle se nudi kao besplatni uslužni program.

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% BESPLATNO Paket alata

4. AdRem softver NetCrunch (BESPLATNO ISPITIVANJE)

LAN monitor: 12 najboljih alata za nadgledanje LAN-a za 2023. godinu

NetCrunch je proizvod od Softver Adrem. Tvrtka je stvorila mrežnu platformu za nadzor, koja uključuje specijalne module. Dakle, svoju prilagodbu možete prilagoditi izborom modula koji kupujete. Svaki modul djeluje kao neovisan alat, ali više modula vam daje odličan uvid u više aspekata vaše infrastrukture.

Najvažniji modul za nadgledanje mreže je SNMP monitor. Tu se koriste mogućnosti protokola za jednostavno upravljanje mrežama ugrađene u sve mrežne uređaje. Mrežni monitor NetCrunch djeluje kao SNMP upravitelj za sustav, pozivajući na izvještaje o statusu od agenata uređaja. Monitor također prima upozorenja koja agenti uređaja šalju kao “zamka“Poruke kada se pojave hitni uvjeti.

Uobičajeni odgovori uređaja sravnjeni su u grafičke prikaze na nadzornoj ploči NetCrunch-a živi statusi za sve mrežne uređaje. Zamke se tumače u upozorenja, pokazuju ozbiljnost statusnog stanja i uređaj prijavljuje problem.

SNMP monitor koristan je alat za uklanjanje potencijalnih kvarova na uređaju i omogućuje vam da popravite probleme prije nego što performanse budu oslabljene i korisnici počnu primijetiti. Alat također uključuje nadzor prekidača i mapiranje portova. Provjerava dostupnost mrežnih usluga kao i zdravlje uređaja. Te usluge uključuju DNS, DHCP, FTP, i HTTP.

Od ostalih osam modula za NetCrunch vjerojatno bi bio prvi koji bi vam pomogao u boljem nadzoru LAN-a Analizator protoka prometa. Ovaj alat komunicira s usmjerivačima koristeći IPFix, NetFlow (v5 & v9), sFlow, JFlow, netStream, cFlow, AppFlow i rFlow. Svaki od ovih protokola koriste proizvodi različitih proizvođača mrežnih uređaja, tako da nećete biti ograničeni samo na nadziranje određenih uređaja ako imate okruženje više dobavljača..

Nadzorna ploča za analizu protoka prometa pokazuje količinu prometa uživo u sustavu. Također pohranjuje uzorke prometa za povijesne analize. Alat također integrira NBAR2, koji prikazuje promet prema kategoriji protokola. Ovo je važan pomoćnik kada želite provoditi oblikovanje prometa kroz redove čekanja kako biste izvukli više performansi iz mrežnih resursa i izbjegli uska grla.

Drugi važan NetCrunch modul za upravljanje LAN-om je Sloj 2 Topologija Mapper. Ovo prikazuje sve uređaje sloja 2 na vašoj mreži na karti, prikazujući veze između svih vaših sklopki. Nadzorna ploča prikazuje protok prometa na svakoj vezi i automatski će ažurirati izgled karte ako dodate, premjestite ili uklonite uređaj.

NetCrunch je koristan, proširiv alat za praćenje mreže. Softver se instalira na Windows i Windows Server. Možete dobiti 7-dnevno probno razdoblje bilo kojeg ili svih NetCrunch modula, a da ne morate registrirati svoje podatke. To razdoblje ispitivanja se proteže i na 30-dnevno besplatno probno razdoblje ako registrirate svoje podatke.

AdRem Software NetCrunchStart 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

5. Nadzor mreže u mreži24x7 s oblakom (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Site24x7

Alat za nadgledanje mreže Site24x7 je sveobuhvatni sustav praćenja IT infrastrukture koji također nadgleda aplikacije. Još jedan modul u paketu prati ponašanje korisnika na web stranicama i stvara sintetičke upute za testiranje web mjesta.

Glavni dio usluge nadgledanja infrastrukture je mrežni monitor. Ovo je mrežni monitor performansi koji komunicira s mrežnim uređajima, a ne promatra promet dok prolazi kablovima mreže.

Ovo je usluga u oblaku, tako da nema potrebe za instaliranjem softvera za upravljanje sustavom na licu mjesta. Usluga se povezuje na nadziranu mrežu putem interneta. Sva komunikacija između mreže i kontrolera u oblaku zaštićena je enkripcijom. Pristup nadzornoj ploči koja živi u oblaku je omogućen putem bilo kojeg web preglednika. Prijenosi podataka ovog pristupa zaštićeni su i enkripcijom.

Site24x7 započinje s uslugom kontaktom s nadziranom mrežom i izvođenjem pretraživanja sustava. U ovoj fazi mrežni monitor kontaktira svaki uređaj radi utvrđivanja svojih detalja, uključujući izradu, model i statuse. Rezultati tih ispitivanja zapisani su u inventar. Site24x7 također stvara mrežna topološka karta iz podataka prikupljenih tijekom faze automatskog otkrivanja.

Karta inventara i topologije stalno se ažuriraju kako bi se odrazile promjene u mreži i uređajima koji je pokreću. Osim prekidača i usmjerivača, servis nadgleda vatrozidove i druge povezane uređaje. Pratit će performanse WAN veza, bežičnih mreža i usluga u oblaku, kao i mrežne kabelske mreže.

  11 najboljih alata i softvera za otkrivanje mreže

Srce usluge praćenja Site24x7 LAN temelji se na Jednostavno upravljanje mrežnim protokolom (SNMP). Ovaj je protokol industrijski standard. U SNMP sustavu postoje dva elementa: agenti uređaja i SNMP upravitelj. Uloga upravitelja SNMP-a je da ispita agente uređaja. Svaki agent skenira uređaj koji nadzire u potrazi za statusima i postavlja informacije u standardni format. Kada stigne zahtjev za informacijama, on će odgovoriti na trenutnu verziju izvješća o stanju, koja se naziva a Informacijska baza za upravljanje (MIB). Upravitelj SNMP-a sastavlja primljene MIB-ove u statuse prikazane na nadzornoj ploči sustava.

Proizvođači opreme SNMP agente učitavaju na svaki mrežni uređaj. Site24x7 ispunjava ulogu upravitelja SNMP-a. Upravitelj također prima hitne obavijesti o statusu od agenata uređaja kada se otkrije kritično stanje. Te se obavijesti prevode u upozorenja i upozorenja na nadzornoj ploči Site24x7, tako da upravitelji mreža ne moraju čekati dok problem s uređajem ne uzrokuje uočljive probleme s performansama na mreži.

Site24x7 dostupan je u besplatnoj verziji i četiri plaćena izdanja. Besplatna verzija ograničena je na nadgledanje pet web stranica ili poslužitelja. Naplaćene verzije plaćaju se pretplatom i svaka je dostupna na 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Site24x7 Nadgledanje mreže uz CloudStart 30-dnevnu BESPLATNO probno razdoblje

6. ManageEngine OpManager

Upravljačka ploča OpManager-a
OpManager proizvela je ManageEngine, još jedan značajan igrač u industriji mrežnog softvera. Možete dobiti besplatnu verziju sustava OpManager da se upoznate sa njegovim značajkama i ispravno nadgledate mrežu vašeg malog poduzeća..

Sa besplatnim OpManagerom možete pratiti do deset uređaja. Međutim, i dalje ste dobili istu razinu obavijesti o sustavu kao i korisnici platne verzije. Motor metodologije praćenja koristi SNMP. To je ugrađeno u sav novi hardver koji podržava kompatibilnost s mrežom, tako da ćete automatski moći dobiti povratne informacije o mrežnim aktivnostima u stvarnom vremenu sa svih uređaja koji su spojeni na vašu mrežu. Još jedna uobičajena tehnologija koja je u osnovi sustava OpManager je metodologija praćenja prometa NetFlow.

Bez obzira koristite li besplatni sustav ili ste se odlučili za plaćanje, softver se može učitati na Linux ili Windows. Uključuje mogućnost interakcije s bazama podataka temeljenim na SQL-u i MySQL, Active Directory i Eventlog.

Ako tražite kupnju sustava OpManager, na raspolaganju su vam dva plana: Essential i Enterprise. Možete upravljati do 1.000 čvorova s ​​osnovnim planom i do 10.000 pomoću Enterprise paketa. Obje ove mogućnosti mogu proširiti svoje nadgledanje na WAN i glasovne sustave s daljinskim nadzorom i QoS funkcijama.

Značajka koju nemate uz besplatnu verziju OpManager-a je uslužni program za automatsko otkrivanje. Ovo će mapirati vašu mrežu i predstaviti je lijepom grafikom na nadzornoj ploči. Karta prikazana na zaslonu temelji se na stvarnoj karti svijeta, tako da možete dobiti vizualizaciju cijele svoje mreže čak i ako je globalna. Gornji remen glavne stranice nadzorne ploče prepun je minijaturnih grafikona, grafikona i brojčanika. Iako će se svaki od njih prikazati preko cijelog zaslona ako kliknete na njih, kodiranje bojama tih ikona prikazuje vrlo lako dobiti brzi pregled statusa mreže.

Nadzorna ploča uključuje pregled uređaja i možete dobiti aplikaciju za tablete i pametne telefone za pristup informacijama o stanju mreže gdje god se nalazili. Prisutnost besplatnog programa OpManager odlična je vijest za mala poduzeća. Međutim, bit će pomalo skok za skok do plaćene verzije. Bilo bi lijepo kada bi tvrtka ponudila ulazni paket koji bi pokrivao nešto poput 400 ili 500 čvorova kako bi se pomoglo malim poduzećima da ostanu uz sustav OpManager dok se probijaju na teritoriju srednjih poduzeća.

7. Nagios Core i Nagios XI

Nagios XI ekran
Nagios upravlja softverom za nadziranje mreže otvorenog koda, što jest potpuno besplatna za upotrebu. Sučelje za ovaj besplatni sustav, koji se zove Nagios Core, nije baš sveobuhvatan. Dobivate osnovno web sučelje s glavnim downloadom, a zatim možete pretraživati ​​stranice Nagios Core zajednice i tražiti dodatke i skinove koje su drugi korisnici razvili za sebe i spremni su dijeliti.

Nagios Core sustav odlična je opcija ako nemate sredstva za alate za praćenje LAN-a i spremni ste na kompromise u prezentaciji. Postoji besplatna verzija Nagios XI koja je besplatna s ograničenjima – možete je koristiti samo za praćenje sedam čvorova. No, ova ponuda, zajedno s dva razreda plaćene upotrebe, znači da je Nagios XI prikladan za sve veličine mreže.

Standardno plaćena verzija dostupna je za 1,995 dolara s minimalno 100 čvorova na mreži, a Enterprise izdanje počinje s 3,495 dolara. To je jednokratna kupovna cijena i uključuje pristup podršci za e-poštu i forumima zajednice. Za telefonsku podršku možete doplatiti. Kupci izdanja Enterprise obvezni su se godišnje pretplatiti na plan održavanja ili plan održavanja i podrške.

S Nagios XI dobivate mogućnosti praćenja Nagios Core u stvarnom vremenu, ali prikupljeni podaci upravljaju se, prezentiraju i filtriraju u mnogo probavljivijem formatu. Grafika na nadzornoj ploči čini sav posao za vas. Možete odmah vidjeti gdje postoje problemi na mreži. Stranice sučelja uključuju grafikone, grafikone i brojčanike koji vam pomažu da na prvi pogled dobijete podatke o izvedbi.

Nagios XI sustav je lako postaviti jer softver uključuje automatsko otkrivanje, pa on mapira mrežu sam po sebi. Ova je značajka vrlo korisna kada dodate opremu u mrežu. Čarobnjak za konfiguraciju pomaže vam da dobijete sučelje koje radi po vašem ukusu. Možete stvoriti korisničke grupe i pojedinačne račune kako biste delegirali djelomični pristup podacima među članovima tima.

Nagios može nadzirati opremu na udaljenim web lokacijama i možete produbiti mogućnosti daljinskog praćenja fizičkih stanja poslužitelja instaliranjem sredstva za izvršavanje udaljenog programa na te poslužitelje.

Paleta opcija pretplate, uključujući Nagios Core i besplatnu verziju Nagios XI za male mreže, znači da je ovaj sustav uistinu skalabilan. Nagios Core nadograđuje Nagios XI uz samo instaliranje softvera. Kad prebacite s besplatne Nagios XI na Standardnu ​​verziju, a zatim na Enterprise paket, ne gubite nijednu svoju prilagodbu. Ovo je vrlo dobra osobina za brzo rastuće tvrtke.

8. Pandora NMS

Pandora NMS ekran
Pandora NMS instalacija započinje analizom mreže koja sustavu omogućuje mapiranje vaše topologije. Mrežna karta samo je jedna od grafika sadržanih na nadzornoj ploči što vam pomaže u praćenju sustava na prvi pogled.

Funkcije nadzora Pandora NMS-a temelje se na SNMP postupcima. Vaš središnji mrežni upravljački čvor neprestano će pregledavati sustav radi praćenja stanja uređaja. Standardna SNMP upozorenja prijavljuju kritične uvjete jer nastaju bez čekanja na zahtjev mrežnog upravitelja. Pandora motor može komunicirati s uređajima koji koriste SNMPv1, v2c i v3.

Pandora paket ne obuhvaća samo nadgledanje mreže u stvarnom vremenu. Širi sustav, zvani Pandora FMS, uključuje upravljanje adresama kao i s ugrađenim IPAM-om. Upravitelj IP adresa može raditi s IPv4 i IPv6 adresama.

Treći element Pandora FMS-a je njegov sustav za upravljanje konfiguracijom, koji može pratiti status softverske zakrpe vaše tvrtke i otkrivati ​​loš softver u sustavu.

Hoće li vas ova kombinacija zanimati, ovisi o tome imate li već DDI paket za upravljanje i konfiguraciju konfiguracije s kojim ste zadovoljni. Međutim, ako tražite potpuno novi alat za umrežavanje, ova bi vam opcija mogla dobro poslužiti.

Ako imate mrežu s više web lokacija, sve upravljanje WAN-a organizacije možete centralizirati na jednu lokaciju daljinskim nadzorom. Međutim, moguće je podijeliti odgovornosti i pristup sustavu na nadzornoj ploči kako biste ograničili pristup menadžera na licu mjesta samo svojim podmrežama – sadržaj nadzorne ploče je u potpunosti prilagodljiv. Također je moguće definirati uloge unutar konzole kako bi se omogućio djelomičan pristup kontrolama nadzorne ploče, što će omogućiti mlađem osoblju da sigurno sudjeluje i upraviteljima uplinea pristupati izvještajnim funkcijama.

Pandora NMS španjolski je proizvod i cijene su u eurima. Osnovni programski paket za nadgledanje mreže dostupan je kao “Zajednica” izdanje svog open-source softvera besplatno. Sustav upravljanja mrežom s punim obilježjem počinje od 2625 eura, a cijena raste s više mrežnih čvorova. U tu cijenu je uključen paket za održavanje i podršku u trajanju od jedne godine. Enterprise rješenje za velike mreže uključuje praćenje usluga u oblaku. Taj plan započinje s 3,750 eura za prvu godinu, s uključenom podrškom i održavanjem u godini.

  15 најбољих мрежних топологија и алата за мапирање

Neke dodatne značajke dostupne su kao dodaci, ali su uključene u Enterprise plan. Oni uključuju sustavi daljinskog pristupa i SAP nadzor. Ako su vam potrebne, preporučujemo nadogradnju na korporativni plan gdje su te dodatne značajke uključene u cijenu. Korporativni paket cijena se dogovara.

9. Zenoss

Zenossov ekran
Zenoss Core je an sustav praćenja otvorenog koda koju možete instalirati besplatno. Postoje dvije plaćene verzije ovog softvera za praćenje i analiziranje u stvarnom vremenu. Možete dobiti internetsku verziju, koja se naziva Zenoss Service Dynamics, ili možete upravljati uslugom temeljenom u oblaku, zvanom Zenoss-as-a-service.

Za koju god opciju krenuli, dobit ćete modul automatskog otkrivanja. To automatski mapira topologiju vaše mreže i bilježi sve uređaje povezane u sustav. Dopušteno vam je do 1.000 mrežnih uređaja, ali s obje plaćene usluge, broj uređaja koji možete imati je neograničen.

Praćenje se ne ograničava samo na standardnu ​​mrežnu opremu, terminale i pisače. Također će nadzirati napajanje, police za poslužitelje, priključke, ventilatore i platnene kartice.

Sustav nadzora mreže zasnovan je na SNMP-u. Ovo je sjajno jer znači da ste dobili automatsku kompatibilnost sa novom novom opremom koja se trenutno proizvodi s mrežnim konektorima. SNMP upozorenja pružaju obavijest o kvaru uređaja koja se ulazi izravno u nadzornu ploču. Tok prometa oko mreže nadgleda NetFlow.

Bez obzira odlučite li se koristiti onsite sustavom ili oblačnom verzijom Zenossove LAN usluge praćenja zasnovane na oblaku, nadzorna ploča temelji se na webu, što znači da se tome može pristupiti s bilo kojeg GUI operativnog sustava. Možete proširiti mogućnosti Zenoss-a na pokrivanje više mjesta i pokretanje daljinskog nadzora instaliranjem kolektora na svaku stranicu.

ZenPacks može proširiti standardni softver za praćenje. To su dodaci za obavijesti koji se odnose na određeni hardver proizveden od strane mnogih poznatih proizvođača opreme. Ne morate instalirati sve dostupne ZenPacks. Međutim, poznavanje postojanja ZenPacka za određeni uređaj olakšat će kupnju nove opreme za okruženje većeg dobavljača..

Svi okusi softvera za nadgledanje mreže Zenoss uključuju nadzor nad poslužiteljem i pohranom, a svi oni uključuju i funkcije upravljanja IP adresama.

10. Dynatrace

Snimka zaslona Dynatracea
Dynatrace se razlikuje od svih ostalih sustava praćenja mreže na ovom popisu. Fokusira se na performanse mrežnih veza, a ne na statuse uređaja spojenih na mrežu. Grafički prikazi mreže su zapanjujući i mogu istaknuti gdje je fizičko kabliranje prekomplicirano, što vam daje pregled kako možete bolje rasporediti svoju mrežu.

Nadzor mreže u stvarnom vremenu proširuje se i na virtualno okruženje. Kao i kod fizičke mreže, Dynatrace će otkriti vaše veze i preslikati ih. Izgled virtualnog okruženja pokazuje koliko prometa privlači svaki vaš virtualni stroj, što vam daje bolju šansu da povećate kapacitet. Čvorovi preslikani kao dio virtualnog okruženja mogu također obuhvaćati sve usluge oblaka koje vaša tvrtka zapošljava.

Dynatrace analizira mrežni promet na razini procesa. Moći ćete vidjeti koji procesi koriste najviše resursa i koji su aspekti vaše infrastrukture napeti. Osim mrežnih resursa, Dynatrace predstavlja mjerne podatke o korištenju poslužitelja, uključujući memoriju, disk i CPU.

Dynatrace sustav bi bio idealan za internetske tvrtke. Možete pratiti performanse aplikacija i vidjeti kako se aktivnosti svakog korisnika prelamaju do aktiviranja softvera, mrežne aktivnosti procesa i korištenja resursa.. Prikazi mrežnih aktivnosti uvelike se oslanjaju na mapiranje. Ovo je prilično jedinstven pristup praćenju performansi i vrlo je učinkovit. Usredotočenost na tok procesa, a ne performanse opreme, ovo čini više mrežnim analizatorom, a ne izravnim monitorom.

Ako ste pogledali ostale nadzornike mreže na ovom popisu i zaključili da vam oni zapravo ne daju detalje o tokovima podataka koje ste tražili, Dynatrace je vjerojatno odgovor na vaš problem.

11. ConnectWise Automate

ConnectWise Automate
ConnectWise proizvodi niz mrežnih usluga, a njegov sustav nadzora mreže naziva se Automate. Ovo rješenje temeljeno na oblaku usmjereno je na mala i srednja poduzeća. Tvrtka ne objavljuje cijene na svojoj web stranici. Umjesto toga, za pregovore o ponudi morate kontaktirati prodajnog predstavnika. Tajna metoda cijena može biti malo zanemarljiva za poduzetnike.

Nadzorna ploča nudi nekoliko formata prikaza za vaše podatke, tako da možete samo gledati obične popise događaja ili dobiti grafičke prikaze podataka uživo.

Naziv Automate objašnjava metodologije rada paketa. Ideja je ta ovaj sustav praćenja učinit će sve za vas, uključujući mrežno otkrivanje i praćenje korisnika. Brojne dodatne mogućnosti omogućuju vam da pokrenete mnoštvo zadataka mrežne administracije na automatskom pilotu. Na primjer, kontrola inačice obično nije funkcija koja se očekuje od sustava za nadzor mreže. No, Automate uključuje alat za upravljanje zakrpama, koji bilježi sve verzije softvera na vašem sustavu i omogućuje vam da ažurirate sve s jednog središnjeg mjesta.

ConnectWise Automate nije ograničeno na jedno web mjesto. Softver može služiti višestrukim klijentima MSP-a i njihovim brojnim mrežama. Automatizirano može pratiti više lokacija na temelju IP raspona kao i ugraditi podmreže tih klijentskih mreža.

Alati za daljinsko upravljanje, kao što su ConnectWise Control, uključuju se uz kupnju ConnectWise Automate. Ovo bi moglo biti dobro rješenje za davatelja softvera ili IT usluga jer vašem IT odjelu pruža punu korisničku podršku, a ne samo softver za nadzor mreže..

12. Zabbix

Nadzorna ploča Zabbix
Zabbix je još jedan sustav otvorenog koda. Prednost softvera otvorenog koda je u tome što svatko može proizvoditi dodatke. Jezgrani program dostupan je besplatno, pa je tako i većina dodataka.

Iako je besplatna, nadzorna ploča ima vrlo profesionalan izgled. YMožete isključiti elemente nadzorne ploče da bi vam najvažnije informacije bile vidljive na najistaknutijim dijelovima zaslona. Značajke nadzorne ploče uključuju popise podataka o događajima uživo, grafikona i kodiranja u boji kako bi se važne informacije odmah prepoznale.

Modul za nadgledanje mreže u realnom vremenu Zabbix-a se oslanja na SNMP, dakle moći ćete imati koristi od agenata uređaja koje su proizvođači vaše opreme već instalirali. Zabbix sustav može nadzirati usluge u oblaku, performanse aplikacija, hardver poput regala i UPS-a i servere. Sustav također može implementirati daljinski nadzor ako imate druge web stranice kojima želite upravljati centralno.

Ne postoji unaprijed napisan modul izvještavanja sa Zabbixom, ali možete stvorite vlastita prilagođena izvješća i potražite formate izvještaja koje su drugi napisali na forumima zajednice na web mjestu Zabbix.

Slabost mnogih protokola umrežavanja jest ta što djeluju na nižim razinama u skupu protokola, što otežava šifriranje.. Zabbix uključuje sloj za šifriranje, koji zaključava prisluškivače i snoopers i omogućava praćenje podataka za sigurno prolazak kroz mrežu. Sustav šifriranja omogućuje postupke provjere autentičnosti tako da možete stvoriti različite razine dozvola za pristup podacima dostupnim na nadzornoj ploči mrežnog monitora.

Zabbix je usmjeren na mala i srednja poduzeća, pa ako tek započinjete, ovo besplatno rješenje nadzora mreže bilo bi idealno za vas.

Mrežni softver otvorenog koda

Koncept softvera s otvorenim kodom postaje sve češći u tehnologiji umrežavanja. Ovo je zbog vlasnički, zatvoreni sustavi mogu prikriti zlonamjerni softver i stoga su vlasnici mreža sklon gravitiranju velikim dobavljačima softvera kao što su Microsoft i Cisco. Međutim, dokazano je da veće korporacije povremeno nemaju pouzdanja.

Primjer ove situacije pronađen je tijekom otkrića Edwarda Snowdena u špijuniranju NSA-e za američke državljane. Otkriveno je da je Microsoft u svoju šifriranje za Skype ugradio zadnja vrata, omogućujući mu da NSA-i pruži detalje o privatnim razgovorima.

Tako, pokret otvorenog koda vidi se kao pozitivno rješenje za sigurnost softvera. Mogli biste pomisliti da bi im omogućavanje svakog hakera u svijetu pristup izvornom kodu mrežnog softvera dalo vremena da razmisle kako ga provaliti i provaliti u vašu mrežu. Međutim, softver otvorenog koda za sigurnosno osjetljive programe obično uključuje provjerene postupke provjere autentičnosti koje nitko ne može probiti. U osnovi, model otvorenog koda oslanja se na temeljit pristup sigurnosti, a ne na očekivanje da će tajnost biti dovoljna.

Monitori s mrežom otvorenog koda mogu malim tvrtkama besplatno pružiti dobar pristup softveru za upravljanje mrežom.

Odabir LAN alata za nadgledanje

Ako vodite malu tvrtku i tada morate započeti kupovati softver za praćenje svoje mreže koja se širi pogledajte neke mogućnosti otvorenog koda navedene u ovom vodiču. Ako želite sustav vrhunske kvalitete koji će pratiti mrežne aktivnosti kako se vaše poslovanje širi, tada SolarWinds, OpManager i Paessler PRTG vjerojatno bi bile vaše najbolje mogućnosti. Pogledajte i ostale sustave za nadzor na našem popisu, kao što su Dynatrace otkriti neke jedinstvene značajke koje bi mogle odgovarati potrebama vašeg mrežnog praćenja boljim od čelnika paketa.

Odabir softvera za nadgledanje LAN-a može biti dugotrajan zadatak jer na tržištu postoji toliko kandidata. Zahvaljujući ovom vodiču, vaše pretraživanje sada možete ograničiti na prvih deset alata za praćenje LAN-a.

About the author

Comments

 1. šli alata za praćenje LAN-a, važno je uzeti u obzir vaše specifične potrebe i zahtjeve. Međutim, ovi alati su među najboljima na tržištu i nude širok raspon funkcija za praćenje i upravljanje vašom lokalnom mrežom. SolarWinds Monitor performansi mreže, PRTG, SolarWinds paket alata za protok, AdRem softver NetCrunch, Site24x7 nadgledanje mreže s oblakom, ManageEngine OpManager, Nagios Core i Nagios XI, Pandora NMS, Zenoss, Dynatrace, ConnectWise Automate i Zabbix su samo neki od alata koji su dostupni. Važno je napomenuti da neki od ovih alata nude besplatne probne verzije, dok su drugi plaćeni. Bez obzira na to koji alat odaberete, važno je da vam pruži potrebne informacije o performansama vaše mreže i da vam omogući da brzo i učinkovito riješite probleme.

 2. šli alata za praćenje LAN-a, važno je uzeti u obzir vaše specifične potrebe i zahtjeve. Međutim, ovi alati su među najboljima na tržištu i nude širok raspon funkcija za praćenje i upravljanje vašom lokalnom mrežom. SolarWinds Monitor performansi mreže, PRTG, SolarWinds paket alata za protok, AdRem softver NetCrunch, Site24x7 nadgledanje mreže s oblakom, ManageEngine OpManager, Nagios Core i Nagios XI, Pandora NMS, Zenoss, Dynatrace, ConnectWise Automate i Zabbix su samo neki od alata koji su dostupni. Važno je odabrati alat koji najbolje odgovara vašim potrebama i proračunu, a koji će vam pomoći u održavanju vaše lokalne mreže u optimalnom stanju.

 3. šli alata za praćenje LAN-a, važno je uzeti u obzir vaše specifične potrebe i zahtjeve. Svaki od ovih alata ima svoje prednosti i nedostatke, pa je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Također, važno je uzeti u obzir cijenu i kompatibilnost s vašom mrežnom opremom. U svakom slučaju, nadzor vaše lokalne mreže je ključan za održavanje optimalnih performansi i izbjegavanje problema.

Comments are closed.