Латенција вс пропусност – разумевање разлике

Латенција вс пропусност

Постоји неколико различитих метрика које се могу користити за мерење брзине преноса података широм мреже. Могућност указивања на брзину ваше услуге пружа вам метрију за мерење перформанси мреже. Пропусност и латенција су неки од најчешћих начина за мерење мрежа. Мерење нивоа пропусности или латенције може вам помоћи у препознавању проблема са перформансама на вашој мрежи.

Међутим, ови концепти нису иста ствар. У овом чланку ћемо погледати разлика између латенције и пропусности и како се могу користити за мерење онога што се догађа. Пре него што то учинимо, дефинисаћемо шта су латенција и пропусност.

Укратко, латенција и пропусност су дефинисани као следеће:

 • Латентност - Време потребно за пренос пакета преко мреже. Ово можете измерити као једносмјерну до одредишта или као повратно путовање.
 • Пропусност - Количина података који се шаљу и примају у јединици времена

Ми ћемо их појединачно размотрити детаљније у наставку. Али прво, директно ћемо да упоредимо ово двоје.

Наилазимо на много детаља о алатима у наставку, али ако имате времена само за брзи поглед, ево нашег списак најбољих алата за мерење протока мреже и кашњења мреже:

 • СоцкетВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер Пацк (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА) Основне анализе пропусне ширине мреже и алати за праћење перформанси који се састоје од мрежног монитора перформанси и анализатора саобраћаја НетФлов
 • Пакет алата за проток СоларВиндс (БЕСПЛАТНИ БРОЈ АЛАТА) Бесплатан алат за праћење протока промета унутар мреже.
 • Паесслер ПРТГ КоС сензор за кружно путовање (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА) Анализирајте квалитету мрежне везе која комуницира преко две мрежне сонде

Однос између пропусности, кашњења и ширине опсега

Однос између пропусности и латенције заснован је на концепту пропусности. Проток је име додељено број пакета који се могу пренети широм мреже. Ако бисте помислили на цев, физичка цев ограничава количину садржаја која се може пренијети кроз цев. У контексту мреже, то је колико пакета може бити преношено одједном.

Време потребно за пакет да путује од извора до одредишта назива се кашњење.  Латенција означава колико времена треба да пакети стигну до свог одредишта. Пропусност је термин који је дат број пакета који се обрађују у одређеном временском периоду. Пропусност и латенција имају директан однос у начину рада унутар мреже.

Другим речима, однос између ове три је следећи:

 • Тхе проток мреже одређује максимални број разговора које мрежа може да подржи. Разговори су размјена података из једне тачке у другу.
 • Латентност користи се за мерење колико брзо се ови разговори одвијају. Што је више кашњења, дуже су ови разговори потребни.
 • Ниво латенције одређује максимални проток разговора. Пропусност је колико података може да се пренесе у току разговора.

Наравно, количина података која се може пренијети у разговору смањује се што је више кашњења. То је зато што треба дуже времена да се подаци преносе у разговору, јер пакетима треба дуже време да стигну до свог одредишта. Сада ћемо мало детаљније размотрити те концепте.

Шта је мрежна кашњење?

Прво и најважније, кашњење је мерило кашњења. Ова мера кашњења гледа на количину времена које је потребно да пакета путује од извора до свог одредишта кроз мрежу. Генерално, ово је мерено као повратно путовање али се често мери и као једносмерно путовање. Кашњење с повратним путем најчешће се користи зато што рачунари често чекају да се потврде врате с одредишног уређаја прије него што пошаљу цјеловитост података (ово потврђује да постоји веза за слање података).

Као посљедица тога, присуство кашњења указује на то да мрежа ради споро. Што је већа количина кашњења, дуже је потребно да пакет стигне до свог одредишта. То резултира услугама које су споре и брзе. На пример, ако укуцате нешто у неки удаљени уређај, може доћи до кашњења од неколико секунди пре него што се укуца, прикаже на екрану..

Латенци вс Бандвидтх

Латенција вс пропусност - разумевање разлике

Латенција и ширина појаса су два врло различита појма који су уско повезани један с другим. Латенција мери брзину преноса пакета, док се пропусна ширина користи за максимални капацитет мреже. Најједноставнији начин да се објасни однос између њих двоје је тај ширина опсега односи се на то колико је цев велика, а латенција се користи за мерење колико брзо садржај цеви путује до свог одредишта.

Ово двоје имају однос узрока и последица. На пример, што је мање пропусне ширине, дуже ће вам требати да ваши подаци стигну до свог одредишта и више ћете кашњења имати. Исто тако, што више пропусне ширине имате брже пакете стићи ће до свог одредишта. То је случај чак и ако имате ниску латенцију.

Шта узрокује кашњење у мрежи?

Латенција мреже може бити узрокована низом проблема, али углавном се своди на стање усмјеривача и удаљеност између ваших мрежних уређаја. Што више усмјеривача пакет мора пријећи, више кашњења постоји зато што сваки усмјеривач мора обрадити пакет. У већини случајева ово кашњење није приметно, али када саобраћај путује интернетом, може бити израженији (јер се повећава број усмеравача који пакет прелази).

Удаљеност којом пакет прелази такође може имати значајан утицај на количину кашњења у мрежи. Пакет који путује свијетом имао би барем 250 мс заостајања. У мрежама предузећа на нивоу предузећа латенција је присутна у мањој мери. Када пакети путују преко мреже до одредишта, ретко путују до чвора равно. Као таква, количина кашњења зависи од путање коју пакет води.

На добро осмишљеној мрежи требало би да постоје ефикасне руте тако да пакети стижу одмах на своје одредиште. Ако је мрежа лоше дизајнирана са индиректним мрежним путевима, тада ће каснити знатно израженији.

Шта је мрежна пропусност?

Као што смо раније рекли, пропусност је израз који се користи за количину послатих података које систем може обрадити у одређеном временском периоду. Пропусност је добар начин за мерење перформанси мрежне везе јер вам говори колико порука успешно стиже на одредиште. Ако се већина порука успешно испоручи, пропусност ће се сматрати великом. Супротно томе, ниска стопа успешне испоруке резултираће мањом пропусношћу.

Што је пропусност нижа, мрежа је лошија. Уређаји се ослањају на успешну испоруку пакета како би међусобно комуницирали, тако да ако пакети не стигну на одредиште, крајњи резултат ће бити лошег квалитета услуге. У контексту ВоИП позива, ниска пропусност би проузроковала позиве лошег позива са прескакањем звука.

Пропусност вс пропусност

Ширина појаса је израз који се користи да опише максималну количину података која се може пренијети широм ваше мреже. Пропусни опсег ваше мреже је ограничен на стандард ваше интернетске везе и могућности мрежних уређаја. Замислите ширину појаса као границе ваше мрежне везе. Супротно томе, пропусност је стварна брзина преноса података која се појављује на вашој мрежи.

Подразумева се да пропусност је мања од пропусне ширине. То је зато што пропусност представља максималне могућности ваше мреже, а не стварну брзину преноса. Ово је најважније имати на уму током вршних периода или када су проблеми са перформансама непрестани јер је пропусност често мања од пропусне ширине.

Шта узрокује лошу проточност мреже?

Лоша пропусност мреже може бити узрокована низом фактора. Један од главних криваца је лоше перформансе хардвера. Ако уређаји попут рутера имају деградацију перформанси, грешке или су једноставно застарјели, тада можете завршити са ниском пропусношћу. Исто тако, ако су мреже загушене с пуно промета, тада ће доћи до губитка пакета. Губитак пакета је место у којем се пакети губе у транзиту. Ниска пропусност мреже често је узрокована губитком пакета у транзиту.

Како измерити застој и пропусност

Латенција је један од најпоузданијих начина за мерење брзине ваше мреже. Латенција се мери у милисекундама. У случају да желите да измерите количину података који путују од једне до друге тачке, користићете мрежну пропусност. Пропусност се мери у битовима у секунди (бпс) у облику мегабит у секунди (Мбпс) или гигабита у секунди (Гбпс). Пропусност је брзина којом пакети успешно стижу до свог одредишта у одређеном временском периоду. Иако можете израчунати пропусност, једноставније је измерити је бпс уместо да извршите израчун.

Зашто су мрежне кашњење и пропусност важни?

И латенција и проток мреже су важни јер имају утицаја на перформансе ваше мреже. Ако је латенција превисока, пакетима ће требати дуже време да стигну до свог одредишта. Што више времена треба да пакети стигну до свог одредишта, спорији уређаји, услуге и апликације ће радити унутар мреже. Исто тако, што је мања количина пропусности, то је мањи број пакета који се обрађују у одређеном временском периоду.

Када латенција и пропусност имају минимално присуство, то нису велики проблем. Међутим, у тренутку када латенција постане превисока или пропусност опада, ваша мрежа ће се зауставити. Ово је тачка у којој ће услуге почети споро да се врше јер пакети не успеју да достигну своје одредиште брзином која може да одржи пуни рад ваше мреже..

То је важно за мерење кашњења и пропусности мреже јер вам омогућава да проверите да ли ваша мрежа није жртва лоших перформанси. Постоји неколико начина на које можете мерити латенцију и пропусност, али најједноставнији је начин коришћења алата за надгледање мреже. Ова врста алата моћи ће вам рећи када су латенција и проток достигли проблематичне нивое.

Алати за мерење мрежног протока

СоцкетВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер Пацк (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

С обзиром на ефекте пропусности мреже на перформансе ваше мреже, важно је да се надгледа за то. Да бисте то учинили потребан вам је алат за надгледање мреже. Постоји много различитих алата које можете користити, али један од најбољих је СоцкетВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер Пацк. Ово решење може да мери мрежну пропусност ради надгледања података о протоку заједно са доступношћу мрежних уређаја.

Снимка екрана пакета СоларВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер

СоцкетВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер Пацк је добар избор за адресирање мрежног протока јер вам помаже да укажете на основни узрок. Можете открити проблеме са перформансама у вашој мрежи и предузети кораке за њихово решавање тако да пропусност опада на минимум.

СоларВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер ПацкДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

Пакет алата за проток СоларВиндс (БЕСПЛАТНИ БРОЈ АЛАТА)

СоларВиндс НетФлов пакет алата

Тхе Пакет алата за проток СоларВиндс укључује три једноставна, али снажна објекта:

 • НетФлов Цонфигуратор
 • НетФлов Реплицатор
 • НетФлов Генератор

Не добијате никакве импресивне графичке приказе података са ове три алате. Уместо тога, добијате једноставне интерфејсе који ће вам помоћи да их употребите НетФлов в5 поруке које генеришу ваши Цисцо усмјеривачи. НетФлов је мрежни протокол развијен од стране Цисцо-а који прикупља информације о пакетима током проласка кроз рутер.

Можете користити НетФлов Цонфигуратор у пакету Флов Тоол Бундле као стандардни интерфејс који контактира одређени Цисцо усмјеривач и поставља његове НетФлов функције за слање података вашем колекционару.

Преостала два алата из пакета помажу вам да тестирате мрежу и планирате повећање потражње коришћењем НетФлов анализе.

Тхе НетФлов Реплицатор ће послати НетФлов пакете одређеним дестинацијама на вашој мрежи. То вам омогућава да проучите могућности ваше инфраструктуре и помогне вам да идентификујете уска грла. Тхе НетФлов Генератор ствара додатни промет за вашу мрежу. Ово вам омогућава да тестирате понашање балансирања оптерећења, фиревалл-а и упозорења о надзору перформанси мреже.

Пакет алата Флов је одличан бесплатни услужни програм који вам омогућава стицање увида у спремност ваше мреже за проширења услуга и потражње..

СоларВиндс Флов Тоол БундлеДовнлоад 100% БЕСПЛАТНО Пакет алата

Алати за мерење кашњења мреже

Паесслер ПРТГ КоС сензор за кружно путовање (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

Праћење присуства кашњења помаже вам да измерите стандард своје везе и да утврдите да ваша услуга добро функционише без икаквих уских грла у саобраћају. Паесслер ПРТГ мрежни монитор поседује низ функција за надгледање кашњења у мрежи, што га чини идеалним за овај задатак. Помоћу ПРТГ Нетворк Монитор-а можете пратити ширину опсега ваше мреже да бисте видели снагу ваше везе.

Латенција вс пропусност - разумевање разлике

ПРТГ-ов КоС сензор за кружно путовање користи се за надгледање кашњења које имају пакети који путују кроз мрежу. КоС сензор за повратно путовање може да се конфигурише као упозорење да вас обавести када кашњење прелази одређене прагове. Ово је сјајно јер вам омогућава да уверите се да кашњење не постаје проблем за перформансе ваше мреже.

Паесслер ПРТГ Нетворк МониторДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

Мрежни основни извори мреже

Једно од најважнијих информација које треба да знате приликом мерења мрежног протока је основна мрежа мреже. Мрежна основа је место где мерите перформансе своје мреже у реалном времену. Другим речима, мрежна основна пракса представља тестирање снаге ваше живе везе. Мрежна основа је тамо где сте пратите мрежни саобраћај ради препознавања трендова, погледајте расподелу ресурса, погледајте историјске перформансе и идентификовати аномалије перформанси. Базелно повезивање ваше мреже пружа вам референтни оквир на који бисте требали позивати када надгледате перформансе ваше мреже.

За праћење мрежног протока, желели бисте да пратите факторе попут коришћење ресурса и мрежни саобраћај да бисте видели колико је мрежа добра. Постављање мрежних основних линија може бити тако једноставно или сложено колико желите да буду. Први кораци су у томе саставити мрежни дијаграм за мапирање ваше мреже и то дефинисати политику управљања мрежом. Мрежни дијаграм вам пружа мапу пута за ваше уређаје, а смерница одређује који су сервиси дозвољени за покретање на вашој мрежи.

Како смањити застој и пропусност

Ако сте утврдили да су латенција и пропусност проблем у вашој мрежи, тада можете предузети неколико корака да бисте отклонили проблем.

Надгледајте крајње тачке

Један од начина за ограничење кашњења мреже је почетак праћења крајњих тачака. Крајње тачке су извор кашњења јер се могу користити за покретање апликација интензивних пропусних ширина. Ови шахтови за пропусне ширине или горњи говорници заузимају мрежне ресурсе и повећавају кашњење за друге кључне услуге. Надгледање ових крајњих тачака помоћу алата као што је Монитор перформанси мреже СоларВиндс или Паесслер ПРТГ мрежни монитор омогућава вам да се уверите да то не лажне апликације узрокују ваше проблеме са кашњењем.

Потражите мрежне боце

Понекад се разлог кашњења своди на уска грла. Мрежно уско грло настаје када је проток пакета ограничен мрежним ресурсима. Постоји неколико различитих начина за решавање уских грла, али један је и побољшање вашег ЛАН дизајна. Сегментирање ваше мреже на ВЛАН мреже може помоћи у побољшању перформанси. Такође желите да осигурате да се мрежне картице сервера могу покретати већом брзином од чворова у вашој мрежи.

Поново покрените хардвер

Поновно покретање хардвера приликом суочавања са проблемима перформанси је решавање проблема 101. Поновним покретањем усмјеривача брише се кеш меморија тако да може почети да се покреће као раније. То се такође може применити и на ваше рачунаре. Иако ово изгледа као једноставно решење, изненадили бисте се колико проблема са перформансама се може решити спровођењем ових основних корака.

Надгледајте пропусност и латенцију за КОС

Надгледање латенције и пропусности једини је начин да осигурате да ваша мрежа ради на високом стандарду. Ако има висока латенција и мала пропусност, онда се ваш пропусни опсег користи слабо. Што пре то сазнате, пре ћете предузети кораке и започети решавање проблема. Без рјешења за надзор мреже, биће много теже пратити те ентитете. Ако их не пратите, резултираће лошим перформансама мреже.

У тренутку када видите да постоји, рецимо, кашњење, знате да пакетима траје предуго да би стигли до свог одредишта. То може довести до пропусности која ограничава број пакета који се могу послати током разговора. То значи да је време да се започне решавање проблема узрока кашњења и протока.

Након праћења ваше мреже то можете потражите разне поправке у вашој мрежи да бисте видели је ли проблем елиминисан. Ако се проблем настави, једноставно наставите све док то не учините пронаћи основни узрок. Након што сте завршили са решавањем проблема, требали сте пронаћи порекло проблема и решити га. Ако имате јасне метрике на које можете да делујете са мрежног монитора, можете одржати своје перформансе што је пре могуће.

Такође видети: Шта је КОС?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 38 = 47

Adblock
detector