Latencija vs propusnost – razumijevanje razlike

Kašnjenje u odnosu na propusnost

Postoji nekoliko različitih mjernih podataka pomoću kojih se mjeri brzina prijenosa podataka na mreži. Mogućnost prepoznavanja brzine usluge pruža vam mjernu vrijednost za mjerenje performansi mreže. Propusnost i latencija su neki od najčešćih načina za mjerenje mreža. Mjerenje propusnosti ili latencije može vam pomoći u prepoznavanju problema s performansama na vašoj mreži.

Međutim, ovi koncepti nisu ista stvar. U ovom ćemo članku pogledati to razlika između kašnjenja i propusnosti i kako se mogu koristiti za mjerenje onoga što se događa. Prije nego što to učinimo, definirat ćemo što su latencija i propusnost.

Ukratko, kašnjenje i propusnost su definirani kao sljedeće:

 • Latentnost - Vrijeme koje je potrebno da se paket prenese u mrežu. Možete to izmjeriti kao jednosmjerno do odredišta ili kao povratno putovanje.
 • propusnost - Količina podataka koji se šalju i primaju u jedinici vremena

Mi ćemo ih pogledati pojedinačno detaljnije u nastavku. Ali prvo, izravno ćemo usporediti to dvoje.

Nailazimo na mnogo detalja u nastavku alata, ali ako imate vremena samo za brzi pogled, evo našeg popis najboljih alata za mjerenje mrežnog protoka i mrežnog kašnjenja:

 • Paket mrežnih propusnih širina propusnosti SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE) Osnovne mrežne propusne analize i alati za praćenje performansi koji se sastoje od mrežnog monitora performansi i analizatora prometa NetFlow
 • Paket alata za protok SolarWinds (BESPLATNI BROJ ALATA) Besplatan alat za praćenje protoka prometa unutar mreže.
 • Paessler PRTG QoS senzor za kružno putovanje (BESPLATNO ISPITIVANJE) Analizirajte kvalitetu mrežne veze koja komunicira putem dvije mrežne sonde

Odnos između propusnosti, kašnjenja i širine pojasa

Odnos između propusnosti i latencije utemeljen je na konceptu propusnosti. Širina pojasa je ime dodijeljeno broj paketa koji se mogu prenijeti kroz mrežu. Ako biste mislili na cijev, fizička cijev ograničava količinu sadržaja koji se može prenijeti kroz cijev. U kontekstu mreže, to je koliko paketa možete prenijeti istovremeno.

Vrijeme potrebno paketu da putuje od izvora do odredišta naziva se kašnjenje.  Latencija označava koliko vremena treba da paketi stignu na svoje odredište. propusnost je izraz dat broj paketa koji se obrađuju u određenom vremenskom razdoblju. Propusnost i latencija imaju izravan odnos u načinu rada unutar mreže.

Drugim riječima, odnos između ove tri je sljedeći:

 • propusnost mreže određuje maksimalni broj razgovora koje mreža može podržati. Razgovori su razmjena podataka iz jedne točke u drugu.
 • Latentnost koristi se za mjerenje kako se brzo odvijaju ovi razgovori. Što više kašnjenja postoje, duže su ovi razgovori potrebni.
 • Razina kašnjenja određuje maksimalnu propusnost razgovora. Propusnost je količina podataka koja se može prenijeti u razgovoru.

Prirodno, količina podataka koja se može prenijeti u razgovoru smanjuje se što je više kašnjenja. To je zato što treba duže vremena da se podaci prenose unutar razgovora, jer paketima treba duže vrijeme da stignu na svoje odredište. Sada ćemo malo detaljnije razmotriti te koncepte.

Što je mrežna kašnjenje?

Prije svega, kašnjenje je mjera kašnjenja. Ova mjera kašnjenja promatra koliko vremena treba da paket putuje od izvora do odredišta putem mreže. Općenito, to je to mjereno kao povratno putovanje ali se često mjeri i kao jednosmjerno putovanje. Kašnjenje s povratnim putem najčešće se koristi jer računala često čekaju da se potvrde vrate s odredišnog uređaja prije nego što pošalju cjelovitost podataka (ovo potvrđuje da postoji veza za slanje podataka).

Kao posljedica toga, prisutnost kašnjenja ukazuje na to da mreža radi sporo. Što je veća količina odgode, duže je potrebno da paket dosegne svoje odredište. To rezultira uslugama koje su spore i brze. Na primjer, ako nešto upišete u udaljeni uređaj, može doći do kašnjenja od nekoliko sekundi prije nego što se upišete pojavi na zaslonu..

Latencija u odnosu na propusnost

Latencija vs propusnost - razumijevanje razlike

Latencija i širina pojasa dva su vrlo različita pojma koji su usko povezani jedan s drugim. Latencija mjeri brzinu prijenosa paketa, dok se propusna širina koristi za maksimalni kapacitet mreže. Najjednostavniji način da se objasni odnos između njih dvojice je taj širina pojasa odnosi se na to koliko je cijev velika, a kašnjenje se koristi za mjerenje koliko brzo sadržaj cijevi putuje do odredišta.

Ovo dvoje imaju odnos uzroka i posljedice. Na primjer, što je manja širina pojasa, to će vam trebati duže da vaši podaci dođu do svog odredišta i više ćete kašnjenja imati. Isto tako, što više širine pojasa imate brži paketi stići će na odredište. To je slučaj čak i ako imate nisku latenciju.

Što uzrokuje kašnjenje u mreži?

Latencija mreže može biti uzrokovana nizom problema, ali uglavnom se svodi na stanje usmjerivača i udaljenost između vaših mrežnih uređaja. Što više usmjerivača paket mora prijeći, više kašnjenja postoji zato što svaki usmjerivač mora obraditi paket. U većini slučajeva ovo kašnjenje nije uočljivo, ali kada promet putuje Internetom može biti izraženiji (jer se povećava broj usmjerivača kroz koje paket prolazi).

Udaljenost kojom paket prelazi također može značajno utjecati na količinu kašnjenja u mreži. Paket koji putuje svijetom imao bi barem 250 ms zaostatka. U mrežama na razini poduzeća latencija je prisutna u manjoj mjeri. Kada paketi putuju preko mreže do odredišta, rijetko putuju do čvora ravno. Kao takva, količina kašnjenja ovisi o putu koji paket vodi.

Na dobro osmišljenoj mreži trebali bi biti dostupni učinkoviti ruti tako da paketi stižu brzo na svoje odredište. Ako je mreža loše dizajnirana s neizravnim mrežnim putevima, tada će kašnjenje biti znatno izraženije.

Što je mrežna propusnost?

Kao što smo ranije rekli, propusnost je izraz koji se koristi za označavanje količine poslanih podataka koje sustav može obraditi u određenom vremenskom razdoblju.. Propusnost je dobar način za mjerenje performansi mrežne veze jer vam govori koliko poruka uspješno stiže na odredište. Ako se većina poruka uspješno dostavi, propusnost će se smatrati velikom. Suprotno tome, niska stopa uspješne isporuke rezultirat će manjom propusnošću.

Što je propusnost niža, mreža je lošija. Uređaji se međusobno oslanjaju na uspješnu isporuku paketa, tako da ako paketi ne stignu na odredište, krajnji rezultat postat će loša kvaliteta usluge. U kontekstu VoIP poziva, slaba propusnost uzrokovala bi pozivatelje nekvalitetni poziv sa preskakanjem zvuka.

Propusnost u odnosu na propusnost

Širina pojasa je izraz koji se koristi za opisivanje maksimalne količine podataka koja se može prenijeti na vašu mrežu. Propusna mreža vaše mreže ograničena je na standard vaše internetske veze i mogućnosti mrežnih uređaja. Zamislite širinu pojasa kao granice vaše mrežne veze. Suprotno tome, propusnost je stvarna brzina prijenosa podataka koja se pojavljuje na vašoj mreži.

Samo po sebi to ne znači propusnost je manja od propusne širine. To je zato što propusnost predstavlja maksimalne mogućnosti vaše mreže, a ne stvarnu brzinu prijenosa. To je najvažnije imati na umu tijekom vršnih razdoblja ili kada su problemi sa performansama rasprostranjeni, jer će propusnost često biti manja od propusne širine.

Što uzrokuje lošu protočnost mreže?

Loša propusnost mreže može biti uzrokovana nizom faktora. Jedan od glavnih krivaca je slabe performanse hardvera. Ako uređaji poput usmjerivača imaju pogoršanje performansi, greške ili su jednostavno zastarjeli, tada možete završiti s niskom propusnošću. Isto tako, ako su mreže zagušene s puno prometa, tada će doći do gubitka paketa. Gubitak paketa odnosi se na gubitak paketa u tranzitu. Slaba propusnost mreže često je uzrokovana gubitkom paketa u tranzitu.

Kako izmjeriti kašnjenje i propusnost

Latencija je jedan od najpouzdanijih načina za mjerenje brzine vaše mreže. Latencija se mjeri u milisekundama. U slučaju da želite izmjeriti količinu podataka koja putuje od jedne do druge točke, koristili biste mrežnu propusnost. Propusnost se mjeri u bitovima u sekundi (bps) u obliku megabita u sekundi (Mbps) ili gigabita u sekundi (Gbps). Propusnost je brzina kojom paketi uspješno postižu odredište u određenom vremenskom razdoblju. Iako možete izračunati propusnost, jednostavnije je mjeriti je sa bps, a ne izvoditi izračun.

Zašto su mrežna kašnjenja i propusnost važni?

Latencija i protok mreže su važni jer imaju utjecaj na uspješnost vaše mreže. Ako je kašnjenje previsoko, za pakete će trebati duže vrijeme da stignu na svoje odredište. Što više vremena treba paketima da stignu na odredište, sporiji uređaji, usluge i aplikacije funkcionirat će u mreži. Isto tako, što je manja količina propusnosti, to je manji broj paketa koji se obrađuju u određenom vremenskom razdoblju.

Kad su latencija i propusnost minimalno prisutni, to nisu veliki problem. Međutim, u trenutku kada latencija postane previsoka ili propusnost pada, tada će vaša mreža zaustaviti. Ovo je točka u kojoj će usluge početi sporo raditi, jer paketi ne uspijevaju dostići svoje odredište brzinom koja može održati puni rad vaše mreže..

to je važno za mjerenje kašnjenja i protoka mreže jer vam omogućuje provjeru da vaša mreža ne postaje žrtva loših performansi. Postoji nekoliko načina na koje možete mjeriti kašnjenje i propusnost, ali najjednostavniji je način korištenja alata za praćenje mreže. Ova vrsta alata moći će vam reći kada su latencija i protok dostigli problematične razine.

Alati za mjerenje mrežnog protoka

Paket mrežnih propusnih širina propusnosti SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE)

S obzirom na učinke mrežnog protoka na performanse vaše mreže, važno je nadzirati ga. Da biste to učinili, potreban vam je alat za nadzor mreže. Postoji mnogo različitih alata koje možete koristiti, ali jedan od najboljih je Paket mrežnih propusnih širina propusnosti SolarWinds. Ovo rješenje može mjeriti mrežnu propusnost radi nadziranja podataka o protoku zajedno s dostupnošću mrežnih uređaja.

Snimak zaslona paketa propusne širine analizatora propusnosti SolarWinds

Paket mrežnih propusnih širina propusnosti SolarWinds je dobar izbor za rješavanje mrežnog protoka jer vam pomaže ukazati na temeljni uzrok. Možete otkriti probleme s performansama u vašoj mreži i poduzeti korake za njihovo rješavanje tako da se propusnost smanji na minimum.

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer PackDownload 30-dnevna BESPLATNA proba

Paket alata za protok SolarWinds (BESPLATNI BROJ ALATA)

Paket alata SolarWinds NetFlow

Paket alata za protok SolarWinds uključuje tri jednostavna, ali snažna objekta:

 • NetFlow Configurator
 • NetFlow Replicator
 • NetFlow Generator

Ne imate nikakve impresivne grafičke prikaze podataka s ove tri alate. Umjesto toga, dobivate jednostavna sučelja koja će vam pomoći da iskoristite NetFlow v5 poruke koje generiraju vaši Cisco usmjerivači. NetFlow je mrežni protokol razvijen od strane Cisco-a koji prikuplja informacije o paketima tijekom prolaska kroz usmjerivač.

Možete koristiti NetFlow Configurator u paketu Flow Tool-a kao standardno sučelje koje stupa u kontakt s određenim Cisco usmjerivačem i postavlja njegove NetFlow funkcije za slanje podataka vašem sakupljaču.

Preostala dva alata u paketu pomažu vam da testirate mrežu i planirate povećati potražnju koristeći NetFlow analizu.

NetFlow Replicator će NetFlow paketima poslati određene destinacije u vašoj mreži. To vam omogućava da proučite mogućnosti vaše infrastrukture i pomaže vam da identificirate uska grla. NetFlow Generator stvara dodatni promet za vašu mrežu. To vam omogućuje testiranje ponašanja balansiranja opterećenja, vatrozida i upozorenja o nadzoru performansi mreže.

Paket alata Flow izvrstan je besplatni uslužni program koji vam omogućuje stjecanje uvida u spremnost vaše mreže za proširenja usluga i potražnje..

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% BESPLATNO Paket alata

Alati za mjerenje mrežnog kašnjenja

Paessler PRTG QoS senzor za kružno putovanje (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Praćenje prisutnosti kašnjenja pomaže vam da izmjerite standard svoje veze i prepoznate je li vaša usluga uspješna bez ikakvih uskih grla u prometu. Paessler PRTG mrežni monitor ima niz mrežnih značajki praćenja kašnjenja, što ga čini idealnim za ovaj zadatak. Pomoću PRTG Network Monitor možete pratiti širinu pojasa vaše mreže da biste vidjeli snagu vaše veze.

Latencija vs propusnost - razumijevanje razlike

PRTG-ov QoS senzor za kružno putovanje se koristi za nadgledanje kašnjenja koje iskusuju paketi koji putuju širom mreže. QoS senzor za povratno putovanje može se konfigurirati kao upozorenje kako bi vas obavijestilo kada kašnjenje prelazi određene pragove. Ovo je sjajno jer vam omogućuje da provjerite da kašnjenje ne postaje problem za vašu mrežnu izvedbu.

Paessler PRTG Network MonitorPreuzmi 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

Mrežni osnovni izvori propusne mreže

Jedan od najvažnijih podataka koji trebate znati prilikom mjerenja mrežnog protoka je osnovna vrijednost vaše mreže. Mrežna osnova je mjerenje performansi vaše mreže u stvarnom vremenu. Drugim riječima, mrežna osnovna provjera znači testiranje snage vaše žive veze. Mrežna osnova je tamo gdje ste pratite mrežni promet radi prepoznavanja trendova, pregled raspodjele resursa, pogledajte povijesnu izvedbu i identificirati anomalije performansi. Bazelno praćenje vaše mreže pruža vam referentni okvir na koji biste trebali pozivati ​​prilikom praćenja performansi vaše mreže.

Za praćenje mrežnog protoka, trebali biste pratiti faktore poput korištenje resursa i mrežni promet da biste vidjeli koliko dobro mreža radi. Postavljanje mrežnih polaznih linija može biti tako jednostavno ili složeno koliko želite da budu. Prvi su koraci do sastaviti mrežni dijagram za mapiranje vaše mreže i za definirati politiku upravljanja mrežom. Mrežni dijagram pruža vam plan puta na vaše uređaje, a pravilo određuje koje su usluge dopušteno prikazivati ​​na vašoj mreži.

Kako smanjiti kašnjenje i propusnost

Ako ste ustanovili da su latencija i propusnost problem u vašoj mreži, tada možete poduzeti nekoliko koraka za otklanjanje problema.

Nadzorne točke

Jedan od načina za ograničenje kašnjenja mreže je započeti nadzor krajnjih točaka. Krajnje točke izvor su kašnjenja, jer se mogu koristiti za pokretanje aplikacija intenzivnih propusnih širina. Ovi sirevi propusne širine ili gornji govornici zauzimaju mrežne resurse i povećavaju kašnjenje za ostale ključne usluge. Nadgledanje ovih krajnjih točaka pomoću alata kao što je Monitor performansi mreže SolarWinds ili Paessler PRTG mrežni monitor omogućava vam da provjerite da to nisu lažne aplikacije koje uzrokuju vaše probleme s kašnjenjem.

Potražite mrežne boce

Ponekad se uzrok kašnjenja svodi na uska grla u mreži. Do mrežnog uskog grla dolazi kada je protok paketa ograničen mrežnim resursima. Postoji nekoliko različitih načina za rješavanje uskih grla, ali jedan je i poboljšavanje vašeg LAN dizajna. Segmentiranje vaše mreže na VLAN mreže može pomoći u poboljšanju performansi. Također se želite uvjeriti da mrežne kartice poslužitelja mogu raditi brže od čvorova u vašoj mreži.

Ponovo pokrenite hardver

Ponovno pokretanje hardvera kad se suočite sa problemima s izvedbom je rješavanje problema 101. Ponovnim pokretanjem usmjerivača briše se predmemorija tako da se može pokrenuti kao nekada. To se može primijeniti i na računala. Iako se ovo čini kao jednostavno rješenje, iznenadili biste se koliko problema s izvedbom može se riješiti provođenjem ovih osnovnih koraka.

Pratite propusnost i kašnjenje za QOS

Praćenje kašnjenja i propusnosti jedini je način da osigurate da vaša mreža radi na visokom standardu. Ako postoje visoka kašnjenja i mala propusnost, tada se propusna širina slabo koristi. Što prije saznate za to, prije možete poduzeti korake i započeti rješavanje problema. Bez rješenja za nadzor mreže, bit će mnogo teže pratiti te cjeline. Ako ih ne pratite, rezultirat će lošim performansama mreže.

U trenutku kada vidite da postoji, primjerice, kašnjenje, znate da paketima traje predugo da bi stigli na odredište. To može dovesti do propusnosti koja ograničava broj paketa koji se mogu poslati tijekom razgovora. To znači da je vrijeme da započnete s rješavanjem problema uzroka kašnjenja i protoka.

Nakon praćenja vaše mreže to možete potražite razne popravke u vašoj mreži i provjerite je li problem otklonjen. Ako problem i dalje postoji, jednostavno nastavite sve dok to ne učinite pronaći uzrok. Nakon što ste završili s rješavanjem problema, trebali ste pronaći izvor problema i riješiti ga. Ako imate jasne mjerne podatke za djelovanje s mrežnog monitora, možete održati svoje performanse što je prije moguće.

Vidi također: Što je QOS?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 + = 58

Adblock
detector