Мицрософт Аццесс: Да ли је још увек релевантан?

Мицрософт Аццесс: Да ли је још увек релевантан?

Мицрософт Оффице има 29 година - лансиран је у новембру 1990. Није много софтверских пакета уживало такву дуговјечност. Међутим, Мицрософтов пакет није остао исти током година. Неки се додају, а други се одбацују. Једна од компоненти пакета за продуктивност је и даље Мицрософт Аццесс.

Приступ је представљен 1992. године. Мицрософт се годинама борио за производњу десктоп ДБМС-а и брзо пратио развојни процес купујући једног од водећих тржишних лидера ФокПро. Иако је Мицрософт наставио да продаје и развија ФокПро, био је у стању да одабере неки од кода и услуга свог новог прибављања како би покренуо сопствени пројекат база података. Трансфузија је била успешна.

Приступ је успео код успеха Виндовса. Главни ривали пакета нису успели да уоче пораст овог оперативног система и нису пуштали Виндовс верзије довољно брзо. Мицрософт је такође убио ФокПро да би направио место на тржишту за Аццесс. Успех овог алата се повећао када је 1995. године уврштен у Мицрософт Оффице. Алат је тада постао део еволутивног цевовода Мицрософт Оффице са захтевом да се редовно преиспитује у синхронизацији са развојем других компоненти система Оффице..

Мицрософт Аццесс имплементација

Један проблем са Мицрософт Аццессом је тај што он има сопствени формат датотеке који није компатибилан ни са једним другим системом. Док је Мицрософт прихватио ОпенДоцумент Формат компатибилан КСМЛ-базирану структуру датотека за Екцел и Ворд, остао је стари датотечни устрој Аццесса сам. .Доцк и .кмлк формати датотека Ворд и Екцел постали су универзални каменчићи врста датотека у њиховим одговарајућим апликацијским пољима. Међутим, .аццдб формат који користи Аццесс никада није заокупио машту јавности и друге програмере конкурентских пакета за продуктивност нису били заинтересовани да уграде компатибилност Аццесс датотека у своје апликације за базе података на радној површини.

Уобичајена употреба Мицрософтовог приступа је да га задржи као предњи крај комерцијално успешнијих ДБМС-ова. На пример, Аццесс се може прикључити на Орацле базу података, тако да се апликације написане у Аццессу могу повезати са подацима који се налазе у Орацле бази података. Приступ такође може да се користи за СКЛ Сервер и Сибасе. Међутим, ово преуређивање Аццесс апликације делује помало као полуживот. Да ли је ово последње уточиште за Аццесс, који делује као кожа успешнијим РДБМС-овима?

Како се смањује потражња за вештинама програмирања, све мање програмера се труди да научи систем. Ово започиње циклус опадања где недостатак доступног скупа развојних вештина програмера одбацује употребу окружења за развој новог производа. Дакле, недостатак програмера ствара недостатак пројеката на том језику, а недостатак потражње за тим вештинама чини савладавање тог језика лошим потезом у каријери. Стога се базен вјештина смањује даље и циклус опадања се наставља. Мицрософт Аццесс могао би пратити ЦОБОЛ, ФокПро и СКЛБасе низ пут ка забораву.

Приступ се повлачи грациозно

Мицрософт није могао а да не примети метеорски пад Аццесса са својих висина као најчешће коришћени систем база података на радној површини у 2011. години, а срамотно је остало у 2017. години. Компанија је у новембру 2017. године најавила, уочи 25. рођендана апликације, да је намеравао је да повуче Мицрософт Аццесс из свог интернетског пакета продуктивности.

Званични датум искључивања за Аццесс Веб Аппс и Веб базе података у програму Оффице 365 одређен је за април 2018. Упркос уклањању приступа из свог интернетског пакета за продуктивност, Мицрософт је наставио да развија софтвер за десктоп, издајући Аццесс 2019 у септембру 2018. као део Оффице 2019.

Дакле, ево га, још увек у удовима. Будућност комерцијалног софтвера је у облаку и то знају и програмери који долазе. Уклањање приступа из верзије Мицрософтовог софтвера као услуге, отуђило је све преостале следбенике у заједници програмера. То је убица у каријери.

Трајна сврха приступа лежи на тржишту самоизградње. Међутим, који ће се оператер малих предузећа мучити у креирању базе података о контактима у Аццессу или постављању обрасца за фактуре када је на мрежи доступно пуно спремних генератора рачуна? Ко ће креирати базу података рецепата за кухињу када мноштво веб локација за кухање на мрежи већ даје те рецепте доступним било када на захтјев?

Мицрософтове алтернативе за приступ

Размислите о ситуацији у којој ће неко можда морати да користи Аццесс и једнако брзо, можете пронаћи бољу алтернативу која је већ доступна. Ако не можете, припремили смо ужи списак алтернатива Мицрософт Аццессу.

1. деривати ОпенОффице

ОпенОффице је представио озбиљан изазов Мицрософт Оффице-у. Садржао је све елементе које је неко желео из Мицрософтовог уреда, али био је бесплатан. Мицрософт га је напалио и на крају, бесплатни ОпенОффице није успео да обезбеди довољно улагања да би га одржао у току. Грешке у систему су на крају постале сигурносни ризик и бесплатна алтернатива Оффицеу је пресушила.

ОпенОффице и данас постоји, мада је, као пројекат отвореног кода, његов код био доступан и пуно људи је направило своје верзије. У већини случајева, "форкс" ОпенОффице-а корисио је исте називе компонената за појединачне апликације у пакету. ОпенОффице еквивалент приступа зове се Басе. База има свој формат датотеке - .одб - и не може да отвори .аццдб датотеке креиране у Аццессу. База није ништа боља од Аццесса, осим што је бесплатна. И даље постоје верзије ОпенОффице-а доступне бесплатно.

Апацхе ОпенОффице

Апацхе ОпенОффице

Оригинални ОпенОффице је представљен на Апацхе фондацији. Фондација је у почетку добила одређену подршку од ИБМ-а који је зајмио развојни тим који је написао да је исти и ИБМ-ове Лотус Симпхони. Откако се ИБМ повукао, пројекат се слегао. База је и даље део Апацхе ОпенОффице-а и потпуно је бесплатна за употребу.

ЛибреОффице

ЛибреОффице

ЛибреОффице је клон ОпенОффице-а и на крају је био успешнији. Пакет укључује Басе, што је добра бесплатна алтернатива Мицрософт Аццессу. Има верзије за Виндовс, Мац ОС, Линук и Андроид.

ОкигенОффице Профессионал

ОкигенОффице

ОкигенОффице Профессионал је још један бесплатан клон отвореног кода ОпенОффице. Садржи Басе и може се инсталирати на Виндовс и Линук.

2. Гоогле обрасци

Гоогле форме

Гоогле Г -Суите је веома јак ривал Оффице 365. Бесплатну верзију управо зову Гоогле Доцс, иако садржи више од истоименог процесора текста. Гоогле форме су део пакета. Можете да користите Гоогле обрасце за креирање екрана за унос података и за употребу података и користите Гоогле таблице (прорачунску табелу) као помоћну базу података.

Интерфејс Гоогле Формс је врло једноставан за употребу и свако може да направи малу апликацију за базу података без икаквог техничког знања. Погледајте овај ИоуТубе видео о томе како да направите базу података помоћу Гоогле алата.

3. Цаллигра Оффице

Цаллигра Оффице

КДЕ производи Цаллигра Оффице, пројекат отвореног кода који је бесплатан за употребу. Систем база података у Цаллигра Оффицеу зове се Кеки. Користи ОпенДоцумент формат, .одб као изворни тип датотеке. Цаллигра Оффице се инсталира на Виндовс, Мац ОС, Линук и БСД Уник.

4. Зохо Цреатор

Зохо Цреатор

Зохо Цреатор је мрежни систем за управљање базама података. Невероватно је једноставан за употребу и има врло атрактивну командну таблу. Апликација је домаћин и садржи простор за складиштење података које сакупљате путем нових екрана. Ово је професионално решење и зато није бесплатно. Услуга се наплаћује на претплати и доступна је у четири нивоа плана. Систем је доступан за испробавање без ризика током 15-дневног бесплатног пробног периода.

5. Буббле

Буббле лого

Буббле је добра алтернатива за оне који користе Аццесс за интерфејс са другим ДБМС-овима. Ово је алат за развој веб странице без кодова који укључује могућност креирања образаца података за унос података и упите. Компанија нуди и услугу хостинга. Можете дизајнирати веб локацију или страницу и угостити је на Буббле серверима, постављањем нових база података или повезивањем са постојећим базама података.

Ово је услуга која се плаћа, али постоји бесплатна верзија. Бесплатни Буббле ће на вашој страници бити одштампан “Буилт витх Буббле”.

Оставите приступ иза

Ако сте били депресивни због пада Мицрософтовог приступа, надамо се да ће вас овај преглед статуса пакета и његових алтернатива мало развеселити. Излаз из депресије приступа је испробавање неких других база података.

Бесплатне алтернативе на овој листи показују вам да на првом месту нисте требали платити Приступ. Један од проблема са којим ћете се суочити је миграција података из .аццдб формата. Међутим, податке можете извести у ЦСВ формату и увести их у нову базу података створену с било којом ДБМС-ом.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector