Microsoft Access: Je li još uvijek relevantan?

Microsoft Access: Je li još uvijek relevantan?

Microsoft Office ima 29 godina – pokrenut je u studenom 1990. Nije mnogo softverskih paketa uživalo takvu dugovječnost. Međutim, Microsoftov paket nije ostao isti tijekom godina. Neki se dodaju, dok se drugi odbacuju. Jedna od komponenti paketa za produktivnost je i dalje Microsoft Access.

Pristup je predstavljen 1992. Microsoft se godinama trudio da proizvede DBMS za radnu površinu i brzo je pratio razvojni proces kupnjom jednog od vodećih tržišnih lidera FoxPro. Iako je Microsoft nastavio s tržištem i razvojem FoxPro-a, bio je u mogućnosti odabrati dio koda i usluga svoje nove nabave kako bi našao svoj vlastiti projekt baze podataka. Transfuzija je bila uspješna.

Pristup rode na uspjehu sustava Windows. Glavni rizici paketa nisu uočili porast ovog operativnog sustava i nisu dovoljno brzo puštali verzije sustava Windows. Microsoft je također ubio FoxPro kako bi dao mjesta na tržištu za Access. Uspjeh alata povećao se kada je 1995. godine uključen u Microsoft Office. Alat je tada postao dio evolucijskog cjevovoda Microsoft Office sa zahtjevom da se redovito preispituje u sinkronizaciji s razvojem drugih komponenti sustava Office..

Implementacija Microsoft Accessa

Jedan problem sa Microsoft Accessom je taj što on ima svoj format datoteke koji nije kompatibilan s bilo kojim drugim sustavom. Dok je Microsoft prihvatio OpenDocument Format kompatibilnu XML-datotečnu strukturu datoteka za Excel i Word, staru je datotečnu strukturu Access ostavio sam. .Docx i .xmlx formati datoteka Word i Excel postali su univerzalni kamenčići vrsta datoteka u njihovim odgovarajućim aplikacijskim poljima. Međutim, .accdb format koji upotrebljava Access nikada nije zaokupio maštu javnosti i druge programere konkurentskih paketa za produktivnost nisu zanimali kako kompatibilnost pristupnih datoteka ugraditi u njihove aplikacije za baze podataka za stolna računala.

  Definitivan vodič za WiFi analizator, uključujući 20 najboljih alata za WiFi analizu

Uobičajena je upotreba Microsoftovog pristupa da ga zadrži kao prednji kraj komercijalno uspješnijih DBMS-ova. Na primjer, Access se može povezati s Oracle bazom podataka, tako da se aplikacije napisane u Accessu mogu povezati s podacima koji se nalaze u Oracle bazi podataka. Pristup se također može koristiti za SQL Server i Sybase. Međutim, ovo mijenjanje Accessove aplikacije djeluje pomalo kao poluživot. Je li ovo posljednje utočište za Access, koji djeluje kao koža uspješnijim RDBMS-ovima?

Kako se smanjuje potražnja za programerskim vještinama, sve manje programera se trudi da nauče sustav. Ovo započinje ciklus pada kada nedostatak dostupnog skupa razvojnih vještina programera odbacuje uporabu okruženja za razvoj novog proizvoda. Dakle, nedostatak programera stvara nedostatak projekata na tom jeziku, a nedostatak potražnje za tim vještinama čini svladavanje tog jezika lošim potezom u karijeri. Tako se bazen vještina smanjuje dalje i ciklus pada nastavlja se. Microsoft Access mogao bi pratiti COBOL, FoxPro i SQLBase niz put do zaborava.

Pristup se povlači graciozno

Microsoft nije mogao a da ne primijeti meteorski pad Accessa s njegovih visina kao najčešće korištenog sustava baza podataka za stolna računala u 2011. godini, sramotno je prepušten 2023. Tvrtka je najavila u studenom 2023., blizu 25. rođendana aplikacije, da namjeravao je povući Microsoft Access iz svog internetskog paketa produktivnosti.

Službeni datum isključivanja Access Web Apps i web baza podataka u sustavu Office 365 određen je za travanj 2023. Unatoč uklanjanju pristupa iz internetskog paketa produktivnosti, Microsoft je nastavio razvijati softver za stolna računala, izdavši Access 2023 u rujnu 2023. kao dio Office 2023.

Dakle, evo ga, još uvijek u limbu. Budućnost komercijalnog softvera je u Cloudu, a napredni programeri to znaju. Uklanjanje pristupa iz verzije softvera Microsoft-a-a-Service Microsoft otuđilo je sve preostale pristalice u zajednici programera. To je ubojica u karijeri.

Trajna svrha Accessa leži na tržištu samoizgradnje. No, koji će se operater malih tvrtki gnjaviti stvaranjem baze podataka kontakata u Accessu ili postavljanjem obrasca fakture kad na internetu ima puno gotovih generiranja računa? Tko će stvoriti bazu podataka recepata za kuhinju kada mnoštvo internetskih stranica za kuhanje već nudi te recepte u bilo kojem trenutku na zahtjev?

  Водич за УДП (Усер Датаграм Протоцол)

Microsoftove mogućnosti pristupa

Razmislite o situaciji u kojoj će netko možda trebati koristiti Access i jednako brzo, možete pronaći bolju alternativu koja je već dostupna. Ako ne možete, došli smo do popisa alternativa Microsoftovom pristupu.

1. derivati ​​OpenOffice

OpenOffice je predstavio ozbiljan izazov Microsoft Officeu. Sadržao je sve elemente koje je tko želio od Microsofta, ali bio je besplatan. Microsoft ga je teško ukinuo i na kraju besplatni OpenOffice nije uspio osigurati dovoljno ulaganja da bi ga održao u tijeku. Greške u sustavu s vremenom su postale sigurnosni rizik i besplatna alternativa Officeu je osušila.

OpenOffice postoji i danas, mada je, kao projekt otvorenog koda, njegov kôd bio dostupan i puno ljudi je napravilo svoje verzije. U većini slučajeva “viljuške” OpenOffice koristile su iste nazive komponenata za pojedinačne aplikacije u paketu. OpenOffice ekvivalent Pristupa naziva se Base. Baza ima vlastiti format datoteke – .odb – i ne može otvoriti .accdb datoteke stvorene u Accessu. Baza nije ništa bolja od Accessa, osim što je besplatna. Još postoje verzije OpenOfficea koje su dostupne besplatno.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice

Izvorni OpenOffice predstavljen je na Apache Foundation. Zaklada je u početku dobila podršku od IBM-a koji je projekt posudio razvojnom timu koji je napisao da je isti i IBM-ove Lotusove simfonije. Otkako se IBM povukao, projekt je odustao. Baza je još uvijek komponenta Apache OpenOffice-a i potpuno je besplatna za upotrebu.

LibreOffice

LibreOffice

LibreOffice je klon OpenOfficea i na kraju je bio uspješniji. Paket uključuje Base, što je dobra besplatna alternativa Microsoft Accessu. Ima verzije za Windows, Mac OS, Linux i Android.

OxygenOffice Professional

OxygenOffice

OxygenOffice Professional je još jedan besplatni, open-source klon OpenOffice-a. Sadrži Base i može se instalirati na Windows i Linux.

2. Google obrasci

Google Obrasci

Google G -Suite vrlo je jak suparnik Officeu 365. Besplatnu verziju upravo nazivaju Google Docs, iako sadrži više od istoimenog obrađivača teksta. Google Obrasci dio su skupa. Pomoću Google Obrasca možete kreirati zaslone za unos podataka i upite podataka te koristiti Google tablice (proračunsku tablicu) kao pomoćnu bazu podataka.

  Što je mrežna podrhtavanje i kako to možete spriječiti?

Sučelje Google Forms-a vrlo je jednostavno za korištenje i svatko može stvoriti malu aplikaciju za bazu podataka bez ikakvog tehničkog znanja. Pogledajte ovaj YouTube videozapis o tome kako stvoriti bazu podataka s Google alatima.

3. Calligra ured

Ured Calligra

KDE proizvodi Calligra Office, projekt otvorenog koda koji se ne može koristiti. Sustav baze podataka u uredu Calligra zove se Kexi. Koristi OpenDocument format, .odb kao izvornu vrstu datoteke. Calligra Office se instalira na Windows, Mac OS, Linux i BSD Unix.

4. Zoho Stvoritelj

Zoho Stvoritelj

Zoho Creator je mrežni sustav za upravljanje bazama podataka. Nevjerojatno je jednostavan za korištenje i ima vrlo atraktivnu nadzornu ploču. Aplikacija je domaćin i sadrži prostor za pohranu podataka koje sakupljate putem novih zaslona. Ovo je profesionalno rješenje i zato nije besplatno. Usluga se naplaćuje na pretplati i dostupna je u četiri razine plana. Sustav je dostupan za isprobavanje bez rizika tijekom 15-dnevnog besplatnog probnog razdoblja.

5. Bubble

Logo mjehurića

Bubble je dobra alternativa za one koji koriste Access za sučelje s drugim DBMS-ovima. Ovo je alat za razvoj web mjesta bez koda koji uključuje mogućnost stvaranja obrazaca podataka za unos podataka i upite. Tvrtka nudi i uslugu hostinga. Možete dizajnirati web mjesto ili stranicu i ugostiti je na Bubble poslužiteljima, postavljanjem novih baza podataka ili povezivanjem s vašim postojećim bazama podataka.

Ovo je usluga koja se plaća, ali postoji besplatna verzija. Besplatni Bubble će na vašoj stranici biti ispisan “Built with Bubble”.

Ostavite pristup iza

Ako ste bili depresivni zbog pada Microsoftovog pristupa, nadamo se da će vas ovaj pregled statusa paketa i njegovih alternativa malo razveseliti. Izlaz iz depresije Accessa naprijed za isprobavanje nekih drugih baza podataka.

Besplatne alternative na ovom popisu pokazuju vam da na prvom mjestu niste trebali platiti Pristup. Jedan od problema s kojim ćete se suočiti je migracija podataka iz .accdb formata. Međutim, podatke možete izvesti u CSV formatu i uvesti ih u novu bazu podataka stvorenu s bilo kojom DBMS-om.

About the author