Мицрософт Екцханге Сервер вс Колаб

Мицрософт Екцханге Сервер вс Колаб

Мицрософт Екцханге Сервер има подршку највећег светског провајдера софтвера и интероперабилност са великом стабилном Мицрософт производима. Систем Екцханге Сервер није слободан за употребу; међутим, Мицрософт нуди бесплатну пробну верзију софтвера у трајању од 180 дана.

Овај сервер е-поште може да се инсталира само на Виндовс Сервер, па ако тражите сервер е-поште за други оперативни систем или једноставно желите да се извучете из великих софтверских кућа Колаб је занимљива алтернатива.

О Колабу

Колаб користи процедуре и протоколе испоруке е-поште како би створио „пакет за сарадњу“ који укључује управљање задацима, календаре и узимање белешки. Ово је пројекат отвореног кода, тако да можете добити изворни код и прилагодити га ако имате програмске ресурсе. Као бесплатан, опен соурце систем, стандардни Колабов корисник ослања се на форум заједнице за савете и подршку.

Они који желе надоградити за помоћ у служби за помоћ, могу платити Колаб Системс за потпуно подржани и управљани софтверски пакет. Тхе плаћена верзија исто је као и стандардни бесплатни Колаб, али долази са њим гаранције за рад, закрпе за сигурност, и пуна телефонска подршка.

Колаб Системс је са седиштем у Швајцарској и нуди верзију Колаба засновану на облаку, која је ривал Мицрософт Екцханге софтверу као сервисном (СааС) пакету.

Дакле, Колаб се представља као алтернатива Мицрософт Екцханге Серверу. Погледајмо како се ова два система е-поште упоређују.

Платформа сервера

Хардверски захтеви за ове две опције одмах их разликују. Мицрософт Екцханге Сервер може се инсталирати само на Виндовс Сервер.

Колаб је Линук систем са првенствено изграђеним верзијама или ЦентОС и РХЕЛ. Софтвер се такође може инсталирати на Дебиан, Убунту, СЛЕС, Уникција, ОпенСУСЕ, и ЦлеарОС.

Компатибилни клијенти

Колаб Десктоп клијент доступан је за Виндовс као и за Убунту и Федора Линук, тако да вам није потребно окружење само за Линук да бисте користили овај систем. Услузи која се заснива на облаку приступа се путем клијента Колаб, тако да бисте могли да користите Колаб у свом послу, чак и ако немате Линук сервер.

И локални локални Колаб сервер е-поште и верзија заснована на облаку могу комуницирати са клијентима е-поште који нису Колаб, укључујући Мицрософт Оутлоок. Остали клијенти који раде са Колабовим сервером су КДЕ КМаил и Контацт, Роундцубе, Мозилла Тхундербирд, и Муња.

Мицрософт Екцханге Сервер користи власнички протокол за комуникацију са клијентима. Ово је у почетку ограничило избор корисника клијената за е-пошту. Екцханге Сервер је осмишљен тако да комуницира само са Мицрософт Оутлоок-ом. Међутим, током година Мицрософт је развио више клијената за е-пошту и такође пушта друге програмере клијента за е-пошту у својим комуникацијским протоколима који се називају МАПИ / РПЦ. Тхе Линук ГНОМЕ Еволутион пакет за управљање личним подацима може да каналише Мицрософт Екцханге и тако може Хири, клијент е-поште који се инсталира на Виндовс, Мац ОС и Линук.

Имплементација Екцханге Веб Сервицес као алтернативног начина комуникације МАПИ-у омогућила је Мицрософт да развије клијенте компатибилне са Екцханге-ом за Мац рачунаре. То су Мицрософт Ентоураге и Мицрософт Оутлоок фор Мац. Аппле-ова пошта је такође у могућности да сада комуницира са Мицрософт Екцханге сервером.

Мицрософт је продужио позив за Оутлоок платформу када је креирао Оутлоок Мобиле Аццесс, који ствара приступ из Оутлоок апликација за иОС и Андроид. Веб платформе, укључујући Мицрософтов властити Оутлоок.цом, проширују приступ Мицрософт Екцханге-у.

Додатак отворених протокола е-поште проширио је могућности клијента отворене за предузећа која користе Мицрософт Екцханге. Мозилла Тхундербирд и Лотус Нотес могу да делују као клијенти Мицрософт Екцханге Серверу путем ПОП3 и ИМАП4 протокола, који су сада уграђени у Мицрософт Екцханге.

И Мицрософт Екцханге Сервер и Колаб могу комуницирати са Једноставни протокол за пренос поште (СМТП), тхе Пост Оффице Протоцол (ПОП3), тхе Интернет Протоцол Аццесс Протоцол (ИМАП), и АцтивеСинц.

Цлоуд сервер на бази е-поште

Многи независни пружаоци услуга у облаку нуде Мицрософт Екцханге сервере у пакету са својим осталим услугама. Размена е-поште често је укључена у услуге веб хостинга и Мицрософт такође нуди свој властити Екцханге Сервер са управљањем заснованим на облаку на месечним плановима претплате. Мицрософт Екцханге Онлине планови наплаћују се сваке године по кориснику.

Основна Онлине план укључује 50 ГБ простора за складиштење. Виши планови укључују неограничено складиштење и обраду говорне поште. Горњи план који Мицрософт нуди као пакет услуга у облаку у свим пакетима Мицрософт Оффице-а којима запосленици могу приступити на мрежи. Овај пакет такође садржи функције видео конференција.

Колаб Нов је понуда облака Колаб Системс која додаје комерцијалне услуге уз додатак бесплатног Колаб Маил Сервер-а са отвореним кодом. Колаб Нов није бесплатан и основни пакет му је скупљи од Мицрософтове понуде за улазни ниво. Структура цена Колаб Нов нуди појединачне рачуне или групне рачуне. Цијене за групни рачун нису тако транспарентне као Мицрософтова тарифа и скалабилне су у зависности од броја корисника и количине простора за складиштење које купац одреди.

Колаб Нов нуди бесплатну пробну верзију од 30 дана за оба плана. Мицрософт не нуди никакву бесплатну пробну верзију за своје планове Екцханге Онлине. Међутим, горњи план за Мицрософт Екцханге Онлине заправо је део пакета Оффице 365 Бусинесс Премиум и тај се програм може наћи на 30-дневној бесплатној пробној верзији.

Методе аутентификације

Колаб нуди свеобухватније процедуре за аутентификацију од Мицрософт Екцханге сервера. Тхе Колаб систем захтева засебну аутентификацију у систем датотека датотека послужитеља е-поште и његове базе података, док једна пријава у систем администрације у Екцхангеу има приступ свим елементима.

Систем за проверу идентитета Мицрософт Екцханге сервера ослања се на Ацтиве Дирецтори. Ово је добро успостављен систем управљања ресурсима и корисницима који користе многе апликације. Срце система је база података која кориснике повезује са ресурсима. АД је доступан само у Виндовс оперативном систему и то је стандардни метод провере идентитета који се користи за све Мицрософт производе, укључујући Виндовс оперативни систем.

Аутентификација корисника Колаба заснована је на ЛДАП. Ово је лагани протокол приступа каталогу, а ради се о још једном добро познатом систему за потврду идентитета. ЛДАП није ограничен на Виндовс, па је доступан за Линук системе. ЛДАП се користи за Услуга домена (ДНС), па сваки пут када приступите веб страници, рачунар користи ЛДАП да би добио ИП адресу веб локације коју желите да посетите.

И Мицрософт Екцханге и Колаб користе СМТП АУТХ стандард. Ово је проширење Протокола једноставног преноса поште који одређује процедуре за приступ и сигурност корисника. Када се користи ПОП3, и Екцханге и Колаб користе способност АПОП-а да претходно одобре кориснике и искоријене потребу да се корисник пријави за слање сваке поруке.

Колаб Нов, он-лине верзија Колабовог сервера, нуди двофакторну аутентификацију за пријаву корисника као додатни додатак. Један проблем ове функције је тај што онемогућава синхронизацију е-поште и онемогућава употребу ИМАП процедура које преузимају поруке у складиште у апликацији за клијент е-поште.

Сигурност података

И Мицрософт Екцханге Сервер и Колаб запошљавају превенција губитка података (ДЛП) методе за олакшавање сигурносне копије података и одржавање садржаја и информација о праћењу.

Мицрософтова имплементација ДЛП-а посебно је у складу са регулаторним стандардима на личне информације (ПИИ) и Индустрија платних картица (ПЦИ).

Екцханге користи АцтивеСинц за омогућавање доступности е-поште било где. Систем је у стању обрисати удаљено похрањене поруке е-поште и закључати појединачни налог. Ове функције су посебно усмерене на заштиту података компаније у случају губитка или крађе мобилних уређаја који имају приступ е-порукама којима управља Мицрософт Екцханге.

Сигурност поште

Безбедносни поступци вашег система е-поште у великој мери зависе од клијента е-поште који користите и компатибилности клијената за дописнике свих порука е-поште које шаљу корисници вашег система е-поште. Шифрирање од краја до краја, по својој дефиницији, морају да координишу клијенти пошиљаоца и примаоца и да их сервер не може имплементирати. Међутим, сервер може играти улогу у заштити података између себе и својих клијената.

Користе се и Колаб и Мицрософт Екцханге Сигурност транспортног слоја (ТЛС) процедуре путем ан ССЛ библиотека за заштиту података у транзиту. У оба случаја, Савршена тајна за напред (ПФС) поново преговара шифрирање преговора са сваким преношењем како би се спречило да компромитирани кључеви не открију све комуникације.

Услуге оба система засноване на облаку користе ХТТПС за заштиту преноса и преузимања података на и са сервера.

Мере против нежељене поште

Оквир политике пошиљатеља (СПФ) блокира подметање провјером да ли је сервер е-поште који је послао заправо овлашћени сервер за домен који се налази у адреси е-поште на долазној поруци е-поште. Овај систем користе и Мицрософт Екцханге и Колаб.

И он-лине и Цлоуд верзије Мицрософт Екцханге-а имају свеобухватније мере против нежељене поште од својих колега Колаба. Екцханге на лицу места укључује антивирусну заштиту, док верзија у облаку интегрише пакет безбедносних мера, који се називају Онлине заштита размене (ЕОП). Иако је засновано на облаку, ЕОП филтрирање се такође може применити на литичне имплементације Екцханге Сервер-а.

ЕОП предузима мноштво мера за заштиту клијената корисника е-поште, а такође и самог сервера е-поште од напада злонамерног софтвера и хакерских стратегија. Систем је услуга филтрирања е-поште која скенира све долазне поруке е-поште пре него што дођу до вашег сервера. Филтер тражи аномалије идентификације пошиљатеља са СПФ-ом и такође прати злоупотребе е-поште путем централизоване црне листе. ЕОП ће скенирање за потписе злонамјерног софтвера и примените филтрирање смерница које је одабрао клијент, блокирање е-порука из забрањених извора или имена домена која садрже одређене кључне речи.

ЕОП систем нуди веома јаку заштиту и на њега се може претплатити као самостални сервис без обзира на сервер е-поште који користите, тако да бисте могли да користите Мицрософт ЕОП као предњи део свог Колаб сервера е-поште..

Додатне апликације

Колаб се наплаћује као систем колаборације са функцијама календара и контактним базама података који омогућавају заказивање задатака и дељење података. Међутим, имплементација ових функција у великој мери зависи од компатибилности клијента е-поште који је изабрало предузеће за интеракцију са Колаб сервером.

Календар се може поставити са групама, тако да задатак који један корисник упише у календаре сарадника. Колаб систем такође омогућава дељење датотека. Међутим, та функција захтева складиштење датотека које интегрише контролу верзија и закључавање датотеке. Други, централизовани календарски систем омогућава резервисање ресурса, као што су опрема и просторије за састанке.

Мицрософт Екцханге такође садржи функцију календара и базу података о контактима. Ове функције се умрежавају с Оутлооком, па ако јесте потражите препоручену комбинацију Екцханге и Оутлоок, моћи ћете имати користи од функције за потпуно заказивање и групно ћаскање овог сервера е-поште.

Када је Оутлоок као клијент, сваки корисник може приступити истој листи контаката, календару и Инбок-у на свим уређајима. Систем Екцханге такође омогућава употребу централизованих календара за заказивање, на сличан начин као и функције колаборације Колаба. Екцханге такође укључује праћење докумената и контролу верзија.

Тхе необавезни додаци које Мицрософт нуди са Екцханге-ом ненадмашни. Уместо да изрази свој пакет продуктивности, Оффице 365 Као додатак Берзи компанија се налази у комплету Екцханге Сервер постаје Оффице 35 Бусинесс пакет. Ово вам омогућава интеграцију Екцел, Ворд, и остале алате укључене у пакет Оффице 365.

Поређење Мицрософт Екцханге сервера и Колаба

Једноставна успоредба основних верзија Мицрософт Екцханге-а и Колаба много је лакша за извођење. Екцханге ради на Виндовс-у, а Колаб ради на Линуку.

Размена је плаћени пакет, док је Колаб бесплатан за коришћење. Оба локална послужитеља нуде функције сарадње и укључују сличне нивое заштите података и сигурности преноса.

Интернетски системи два алтернативна сервера е-поште имају више заједничког од оних на локацији. Колаб нуди много већу функционалност у својој облачној верзији од основног бесплатног локалног отвореног кода; облачна платформа обе брише зависност од оперативног система која разликује инсталиране верзије. Још један фактор који приближава интернетску верзију Колаба, Колаб Нов, понуди Мицрософт Екцханге-а је да се ради о услузи која се плаћа.

Колаб је одличан сервер за е-пошту за Линук окружење и његова прилагодљивост броју клијената е-поште са којима може да ради значи да чак можете да дистрибуирате Оутлоок својим корисницима и стекнете пуно фронт-енд функционалности које Екцханге нуди.

Тхе фрее Колаб је добра опција за мала предузећа. Међутим, већа предузећа којима треба загарантоване перформансе требало би да се одлуче за пакет подршке за Деск Деск који нуди Колаб Системс. Једном када пређете на плаћене верзије Колаба, било у локалној или мрежној мрежи, ценовна предност Колаба смањује и предности Мицрософтове перформансе постају све атрактивније.

Понудивши бесплатну опцију отвореног кода, Колаб Системс је изишао на шире тржиште од Мицрософта. Међутим, Мицрософт је и даље непобедив за опслуживање пословног сектора.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2

Adblock
detector