Најбољи монитор пропусне ширине – Бесплатни алати за анализу коришћења мрежног саобраћаја

Надгледање пропусне ширине

Шта је праћење пропусности и зашто је важно?

Праћење пропусне ширине је пракса мерења доступне ширине опсега на локалној мрежи (ЛАН) или широкопојасној мрежи (ВАН).

Монитор пропусне ширине пружит ће увид у стварном времену о кориштењу на вашој мрежи тако да можете проактивно управљати било којим ограничењима, али што је најважније идентифицирати скокове пропусне ширине на вашој мрежи који могу указивати на друге проблеме као што је упад у мрежу.

Сваки од следећих алата детаљно покривамо у наставку, али у случају да вам недостаје времена и желите сажетак, ево вам наша листа најбољих алата за надгледање пропусности:

  1. СоларВиндс монитор пропусне ширине у реалном времену (БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ) - Бесплатан пакет алата који користи НетФлов, Ј-Флов и сФлов за снимање саобраћајних образаца и хватање пакета.
  2. Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ) - ПРТГ алат садржи велики број сензора, међу којима су НетФлов и сФлов монитори.
  3. СофтПерфецт НетВорк - Бесплатан 30 дана, овај алат за Виндовс, Мац ОС и Линук био би савршен за надгледање малих мрежа.
  4. МанагеЕнгине Бандвидтх Монитор - Као део скупа алата за надгледање инфраструктуре, овај алат користи НетФлов поруке за испитивање мрежног промета.
  5. нтопнг - Са бесплатним издањем за заједницу, овај монитор отвореног кода користи нПробе за прикупљање информација о протоку саобраћаја.
  6. ВхатсУп Голд - Мрежни алат за праћење који се инсталира на Виндовс и може га проширити специјализовани модул за анализу мрежног саобраћаја.

Зашто пратити пропусност интернета?

Ако имате ВАН са много интеракције између веб локација, ако интегришете Цлоуд услуге у своју ИТ инфраструктуру или ако је ваш главни пословни крај ваша веб локација, праћење пропусне ширине треба да обухвати перформансе интернета и коришћење пропусне мреже мреже..

Без сумње имате план услуга са Интернет провајдером како бисте повезали своје пословање широм света и комуницирали са добављачима и купцима. Можда сте одабрали план који вам не пружа довољно пропусног опсега. Открићете ту ситуацију тек када пратите потрошњу пропусне моћи на својим интернетским везама.

Зашто користити алат за надгледање мрежног саобраћаја?

Ваш ИСП обећава да ће вам пружити поуздану мрежу до Интернета одређеног обима; одабрана инсталација хардвера мреже дизајнирана је тако да пружа одређени ниво услуге унутар вашег објекта. Да ли добијате очекивану пропусност и доступност или вам нешто не успева? Да ли неочекивани саобраћај троши пропусни опсег који добијате?

Алат који прати мрежни промет и пропусни опсег могу искористити разне технологије. Домаћин може да посматра све пакете који пролазе кроз одређени мрежни интерфејс (то је снимање пакета). Већина управљаних мрежних уређаја - и домаћини - подржавају СНМП, па их се може упитати за добијање статистичких података о перформансама.

Надгледање пропусне ширине фокусира се на расположиви капацитет мрежне опреме и количину тог капацитета који је заузет у саобраћају. Ту видљивост можете додатно проширити добивањем рашчламбе количине саобраћаја по апликацији или према извору и одредишту да бисте утврдили где се налазе стварне заштитне ширине појаса.

Статистика мрежног саобраћаја

Морате да пазите на потрошњу пропусне ширине сваке везе у вашој мрежи, а не само на општу доступност пропусне ширине. Једна веза може бити загушена, док друга задржава резервни капацитет. Додавање додатног пропусног опсега за ублажавање преоптерећења на једној вези може проузроковати да додатни проток прође и преоптерети друге везе. Та загушена веза можда крије недовољно пружање ширине опсега у осталим областима мреже.

Ако ваши мрежни уређаји подржавају протокол за праћење саобраћаја попут НетФлов или сФлов, они могу објавити податке о саобраћају вашем алату за надгледање. Више информација о овим технологијама потражите у чланку Увод у анализу саобраћаја у Најбољим бесплатним НетФлов анализаторима и сакупљачима за Виндовс и НетФлов вс сФлов: У чему је разлика и која је боља?

Мрежни алати за надгледање пропусности

Који су алати за надгледање пропусне мреже погодни за вас? Постоји неколико разлога приликом извођења поређења мрежних алата за надгледање. Један од фактора је које технологије за надгледање подржавају инсталирани хардвер (нпр. Да ли подржавају СНМП? НетФлов? СФлов?). Једна је величина и сложеност ваше мреже; једноставан алат који је сјајан за малу канцеларију потпуно је неадекватан за велику софистицирану мрежу. Овде ћемо прегледати најпопуларније алате за надгледање пропусне ширине богате карактеристикама који вам могу дати податке у стварном времену о коришћењу пропусне мреже и интернета..

Алат за праћење који вам омогућава да извршите проверу пропусности мреже на захтев пружа аналитичке функције. Отклањање проблема са ширином пропусног опсега немогуће је без могућности сакупљања и складиштења мрежног саобраћаја.

Захтеви за надгледање пропусне ширине

Потребан вам је алат који може да надгледа вашу мрежу док сте заузети другим задацима. Да бисте са монитора пропусности добили тај ниво услуге, проверите да ли сте изабрали алат који може да провери да ли се нивои саобраћаја приближавају вашој пуној распону пропусности и шаље вам упозорења. Извештаји који се могу заказати у свако доба дана такође ће вам помоћи да пратите употребу пропусне ширине 24/7.

Аналитичке карактеристике у алатима помажу вам да планирате потребе за капацитетима како бисте задовољили тренутну потражњу, тако да бисте обрачунали повећање трендова у саобраћају и обезбедили додатне услуге када се то затражи.

Ако одабрани алат за пропусност може да сачува сакупљени промет у датотеку, отвори датотеке и податке о саобраћају у прегледач, тада можете почети да посматрате обрасце саобраћаја посматрача током времена. Гледаоци који укључују филтрирање, сортирање и означавање могућности ће вам омогућити да идентификујете изворе проблема са пропусним опсегом. Аналитички алати који имају софистициране графичке приказе података и свеобухватни формати извештавања омогућит ће вам да комуницирате о проблемима и решењима заинтересованим странама у вашој организацији и доносите заједничке одлуке.

Најбољи монитор пропусне ширине

Узели смо у обзир све горе наведене захтеве и саставили препоруке за софтвер који би требало да размотрите када будете на тржишту за монитор пропусне ширине. Тренутно је на располагању много сјајних монитора, али нећете имати довољно времена да их провјерите. Дакле, написали смо овај водич да бисмо смањили време које требате да проведете истражујући нови софтвер за ваше предузеће.

1. СоларВиндс Бандвидтх Монитор у стварном времену - БЕСПЛАТНО ПРЕУЗИМАЊЕ БУНДЛЕ

СоларВиндс чини пакет производа који пружају свеобухватну подршку за надгледање и управљање мрежом. Њихов анализатор промета у реалном времену НетФлов пружа корисне податке о ширини појаса за уређаје који подржавају НетФлов; о овом алату смо расправљали у ранијем посту о најбољим бесплатним НетФлов анализаторима и сакупљачима. Овде ћемо се фокусирати на још један бесплатан алат компаније СоларВиндс, монитор пропусне ширине у реалном времену.

Монитор пропусне ширине у стварном времену СоларВиндс ради на Виндовс-у. Користи СНМП за анкетирање више мрежних интерфејса у реалном времену за статистику саобраћаја и визуелно приказује статус изабраног сучеља графички.

СоларВиндс РТБМ: Листа откривених интерфејса који се могу надгледати

Слика 1: Листа откривених интерфејса који се могу надгледати

Након што сте навели ИП адресу и СНМП параметре за уређај или домаћин, монитор пропусне ширине у стварном времену наводи тамошње интерфејсе и основне податке о њима.

СоларВиндс РТБМ: Графички приказ употребе интерфејса

Слика 2: Графички приказ употребе интерфејса

Одабиром једног од интерфејса добијате графички приказ коришћења пропусне ширине на том интерфејсу.

СоларВиндс РТБМ: Подешавање прагова за узбуну о коришћењу интерфејса

Слика 3: Постављање прагова за упозоравање на употребу интерфејса

Можете поставити прагове по интерфејсу тако да граф приказује упозорење када употреба прелази одабране границе.

Монитор пропусне ширине у реалном времену је одличан начин да се види шта се догађа на одређеним интерфејсима, посебно за уређаје који не подржавају НетФлов (или сФлов). СоларВиндс анализатор промета у реалном времену Нетфлов саобраћај може савити промет путем разговора, апликације, домене, крајње тачке и протокола; Монитор пропусности делује из више основних метрика, тако да то не може. Али када имате уређаје који не подржавају протоколе за надгледање протока саобраћаја, монитор пропусне ширине у реалном времену је основни алат.

ДВА БЕСПЛАТНА АЛАТА: Узмите оба бесплатна алата од СоларВиндс у пакету за надгледање пропусности.

Оба бесплатна алата можете добити и од СоларВиндс-а у Бандвидтх Мониторинг Бундле-у.

Друга опција за надгледање пропусности коју нуди СоларВиндс је ипМонитор. Ово није бесплатан алат, али можете га испробати на 14-дневној бесплатној пробној верзији. Ово је специјално средство које прати мреже, сервере и апликације. Обавештава вас о свим показатељима перформанси, укључујући доступност продуженог времена, квалитету интернетских услуга и капацитет мреже. Овај монитор ради на подацима у стварном времену, укључује упозорења и функције извештавања и помоћи ће вам да се отклоните кварови на систему који се односе на капацитет.

Ако се одлучите да пређете на алат за трошкове који може да расте с вашим пословањем до опсега предузећа, мрежни пакет за анализу пропусности укључује Нетворк Перформанце Монитор и НетФлов Траффиц Анализер; за више о тим алатима погледајте преглед СоларВиндс НетФлов Траффиц Анализер.

ИЗБОР УРЕДНИКА

Моћан алат који не само да надгледа и графички приказује више мрежних интерфејса у реалном времену, већ такође можете поставити прагове и упозорења по интерфејсу, посебно за уређаје који не подржавају НетФлов. У пакету са бесплатним мрежним анализатором можете видети саобраћај путем разговора, апликације, домене и крајње тачке. Такође је 100% бесплатно.

Преузимање: БЕСПЛАТНИ пакет с надгледањем пропусности од СоларВиндс

Званични сајт: ввв.соларвиндс.цом/нетворк-бандвидтх-анализер-пацк/

ОС: Виндовс

2. Паесслер ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

Паесслер ПРТГ Нетворк Монитор је решење са „укљученим батеријама“ које прати коришћење пропусне ширине, здравље уређаја на вашој мрежи и још много тога. Бесплатна верзија је ограничена на 100 сензора после првог месеца; с обзиром да је сензор појединачни ток података, сваком уређају ће обично требати неколико сензора.

ПРТГ мрежни монитор ради на Виндовс-у. Користи СНМП, ВМИ, НетФлов, сФлов и њушкање пакета. Подешавање алата је помало сложено, али доступни су чаробњак за подешавање и видео-упуте са упутствима.

ПРТГ Нетворк Монитор: Прегледавање топ разговора, веза, протокола и другог коришћења

Слика 11: Преглед горњих говорника, веза, протокола и друге употребе

Бесплатна верзија ПРТГ Нетворк Монитор-а нуди добро опремљен алатни оквир за надгледање мале мреже, а бесплатан пробни период преузмите овде. За више детаља погледајте Најбољи бесплатни НетФлов анализатори и сакупљачи за Виндовс.

Паесслер ПРТГ Нетворк МониторДовнлоад 30-дневно БЕСПЛАТНО суђење на Паесслер.цом

3. СофтПерфецт НетВорк

Многобројни алати за надгледање мреже претпостављају да управљате великом и сложеном мрежом и тако пружате софистицирани низ могућности. Али у категорији надгледања пропусне ширине, постоји много алата који иду у другом смеру, надгледајући пропусност једног рачунара. То је вероватно превише минималистички за вас, али ако имате малу канцеларију и требате да надгледате само један (или неколико) рачунара и један рутер, СофтПерфецт НетВорк може бити једноставан алат који вам је потребан.

НетВорк је чист алат који ће надзирати коришћење пропусне ширине на једном или више рачунара или на једном Мац или Линук уређају; а такође може пратити пропусност вашег рутера до Интернета путем СНМП-а. НетВорк је сада лиценцирани алат, тако да је бесплатан само 30 дана, након чега морате проћи за (прилично јефтину) лиценцу.

СофтПерфецт НетВорк: Надгледање путем СНМП-а помоћу НетВорка

Слика 7: Надгледање путем СНМП-а помоћу НетВорка

Поред графичке пропусности, НетВорк нуди и неколико алата као што су мерач брзине и извештај о употреби по кориснику.

4. МанагеЕнгине алат за надгледање пропусности

МанагеЕнгине производи комплетан пакет за управљање мрежама и нуди бесплатне верзије неких њихових алата. У нашем чланку о најбољим бесплатним НетФлов анализаторима и сакупљачима за Виндовс погледали смо МанагеЕнгине НетФлов Анализер који пружа преглед у стварном времену у пропусној мрежи и обрасцима саобраћаја када имате уређаје који подржавају НетФлов. НетФлов Анализер приказује промет путем апликација, разговора, протокола итд; може вас упозорити на проблеме и има низ опција за генерисање извештаја. Овдје ћемо се фокусирати на алат за праћење пропусности који је дио бесплатног издања МанагеЕнгине ОпМанагер-а.

Алат за надгледање пропусности користи СНМП. Ради на Виндовс или Линуку. Бесплатно издање подржава надгледање 10 уређаја и њихових интерфејса.

МанагеЕнгине ОпМанагер: уређаји и њихови интерфејси и упозорења

Слика 8: Уређаји и њихови интерфејси и упозорења

Подешавање ОпМанагер-а је процес у више корака, али не претерано сложен. Једном када наведете параметре подмреже и СНМП, ОпМанагер ће скенирати ваше подмреже и открити ваше уређаје. Затим на картици са инвентаром можете проверити статус сучеља уређаја. Можете да видите графиконе и табеле брзине и ширине опсега мреже, као и мере хардвера уређаја, било намотане на нивоу уређаја или бушења до одређеног интерфејса.

МанагеЕнгине ОпМанагер: Снимање интерфејса

Слика 9: Снимање интерфејса

МанагеЕнгине ОпМанагер: Графови употребе за интерфејс

Слика 10: Графикоти употребе интерфејса

На нивоу интерфејса можете да генеришете извештаје који показују пропусност од последњих 12 сати до последњег месеца. Такође можете да поставите прагове за примање аутоматизованих е-порука упозорења или СМС порука. Праћењем пролаза до вашег даватеља интернетских услуга можете провјерити употребу Интернета и колику пропусну ширину уствари добијате.

Алат за надгледање пропусности у комбинацији са осталим карактеристикама бесплатне верзије МанагеЕнгине ОпМанагер-а пружа вам добро заокружен пакет могућности за надгледање 10 или мање уређаја на малој мрежи.

5. нтопнг

нтопнг је алат за анализу саобраћаја са отвореним кодом. Верзија заједнице нтопнг је бесплатна; професионална (мала и мала) предузећа и пословне верзије захтевају куповину лиценце. Све верзије омогућавају снимање пакета; пословна верзија такође користи СНМП. За примање података о протоку нтопнг зависи од нПробе; потпуно функционална верзија нПробе-а захтева плаћену лиценцу. Лиценце су бесплатне за образовне и непрофитне организације.

нтопнг: Преглед токова

Слика 12: Преглед токова

Корисничко сучеље нтопнг-а веб-сајта повезује податке у саобраћај (нпр. топ талкерс), токове, хостове, уређаје и интерфејсе.

нтопнг: Преглед протоколантопнг: Преглед протокола

нтопнг је богато опремљен алат за праћење отвореног кода и пропусног опсега.

6. ВхатсУп Голд

ВхатсУп Голд је добро познати мрежни алат за надгледање компаније ИПСвитцх који је веома богат и карактеристичан. Доступно је и у бесплатном почетном издању и у 30-дневном пробном року за процену плаћеног.

ВхатсУп прати мрежни промет, сервере, виртуелне сервере, услуге у облаку и апликације. Бесплатна верзија је бесплатна лиценца у пет тачака за надгледање до пет ресурса (нпр., Пет сервера).

ВхатсУп мора бити инсталиран на Виндовс. Подешавање је једноставно и користи аутоматско откривање. Корисничко сучеље пружа више приказа са интерактивном мрежном мапом и могућност да се детаљно испитају проблеми.

ВхатсУп Голд лист приказује списак откривених уређаја.ВхатсУп Голд лист приказује списак откривених уређаја.

Објекти за анализу саобраћаја раде са широким спектром уређаја који омогућавају проток, укључујући НетФлов, сФлов, НетФлов-Лите, ИПФИКС и Ј-Флов.

Надзорна плоча анализе саобраћаја ВхатсУп Голд показује стање саобраћаја.Контролна табла анализе саобраћаја ВхатсУп Голд показује стање саобраћаја.

Надзорне табле су прилагодљиве. ВхатсУп пружа много конзервираних извештаја, укључујући извештаје о пропусности и употреби; можете да креирате и прилагођене извештаје.

ВхатсУп Голд топ 10 приказује приказПоглед 10 најбољих приказује „топ 10“ уређаје са различитим статистикама

Можете да конфигуришете упозорења тако да вас обавештавају када пошиљаоци или пријемници прелазе прагове ширине опсега када интерфејси прелазе прагове коришћења итд. Постоји више могућих метода за обавештавање, укључујући е-пошту и СМС. Покретане акције дају могућност аутоматског извршавања акција као одговора на упозорења.

Бесплатно издање ВхатсУп Голд-а једноставан је и у потпуности опремљен алат за праћење и управљање малом трговином. Преласком на верзију за трошкове можете се пребацити на покривање великих мрежа.

Поређење алата за надгледање мреже

На располагању је неколико добрих бесплатних опција за надгледање ширине опсега ваше мреже. Одабир одговарајућег овиси о инсталираном мрежном хардверу, величини и софистицираности мреже и како очекујете да расте.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 + = 62

Adblock
detector