Нагиос вс Заббик у поређењу – Који је бољи за надгледање мреже?

Нагиос вс Заббик Снимак екрана

Када је у питању надгледање мреже постоји пуно алата који нуде одлично искуство надгледања. Међутим, неколико судара привуче толико пажње Нагиос вс Заббик. Организације су оба решења распоредила за надгледање великих предузећа. У овом чланку ћемо упоређивати Нагиос Цоре и Заббик јер су и опен соурце и доступни бесплатно (а не Нагиос КСИ који је плаћени производ).

Као мрежни монитори, оба нуде корисницима савршену равнотежу једноставности и дубине. Могућност надгледања ваше мреже све зависи од ваше перспективе. У целини, оба програма пружају свеобухватан приказ повезане мреже. Квалитет ова два производа отежава одабир онога што је најбоље, али прошли смо кроз процес разбијања сваког производа на основу кључних карактеристика.

Истражићемо кључне карактеристике попут контролне табле, конфигурабилност, упозорења, протокол подршка, аутодискривање, и додаци. Циљ је детаљно размотрити шта сваки производ може да понуди и који пружа боље целокупно искуство праћења. Испод је кратак резиме како се ова два производа слажу:

КатегоријаНагиос ЦореЗаббикВиннер
Управљачка плоча и кориснички интерфејс Висококвалитетна контролна табла.

Нагиос Цоре инструмент табла пружа основне информације као што су статус уређаја, али не нуди исти ниво јасноће и квалитета приказа као Заббик.

Висококвалитетна контролна табла.

Заббик има предност на основу своје производне вредности. Заббик командна табла може се прилагодити и нуди чистије искуство од Нагиос Цоре-а.

Заббик
Конфигурација Нагиос приморава корисника да унесе конфигурације као текстуалне датотеке. Конфигурација је још једна карактеристика која се снажно нагиње ка Заббику.

Заббик вам омогућава да мењате своје конфигурације путем интерфејса заснованог на вебу.

Заббик (засновано на практичности и једноставности употребе)
Визуализација Нагиос Цоре не нуди графиконе према заданим поставкама. Међутим, ако преузмете додатак НагВис онда можете пратити мрежу помоћу графикона. Заббик има сопствене премиум графиконе који су доступни ван кутије. Заббик (засновано на погодности)
Веб интерфејс Има свој интерфејс базиран на интернету.

Згодно за постављање, али ваша интеракција са Нагиос Цореом је прилично ограничена. На пример, можете да радите основе као што је преглед здравља мреже и генерисање извештаја, али не можете много више. Кориснички интерфејс је такође знатно застарео.

Има свој интерфејс базиран на интернету.

Згодно за постављање. Заббик вам омогућава да конфигуришете своје окружење за надзор коришћењем модерног корисничког интерфејса.

Заббик
Аутоматско откривање Подразумевано није могуће покренути аутоматско откривање.

Међутим, помоћу НагиосКЛ додатка можете покренути аутоматско откривање да бисте пронашли повезане уређаје. Ово је једно од ретких области где Нагиос Цоре има изразиту предност у односу на Заббик.

Подразумевано није могуће покренути аутоматско откривање. Нагиос Цоре
Подршка за протокол Нуди подршку за ХТТП, ФТП, СМТП, СНМП, ПОП3, ССХ и МиСКЛ. Нуди подршку за ХТТП, ФТП, СМТП, СНМП, ПОП3, ССХ и МиСКЛ. Равно подударно
Упозорења и Обавештења Упозорења и обавештења нуде се ван кутије.

Можете се одлучити за примање упозорења путем е-поште и СМС-а. Нагиос Цоре нуди више нивоа упозорења, али једноставно не одговара Заббиковом прилагођавању.

Упозорења и обавештења нуде се ван кутије.

Можете се одлучити за примање упозорења путем е-поште и СМС-а. Заббик вам такође омогућава да прилагодите поруке и одредите ланац ескалације.

Заббик
Шаблоне за надгледање Не Заббик нуди предлошке за ФТП, ХТТП, ХТТПС, ИМАП, ЛДАП, МиСКЛ, ННТП, СМТП, ССХ, ПОП и Телнет. Заббик
Додаци Нагиос Цоре нуди широку палету додатних додатака. Не Нагиос Цоре
Заједница 67.000 чланова 80.000 чланова Заббик
Цена бесплатно

Предност Нагиос Цоре-а је да делује као одскочна даска у Нагиос КСИ. То омогућава кориснику да повећава своје потребе.

бесплатно Нагиос Цоре

Управљачка плоча и кориснички интерфејс

Снимка екрана Нагиос Цоре

Прво упоређивање које ћемо погледати између ова два производа је њихово корисничко сучеље. Ово најважније значи контролну таблу. На оба програма, надзорна табла ће бити тамо где проводите већину свог времена, тако да је важно да имате могућност да ефикасно надгледате мрежу. Нагиос Цоре нуди корисничко искуство које ствари поједностављује. Постоји визуелни приказ здравственог стања инфраструктуре и разних дисплеја обојених бојама који показују колико добро ваша мрежа функционише.

Услуге и уређаји су категорисани са различитим статусима као што су: Ок, Упозорење, Непознат, Критичан и нерешен. Ово вам пружа све што вам је потребно за праћење мреже предузећа. Дрво за навигацију приказано је на левој страни странице тако да можете лако да видите где се налазе кључне странице попут трендова, упозорења и обавештења..
Заббик Снимак екрана

С друге стране, Заббик-ове арматурна табла одржава веома квалитетан изглед. Корисничко сучеље је оштро, а дисплеји обојени на екрану излазе из добро дефинисаног екрана. Тхе Заббик контролна табла је у потпуности прилагодљива. Иако вам је можда потребно неко знање кодирања да бисте максимално искористили његов дизајн, нуди вам персонализованије искуство од Нагиос Цоре. На примјер, можете имати таблице с детаљима статуса хоста и система на насловној страни тако да одмах знате да ли постоје проблеми.

У смислу укупног корисничког искуства, употребљивости и дизајна, Заббик има изразиту предност. Спој модерности и прилагодљивог дизајна чини заиста персонализовано искуство надгледања. Док Нагиос Цоре сигурно има темеље за надгледање ваше мреже, али то није баш задовољавајуће за употребу.

Конфигурација

Конфигурација је област која ће се појавити пуно у овој дискусији, јер је тако важно за структурирање искуства праћења. Заббик у том погледу има огромну предност јер то можете промените конфигурације путем интерфејса заснованог на вебу. Једно од главних питања са Нагиос Цоре је да све конфигурације морају бити унесене као текстуалне датотеке. Уместо да комуницира са корисничким интерфејсом, корисник мора да креира текстуалне датотеке.

Резултат су конфигурације које је непријатно успоставити. Заббик добива кимање главом на основу тога како је лако креирати конфигурације. Иако конфигурације на основу текстуалних датотека нису крај света, новији корисници би били много угодније за интеракцију Заббик-ове ГУИ.

Визуализација

Једна од одлика која имају све најбоље алате за надгледање мреже је визуализација. Програми који приказују мрежне податке у графиконима и графиконима који се лако читају, несумњиво су најпопуларнији. Могућност упућивања на графикон да бисте видели трендове на вашој мрежи кључна је за разумевање шта се догађа испод хаубе. Од два производа, само Заббик долази са графиконима који се налазе изван кутије.

У реду да бисте погледали графиконе на Нагиос Цоре-у потребно је да користите додатак НагВис. Ово није тежак процес, али недостатак ове функције је дефинитивно пропуштена прилика. Заббик-ове визуализација је очигледно боља од њих две. Једном када сте подигли графикон Заббик дизајн се надовезује на готово било који производ за надгледање мреже који се можете сјетити, што нас чини нашим избором број један овдје.

Веб интерфејс

И једно и друго Нагиос и Заббик имају интерфејс који користи веб, али ово је област где Заббик има јасну предност. Нагиос Цоре нуди вам основни кориснички интерфејс, али осим застарелог искуства на мрежи који можете само прегледавају стање мреже и генеришу извештаје. Иако је ово довољно за већину корисника, не дозвољава вам да креирате било коју прилагођену конфигурацију. Заббик може да се конфигурише према вашим захтевима подразумевано, док са Нагиос морате да конфигуришете текстуалне датотеке или да додате додатне додатке.

Ако тражите платформу коју је лако имплементирати и тада је доступна на мрежи Заббик требао би бити твој избор. Нагиос Цоре нуди веб-ГУИ који је застарио десет година. Док Нагиос Цоре'с дизајн и даље обавља посао Заббик-ове Конфигурација и лежерни веб интерфејс чине га много спретнијим за руковање великим пословним оптерећењима.

Аутоматско откривање

НагиосКЛ Сцреенсхот

Ни технички ни једно Нагиос Цоре или Заббик може водити аутодискривање подразумевано, међутим, уз помоћ додатка који се зове НагиосКЛ можете аутоматски открити уређаје широм своје мреже. То значи да када покренете Нагиос аутоматски ће почети тражити уређаје. Другим речима, нећете морати да их ручно додајете. на Заббик мораћете да потрошите време на то ручно.

Посетом Нагиос сајт за размену можете то да активирате НагиосКЛ повезати. Ово је једна карактеристика где Нагиос Цоре има огромну предност над Заббик. Могућност додавања уређаја у вашу мрежу без потребе да ручно конфигуришете све штеди вам пуно времена и труда пре него што покренете надзор мреже.

Подршка за протокол

Велики део способности за надгледање система је повезан са његовом употребом протокола. Без правих протокола ваша видљивост на мрежи је озбиљно ограничена. Срећом обоје Заббик и Нагиос имају пристојан спектар протокола са којима можете радити. Оба производа подршка ХТТП, ФТП, СМТП, СНМП, ПОП3, ССХ, и МиСКЛ. Што се тиче подршке протоколима, Нагиос Језгро и Заббик подједнако се подударају.

Упозорења и Обавештења

Упозорења и обавештења постали су један од најважнијих аспеката надгледања мреже. Ручно праћење је дубоко погрешно, па чак и да сте били за својим столом 24 сата дневно не бисте могли да уочите сваки мали догађај који се догоди на вашој мрежи. Упозорења вам омогућавају да се ослоните на ваш систем надгледања мреже и означите проблематичне активности које ћете решити.

И једно и друго Заббик и Нагиос Цоре имају свој систем упозорења. Сваки производ вас упозорава е-поштом и СМС-ом када се открије нешто проблематично. Нагиос има више нивоа узбуне, означавање догађаја грешком, упозорењем или у реду. То вам помаже да одредите приоритете који су догађаји најважнији. Заббик-ове упозорења и обавештења су добри јер вам дозвољавају прилагодите садржај своје поруке.

На пример, можете да правите поруке које укључују информације као што су подаци и време, име домаћина, вредност ставке, вредност покретања, профил главног рачунала, макрои корисника и историја ескалације. Ово је веома корисно за осигуравање да су све релевантне информације укључене. Међутим, шта заиста даје Заббик-ове ивица система упозорења је његова способност ескалације. Ако ваша почетна порука не добије одговор, биће послата другом примаоцу. У случају да на крају ланца нема одговора, може аутоматски извршити наредбу за поступање.

Овај скуп конфигурација аларма омогућава вам да прилагодите систем упозорења у складу са потребама вашег тима. Можете одредити ко је прва тачка контакта и проверити да ли су остали чланови тима спремни да ступе ако нема одговора. На основу прилагођених порука и могућности одређивања ланаца за ескалацију, Заббик има јасну предност.

Шаблоне за надгледање

Предлошци су област која се често превиди у корист значајки већег изгледа попут прилагодљивих надзорних плоча и визуализације. Ово је незахвално јер шаблони за надгледање елиминишу пуно потреба за ручном конфигурацијом. Заббик има низ шаблона за ФТП, ХТТП, ХТТПС, ИМАП, ЛДАП, МиСКЛ, ННТП, СМТП, ССХ, ПОП и Телнет. Ови предлошци вам омогућавају да ударите по земљи и почнете да пратите одмах из подешавања шаблона.

Нагиос Цоре нема шаблоне за надгледање. Док можете да пронађете информације о подешавањима праћења из ширег окружења Нагиос заједница, и даље захтева више улагања од заданих предложака које нуде Заббик. Заббик-ове предлошци имају огромну разлику у укупном искуству надгледања мреже и дају овом производу предност.

Додаци

У многим другим одељцима чули сте нас како разговарамо о додацима Нагиос. Доступност додатака је нешто што поставља Нагиос Цоре сем Заббик. Постоје стотине додатака који се могу користити са Нагиос Цоре-ом. Иако нису све ове корисне, постоје многи. Иако Заббик је сјајан алат, недостатак додатака помало је пропуштена прилика. Нагиос Цоре нуди бољу вредност ова два у смислу додатака.

Заједница

Снимак екрана веб странице заббик заједнице

Имати разноврсну и активну заједницу која стоји иза неког алата често је једнако корисно као и све основне функције. Заједница која окружује платформу за надгледање мреже стоји као извор драгоцјених информација и увида. Ако имате проблем са својим производом или су вам потребне смернице како да најбоље искористите своје окружење за надгледање, форуми заједнице за ваш производ требало би да буду један од ваших првих прикључака..

И једно и друго Нагиос и Заббик познати су по томе што имају активне заједнице подршке. Заббик тренутно има листу чланова која броји преко 80.000, и знатан број активних корисника. Изненађујуће Нагиос има значајно мање са отприлике 67.000 корисника. Битно праћење обе заједнице пружа вам поуздан извор информација о сваком производу.

Корисничке заједнице корисника оба алата дају богате изворе проширења за ове производе. У случају Нагиос-а, можете добити стотине додатака из заједнице бесплатно. Заббик заправо може користити Нагиос додатке уз мало ручног скриптирања како би прилагодио излаз функција из Нагиос архитектуре једноставнијим процедурама протока информација Заббик-а. Међутим, заједница Заббик је сјајан извор образаца, што је главна метода доступна за прилагођавање Заббика.

Прилагодљивост

Како су и Нагиос Цоре и Заббик отворени изворни пројекти, имате право на приступ коду, преписивање његових делова и креирање прилагођене имплементације која тачно одговара вашим потребама. Међутим, у већини случајева, корисници Нагиос Цоре-а имају тенденцију да се ослањају на додатке да бисте прилагодили систем и Корисници Заббика ослањају се на шаблоне као метод прилагођавања.

Услуге

И Нагиос Цоре и Заббик имају уграђене агенте који проширују могућности алата. Заббик има једног агента који управља свим сервисима. То се назива Заббик агент. Можете натерати Заббиков агент да обавља сличне задатке услугама које пружају различити агенти у Нагиос Цоре-у.

Они Нагиос Цоре агенти су ти Нагиос Ремоте Плугин Екецутор (НРПЕ), што олакшава даљинско надгледање, Нагиос Ремоте Процессор података (НРДП), што је механизам преноса података, НСЦлиент++, који омогућава Нагиос Цоре-у да надгледа Виндовс уређаје и Агент Нагиос Цросс Платформ, који је АПИ за уношење података у друге апликације.

У услугама, модуларни приступ Нагиоса је јасан победник за Заббиковог агента.

Цена

Није тајна да мрежни алати за праћење могу бити скупи, посебно када је реч о најпопуларнијим алатима на тржишту. Међутим, и једно и друго Заббик и Нагиос уклоните овај тренд тако што ћете бити доступни бесплатно. Разлика између ове две је у томе можете да надоградите Нагиос Цоре на Нагиос КСИ. Иако нису исти производ, вреди их укључити јер корисницима пружају пут којим ће надоградити. Нагиос КСИ полази од 1.995 долара (1.519 фунти). Ова цена вам омогућава коришћење инфраструктура праћење, капацитет планирање графови, заједно са хиљадама аддонс и мулти-станар могућности.

Иако су ово двоје врата и врата у цијени, морамо дати предност томе Нагиос јер имате могућност надоградње ако је потребно. Функције које нуди надоградња на Нагиос КСИ довољно су значајни да би надмашили резултате Заббик у многим кључним областима. Посебно би једно подручје било чаробњаке за конфигурацију који ће вас водити кроз поступак коришћења различитих функција Нагиос.

Заббик: Премиум мрежни надзор доступан бесплатно

После упоређивања ова два, јасно је да Заббик је победник. Док Нагиос Језгро има основе за покретање ефикасног надгледања мреже једноставно нема искуство и конфигурирање које Заббик чини. Заббик је бесплатни мрежни монитор који се понаша као производ смјештен у самом врхунском ценовном разреду. Поред недостатка аутодискривање одлика, Заббик је врло добро заобљен производ.

Иако нема способност аутоматског откривања Нагиос Цоре се понаша високо широм света. У већини кључних диференцијатора, Заббик једноставно надмашује Нагиос Језгро. Са системом упозорења са аутоматском ескалацијом како би се очистило стварање графикона, овај производ има све.

Заббик-ове карактеристике се удружују како би створиле веома једноставно и испуњено искуство праћења. Предлошци праћења смањују количину ручне конфигурације коју је потребно довршити да бисте видели своју мрежу. Једном када је уочен проблем прилагођене поруке и ланац ескалације чини реакцију догађаја изузетно ефикасном. Програм реагује на кључне догађаје аутоматски преносећи информације кључним члановима.

Иако Нагиос Цоре нуди квалитетно искуство праћења, није укључено Заббик-ове ниво. Кориснички интерфејс изгледа застарело, а недостатак погодне конфигурације и подразумеване визуелизације заиста га спушта. И поред тога Нагиос Цоре има јасну предност аутоматског откривања, интернетског ГУИ-ја и додатних додатака.

У већини пословних окружења Заббик је бољи алат за употребу. Ако размишљате о примени алата за надгледање мреже у вашој организацији, топло препоручујемо да размислите Заббик. Иако је на овом засићеном тржишту лако занемарити тржиште, свакако бисте требали размислити ако цијените лагану имплементацију и премиум конфигурацију.

Такође видети:
25 најбољих алата и софтвера за надгледање мреже у 2018. години
10 најбољих алата за управљање и надгледање перформанси апликације
10 најбољих бесплатних ТФТП сервера за Виндовс, Линук и Мац
20 најбољих бесплатних СФТП и ФТПС сервера за Виндовс и Линук

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 33

Adblock
detector